Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 111th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 30.06.2024
30 JUN 2024 11:45AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar. The day all of us had been waiting for since February has finally arrived. Today I have come amidst you, my family members, once again through ‘Mann Ki Baat’. There is a very lovely saying – ‘Iti Vida Punarmilanaaya’, its connotation too, is equally lovely, I take leave of you, to meet again. With this very feeling, I had told you in February that I would meet you again after the election results. And today, with ‘Mann Ki Baat’, I am again present amongst you. I hope all of you are well, all at home are keeping well... and now the monsoon has also arrived... When the monsoon arrives, the mind also gets delighted. From today, once again, in ‘Mann Ki Baat’, we will talk about those countrymen who are bringing change in the society; in the country, through their endeavour. We will discuss our rich culture, our glorious history and our efforts towards making a developed India.
Friends, since February until now, whenever the last Sunday of the month would come, I would miss this dialogue with you a lot. But I was also very glad to see that in all these months, you sent me lakhs of messages.
The 'Mann Ki Baat' radio program may have been paused for a few months, but the spirit of 'Mann Ki Baat' in the country and society, touching upon the good work done every day, work done with selfless spirit, work having a positive impact on the society – carried on relentlessly. Amidst the news of the elections, you certainly would have noticed such news that touched the heart.
Friends, today I also thank the countrymen for having reiterated their unwavering faith in our Constitution and the democratic systems of the country. The 2024 elections were the biggest elections in the world. An election as big as this, in which 65 crore people cast their votes, has never taken place in any other country in the world. For this, I congratulate the Election Commission and everyone involved in the voting process. My dear countrymen, today, the 30th of June is a very important day. Our tribal brothers and sisters celebrate this day as 'Hool Diwas'. This day is associated with the indomitable courage of Veer Sidhu-Kanhu, who strongly opposed the atrocities of the foreign rulers. Veer Sidhu-Kanhu united thousands of Santhal compatriots and fought the British with all their might. And do you know when this took place? This happened in 1855, that is, it happened two years before India's first war of independence in 1857. Then, in Santhal Pargana of Jharkhand, our tribal brothers and sisters took up arms against the foreign rulers.
The British had committed many atrocities on our Santhal brothers and sisters, and had also imposed many types of restrictions on them. Veer Sidhu and Kanhu attained martyrdom while displaying amazing bravery in this struggle. The supreme sacrifice of these immortal sons of the land of Jharkhand inspires the countrymen even today. Let us listen to an excerpt from a song dedicated to them in Santhali language –
#Audio Clip#
My dear friends, if I ask you what the most precious relationship in the world is, you will certainly say - “Maa”, Mother. In the lives of all of us, the Mother holds the highest stature. A mother nurtures her child even after undergoing all kinds of hardships. Every mother showers limitless affection upon her child. This love of the mother who has given birth is like a debt on all of us, which no one can repay. I was thinking... we can’t give anything to our mother, but, can we do something else? Through this thought, a special campaign has been launched on World Environment Day this year. The name of this campaign is – ‘Ek Ped Maa Ke Naam’. I have also planted a tree in the name of my mother. I have appealed to all the countrymen; people of all the countries of the world to plant a tree along with their mothers, or in their name.
And I am immensely happy to see that the campaign to plant trees in memory of the mother or in her honor is progressing rapidly. On social media, People are sharing pictures of planting trees with their mothers or with their photographs. Everyone is planting trees for one’s mother - whether one is rich or poor, whether one is a working woman or a homemaker. This campaign has provided all of us with an equal opportunity to express affection towards mothers. They are inspiring others by sharing their pictures with #Plant4Mother and #Ek_Ped_Maa_Ke_Naam. Friends, this campaign shall benefit us in another way. The Earth also takes care of us like a mother. Mother Earth is the very basis of the lives of all of us... so it is our duty to take care of Mother Earth as well. The campaign to plant trees in the name of mother will not only honor our mother, but will also protect Mother Earth. During the last decade, through collective efforts, there has been an unprecedented expansion of forest area in India. During the Amrit Mahotsav, more than 60 thousand Amrit Sarovars have also been created across the country. Now we have to lend speed to the campaign of planting trees in the name of mother.
My dear countrymen, monsoon is spreading its hues rapidly in different parts of the country. And during this rainy season, the thing that has started being searched for in every home is the 'umbrella'. Today in 'Mann Ki Baat', I want to tell you about a special kind of umbrella. These umbrellas are made in our Kerala.
