Ministry of Finance
Recommendations of 53rd GST Council Meeting
GST Council recommends waiving interest and penalties for demand notices issued under Section 73 of the CGST Act (i.e. the cases not involving fraud, suppression or wilful misstatement, etc.) for the fiscal years 2017-18, 2018-19 and 2019-20, if the full tax demanded is paid upto 31.03.2025.
GST Council recommends the time limit to avail input tax credit w.r.t. any invoice or debit note under Section 16(4) of CGST Act, through any GSTR 3B return filed upto 30.11.2021 for FY 2017-18, 2018-19, 2019-20 and 2020-21, may be deemed to be 30.11.2021
Council has recommends monetary limit of Rs. 20 lakh for GST Appellate Tribunal, Rs. 1 crore for High Court and Rs. 2 crore for Supreme Court, for filing of appeals by the Department, to reduce litigation
GST Council recommends reduction of the quantum of pre-deposit required to be paid for filing of appeals under GST
GST Council recommends amending provisions of CGST Act to provide that the three-month period for filing appeals in GST Appellate Tribunal will start from a date to be notified by the Government
To ease the interest burden of the taxpayers, GST Council recommends to not levy interest u/s 50 of CGST Act in case of delayed filing of return, on the amount which is available in Electronic Cash Ledger (ECL) on the due date of filing of the said return
GST Council recommends sunset clause from April 1st, 2025 for receipt of any new application for Anti-profiteering
GST Council recommends exemption from Compensation Cess leviable on the imports in SEZ by SEZ Unit/developer for authorised operations from 1st July, 2017
GST Council recommends 12% GST on milk cans (steel, iron, aluminum) irrespective of use; Carton, Boxes And Cases of both corrugated and non-corrugated paper or paper-board; Solar cookers whether single or dual energy source; and sprinklers including fire water sprinklers.
GST Council recommends exemption of certain services provided by Indian Railways to common man and also intra railway supplies
GST Council recommends certain exemptions related to accommodation services, providing relief to students and working professionals
GST Council recommends to roll-out the biometric-based Aadhaar authentication of registration applicants on pan-India basis in a phased manner
22 JUN 2024 7:43PM by PIB Delhi
The 53rd GST Council met under the Chairpersonship of Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman in New Delhi today. The meeting was also attended by Union Minister of State for Finance Shri Pankaj Chaudhary, Chief Ministers of Goa and Meghalaya; Deputy Chief Ministers of Bihar, Haryana, Madhya Pradesh, and Odisha; besides Finance Ministers of States & UTs (with legislature) and senior officers of the Ministry of Finance & States/ UTs.
The GST Council inter alia made the following recommendations relating to changes in GST tax rates, measures for facilitation of trade and measures for streamlining compliances in GST.
1. Changes in GST Tax Rates:
I. Recommendations relating to GST rates on Goods
A. Changes in GST rates of goods
1. A uniform rate of 5% IGST will apply to imports of ‘Parts, components, testing equipment, tools and tool-kits of aircrafts, irrespective of their HS classification to provide a fillip to MRO activities subject to specified conditions.
2. All milk cans (of steel, iron and aluminium) irrespective of their use will attract 12% GST.
3. GST rate on ‘carton, boxes and cases of both corrugated and non-corrugated paper or paper-board’ (HS 4819 10; 4819 20) to be reduced from 18% to 12%.
4. All solar cookers whether single or dual energy source, will attract 12% GST.
5. To amend existing entry covering Poultry keeping Machinery attracting 12% GST to specifically incorporate “parts of Poultry keeping Machinery” and to regularise past practice on ‘as is where is’ basis in view of genuine interpretational issues.
6. To clarify that all types of sprinklers including fire water sprinklers will attract 12% GST and to regularise the past practice on ‘as is where is’ basis in view of genuine interpretational issues.
7. To extend IGST exemption on imports of specified items for defence forces for a further period of five years till 30th June, 2029.
8. To extend IGST exemption on imports of research equipment/buoys imported under the Research Moored Array for African-Asian-Australian Monsoon Analysis and Prediction (RAMA) programme subject to specified conditions.
9. To exempt Compensation Cess on the imports in SEZ by SEZ Unit/developers for authorised operations w.e.f. 01.07.2017.
Other Miscellaneous Changes
1. To exempt Compensation cess on supply of aerated beverages and energy drinks to authorised customers by Unit Run Canteens under Ministry of Defence.
2. To provide Adhoc IGST exemption on imports of technical documentation for AK-203 rifle kits imported for Indian Defence forces.
II. Recommendations relating to GST rates on services
1. To exempt the services provided by Indian Railways to general public, namely, sale of platform tickets, facility of retiring rooms/waiting rooms, cloak room services and battery-operated car services and to also exempt the Intra-Railway transactions. The issue for the past period will be regularized from 20.10.2023 to the date of issue of exemption notification in this regard.
2. To exempt GST on the services provided by Special Purpose Vehicles (SPV) to Indian Railway by way of allowing Indian Railway to use infrastructure built & owned by SPV during the concession period and maintenance services supplied by Indian Railways to SPV. The issue for the past will be regularized on ‘as is where is’ basis for the period from 01.07.2017 till the date of issue of exemption notification in this regard.
3. To create a separate entry in notification No. 12/2017- CTR 28.06.2017 under heading 9963 to exempt accommodation services having value of supply of accommodation up to Rs. 20,000/- per month per person subject to the condition that the accommodation service is supplied for a minimum continuous period of 90 days. To extend similar benefit for past cases.
Other changes relating to Services
1. Co-insurance premium apportioned by lead insurer to the co-insurer for the supply of insurance service by lead and co-insurer to the insured in coinsurance agreements, may be declared as no supply under Schedule III of the CGST Act, 2017 and past cases may be regularized on ‘as is where is’ basis.
2. Transaction of ceding commission/re-insurance commission between insurer and re-insurer may be declared as no supply under Schedule III of CGST Act, 2017 and past cases may be regularized on ‘as is where is’ basis.
3. GST liability on reinsurance services of specified insurance schemes covered by Sr. Nos. 35 & 36 of notification No. 12/2017-CT (Rate) dated 28.06.2017 may be regularized on ‘as is where is’ basis for the period from 01.07.2017 to 24.01.2018.
4. GST liability on reinsurance services of the insurance schemes for which total premium is paid by the Government that are covered under Sr. No. 40 of notification No. 12/2017-CTR dated 28.06.2017 may be regularized on ‘as is where is’ basis for the period from 01.07.2017 to 26.07.2018.
5. To issue clarification that retrocession is ‘re-insurance of re-insurance’ and therefore, eligible for the exemption under Sl. No. 36A of the notification No. 12/2017-CTR dated 28.06.2017.
6. To issue clarification that statutory collections made by Real Estate Regulatory Authority (RERA) are exempt from GST as they fall within the scope of entry 4 of No.12/2017-CTR dated 28.06.2017.
7. To issue clarification that further sharing of the incentive by acquiring bank with other stakeholders, where the sharing of such incentive is clearly defined under Incentive scheme for promotion of RuPay Debit Cards and low value BHIM-UPI transactions and is decided in the proportion and manner by NPCI in consultation with the participating banks is not taxable.
B. Measures for facilitation of trade:
1. Insertion of Section 128A in CGST Act, to provide for conditional waiver of interest or penalty or both, relating to demands raised under Section 73, for FY 2017-18 to FY 2019-20 : Considering the difficulties faced by the taxpayers, during the initial years of implementation of GST, the GST Council recommended, waiving interest and penalties for demand notices issued under Section 73 of the CGST Act for the fiscal years 2017-18, 2018-19 and 2019-20, in cases where the taxpayer pays the full amount of tax demanded in the notice upto 31.03.2025. The waiver does not cover demand of erroneous refunds. To implement this, the GST Council has recommended insertion of Section 128A in CGST Act, 2017.
2. Reduction of Government Litigation by Fixing monetary limits for filing appeals under GST: The Council recommended to prescribe monetary limits, subject to certain exclusions, for filing of appeals in GST by the department before GST Appellate Tribunal, High Court, and Supreme Court, to reduce government litigation. The following monetary limits have been recommended by the Council:
GSTAT: Rs. 20 lakhs
High Court: Rs. 1 crore
Supreme Court: Rs. 2 crores
3. Amendment in Section 107 and Section 112 of CGST Act for reducing the amount of pre-deposit required to be paid for filing of appeals under GST: The GST Council recommended reducing the amount of pre-deposit for filing of appeals under GST to ease cash flow and working capital blockage for the taxpayers. The maximum amount for filing appeal with the appellate authority has been reduced from Rs. 25 crores CGST and Rs. 25 crores SGST to Rs. 20 crores CGST and Rs. 20 crores SGST. Further, the amount of pre-deposit for filing appeal with the Appellate Tribunal has been reduced from 20% with a maximum amount of Rs. 50 crores CGST and Rs. 50 crores SGST to 10 % with a maximum of Rs. 20 crores CGST and Rs. 20 crores SGST.
4. Applicability of Goods and Services Tax on Extra Neutral Alcohol (ENA) Taxation of ENA under GST: The GST Council, in its 52nd meeting, had recommended to amend GST Law to explicitly exclude rectified spirit/Extra Neutral Alcohol (ENA) from the scope of GST when supplied for manufacturing alcoholic liquors for human consumption. The GST Council now recommended amendment in sub-section (1) of Section 9 of the CGST Act, 2017 for not levying GST on Extra Neutral Alcohol used for manufacture of alcoholic liquor for human consumption.
5. Reduction in rate of TCS to be collected by the ECOs for supplies being made through them: Electronic Commerce Operators (ECOs) are required to collect Tax Collected at Source (TCS) on net taxable supplies under Section 52(1) of the CGST Act. The GST Council has recommended to reduce the TCS rate from present 1% (0.5% CGST + 0.5% SGST/ UTGST, or 1% IGST) to 0.5 % (0.25% CGST + 0.25% SGST/UTGST, or 0.5% IGST), to ease the financial burden on the suppliers making supplies through such ECOs.
6. Time for filing appeals in GST Appellate Tribunal: The GST Council recommended amending Section 112 of the CGST Act, 2017 to allow the three-month period for filing appeals before the Appellate Tribunal to start from a date to be notified by the Government in respect of appeal/ revision orders passed before the date of said notification. This will give sufficient time to the taxpayers to file appeal before the Appellate Tribunal in the pending cases.
7. Relaxation in condition of section 16(4) of the CGST Act:
a) In respect of initial years of implementation of GST, i.e., financial years 2017-18, 2018-19, 2019-20 and 2020-21:
The GST Council recommended that the time limit to avail input tax credit in respect of any invoice or debit note under Section 16(4) of CGST Act, through any return in FORM GSTR 3B filed upto 30.11.2021 for the financial years 2017-18, 2018-19, 2019-20 and 2020-21, may be deemed to be 30.11.2021. For the same, requisite amendment in section 16(4) of CGST Act, retrospectively, w.e.f. 01.07.2017, has been recommended by the Council.
b) with respect to cases where returns have been filed after revocation:
The GST Council recommended retrospective amendment in Section 16(4) of CGST Act, to be made effective from July 1st, 2017, to conditionally relax the provisions of section 16(4) of CGST Act in cases where returns for the period from the date of cancellation of registration/ effective date of cancellation of registration till the date of revocation of cancellation of the registration, are filed by the registered person within thirty days of the order of revocation.
8. Change in due date for filing of return in FORM GSTR-4 for composition taxpayers from 30th April to 30th June: The GST Council recommended an amendment in clause (ii) of sub-rule (1) of Rule 62 of CGST Rules, 2017 and FORM GSTR-4 to extend the due date for filing of return in FORM GSTR-4 for composition taxpayers from 30th April to 30th June following the end of the financial year. This will apply for returns for the financial year 2024-25 onwards. The same would give more time to the taxpayers who opt to pay tax under composition levy to furnish the said return.
9. Amendment of Rule 88B of CGST Rules, 2017 in respect of interest under Section 50 of CGST Act on delayed filing of returns, in cases where the credit is available in Electronic Cash Ledger (ECL) on the due date of filing the said return: The GST Council recommended amendment in rule 88B of CGST Rules to provide that an amount, which is available in the Electronic Cash Ledger on the due date of filing of return in FORM GSTR-3B, and is debited while filing the said return, shall not be included while calculating interest under section 50 of the CGST Act in respect of delayed filing of the said return.
10. Insertion of Section 11A in CGST Act for granting power not to recover duties not levied or short-levied as a result of general practice under GST Acts: The GST Council recommended inserting a new Section 11A in CGST Act to give powers to the Government, on the recommendations of the Council, to allow regularization of non-levy or short levy of GST, where tax was being short paid or not paid due to common trade practices.
11. Refund of additional Integrated Tax (IGST) paid on account of upward revision in price of the goods subsequent to export: The GST Council recommended to prescribe a mechanism for claiming refund of additional IGST paid on account of upward revision in price of the goods subsequent to their export. This will facilitate a large number of taxpayers, who are required to pay additional IGST on account of upward revision in price of the goods subsequent to export, in claiming refund of such additional IGST.
1. Clarification regarding valuation of supply of import of services by a related person where recipient is eligible to full input tax credit: The Council recommended to clarify that in cases where the foreign affiliate is providing certain services to the related domestic entity, for which full input tax credit is available to the said related domestic entity, the value of such supply of services declared in the invoice by the said related domestic entity may be deemed as open market value in terms of second proviso to rule 28(1) of CGST Rules. Further, in cases where full input tax credit is available to the recipient, if the invoice is not issued by the related domestic entity with respect to any service provided by the foreign affiliate to it, the value of such services may be deemed to be declared as Nil, and may be deemed as open market value in terms of second proviso to rule 28(1) of CGST Rules.
2. Clarification regarding availability of Input Tax Credit (ITC) on ducts and manholes used in the network of Optical Fiber Cables (OFCs): The Council recommended to clarify that input tax credit is not restricted in respect of ducts and manhole used in network of optical fiber cables (OFCs), under clause (c) or under clause (d) of sub-section (5) of section 17 of CGST Act.
3. Clarification on the place of supply applicable for custodial services provided by banks: The Council recommended to clarify that place of supply of Custodial services supplied by Indian Banks to Foreign Portfolio Investors is determinable as per Section 13(2) of the IGST Act, 2017.
4. Clarification on valuation of corporate guarantee provided between related persons after insertion of Rule 28(2) of CGST Rules, 2017: GST Council recommended amendment of rule 28(2) of CGST Rules retrospectively with effect from 26.10.2023 and issuance of a circular to clarify various issues regarding valuation of services of providing corporate guarantees between related parties. It is inter alia being clarified that valuation under rule 28(2) of CGST Rules would not be applicable in case of export of such services and also where the recipient is eligible for full input tax credit.
5. Clarification regarding applicability of provisions of Section 16 (4) of CGST Act, 2017, in respect of invoices issued by the recipient under Reverse Charge Mechanism (RCM): The Council recommended to clarify that in cases of supplies received from unregistered suppliers, where tax has to be paid by the recipient under reverse charge mechanism (RCM) and invoice is to be issued by the recipient only, the relevant financial year for calculation of time limit for availment of input tax credit under the provisions of section 16(4) of CGST Act is the financial year in which the invoice has been issued by the recipient.
17. Clarification on following issues to provide clarity to trade and tax officers and to reduce litigation:
1. Clarification on taxability of re-imbursement of securities/shares as ESOP/ESPP/RSU provided by a company to its employees
2. Clarification on requirement of reversal of input tax credit in respect of amount of premium in Life Insurance services, which is not included in the taxable value as per Rule 32(4) of CGST Rules.
3. Clarification on taxability of wreck and salvage values in motor insurance claims
4. Clarification in respect of Warranty/ Extended Warranty provided by Manufacturers to the end customers
5. Clarification regarding availability of input tax credit on repair expenses incurred by the insurance companies in case of reimbursement mode of settlement of motor vehicle insurance claims.
6. Clarification on taxability of loans granted between related person or between group companies.
7. Clarification on time of supply on Annuity Payments under HAM Projects.
8. Clarification regarding time of supply in respect of allotment of Spectrum to Telecom companies in cases where payment of licence fee and Spectrum usage charges is to be made in instalments.
9. Clarification relating to place of supply of goods supplied to unregistered persons, where delivery address is different from the billing address
10. Clarification on mechanism for providing evidence by the suppliers for compliance of the conditions of Section 15(3)(b)(ii) of CGST Act, 2017 in respect of post-sale discounts, to the effect that input tax credit has been reversed by the recipient on the said amount.
11. Clarifications on various issues pertaining to special procedure for the manufacturers of the specified commodities, like pan masala, tobacco etc.
18. The Council recommended amendment in section 140(7) of CGST Act retrospectively w.e.f. 01.07.2017 to provide for transitional credit in respect of invoices pertaining to services provided before appointed date, and where invoices were received by Input Service Distributor (ISD) before the appointed date.
19. The Council recommended providing a new optional facility by way of FORM GSTR-1A to facilitate the taxpayers to amend the details in FORM GSTR-1 for a tax period and/ or to declare additional details, if any, before filing of return in FORM GSTR-3B for the said tax period. This will facilitate taxpayer to add any particulars of supply of the current tax period missed out in reporting in FORM GSTR-1 of the said tax period or to amend any particulars already declared in FORM GSTR-1 of the current tax period (including those declared in IFF, for the first and second months of a quarter, if any, for quarterly taxpayers), to ensure that correct liability is auto-populated in FORM GSTR-3B.
20. The Council recommended that filing of annual return in FORM GSTR-9/9A for the FY 2023-24 may be exempted for taxpayers having aggregate annual turnover upto two crore rupees.
21. Amendment was recommended to be made in section 122(1B) of CGST Act retrospectively w.e.f. 01.10.2023, so as to clarify that the said penal provision is applicable only for those e-commerce operators, who are required to collect tax under section 52 of CGST Act, and not for other e-commerce operators.
22. The Council recommended amendment in rule 142 of CGST Rules and issuance of a circular to prescribe a mechanism for adjustment of an amount paid in respect of a demand through FORM GST DRC-03 against the amount to be paid as pre-deposit for filing appeal.
Other measures pertaining to Law and Procedures
23. Rolling out of bio-metric based Aadhaar authentication on All-India basis: The GST Council recommended to roll-out the biometric-based Aadhaar authentication of registration applicants on pan-India basis in a phased manner. This will strengthen the registration process in GST and will help in combating fraudulent input tax credit (ITC) claims made through fake invoices.
