Ministry of Information & Broadcasting
MIB organises multi-stakeholder roundtable discussion on “Gender Sensitization – Portrayal of Women in Media"
11 MAR 2024 8:57PM by PIB Delhi
The Ministry of Information and Broadcasting organized a multi-stakeholder roundtable discussion on “Gender Sensitization – Portrayal of Women in Media”, which was held at Hotel Ashok on 11th march 2024 morning.
The panel included speakers from the Ministry of Information and Broadcasting, Prasar Bharati, FICCI, UN Women, Netflix, Warner Bros. Discovery, UNICEF, BAG Films & Media Ltd., Radio Mewat, Times of India, Equilibrio Advisory LLP, Fever FM and Ms Anupriya Goenka (Actress).
The discussion consisted of two detailed sessions on the ecosystem analysis and on the way ahead.
Broad areas of discussion included current media portrayals of women and their impact on social perceptions, identification of common stereotypes of women in media and challenges that the women in the industry face. Discussion focused on the responsibilities of media outlets in creating fair and inclusive narratives and accountability strategies and the use of gender-sensitive language.
Best practices for promoting diversity and breaking stereotypes and the potential of media to bring a positive societal change were deliberated upon. There was brainstorming on promoting empowering narratives for women in media, exploring collaboration opportunities between media organizations, advocacy groups and content creators for positive change leading to an equitable society with equal opportunities for all citizens to grow as per their potential.
Ms Neerja Sekhar, Additional Secretary, Ministry of Information and Broadcasting, emphasized that the state and society should come together with the responsibility to bring in change and to make workplaces safe, and ensure equal inclusion of women in all spaces. Government would continue to encourage change through discussions with stakeholders across media platforms.
The panelists deliberated on the need to have strong stories which has been facilitated to large extent by the OTT platforms, as strong stories do not resort to portray women in stereotyped or glamorized roles. Discussion on “Guide on Gender–Inclusive Communication” brought out by Ministry of Women and Child Development and “Handbook on Combating Gender Stereotypes” by Hon’ble Supreme Court of India was held to emphasize the use of language and portrayal of women in media in breaking deep-rooted biases.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে “জেণ্ডাৰ চেঞ্চিটাইজেচন – মিডিয়াত মহিলাৰ চিত্ৰায়ন” সম্পৰ্কে বহু-অংশীদাৰী ঘূৰণীয়া মেজমেলৰ আয়োজন কৰে
11 MAR 2024 8:57PM by PIB Guwahati
১১ মাৰ্চ, ২০২৪ত হোটেল অশোকত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে “জেণ্ডাৰ চেঞ্চিটাইজেচন – মিডিয়াত মহিলাৰ চিত্ৰায়ন” সন্দৰ্ভত এক বহু-অংশীদাৰী ঘূৰণীয়া মেজমেলৰ আয়োজন কৰে।
পেনেলখনত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়, প্ৰসাৰ ভাৰতী, এফআইচিচিআই, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মহিলা, নেটফ্লিক্স, ৱাৰ্ণাৰ ব্ৰাদাৰ্ছ ডিস্কভাৰী, ইউনিচেফ, বিএজি ফিল্মছ এণ্ড মিডিয়া লিমিটেড, ৰেডিঅ’ মেৱাট, টাইমছ অৱ ইণ্ডিয়া, ইকুইলিব্ৰিঅ’ এডভাইজৰী এলএলপি, ফিভাৰ এফএম, শ্ৰীমতী অনুপ্ৰিয়া গোয়েঙ্কা (অভিনেত্ৰী)ৰ দৰে বক্তাসকল অন্তৰ্ভুক্ত আছিল আৰু প্ৰাইমাছ পাৰ্টনাৰৰ দ্বাৰা পৰিচালন কৰা হৈছিল।
