AYUSH
Central Council for Research in Ayurvedic Sciences Launches “PRAGATI-2024”, an initiative to shape the future of Ayurveda
28 MAY 2024 4:58PM by PIB Delhi
The Central Council for Research in Ayurvedic Sciences (CCRAS), an autonomous body under the Union Ministry of Ayush, today launced “PRAGATI- 2024” (Pharma Research in AyurGyan And Techno Innovation). It offers a very useful opportunity for collaborative reasearch in the filed of Ayurveda. Today’s interactive meeting aimed to explore research opportunities and foster collaboration between CCRAS and the Ayurveda drug industry.
On this occasion, Secretary, Ministry of Ayush Vaidya Rajesh Kotecha, emphasised the industry's crucial role in the development of Ayurveda. He highlighted the vast potential industries have to expand and advance the sector, noting that the influx of new practitioners and startups presents tremendous growth opportunities.
During his address at PRAGATI-2024, DG, CCRAS, Prof. Rabinarayan Acharya highlighted the growing momentum of Ayush products, particularly Ayurveda, both in India and worldwide. “The aim of CCRAS is to reach each stakeholder and therefore we have started giving scholarships so that students understand the importance of research. We have started programs to reach out to teachers, students through research and scholarships.
Advisor (Ayu.), Ministry of Ayush Dr. Koustubha Upadhaya delivered an insightful address at PRAGATI-2024, emphasizing that “research and industry must work hand in hand to ensure that their combined efforts ultimately benefit society.” He stressed that the quality of Ayush products is fundamentally rooted in rigorous research, underscoring the importance of developing research- based, high-quality, safe, and effective Ayurvedic products. The latest newsletter of CCRAS and CCRAS calendar of activities for 2024-25 was also launched during the event.
Deputy Director General, CCRAS, Dr. N. Srikanth, highlighted the unique scope that PRAGATI-2024 presents for collaboration between CCRAS and the industry. He emphasized that this platform provides an invaluable opportunity for research and collaboration, showcasing the vast potential of the Ayurveda and herbal industry and also mentioned the significant share India holds in this sector.
The event was well attended by CEO’s/ MD’s /Directors and Head of research units from 37 pharma Companies. Mrs. Kavita Garg, joint secretary, Ministry of Ayush and other senior officeials of the ministry were also present during the event.

ଆୟୁଷ
ଆୟୁର୍ବେଦର ଭବିଷ୍ୟତ ଯୋଜନା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ବିଜ୍ଞାନ ଗବେଷଣା ପରିଷଦ "ପ୍ରଗତି-୨୦୨୪" ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି
28 MAY 2024 4:58PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ସ୍ବୟଂଶାସିତ ସଂସ୍ଥା ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ କାଉନସିଲ୍ ଫର୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଇନ୍ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ସାଇନ୍ସେସ୍ (ସିସିଆରଏଏସ୍) ଆଜି 'ପ୍ରଗତି-୨୦୨୪' (ଆୟୁର୍ଜ୍ଞାନ ଓ ଟେକ୍ନୋ ଇନୋଭେସନରେ ଫାର୍ମା ରିସର୍ଚ୍ଚ)କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛି। ଏହା ଆୟୁର୍ବେଦ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗୀ ପୁନଃଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୋଗୀ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ | ଆଜିର ଆଲୋଚନା ଚକ୍ରର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଗବେଷଣା ସୁଯୋଗ ଖୋଜିବା ଏବଂ ସିସିଆରଏଏସ୍ ଏବଂ ଆୟୁର୍ବେଦ ଔଷଧ ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ।
ଏହି ଅବସରରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ବୈଦ୍ୟ ରାଜେଶ କୋଟେଚା ଆୟୁର୍ବେଦର ବିକାଶରେ ଶିଳ୍ପର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ନୂତନ ପ୍ରାକ୍ଟିସନର ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡ଼ିକର ଆଗମନ ପ୍ରଚୁର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଅଗ୍ରଗତି ପାଇଁ ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଶିଳ୍ପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଗତି-୨୦୨୪ରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ସିସିଆରଏଏସର ଡିଜି ପ୍ରଫେସର ରବିନାରାୟଣ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଉଭୟ ଭାରତ ଓ ବିଶ୍ୱରେ ଆୟୁଷ ଉତ୍ପାଦ, ବିଶେଷ କରି ଆୟୁର୍ବେଦର ବଢୁଥିବା ଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସିସିଆରଏଏସର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବା ଏବଂ ତେଣୁ ଆମେ ଛାତ୍ର ବୃତ୍ତି ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ଯାହାଦ୍ୱାରା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ଗବେଷଣାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୁଝିପାରିବେ । ଗବେଷଣା ଓ ବୃତ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ ଶିକ୍ଷକ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି।
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଉପଦେଷ୍ଟା (ଆୟୁ.) ଡ. କୁସ୍ତୁଭା ଉପାଧ୍ୟାୟ ପ୍ରଗତି-୨୦୨୪ରେ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ଅଭିଭାଷଣ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଯେପରି ଶେଷରେ ସମାଜ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ହାତ ମିଳାଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଆୟୁଷ ଉତ୍ପାଦର ଗୁଣବତ୍ତା ମୂଳତଃ କଠୋର ଗବେଷଣା ରେ ଆଧାରିତ, ଗବେଷଣା ଭିତ୍ତିକ, ଉଚ୍ଚ ଗୁଣବତ୍ତା, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଆୟୁର୍ବେଦିକ ଉତ୍ପାଦ ବିକଶିତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୨୦୨୪-୨୫ ପାଇଁ ସିସିଆରଏଏସ୍ ଏବଂ ସିସିଆରଏଏସ୍ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡରର ସଦ୍ୟତମ ନ୍ୟୁଜଲେଟର ଉନ୍ମୋଚନ କରାଯାଇଥିଲା।
ସିସିଆରଏଏସର ଡେପୁଟି ଡାଇରେକ୍ଟର ଜେନେରାଲ ଡ. ଏନ୍ ଶ୍ରୀକାନ୍ତ ସିସିଆରଏଏସ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରଗତି-୨୦୨୪ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିବା ଅନନ୍ୟ ସୁଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଆୟୁର୍ବେଦ ଓ ହର୍ବାଲ୍ ଶିଳ୍ପର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବା ସହ ଗବେଷଣା ଓ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏକ ଅମୂଲ୍ୟ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ୩୭ଟି ଫାର୍ମା କମ୍ପାନିର ସିଇଓ/ଏମଡି/ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଓ ଗବେଷଣା ୟୁନିଟ୍ ମୁଖ୍ୟମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ କବିତା ଗର୍ଗ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।