Ministry of Defence
BRO celebrates its 65th Raising Day
Defence Secretary commends BRO for playing a major role in the country’s security & ensuring socio-economic progress of border areas
Exhorts BRO to infuse latest technology for faster completion of projects
07 MAY 2024 1:47PM by PIB Delhi
The Border Roads Organisation (BRO) is celebrating its 65th Raising Day on May 07, 2024. To mark the day, an event was organised in New Delhi, which was presided over by Defence Secretary Shri Giridhar Aramane. In his address, the Defence Secretary lauded the BRO for fulfilling its responsibilities successfully in inhospitable terrain and tough weather conditions. He termed the BRO an extremely crucial organisation which, through its infrastructure projects in border areas, is playing a major role in the security of the country, besides ensuring the socio-economic progress of far-flung areas.
Shri Giridhar Aramane commended the BRO for completing the projects in a time-bound manner, exuding confidence that the Karmayogis will continue to ensure border infrastructure development in a record time. He urged the BRO to infuse latest technology and techniques for faster completion of projects, through which human efforts will be reduced & utilised more efficiently. Automation and mechanisation will be key for the BRO in the future, he said.
The Defence Secretary also recalled the valuable contribution of the BRO personnel in the relief and rescue efforts during the Silkyara Tunnel Collapse and the Sikkim Floods. He added that the Organisation will play an important role in the Vibrant Villages Programme which envisages comprehensive development of select border villages.
Speaking on the occasion, Director General, Border Roads Lt Gen Raghu Srinivasan extended greetings to all ranks of the BRO. He stated that the pan-India presence of the BRO reflects its commitment to national security, connectivity and development. He added that the tagline ‘In the Silence of Our Great Mountains – Work Speaks’ speaks volumes of the Organisation’s dedication, perseverance and impact on the lives of the people residing in the remotest corners of the country. He exhorted all ranks to renew the pledge to continue ‘Connecting Places Connecting People’ and leaving a lasting legacy of progress, prosperity and unity.
The event also witnessed the unveiling of a compendium on Sela Tunnel as well as some books including ‘Oonchin Sadaken’, ‘Path Pradarshak’ and ‘Path Vikas’ by the Defence Secretary. He gave away Excellence Awards to the BRO personnel for the year 2023-24 and felicitated the women achievers of the Organisation. The Casual Paid Labourers who worked in various projects such as Sela Tunnel, as well as during Sikkim floods were also felicitated.
Raised with just two projects in 1960 - Project Tusker (now Vartak) in the East and Project Beacon in the North, the BRO has today become a vibrant organisation with 18 projects operating in 11 States and three Union Territories. It has now established its credentials as the leading infra construction agency in the high-altitude and difficult snow-bound areas.
The BRO executes road construction and maintenance works at altitude ranging from 9,000 ft up to 19,000 ft along the Northern and Western frontiers, primarily to meet the strategic requirements of the Armed Forces. In over six decades, it has constructed over 62,214 kms of roads, 1,005 bridges, seven tunnels and 21 airfields in adverse climatic and geographical conditions along India's borders as well as in friendly countries, including Bhutan, Myanmar, Afghanistan & Tajikistan, thus contributing towards the nation’s strategic objectives.
In 2023-24, the BRO completed a total of 125 infrastructure projects worth Rs 3,611 crore. This includes the construction of Sela Tunnel in Arunachal Pradesh on Balipara-Chardwar-Tawang Road. The tunnel was dedicated to the Nation by Prime Minister Shri Narendra Modi recently from Itanagar virtually. The BRO will soon commence the construction on 4.10-km long Shinkun La Tunnel. Once completed, this tunnel will become the world’s highest tunnel at 15,800 ft bypassing Mila Tunnel in China at 15,590 ft.
The BRO accomplished the completion of two significant airfield projects namely Bagdogra and Barrackpore, marking yet another milestone in its journey of excellence. The foundation stone for Mudh Airfield Project was laid by Raksha Mantri Shri Rajnath Singh recently. The BRO aims to complete the project within just two working seasons.
Over the few years, the BRO has witnessed an exponential surge in budget expenditure, marking a remarkable leap forward in capabilities and impact. This increased budgetary support has empowered the organisation to undertake crucial projects, accelerate critical infrastructure development, and enhance its operational readiness.
The BRO has been at the forefront of promoting gender equality and inclusivity, offering key roles and opportunities to women. Officers like Col Ponung Doming is leading critical projects in Eastern Ladakh. Assistant Executive Engineer (Civ) Smt Nikita Chaudhary has played a pivotal role in successful completion of Sela Tunnel Project.

ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସୀମା ସଡକ ସଂଗଠନ ଏହାର ୬୫ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ପାଳନ କଲା
ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳର ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଗତିସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଚିବ ବିଆରଓକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଶୀଘ୍ର ଶେଷ କରିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ପ୍ରୟୋଗ କରିବାକୁ ବିଆରଓକୁ ଅନୁରୋଧ
07 MAY 2024 1:47PM by PIB Bhubaneswar
ସୀମା ସଡ଼କ ସଂଗଠନ (ବିଆରଓ) ଏହାର ୬୫ତମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛି | ଏହି ଦିବସ ଅବସରରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଗିରିଧର ଅରମାନେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ | ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଚିବ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ପ୍ରତିକୂଳ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ କଠିନ ପାଣିପାଗ ପରିସ୍ଥିତିରେ ସଫଳତାର ସହ ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିଥିବାରୁ ବିଆରଓକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ବିଆରଓକୁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଗଠନ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି, ଯାହା ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏହାର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ ଦୂରଦୂରାନ୍ତରେ ଥିବା ଅଞ୍ଚଳରେ ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ପ୍ରଗତିସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଶେଷ କରିଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ଗିରିଧର ଅରମାନେ ବିଆରଓକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ କର୍ମଯୋଗୀମାନେନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ରେକର୍ଡ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସୀମା ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଜାରି ରଖିବେ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଏବଂ କୌଶଳ ପ୍ରୟୋଗ କରିବାକୁ ସେ ବିଆରଓକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ, ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ ମାନବିକ ପ୍ରୟାସକୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବ ଏବଂ ଅଧିକ ଦକ୍ଷତାର ସହ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ । ଭବିଷ୍ୟତରେ ବିଆରଓ ପାଇଁ ଅଟୋମେସନ୍ ଏବଂ ଯାନ୍ତ୍ରୀକରଣ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଚିବ ସିଲ୍କିୟାରା ଟନେଲ ଭୁଶୁଡ଼ିବା ଏବଂ ସିକ୍କିମ ବନ୍ୟା ସମୟରେ ରିଲିଫ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟରେ ବିଆରଓ ଯବାନଙ୍କ ମୂଲ୍ୟବାନ ଅବଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସଂଗଠନ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ଭିଲେଜ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ଯେଉଁଥିରେ ବଛାବଛା ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଗ୍ରାମଗୁଡିକର ବ୍ୟାପକ ବିକାଶ ର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ସୀମା ସଡ଼କ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଲେଫ୍ଟନାଣ୍ଟ ଜେନେରାଲ ରଘୁ ଶ୍ରୀନିବାସନ ବିଆରଓର ସମସ୍ତ ପଦବୀକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ | ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଆରଓର ସର୍ବଭାରତୀୟ ଉପସ୍ଥିତି ଜାତୀୟ ନିରାପତ୍ତା, ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ବିକାଶ ପ୍ରତି ଏହାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି | ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ 'ଇନ୍ ଦି ସାଇଲେନ୍ସ ଅଫ୍ ଆୱାର ଗ୍ରେଟ୍ ମାଉଣ୍ଟେନ - ୱାର୍କ ସ୍ପିକ୍ସ' ଟ୍ୟାଗ୍ ଲାଇନ୍ ଦେଶର ଦୁର୍ଗମ କୋଣଅନୁକୋଣରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ସଂଗଠନର ସମର୍ପଣ, ଧୈର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଭାବକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। 'ଲୋକଙ୍କୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ସ୍ଥାନ' ଜାରି ରଖିବା ଏବଂ ପ୍ରଗତି, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଏକତାର ସ୍ଥାୟୀ ପରମ୍ପରା କୁ ଛାଡିବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପକୁ ନବୀକରଣ କରିବାକୁ ସେ ସମସ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସେଲା ଟନେଲ ଉପରେ ଏକ ସଂକଳନ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯିବା ସହ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଚିବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା 'ଅନଚୀନ ସଦକେନ୍', 'ପଥ ପ୍ରଦର୍ଶକ' ଏବଂ 'ପଥ ବିକାଶ' ଭଳି କିଛି ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ୨୦୨୩-୨୪ ବର୍ଷ ପାଇଁ ବିଆରଓ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ଉତ୍କର୍ଷ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସଂଗଠନର ମହିଳା ସଫଳତା ହାସଲକାରୀଙ୍କୁ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରିଥିଲେ | ସେଲା ଟନେଲ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପ ତଥା ସିକ୍କିମ ବନ୍ୟା ସମୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବା କାଜୁଆଲ ପେଡ୍ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧିତ କରାଯାଇଥିଲା |