আলোচনাত পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ বিশ্লেষণ আৰু আগন্তুক পথৰ ওপৰত দুটা বিতং অধিৱেশন আছিল।
আলোচনাৰ বিস্তৃত ক্ষেত্ৰবোৰৰ ভিতৰত আছিল মহিলাসকলৰ বৰ্তমানৰ সংবাদ মাধ্যমৰ চিত্ৰায়ন আৰু সামাজিক ধাৰণাৰ ওপৰত তেওঁলোকৰ প্ৰভাৱ, সংবাদ মাধ্যমত মহিলাসকলৰ উমৈহতীয়া ধাৰণা চিনাক্ত কৰা আৰু উদ্যোগটোৰ মহিলাসকলে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বান। আলোচনাত নিৰপেক্ষ আৰু সামগ্ৰিক বৰ্ণনা আৰু দায়বদ্ধতা ৰণনীতি সৃষ্টি কৰা আৰু লিংগ-সংবেদনশীল ভাষাৰ ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত সংবাদ মাধ্যমৰ দায়িত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া হৈছিল।
বৈচিত্ৰ্যৰ প্ৰচাৰ আৰু ষ্টেৰিঅ’টাইপ ভংগ কৰাৰ বাবে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ অনুশীলন আৰু এক ইতিবাচক সামাজিক পৰিৱৰ্তন অনাৰ বাবে সংবাদ মাধ্যমৰ সম্ভাৱনাৰ ওপৰত চিন্তা-চৰ্চা কৰা হৈছিল। সংবাদ মাধ্যমত মহিলাসকলৰ বাবে সৱলীকৰণৰ বৰ্ণনাৰ প্ৰচাৰ, ইতিবাচক পৰিৱৰ্তনৰ বাবে মিডিয়া সংগঠন, ওকালতি গোট আৰু সমল সৃষ্টিকৰ্তাৰ মাজত সহযোগিতাৰ সুযোগ অন্বেষণ কৰা যাৰ ফলত সকলো নাগৰিকৰ সম্ভাৱনা অনুসৰি বিকাশৰ সমান সুযোগ থকা এক ন্যায়সঙ্গত সমাজৰ ওপৰত চিন্তা-চৰ্চা কৰা হৈছিল।
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ অতিৰিক্ত সচিব, আইএএছ, শ্ৰীমতী নীৰজা শেখৰে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে ৰাষ্ট্ৰ আৰু সমাজে পৰিৱৰ্তন অনা আৰু কৰ্মস্থান সুৰক্ষিত কৰাৰ দায়িত্বৰে একত্ৰিত হোৱা উচিত, আৰু সকলো স্থানত মহিলাৰ সমান অন্তৰ্ভুক্তি নিশ্চিত কৰা উচিত। চৰকাৰে সমগ্ৰ মিডিয়া প্লেটফৰ্মৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে আলোচনাৰ জৰিয়তে পৰিৱৰ্তনক উৎসাহিত কৰি থাকিব।
পেনেলিষ্টসকলে শক্তিশালী কাহিনীৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত চিন্তা-চৰ্চা কৰিছিল যিবোৰ অ’টিটি প্লেটফৰ্মৰ দ্বাৰা যথেষ্ট পৰিমাণে সহজ কৰি তোলা হৈছে, কিয়নো শক্তিশালী কাহিনীবোৰে মহিলাসকলক ষ্টেৰিঅ’টাইপড বা গ্লেমাৰাইজড ভূমিকাত চিত্ৰিত নকৰে। মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা অনা “লিংগ-অন্তৰ্ভুক্ত যোগাযোগৰ নিৰ্দেশনা” আৰু ভাৰতৰ মাননীয় উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ দ্বাৰা “লিংগ গতানুগতিকতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ ওপৰত হেণ্ডবুক” শীৰ্ষক আলোচনা অনুষ্ঠিত কৰা হৈছিল যাতে গভীৰ পক্ষপাতিত্ব ভংগ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সংবাদ মাধ্যমত ভাষাৰ ব্যৱহাৰ আৰু চিত্ৰায়নৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়।
শেষত, প্ৰাইমাছ পাৰ্টনাৰ্ছ প্ৰাইভেট লিমিটেডৰ সহ-প্ৰতিষ্ঠাপক আৰু পৰিচালনা সঞ্চালক শ্ৰীমতী চাৰু মালহোত্ৰাই কয় যে অধিৱেশনখনে এক সমৃদ্ধিশালী বিষয় লৈ আনিছে যিয়ে সংবাদ মাধ্যম আৰু মনোৰঞ্জন খণ্ডত লিংগৰ ক্ষেত্ৰত বহুমুখী দৃষ্টিভংগী প্ৰদান কৰিছে। শক্তিশালী আৰু উমৈহতীয়া স্থানৰ ভূমিকাত মহিলাসকলক স্বাভাৱিক কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে। কলাই জীৱনক প্ৰতিফলিত কৰিবলৈ, আমি মহিলা কেন্দ্ৰিক আৰু পুৰুষ কেন্দ্ৰিক বিষয়ৰ বিষয়বোৰৰ মাজত পাৰ্থক্য কৰাৰ প্ৰয়োজন নাই আৰু মহিলাসকলে মিডিয়া চিত্ৰায়নত তেওঁলোকৰ স্থান দাবী কৰিব লাগিব। পেনেলিষ্টসকলে পৰামৰ্শ দিয়া পথটো মিডিয়া আৰু এণ্টাৰটেইনমেণ্টৰ নীতি নিৰ্মাতাসকলৰ সহযোগত আগুৱাই নিয়া হ’ব।