Ministry of Education
IIT Bhubaneswar signs MoU with Institute of Life Sciences for collaboration in technical education and research
Special Emphasis on research for development of vaccine to prevent tuberculosis
30 MAY 2024 4:41PM by PIB Bhubaneswar
With an objective to explore opportunities of collaboration in technical education and research, Indian Institute of Technology (IIT) Bhubaneswar has signed an MoU with Institute of Life Sciences (ILS). The MoU was signed by Prof. Rajesh Roshan Dash, Dean-Sponsored Research & Industrial Consultancy (SRIC) (In-Charge) of IIT Bhubaneswar and Prof. Debasis Dash, Director of Institute of Life Sciences, in the presence of Prof. Shreepad Karmalkar, Director, IIT Bhubaneswar on 30th May 2024.
The MoU intends to have collaboration between the two premier institutions to bring about excellence in technical education, particularly in the fields of Biological Sciences, Molecular Biology, and Microbiology to improve the quality of academic practices and to build research capabilities of their students and faculty members. It may be mentioned that both institutes have agreed to carry out research projects with special emphasis on the development of vaccine for preventing tuberculosis. Also, as per the MoU, the Faculty members from IIT Bhubaneswar and ILS will be free to collaborate and train students of both institutes in their area of expertise based on mutually agreed programs; they can jointly organize symposia, colloquium, workshops, seminars, and conferences on chosen topics and areas to train students in both the institutes; and conduct joint research projects based on specific interest of individual faculties of both the institutes.
Speaking on the occasion, Director of IIT Bhubaneswar Prof. Karmalkar said: “This collaboration with ILS will enhance the ecosystem for research in the fields of various life sciences, which would help in saving human lives from various diseases and natural ailments. IIT Bhubaneswar, as a technical knowledge provider, is looking forward to this association to foster innovation in this field.”
Director of ILS Prof. Dash expressed: “This MoU between the two premier institutions of India will not only bring transformation in research in the field of biological sciences but also help Odisha in creating a benchmark in this domain in future. The special focus towards developing the vaccine for tuberculosis prevention will boost the efforts being made towards this end.”
Among others, Dr. Sunil K. Raghav, Dr. Anshuman Dixit, Dr. Tushar Kant Beuria, Dr. Dayanidhi Pradhan from ILS and Prof. Shantanu Pal, Dean-Undergraduate Programs, Prof. Ashwini Nanda, Centre Director, AHRC and Prof. Ashis Biswas, Associate Dean (Alumni Affairs & International Relations) from IIT Bhubaneswar were present on the occasion.
RoM

ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏବଂ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଲାଇଫ୍ ସାଇନ୍ସେସ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ
ଯକ୍ଷ୍ମା ପ୍ରତିରୋଧ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତିଷେଧକର ବିକାଶ ପାଇଁ ଗବେଷଣା ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ
30 MAY 2024 4:41PM by PIB Bhubaneswar
ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ସହଯୋଗର ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଆଇଟି) ଭୁବନେଶ୍ୱର, ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଲାଇଫ ସାଇନ୍ସେସ (ଆଇଏଲ୍ଏସ୍) ସହିତ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି। ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର ଶ୍ରୀପଦ କରମଲକରଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ମଇ ୩୦ ତାରିଖରେ, ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଭାରପ୍ରାପ୍ତ ଡିନ୍- ପ୍ରାୟୋଜିତ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପରାମର୍ଶ (SRIC) ପ୍ରଫେସର ରାଜେଶ ରୋଶନ ଦାଶ ଏବଂ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଲାଇଫ ସାଇନ୍ସେସର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର ଦେବାଶିଷ ଦାଶଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ଵାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା।
ବୈଷୟିକ ଶିକ୍ଷା, ବିଶେଷତଃ ଜୈବ ବିଜ୍ଞାନ, ମଲିକୁଲାର ବାୟୋଲୋଜି ଏବଂ ମାଇକ୍ରୋ ବାୟୋଲୋଜି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକାଡେମିକ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ଗୁଣବତ୍ତା ତଥା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ଅଧ୍ୟାପକମାନଙ୍କ ଗବେଷଣା କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉଭୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏଠାରେ ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ ଯେ ଯକ୍ଷ୍ମାର ପ୍ରତିରୋଧ ପାଇଁ ଟିକା ବା ପ୍ରତିଷେଧକର ବିକାଶ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଉଭୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଗବେଷଣା ପ୍ରକଳ୍ପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଏହି ଏମଓୟୁ ଅନୁଯାୟୀ, ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏବଂ ଆଇଏଲ୍ଏସ୍ ର ଅଧ୍ୟାପକମାନେ ପାରସ୍ପରିକ ସହମତିଭିତ୍ତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପରେ ଆଧାର କରି ଉଭୟ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ତାଲିମ ଦେବା କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବେ; ସେମାନେ ମିଳିତ ଭାବରେ ଉଭୟ ଅନୁଷ୍ଠାନରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା ପାଇଁ ମନୋନୀତ ବିଷୟ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ସମ୍ମିଳନୀ, କଥାବାର୍ତ୍ତା, କର୍ମଶାଳା, ସେମିନାର, ଏବଂ ଆଲୋଚନାଚକ୍ର ଆୟୋଜନ କରିପାରିବେ; ଏବଂ ଉଭୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅଧ୍ୟାପକଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଆଗ୍ରହ ଉପରେ ଆଧାର କରି ମିଳିତ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପ୍ରକଳ୍ପ ପରିଚାଳନା କରିପାରିବେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱରର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର କରମଲକର କହିଛନ୍ତି: “ଆଇଏଲ୍ଏସ୍ ସହିତ ଏହି ସହଯୋଗ ବିଭିନ୍ନ ଜୀବନ ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବ, ଯାହା ମାନବ ଜୀବନକୁ ବିଭିନ୍ନ ରୋଗ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନକାରୀ ଭାବରେ ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱର ଏହି ସଙ୍ଗଠନରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନତ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ବିଶେଷ ରୂପେ ଆଗ୍ରହୀ। ”
ଆଇଏଲ୍ଏସ୍ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଫେସର ଦାଶ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି: “ଭାରତର ଦୁଇ ପ୍ରମୁଖ ଅନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଏହି ଏମଓୟୁ କେବଳ ଜୈବ ବିଜ୍ଞାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ ନାହିଁ ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏହି ଡୋମେନରେ ଏକ ମାନଦଣ୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଓଡିଶାକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଯକ୍ଷ୍ମା ନିରାକରଣ ପାଇଁ ଟିକା ବିକଶିତ କରିବା ଦିଗରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କରାଯାଉଥିବା ପ୍ରୟାସକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ। ”
ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ, ଏହି ଅବସରରେ, ଆଇଏଲ୍ଏସ୍ ପକ୍ଷରୁ ଡକ୍ଟର ସୁନୀଲ କେ. ରାଘବ, ଡକ୍ଟର ଅଂଶୁମାନ ଦୀକ୍ଷିତ, ଡକ୍ଟର ତୁଷାର କାନ୍ତ ବେଉରିଆ, ଡକ୍ଟର ଦୟାନିଧି ପ୍ରଧାନ ଏବଂ ଆଇଆଇଟି ଭୁବନେଶ୍ୱର ପକ୍ଷରୁ ଡିନ୍-ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ପ୍ରୋଗ୍ରାମ ପ୍ରଫେସର ଶାନ୍ତନୁ ପାଲ୍, କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ଏଏଚଆରସି ପ୍ରଫେସର ଅଶ୍ୱିନୀ ନନ୍ଦ ଏବଂ ଆସୋସିଏଟ୍ ଡିନ୍ (ଆଲୁମିନି ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପର୍କ) ପ୍ରଫେସର ଆଶିଷ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
-------------------
RoM