Ministry of Statistics & Programme Implementation
Periodic Labour Force Survey (PLFS) - Quarterly Bulletin (January-March 2024)
Unemployment Rate (UR) in urban areas decreased to 6.7% during January-March 2024 for persons of age 15 years and above
Female UR decreased to 8.5% in January-March 2024
Labour Force Participation Rate (LFPR) in urban areas shows an increasing trend from 48.5% to 50.2% during January-March 2023 to January-March 2024 respectively for persons of age 15 years and above
Female Labour Force Participation Rate in urban areas rises to 25.6% during January-March 2024, reflecting Overall Increasing Trend in LFPR
Increasing Trend in Worker Population Ratio (WPR) for persons of age 15 years and above from 45.2% in January-March 2023 to 46.9% in January-March 2024
Female Worker Population Ratio in urban areas rises to 23.4% during January-March 2024, reflecting Overall Increasing Trend in WPR
15 MAY 2024 4:53PM by PIB Delhi
Key Findings
• Unemployment Rate (UR) in urban areas decreased from 6.8% to 6.7% during January – March 2023 to January – March 2024 for persons of age 15 years and above.
• Female UR decreased from 9.2% in January – March 2023 to 8.5% in January – March 2024.
• Labour Force Participation Rate (LFPR) in urban areas has shown an increasing trend from 48.5% to 50.2% during January – March 2023 to January – March 2024 respectively for persons of age 15 years and above.
• Female Labour Force Participation Rate in urban areas rises from 22.7% to 25.6% during January – March 2023 to January – March 2024, reflecting Overall Increasing Trend in LFPR.
• Increasing Trend in Worker Population Ratio (WPR) for persons of age 15 years and above from 45.2% in January – March 2023 to 46.9% in January – March 2024.
• Female Worker Population Ratio in urban areas rises from 20.6% to 23.4% during January – March 2023 to January – March 2024, reflecting Overall Increasing Trend in WPR.
Introduction
Considering the importance of availability of labour force data at more frequent time intervals, National Sample Survey Office (NSSO) launched Periodic Labour Force Survey (PLFS) in April 2017.
The objective of PLFS is primarily twofold:
• to estimate the key employment and unemployment indicators (viz. Worker Population Ratio, Labour Force Participation Rate, Unemployment Rate) in the short time interval of three months for the urban areas only in the ‘Current Weekly Status’ (CWS).
• toestimate employment and unemployment indicators in both ‘Usual Status’ (ps+ss) and CWS in both rural and urban areas annually.
Twenty-one Quarterly Bulletins of PLFS corresponding to the quarter ending December 2018 to quarter ending December 2023 have already been released. In these quarterly bulletins estimates of labour force indicators, viz., Labour Force Participation Rate (LFPR), Worker Population Ratio (WPR), Unemployment Rate (UR), distribution of workers by broad status in employment and industry of work in the Current Weekly Status (CWS) for urban areas have been presented.
The present Quarterly Bulletin is the twenty-second in the series for the quarter January – March, 2024.
PLFS fieldwork during the quarter January – March 2024
The fieldwork for collection of information in respect of all the samples allotted for theperiod January – March, 2024, was completed timely for the first visit as well as revisit samples, except for 10 first visit FSU[1]s; three each in the State of Manipur and Madhya Pradesh; and one each from Punjab, Gujarat, Maharashtra and Andhra Pradesh and 38 revisit FSUs (28 from State of Manipur, two each from states of Maharashtra, Telangana & Tamil Nadu and one each from States of Meghalaya, Chhattisgarh, Madhya Pradesh & Andhra Pradesh), which were treated as casualty.
These aspects may be kept in mind while using the estimates of PLFS for the concerned quarter.
Sample Design of PLFS
A rotational panel sampling design has been used in urban areas. In this rotational panel scheme, each selected household in urban areas is visited four times, in the beginning with ‘First Visit Schedule’ and thrice periodically later with a ‘Revisit Schedule’. The scheme of rotation ensures that 75% of the first-stage sampling units (FSUs) are matched between two consecutive visits.
Sample Size
At the all-India level, in the urban areas, a total number of 5,706 FSUs (urban sampling unit curved out from Urban Frame Survey) have been surveyed during the quarter January – March 2024. The number of urban households surveyed was 44,598 and number of persons surveyed was 1,69,459 in urban areas.
Conceptual Framework of Key Employment and Unemployment Indicators for the Quarterly Bulletin: The Periodic Labour Force Survey (PLFS) gives estimates of key employment and unemployment Indicators like the Labour Force Participation Rate (LFPR), Worker Population Ratio (WPR), Unemployment Rate (UR), etc. These indicators, and ‘Current Weekly Status’ are defined as follows:
1. Labour Force Participation Rate (LFPR): LFPR is defined as the percentage ofpersons in labour force (i.e. working or seeking or available for work)in the population.
2. Worker Population Ratio (WPR): WPR is defined as the percentage of employed personsin the population.
3. Unemployment Rate (UR): UR is defined as the percentage of persons unemployedamong the persons in the labour force.
4. Current Weekly Status (CWS): The activity status determined on the basis of a reference period of last 7 days preceding the date of survey is known as the current weekly status (CWS) of the person.
The Quarterly Bulletin for the quarter January – March 2024 is available at the website of the Ministry (https://mospi.gov.in). The key results are given in the statements annexed.
Annexure
D. Key Findings of PLFS, Quarterly Bulletin (January – March 2024)
1. Increasing trend in Labour Force Participation Rate (LFPR) for persons of age 15 years and above
LFPR in urban areas increased from 48.5% in January – March 2023 to 50.2% in January – March 2024 for persons of age 15 years in above. While for male LFPR increased from 73.5% to 74.4% during this period, for female, LFPR increased from 22.7% to 25.6% during this period.
Statement 1: LFPR (in per cent) in CWS in urban areas for persons of age 15 years and above
all‑India
survey period
Male
Female
Person
(1)
(2)
(3)
(4)
January – March 2023
73.5
22.7
48.5
April – June 2023
73.5
23.2
48.8
July – September 2023
73.8
24.0
49.3
October – December 2023
74.1
25.0
49.9
January – March 2024
74.4
25.6
50.2
1. Worker Population Ratio (WPR) for persons of age 15 years and above
WPR in urban areas increased from 45.2% in January – March 2023 to 46.9% in January – March 2024 for persons of age 15 years in above. For male, it increased from 69.1% to 69.8% during this period and for female, it increased from 20.6% to 23.4% during this period.
Statement 2WPR (in per cent) in CWS in urban areas for persons of age 15 years and above
all‑India
survey period
Male
Female
Person
(1)
(2)
(3)
(4)
January – March 2023
69.1
20.6
45.2
April – June 2023
69.2
21.1
45.5
July – September 2023
69.4
21.9
46.0
October – December 2023
69.8
22.9
46.6
January – March 2024
69.8
23.4
46.9
1. Unemployment Rate (UR) for persons of age 15 years and above
Unemployment Rate in urban areas decreased from 6.8% in January – March 2023 to 6.7% in January – March2024 for persons of age 15 years in above. For male, UR increased from 6.0% in January – March 2023 to 6.1% in January – March2024, while for female UR decreased from 9.2% in January – March 2023 to 8.5% in January – March2024.
Statement 3UR (in per cent) in CWS in urban areas for persons of age 15 years and above
all‑India
survey period
Male
Female
Person
(1)
(2)
(3)
(4)
January – March 2023
6.0
9.2
6.8
April – June 2023
5.9
9.1
6.6
July – September 2023
6.0
8.6
6.6
October – December 2023
5.8
8.6
6.5
January – March 2024
6.1
8.5
6.7
E. Highlights of the Quarterly estimates of key Labour Market indicators
1. Trend in Labour Force Participation Rate (LFPR) for persons of age 15 years and above since 2022
The trend in LFPR in urban areas since the quarter January – March, 2022 for male and female are presented in figure 1 and 2.
1. Trend in Worker Population Ratio (WPR) for persons of age 15 years and above since 2022
The trend in WPR in urban areas since the quarter January – March, 2022 for male and female are presented in figure 3 and 4.
1. Trend in Unemployment Rate (UR) for persons of age 15 years and above since 2022
The trend in UR in urban areas since the quarter January – March, 2022 for male and female are presented in figure 5 and 6.

ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରୂପାୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପିରିଓଡିକ୍ ଲେବର ଫୋର୍ସ ସର୍ଭେ (ପିଏଲଏଫଏସ) - ତ୍ରୈମାସିକ ବୁଲେଟିନ (ଜାନୁଆରୀ-ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪)
୨୦୨୪ ଜାନୁଆରୀ-ମାର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟରେ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବେକାରୀ ହାର (ୟୁଆର୍) ୧୫ ବର୍ଷ ରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ୬.୭% କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି
ଜାନୁଆରୀ-ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ରେ ମହିଳା ୟୁଆର୍ ୮.୫% କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି
୧୫ ବର୍ଷ ରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ୨୦୨୩ ଜାନୁଆରୀ-ମାର୍ଚ୍ଚରୁ ୨୦୨୪ ଜାନୁଆରୀ-ମାର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟରେ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଶ୍ରମ ଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାର (ଏଲଏଫପିଆର) ଯଥାକ୍ରମେ ୪୮.୫% ରୁ ୫୦.୨% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
ଜାନୁଆରୀ-ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ମହିଳା ଶ୍ରମ ଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାର ୨୫.୬% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଏଲଏଫପିଆରର ସାମଗ୍ରିକ ବୃଦ୍ଧି ଧାରାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ
ଜାନୁଆରୀ-ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ରେ ୧୫ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଶ୍ରମିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅନୁପାତ (ଡବ୍ଲୁପିଆର) ୪୫.୨% ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୪ ଜାନୁଆରୀ-ମାର୍ଚ୍ଚରେ ଏହା ୪୬.୯% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
ଜାନୁଆରୀ-ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ମହିଳା ଶ୍ରମିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅନୁପାତ ୨୩.୪% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଡବ୍ଲୁପିଆରର ସାମଗ୍ରିକ ବୃଦ୍ଧି ଧାରାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ
15 MAY 2024 4:53PM by PIB Bhubaneswar
୧୫ ବର୍ଷ ରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ରୁ ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବେକାରି ହାର (ୟୁଆର) ୬.୮% ରୁ ୬.୭% କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ରେ ମହିଳା ୟୁଆର ୯.୨% ଥିବାବେଳେ ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ରେ ଏହା ୮.୫% କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
୧୫ ବର୍ଷ ରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨୦୨୩ ଜାନୁଆରୀରୁ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାର (ଏଲଏଫପିଆର) ଯଥାକ୍ରମେ ୪୮.୫% ରୁ ୫୦.୨% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ରୁ ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ମହିଳା ଶ୍ରମ ଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାର ୨୨.୭% ରୁ ୨୫.୬% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଏଲଏଫପିଆରର ସାମଗ୍ରିକ ବୃଦ୍ଧି ଧାରାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି
ଜାନୁଆରୀ- ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ରେ ୧୫ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଶ୍ରମିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅନୁପାତ (ଡବ୍ଲୁପିଆର)ର ଧାରା ୪୫.୨% ଥିବା ବେଳେ ଜାନୁଆରୀ-ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ରେ ଏହା ୪୬.୯% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ରୁ ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ମହିଳା ଶ୍ରମିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅନୁପାତ ୨୦.୬% ରୁ ୨୩.୪% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଡବ୍ଲୁପିଆରର ସାମଗ୍ରିକ ବୃଦ୍ଧି ଧାରାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ।
ପରିଚୟ ନିୟମିତ
ଅପେଖାକୃତ ଅଧିକ ବାରମ୍ବାର ସମୟ ବ୍ୟବଧାନରେ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ତଥ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଜାତୀୟ ନମୁନା ସର୍ବେକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ (ଏନଏସଏସଓ) ଏପ୍ରିଲ ୨୦୧୭ରେ ପିରିଓଡିକ୍ ଲେବର ଫୋର୍ସ ସର୍ଭେ (ପିଏଲଏଫଏସ) ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା ।
ପିଏଲଏଫଏସର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ମୁଖ୍ୟତଃ ଦୁଇଟି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରହିଛି:
• ବର୍ତ୍ତମାନ କେବଳ 'ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସାପ୍ତାହିକ ସ୍ଥିତି' (ସିଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ୍)ରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ତିନି ମାସର ସ୍ୱଳ୍ପ ସମୟ ବ୍ୟବଧାନରେ ପ୍ରମୁଖ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ବେକାରୀ ସୂଚକାଙ୍କ (ଅର୍ଥାତ ଶ୍ରମିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅନୁପାତ, ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାର, ବେକାରୀ ହାର) ଆକଳନ କରିବା।
• ଉଭୟ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଉଭୟ 'ସାଧାରଣ ସ୍ଥିତି' (ପିଏସ୍+ଏସ୍) ଏବଂ ସିଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ୍ ରେ ନିଯୁକ୍ତି ଓ ବେକାରି ସୂଚକାଙ୍କକୁ ବାର୍ଷିକ ଆକଳନ କରାଯାଏ।
• ଡିସେମ୍ବର ୨୦୧୮ରେ ଶେଷ ହୋଇଥିବା ତ୍ରୈମାସିକରୁ ୨୦୨୩ ଡିସେମ୍ବର ରେ ଶେଷ ହୋଇଥିବା ତ୍ରୈମାସିକ ସହ ଜଡିତ ପିଏଲଏଫଏସର ୨୧ଟି ତ୍ରୈମାସିକ ବୁଲେଟିନ ଜାରି ହୋଇସାରିଛି । ଏହି ତ୍ରୈମାସିକ ବୁଲେଟିନରେ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ସୂଚକାଙ୍କ ଯଥା ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାର (ଏଲଏଫପିଆର), ଶ୍ରମିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅନୁପାତ (ଡବ୍ଲୁପିଆର), ବେକାରି ହାର (ୟୁଆର), ସହରାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସାପ୍ତାହିକ ସ୍ଥିତି (ସିଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ)ରେ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ଶିଳ୍ପରେ ବ୍ୟାପକ ସ୍ଥିତି ଅନୁଯାୟୀ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ବଣ୍ଟନର ଆକଳନ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ।
• ବର୍ତ୍ତମାନର ତ୍ରୈମାସିକ ବୁଲେଟିନ୍ ହେଉଛି ଜାନୁଆରୀ -ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୪ ତ୍ରୈମାସିକର ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ୨୨ତମ ରହିଛି।
ଜାନୁଆରୀ -ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ ତ୍ରୟମାସରେ ପିଏଲଏଫଏସ ଫିଲ୍ଡୱାର୍କ
ଜାନୁଆରୀରୁ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆବଣ୍ଟିତ ସମସ୍ତ ନମୁନା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ଫିଲ୍ଡୱାର୍କ ୧୦ ଟି ପ୍ରଥମ ପରିଦର୍ଶନ ଏଫଏସୟୁକୁ ବାଦ୍ ଦେଇ ପ୍ରଥମ ପରିଦର୍ଶନ ଏବଂ ପୁନଃସମୀକ୍ଷା ନମୁନା ପାଇଁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଶେଷ କରାଯାଇଥିଲା; ମଣିପୁର ଓ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟରେ ୩ ଜଣ ଲେଖାଏଁ; ପଞ୍ଜାବ, ଗୁଜରାଟ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରୁ ଜଣେ ଲେଖାଏଁ ଏବଂ ୩୮ଟି ଏଫ୍ଏସ୍ୟୁ (ମଣିପୁର ରାଜ୍ୟରୁ ୨୮, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ତେଲେଙ୍ଗାନା ଓ ତାମିଲନାଡ଼ୁ ରାଜ୍ୟରୁ ୨ ଜଣ ଲେଖାଏଁ ଏବଂ ମେଘାଳୟ, ଛତିଶଗଡ଼, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଓ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶରୁ ଜଣେ ଲେଖାଏଁ) କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ସମ୍ପୃକ୍ତ ତ୍ରୟମାସ ପାଇଁ ପିଏଲଏଫଏସର ଆକଳନ ବ୍ୟବହାର କରିବା ସମୟରେ ଏହି ଦିଗଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖାଯାଇପାରେ ।
PLFS ର ନମୁନା ଡିଜାଇନ୍
ସହରାଞ୍ଚଳରେ ରୋଟେସନ୍ ପ୍ୟାନେଲ୍ ନମୁନା ଡିଜାଇନ୍ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି। ଏହି ରୋଟେସନ୍ ପ୍ୟାନେଲ୍ ଯୋଜନାରେ ସହରାଞ୍ଚଳର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମନୋନୀତ ପରିବାରକୁ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ 'ପ୍ରଥମ ପରିଦର୍ଶନ ସୂଚୀ' ଏବଂ ତିନି ଥର ପରେ 'ପୁନଃସମୀକ୍ଷା ସୂଚୀ' ସହିତ ଚାରିଥର ଗସ୍ତ କରାଯାଇଥାଏ, ରୋଟେସନ୍ ସ୍କିମ୍ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ନମୁନା ୟୁନିଟ୍ (ଏଫ୍ଏସ୍ୟୁ)ର ୭୫% କ୍ରମାଗତ ଦୁଇଟି ପରିଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟରେ ମେଳ ଖାଉଛି।
ନମୁନା ଆକାର [ସମ୍ପାଦନା]
ସର୍ବଭାରତୀୟ ସ୍ତରରେ, ସହରାଞ୍ଚଳରେ ୨୦୨୪ ଜାନୁଆରି-ମାର୍ଚ୍ଚ ତ୍ରୈମାସରେ ସମୁଦାୟ ୫,୭୦୬ ଟି ଏଫ୍ଏସ୍ୟୁ (ଅର୍ବାନ୍ ଫ୍ରେମ୍ ସର୍ଭେରୁ ଅଲଗା ସହରାଞ୍ଚଳ ନମୁନା ୟୁନିଟ୍) ସର୍ଭେ କରାଯାଇଛି। ସହରାଞ୍ଚଳରେ ସର୍ବେକ୍ଷଣ କରାଯାଇଥିବା ପରିବାର ସଂଖ୍ୟା ୪୪,୫୯୮ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ସର୍ଭେ କରାଯାଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧,୬୯,୪୫୯ ଥିଲା।
• ତ୍ରୈମାସିକ ବୁଲେଟିନ ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ବେକାରୀ ସୂଚକାଙ୍କର ଧାର୍ମିକ ଢାଞ୍ଚା: ପିରିଓଡିକ୍ ଲେବର ଫୋର୍ସ ସର୍ଭେ (ପିଏଲଏଫଏସ) ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାର (ଏଲଏଫପିଆର), ଶ୍ରମିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅନୁପାତ (ଡବ୍ଲୁପିଆର), ବେକାରୀ ହାର (ୟୁଆର) ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରମୁଖ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ବେକାରୀ ସୂଚକାଙ୍କଗୁଡିକର ଆକଳନ ପ୍ରଦାନ କରେ । ଏହି ସୂଚକାଙ୍କ, ଏବଂ 'ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସାପ୍ତାହିକ ସ୍ଥିତି' ନିମ୍ନଲିଖିତ ଭାବରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରାଯାଇଛି:
1. ଶ୍ରମ ଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାର (ଏଲଏଫପିଆର): ଏଲଏଫପିଆରକୁ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ଶ୍ରମ ଶକ୍ତି (ଅର୍ଥାତ୍ କାମ କରିବା କିମ୍ବା ଖୋଜିବା କିମ୍ବା କାମ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ) ରେ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶତ ଭାବରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରାଯାଏ ।