୧୯୬୦ ମସିହାରେ କେବଳ ଦୁଇଟି ପ୍ରକଳ୍ପ - ପୂର୍ବରେ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ଟସ୍କର (ବର୍ତ୍ତମାନ ଉରତକ) ଏବଂ ଉତ୍ତରରେ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ବିକନ୍ ସହିତ ଗଠିତ ବିଆରଓ ଆଜି ୧୧ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ତିନୋଟି କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ୧୮ଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ସଂଗଠନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଏହା ଏବେ ଉଚ୍ଚ ଓ ଦୁର୍ଗମ ବରଫଘେରିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ଏଜେନ୍ସି ଭାବେ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ବିଆରଓ ମୁଖ୍ୟତଃ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ରଣନୈତିକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ତର ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ସୀମାରେ ୯,୦୦୦ ଫୁଟରୁ ୧୯,୦୦୦ ଫୁଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉଚ୍ଚତାରେ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିଥାଏ | ଛଅ ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏହା ଭାରତର ସୀମାରେ ପ୍ରତିକୂଳ ଜଳବାୟୁ ଏବଂ ଭୌଗୋଳିକ ପରିସ୍ଥିତି ତଥା ବନ୍ଧୁ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କରେ ୬୨,୨୧୪ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ରାସ୍ତା, ୧,୦୦୫ ସେତୁ, ୭ଟି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଏବଂ ୨୧ଟି ଏୟାରଫିଲ୍ଡ ନିର୍ମାଣ କରିଛି | ଏଥିରେ ଭୁଟାନ, ମିଆଁମାର, ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ଏବଂ ତାଜିକିସ୍ତାନ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି, ଯାହା ଦେଶର ରଣନୈତିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଛି ।
୨୦୨୩-୨୪ରେ ବିଆରଓ ୩,୬୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ମୋଟ ୧୨୫ଟି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛି| ଏଥିରେ ବାଲିପଡ଼ା-ଚରଦ୍ୱାର-ତୱାଙ୍ଗ ରୋଡରେ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶରେ ସେଲା ଟନେଲ ନିର୍ମାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ | ନିକଟରେ ଇଟାନଗରରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହି ଟନେଲକୁ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ । ବିଆରଓ ଖୁବଶୀଘ୍ର ୪.୧୦ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଶିନକୁନ ଲା ଟନେଲର ନିର୍ମାଣ ଆରମ୍ଭ କରିବ । ଏହା ସରିବା ପରେ ଏହି ଟନେଲ ୧୫,୮୦୦ ଫୁଟ ଉଚ୍ଚତାରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଟନେଲ ରେ ପରିଣତ ହେବ ଏବଂ ଚୀନର ମିଲା ଟନେଲକୁ ୧୫,୫୯୦ ଫୁଟରେ ଅତିକ୍ରମ କରିବ ।
ବିଆରଓ ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏୟାରଫିଲ୍ଡ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯଥା ବାଗଡୋଗ୍ରା ଏବଂ ବାରାକପୁରକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛି, ଯାହା ଏହାର ଉତ୍କର୍ଷ ଯାତ୍ରାରେ ଆଉ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ । ନିକଟରେ ରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ ମୁଧ ଏୟାରଫିଲ୍ଡ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ । ମାତ୍ର ଦୁଇ କାର୍ଯ୍ୟ ଋତୁ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଶେଷ କରିବାକୁ ବିଆରଓ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ବିଆରଓ ବଜେଟ୍ ବ୍ୟୟରେ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି, ଯାହା ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି କୁ ଚିହ୍ନିତ କରିଛି | ଏହି ବର୍ଦ୍ଧିତ ବଜେଟ୍ ସହାୟତା ସଂଗଠନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ହାତକୁ ନେବା, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ପରିଚାଳନାଗତ ପ୍ରସ୍ତୁତି ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସଶକ୍ତ କରିଛି |
ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ବିଆରଓ ସବୁଠାରୁ ଆଗରେ ରହିଛି, ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଏବଂ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । କର୍ଣ୍ଣେଲ ପୋନୁଙ୍ଗ ଡୋମିଙ୍ଗଙ୍କ ଭଳି ଅଧିକାରୀମାନେ ପୂର୍ବ ଲଦାଖରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି | ସହକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଯନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିକିତା ଚୌଧୁରୀ ସେଲା ଟନେଲ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସଫଳ ଭାବରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି |