Election Commission
Commission’s second Suo motu report on two month’s enforcement of MCC during GE 2024
Over 90 % complaints disposed: No major complaint pending from Parties except INC and BJP
Overall campaign violence free, less noisy, less cluttered and intrusive, free of inducement and ostentatiousness
Commission expects Star campaigners, particularly of National parties to lead by example in next phases and not vitiate delicate fabric of society
14 MAY 2024 4:53PM by PIB Delhi
The Commission, in its firm commitment to transparency and disclosures, has decided to update the status of actions taken under MCC, based on complaints of political parties, on completion of two months of its operation. This is in continuation of Commission’s transparency initiative of giving out MCC updates after first month of its coming into effect. Certain details of action taken, were also given out so that misgivings, however small or limited, are addressed and stopped.
Commission has chosen to put this information in public domain so that the most important stakeholders, the voters and the political parties get real time information on measures taken to maintain level playing field, that India is rightly proud of.
The Commission led by CEC Shri Rajiv Kumar along with ECs Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu monitors countrywide pending cases of alleged violations of MCC daily and actions are taken in timebound manner and on top priority. Many of these actions during the last two months have far reaching and systemic implications in cleaning up the campaign space in the long term as against only in an episodic prescriptive manner.
At the outset, Commission expects top leaders of political parties, especially of the major national parties, most of whom are star campaigners, to set good examples of campaign discourse expected of them in the current elections. It is primarily their responsibility to correct the course of their statements/ utterances in the remaining phases to avoid any permanent dent on the delicately balanced social fabric of the country.
The following are some of the decisions taken during two months of enforcement of MCC:
1. The Model Code came into effect on 16th March 2024 with the announcement of the general elections to the Lok Sabha and four phases are over.
1. With about two months completed since the Model Code of Conduct (MCC) came into effect, campaign by various political parties and candidates at constituency level has largely remained violence free, less noisy, less cluttered and intrusive, free of inducement and ostentatiousness.
1. Election Commission of India is broadly satisfied with the core functioning of conduct of peaceful, inducement free elections with enthusiastic participation of voters.
1. Peaceful voting in enthusiastic and festive sprit across the country till phase 4, especially in Manipur, Tripura, LWE areas, WB, Jammu and Kashmir, far flung and inaccessible areas show deep roots of democracy. Commission invites citizens to view glimpses of vibrancy of Indian elections in specially created photo gallery at it’s this link: https://www.eci.gov.in/ge-2024-photogallery
1. Commission has issued 63 press notes so far from the day of announcement as a measure of enhanced level of transparency.
1. So far, 25 delegations from 16 political parties have met the Commission to lodge their grievances/ complaints on alleged violations of Model code. Apart from this, many delegations have met at the level of Chief Electoral Officer in the States.
1. All political parties have been promptly allocated time even at short notice and their grievances patiently heard.
1. Approximately 425 major complaints, excluding canvassing related or clarificatory complaints have been filed by various political parties and candidates at the level of ECI and CEOs. Of these, action has been taken (or matter disposed) in 400 cases. Approximately 170, 95 and 160 complaints were filed by INC, BJP and Others respectively. Most of these complaints have been acted upon.
1. A few complaints of INC and BJP against each other are pending alleging violation of MCC inter alia broadly in the genre of divisive statements by top Star campaigners on communal, caste, regional language divide, or on sanctity of Constitution of India. In the past, the Commission has been issuing notices to individual leaders who had committed violations of MCC. Commission has adopted a new course with its advisory dated 01st March 2024 to Party Presidents/Chairpersons/General Secretaries of all recognised political parties urging them to ask their leaders/candidates/star campaigners not to make speeches/ utterances which are in direct or indirect violation of MCC. The Commission has taken a view that while the individual star campaigner/leader/candidate would continue to remain responsible for speeches made, the Commission will address Party President/Head of the political party, on case-to-case basis, as the Parties have prime responsibility to rein in their star campaigners from committing such violations. The purpose is to raise the accountability of the political party in compliance of MCC by all their cadres. Notices have been issued to presidents of both the parties in case of these pending complaints. Response from both parties has been received. Appropriate action on complaints/counter complaints is under examination/ consideration of the Commission. Some prominent actions taken under MCC framework are given in following paras.
1. On INC complaint, CEO of Zila Parishad of a district in Haryana was transferred on receiving complaint for involvement in election campaign for a candidate.
1. On INC complaint of capturing of a polling booth and tampering of EVM in Dahod Parliamentary Constituency of Gujarat, re-poll was ordered and entire polling and police parties were placed under suspension, and concerned State authorities have been directed to initiate departmental proceedings against them.
1. On TDP complaint, the Commission censured President, YSRCP for violation of provisions of Model Code of Conduct and Commission’s advisories relating to unverified allegations.
1. On complaint from Telangana Pradesh Congress Committee, President, BRS was barred for 48 hours from holding any public meetings, public processions, public rallies, shows and interviews and public utterances in media for making statements violating MCC during a press meet.
1. On complaints from BRS, a Minister in Telangana was censured for making unverified allegations and maligning the image of opposition party/leader.
1. On complaint of INC, a post from ‘BJP4Karnataka’ Twitter ‘X’ account was taken down on being found violative of MCC. A FIR was also registered in the matter.
1. On INC’s complaint that the morphed images of Congress leaders are being put up with a malafide intent on a social media site, ECI directed to lodge FIR against the Instagram handle ‘Bol Himachal’ and directed to take necessary statutory action for removal of alleged objectionable social media posts.
1. On BJP’s complaint, FIR lodged under Scheduled Caste and Scheduled Tribe (Prevention of Atrocities) Act, 1989 against Madhya Pradesh State INC President for making objectionable remarks against a former lady Minister.
1. On complaint of AAP, CEO Delhi was directed to sensitize all the concerned officers/officials/authorities, to be more vigilant against anonymous handbills/pamphlets/hoardings at authorized/unauthorized sites, which may have potential to vitiate the electoral space and negatively impact the campaign discourse. It was certified by field officers that there are no hoardings at authorised sites without name of publisher.
1. On complaint of AAP, CEO Delhi was directed to re-examine and clear the song submitted by AAP for clearance.
1. A FIR under provisions of Section 171F, 506 of IPC and Section 135 (c) of RP Act 1951 was ordered against an MLA of AITC for threatening local voters and opposition party workers about consequences after CAPF is withdrawn from West Bengal in an election rally in Chopra at North Dinajpur.
1. DGP (HoPF) of Andhra Pradesh removed. Further, DGP (Intelligence) Andhra Pradesh, Commissioner of Police Vijayawada, DIG Anantpuramu and SPs of Prakasam, Chittoor, Palnadu, Anantpuramu were also removed based on various complaints/inputs. On similar complaints/inputs, four DySPs/SDPOs and 5 Police Inspectors/ SHOs/ Sub Inspectors were also shifted/ suspended in Andhra Pradesh.
1. Managing Director of Andhra Pradesh state Beverages Corporation Limited was removed for inability to contain liquor as inducement and involvement in other undesired activities.
1. Secretary-cum-Commissioner Mission Shakti Department Government of Odisha was removed for inputs on not effectively controlling SHGs’ platform being used for the purpose to influence election.
1. Based on complaints / inputs, five OC/SHOs of Police Stations of Saktipur, Beldanga, Anandpur, Diamond Harbour and Behrampur in west Bengal were shifted for failure to control violence, partial actions, etc.
1. Two FIRs against BJP candidate in Hyderabad PC in Telangana were filed on poll day for canvassing and influencing voters in 100 meters vicinity of polling station on poll day.
1. On complaint of National Platform for the Rights of the Disabled (NPRD), TDP leader Shri Chandrababu Naidu was censured for his statements calling Shri Jagan Mohan Reddy “pyscho” in behaviour and claiming that his “mental condition” is not good. He was directed to remain careful and respectful towards PwDs in his public utterances in the future.
1. A complaint was registered on 22.04.2024 in Tura Police Station, West Garo Hills, Meghalaya under Rights of Persons with Disabilities Act, 2016 against Shri Kritenberth Marak who forced a PwD person to wear a scarf of NPP and participate in a video without his consent.
1. Taking a serious view of issuance of pamphlets by political parties and candidates seeking details of voters and seeking registrations under the guise of various surveys for their proposed beneficiary schemes, as a corrupt practice of bribery under Section 123(1) of the Representation of the People Act, 1951, all national and state political parties have been advised to immediately cease and desist from any activities that involve registering individuals for post-election beneficiary-oriented schemes through any advertisements/ survey/App.
1. A total of 4,22,432 complaints have been filed on C-Vigil App/Commission’s portal on violations for citizens as on May 14, 2024. Of these, action has been taken in 4,22,079 (99.9%) cases and of these, 88.7% of complaints were resolved in average time of less than 100 minutes. Because of the robustness of C-Vigil App, there is substantial reduction in illegal hoardings, defacement of property, campaigning beyond permissible time, deployment of vehicles beyond permitted ones.
1. Similarly, 2,31,479 permissions have been given on Suvidha portal as on May 14, 2024 leading to elimination of discretion in grant of entitlements by using FIFO (First-In-First-Out) and ease of election related facilitation for candidates / political parties.
Actions taken under MCC during first month and as released by Press note available at. (https://tinyurl.com/ddpeukfh )
1. Suo motu removal of officers holding dual charges as Principal Secretaries to Chief Ministers in six states namely Gujarat, Uttar Pradesh, Bihar, Jharkhand, Himachal Pradesh, and Uttarakhand, as they were holding charge of Home / General Administration department also. This was to distance election-related senior officers with control over DMs/DEOs/ROs and SPs, from Chief Minister’s offices.
1. Suo motu removal of DGP West Bengal as he was barred from election duty in previous elections also.
1. Suo motu transfer of non-cadre officers who were posted at leadership positions as District Magistrate (DM) and Superintendent of Police (SP) in four states namely Gujarat, Punjab, Odisha and West Bengal.
1. Suo motu transfer of officers in Punjab, Haryana and Assam because of their kinship or familial association with the elected political representatives.
1. On complaint from INC and AAP, directive to MeitY to stop transmission of Government of India’s Viksit Bharat Message on Whatsapp post announcement of elections.
1. On complaint from INC and AAP, directive to all States/UTs for compliance of ECI instructions on removing of defacement from Government/public premises with immediate effect.
1. On complaint from DMK, FIR was registered against BJP Minister for her unverified allegations on Rameshwar Café Blast.
1. On complaint from INC, directions to Cabinet Secretary for compliance of ECI instructions on removing of defacement from Government/public premises including hoardings, photos, and messages from DMRC trains and petrol pump, highways, etc.
1. On complaint from INC, directions to CBDT for verification of any mismatch in assets declaration by a Union Minister in his affidavit.
1. On complaint from AITMC, notice to BJP leader Mr. Dilip Ghosh for objectionable and disrespectful remarks towards Ms. Mamta Banerjee.
1. On complaint from BJP, notice to Ms Supriya Shrinate and Mr. Surjewala, both from INC for their derogatory remarks against Ms. Kangana Ranaut and Ms. Hema Malini respectively.
1. The Commission has specifically taken a firm stand in the matter of dignity and honour of women by issuing notices to leaders of parties who made derogatory and offensive remarks against women. The Commission went a step ahead in placing accountability on party chiefs/presidents for ensuring that their party leaders and campaigners do not resort to such disrespectful and derogatory comments.
1. FIR was lodged against remarks made by Shri Anitha R Radhakrishnan, DMK leader towards PM.
1. On INC complaint, directions have been issued to Municipal authorities in Delhi to remove cut-outs of star campaigners from various colleges.

ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
‘সাধাৰণ নিৰ্বাচন ২০২৪’-ৰ সময়ছোৱাত দুমাহ ধৰি প্ৰৱৰ্তন কৰা ‘আদৰ্শ আচৰণ বিধি’ সন্দৰ্ভত আয়োগে স্বতঃপ্ৰণোদিত ভাবে প্ৰকাশ কৰা দ্বিতীয় খন প্ৰতিবেদন
৯০% ৰো অধিক অভিযোগ নিষ্পত্তি কৰা হৈছে: ‘ভাৰতীয় জতীয় কংগ্ৰেছ’ আৰু ‘বিজেপি’ৰ বাহিৰে আন দলবোৰৰ পৰা লাভ কৰা কোনো ডাঙৰ অভিযোগৰ মীমাংসা হ’বলৈ বাকী নাই
সামগ্ৰিক ভাৱে হিংসা মুক্ত, কম কোলাহলীয়া, কম বিশৃংখলাপূৰ্ণ আৰু হস্তক্ষেপ, প্ৰলোভন আৰু আড়ম্বৰমুক্ত প্ৰচাৰ
তাৰকা প্ৰচাৰকসকলে, বিশেষকৈ ৰাষ্ট্ৰীয় দলবোৰে পৰৱৰ্তী পৰ্যায়সমূহত নিদৰ্শন দাঙি ধৰাত নেতৃত্ব দিয়াৰ লগতে সমাজৰ একতা-সম্প্ৰীতি বিনষ্ট নকৰিব বুলি আয়োগে আশা প্ৰকাশ কৰে
14 MAY 2024 4:53PM by PIB Guwahati
নিৰ্বাচন আয়োগে স্বচ্ছতা আৰু তথ্য প্ৰকাশৰ প্ৰতি প্ৰদান কৰি অহা দৃঢ় প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাক সাৰোগত কৰি ‘আদৰ্শ আচৰণ বিধি’(এমচিচি) বলবতকৰণৰ দুমাহ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ মূহৰ্তত ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ অভিযোগৰ ভিত্তিত গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপ সন্দৰ্ভত শেহতীয়া স্থিতি প্ৰকাশ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। এয়া হৈছে ‘আদৰ্শ আচৰণ বিধি’ বলবত্কৰণৰ প্ৰথম মাহৰ অন্তত আয়োগে গ্ৰহণ কৰা স্বচ্ছতা প্ৰকাশৰ ধাৰাবাহিকতা ৰক্ষাৰ প্ৰয়াস। সৰুয়েই হওক বা ডাঙৰেই হওক যিকোনো ধৰণৰ ভুল বুজাবুজিৰ অৱকাশ নোহোৱা কৰাৰ বাবে এই সময়ছোৱাত গ্ৰহণ কৰা কেতবোৰ পদক্ষেপৰ সবিশেষ বিৱৰণো দাঙি ধৰা হৈছে।
সকলোকে সম-সুযোগ প্ৰদানৰ বাবে আয়োগে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপলমূহৰ বিষয়ে সংশ্লিষ্ট সকলো গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ- ভোটাৰ আৰু ৰাজনৈতিক দলসমূহে যাতে বাস্তৱ সময়ৰ তথ্য লাভ কৰিব পাৰে, যাক লৈ ভাৰত প্ৰকৃতাৰ্থতেই গৌৰৱান্বিত হৈ আহিছে, সেই লক্ষ্যৰেই আয়োগে এইসমূহ তথ্য ৰাজহুৱা কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে।
মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰৰ নেতৃত্বত আয়োগে নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰ আৰু শ্ৰী সুখবীৰ সিং সান্ধুৰ সৈতে ‘এমচিচি’ উলংঘনৰ অভিযোগৰ দেশজুৰি অমীমাংসিত গোচৰসমূহ দৈনিক নিৰীক্ষণ কৰে আৰু সময়সীমাৰ ভিতৰত আৰু শীৰ্ষ প্ৰাথমিকতাৰ আধাৰত পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ দিহা কৰে। যোৱা দুটা মাহৰ ভিতৰত গ্ৰহণ কৰা এনে বহুবোৰ পদক্ষেপে নিৰ্বাচনী প্ৰচাৰ পৰিচ্ছন্ন কৰি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত কেৱল সমস্যাৰ তাতক্ষণিক মীমাংসা কৰাতে সীমিত নাথাকি সুদূৰপ্ৰসাৰী আৰু প্ৰণালীগত প্ৰভাৱ পেলাবলৈও সক্ষম হৈছে।
ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ শীৰ্ষ নেতাসকলে, বিশেষকৈ মুখ্য ৰাষ্ট্ৰীয় দলসমূহৰ তাৰকা প্ৰচাৰকসকলে চলিত নিৰ্বাচনত মাৰ্জিত ভাষণ, কথন-বচন আৰু আচৰণৰে প্ৰচাৰৰ মান উন্নত কৰাৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰিব বুলি আৰম্ভণিতে আয়োগে আশা প্ৰকাশ কৰে। দেশৰ সূক্ষ্ম ভাৱে সন্তুলিত সামাজিক গাঁথনি বিঘ্নিত হ’ব পৰা কোনো ধৰণৰ কথা-বতৰা, বিবৃতি আদি যাতে বাকী থকা পৰ্যায়কেইটাত উচ্চাৰিত নহয় সেয়া নিশ্চিত কৰাটো মুখ্যতঃ তেওঁলোকৰ প্ৰাথমিক দায়িত্ব।
এমচিচি প্ৰৱৰ্তনৰ দুমাহীয়া সময়ছোৱাত লোৱা কেতবোৰ সিদ্ধান্ত তলত দাঙি ধৰা হৈছে:
1. লোকসভাৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচনৰ দিন ঘোষণাৰ মুহূৰ্তৰ পৰা অৰ্থাত্ ১৬ মাৰ্চ ২০২৪ তাৰিখৰ পৰা ‘আদৰ্শ আচৰণ বিধি’ কাৰ্যকৰী হৈছিল আৰু ইতিমধ্যে নিৰ্বাচনৰ চাৰিটা পৰ্যায় শেষ হৈছে।
1. ‘আদৰ্শ আচৰণ বিধি’ (এমচিচি) কাৰ্যকৰী হোৱাৰ প্ৰায় দুমাহ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ মুহূৰ্ততো বিভিন্ন ৰাজনৈতিক দল আৰু সমষ্টি পৰ্যায়ৰ প্ৰাৰ্থীসকলৰ প্ৰচাৰ মুখ্যতঃ হিংসামুক্ত, কম কোলাহলপূৰ্ণ, কম বিশৃংখলাপূৰ্ণ আৰু হস্তক্ষেপ, প্ৰলোভন আৰু আড়ম্বৰমুক্ত হৈ আছে।
1. ভোটাৰসকলৰ উৎসাহী অংশগ্ৰহণেৰে শান্তিপূৰ্ণ, প্ৰলোভনমুক্ত নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিতকৰণত সফল হোৱাত ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগ নিতান্তই সন্তুষ্ট হৈছে।
1. চতুৰ্থ পৰ্যায় পৰ্যন্ত সমগ্ৰ দেশতে, বিশেষকৈ মণিপুৰ, ত্ৰিপুৰা, বামপন্থী উগ্ৰবাদ অধ্যুষিত অঞ্চল, পশ্চিমবংগ, জম্মু আৰু কাশ্মীৰ, দূৰদূৰণি আৰু দুৰ্গম অঞ্চলসমূহত উৎসাহী আৰু উৎসৱমুখৰ পৰিৱেশত শান্তিপূৰ্ণ ভোটদান অনুষ্ঠিত হোৱা কথাই গণতন্ত্ৰৰ গভীৰ পত্তনকে প্ৰদৰ্শিত কৰিছে। আয়োগে এই লিংকত বিশেষভাৱে যুগুতোৱা ‘ফটো গেলেৰী’ত ভাৰতীয় নিৰ্বাচনৰ জীৱন্ততাৰ আভাস চাবলৈ নাগৰিকসকলক আমন্ত্ৰণ জনাইছে: https://www.eci.gov.in/ge-2024-photogallery
1. আয়োগে স্বচ্ছতাৰ বৰ্ধিত স্তৰৰ পৰিমাপ হিচাপে নিৰ্বাচনৰ দিন ঘোষণাৰ দিনাৰ পৰা এতিয়ালৈকে ৬৩ টা প্ৰেছ নোট জাৰী কৰিছে।
1. এতিয়ালৈকে ১৬ টা ৰাজনৈতিক দলৰ ২৫ টা প্ৰতিনিধি দলে ‘আদৰ্শ আচৰণ বিধি’ উলংঘনৰ ওজৰ-আপত্তি/ অভিযোগ দাখিল কৰিবলৈ আয়োগক সাক্ষাৎ কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও, ৰাজ্যসমূহৰ মুখ্য নিৰ্বাচনী বিষয়া পৰ্যায়তো বহুতো প্ৰতিনিধি দল মিলিত হৈছে।
1. চমু জাননীত সকলো ৰাজনৈতিক দলক সময় আৱণ্টনৰ দিহা কৰা লগতে তেওঁলোকৰ অভিযোগসমূহ ধৈৰ্য্য সহকাৰে শুনা হৈছে।
1. বিভিন্ন ৰাজনৈতিক দল আৰু প্ৰাৰ্থীসকলে মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত আৰু মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া পৰ্যায়ত প্ৰচাৰ সম্পৰ্কীয় অথবা স্পষ্ট অভিযোগৰ বাহিৰে প্ৰায় ৪২৫ টা গুৰুত্বপূৰ্ণ অভিযোগ দাখিল কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত, ৪০০ টাৰ ক্ষেত্ৰত পদক্ষেপ লোৱা হৈছে (বা বিষয়টো নিষ্পত্তি কৰা হৈছে)। এইছোৱা সময়ত ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় কংগ্ৰেছ(আইএনচি), বিজেপি আৰু অন্যান্য দলসমূহৰ দ্বাৰা ক্ৰমে প্ৰায় ১৭০, ৯৫ আৰু ১৬০ টা অভিযোগ দাখিল কৰা হৈছে। ইয়াৰে বেছিভাগ অভিযোগৰ সন্দৰ্ভত কাৰ্যব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে।
1. শীৰ্ষ তাৰকা প্ৰচাৰকসকলৰ সাম্প্ৰদায়িক, জাতি, আঞ্চলিক ভাষা বিভাজন, বা ভাৰতৰ সংবিধানৰ পৱিত্ৰতা সন্দৰ্ভত বিভাজনমূলক মন্তব্যই এমচিচি ধাৰা উলংঘন সন্দৰ্ভত ‘আইএনচি’ আৰু ‘বিজেপি’য়ে পৰস্পৰৰ বিৰুদ্ধে দাখিল কৰা কেইটামান অভিযোগ অমীমাংসিত হৈ আছে। অতীতত, এমচিচি উলংঘন কৰা ব্যক্তিগত নেতাসকলক আয়োগে জাননী জাৰি কৰি আহিছে। আয়োগে ০১ মাৰ্চ ২০২৪ তাৰিখৰ পৰামৰ্শৰ সৈতে সকলো স্বীকৃত ৰাজনৈতিক দলৰ সভাপতি/অধ্যক্ষ/সাধাৰণ সম্পাদকসকলক তেওঁলোকৰ নেতা/প্ৰাৰ্থী/তাৰকা প্ৰচাৰকসকলক এমচিচিৰ প্ৰত্যক্ষ বা পৰোক্ষ উলংঘন কৰা ভাষণ/মন্তব্য প্ৰদান নকৰিবলৈ নিৰ্দশনা জাৰি কৰি এক বিধি গ্ৰহণ কৰিছিল। যদিও তাৰকা প্ৰচাৰক/নেতা/প্ৰাৰ্থীয়ে দিয়া ভাষণৰ বাবে সংশ্লিষ্টসকল ব্যক্তিগত ভাবে দায়বদ্ধ হৈ থাকিব, তথাপি আয়োগে দলৰ সভাপতি/ৰাজনৈতিক দলৰ মুৰব্বীক নিৰ্দিষ্ট গোচৰৰ ভিত্তিত দায়বদ্ধ কৰাৰ বাবে আয়োগে এক দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিছে, কিয়নো তাৰকা প্ৰচাৰকসকলক নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ মুখ্য দায়িত্ব দলবোৰৰ আছে। ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ সকলো বিষয়ববীয়াৰ দ্বাৰা ‘এমচিচি’ অনুসৰণ কৰি ৰাজনৈতিক দলৰ দায়বদ্ধতা বৃদ্ধি কৰাই হৈছে ইয়াৰ মূল উদ্দেশ্য। অমীমাংসিত অভিযোগসমূহৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োটা দলৰ সভাপতিসকলক জাননী জাৰি কৰা হৈছে। দুয়োটা পক্ষৰ পৰা সঁহাৰিও পোৱা গৈছে। অভিযোগ/প্ৰতি অভিযোগ সন্দৰ্ভত উপযুক্ত ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ প্ৰক্ৰিয়া সম্পপ্ৰতি আয়োগৰ পৰীক্ষণ/বিবেচনাধীন হৈ আছে। ‘এমচিচি’-ৰ আধাৰত গ্ৰহণ কৰা কেতবোৰ বিশিষ্ট পদক্ষেপ নিম্নলিখিত দফাসমূহত উল্লেখ কৰা হৈছে।
1. ‘আইএনচি’-ৰ অভিযোগৰ ভিত্তিত হাৰিয়ানাৰ এখন জিলাৰ জিলা পৰিষদৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়াজনক এজন প্ৰাৰ্থীৰ হৈ নিৰ্বাচনী প্ৰচাৰত জড়িত থকাৰ অভিযোগ পোৱাৰ পিছত বদলি কৰা হৈছে।
1. গুজৰাটৰ দাহোদ সংসদীয় সমষ্টিত এটা ভোটকেন্দ্ৰ দখল কৰা আৰু ই ভি এম ভাঙি চূড়মাৰ কৰা বুলি ‘আইএনচি’-য়ে দিয়া অভিযোগৰ ভিত্তিত পুনৰ নিৰ্বাচনৰ নিৰ্দেশ দিয়া হয় আৰু সমগ্ৰ ভোটগ্ৰহণকাৰী দল আৰু আৰক্ষী দলসমূহক নিলম্বিত কৰা হয়, আৰু সংশ্লিষ্ট ৰাজ্যিক কৰ্তৃপক্ষক তেওঁলোকৰ বিৰুদ্ধে বিভাগীয় প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে।
1. ‘টিডিপি’-ৰ অভিযোগৰ ভিত্তিত আয়োগে আদৰ্শ আচৰণ বিধি আৰু অপ্ৰমাণিত অভিযোগ সম্পৰ্কীয় আয়োগৰ পৰামৰ্শ উলংঘা কৰাৰ বাবে ওৱাইএছআৰচিপি-ৰ সভাপতিক নিন্দা কৰে।
1. তেলেংগানা প্ৰদেশ কংগ্ৰেছ কমিটি-ৰ অভিযোগৰ ভিত্তিত ‘বিআৰএছ’-ক এখন সংবাদমেলৰ সময়ত এমচিচি উলংঘা কৰা বিবৃতি দিয়াৰ বাবে যিকোনো ৰাজহুৱা সভা, ৰাজহুৱা শোভাযাত্ৰা, ৰাজহুৱা সমদল, অনুষ্ঠান আৰু সংবাদ মাধ্যমত সাক্ষাৎকাৰ আৰু ৰাজহুৱা বক্তব্য প্ৰদান কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ৪৮ ঘণ্টাৰ বাবে বাধা দিয়া হৈছিল।
1. ‘বিআৰএছ’-ৰ অভিযোগৰ ভিত্তিত তেলেংগানাৰ এজন মন্ত্ৰীক অপ্ৰমাণিত অভিযোগ উত্থাপন কৰা আৰু বিৰোধী দল/নেতাৰ ভাবমূৰ্তি কলুষিত কৰাৰ বাবে নিন্দা কৰা হৈছিল।
1. ‘আইএনচি’-ৰ অভিযোগৰ ভিত্তিত, 'বিজেপিফৰকৰ্ণাটক' টুইটাৰ 'এক্স' একাউণ্ট-ৰ এটা পোষ্ট ‘এমচিচি’ৰ উলংঘনকাৰী বুলি বিবেচিত হোৱাৰ পিছত আঁতৰোৱাৰ দিহা কৰা হৈছে। বিষয়টো সন্দৰ্ভত এখন এজাহাৰো পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে।
1. কংগ্ৰেছ নেতাসকলৰ ৰূপান্তৰিত ছবিবোৰ ‘ছ'চিয়েল মিডিয়া ছাইট’-ত উদ্দেশ্যপ্ৰণোদিত ভাৱে ৰখা হৈছে বুলি কৰা ‘আইএনচি’-ৰ অভিযোগৰ ভিত্তিত ‘ইচিআই’-য়ে ইনষ্টাগ্ৰাম হেণ্ডেল 'বোল হিমাচল'ৰ বিৰুদ্ধে এজাহাৰ দাখিল কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়াৰ লগতে তথাকথিত আপত্তিজনক ছ'চিয়েল মিডিয়া পোষ্টবোৰ আঁতৰোৱাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় আইনী ব্যৱস্থা ল'বলৈ নিৰ্দেশ দিছিল।
1. এগৰাকী মহিলা প্ৰাক্তন মন্ত্ৰীৰ বিৰুদ্ধে আপত্তিজনক মন্তব্য কৰাৰ বাবে মধ্য প্ৰদেশ ৰাজ্যিক ‘আইএনচি’ ৰ সভাপতিগৰাকীৰ বিৰুদ্ধে বিজেপিৰ অভিযোগৰ ভিত্তিত ‘অনুসূচিত জাতি আৰু অনুসূচিত জনজাতি (অত্যাচাৰ প্ৰতিৰোধ) আইন, ১৯৮৯’ ৰ অধীনত এজাহাৰ দাখিল কৰা হৈছে।
1. আপৰ অভিযোগৰ ভিত্তিত, ‘চিইঅ' দিল্লীক সংশ্লিষ্ট সকলো বিষয়া/বিষয়ববীয়া/কৰ্তৃপক্ষক সংবেদনশীল কৰিবলৈ, কৰ্তৃত্বপ্ৰাপ্ত/অননুমোদিত স্থানত নিৰ্বাচনী প্ৰেক্ষাপট বিকৃত কৰাৰ সম্ভাৱনা থাকিব পৰা আৰু প্ৰচাৰ অভিযানত নেতিবাচক প্ৰভাৱ পেলাব পৰা বেনামী হেণ্ডবিল/পত্ৰিকা/হৰ্ডিং আদিৰ বিৰুদ্ধে অধিক সতৰ্ক হ'বলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হয়। ইফালে, প্ৰকাশকৰ নাম অবিহনে অনুমোদিত স্থানত কোনো হৰ্ডিং নথকাটো ক্ষেত্ৰ বিষয়াসকলৰ দ্বাৰা প্ৰত্যায়িত কৰাৰ দিহা কৰা হয়।
1. ‘আপ’-ৰ অভিযোগৰ ভিত্তিত, চিইঅ' দিল্লীক অনুমোদনৰ বাবে ‘আপ’-য়ে দাখিল কৰা গানটো পুনৰ পৰীক্ষা আৰু অনুমোদনৰ দিহা কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হয়।
1. উত্তৰ দিনাজপুৰৰ চোপ্ৰাত এক নিৰ্বাচনী জনসভাত পশ্চিম বংগৰ পৰা চিএপিএফ প্ৰত্যাহাৰ কৰাৰ পিছত স্থানীয় ভোটাৰ আৰু বিৰোধী দলৰ কৰ্মীসকলক পৰিণাম ভাল নহব বুলি ভাবুকি দিয়া বাবে এআইটিচি-ৰ এজন বিধায়কৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতীয় দণ্ডবিধিৰ ধাৰা ১৭১এফ, ৫০৬ আৰু জন-প্ৰতিনিধিত্ব আইন ১৯৫১ৰ ধাৰা ১৩৫ (গ)ৰ অধীনত এখন এজাহাৰ দাখিলৰ নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে।
1. অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ ‘ডিজিপি’ (এইচঅপিএফ)গৰাকীক আঁতৰোৱা হৈছে। লগতে, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ ‘ডিজিপি’ (চোৰাংচোৱা), আৰক্ষী আয়ুক্ত বিজয়ৱাড়া, ‘ডিআইজি’ অনন্তপুৰামু আৰু বিভিন্ন অভিযোগ/তথ্য-ৰ ভিত্তিত প্ৰাকম, চিত্তুৰ, পলনাডু, অনন্তপুৰামুৰ এছপিসকলকো অপসাৰণ কৰা হৈছে। একে ধৰণৰ অভিযোগ/তথ্যৰ ভিত্তিত অন্ধ্ৰ প্ৰদেশত চাৰিগৰাকী ডিএছপি/এছডিপিঅ' আৰু ৫গৰাকী আৰক্ষী পৰিদৰ্শক/ এছএইচঅ'/ উপ পৰিদৰ্শককো স্থানান্তৰ/নিলম্বন কৰা হৈছে।
1. ‘অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ ৰাজ্যিক পানীয় নিগম লিমিটেড’-ৰ পৰিচালনা সঞ্চালকক প্ৰলোভন হিচাপে সুৰাৰ প্ৰচলন নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ অক্ষম হোৱা আৰু অন্যান্য অনাকাংক্ষিত কাৰ্যকলাপত জড়িত থকাৰ বাবে আঁতৰোৱা হয়।
1. নিৰ্বাচন প্ৰভাৱিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে ব্যৱহাৰ কৰা ‘এছএইচজি’-ৰ মঞ্চ কাৰ্যকৰীভাৱে নিয়ন্ত্ৰণ নকৰাৰ বাবে উৰিষ্যাৰ চৰকাৰৰ মিছন শক্তি বিভাগৰ সচিব-তথা-আয়ুক্তগৰাকীক অপসাৰণ কৰা হয়।
1. অভিযোগ / তথ্যৰ আধাৰত পশ্চিম বংগৰ সকটিপুৰ, বেলদাংগা, আনন্দপুৰ, ডায়মণ্ড হাৰ্বাৰ আৰু বেহৰামপুৰ আৰক্ষী থানাৰ পাঁচগৰাকী অ'চি/এছএইচঅ'ক হিংসা, আংশিক কাৰ্যকলাপ আদি নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত ব্যৰ্থ হোৱাৰ বাবে বদলি কৰা হৈছে।
1. তেলেংগানাৰ হায়দৰাবাদ সংসদীয় সমষ্টিৰ বিজেপি প্ৰাৰ্থীগৰাকীৰ বিৰুদ্ধে ভোটদানৰ দিনা ভোটকেন্দ্ৰৰ ১০০ মিটাৰ এলেকাৰ ভিতৰত ভোটাৰসকলক প্ৰচাৰ আৰু প্ৰভাৱিত কৰাৰ বাবে নিৰ্বাচনৰ দিনা দুখন এজাহাৰ দাখিল কৰা হৈছিল।
1. শ্ৰী জগন মোহন ৰেড্ডীক আচৰণত "পিচো" বুলি অভিহিত কৰা আৰু তেওঁৰ "মানসিক অৱস্থা" ভাল নহয় বুলি কৰা দাবীৰ বাবে ‘প্ৰতিবন্ধীসকলৰ অধিকাৰৰ সংক্ৰন্তীয় ৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চ’(এনপিআৰডি)ৰ অভিযোগৰ ভিত্তিত ‘টিডিপি’ নেতা শ্ৰী চন্দ্ৰবাবু নাইডুক নিন্দা কৰা হৈছিল। তেওঁক ভৱিষ্যতে তেওঁৰ ৰাজহুৱা ভাষণত প্ৰতিবন্ধীসকলৰ প্ৰতি কৰা মন্তব্য সাৱধানে আৰু সন্মান সহকাৰে মন্ব্য কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়া হৈছিল।
1. ২২.০৪.২০২৪ তাৰিখে মেঘালয়ৰ পশ্চিম গাৰো পাহাৰৰ তুৰা আৰক্ষী থানাত শ্ৰী ক্ৰিটেনবাৰ্থ মাৰাকৰ বিৰুদ্ধে প্ৰতিবন্ধী ব্যক্তিৰ অধিকাৰ আইন, ২০১৬ৰ অধীনত এটা অভিযোগ পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে, মাৰাকে এজন প্ৰতিবন্ধী(পিডব্লিউডি) ব্যক্তিক তেওঁৰ সন্মতি অবিহনে এনপিপি-ৰ স্কার্ফ পিন্ধিবলৈ আৰু এটা ভিডিঅ'ত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ বাধ্য কৰিছিল।
1. ৰাজনৈতিক দল আৰু প্ৰাৰ্থীসকলে ভোটাৰৰ বিৱৰণ বিচৰা আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰস্তাৱিত হিতাধিকাৰী আঁচনিৰ বাবে বিভিন্ন জৰীপৰ অজুহাতেৰে পঞ্জীয়ন প্ৰ-পত্ৰ জাৰি কৰা কাৰ্য গুৰুত্বসহকাৰে লৈ, জনপ্ৰতিনিধিত্ব আইন, ১৯৫১-ৰ ধাৰা ১২৩(১)ৰ অধীনত উৎকোচ প্ৰদানক এক দুৰ্নীতিপূৰ্ণ প্ৰথা হিচাপে, যিকোনো বিজ্ঞাপন/ জৰীপ/এপৰ জৰিয়তে হিতাধিকাৰী-অভিমুখী আঁচনি, নিৰ্বাচনোত্তৰ যিকোনো কাৰ্যকলাপ তৎক্ষণাৎ বন্ধ কৰা আৰু এনে কাৰ্যৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ সকলো ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক ৰাজনৈতিক দলক পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
1. ১৪ মে’, ২০২৪ তাৰিখ পৰ্যন্ত ‘চি-ভিজিল এপ’/আয়োগ-ৰ ‘পৰ্টেল’-ত বিধি উলংঘনৰ মুঠ ৪,২২,৪৩২টা অভিযোগ দাখিল কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত, ৪,২২,০৭৯ (৯৯.৯%)টাৰ ক্ষেত্ৰত পদক্ষেপ লোৱা হৈছে আৰু ইয়াৰ ভিতৰত, ৮৮.৭% অভিযোগ গড়ে ১০০ মিনিটতকৈয়ো কম সময়ত সমাধান কৰা হৈছে। ‘চি-ভিজিল এপ’-ৰ দৃঢ়তাৰ বাবে অবৈধ হৰ্ডিং, ৰাজহুৱা সম্পত্তি বিকৃত কৰা, অনুমোদিত সময়ৰ বাহিৰত প্ৰচাৰ কৰা, অনুমোদিত বোৰৰ বাহিৰত বাহন ৰখাৰ দৰে কাৰ্যৰ হাৰ যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে।
1. একেদৰে, ১৪ মে’, ২০২৪ তাৰিখ পৰ্যন্ত ‘সুবিধা পৰ্টেল’-ত ২,৩১,৪৭৯ টা অনুমতি দিয়া হৈছে যাৰ ফলত এফআইএফঅ' (প্ৰথম-ইন-ফাৰ্ষ্ট-আউট) ব্যৱহাৰ কৰি অধিকাৰ প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত বিবেচনা ৰদ কৰা হৈছে আৰু প্ৰাৰ্থী/ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ বাবে নিৰ্বাচন সম্পৰ্কীয় সুবিধা সহজ কৰা হৈছে।
প্ৰথম মাহত এমচিচি-ৰ অধীনত লোৱা পদক্ষেপ আৰু প্ৰকাশ কৰা প্ৰেছ নোট উপলব্ধ কৰা হৈছে (https://tinyurl.com/ddpeukfh )
1. গুজৰাট, উত্তৰ প্ৰদেশ, বিহাৰ, ঝাৰখণ্ড, হিমাচল প্ৰদেশ আৰু উত্তৰাখণ্ড এই ছখন ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰীসকলৰ প্ৰধান সচিব হিচাপে দ্বৈত দয়িত্বত থকা বিষয়াসকলক নিজাববীয়াকৈ অপসাৰণৰ দিহা কৰা হৈছে, কিয়নো তেওঁলোকে গৃহ /সাধাৰণ প্ৰশাসন বিভাগৰো দায়িত্ব বহন কৰি আছিল। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে মুখ্যমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়ৰ পৰা ডিএম/ডিইঅ'/আৰঅ' আৰু এছপি-সকলৰ ওপৰত নিয়ন্ত্ৰণ থকা নিৰ্বাচন সম্পৰ্কীয় জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলক আঁতৰাই ৰখা।