2. ଶ୍ରମିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅନୁପାତ (ଡବ୍ଲୁପିଆର): ଡବ୍ଲୁପିଆରକୁ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ନିୟୋଜିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶତ ଭାବରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରାଯାଏ ।
3. ବେକାରି ହାର (ୟୁଆର): ୟୁଆରକୁ ଶ୍ରମ ଶକ୍ତିରେ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବେରୋଜଗାର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶତ ଭାବରେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରାଯାଏ ।
4. ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସାପ୍ତାହିକ ସ୍ଥିତି (ସିଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ୍): ସର୍ବେକ୍ଷଣ ତାରିଖର ପୂର୍ବ ୭ ଦିନର ରେଫରେନ୍ସ ଅବଧି ଆଧାରରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସ୍ଥିତିକୁ ବ୍ୟକ୍ତିର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସାପ୍ତାହିକ ସ୍ଥିତି (ସିଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ୍) କୁହାଯାଏ ।
ଜାନୁଆରୀ -ମାର୍ଚ୍ଚ 2024 ତ୍ରୈମାସିକ ପାଇଁ ତ୍ରୈମାସିକ ବୁଲେଟିନ୍ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୱେବସାଇଟରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି (https://mospi.gov.in). ମୁଖ୍ୟ ଫଳାଫଳ ସଂଯୋଜିତ ବିବୃତିରେ ଦିଆଯାଇଛି।
Annexure
ଡି. ପିଏଲଏଫଏସର ପ୍ରମୁଖ ଅନୁସନ୍ଧାନ, ତ୍ରୈମାସିକ ବୁଲେଟିନ (ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪)
୧୫ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାର (ଏଲ୍ଏଫ୍ପିଆର୍)ରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି
ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଏଲଏଫପିଆର ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ରେ ୪୮.୫% ଥିବାବେଳେ ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ରେ ୧୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ୫୦.୨% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ପୁରୁଷଙ୍କ ପାଇଁ ଏଲଏଫପିଆର ୭୩.୫% ରୁ ୭୪.୪% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏଲଏଫପିଆର ୨୨.୭% ରୁ ୨୫.୬% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
• ବିବୃତି ୧: ସହରାଞ୍ଚଳରେ ସିଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ୍ ରେ ୧୫ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଏଲ୍ ଏଫ୍ ପିଆର୍ (ପ୍ରତିଶତରେ)
ସର୍ବଭାରତୀୟ
ସର୍ଭେ ଅବଧି
ପୁରୁଷ
ମହିଳା
ବ୍ୟକ୍ତି
(1)
(2)
(3)
(4)
ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩
73.5
22.7
48.5
ଏପ୍ରିଲ - ଜୁନ୍ ୨୦୨୩
73.5
23.2
48.8
ଜୁଲାଇ - ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୩
73.8
24.0
49.3
ଅକ୍ଟୋବର - ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୩
74.1
25.0
49.9
ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪
74.4
25.6
50.2
2- ୧୫ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଶ୍ରମିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅନୁପାତ (ଡବ୍ଲୁପିଆର)
ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଡବ୍ଲୁପିଆର ଜାନୁଆରୀ -ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ରେ ୪୫.୨% ଥିବାବେଳେ ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ରେ ୧୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ୪୬.୯% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ପୁରୁଷଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ୬୯.୧% ରୁ ୬୯.୮% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ୨୦.୬% ରୁ ୨୩.୪% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା ।
• ବିବୃତି 2: 15 ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ସିଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସରେ ଡବ୍ଲୁପିଆର (ପ୍ରତିଶତରେ)
ସର୍ବଭାରତୀୟ
ସର୍ଭେ ଅବଧି
ପୁରୁଷ
ମହିଳା
ବ୍ୟକ୍ତି
(1)
(2)
(3)
(4)
ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩
69.1
20.6
45.2
ଏପ୍ରିଲ - ଜୁନ୍ ୨୦୨୩
69.2
21.1
45.5
ଜୁଲାଇ - ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୩
69.4
21.9
46.0
ଅକ୍ଟୋବର - ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୩
69.8
22.9
46.6
ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪
69.8
23.4
46.9
• ୧୫ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ବେକାରୀ ହାର (ୟୁଆର)
ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବେକାରି ହାର ଜାନୁଆରୀ-ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ରେ ୬.୮% ଥିବାବେଳେ ଜାନୁଆରୀ- ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ରେ ୧୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ୬.୭% କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ପୁରୁଷଙ୍କ ପାଇଁ ୟୁଆର୍ ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ରେ ୬.୦% ଥିବାବେଳେ ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ରେ ୬.୧% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ ମହିଳା ୟୁଆର ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ରେ ୯.୨% ରୁ ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ରେ ୮.୫% କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ବିବୃତି ୩: ସହରାଞ୍ଚଳରେ ସିଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ୍ ରେ ୟୁଆର୍ (ପ୍ରତିଶତରେ) ୧୫ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ
ସର୍ବଭାରତୀୟ
ସର୍ଭେ ଅବଧି
ପୁରୁଷ
ମହିଳା
ବ୍ୟକ୍ତି
(1)
(2)
(3)
(4)
ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩
6.0
9.2
6.8
ଏପ୍ରିଲ - ଜୁନ୍ ୨୦୨୩
5.9
9.1
6.6
ଜୁଲାଇ - ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୩
6.0
8.6
6.6
ଅକ୍ଟୋବର - ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୩
5.8
8.6
6.5
ଜାନୁଆରୀ - ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪
6.1
8.5
6.7
ଇ. ପ୍ରମୁଖ ଶ୍ରମ ବଜାର ସୂଚକାଙ୍କର ତ୍ରୈମାସିକ ଆକଳନର ଆଲୋକପାତ
୨୦୨୨ ରୁ ୧୫ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଶ୍ରମ ଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାର (ଏଲଏଫପିଆର)ର ଧାରା
୨୦୨୨ ଜାନୁଆରି-ମାର୍ଚ୍ଚ ତ୍ରୟମାସରୁ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ପୁରୁଷ ଓ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଏଲ୍ଏଫ୍ ପି ଆର ଧାରା ଚିତ୍ର ୧ ଓ ୨ରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି।
୨୦୨୨ ରୁ ୧୫ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଶ୍ରମିକ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅନୁପାତ (ଡବ୍ଲୁପିଆର)ର ଧାରା
୨୦୨୨ ଜାନୁଆରି-ମାର୍ଚ୍ଚ ତ୍ରୈମାସିକରୁ ପୁରୁଷ ଓ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଡବ୍ଲ୍ୟୁପିଆରର ଧାରା ଚିତ୍ର ୩ ଓ ୪ରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି।
୨୦୨୨ ରୁ ୧୫ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ବେକାରୀ ହାର (ୟୁଆର)ର ଧାରା
୨୦୨୨ ଜାନୁଆରୀ-ମାର୍ଚ୍ଚ ତ୍ରୈମାସିକରୁ ପୁରୁଷ ଓ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ୟୁଆରର ଟ୍ରେଣ୍ଡ ଚିତ୍ର ୫ ଏବଂ ୬ରେ ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି ।