Ministry of Science & Technology
Council of Scientific and Industrial Research (CSIR)-Central Mechanical Engineering Research launched Electric Tiller
26 MAY 2024 9:35AM by PIB Delhi
Dr. N. Kalaiselvi, Director General,Council of Scientific and Industrial Research (CSIR)& Secretary, Department of Scientific and Industrial Research (DSIR) unveiled the Central Mechanical Engineering Research institute’s Electric Tiller in Durgapur on 25th May 2024. The CSIR-CMERI’s innovative technologyistailored to meet the requirements of small to marginal farmers, who constitute over 80% of the nation’s farming community. These farmers, typically with land holdings of less than 2 hectares, can utilize the electric tiller for various agricultural tasks, benefiting from substantially reduced operational costs. Furthermore, this advancement underscores India's commitment to achieving net-zero emissions and promoting environmentally friendly farming practices.
The Electric Tiller boasts enhanced torque and field efficiency, while also prioritizing user comfort and environmental sustainability. It significantly reduces hand-arm vibration, operates quietly, and produces zero exhaust emissions compared to traditional ICE tillers. With the potential to decrease operational costs by up to 85%, its user-friendly design supports battery pack swapping and offers multiple charging options, including AC and Solar DC charging.
The tiller also seamlessly integrates with a wide array of standard agricultural attachments such as ridgers, ploughs, iron wheels, and cultivators.It comes equipped with a 2-inch water pump and a trolley attachment capable of carrying up to 500 kg, further enhancing its versatility. Featuring electronic controls and ergonomic handling, operators can navigate fields with ease, minimizing fatigue and maximizing productivity. The Electric Tiller from CSIR-CMERI marks a significant milestone in agricultural machinery, paving the way for a more sustainable and efficient farming future.
Dr N Kalaiselvi, DG, CSIR, Dr N C Murmu, Director, CSIR-CMERI and staff at the Electric Tiller launch

ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କାଉନସିଲ ଅଫ୍ ସାଇଣ୍ଟିଫିକ୍ ଆଣ୍ଡ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ରିସର୍ଚ୍ଚ (ସିଏସ୍ଆଇଆର)-ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ଯାନ୍ତ୍ରିକ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ରିସର୍ଚ୍ଚ ପକ୍ଷରୁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଟିଲରର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି
26 MAY 2024 9:35AM by PIB Bhubaneswar
ବୈଜ୍ଞାନିକ ଓ ଶିଳ୍ପ ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ସିଏସ୍ଆଇଆର)ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ତଥା ବୈଜ୍ଞାନିକ ଓ ଶିଳ୍ପ ଗବେଷଣା ବିଭାଗ (ଡିଏସଆଇଆର)ର ସଚିବ ଡ. ଏନ୍ କଲିସେଲଭିଗତ ୨୫ ତାରିଖରେ ଦୁର୍ଗାପୁରଠାରେ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ମେକାନିକାଲ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ର ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଟିଲରଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ। ଦେଶର କୃଷକ ସମୁଦାୟର ୮୦% ରୁ ଅଧିକ ଥିବା କ୍ଷୁଦ୍ରରୁ ନାମମାତ୍ର କୃଷକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସିଏସଆଇଆର-ସିଏମଇଆରଆଇର ଅଭିନବ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଛି । ସାଧାରଣତଃ ୨ ହେକ୍ଟରରୁ କମ୍ ଜମି ଥିବା ଏହି କୃଷକମାନେ ବିଭିନ୍ନ କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଟିଲର ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ଖର୍ଚ୍ଚ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇ ଲାଭବାନ ହୋଇପାରିବେ । ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଏହି ଅଗ୍ରଗତି ନିଟ୍-ଶୂନ୍ୟ ନିର୍ଗମନ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଚାଷ ପଦ୍ଧତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଏ ।
ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଟିଲର ଟର୍କ ଏବଂ ଫିଲ୍ଡ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ଆରାମ ଏବଂ ପରିବେଶ ସ୍ଥାୟୀତାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥାଏ । ପାରମ୍ପରିକ ଆଇସିଇ ଟିଲର ତୁଳନାରେ ଏହା ହାତର କମ୍ପନକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ, ଚୁପ୍ ଚାପ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ ଶୂନ୍ୟ ନିଷ୍କାସନ ସୃଷ୍ଟି କରେ । ପରିଚାଳନା ଖର୍ଚ୍ଚ ୮୫% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହ୍ରାସ କରିବାର କ୍ଷମତା ସହିତ, ଏହାର ଉପଭୋକ୍ତା-ଅନୁକୂଳ ଡିଜାଇନ୍ ବ୍ୟାଟେରୀ ପ୍ୟାକ୍ ସ୍ୱାପିଂକୁ ସମର୍ଥନ କରେ ଏବଂ ଏସି ଏବଂ ସୋଲାର ଡିସି ଚାର୍ଜିଂ ସମେତ ଏକାଧିକ ଚାର୍ଜିଂ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରେ
ଏହି ଟିଲର ମଧ୍ୟ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବରେ ବିଭିନ୍ନ ମାନକ କୃଷି ସଂଯୋଗ ଯଥା ରିଜର, ହଳ, ଲୁହା ଚକ ଏବଂ ଚାଷ ସହିତ ମିଶିଥାଏ । ଏଥିରେ ୨ ଇଞ୍ଚର ପାଣି ପମ୍ପ ଓ ଟ୍ରଲି ଲାଗିକି ରହିଛି, ଯାହା କି ୫୦୦ କିଲୋଗ୍ରାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବହନ କରିବାରେ ଦକ୍ଷତା, ଯାହା ଏହାର ବହୁମୁଖୀତାକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇଥାଏ। ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ଏର୍ଗୋନୋମିକ୍ ପରିଚାଳନା ସହିତ, ଅପରେଟରମାନେ ସହଜରେ କ୍ଷେତଗୁଡିକୁ ନେଭିଗେଟ୍ କରିପାରିବେ, ଥକାପଣ କୁ ହ୍ରାସ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ସର୍ବାଧିକ କରିପାରିବେ। ସିଏସଆଇଆର-ସିଏମଇଆରଆଇର ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଟିଲର କୃଷି ଯନ୍ତ୍ରପାତିରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ, ଯାହା ଅଧିକ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଦକ୍ଷ କୃଷି ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଥାଏ |
ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଟିଲରର ଅନାବରଣ (ଉନ୍ମୋଚନ) ଅବସରରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଅନୁସନ୍ଧାନ ପରିଷଦ (ସିଏସଆଇଆର)ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡ. ଏନ୍ କଲୋସେଲବୀ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଅନୁସନ୍ଧାନ ପରିଷଦ-କେନ୍ଦ୍ର ଯାନ୍ତ୍ରୀକ ଅଭିଯାନ୍ତ୍ରିକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ସଂସ୍ଥାନ (ସିଏସଆଇଆର-ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ମେକାନିକାଲ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଅନୁଷ୍ଠାନ-ସିଏମଆରଆଇ)ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡ. ଏନ.ସି ମୁର୍ମୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କର୍ମଚାରୀଗଣ ଯୋଗଦେଇଥିଲେ ।