Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Second Advance Estimates of 2023-24 of Area and Production of Horticultural Crops
Horticulture production in the country in 2023-24 is estimated to be about 352.23 Million Tonnes
Production of Fruits is expected to reach 112.63 Million Tonnes & Production of Vegetables is envisaged to be around 204.96 Million Tonnes
04 JUN 2024 5:44PM by PIB Delhi
The Department of Agriculture and Farmers Welfare has released the Second Advance Estimates of 2023-24 of Area and Production of various Horticultural Crops compiled on the basis of information received from States/ UTs and other Governmental source agencies.
Total Horticulture
2022-23
2023-24 (1st Adv. Est.)
2023-24 (2nd Adv. Est.)
Area (in Million Ha)
28.44
28.77
28.63
Production (in Million Tonne)
355.48
355.25
352.23
Highlights of 2023-24 (Second Advance Estimates)
• The horticulture production in the country in 2023-24 (Second Advance Estimates) is estimated to be about 352.23 Million Tonnes, decrease of about 32.51 Lakh Tonnes (0.91%) over 2022-23 (Final Estimates).
• Increase in production of Fruits, Honey, Flowers, Plantation Crops, Spices and Aromatics & Medicinal Plants is seen over 2023-24 (Final Estimates) whereas decrease in Vegetables.
• The production of Fruits is expected to reach 112.63 Million Tonnes, mainly due to increases in production of Banana, Lime/Lemon, Mango, Guava and Grapes. On the other hand, production of Apple and Pomegranate are expected to decrease as compared to 2022-23
• Production of Vegetables is envisaged to be around 204.96 Million Tonnes. Increase is expected in production of Bottlegourd, Bittergourd, Cabbage, Cauliflower, Pumpkin, Tapioca, Carrot and Tomato, whereas, decrease in production is envisaged in Onion, Potato, Brinjal and Other Vegetables.
• Production of Onion is expected to be at 242.12 Lakh Tonne in 2023-24 (Second Advance Estimates) compared to 302.08 Lakh Tonne last year, a decrease by about 60 Lakh Tonne.
• Potato production in the country is expected to arond 567.62 Lakh Tonne in 2023-24 (Second Advance Estimates) that is, a decrease by about 34 Lakh Tonne, mainly due to decrease in production reported in Bihar and West Bengal.
• Production of Tomato is expected to be around 212.38 Lakh Tonne in 2023-24 (Second Advance Estimates) compared to around 204.25 Lakh Tonne last year, an increase by 3.98% Lakh Tonne.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
হোর্তিকলচরগী মহৈ-মরোংশিংগী পাক-চাউবা অমসুং পোৎথোক্কী 2023-24 গী অনিশুবা এদভান্স ইস্তিমেতশিং
লৈবাক অসিদা 2023-24 দা হোর্তিকলচরগী পোৎথোকশিং মিল্লিয়ন তন 352.23 রোম ওইগনি হায়না পানরি
উহৈ-ৱাহৈশিংগী পোৎথোক মিল্লিয়ন তন 112.63 অমসুং মনা-মশিংগী পোৎথোক মিল্লিয়ন তন 204.96 য়ৌরবা য়াই
04 JUN 2024 5:44PM by PIB Imphal
এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ার দিপার্তমেন্তনা 2023-24 গী ওইনা হোর্তিকলচরগী মহৈ-মরোংশিংগী পাক-চাউবা অমসুং পোৎথোক্কী অনিশুবা এদভান্স ইস্তিমেতশিং ফোঙলে, মসি রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং অমসুং অতোপ্পা সরকারগী এজেন্সিশিংদগী ফংলকপা পাউদা য়ুম্ফম ওইরগা খোমজিনবনি।
অপুনবা হোর্তিকলচর
2022-23
2023-24 (অহানবাএদভান্স ইস্তিমেত
2023-24 (অনিশুবাএদভান্স ইস্তিমেত)
পাক-চাউবা (মিল্লিয়ন হেক্তর)
28.44
28.77
28.63
পোৎথোক (মিল্লিয়ন তন )
355.48
355.25
352.23
2023-24 গী অনিশুবাএদভান্স ইস্তিমেতগী মরুওইবশিং
• 2023-24 গী অনিশুবাএদভান্স ইস্তিমেত্তা লৈবাক অসিদা হোর্তিকলচরগী পোৎথোক পুথোকপা মিল্লিয়ন তন 352.23 রোম ওইরবা য়াই হায়না পানরি, মসি 2022-23গী অরোইবা ইস্তিমেত্তগী তন লাখ 32.51(0.91%) হন্থরবনি।
• 2023-24 (অরোইবা ইস্তিমেত) গা চাংদম্নবদা উহৈ, খোইহি, লৈ, প্লান্তেসন ক্রোপশিং, মচলশিং অমসুং মনম নুংশিবা অমসুং হিদাক কান্নবা পাম্বীশিংগী পোৎথোক হেনগৎলকখি অমসুং মনা-মশিংনা হন্থরকখি।
• লফোই, চম্প্রা, হৈনৌ, পোংহৈতোল অমসুং অঙ্গুরগী পোৎথোক হেনগৎলকপদগী উহৈ পুথোকপা মিল্লিয়ন তন 112.63 য়ৌরবা য়াই হায়না থাজনরি। অতোপ্পা অমদা, 2022-23 গা চাংদম্নবদা এপ্পল অমসুং কফোই পুথোকপা হন্থখি হায়না পানরি।
• মনা-মশিংগী পোৎথোক মিল্লিয়ন তন 204.96 রোম ওইখি। খোংদ্রুম, কারোত অখাবী, কোবী, কোবী লৈ, মাইরেন, উ মঙগ্রা, কেরোত অমসুং খামেন অশীনবগী পোৎথোক হেনগৎলকপা য়াই হায়না পানরি। অমরোমদা, তিলহৌ, অলু, খামেন অমসুং অতোপ্পা মনা-মশিং হন্থরকখি।
• 2023-24 (অনিশুবাএদভান্স ইস্তিমেত)তা তিলহৌগী পোৎথোক তন লাখ 242.12 ওইরবা য়াই, মসি হৌখিবা চহিগী তন লাখ 302.08 গা চাংদম্নবনি, তন লাখ 60 হন্থরে।
• 2023-24 (অনিশুবাএদভান্স ইস্তিমেত)তা লৈবাক অসিদা অলুগী পোৎথোক তন লাখ 567.62 ওইরবা য়াই, মসি বিহার অমসুং নোংচুপ বেঙ্গলদা পোৎথোক হন্থরকপদগী তন লাখ 34 হন্থরবনি।
• 2023-24 (অনিশুবাএদভান্স ইস্তিমেত)তা খামেন অশীনবা তন লাখ 212.38 পুথোক্কনি হায়না পানরি, মসি হৌখিবা চহিগী তন লাখ 204.25 গা চাংদম্নবদনি অমসুং তন লাখ 3.98% হেনগৎলে।