Ministry of Finance
GST revenue collection for April 2024 highest ever at Rs 2.10 lakh crore
GST collections breach landmark milestone of ₹2 lakh crore
Gross Revenue Records 12.4% y-o-y growth
Net Revenue (after refunds) stood at ₹1.92 lakh crore; 15.5% y-o-y growth
01 MAY 2024 11:55AM by PIB Delhi
The Gross Goods and Services Tax (GST) collections hit a record high in April 2024 at ₹2.10 lakh crore. This represents a significant 12.4% year-on-year growth, driven by a strong increase in domestic transactions (up 13.4%) and imports (up 8.3%). After accounting for refunds, the net GST revenue for April 2024 stands at ₹1.92 lakh crore, reflecting an impressive 15.5% growth compared to the same period last year.
Positive Performance Across Components:
Breakdown of April 2024 Collections:
• Central Goods and Services Tax (CGST): ₹43,846 crore;
• State Goods and Services Tax (SGST): ₹53,538 crore;
• Integrated Goods and Services Tax (IGST): ₹99,623 crore, including ₹37,826 crore collected on imported goods;
• Cess: ₹13,260 crore, including ₹1,008 crore collected on imported goods.
Inter-Governmental Settlement: In the month of April, 2024, the central government settled ₹50,307 crore to CGST and ₹41,600 crore to SGST from the IGST collected. This translates to a total revenue of ₹94,153 crore for CGST and ₹95,138 crore for SGST for April, 2024 after regular settlement.
The chart below shows trends in monthly gross GST revenues during the current year. Table-1 shows the state-wise figures of GST collected in each State during the month of April, 2024 as compared to April, 2023. Table-2 shows the state-wise figures of post settlement GST revenue of each State for the month of April, 2024.
Chart: Trends in GST Collection
Table 1: State-wise growth of GST Revenues during April, 2024[1]
State/UT
Apr-23
Apr-24
Growth (%)
Jammu and Kashmir
803
789
-2%
Himachal Pradesh
957
1,015
6%
Punjab
2,316
2,796
21%
Chandigarh
255
313
23%
Uttarakhand
2,148
2,239
4%
Haryana
10,035
12,168
21%
Delhi
6,320
7,772
23%
Rajasthan
4,785
5,558
16%
Uttar Pradesh
10,320
12,290
19%
Bihar
1,625
1,992
23%
Sikkim
426
403
-5%
Arunachal Pradesh
238
200
-16%
Nagaland
88
86
-3%
Manipur
91
104
15%
Mizoram
71
108
52%
Tripura
133
161
20%
Meghalaya
239
234
-2%
Assam
1,513
1,895
25%
West Bengal
6,447
7,293
13%
Jharkhand
3,701
3,829
3%
Odisha
5,036
5,902
17%
Chhattisgarh
3,508
4,001
14%
Madhya Pradesh
4,267
4,728
11%
Gujarat
11,721
13,301
13%
Dadra and Nagar Haveli and Daman & Diu
399
447