In a way, umbrellas have a special significance in the culture of Kerala. Umbrellas are an important part of many traditions and rituals there. But the umbrella I am talking about is 'Karthumbhi Umbrella' and it is crafted in Attappady, Kerala. These colourful umbrellas are strikingly splendid. And the special fact is that these umbrellas are made by our tribal sisters of Kerala. Today the demand for these umbrellas is rising across the country. They are also being sold online. These umbrellas are made under the supervision of 'Vattalakki Cooperative Farming Society'. This society is led by our woman power. Under the leadership of women, the tribal community of Attappady has displayed a wonderful example of entrepreneurship. This society has also established a bamboo-handicraft unit. These people are now also preparing to open a retail outlet and a traditional cafe. Their aim is not only to sell their umbrellas and other products, but they are also introducing their tradition, their culture to the world. Today Karthumbi umbrellas have completed their journey from a small village in Kerala to multinational companies. What could be a better example than this of being vocal for local?
My dear countrymen, by this time next month, the Paris Olympics would have begun. I am sure that all of you would also be waiting to cheer for the Indian sportspersons in these Olympic Games. I wish the Indian team the very best for the Olympic Games. The memories of the Tokyo Olympics are still fresh in our minds.
The performance of our players in Tokyo had won the heart of every Indian. Right after the Tokyo Olympics, our athletes were whole-heartedly engaged in the preparations for the Paris Olympics. If we take all the players together, then all of them have participated in nearly nine hundred international competitions. This is a very big number.
Friends, in the Paris Olympics, you will get to witness certain things for the first time. In shooting, the talent of our players is coming to the fore. Both men’s and women’s teams have qualified in table tennis. Our shooter daughters are also part of the Indian shotgun team. This time, members of our team will compete in wrestling and horse riding in those categories as well, in which they had never participated before. From this, you can make out that this time we will see a different level of excitement in sports. You might remember... a few months ago, we displayed our best performance in the World Para Athletics Championship. Our players have also won glorious laurels in chess and badminton. Now the whole country is hoping that our players perform well in the Olympics as well... win medals in these games and also win the hearts of the countrymen. In the coming days, I will also get an opportunity to meet the Indian team. I will encourage them on your behalf. And yes, this time our hashtag is #Cheer4Bharat.
Through this hashtag, we have to cheer our players... keep encouraging them. So keep up the momentum... this momentum of yours will help in showing the magic of India to the world.
My dear countrymen, I am playing a small audio clip for all of you.
#Audio Clip#
You must have also been surprised to hear this radio program, right? So come, let me tell you the whole story behind it. Actually, this is a clip of a broadcast of Kuwait Radio. Now you might think that since we are talking about Kuwait, how did Hindi get there? Actually, the Kuwait government has started a special program on its National Radio. And that too in Hindi. It is broadcast every Sunday for half an hour on Kuwait Radio. It includes myriad shades of Indian culture. Our films and discussions related to the art world are very popular among the Indian community there. I have even been told that the local people of Kuwait are also taking a lot of interest in it. I thank the government of Kuwait and the people there from the core of my heart for taking this wonderful initiative.
Friends, which Indian will not be happy with the way our culture is earning glory all over the world today! For example, in Turkmenistan, the 300th birth anniversary of its national poet was celebrated in May this year. On this occasion, the President of Turkmenistan unveiled the statues of 24 famous poets of the world. One of these statues is also that of Gurudev Rabindranath Tagore.
This is an honour for Gurudev; an honour for India. Similarly, in the month of June, two Caribbean countries Suriname and Saint Vincent and the Grenadines celebrated their Indian heritage with full zeal and enthusiasm. The Indian community in Suriname celebrates 5 June every year as Indian Arrival Day and Pravasi Din. Bhojpuri is also widely spoken here, along with Hindi. The number of our brothers and sisters of Indian origin living in Saint Vincent and the Grenadines is also around six thousand. All of them are very proud of their heritage. The way they celebrated Indian Heritage Day on the 1st of June with great jubilation reflects this feeling. Every Indian feels proud when such a spread of Indian heritage and culture is seen all over the world.
