Ministry of Information & Broadcasting
Supreme Court Mandates Self-Declaration by Advertisers/ Advertising Agencies Before Releasing Advertisements
Self-Declaration Certificate To Become Mandatory For All New Advertisements From 18th June, 2024
For TV/Radio Advertisements, Advertisers To Submit Self-Declaration Certificate on Broadcast Seva Portal Of Ministry of I&B
For Print And Digital Media Advertisements, Certificate To Be Submitted on Press Council of India Portal
03 JUN 2024 6:32PM by PIB Delhi
The Hon’ble Supreme Court, in Writ Petition Civil No. 645/2022-IMA & Anr. Vs. UOI & Ors. has issued directive in its Order dated 07.05.2024, that all advertisers/ Advertising Agencies must submit a ‘Self-Declaration Certificate’ before publishing or broadcasting any advertisement. Following the Hon’ble Supreme Court’s directive, the Ministry of Information and Broadcasting has introduced a new feature on the Broadcast Seva Portal of the Ministry of Information and Broadcasting (MIB) for TV and Radio Advertisements and on Press Council of India’s portal for Print and Digital/Internet Advertisements. The certificate, signed by an authorized representative of the advertiser/advertising agency, needs to be submitted through these portals.
The portal will be activated on 4th June, 2024. The Self- Declaration Certificate is required to be obtained by all advertisers and advertising agencies for all new advertisements that will be issued/telecast/aired/published on or after 18th June, 2024. A buffer period of two weeks has been kept for providing sufficient time to all stakeholders to familiarize themselves with the process of self- certification. Ongoing advertisements do not require the self-certification currently.
The self-declaration certificate is to certify that the advertisement (i) does not contain misleading claims, and (ii) complies with all relevant regulatory guidelines, including those stipulated in Rule 7 of the Cable Television Networks Rules, 1994 and the Norms of Journalistic Conduct of Press Council of India. Advertiser must provide proof of uploading the Self-Declaration Certificate to the relevant broadcaster, printer, publisher, or electronic media platform for their records. As per the Hon’ble Supreme Court’s directive, no advertisement will be permitted to run on television, print media, or the internet without a valid Self-Declaration Certificate.
The Hon’ble Supreme Court directive is a step towards ensuring transparency, consumer protection, and responsible advertising practices. The Ministry of Information & Broadcasting urges all advertisers, broadcasters and publishers to adhere to this directive diligently.
https://new.broadcastseva.gov.in/digigov-portal-web-app/webHP?requestType=ApplicationRH&actionVal=userRegister&screenId=1111&user=9000009
https://cbcindia.gov.in/cbc/advt-login

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
উচ্চতম ন্যায়ালয়ে বিজ্ঞাপন প্ৰকাশ কৰাৰ আগতে বিজ্ঞাপনদাতা/বিজ্ঞাপন সংস্থাসমূহক ‘স্ব-প্ৰামাণীকৰণ সম্পৰ্কীয় ঘোষণা’ৰ নিৰ্দেশ দিছে