24. Amendments in Section 73 and Section 74 of CGST Act, 2017 and insertion of a new Section 74A in CGST Act, to provide for common time limit for issuance of demand notices and orders irrespective of whether case involves fraud, suppression, willful misstatement etc., or not: Presently, there is a different time limit for issuing demand notices and demand orders, in cases where charges of fraud, suppression, willful misstatement etc., are not involved, and in cases where those charges are involved. In order to simplify the implementation of those provisions, the GST Council recommended to provide for a common time limit for issuance of demand notices and orders in respect of demands for FY 2024-25 onwards, in cases involving charges of fraud or willful misstatement and not involving the charges of fraud or willful misstatement etc. Also, the time limit for the taxpayers to avail the benefit of reduced penalty, by paying the tax demanded along with interest, has been recommended to be increased from 30 days to 60 days.
25. The Council recommended amendment in section 171 and section 109 of CGST Act, 2017 to provide a sunset clause for anti-profiteering under GST and to provide for handling of anti-profiteering cases by Principal bench of GST Appellate Tribunal (GSTAT). Council has also recommended the sun-set date of 01.04.2025 for receipt of any new application regarding anti-profiteering.
26. Amendment in Section 16 of IGST Act and section 54 of CGST Act to curtail refund of IGST in cases where export duty is payable: The Council recommended amendments in section 16 of IGST Act and section 54 of CGST Act to provide that the refund in respect of goods, which are subjected to export duty, is restricted, irrespective of whether the said goods are exported without payment of taxes or with payment of taxes, and such restrictions should also be applicable, if such goods are supplied to a SEZ developer or a SEZ unit for authorized operations.
27. The threshold for reporting of B2C inter-State supplies invoice-wise in Table 5 of FORM GSTR-1 was recommended to be reduced from Rs 2.5 Lakh to Rs 1 Lakh.
28. The Council recommended that return in FORM GSTR-7, to be filed by the registered persons who are required to deduct tax at source under section 51 of CGST Act, is to be filed every month irrespective of whether any tax has been deducted during the said month or not. It has also been recommended that no late fee may be payable for delayed filing of Nil FORM GSTR-7 return. Further, it has been recommended that invoice-wise details may be required to be furnished in the said FORM GSTR-7 return.
Note: The recommendations of the GST Council have been presented in this release containing major item of decisions in simple language for information of the stakeholders. The same would be given effect through the relevant circulars/ notifications/ law amendments which alone shall have the force of law.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୫୩ତମ ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ବୈଠକର ସୁପାରିସ
୨୦୧୭-୧୮, ୨୦୧୮-୧୯ ଏବଂ ୨୦୧୯-୨୦ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟିକସ ୩୧.୦୩.୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲେ ସିଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୭୩ (ଅର୍ଥାତ୍ ଠକେଇ, ଚାପ କିମ୍ବା ଜାଣିଶୁଣି ଭୁଲ ବୟାନ ଇତ୍ୟାଦି ମାମଲା) ଅଧୀନରେ ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ଡିମାଣ୍ଡ ନୋଟିସ୍ ପାଇଁ ସୁଧ ଏବଂ ଜରିମାନା ଛାଡ଼ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କଲା ଜିଏସଟି ପରିଷଦ
୨୦୧୭-୧୮, ୨୦୧୮-୧୯, ୨୦୧୯-୨୦ ଏବଂ ୨୦୨୦-୨୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ୩୦.୧୧.୨୦୨୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦାଖଲ କରାଯାଇଥିବା କୌଣସି ଜିଏସଟିଆର ୩ବି ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଜରିଆରେ ସିଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୧୬(୪) ଅଧୀନରେ କୌଣସି ଚାଲାଣ କିମ୍ବା ଡେବିଟ୍ ନୋଟରୁ ଇନପୁଟ୍ ଟ୍ୟାକ୍ସ କ୍ରେଡିଟ୍ ପାଇବାର ସମୟ ସୀମାକୁ ୩୦.୧୧.୨୦୨୧ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇପାରେ ବୋଲି ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ସୁପାରିସ କଲା
ମାମଲା ବୋଝ କମାଇବା ପାଇଁ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ଅପିଲ ଦାଖଲ ନିମନ୍ତେ ଜିଏସଟି ଅପିଲ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ ଲାଗି ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା, ହାଇକୋର୍ଟ ପାଇଁ ୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ଲାଗି ୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ଆର୍ଥିକ ସୀମା ସୁପାରିସ କଲା ପରିଷଦ
ଜିଏସଟି ଅଧୀନରେ ଅପିଲ ଦାଖଲ ପାଇଁ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ଥିବା ପ୍ରି-ଡିପୋଜିଟ୍ ପରିମାଣ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଜିଏସଟି କାଉନସିଲ ସୁପାରିସ କଲା
ଜିଏସଟି କାଉନସିଲ ସିଜିଏସଟି ଆଇନର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂଶୋଧନ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ସରକାର ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିବା ତାରିଖ ଠାରୁ ଜିଏସଟି ଆପିଲେଟ୍ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲରେ ଆବେଦନ ଦାଖଲ ପାଇଁ ତିନି ମାସର ଅବଧି ଆରମ୍ଭ ହେବ
ଟିକସଦାତାଙ୍କ ସୁଧ ବୋଝକୁ କମ୍ କରିବା ପାଇଁ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଲ କରିବାର ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ତାରିଖରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ କ୍ୟାସ୍ ଲେଜର (ଇସିଏଲ)ରେ ଉପଲବ୍ଧ ରାଶି ଉପରେ ଉକ୍ତ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଲ କରିବାରେ ବିଳମ୍ବ ହେଲେ ସିଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୫୦ ଅନୁଯାୟୀ ସୁଧ ଆଦାୟ ନ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କଲା ଜିଏସଟି ପରିଷଦ
ଲାଭଖୋରୀ ନିରାକରଣ ପାଇଁ କୌଣସି ନୂତନ ଆବେଦନ ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ୨୦୨୫ ଏପ୍ରିଲ ପହିଲାରୁ ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ଅନ୍ତିମ ଧାରା ସୁପାରିସ କଲା
୧ ଜୁଲାଇ, ୨୦୧୭ରୁ ଅଧିକୃତ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଏସଇଜେଡ୍ ୟୁନିଟ୍ /ଡେଭଲପରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏସଇଜେଡରେ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ଆଦାୟ କରାଯାଉଥିବା କ୍ଷତିପୂରଣ ସେସକୁ ଛାଡ଼ ପାଇଁ ସୁପାରିସ କଲା ଜିଏସଟି ପରିଷଦ
ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ୟାନ୍ (ଇସ୍ପାତ, ଲୁହା, ଆଲୁମିନିୟମ), କାର୍ଟୁନ୍, ବକ୍ସ ଏବଂ ଉଭୟ ଆବରଣଯୁକ୍ତ ଏବଂ ଅଣ-ଆବରଣଯୁକ୍ତ କାଗଜ କିମ୍ବା କାଗଜ-ବୋର୍ଡ,
ଏକକ କିମ୍ବା ଦ୍ବିତୀୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସର ସୌର କୁକର; ଅଗ୍ନି ଜଳ ସିଞ୍ଚନ ଯନ୍ତ୍ର ସମେତ ସିଞ୍ଚନ ଯନ୍ତ୍ର ଉପରେ ୧୨% ଜିଏସଟି ଲାଗୁ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କଲା
22 JUN 2024 7:43PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ୫୩ତମ ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହି ବୈଠକରେ କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପଙ୍କଜ ଚୌଧୁରୀ, ଗୋଆ ଓ ମେଘାଳୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ବିହାର, ହରିୟାଣା, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ; ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ (ବିଧାନସଭା ସହିତ)ର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମେତ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଷୟ ସହିତ ଜିଏସଟି ଟିକସ ହାରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ବାଣିଜ୍ୟ ସୁବିଧା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଜିଏସଟିରେ ଅନୁପାଳନକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ସୁପାରିସ କରିଥିଲା ।
ଏ. ଜିଏସଟି ଟିକସ ହାରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ:
I. ବସ୍ତୁ ଉପରେ ଜିଏସଟି ହାର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୁପାରିସ
କ. ସାମଗ୍ରୀର ଜିଏସଟି ହାରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ
1. ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ଏମଆରଓ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏ ବର୍ଗୀକରଣ ନିର୍ବିଶେଷରେ ବିମାନର ପାର୍ଟସ୍, ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ, ପରୀକ୍ଷଣ ଉପକରଣ, ଉପକରଣ ଏବଂ ଟୁଲ୍-କିଟ୍ ଆମଦାନୀ ପାଇଁ ୫% ଆଇଜିଏସଟି ସମାନ ହାର ଲାଗୁ ହେବ।
2. ସମସ୍ତ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ୟାନ୍ (ଇସ୍ପାତ, ଲୁହା ଓ ଆଲୁମିନିୟମ୍) ବ୍ୟବହାର ନିର୍ବିଶେଷରେ ୧୨% ଜିଏସଟି ଲାଗୁ ହେବ।
3. 'କାର୍ଟୁନ୍, ବକ୍ସ ଏବଂ ଉଭୟ ଆବରଣଯୁକ୍ତ ଏବଂ ଅଣ- ଆବରଣଯୁକ୍ତ କାଗଜ କିମ୍ବା ପେପର-ବୋର୍ଡ' (ଏଚ୍ ଏସ୍ ୪୮୧୯ ୧୦; ୪୮୧୯ ୨୦) ଉପରେ ଜିଏସଟି ହାର ୧୮%ରୁ ୧୨%କୁ ହ୍ରାସ କରାଯିବ।
4. ଏକକ କିମ୍ବା ଦ୍ୱୈତ ଶକ୍ତି ଉତ୍ସ ଥିବା ସମସ୍ତ ସୋଲାର କୁକର ଉପରେ ୧୨ ପ୍ରତିଶତ ଜିଏସଟି ଲାଗୁ ହେବ ।
5. କୁକ୍କୁଟ ପାଳନ ଯନ୍ତ୍ରପାତିରୁ ୧୨% ଜିଏସଟି ଆଦାୟ କରୁଥିବା ପ୍ରଚଳିତ ଏଣ୍ଟ୍ରିରେ ସଂଶୋଧନ କରି "କୁକୁଡ଼ା ପାଳନ ଯନ୍ତ୍ରପାତିର ଅଂଶ" କୁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ବ୍ୟାଖ୍ୟାଗତ ସମସ୍ୟାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଯଥାସ୍ଥିତି ଆଧାରରେ ଅତୀତର ଅଭ୍ୟାସକୁ ନିୟମିତ କରାଯିବ
6. ଅଗ୍ନି ଜଳ ସିଞ୍ଚନ ଯନ୍ତ୍ର ସମେତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସିଞ୍ଚନ ଯନ୍ତ୍ର ବା ସ୍ପ୍ରିଙ୍କଲର ଉପରେ ୧୨% ଜିଏସଟି ଲାଗୁ ହେବ ବୋଲି ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରକୃତ ବ୍ୟାଖ୍ୟାଗତ ସମସ୍ୟାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଅତୀତର ଅଭ୍ୟାସକୁ ଯଥାସ୍ଥିତି ଆଧାରରେ ନିୟମିତ କରିବା ।
7. ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ଆଇଜିଏସଟି ଛାଡ଼କୁ ଆଉ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପାଇଁ ୨୦୨୯ ଜୁନ୍ ୩୦ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି
8. ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ଆଫ୍ରିକୀୟ-ଏସୀୟ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲୀୟ ମୌସୁମୀ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଏବଂ ପୂର୍ବାନୁମାନ (ରାମା) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ଗବେଷଣା ଆବଦ୍ଧ ସରଣୀ ଅଧୀନରେ ଆମଦାନୀ ହୋଇଥିବା ଗବେଷଣା ଉପକରଣ/ବୟ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ଆଇଜିଏସଟି ଛାଡ଼ ଅବଧି ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ
9. 01.07.୨୦୧୭ ସୁଦ୍ଧା ଏସଇଜେଡ୍ ୟୁନିଟ୍ / ଡେଭଲପର୍ସଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏସଇଜେଡ୍ ରେ ଆମଦାନୀ ଉପରେ କ୍ଷତିପୂରଣ ସେସ୍ ଛାଡ଼ କରିବା।
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିବିଧ ପରିବର୍ତ୍ତନ
1. ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ୟୁନିଟ୍ ରନ୍ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଏରେଟେଡ୍ ପାନୀୟ ଏବଂ ଏନର୍ଜି ଡ୍ରିଙ୍କ୍ ଯୋଗାଣ ଉପରେ କ୍ଷତିପୂରଣ ସେସ୍ ଛାଡ଼ କରିବା।
2. ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀ ପାଇଁ ଆମଦାନୀ କରାଯାଇଥିବା ଏକେ-203 ରାଇଫଲ କିଟ୍ ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ଦସ୍ତାବିଜ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ଆଡହକ୍ ଆଇଜିଏସଟି ଛାଡ଼ ପ୍ରଦାନ କରିବା ।
1. ସେବା ଉପରେ ଜିଏସଟି ହାର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୁପାରିସ
1. ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପକ୍ଷରୁ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ସେବା ଯଥା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଟିକେଟ ବିକ୍ରି, ରିଟାୟରିଂ ରୁମ୍/ୱେଟିଂ ରୁମ୍ ର ସୁବିଧା, କ୍ଲକ୍ ରୁମ୍ ସେବା ଏବଂ ବ୍ୟାଟେରୀ ଚାଳିତ କାର୍ ସେବାକୁ ଛାଡ଼ କରିବା ଏବଂ ଇଣ୍ଟ୍ରା-ରେଲୱେ କାରବାରକୁ ମଧ୍ୟ ଟିକସ କୋହଳ କରାଯିବ୨୦.୧୦.୨୦୨୩ରୁ ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ କୋହଳ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଗତ ଅବଧି ପାଇଁ ଏହି ଇସ୍ୟୁକୁ ନିୟମିତ କରାଯିବ।
2. ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଯାନ (ଏସପିଭି) ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ସେବା ଉପରେ ଜିଏସଟି ଛାଡ଼ କରିବା, ରିହାତି ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ଏବଂ ମାଲିକାନାରେ ଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଏସପିଭିକୁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ସେବା ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବା । ୦୧.୦୭.୦୧୭ରୁ ଏ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ ପାଇବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯଥା ସ୍ଥିତି ଆଧାରରେ ଅତୀତର ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ନିୟମିତ କରାଯିବ।
3. ସର୍ବନିମ୍ନ ୯୦ ଦିନ ପାଇଁ ଆବାସ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବା ସର୍ତ୍ତରେ ବ୍ୟକ୍ତି ପିଛା ମାସିକ ୨୦,୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆବାସ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ନଂ ୧୨/୨୦୧୭- ସିଟିଆର ୨୮.୦୬.୨୦୧୭ରେ ଏକ ପୃଥକ ଏଣ୍ଟ୍ରି ସୃଷ୍ଟି କରିବା । ଅତୀତ ମାମଲା ପାଇଁ ସମାନ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ।
ସେବା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନ୍ୟନ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ
1. ମୁଦ୍ରା ଚୁକ୍ତିରେ ବୀମାକାରୀଙ୍କୁ ବୀମା ସେବା ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ବୀମା କମ୍ପାନୀ ସହ ବୀମା କମ୍ପାନୀଙ୍କୁ ସହ-ବୀମା କମ୍ପାନୀ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସହ-ବୀମା ପ୍ରିମିୟମକୁ ସିଜିଏସଟି ଆଇନ, ୨୦୧୭ର ଅନୁସୂଚୀ-୩ ଅଧୀନରେ କୌଣସି ଯୋଗାଣ ନଥିବା ଘୋଷଣା କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଅତୀତର ମାମଲାଗୁଡ଼ିକୁ ଯେଉଁଠି ଯଥା ସ୍ଥିତିଆଧାରରେ ନିୟମିତ କରାଯାଇପାରିବ ।
2. ବୀମା କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ପୁନଃ ବୀମା କମ୍ପାନୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସିଡିଂ କମିଶନ/ପୁନଃବୀମା ଆୟୋଗର କାରବାରକୁ ସିଜିଏସଟି ଆଇନ, ୨୦୧୭ର ଅନୁସୂଚୀ-୩ ଅଧୀନରେ କୌଣସି ଯୋଗାଣ ନଥିବା ଘୋଷଣା କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଅତୀତର ମାମଲାଗୁଡ଼ିକୁ ଯେଉଁଠି ଯେମିତି ଅଛିଆଧାରରେ ନିୟମିତ କରାଯାଇପାରିବ ।
3. ୨୮.୦୬.୨୦୧୭ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ନଂ ୧୨/୨୦୧୭-ସିଟି (ହାର)ର ଏସଆର ନଂ ୩୫ ଓ ୩୬ ଅଧୀନରେ ଥିବା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବୀମା ଯୋଜନାର ପୁନଃବୀମା ସେବା ଉପରେ ଜିଏସଟି ଦେୟତା ୦୧.୦୭.୨୦୧୭ରୁ ୨୪.୦୧.୨୦୧୮ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅବଧି ପାଇଁ ଯେଉଁଠି ଯଥା ସ୍ଥିତିଆଧାରରେ ନିୟମିତ କରାଯାଇପାରିବ।
4. ବିଜ୍ଞପ୍ତି ସଂଖ୍ୟା ୧୨/୨୦୧୭ ତାରିଖ ୨୮.୦୬.୨୦୧୭ ଏସଆର ସଂଖ୍ୟା ୪୦ ଅଧୀନରେ ଆସୁଥିବା ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମୋଟ୍‌ ପ୍ରିମିୟମ ପଇଠ କରାଯାଉଥିବା ବୀମା ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ପୁନଃବୀମା ସେବା ଉପରେ ଜିଏସଟି ଦେୟତାକୁ ଯେଉଁଠି ଯେମିତି ଅଛିଆଧାରରେ ୦୧.୦୭.୨୦୧୭ ଠାରୁ ୨୬.୦୭.୨୦୧୮ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିୟମିତ କରାଯାଇପାରେ।
5. 'ପୁନଃବୀମାର ପୁନଃବୀମା' ରେଟ୍ରୋସେସନ ଅଟେ, ତେଣୁ ୨୮.୦୬.୨୦୧୭ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ସଂଖ୍ୟା ୧୨/୨୦୧୭-ସିଟିଆରର ଏସଏଲ ନଂ ୩୬ ଏ ଅଧୀନରେ ରିହାତି ପାଇଁ ଏହା ଯୋଗ୍ୟ ବୋଲି ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ ଜାରି କରାଯାଇଛି।
6. ରିଅଲ୍ ଇଷ୍ଟେଟ୍ ନିୟାମକ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ (ରେରା) ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ବୈଧାନିକ ସଂଗ୍ରହ ଜିଏସଟିରୁ ମୁକ୍ତ ବୋଲି ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ ଜାରି କରାଯାଇଛି, କାରଣ ଏହା ୨୮.୦୬.୨୦୧୭ ନଂ.୧୨/୨୦୧୭-ସିଟିଆରର ଏଣ୍ଟ୍ରି ୪ ପରିସରଭୁକ୍ତ ।
7. ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ ଜାରି କରାଯାଇଛି ଯେ ଅଧିଗ୍ରହଣକାରୀ ବ୍ୟାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନକୁ ଆଗକୁ ବିତରଣ କରିବା, ଯେଉଁଠି ଏପରି ପ୍ରୋତ୍ସାହନକୁ ବିନିମୟ କରିବା ରୂପେ ଡେବିଟ୍‌ କାର୍ଡ ଏବଂ କମ୍‌ ମୂଲ୍ୟର ଭିମ-ୟୁପିଆଇ ନେଣଦେଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ରୂପେ ପରିଭାଷିତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ବ୍ୟାଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦ୍ୱାରା ଏନପିସିଆଇ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପାତ ଓ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଉପରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଛି ସେଠାରେ ଟିକସ ଲାଗୁ ହେବ ନାହିଁ।
ଖ. ବାଣିଜ୍ୟ କୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ:
1. ୨୦୧୭-୧୮ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରୁ ୨୦୧୯-୨୦ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଧାରା ୭୩ ଅଧୀନରେ ଉଠାଯାଇଥିବା ଦାବି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୁଧ କିମ୍ବା ଜରିମାନା କିମ୍ବା ଉଭୟର ସର୍ତ୍ତମୂଳକ ଛାଡ଼ ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ସିଜିଏସଟି ଆଇନରେ ଧାରା ୧୨୮ଏ କୁ ସାମିଲ କକରାଯାଇଛି : ଜିଏସଟି ଲାଗୁ ହେବାର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ଅସୁବିଧାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ୨୦୧୭-୧୮ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ସିଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୭୩ ଅଧୀନରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ଡିମାଣ୍ଡ ନୋଟିସ୍ ପାଇଁ ସୁଧ ଏବଂ ଜରିମାନା ଛାଡ଼ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଥିଲା। ୨୦୧୮-୧୯ ଏବଂ ୨୦୧୯-୨୦ ରେ ଟିକସଦାତା ୩୧.୦୩.୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନୋଟିସରେ ଦାବି କରାଯାଇଥିବା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିମାଣର ଟିକସ ପୈଠ କରିଥିଲେ, ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ସିଜିଏସଟି ଆଇନ ୨୦୧୭ରେ ଧାରା ୧୨୮ଏ କୁ ସାମିଲ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଛି । ତେବେ ଏହି ଛାଡରେ ଭୁଲ ରିଫଣ୍ଡ ଦାବି କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇନାହିଁ ।
2. ଜିଏସଟି ଅଧୀନରେ ପିଲ ଦାଖଲ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରି ସରକାରୀ ମାମଲା ହ୍ରାସ କରିବା: ସରକାରୀ ମାମଲାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ଜିଏସଟି ଆପିଲେଟ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ, ହାଇକୋର୍ଟ ଏବଂ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟରେ ଆବେଦନ ଦାଖଲ କରିବା ପାଇଁ କେତେକ ବ୍ୟତିକ୍ରମକୁ ବାଦ୍ ଦେଇ ଆର୍ଥିକ ସୀମା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାକୁ ପରିଷଦ ସୁପାରିସ କରିଛି। ପରିଷଦ ଦ୍ୱାରା ନିମ୍ନଲିଖିତ ଆର୍ଥିକ ସୀମା ସୁପାରିସ କରାଯାଇଛି:
• ଜିଏସଟିଏଟି: ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା
• ହାଇକୋର୍ଟ: ୧ କୋଟି ଟଙ୍କା
• ସୁପ୍ରିକୋର୍ଟ: ୨ କୋଟି ଟଙ୍କା
1. ଜିଏସଟି ଅଧୀନରେ ଆପିଲ ଦାଖଲ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରି-ଡିପୋଜିଟ ପରିମାଣ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସିଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୧୦୭ ଏବଂ ଧାରା ୧୧୨ରେ ସଂଶୋଧନ: ଟିକସଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ ନଗଦ ପ୍ରବାହ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପୁଞ୍ଜି ଅବରୋଧକୁ ସହଜ କରିବା ଲାଗି ଜିଏସଟି ଅଧୀନରେ ଆପିଲ ଦାଖଲ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରି-ଡିପୋଜିଟ୍ ବା ପ୍ରାକ୍ଜମା ପରିମାଣ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ସୁପାରିସ କରିଛି। ଅପିଲ୍ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ନିକଟରେ ଆବେଦନ କରିବା ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ରାଶି ସିଜିଏସଟିଏଜିଏସଟି ଲାଗି ୨୫ କୋଟି ଲେଖାଏଁ ଟଙ୍କାରୁ ୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛିଆହୁରି ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଅପିଲ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲରେ ଅପିଲ ଦାଖଲ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରି-ଡିପୋଜିଟ୍‌ ପରିମାଣକୁ ୨୦% ବା ସିଜିଏସଟି ଏବଂ ଏସଜିଏସଟି ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୧୦% ବା ସର୍ବାଧିକ ସିଜିଏସଟି ୨୦ କୋଟି ଏବଂ ଏସଜିଏସଟି ୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ କମାଇ ଦିଆଯାଇଛି।
2. ଏକ୍ସଟ୍ରା ନ୍ୟୁଟ୍ରାଲ ଆଲକୋହଲ (ଇଏନଏ) ଉପରେ ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସେବା ଟିକସ ଜିଏସଟି ଅଧୀନରେ ଇଏନଏ ଟିକସ ଲାଗୁ କରିବା: ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ଏହାର ୫୨ତମ ବୈଠକରେ ଜିଏସଟି ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଥିଲା ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସଂଶୋଧିତ ସ୍ପିରିଟ୍ /ଏକ୍ସଟ୍ରା ନ୍ୟୁଟ୍ରାଲ ଆଲକୋହଲ (ଇଏନଏ)କୁ ଜିଏସଟି ପରିସରରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ବାଦ୍ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ମାନବ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ମଦ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ଅତିରିକ୍ତ ନିରପେକ୍ଷ ମଦ ଉପରେ ଜିଏସଟି ଆଦାୟ ନକରିବା ପାଇଁ ଜିଏସଟି କାଉନସିଲ ଏବେ ସିଜିଏସଟି ଆଇନ, ୨୦୧୭ର ଧାରା ୯ର ଉପଧାରା (୧)ରେ ସଂଶୋଧନ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଛି।
3. ଇସିଓମାନଙ୍କ ଜରିଆରେ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଆଦାୟ କରାଯାଉଥିବା ଟିସିଏସ୍ ହାର ହ୍ରାସ: ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ କମର୍ସ ଅପରେଟର (ଇସିଓ) ସିଜିଏଟି ଆଇନର ଧାରା ୫୨(୧) ଅନୁଯାୟୀ ନିଟ୍ ଟିକସଯୋଗ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଉପରେ ଉତ୍ସରୁ ଆଦାୟ କରାଯାଇଥିବା ଟିକସ (ଟିସିଏସ୍) ଆଦାୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ଏଭଳି ଇସିଓ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗାଣ କରୁଥିବା ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ଉପରେ ଆର୍ଥିକ ବୋଝକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଟିସିଏସ ହାରକୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ୧% (୦.୫% ସିଜିଏସଟି + ୦.୫% ଏସଜିଏସଟି / ୟୁଟିଜିଏସଟି, କିମ୍ବା ୧% ଆଇଜିଏସଟି) ରୁ ୦.୫% (୦.୨୫% ସିଜିଏସଟି + ୦.୨୫% ଏସଜିଏସଟି / ୟୁଟିଜିଏସଟି, ବା ୦.୫% ଆଇଜିଏସଟି) କୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଛି
4. ଜିଏସଟି ଆପିଲେଟ୍ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲରେ ଆବେଦନ କରିବାର ସମୟ: ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ସିଜିଏସଟି ଆଇନ, ୨୦୧୭ର ଧାରା ୧୧୨ରେ ସଂଶୋଧନ କରି ଆପିଲେଟ୍ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲରେ ଅପିଲ ଦାଖଲ ପାଇଁ ତିନି ମାସର ଅବଧିକୁ ଉକ୍ତ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ତାରିଖ ପୂର୍ବରୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଅପିଲ/ ସଂଶୋଧନ ଆଦେଶ ସମ୍ପର୍କରେ ସରକାର ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦେବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ବିଚାରାଧୀନ ମାମଲାରେ ଆପିଲେଟ୍ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲରେ ଆବେଦନ କରିବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସମୟ ମିଳିବ।
5. ସିଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୧୬(୪)ର ସର୍ତ୍ତରେ ରିହାତି:
କ) ଜିଏସଟି ଲାଗୁ ହେବାର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବର୍ଷ, ଅର୍ଥାତ୍ ୨୦୧୭-୧୮, ୨୦୧୮-୧୯ , ୨୦୧୯-୨୦ ଏବଂ ୨୦୨୦-୨୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ସମ୍ପର୍କରେ:
ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ସୁପାରିସ କରିଛି ଯେ ୨୦୧୭-୧୮, ୨୦୧୮-୧୯, ୨୦୧୯-୨୦ ଏବଂ ୨୦୨୦-୨୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ୩୦.୧୧.୨୦୨୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦାଖଲ ହୋଇଥିବା ଫର୍ମ ଜିଏସଟିଆର ୩ବିରେ କୌଣସି ରିଟର୍ଣ୍ଣ ମାଧ୍ୟମରେ ସିଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୧୬(୪) ଅଧୀନରେ କୌଣସି ଚାଲାଣ କିମ୍ବା ଡେବିଟ୍ ନୋଟ୍ ସମ୍ପର୍କରେ ଇନପୁଟ୍ ଟ୍ୟାକ୍ସ କ୍ରେଡିଟ୍ ପାଇବାର ସମୟ ସୀମା ୩୦.୧୧.୨୦୨୧ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇପାରେ। ଏଥିପାଇଁ ସିଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୧୬(୪)ରେ ଆବଶ୍ୟକ ସଂଶୋଧନ ପାଇଁ ପରିଷଦ ସୁପାରିସ କରିଛି।
ଖ) ପ୍ରତ୍ୟାହାର ପରେ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ ହୋଇଥିବା ମାମଲା ସମ୍ପର୍କରେ:
ପଞ୍ଜୀକରଣ ବାତିଲ ତାରିଖ/ପଞ୍ଜୀକରଣ ବାତିଲ ତାରିଖଠାରୁ ପଞ୍ଜୀକରଣ ବାତିଲ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସିଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୧୬(୪)ର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସର୍ତ୍ତମୂଳକ ଭାବେ କୋହଳ କରିବା ପାଇଁ ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ସିଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୧୬(୪)ରେ ପୁନର୍ବାର ସଂଶୋଧନ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଛି । ପ୍ରତ୍ୟାହାର ଆଦେଶର ତିରିଶ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଦ୍ଵାରା ଦାଖଲ କରାଯାଇଛି
1. କମ୍ପୋଜିସନ୍ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ ଫର୍ମ ଜିଏସଟିଆର-୪ରେ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବାର ଧାର୍ଯ୍ୟ ତାରିଖ ଏପ୍ରିଲ ୩୦ରୁ ଜୁନ୍ ୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପରିବର୍ତ୍ତନ : ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ସିଜିଏସଟି ନିୟମ, ୨୦୧୭ର ନିୟମ ୬୨ର ଉପ-ନିୟମ (୧)ର ଉପ-ନିୟମ (୨) ଏବଂ ଫର୍ମ ଜିଏସଟିଆର-୪ର ଧାରା (୨)ରେ ସଂଶୋଧନ ଆଣି କମ୍ପୋଜିସନ୍ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ ଫର୍ମ ଜିଏସଟିଆର-୪ରେ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବାର ଶେଷ ତାରିଖକୁ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଶେଷ ହେବା ପରେ ଏପ୍ରିଲ ୩୦ରୁ ୩୦ ଜୁନ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଛି। । ଏହା ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ର ରିଟର୍ଣ୍ଣ ପାଇଁ ଲାଗୁ ହେବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା କମ୍ପୋଜିସନ୍ ଶୁଳ୍କ ଅଧୀନରେ ଟିକସ ଦେବାକୁ ପସନ୍ଦ କରୁଥିବା ଟିକସଦାତାଙ୍କୁ ଉକ୍ତ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ସମୟ ମିଳିବ
2. ସିଜିଏସଟି ନିୟମ, ୨୦୧୭ର ନିୟମ ୮୮ବିରେ ବିଳମ୍ବିତ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ ଉପରେ ସିଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୫୦ ଅଧୀନରେ ସୁଧ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ନିୟମ ୮୮ ବିରେ ସଂଶୋଧନ, ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉକ୍ତ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବାର ଧାର୍ଯ୍ୟ ତାରିଖରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ କ୍ୟାସ୍ ଲେଜର (ଇସିଏଲ୍)ରେ କ୍ରେଡିଟ୍ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି : ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ସେହି ରାଶି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସିଜିଏସଟି ନିୟମର ନିୟମ ୮୮ବିରେ ସଂଶୋଧନ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଥିଲା। ଯାହା ଫର୍ମ ଜିଏସଟିଆର-୩ବିରେ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବାର ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ତାରିଖରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ କ୍ୟାସ୍ ଲେଜରରେ ଉପଲବ୍ଧ ଏବଂ ଉକ୍ତ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବା ସମୟରେ ଡେବିଟ୍ ହୋଇଥାଏ, ଉକ୍ତ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବାରେ ବିଳମ୍ବ ସମ୍ପର୍କରେ ସିଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୫୦ ଅଧୀନରେ ସୁଧ ଗଣନା କରିବା ସମୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ ନାହିଁ।
3. ଜିଏସଟି ଆଇନ ଅଧୀନରେ ସାଧାରଣ ଅଭ୍ୟାସ ଯୋଗୁଁ ଆଦାୟ ହୋଇନଥିବା କିମ୍ବା ଅଳ୍ପ ଆଦାୟ ହୋଇନଥିବା ଶୁଳ୍କ ଆଦାୟ ନ କରିବାର କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ସିଜିଏସଟି ଆଇନରେ ଧାରା ୧୧ଏକୁ ସାମିଲ କରିବା: ଜିଏସଟିର ଅଣ-ଶୁଳ୍କ କିମ୍ବା ଅଳ୍ପ ଟିକସକୁ ନିୟମିତ କରିବା ପାଇଁ ପରିଷଦର ସୁପାରିସ କ୍ରମେ ସରକାରଙ୍କୁ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ସିଜିଏସଟି ଆଇନରେ ଏକ ନୂତନ ଧାରା ୧୧ଏ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଛି। ଯେଉଁଠାରେ ସାଧାରଣ ବାଣିଜ୍ୟ ଅଭ୍ୟାସ କାରଣରୁ ଟିକସ କମ୍ ଦିଆଯାଉଥିଲା କିମ୍ବା ପୈଠ କରାଯାଉନଥିଲା ।
4. ରପ୍ତାନି ପରେ ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଅତିରିକ୍ତ ସମନ୍ୱିତ ଟିକସ (ଆଇଜିଏସଟି) ଫେରସ୍ତ: ରପ୍ତାନି ପରେ ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଅତିରିକ୍ତ ଆଇଜିଏସଟି ଫେରସ୍ତ ଦାବି କରିବା ପାଇଁ ଜିଏସଟି ପରିଷଦ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଛି। ରପ୍ତାନି ପରେ ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟରେ ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ଅତିରିକ୍ତ ଆଇଜିଏସଟି ଦେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିବା ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଟିକସଦାତା ଏଭଳି ଅତିରିକ୍ତ ଆଇଜିଏସଟି ଫେରସ୍ତ ଦାବି କରିବାରେ ସୁବିଧା ପାଇବେ ।
5. ପ୍ରାପ୍ତକାରୀ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସେବା ଆମଦାନୀ ଯୋଗାଣର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ସମ୍ପର୍କରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରାପ୍ତକାରୀ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇନପୁଟ ଟିକସ କ୍ରେଡିଟ୍ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ଅଟନ୍ତି: ପରିଷଦ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଛି ଯେ ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଦେଶୀ ସହଯୋଗୀ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥାକୁ କିଛି ସେବା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇନପୁଟ୍ ଟ୍ୟାକ୍ସ କ୍ରେଡିଟ୍ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି। ଉକ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଚାଲାଣରେ ଘୋଷିତ ସେବା ଯୋଗାଣର ମୂଲ୍ୟ ସିଜିଏସଟି ନିୟମର ନିୟମ ୨୮(୧)ର ଦ୍ବିତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଖୋଲା ବଜାର ମୂଲ୍ୟ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଇପାରେ । ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇନପୁଟ୍ ଟ୍ୟାକ୍ସ କ୍ରେଡିଟ୍ ଉପଲବ୍ଧ ଥାଏ, ଯଦି ସମ୍ପୃକ୍ତ ଘରୋଇ ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ବିଦେଶୀ ଅନୁବନ୍ଧିତ ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା କୌଣସି ସେବା ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଚାଲାଣ ଜାରି କରାନଯାଏ, ତେବେ ସେହି ସେବାଗୁଡ଼ିକର ମୂଲ୍ୟକୁ ଶୂନ୍ୟ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇପାରେ ଏବଂ ସିଜିଏସଟି ନିୟମର ନିୟମ ୨୮(୧)ର ଦ୍ବିତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଖୋଲା ବଜାର ମୂଲ୍ୟ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଇପାରେ ।
6. ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର କେବୁଲ (ଓଏଫସି)ର ନେଟୱର୍କରେ ବ୍ୟବହୃତ ନଳୀ ଏବଂ ମ୍ୟାନହୋଲ ଉପରେ ଇନପୁଟ୍ ଟ୍ୟାକ୍ସ କ୍ରେଡିଟ୍ (ଆଇଟିସି)ର ଉପଲବ୍ଧତା ସମ୍ପର୍କରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ: ସିଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୧୭ର ଧାରା (ସି) ଅଧୀନରେ କିମ୍ବା ଉପଧାରା (୫)ର ଧାରା (ଡି) ଅଧୀନରେ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର କେବୁଲ (ଓଏଫସି)ର ନେଟୱର୍କରେ ବ୍ୟବହୃତ ନଳୀ ଏବଂ ମ୍ୟାନହୋଲ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଇନପୁଟ୍ ଟ୍ୟାକ୍ସ କ୍ରେଡିଟ୍ ସୀମିତ ନୁହେଁ ବୋଲି ପରିଷଦ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଛି।
7. ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା କଷ୍ଟଡିଆଲ ସେବା ଗୁଡିକ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ଯୋଗାଣ ସ୍ଥାନ ଉପରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ:ଆଇଜିଏସଟି ଆଇନ, ୨୦୧୭ ର ଧାରା 13(2) ଅନୁଯାୟୀ ଭାରତୀୟ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ବିଦେଶୀ ପୋର୍ଟଫୋଲିଓ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା କଷ୍ଟଡିଆଲ ସେବା ଯୋଗାଣର ସ୍ଥାନ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବୋଲି ପରିଷଦ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଛି।
8. ସିଜିଏସଟି ନିୟମ, ୨୦୧୭ର ନିୟମ ୨୮(୨) ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବା ପରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା କର୍ପୋରେଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଉପରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ: ଜିଏସଟି କାଉନସିଲ ୨୬.୧୦.୨୦୨୩ରୁ ସିଜିଏସଟି ନିୟମର ନିୟମ ୨୮(୨)ରେ ସଂଶୋଧନ କରିବା ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କର୍ପୋରେଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପ୍ରଦାନ ସେବାର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସର୍କୁଲାର ଜାରି କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଛି। ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି ଯେ ସିଜିଏସଟି ନିୟମର ନିୟମ ୨୮(୨) ଅଧୀନରେ ମୂଲ୍ୟାୟନ ଏଭଳି ସେବା ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରାପ୍ତକାରୀ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଇନପୁଟ ଟିକସ କ୍ରେଡିଟ୍ ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ ଅଟନ୍ତି ସେଠାରେ ରପ୍ତାନି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲାଗୁ ହେବ ନାହିଁ
9. ରିଭର୍ସ ଚାର୍ଜ ମେକାନିଜମ (ଆରସିଏମ) ଅଧୀନରେ ଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ଚାଲାଣ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସିଜିଏସଟି ଆଇନ, ୨୦୧୭ର ଧାରା ୧୬(୪)ର ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରୟୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ: ପରିଷଦ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଛି ଯେ ଅଣପଞ୍ଜୀକୃତ ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରାପ୍ତ ଯୋଗାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଯେଉଁଠାରେ ରିଭର୍ସ ଚାର୍ଜ ମେକାନିଜମ୍ (ଆରସିଏମ୍) ଅଧୀନରେ ଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଟିକସ ପୈଠ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଚାଲାଣ କେବଳ ଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାରି କରାଯିବ। ସିଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୧୬(୪)ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଇନପୁଟ୍ ଟ୍ୟାକ୍ସ କ୍ରେଡିଟ୍ ପାଇବା ପାଇଁ ସମୟ ସୀମା ଗଣନା ପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ହେଉଛି ସେହି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ଯେଉଁଥିରେ ଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଚାଲାଣ ଜାରି କରାଯାଇଛି ।
10. ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଟିକସ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସ୍ପଷ୍ଟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ମାମଲା ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ନିମ୍ନଲିଖିତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ:
1. କୌଣସି କମ୍ପାନୀ ଏହାର କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଇଏସଓପି/ଇଏସପିପି/ଆରଏସୟୁ ଭାବରେ ସିକ୍ୟୁରିଟି/ସେୟାରଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନଃ ନିଯୁକ୍ତି ଦେବାର ଟିକସଯୋଗ୍ୟତା ଉପରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ
2. ଜୀବନ ବୀମା ସେବାରେ ପ୍ରିମିୟମ୍ ପରିମାଣ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଇନପୁଟ୍ ଟ୍ୟାକ୍ସ କ୍ରେଡିଟ୍ ପ୍ରତ୍ୟାହାରର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ, ଯାହା ସିଜିଏସଟି ନିୟମର ନିୟମ 32(4) ଅନୁଯାୟୀ ଟିକସଯୋଗ୍ୟ ମୂଲ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ନୁହେଁ।
3. ମୋଟର ବୀମା ଦାବିରେ ନଷ୍ଟ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାର ମୂଲ୍ୟଗୁଡିକର ଟିକସ ଯୋଗ୍ୟତା ଉପରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ
4. ଶେଷ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ୱାରେଣ୍ଟି / ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ୱାରେଣ୍ଟି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ
5. ମୋଟର ଯାନ ବୀମା ଦାବିର ପରିଶୋଧ ପଦ୍ଧତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୀମା କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ମରାମତି ଖର୍ଚ୍ଚ ଉପରେ ଇନପୁଟ୍ ଟ୍ୟାକ୍ସ କ୍ରେଡିର ଉପଲବ୍ଧତା ସମ୍ପର୍କରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ ।
6. ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତି କିମ୍ବା ଗୋଷ୍ଠୀ କମ୍ପାନୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଋଣର ଟିକସଯୋଗ୍ୟତା ଉପରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ।
7. ହାମ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ବାର୍ଷିକ ଦେୟ ଉପରେ ଯୋଗାଣ ସମୟ ଉପରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ।
8. ଲାଇସେନ୍ସ ଶୁଳ୍କ ଏବଂ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ୍ ବ୍ୟବହାର ଶୁଳ୍କ କିସ୍ତିରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଟେଲିକମ୍ କମ୍ପାନିଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ୍ ଆବଣ୍ଟନ ସମ୍ପର୍କରେ ଯୋଗାଣ ସମୟ ସମ୍ପର୍କରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ।
9. ଅଣପଞ୍ଜୀକୃତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଣ କରାଯାଉଥିବା ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଣ ସ୍ଥାନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ, ଯେଉଁଠାରେ ବିତରଣ ଠିକଣା ବିଲିଂ ଠିକଣାଠାରୁ ଭିନ୍ନ ଅଟେ
10. ବିକ୍ରୟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ରିହାତି ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ସିଜିଏସଟି ଆଇନ, ୨୦୧୭ର ଧାରା ୧୫(୩)(ବି)(୨)ର ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ପାଳନ ପାଇଁ ଯୋଗାଣକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରମାଣ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମ୍ପର୍କରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଉକ୍ତ ରାଶି ଉପରେ ଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଇନପୁଟ୍ ଟ୍ୟାକ୍ସ କ୍ରେଡିଟ୍ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରାଯାଇଛି।
11. ପାନ ମସଲା, ତମାଖୁ ଇତ୍ୟାଦି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଦ୍ରବ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ ।
18. ପରିଷଦ ସିଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୧୪୦(୭)ର ପିଛିଲା ଭାବେ ୦୧.୦୭.୨୦୧୭ରୁ ସଂଶୋଧନ ପାଇଁ ସୁପାରିସ କରିଛି ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ତାରିଖ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସେବା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଚାଲାଣ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଟ୍ରାଞ୍ଜିସନାଲ କ୍ରେଡିଟର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ତାରିଖ ପୂର୍ବରୁ ଇନପୁଟ୍ ସର୍ଭିସ୍ ଡିଷ୍ଟ୍ରିବ୍ୟୁଟର (ଆଇଏସଡି) ଦ୍ୱାରା ଚାଲାଣ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିଲା ସେଠାରେ ଏହି ସଂଶୋଧନ ଲାଗୁ ହେବ
19. ପରିଷଦ ସୁପାରିସ କରିଛି ଯେ ଟିକସଦାତାମାନେ ଟିକସ ଅବଧି ପାଇଁ ଫର୍ମ ଜିଏସଟିଆର -୧ ରେ ବିବରଣୀ ସଂଶୋଧନ କରିପାରିବେ ଏବଂ / କିମ୍ବା ଉକ୍ତ ଟିକସ ଅବଧି ପାଇଁ ଫର୍ମ ଜିଏସଟିଆର -୩ ବିରେ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଯଦି କୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ ବିବରଣୀ ଅଛି ତେବେ ଅତିରିକ୍ତ ବିବରଣୀ ଘୋଷଣା କରିପାରିବେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଟିକସଦାତା ଉକ୍ତ ଟିକସ ଅବଧିର ଫର୍ମ ଜିଏସଟିଆର-୧ରେ ରିପୋର୍ଟିଂ କରିବାରେ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିବା ବର୍ତ୍ତମାନର ଟିକସ ଅବଧିର ଯୋଗାଣର କୌଣସି ବିବରଣୀ ଯୋଡିବାରେ କିମ୍ବା ଚଳିତ ଟିକସ ଅବଧିର ଫର୍ମ ଜିଏସଟିଆର -୧ରେ ପୂର୍ବରୁ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା କୌଣସି ବିବରଣୀ (ଏକ ତ୍ରୈମାସିକର ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ମାସ ପାଇଁ ଆଇଏଫଏଫରେ ଘୋଷିତ ବିବରଣୀକୁ ମିଶାଇ) ସଂଶୋଧନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ। ଫଳରେ ଯଦି କୌଣସି ତ୍ରୈମାସିକ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ ଫର୍ମ ଜିଏସଟିଆର -୩ବିରେ ସଠିକ୍ ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟୋ ପପୁଲେଟେଡ୍ରହିଛି ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ
20. ପରିଷଦ ସୁପାରିସ କରିଛି ଯେ ୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଟ ବାର୍ଷିକ କାରବାର କରୁଥିବା ଟିକସଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ ୨୦୨୩-୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଫର୍ମ ଜିଏସଟିଆର-୯/୯ଏରେ ବାର୍ଷିକ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବା ଛାଡ଼ କରାଯାଇପାରେ ।
21. ସିଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୧୨୨(ବି)ରେ ସଂଶୋଧନ କରିବାକୁ ସୁପାରି କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି ଯେ ଉକ୍ତ ଦଣ୍ଡ ବ୍ୟବସ୍ଥା କେବଳ ସେହି ଇ-କମର୍ସ ଅପରେଟରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ, ଯେଉଁମାନେ ସିଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୫୨ ଅଧୀନରେ ଟିକସ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଅନ୍ୟ ଇ-କମର୍ସ ଅପରେଟରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ନୁହେଁ।
22. ସିଜିଏସଟି ନିୟମର ନିୟମ ୧୪୨ରେ ସଂଶୋଧନ ଏବଂ ଆବେଦନ ଦାଖଲ ପାଇଁ ପ୍ରି-ଡିପୋଜିଟ୍ ବା ପ୍ରାକ୍‌-ଜମା ଆକାରରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ରାଶି ତୁଳନାରେ ଫର୍ମ ଜିଏସଟି ଡିଆରସି -୦୩ ମାଧ୍ୟମରେ ଦାବି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ରାଶିକୁ ଆଡଜଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାକୁ ପରିଷଦ ସୁପାରିସ କରିଛି।
ଆଇନ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ
23. ସର୍ବଭାରତୀୟ ଭିତ୍ତିରେ ବାୟୋମେଟ୍ରିକ ଭିତ୍ତିକ ଆଧାର ପ୍ରମାଣୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା: ପଞ୍ଜୀକରଣ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କ ବାୟୋମେଟ୍ରିକ୍ ଆଧାରିତ ଆଧାର ପ୍ରମାଣୀକରଣ କୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଜିଏସ୍ ଟି ପରିଷଦ ସୁପାରିସ କରିଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ଜିଏସଟିରେ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସୁଦୃଢ଼ ହେବା ସହ ନକଲି ଚାଲାଣ ଜରିଆରେ ହେଉଥିବା ଜା ଇନପୁଟ୍ ଟ୍ୟାକ୍ସ କ୍ରେଡିଟ୍ (ଆଇଟିସି) ଦାବିର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ।
24. ସିଜିଏସଟି ଆଇନ, ୨୦୧୭ର ଧାରା ୭୩ ଏବଂ ଧାରା ୭୪ ରେ ସଂଶୋଧନ ଏବଂ ସିଜିଏସଟି ଆଇନରେ ଏକ ନୂତନ ଧାରା ୭୪ ଏକ କୁ ସାମିଲ କରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ଠକେଇ, ଚାପ ପ୍ରୟୋଗ, ଇଚ୍ଛାକୃତ ଭୁଲ ବୟାନ ଇତ୍ୟାଦି ସମ୍ପୃକ୍ତ ହେଉ ନା କାହିଁକି ଡିମାଣ୍ଡ ନୋଟିସ୍ ଏବଂ ଆଦେଶ ଜାରି କରିବା ପାଇଁ ସାଧାରଣ ସମୟ ସୀମା ରଖାଯାଇଛି: ବର୍ତ୍ତମାନ, ଡିମାଣ୍ଡ ନୋଟିସ୍ ଏବଂ ଡିମାଣ୍ଡ ଅର୍ଡର ଜାରି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଭିନ୍ନ ସମୟ ସୀମା ରହିଛି । ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଠକେଇ, ଚାପପ୍ରୟୋ, ଇଚ୍ଛାକୃତ ଭୁଲ ବୟାନ ଇତ୍ୟାଦି ଅଭିଯୋଗ ସମ୍ପୃକ୍ତ ନଥାଏ ଏବଂ ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେହି ଅଭିଯୋଗ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଥାଏ, ସେହି ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ଲାଗୁ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ସରଳ କରିବା ପାଇଁ ଜିଏସଟି ପରିଷଦ, ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଠକେଇ କିମ୍ବା ଇଚ୍ଛାକୃତ ଭୁଲ ବୟାନ ଅଭିଯୋଗରେ ସମ୍ପୃକ୍ତି ନାହିଁ ଏବଂ ଠକେଇ କିମ୍ବା ଇଚ୍ଛାକୃତ ଭୁଲ ବୟାନ ଇତ୍ୟାଦି ଅଭିଯୋଗ ସହିତ ଜଡିତ ନୁହେଁ ସେହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଦାବି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଡିମାଣ୍ଡ ନୋଟିସ୍ ଆଦେଶ ଜାରି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସମାନ ସମୟ ସୀମା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରିଛି । ଏଥିସହିତ ଟିକସଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଧ ସହିତ ଦାବି କରାଯାଇଥିବା ଟିକସ ପୈଠ କରି କମ୍ ଜରିମାନାର ଲାଭ ଉଠାଇବାର ସମୟ ସୀମାକୁ ୩୦ ଦିନରୁ ୬୦ ଦିନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରାଯାଇଛି।
25. ଜିଏସଟି ଅଧୀନରେ ଲାଭଖୋରୀ ନିରାକରଣ ପାଇଁ ଏକ ଅନ୍ତିମ ଧାରା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ଜିଏସଟି ଆପିଲେଟ୍ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ (ଜିଏସଟିଏଟି)ର ପ୍ରମୁଖ ଖଣ୍ଡପୀଠ ଦ୍ୱାରା ଲାଭଖୋରୀ ନିରୋଧୀ ବା ଆଣ୍ଟି ପ୍ରଫିଟିୟରିଂ ମାମଲା ପରିଚାଳନା ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ପାଇଁ ପରିଷଦ ସିଜିଏସଟି ଅଧିନିୟମ, ୨୦୧୭ର ଧାରା ୧୭୧ ଏବଂ ଧାରା ୧୦୯ରେ ସଂଶୋଧନ ପାଇଁ ସୁପାରିସ କରିଛି। ଆଣ୍ଟି-ପ୍ରଫିଟିୟରିଂ ସମ୍ପର୍କରେ କୌଣସି ନୂତନ ଆବେଦନ ଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ପରିଷଦ ୦୧.୦୪.୨୦୨୫ ଅନ୍ତିମ ତାରିଖ ସୁପାରିସ କରିଛି।
26. ଆଇଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୧୬ ରେ ସଂଶୋଧନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ଶୁଳ୍କ ଦେୟଯୋଗ୍ୟ ମାମଲାରେ ଆଇଜିଏସଟିର ରିଫଣ୍ଡକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସିଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୫୪ ରେ ସଂଶୋଧନ: ରପ୍ତାନି ଶୁଳ୍କ ଅଧୀନରେ ଥିବା ସାମଗ୍ରୀ ସମ୍ପର୍କରେ ରିଫଣ୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପରିଷଦ ଆଇଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୧୬ ଏବଂ ସିଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୫୪ରେ ସଂଶୋଧନ କରିବାକୁ ସୁପାରି କରିଛି। ଉପରୋକ୍ତ ବସ୍ତୁଗୁଡିକ ବିନା ଟିକସ ଦେୟରେ କିମ୍ବା ଟିକସ ପୈଠ ସହିତ ରପ୍ତାନି କରାଯା ନା କାହିଁକି, ନିଷିଦ୍ଧ ଅଟେ, ଏବଂ ଯଦି ଏହି ପରି ସାମଗ୍ରୀ ଗୁଡିକ କୌଣସି ଏସଇଜେଡ୍ ଡେଭଲପର୍ କିମ୍ବା ଅଧିକୃତ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଏସଇଜେଡ୍ ୟୁନିଟକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଏ ତେବେ ଏଭଳି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ମଧ୍ୟ ଲାଗୁ ହେବା ଉଚିତ୍ ।
27. ଫର୍ମ ଜିଏସଟିଆର-୧ ର ସାରଣୀ-୫ରେ ବି୨ସି ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଯୋଗାଣର ରିପୋର୍ଟିଂ ପାଇଁ ସୀମାକୁ ୨.୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରାଯାଇଛି
28. ସିଜିଏସଟି ଆଇନର ଧାରା ୫୧ ଅନୁଯାୟୀ ଉତ୍ସରେ ଟିକସ କାଟିବାକୁ ଥିବା ପଞ୍ଜୀକୃତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ଥିବା ଫର୍ମ ଜିଏସଟିଆର-୭ରେ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତି ମାସରେ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ପରିଷଦ ସୁପାରିସ କରିଛି। ଶୂନ୍ୟ ଫର୍ମ ଜିଏସଟିଆର-୭ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଲ କରିବାରେ ବିଳମ୍ବ କଲେ କୌଣସି ବିଳମ୍ବ ଶୁଳ୍କ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ ବୋଲି ସୁପାରିସ କରାଯାଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଉକ୍ତ ଫର୍ମ ଜିଏସଟିଆର-୭ ରିଟର୍ଣ୍ଣରେ ଚାଲାଣ ଭିତ୍ତିକ ବିବରଣୀ ଦାଖଲ କରିବାକୁ ସୁପାରିସ କରାଯାଇଛି ।
ଟିପ୍ପଣୀ: ଜିଏସଟି ପରିଷଦର ସୁପାରିସଗୁଡିକ ଏହି ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସୂଚନା ପାଇଁ ସରଳ ଭାଷାରେ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟବସ୍ତୁ ରହିଛି । ସମ୍ପୃକ୍ତ ସର୍କୁଲାର/ବିଜ୍ଞପ୍ତି/ଆଇନ ସଂଶୋଧନ ମାଧ୍ୟମରେ ସୁପାରିସଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ କେବଳ ଆଇନର ଗୁରୁତ୍ ରହିବ।