12%
Maharashtra
33,196
37,671
13%
Karnataka
14,593
15,978
9%
Goa
620
765
23%
Lakshadweep
3
1
-57%
Kerala
3,010
3,272
9%
Tamil Nadu
11,559
12,210
6%
Puducherry
218
247
13%
Andaman and Nicobar Islands
92
65
-30%
Telangana
5,622
6,236
11%
Andhra Pradesh
4,329
4,850
12%
Ladakh
68
70
3%
Other Territory
220
225
2%
Center Jurisdiction
187
221
18%
Grand Total
1,51,162
1,71,433
13%
Table-2: SGST & SGST portion of IGST settled to States/UTs
April (Rs. in crore)
Pre-Settlement SGST
Post-Settlement SGST[2]
State/UT
Apr-23
Apr-24
Growth
Apr-23
Apr-24
Growth
Jammu and Kashmir
394
362
-8%
918
953
4%
Himachal Pradesh
301
303
1%
622
666
7%
Punjab
860
999
16%
2,090
2,216
6%
Chandigarh
63
75
20%
214
227
6%
Uttarakhand
554
636
15%
856
917
7%
Haryana
1,871
2,172
16%
3,442
3,865
12%
Delhi
1,638
2,027
24%
3,313
4,093
24%
Rajasthan
1,741
1,889
9%
3,896
3,967
2%
Uttar Pradesh
3,476
4,121
19%
7,616
8,494
12%
Bihar
796
951
19%
2,345
2,688
15%
Sikkim
110
69
-37%
170
149
-12%
Arunachal Pradesh
122
101
-17%
252
234
-7%
Nagaland
36
41
14%
107
111
4%
Manipur
50
53
6%
164
133
-19%
Mizoram
41
59
46%
108
132
22%
Tripura
70
80
14%
164
198
21%
Meghalaya
69
76
9%
162
190
17%
Assam
608
735
21%
1,421
1,570
10%
West Bengal
2,416
2,640
9%
3,987
4,434
11%
Jharkhand
952
934
-2%
1,202
1,386
15%
Odisha
1,660
2,082
25%
2,359
2,996
27%
Chhattisgarh
880
929
6%
1,372
1,491
9%
Madhya Pradesh
1,287
1,520
18%
2,865
3,713
30%
Gujarat
4,065
4,538
12%
6,499
7,077
9%
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
62
75
22%
122
102
-16%
Maharashtra
10,392
11,729
13%
15,298
16,959
11%
Karnataka
4,298
4,715
10%
7,391
8,077
9%
Goa
237
283
19%
401
445
11%
Lakshadweep
1
0
-79%
18
5
-73%
Kerala
1,366
1,456
7%
2,986
3,050
2%
Tamil Nadu
3,682
4,066
10%
5,878
6,660
13%
Puducherry
42
54
28%
108
129
19%
Andaman and Nicobar Islands
46
32
-32%
78
88
13%
Telangana
1,823
2,063
13%
3,714
4,036
9%
Andhra Pradesh
1,348
1,621
20%
3,093
3,552
15%
Ladakh
34
36
7%
55
61
12%
Other Territory
22
16
-26%
86
77
-10%
Grand Total
47,412
53,538
13%
85,371
95,138
11%
[1]Does not include GST on import of goods
[2] Post-Settlement GST is cumulative of the GST revenues of the States/UTs and the SGST portion of the IGST settled to the States/UTs

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
২০২৪ ৰ এপ্ৰিল মাহত ‘জিএছটি’ৰ সংগৃহিত ৰাজহৰ পৰিমাণ এই পৰ্যন্ত সৰ্বাধিক ২.১০ লাখ কোটি টকা
‘জিএছটি’ সংগ্ৰহে ২ লাখ কোটি টকাৰ অভিলেখৰ সীমা অতিক্ৰম কৰিছে
বিগত বৰ্ষৰ তুলনাত মুঠ ৰাজহ বৃদ্ধিৰ হাৰ অভিলেখপূৰ্ণ ১২.৪%
