Ministry of Home Affairs
Alert against incidents of ‘Blackmail’ and ‘Digital Arrest’ by Cyber Criminals Impersonating State/UT Police, NCB, CBI, RBI and other Law Enforcement Agencies
14 MAY 2024 4:15PM by PIB Delhi
A large number of complaints are being reported on National Cyber Crime Reporting Portal (NCRP) regarding intimidation, blackmail, extortion and “Digital Arrests” by cyber criminals posing as Police Authorities, Central Bureau of Investigation (CBI), Narcotics Department, Reserve Bank of India (RBI), Enforcement Directorate and other Law Enforcement Agencies.
These fraudsters typically call a potential victim and inform that the victim has sent or is the intended recipient of a parcel, which contains illegal goods, drugs, fake passports or any other contraband item. Sometimes, they also inform that a near or dear one of the victim has been found to be involved in a crime or an accident and is in their custody. A demand for money is made to compromise the “case”. In certain instances, unsuspecting victims are made to undergo “Digital Arrest” and remain visually available over Skype or other video conferencing platform to the fraudsters, till their demands are met. The fraudsters are known to use studios modeled on Police Stations and Government offices and wear uniforms to appear genuine.
Across the country, several victims have lost large amounts of money to such criminals. This is an organized online economic crime and is learnt to be operated by cross-border crime syndicates.
The Indian Cyber Crime Coordination Centre (I4C), under the Ministry of Home Affairs, coordinates activities related to combating cybercrime in the country. MHA is closely working with other Ministries and their agencies, RBI and other organizations to counter these frauds. I4C is also providing inputs and technical support to Police Authorities of States/UTs for identifying and investigating the cases.
I4C has also blocked more than 1,000 Skype IDs involved in such activities, in collaboration with Microsoft. It is also facilitating blocking of SIM cards, Mobile devices and Mule accounts used by such fraudsters. I4C has also issued various alerts through infographics and videos on its social media platform ‘Cyberdost’ for e.g. X, Facebook, Instagram and others.
Citizens are advised to be alert and spread awareness about these types of frauds. On receipt of such calls, the citizens should immediately report the incident on cybercrime helpline number 1930 or www.cybercrime.gov.in for assistance.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳ ପୋଲିସ୍‌, ଏନସିବି, ସିବିଆଇ, ଆରବିଆଇ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଏଜେନ୍ସି ଗୁଡିକର ଛଦ୍ମନାମ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ସାଇବର ଅପରାଧୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ‘ବ୍ଲାକମେଲ୍‌’ ଏବଂ ‘ଡିଜିଟାଲ୍ ଗିରଫ’ ଘଟଣା ସମ୍ପର୍କିତ ସତର୍କ ସୂଚନା
14 MAY 2024 4:15PM by PIB Bhubaneswar
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସାଇବର ଅପରାଧ ରିପୋର୍ଟିଂ ପୋର୍ଟାଲ (ଏନସିଆରପି) ରେ ପୋଲିସ୍ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ ବ୍ୟୁରୋ (ସିବିଆଇ), ନାର୍କୋଟିକ୍ସ ବିଭାଗ, ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ (ଆରବିଆଇ), ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆଇନ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଏଜେନ୍ସି ରୂପରେ ସାଇବର ଅପରାଧୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଧମକ, ବ୍ଲାକମେଲ, ଚୋରାଚାଲାଣ ଏବଂ “ଡିଜିଟାଲ୍ ଗିରଫ” ସମ୍ପର୍କରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଅଭିଯୋଗ ଆସିଛି ।
ଏହି ଠକମାନେ ସାଧାରଣତଃ ଏକ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପୀଡିତଙ୍କୁ କଲ୍ କରନ୍ତି ଏବଂ ସୂଚନା ଦିଅନ୍ତି ଯେ ପୀଡିତ ଜଣକ ପାର୍ସଲ୍ ପଠାଇଛନ୍ତି କିମ୍ବା ସେ ପାର୍ସଲ୍‌ର ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରାପ୍ତକର୍ତ୍ତା, ଯେଉଁଥିରେ ବେଆଇନ ସାମଗ୍ରୀ, ଡ୍ରଗ୍ସ, ନକଲି ପାସପୋର୍ଟ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ନିଷେଧ ସାମଗ୍ରୀ ରହିଛି । ବେଳେବେଳେ, ସେମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚିତ କରିଥାନ୍ତିି ଯେ ପୀଡିତଙ୍କର କେହି ନିକଟତମ କିମ୍ବା ପ୍ରିୟ ବ୍ୟକ୍ତି କୌଣସି ଅପରାଧ କିମ୍ବା ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଥିବା ଜଣାପଡିଛି ଏବଂ ସେ ସେମାନଙ୍କ ହେପାଜତରେ ଅଛନ୍ତି ।
’ମାମଲା’ କୁ ଫଇସଲା କରିବା ପାଇଁ ଅର୍ଥ ଦାବି କରାଯାଏ । କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ବିନା କିଛି କାରଣରେ ପୀଡିତମାନଙ୍କୁ “ଡିଜିଟାଲ୍ ଗିରଫ” ଦେଇ ଗତି କରିବାକୁ ପଡିଥାଏ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଦାବି ପୂରଣ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍କାଇପ୍ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଠକମାନଙ୍କୁ ସେମାନେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୋଇ ରହିଥାନ୍ତି । ଠକମାନେ ପୋଲିସ୍ ଷ୍ଟେସନ୍ ଏବଂ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ପାଇଁ ମଡେଲ ହୋଇଥିବା ଷ୍ଟୁଡିଓ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି ଏବଂ ଅସଲି ଭଳି ଦେଖାଯିବା ପାଇଁ ୟୁନିଫର୍ମ ପିନ୍ଧନ୍ତି ।
ସମଗ୍ର ଦେଶରେ , ଅନେକ ପୀଡିତ ଏଭଳି ଅପରାଧୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିପୁଳ ପରିମାଣର ଟଙ୍କା ହରାଇଛନ୍ତି । ଏହା ଏକ ସଂଗଠିତ ଅନଲାଇନ୍ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅପରାଧ ଏବଂ ଏହା ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଏହାକୁ ସୀମା ଅପରାଧ ସିଣ୍ଡିକେଟ୍ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ କରାଯାଇଥାଏ ।
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ସାଇବର ଅପରାଧ ସମନ୍ୱୟ କେନ୍ଦ୍ର (ଆଇ୪ସି) ଦେଶରେ ସାଇବର ଅପରାଧର ମୁକାବିଲା ସହ ଜଡିତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସଂଯୋଜନା କରିଥାଏ । ଏହି ଠକେଇର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଏମ୍‌ଏଚ୍‌ଏ ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଏଜେନ୍ସି, ଆରବିଆଇ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂଗଠନ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ଆଇ୪ସି ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଂଚଳର ପୋଲିସ୍ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ତଥ୍ୟ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଉଛି ।
ମାଇକ୍ରୋସଫ୍ଟ ସହଯୋଗରେ ଆଇ୪ସି ଏହିପରି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଜଡିତ ୧୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସ୍କାଇପ୍ ଆଇଡିକୁ ମଧ୍ୟ ଅବରୋଧ କରିଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏହିପରି ଠକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଥିବା ସିମ୍ କାର୍ଡ, ମୋବାଇଲ୍ ଉପକରଣ ଏବଂ ମ୍ୟୁଲ୍ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଅବରୋଧ କରିବାରେ ସହଜ କରିଥାଏ । ଆଇ୪ସି ଇନଫୋଗ୍ରାଫିକ୍ସ ଏବଂ ଭିଡିଓ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ସୋସିଆଲ୍ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ‘ସାଇବରଦୋଷ୍ଟ, ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଫେସବୁକ୍‌, ଇନଷ୍ଟାଗ୍ରାମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ଆଲର୍ଟ ମଧ୍ୟ ଜାରି କରିଛି ।
ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରକାରର ଠକେଇ ବିଷୟରେ ସତର୍କ ରହିବା ଏବଂ ସଚେତନତା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହିପରି କଲ୍ ପାଇବା ପରେ ନାଗରିକମାନେ ତୁରନ୍ତ ସାଇବର ଅପରାଧ ହେଲ୍ପଲାଇନ ନମ୍ବର ୧୯୩୦ କିମ୍ବା www.cybercrime.gov.in ରେ ସହାୟତା ପାଇଁ ଘଟଣା ବିଷୟରେ ଜଣାଇବା ଉଚିତ୍ ।