1. পূৰ্বৰ নিৰ্বাচনতো পশ্চিম বংগৰ ‘ডিজিপি’গৰাকীক নিৰ্বাচনী দায়িত্বৰ পৰা স্বতঃপ্ৰণোদিতভাৱে অপসাৰণ কৰা হৈছিল।
1. গুজৰাট, পঞ্জাৱ, উৰিষ্যা আৰু পশ্চিম বংগ এই চাৰিখন ৰাজ্যত জিলা দণ্ডাধীশ (ডিএম) আৰু আৰক্ষী অধীক্ষক (এছপি) হিচাপে নেতৃত্বৰ পদত নিযুক্তি লাভ কৰা নন-কেডাৰ বিষয়াসকলক স্বতঃপ্ৰণোদিতভাৱে বদলি কৰা হৈছে।
1. নিৰ্বাচিত ৰাজনৈতিক প্ৰতিনিধিসকলৰ সৈতে তেওঁলোকৰ আত্মীয়তা বা পাৰিবাৰিক সম্পৰ্ক থকাৰ বাবে পঞ্জাৱ, হাৰিয়ানা আৰু অসমত বিষয়াসকলক স্বতঃপ্ৰণোদিতভাৱে বদলি কৰা হয়।
1. ‘আইএনচি’ আৰু ‘এএপি’-ৰ অভিযোগৰ ভিত্তিত নিৰ্বাচন ঘোষণাৰ পিছত ‘হোৱাটছএপ’-ত ভাৰত চৰকাৰৰ ‘বিকশিত ভাৰত’ সম্পৰ্কীয় বাৰ্তাৰ প্ৰেৰণ বন্ধ কৰিবলৈ ‘ইলেক্ট্ৰনিক আৰু প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়’-ক নিৰ্দেশ দিয়া হয়।
1. ‘আইএনচি’ আৰু ‘এএপি’-ৰ অভিযোগৰ ভিত্তিত তাৎক্ষণিক ভাবে বলবত্ হোৱাকৈ চৰকাৰী/ৰাজহুৱা চৌহদৰ পৰা বিকৃতি আঁতৰোৱাৰ বাবে ‘ইচিআই’-ৰ নিৰ্দেশনা পালন কৰিবলৈ সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰক নিৰ্দেশনা দিয়া হয়।
1. ‘ডিএমকে’-ৰ অভিযোগৰ ভিত্তিত ‘ৰামেশ্বৰ কেফে’ বিস্ফোৰণ সন্দৰ্ভত অপ্ৰমাণিত অভিযোগ উথ্থাপন কৰাৰ বাবে বিজেপি মন্ত্ৰীৰ বিৰুদ্ধে এজাহাৰ পঞ্জীয়ন কৰা হয়
1. আইএনচি-ৰ অভিযোগৰ ভিত্তিত ডিএমআৰচি ৰে'ল আৰু পেট্ৰ'ল পাম্প, ঘাইপথ আদিৰ পৰা হৰ্ডিং, ফটো আৰু বাৰ্তাকে ধৰি চৰকাৰী/ৰাজহুৱা চৌহদৰ পৰা বিকৃতি আঁতৰোৱাৰ বাবে ‘ইচিআই’-ৰ নিৰ্দেশনা পালনৰ বাবে কেবিনেট সচিবক নিৰ্দেশ দিয়া হয়।
1. এগৰাকী কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ শপতনামাত ঘোষণা কৰা সম্পত্তিৰ যিকোনো তথ্যৰ অমিলৰ প্ৰমাণীকৰণৰ বাবে ‘আইএনচি’-ৰ অভিযোগৰ ভিত্তিত ‘চিবিডিটি’-ক নিৰ্দেশনা দিয়া হয়।
1. ‘এআইটিএমচি’-ৰ অভিযোগৰ পিছত শ্ৰীমতী মমতা বেনাৰ্জীৰ প্ৰতি আপত্তিজনক আৰু অসন্মানজনক মন্তব্যৰ বাবে বিজেপি নেতা শ্ৰীদিলীপ ঘোষক জাননী জাৰি কৰা হয়।
1. ‘বিজেপি’ৰ অভিযোগৰ ভিত্তিত ‘আইএনচি’-ৰ নেতা শ্ৰীমতী সুপ্ৰিয়া শ্ৰীনেট আৰু শ্ৰীযুত সুৰজেৱালাক ক্ৰমে শ্ৰীমতী কংগনা ৰাণাৱট আৰু শ্ৰীমতী হেমা মালিনীৰ বিৰুদ্ধে কৰা অপমানজনক মন্তব্যৰ বাবে জাননী জাৰি কৰা হয়।
1. মহিলাৰ বিৰুদ্ধে অপমানজনক আৰু আপত্তিজনক মন্তব্য কৰা দলসমূহৰ নেতাসকলক জাননী জাৰি কৰি আয়োগে বিশেষভাৱে মহিলাসকলৰ মৰ্যাদা আৰু সন্মানৰ ক্ষেত্ৰত দৃঢ় স্থিতি গ্ৰহণ কৰিছে। আয়োগে দলৰ মুৰব্বী/সভাপতিসকলৰ ওপৰত দায়বদ্ধতা আৰোপ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এখোজ আগবাঢ়ি গৈছে যাতে তেওঁলোকৰ দলৰ নেতা আৰু প্ৰচাৰকসকলে এনে অসন্মানজনক আৰু অপমানজনক মন্তব্যৰ আশ্ৰয় নলয়।
1. প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰতি ‘ডিএমকে’ নেতা শ্ৰী অনিতা আৰ ৰাধাকৃষ্ণনে কৰা মন্তব্যৰ বিৰুদ্ধে এজাহাৰ দাখিল কৰা হৈছে।
1. আইএনচি-ৰ অভিযোগৰ ভিত্তিত বিভিন্ন মহাবিদ্যালয়ৰ পৰা তাৰকা প্ৰচাৰকসকলৰ কাট-আউট আঁতৰাবলৈ দিল্লীৰ পৌৰ কৰ্তৃপক্ষক নিৰ্দেশনা জাৰি কৰা হৈছে।