মুঠ ৰাজহ (ধন ঘূৰাই দিয়াৰ পিছত)ৰ পৰিমাণ আছিল ১.৯২ লাখ কোটি টকা; বিগত বৰ্ষৰ তুলনাত ১৫.৫%ৰ বৃদ্ধি
২৩-ৰ মাৰ্চৰ পৰা ২৪-ৰ মাৰ্চলৈ অসমত জিএছটি সংগ্ৰহত ২৫%ৰ বৃদ্ধি
01 MAY 2024 11:55AM by PIB Guwahati
২০২৪ চনৰ এপ্ৰিল মাহত মুঠ সামগ্ৰী আৰু সেৱা কৰ (জিএছটি)ৰ সংগ্ৰহ ২.১০ লাখ কোটি টকাৰ অভিলেখ উচ্চতাত উপনীত হৈছেই ঘৰুৱা লেনদেন (১৩.৪%) আৰু আমদানি (৮.৩%)ত হোৱা শক্তিশালী বৃদ্ধিৰে চালিত এক উল্লেখযোগ্য ১২.৪% বাৰ্ষিক বৃদ্ধিক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। ঘূৰাই দিয়াৰ বাবে পুঁজি আচুতীয়াকৈ ৰখাৰ পিছত এপ্ৰিল ২০২৪-ৰ মুঠ জিএছটি-ৰ পৰিমাণ হৈছে ১.৯২ লাখ কোটি টকা, যিটো পৰিমাণে যোৱাটো বছৰৰ এই একেছোৱা সময়ৰ তুলনাত ১৫.৫% আকৰ্ষণীয় বৃদ্ধিক প্ৰতিফলিত কৰিছে।
বিভিন্ন প্ৰ-ভাগত ইতিবাচক প্ৰদৰ্শন:
এপ্ৰিল ২০২৪ৰ সংগ্ৰহৰ বিভাজন:
• কেন্দ্ৰীয় সামগ্ৰী আৰু সেৱা কৰ (চিজিএছটি): ৪৩,৮৪৬ কোটি টকা;
• ৰাজ্যিক সামগ্ৰী আৰু সেৱা কৰ (এছজিএছটি): ৫৩,৫৩৮ কোটি টকা;
• একত্ৰিত সামগ্ৰী আৰু সেৱা কৰ (আইজিএছটি): ৯৯,৬২৩ কোটি টকা, যাৰ ভিতৰত আছে আমদানিকৃত সামগ্ৰীৰ বাবদ সংগ্ৰহ কৰা ৩৭,৮২৬ কোটি টকা;
• উপকৰ: ১৩,২৬০ কোটি টকা, যাৰ ভিতৰত আছে আমদানিকৃত সামগ্ৰীৰ বাবদ সংগ্ৰহ কৰা ১,০০৮ কোটি টকা।
আন্তঃচৰকাৰী বুজাবুজি: ২০২৪ চনৰ এপ্ৰিল মাহত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সংগ্ৰহ কৰা আইজিএছটি-ৰ পৰা চিজিএছটি-লৈ ৫০,৩০৭ কোটি টকা আৰু এছজিএছটি-লৈ ৪১,৬০০ কোটি টকা ভগাই দিয়া হয়। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে নিয়মীয়া নিষ্পত্তিৰ পিছত ২০২৪ৰ এপ্ৰিল মাহৰ বাবে চিজিএছটি-ৰ মুঠ পৰিমাণ হ’ব ৯৪,১৫৩ কোটি টকা আৰু এছজিএছটি-ৰ পৰিমাণ হ’ব ৯৫,১৩৮ কোটি টকা।
তলত চলিত বৰ্ষৰ মাহিলী মুঠ জিএছটি ৰাজহৰ প্ৰৱণতা প্ৰদৰ্শিত কৰিছে। তালিকা-১-ত এপ্ৰিল, ২০২৩-ৰ তুলনাত এপ্ৰিল, ২০২৪-ত প্ৰতিখন ৰাজ্যত সংগ্ৰহ কৰা জিএছটি-ৰ পৰিসংখ্যা দেখুওৱা হৈছে। তালিকা-২-ত এপ্ৰিল, ২০২৪-ত নিষ্পত্তিৰ পিছত প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ জিএছটি ৰাজহৰ পৰিসংখ্যা দেখুওৱা হৈছে।
চাৰ্ট: জিএছটি সংগ্ৰহৰ প্ৰৱণতা
তালিকা ১: এপ্ৰিল, ২০২৪-ত জিএছটি ৰাজহৰ ৰাজ্য অনুসৰি বৃদ্ধি [১]
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
এপ্ৰিল-২৩
এপ্ৰিল-২৪
বৃদ্ধি (%)
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
803
789
-2%
হিমাচল প্ৰদেশ
957
1,015
6%
পাঞ্জাৱ
2,316
2,796
21%
চণ্ডীগড়
255
313
23%
উত্তৰখণ্ড
2,148
2,239
4%
হাৰিয়াণা
10,035
12,168
21%
দিল্লী
6,320
7,772
23%
ৰাজস্থান
4,785
5,558
16%
উত্তৰ প্ৰদেশ
10,320
12,290
19%
বিহাৰ
1,625
1,992
23%
ছিক্কিম
426
403
-5%
অৰুণাচল প্ৰদেশ
238
200
-16%
নাগালেণ্ড
88
86
-3%
মণিপুৰ
91
104
15%
মিজোৰাম
71
108
52%
ত্ৰিপুৰা
133
161
20%
মেঘালয়
239
234
-2%
অসম
1,513
1,895
25%
পশ্চিম বংগ
6,447
7,293
13%
ঝাৰখণ্ড
3,701
3,829
3%
ওড়িশা
5,036
5,902
17%
চত্তিশগড়
3,508
4,001
14%
মধ্য প্ৰদেশ
4,267
4,728
11%
গুজৰাট
11,721
13,301
13%
দাদ্ৰা আৰু নগৰ হাভেলী আৰু দমন আৰু ডিউ
399
447
12%
মহাৰাষ্ট্ৰ
33,196
37,671
13%
কৰ্ণাটক
14,593
15,978
9%
গোৱা
620
765
23%
লাক্ষাদ্বীপ
3
1
-57%
কেৰালা
3,010
3,272
9%
তামিল নাডু
11,559
12,210
6%
পুডুচেৰী
218
247
13%
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপূঞ্জ
92
65
-30%
তেলেংগাণা
5,622
6,236
11%
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
4,329
4,850
12%
লাডাখ
68
70
3%
অন্যান্য অঞ্চল
220
225
2%
কেন্দ্ৰ অধিকাৰক্ষেত্ৰ
187
221
18%
সৰ্বমুঠ
1,51,162
1,71,433
13%
তালিকা-2: আইজিএছটি-ৰ এছজিএছটি আৰু এছজিএছটি অংশ ৰাজ্য/ইউটিলৈ ভগাই দিয়া হৈছে
এপ্ৰিল (কোটি টকা হিচাপত)
প্ৰাক-নিষ্পত্তি এছজিএছটি
নিষ্পত্তিৰ পিছত এছজিএছটি[2]
ৰাঝ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
এপ্ৰিল-২৩
এপ্ৰিল-২৪
বৃদ্ধি
এপ্ৰিল-২৩
এপ্ৰিল-২৪
বৃদ্ধি
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
394
362
-8%
918
953
4%
হিমাচল প্ৰদেশ
301
303
1%
622
666
7%
পাঞ্জাৱ
860
999
16%
2,090
2,216
6%
চণ্ডিগড়
63
75
20%
214
227
6%
উত্তৰাখণ্ড
554
636
15%
856
917
7%
হাৰিয়াণা
1,871
2,172
16%
3,442
3,865
12%
দিল্লী
1,638
2,027
24%
3,313
4,093
24%
ৰাজস্থান
1,741
1,889
9%
3,896
3,967
2%
উত্তৰ প্ৰদেশ
3,476
4,121
19%
7,616
8,494
12%
বিহাৰ
796
951
19%
2,345
2,688
15%
ছিক্কিম
110
69
-37%
170
149
-12%
অৰুণাচল প্ৰদেশ
122
101
-17%
252
234
-7%
নাগালেণ্ড
36
41
14%
107
111
4%
মণিপুৰ
50
53
6%
164
133
-19%
মিজোৰাম
41
59
46%
108
132
22%
ত্ৰিপুৰা
70
80
14%
164
198
21%
মেঘালয়
69
76
9%
162
190
17%
অসম
608
735
21%
1,421
1,570
10%
পশ্চিম বংগ
2,416
2,640
9%
3,987
4,434
11%
ঝাৰখণ্ড
952
934
-2%
1,202
1,386
15%
ওড়িশা
1,660
2,082
25%
2,359
2,996
27%
চত্তিশগড়
880
929
6%
1,372
1,491
9%
মধ্য প্ৰদেশ
1,287
1,520
18%
2,865
3,713
30%
গুজৰাট
4,065
4,538
12%
6,499
7,077
9%
দাদ্ৰা আৰু নগৰ হাভেলী আৰু দমন আৰু ডিউ
62
75
22%
122
102
-16%
মহাৰাষ্ট্ৰ
10,392
11,729
13%
15,298
16,959
11%
কৰ্ণাটক
4,298
4,715
10%
7,391
8,077
9%
গোৱা
237
283
19%
401
445
11%
লাক্ষাদ্বীপ
1
0
-79%
18
5
-73%
কেৰালা
1,366
1,456
7%
2,986
3,050
2%
তামিল নাডু
3,682
4,066
10%
5,878
6,660
13%
পুডুচেৰী
42
54
28%
108
129
19%
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপূঞ্জ
46
32
-32%
78
88
13%
তেলেংগাণা
1,823
2,063
13%
3,714
4,036
9%
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
1,348
1,621
20%
3,093
3,552
15%
লাডাখ
34
36
7%
55
61
12%
অন্যান্য অঞ্চল
22
16
-26%
86
77
-10%
সৰ্বমুঠ
47,412
53,538
13%
85,371
95,138
11%
[1] আমদানিৰ সামগ্ৰীৰ বাবদ সংগৃহিত ধন জিএছটিত অন্তৰ্ভুক্ত নহয়
[2] নিষ্পত্তিৰ পিছত জিএছটি হৈছে ৰাজ্য/ইউটিৰ জিএছটি ৰাজহ আৰু ৰাজ্য/ইউটিলৈ ভগাই দিয়া আইজিএছটি-ৰ এছজিএছটি অংশ