১৮ জুন, ২০২৪ তাৰিখৰ পৰা সকলো নতুন বিজ্ঞাপনৰ বাবে ‘স্ব-প্ৰামাণীকৰণ সম্পৰ্কীয় ঘোষণা’ৰ প্ৰমাণপত্ৰ বাধ্যতামূলক হ'ব
টিভি/ৰেডিঅ'ৰ বিজ্ঞাপনৰ বাবে বিজ্ঞাপনদাতাসকলে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ ‘সম্প্ৰচাৰ সেৱা পৰ্টেল’ত ‘স্ব-প্ৰামাণীকৰণ সম্পৰ্কীয় ঘোষণা’ৰ প্ৰমাণপত্ৰ দাখিল কৰিব
ছপা আৰু ডিজিটেল মাধ্যমৰ বিজ্ঞাপনৰ বাবে ‘প্ৰেছ কাউন্সিল অব ইণ্ডিয়া পৰ্টেল’ত এই প্ৰমাণপত্ৰ দাখিল কৰিব
03 JUN 2024 6:32PM by PIB Guwahati
মাননীয় উচ্চতম ন্যায়ালয়ে ‘আইএমএ তথা এএনআৰ বনাম ইউনিয়ন অব ইণ্ডিয়া আৰু অন্যান্য’ সম্পৰ্কীয় অসামৰিক ৰিট আবেদন নং ৬৪৫/২০২২ সন্দৰ্ভত ০৭-০৫-২০২৪ তাৰিখে প্ৰদান কৰা আদেশত সকলো বিজ্ঞাপনদাতা/বিজ্ঞাপন সংস্থাই যিকোনো বিজ্ঞাপন প্ৰকাশ বা সম্প্ৰচাৰ কৰাৰ আগতে 'স্ব-প্ৰামাণীকৰণ সম্পৰ্কীয় ঘোষণা' দাখিল কৰিব লাগিব বুলি নিৰ্দেশনা জাৰী কৰিছে। মাননীয় উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ নিৰ্দেশনা অনুসৰি, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে টিভি আৰু ৰেডিঅ' বিজ্ঞাপনৰ বাবে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ ‘সম্প্ৰচাৰ সেৱা পৰ্টেল’ত আৰু ছপা আৰু ডিজিটেল/ইণ্টাৰনেটৰ বিজ্ঞাপনৰ বাবে ‘প্ৰেছ কাউন্সিল অব ইণ্ডিয়া পৰ্টেল’ত এটা নতুন ব্যৱস্থা প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। বিজ্ঞাপনদাতা/বিজ্ঞাপন সংস্থাসমূহৰ এগৰাকী কৰ্তৃত্বপ্ৰাপ্ত প্ৰতিনিধি স্বাক্ষৰিত প্ৰমাণপত্ৰখন এই ‘পৰ্টেল’কেইটাৰ জৰিয়তে দাখিল কৰিব লাগিব।
‘পৰ্টেল’কেইটা ৪ জুন, ২০২৪ তাৰিখে সক্ৰিয় কৰা হ'ব। ১৮ জুন, ২০২৪ তাৰিখে বা তাৰ পিছত জাৰী/সম্প্ৰচাৰ/প্ৰচাৰ/প্ৰকাশ কৰা সকলো নতুন বিজ্ঞাপনৰ বাবে সকলো বিজ্ঞাপনদাতা আৰু বিজ্ঞাপন সংস্থাই স্ব-প্ৰামাণীকৰণ সম্পৰ্কীয় ঘোষণা পত্ৰ আহৰণ কৰিব লাগিব। স্ব-প্ৰমাণীকৰণ ঘোষণা প্ৰক্ৰিয়াৰ সৈতে পৰিচিত হ'বলৈ সকলো অংশীদাৰক পৰ্যাপ্ত সময় প্ৰদান কৰাৰ বাবে দুটা সপ্তাহৰ বাফাৰ পিৰিয়দ ৰখাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। বৰ্তমান চলি থকা বিজ্ঞাপনসমূহৰ বাবে স্ব-প্ৰমাণীকৰণৰ প্ৰয়োজন নহ’ব।
স্ব-প্ৰমাণীকৰণ ঘোষণাপত্ৰৰ জৰিয়তে (ক) বিজ্ঞাপনটোত কোনোধৰণৰ বিভ্ৰান্তিকৰ দাবী কৰা হোৱা নাই, আৰু (খ)কেবল টেলিভিছন নেটৱৰ্ক অধিনিয়ম, ১৯৯৪ ৰ বিধি ৭ আৰু ভাৰতীয় প্ৰেছ কাউন্সিলৰ সাংবাদিকতা আচৰণৰ নিয়মাৱলীৰ সকলো প্ৰাসঙ্গিক নিয়ামক নিৰ্দেশনা যে পালন কৰা হৈছে সেয়া প্ৰত্যায়িত কৰিব লাগিব। বিজ্ঞাপনদাতাই তেওঁলোকৰ তথ্য সংৰক্ষণৰ বাবে প্ৰাসঙ্গিক সম্প্ৰচাৰক, ছপা কৰোতা, প্ৰকাশক বা ইলেক্ট্ৰনিক মিডিয়া প্লেটফৰ্মত স্ব-প্ৰমাণীকৰণ ঘোষণাপত্ৰ আপলোড কৰাৰ প্ৰমাণ প্ৰদান কৰিব লাগিব। মাননীয় উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ নিৰ্দেশনা অনুসৰি বৈধ স্ব-প্ৰমাণীকৰণ ঘোষণা পত্ৰ অবিহনে টেলিভিছন, ছপা মাধ্যম বা ইণ্টাৰনেটত কোনো বিজ্ঞাপন চলাবলৈ অনুমতি দিয়া নহ'ব।
মাননীয় উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ নিৰ্দেশনা হৈছে স্বচ্ছতা, গ্ৰাহক সুৰক্ষা, আৰু দায়িত্বশীল বিজ্ঞাপন প্ৰণালী নিশ্চিত কৰাৰ দিশত এক পদক্ষেপ। তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে সকলো বিজ্ঞাপনদাতা, সম্প্ৰচাৰক আৰু প্ৰকাশকক এই নিৰ্দেশনা নিষ্ঠাৰে পালন কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে।
স্ব-প্ৰামাণিকৰণ ঘোষণাপত্ৰ সন্দৰ্ভত বিতং নিৰ্দেশনাৰ বাবে ‘ক্লিক কৰক
(‘কিউআৰ কোড’ৰ সৈতে ‘বিএছপি’ আৰু ‘পিচিআই পৰ্টেল’ৰ বাবে ‘লিংক’ কৰক)