Prime Minister's Office
PM addresses before commencement of 1st session of the 18th Lok Sabha
“Today is a day of pride in parliamentary democracy, it is a day of glory. For the first time since independence, this oath is being taken in our new Parliament”
“Tomorrow is 25 June. 50 years ago on this day, a black spot was put on the Constitution. We will try to ensure that such a stain never comes to the country”
“For the second time since independence, a government has got the opportunity to serve the country for the third time in a row. This opportunity has come after 60 years”
“We believe that majority is required to run the government but consensus is very important to run the country”
“I assure the countrymen that in our third term, we will work three times harder and achieve three times the results”
“Country does not need slogans, it needs substance. Country needs a good opposition, a responsible opposition”
24 JUN 2024 12:40PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the media before the commencement of the 1st session of the 18th Lok Sabha today.
The Prime Minister began his statement by calling today’s occasion a proud and glorious day in parliamentary democracy as it is the first time after independence that the oath ceremony would take place in the new Parliament. “On this important day, I heartily welcome all the newly elected MPs and congratulate everyone”, the Prime Minister said.
Terming the formation of this Parliament as a means to fulfill the resolutions of the common man of India, the Prime Minister underlined that it is a critical opportunity to achieve new speed and height with new zeal. He said that the 18th Lok Sabha is commencing today to realize the goal of building a developed India by 2047. The Prime Minister emphasized that the grand conduct of the world's largest election is a matter of pride for 140 crore citizens. “More than 65 crore voters participated in the electoral process”, the Prime Minister said with delight as he noted that it is only the second time after independence that the country has given its mandate to a government to serve for the third time. “This opportunity has come after 60 years making it a proud event in itself”, he added.
Prime Minister Modi expressed his gratitude towards the citizens for electing the government for the third term and said that it puts a stamp of approval on the government’s intentions, policies and dedication towards the people. “In the last 10 years, we have tried to establish a tradition because we believe that a majority is required to run a government but consensus is extremely important to run a country”, the Prime Minister emphasized. He said that it has been the constant endeavor of the government to serve Maa Bharati by achieving consensus and taking everyone along to fulfill the hopes and aspirations of 140 crore citizens.
Underlining the need to take everyone along and speed up decision-making within the scope of the Constitution of India, the Prime Minister expressed happiness over the number of young MPs taking oath in the 18th Lok Sabha. Dwelling on the significance of the number 18 according to Indian traditions, the Prime Minister highlighted that the Gita has 18 chapters providing the message of karma, duty and compassion, the number of Puranas and Uppuranas is 18, the root number of 18 is 9 which symbolizes perfection, and India’s legal voting age is 18 years. “The 18th Lok Sabha is the Amrit Kaal of India. The formation of this Lok Sabha is also an auspicious sign’, Shri Modi added.
The Prime Minister pointed out tomorrow’s date of 25th June marking 50 years of emergency rule and said that it represents a black mark on Indian democracy. Shri Modi said that the new generation of India will never forget the day when the Constitution of India was completely rejected by suppressing democracy and the country was turned into a prison. PM Modi exhorted the citizens to take the resolution to protect the democracy and democratic traditions of India so that such an event never arises again. The Prime Minister said, “We will take the resolution of a vibrant democracy and fulfill the dreams of the common people according to the Constitution of India.”
The Prime Minister underlined that the government’s responsibility has increased threefold as the people have elected the government for a third term. He assured the citizens that the government would work three times harder than before while also bringing three times the results.
Noting the high expectations of the country from the newly elected Members of Parliament, the Prime Minister urged all the MPs to use this opportunity for public welfare, and public service and take every possible step in public interest. Touching upon the role of the opposition, PM Modi said that the people of the country expect them to play their role to the fullest while maintaining the dignity of democracy. “I hope that the opposition will live up to it”, he added. Shri Modi stressed that people want substance instead of slogans and expressed confidence that the MPs will try to fulfil those expectations of the common citizens.
The Prime Minister underlined the responsibility of all Members of Parliament to collectively fulfil the resolve of a developed India and strengthen the trust of the people. He said that 25 crore citizens coming out of poverty creates a new belief that India can succeed and get rid of poverty very soon. “The people of our country, 140 crore citizens, do not hold back in working hard. We should provide them with maximum opportunities”, the Prime Minister emphasized. He said that this House would become a House of resolutions and that the 18th Lok Sabha would realize the dreams of the common citizens. The Prime Minister concluded his statement by congratulating the Members of Parliament and urged them to fulfill their new responsibility with utmost dedication.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ১৮শুবা লোক সভাগী অহান্বা মীফম হৌদোকত্রিঙৈদা ৱা ঙাংখ্রে
“ঙসি অসি পার্লিয়ামেন্তরী দিমোক্রেসীগী চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা নুমিৎ অমনি, মসি মায় পাকপগী নুমিৎ অমনি। নিংতম্লবা মতুংদা অহান্বা ওইনা, ৱাশক লৌবা অসি ঐখোয়গী অনৌবা পার্লিয়ামেন্ততা পাঙথোক্লি”
“হয়েং জুন ২৫নি। চহি ৫০গী মমাঙদা নুমিৎ অসিমক্তদা, সংবিধান্দা অমুবা কালি অমা তৈশিনখি। অসিগুম্বা মচু অমা লৈবাকসিদা অমুক হন্না চুহন্দনবা ঐখোয়না হোৎনগনি”
“নিংতম্বা মতুংদা অনিরকশুবা ওইনা, লৈঙাক অমনি থংনা থংননা অহুমলকশুবা ওইনা লৈবাক্কী থৌগল তৌনবা তাঞ্জা ফংলি। মসি চহি ৬০গী মতুংদা লাকপা তাঞ্জানি”
“লৈঙাক অমা চলাইনবা মশিং য়াম্বা মথৌ তাই হায়বা ঐখোয়না থাজৈ, অদুবু পুম্নমক্না য়ানবা হায়বসি লৈবাক অমা চলাইবদা য়াম্না মরু ওই”
“ঐনা লৈবাক মীয়ামগী মফমদা থাজবা পীজরি মদুদিই ঐখোয়গী অহুমশুবা তর্ম অসিদা, ঐখোয়না শরুক অহুম হেন্না কন্না হোৎনগনি অমসুং শরুক অহুম হেন্না মহৈ পুরক্নবা হোৎনগনি”
“লৈবাকসিনা খোল্লাউ মথৌ তাদে, মসিনা মচাক মথৌ তাই। লৈবাকসিনা অফবা ওপোজিসন, থৌদাং লৈবা ওপোজিসন মথৌ তাই”
24 JUN 2024 12:40PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ১৮শুবা লোক সভাগী ১বা মীফম হৌদোকত্রিঙৈগী মাঙওইননা মীদিয়াগী মফমদা ৱা ঙাংখ্রে‍।
নিংতম্বা মতুংদা অহান্বা ওইনা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ততা ৱাশক লৌবগী থৌরম পাঙথোক্কদৌরিবা অসিনা ঙসিগী থৌরম অসি পার্লিয়ামেন্তরী দিমোক্রেসীগী চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা অমসুং মায় পাকপগী নুমিৎ অমনি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল পীবা হৌখি‍। “মরুওইখ্রবা নুমিৎ অসিদা, ঐনা নৌনা মীখল কারক্লবা এম.পি. পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা তরাম্না ওকচরি অমসুং মীপুম খুদিংমক্কী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
পার্লিয়ামেন্ত অসি শেম্লকপবু ভারতকী মীচম মীয়ামগী ফিরেপ মপুং ফাহন্নবা পাম্বৈ অমনি হায়রদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মসি অনৌবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা অনৌবা খোঙজেল অমদি পন্দোল ফংনবগী মরুওইবা তাঞ্জা অমনি হায়খি‍। ২০৪৭ ফাওবদা চাওখৎলপা ভারত অমা শেমগৎনবগী পান্দমশিং ফংননবা ১৮শুবা লোক সভা ঙসিদগী হৌরগনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। মালেমগী খ্বায়দগী চাউবা মীখল চাউনা পাঙথোকখিবা অসি ভারত মচা করোর ১৪০গী চাউথোকচনিংঙাইগী ৱাফম অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। “মীখল অসিদা ভোতর করোর ৬৫ হেন্বনা শরূক য়াখি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হরাওবা ফোঙদোক্লদুনা হায়বগা লোয়ননা হন্দক্কী অসিনা নিংতম্লবা মতুংদা লৈবাকসিনা লৈঙাক অমদা থংন-থংননা অহুম্লক শুবা ওইনা মীয়ামগী থৌদাং শিন্নবা অনিরক শুবনি হায়খি‍। “তাঞ্জা অসি চহি ৬০গী মতুংদা লাকপা ওইবনা মশানা চাউথোকচনিংঙাইগী ওইবা থৌরম অমসু ওইরি,” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লৈঙাক অসিবু অহুম্লক শুবা ওইনা মীখলদা মায় পাকহনবিরকপগগীদমক তৌবিমল খঙবা ফোঙদোকখি অমসুং মসিনা লৈঙাক্কী অনিংবা অপাম্বা, থৌরাং অমসুং মীয়ামগীদমক কত্থোকপসিদা অয়াবা পীবগী স্তাম্প অমা নম্লে হায়খি‍। “হৌখিবা চহি ১০সিদা ঐখোয়না চৎনবী অমা শেমগৎনবা হোৎনখি মরমদি লৈঙাক অমা চলাইবদা মশিং য়াম্বা মথৌ তাই হায়না ঐখোয়না থাজৈ অদুবু লৈবাক অমা চলাইবদা পুম্নমক্না য়ানবা হায়বসি য়াম্নমক মরুওই,” হায়বা ৱাফম প্রধান মন্ত্রীনা থমখি‍। পুম্নমক্না য়ানবা পুরক্তুনা অমদি ভারত মচা করোর ১৪০গী অপাম্বশিং অমসুং মঙলানশিং মংফাওনহন্নবা মীপুম খুদিংমক্কা চৎমিন্নদুনা ইমা ভারতগী থৌগল তৌননবা লৈঙাক অসিনা মতম পুম্বদা হোৎনখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
মীপুম খুদিংমক্কা চৎমিন্নবা অমসুং ভারতকী সংবিধানগী ঙমখৈ মনংদা ফিরেপ লৌবগী খোঙজেল য়াঙখৎহনবগী মথৌ তাবা ৱাফমশিং থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ১৮শুবা লোক সভাদা ৱাশক লৌগদৌরিবা নহা ওইরিবা এম.পি মশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। ভারতকী চৎনবীগী মতুং ইন্না মশিং ১৮গী মরুওইবা ৱাফমশিং থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা গীতাদা থৌওং, থৌদাং অমসুং মিনুংশিগী পাউজেল পীবা পন্দুপ ১৮ য়াওই, পুরান অমসুং উপুরান মশিংসু ১৮নি, ১৮গী রুত নম্বরসু মতিক চাবগী খুদম চাংদম ওইরিবা ৯নি, অমসুং ভারতকী ভোত থাদবা য়াবগী চহিসু ১৮নি হায়খি‍। “১৮শুবা লোক সসভা অসি ভারতকী অমৃত কালনি‍। লোক সভা অসি শেম্লিবসিসু য়াইফরবা খুদম অমনি,” হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা হয়েংগী তাং জুন ২৫ অসি ইমর্জেন্সী লৈঙাক্কী চহি ৫০ মপুং ফারকপা নুমিৎনি হায়খি অমসুং মসিনা ভারতকী দিমোক্রেসীদা অমুবা মচু অমা চুহল্লি হায়খি‍। ভারতকী অনৌবা মীরোলনা মীয়ামগী লৈঙাকপু নমহত্তুনা ভারতকী সংবিধানবু মপুং ফানা থৌওইখিদবা অমসুং লৈবাক অসিবু কৈশুমশঙ ওন্থোকখিবা নুমিৎ অসি কৈদৌঙৈদসু কাউবা ঙম্লোই হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। শ্রী মোদীনা লৈবাক মীয়ামগী মফমদা অসিগুম্বা থৌদোক অমুক হন্না থোক্তনবা ভারতকী দিমোক্রেসী অমসুং দিমোক্রেতিক চৎনবীবু ঙাক্তুনা থম্নবা ফিরেপ অমা লৌনবা ৱাফম থমখি‍। “ঐখোয়না মশক মচু থোকপা দিমোক্রেসী অমগীদমক ফিরেপ লৌগনি অমসুং মীচম মীয়ামগী মঙলানশিং ভারত সংবিধানগী মতুং ইন্না মঙফাওনহনগনি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
মীয়াম্না লৈঙাক অসিবু অহুমলকশুবা ওইনা থাগৎপিরকপা মরম্না লৈঙাক্কী থৌদাংসু শরুক অহুম হেনগৎলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা থমখি‍। মহাক্না মীয়ামগী মফমদা লৈঙাক অসিনা হান্নদগী শরুক অহুম হেন্না কন্না হোৎনগনি অমসুং মহৈশু শরুক অহুম হেন্না পুরক্কনি হায়না থাজবা পীখি‍।
নৌনা মীখল কারক্লবা পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরশিংদা লৈবাকসিদা থম্লিবা অচৌবা থাজববু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা এম.পি. পুম্নমক্কী মফমদা তাঞ্জা অসিবু মীয়ামগী য়াইফনবা, অমসুং মীয়ামগী থৌগলগীদমক শীজিন্ননবা অমসুং মীয়ামগীদমক লৌখৎপা য়াবা খোঙথাং পুম্নমক লৌখৎনবা ৱাফম থমখি‍। ওপোজিসনগী থৌদাংগী মতাঙদা পল্লদুনা, পি.এম. মোদীনা, লৈববাক মীয়াম্না দিমোক্রেসীগী মায় ঙাক্তুনা মখোয়গী থৌদাং মপুং ফানা তৌননবা থাজবা থম্লি হায়খি‍। “ওপোজিসন্না মদুমক তৌরক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ,” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। মীয়াম্না খোল্লাউগী মহুত্তা থবক ওইনা উবা পাম্মি হায়রদুনা এম.পি.শিংনা মীচম মীয়ামগী হায়রিবা থাজবশিংসি থবক্তা ওন্থোক্নবা হোৎনরক্কনি হায়না শ্রী মোদীনা থাজবা ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা চাওখৎপা ভারত অমগী পান্দম পুন্না হোৎনমিন্নদুনা ফংহনমিন্নবদা অমসুং মীয়ামগী থাজবা হেনগৎহনবদা লৈরিবা পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বর পুম্নমক্কী থৌদাং ফোঙদোকখি‍। লৈবাক্কী মীওই করোর ২৫না লায়রবগী পনখৈনুংদগী থোরকখিবসিনা ভারতনা মায় পাকপা অমসুং অথুবা মতমদা লায়রবা মুত্থৎপা ঙমগনি হায়বগী অনৌবা থাজবা অমা পুরক্লে হায়না মহাক্না হায়খি‍। “ঐখোয়গী লৈবাক্কী মীয়াম্না, মীওই করোর ১৪০না, কন্না হোৎনবদা নিংহন্নদে‍। ঐখোয়না মখোয়দা খুদোংচাবা মশিং য়াম্না ফংহনবা তাই,” হায়বা ৱাফম প্রধান মন্ত্রীনা থমখি‍। হাঊস অসি ফিরেপ কয়াগী হাউস অমা ওইরক্কনি অমসুং ১৮শুবা লোক সভা অসিনা মীচম মীয়ামগী মঙলান মঙফাওনহনগনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। পার্লিয়ামেন্তকী মেম্বরশিংগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোক্লদুনা অমদি মখোয়গী মফমদা মখোয়গী অনৌবা থৌদাংশিং মপুং ফানা কত্থোকপগা লোয়ননা পাঙথোক্নবা ৱাফম থম্বগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি‍।
১৮শুবা লোক সভাগী অহান্বা মীফম হৌদোকপদা ঐগী ৱাফম থমজরি‍। মসি অফবা মহৈ কয়া পুরকপা অমা ওইরসনু‍। https://t.co/Ufz6XDa3hZ
— নরেন্দ্র মোদী (@narendramodi) June 24, 2024