Friends, this month the whole world celebrated the 10th Yoga Day with great enthusiasm and zeal. I also participated in the yoga program organized in Srinagar, Jammu and Kashmir. In Kashmir, along with the youth, sisters and daughters also participated enthusiastically on Yoga Day. As the observance of Yoga Day is progressing, even new records are being made. Yoga Day has attained many great achievements all over the world. For the first time in Saudi Arabia, a woman, Al Hanouf Saad ji, led the common yoga protocol. This is the first time a Saudi woman has instructed a main yoga session. This time in Egypt, a photo competition was organized on Yoga Day. The pictures of lakhs of people performing yoga on the banks of the Nile River, on the beaches of the Red Sea and in front of the pyramids became very popular. Myanmar's Maravijaya Pagoda Complex, famous for its Marble Buddha Statue, is world famous. Here too, a splendid Yoga Session was organized on the 21st of June. A special camp was organized for Divyang children in Bahrain. A memorable Yoga Session was also held at Galle Fort, famous for its UNESCO heritage site in Sri Lanka. People also did Yoga at the Observation Deck in New York, USA. The President of Marshall Islands also participated in the Yoga Day program organized there on a large scale for the first time. A grand Yoga Day program was also organized in Thimpu, Bhutan, in which my friend Prime Minister Tobgay also participated. That is, we all saw panoramic views of people doing Yoga in every corner of the world. I express my heartfelt gratitude to all the friends who participated on Yoga Day. And then there is this long standing request of mine. We do not have to make Yoga just a one-day practice. You should do Yoga regularly. You will certainly feel positive changes in your life by doing this. Friends, there are so many products of India which are in great demand all over the world and when we see a local product of India going global, it is natural to feel proud. One such product is Araku coffee. Araku coffee is produced in large quantities in Alluri Sita Rama Raju district of Andhra Pradesh. It is known for its rich flavour and aroma. Around 1.5 lakh tribal families are associated with the cultivation of Araku coffee. Girijan cooperative has played a very important role in taking Araku coffee to new heights. It brought together the farmer brothers and sisters here and encouraged them to cultivate Araku coffee.
This has also enhanced the income of these farmers a lot. The Konda Dora tribal community has also benefited a lot from this. Along with income, they are also getting a life of dignity. I remember once I got a chance to taste this coffee in Visakhapatnam with the Chief Minister of Andhra Pradesh Chandrababu Naidu Garu. And it’s taste…! This coffee is amazing! Araku coffee has received many global awards. The coffee was also a hit at the G-20 summit held in Delhi. Whenever you get a chance, you must enjoy Araku coffee.
Friends, the people of Jammu and Kashmir are also not lagging behind in making local products global. What Jammu and Kashmir has achieved last month is an example for people across the country. The first consignment of snow peas was sent to London from Pulwama here. Some people got the idea... why not bring the exotic vegetables grown in Kashmir onto the world map! And lo and behold… Abdul Rashid Mir of Chakura village was the first to come forward for this. He started growing snow peas by integrating the land of other farmers of the village and within no time, snow peas started reaching London from Kashmir. This success has opened new doors for the prosperity of the people of Jammu and Kashmir. There is no dearth of such unique products in our country. You must share such products with #myproductsmypride. I will also touch upon this topic in the upcoming 'Mann Ki Baat'.
Mam Priya: Deshvasin:
Adya Aham Kinchhit Charcha Sanskrit Bhashayaam Aarabhe.
You must be thinking why I am suddenly speaking in Sanskrit in 'Mann Ki Baat'? The reason for this is a special occasion related to Sanskrit today! Today, on the 30th of June, the Sanskrit Bulletin of Akashvani is completing 50 years of its broadcast. For 50 years, this bulletin has kept so many people connected to Sanskrit. I congratulate the All India Radio family.
Friends, Sanskrit has played a big role in the progress of ancient Indian knowledge and science. The demand of today's times is that we should respect Sanskrit and also connect it with our daily life. Nowadays, many people are making such an effort in Bengaluru. There is a park in Bengaluru - Cubbon Park! In this park, the people here have started a new tradition. Here, once a week, every Sunday, children, youth and elders talk to each other in Sanskrit. Not only this, many debate sessions are also organised in Sanskrit. The name of this initiative is Sanskrit Weekend! It has been started by Samashti Gubbi ji through a website. This initiative which started a few days ago has become very popular among the people of Bengaluru.
If we all join such efforts, we will get to learn a lot from such an ancient and scientific language of the world.
My dear countrymen, it was great to connect with you in this episode of Mann ki Baat. Now this series will continue once again as earlier. The holy Rath Yatra is going to start after a week from now. It’s my solemn wish that the blessings of Mahaprabhu Jagannath always remain on all the countrymen. The Amarnath Yatra has also commenced, and in the next few days, the Pandharpur Wari is also about to start. I wish all the devotees participating in these Yatras all the best. Just ahead is also the festival of the Kutchi New Year – Ashadhi Beej. Many best wishes to all of you for all these festivals too. I am of the firm belief that you will keep sharing such efforts of public participation related to positivity with me. I am waiting to connect with you again next month. Till then please take care of yourself and your family as well. Thank you very much. Namaskar.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
‘মন কী বাত’কী 30.6.2024দা শন্দোকখিবা 111শুবা তাঙ্কক্তা পি.এম.না থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
30 JUN 2024 11:45AM by PIB Imphal
ঐহাক্কী লৈবাক মীয়ামগী মফমদা কোক নোঞ্জরি। ঐখোয়না ফেব্রুৱারীদগী ঙাইরকপা মতম অদু ঙসিদি য়ৌরক্লে। ঐহাক্না ঙসি ‘মন কী বাত’ কী খুত্থাংদা অদোম, ঐহাক্কী ইমুংগী মীওইশিংগা অমুক্কা হন্না পুল্লরে। ‘ইতি বিদা পুনর্মিলানয়া’ হায়বা য়াম্না ফজবা ৱারোল অমা লৈ, মসিনা হায়বদি ঐহাক্না অদোমগী মফমদগী কায়ন য়াথং লৌরিবসি অদোমগা অমুক হন্না উন্ননবনি হায়বনি। চপ মান্নবা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না মীখলদা মায় পাক্লবা তুংদা অমুক্কা হন্না উন্নসি হায়না ফেব্রুৱারীদা হায়খিবনি। অদুগা ঙসিদি, ঐহাক্না অদোমগী নাক্তা ‘মন কী বাত’কী খুত্থাংদা অমুক্কা হন্না পুল্লে। অদোমশু নুংঙাইরমগনি থাজৈ, মোন্সুনশু লাক্লে, মোন্সুন লাকপসি ৱাখল অমসুং পুন্সি তেখৎপনি হায়নরিবনি। লৈবাক অসিদা মখোয়গী থৌদাং কয়ানা অহোংবা পুরক্লিবা মীওই কয়াগী মতাংদা ৱারী শাবগী থৌওং অসি ঙসিদগী হৌনা ‘মন কী বাত’ অসিদা অমুক্কা হৌরসি। ঐখোয়গী ইনাক খুল্লবা চৎনবী, ঐখোয়গী য়াইফরবা পুৱারী অমসুং চাউখৎপা ভারত অমা ওইহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরিবা কয়া অসিগী মতাংদা ঐখোয় অমুক খন্নবা হৌরসি।
মরুপশিং, ফেব্রুৱারীগী হেক মতুংদগী থাগী অরোইবা নোংমাইজিং লাকপা খুদিংদা ঐহাক্না অদোম্বু য়াম্না নীংশিংই। অদুগা, থাশিং অসিদা অদোম্না পাউজেল কয়া থারকখিবনা ঐহাকপু য়াম্না নুংঙাইহল্লি।
‘মন কী বাত’ রেদিও প্রোগ্রাম অসি থা খরা লেপ্লুরে, অদুবু, ইশাগী ওইজবা থীদনা, হনবা লৈতনা পাংথোকপা থবক কয়াগী মতাংদা পাউদম্লদুনা প্রোগ্রাম অসিগী ইথিলদি লেপ্পা লৈত্রি। মীখল মরক্তা মসিগুম্বা ৱারী কয়ানা অদোমগী পুক্নিংদা নুংঙাইবা পোকহল্লমগনি।
মরুপশিং, লৈবাক্কী গনতন্ত্রগী পথাপ অমসুং সংবিধান্দা অদোম্না অচেৎপা থাজবা থম্বগীদমক্তা ঐহাক্না লৈবাক মীয়াম্বু থাগৎপা পামজৈ। ইং 2024গী মীখল অসিদি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা মীখল অমনি। মীওই করোর 65না ভোত থাদবা মসিগুম্না চাউবা মীখল অসি মালেমদা ঙসি ফাওবদা পাংথোকখিদ্রি। মীখলগী থবক্কা মরী লৈনবা ইলেক্সন কম্মিসন অমসুং মীপুম খুদিংবু ঐহাক্না থাগৎচরি। ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, জুন 30 অসিদি য়াম্না মরু ওইবা নুমিৎ অমনি। ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংনা নুমিৎ অসিবু ‘হুল দিবস’ হায়না পাংথোক্লি। মীরম লৈবাক্কী লৈঙাকপশিংগী মাইয়োক্তা লেপখিবা বীর সিদ্ধু কানহুগী হনবা লৈত্রবা থৌনাগা ঙসিগী নুমিৎকা মরী লৈনৈ। বীর সিদ্ধু কানহুনা সন্থল মরুপ্লোই লিশিং কয়াবু অমত্তা ওইনা পুন্সিন্দুনা মখোয়গী অপুনবা পাঙ্গলগা ব্রিতিশকা লান্থেংনখি। থৌদোক অসি করম্বা মতমদা থোকখিবগে অদোম খঙবরা? মসিদি ভারতকী নীংতম্বগী অহানবা লান হৌখিবা ইং 1857গী চহি অনিগী মমাংদা ইং 1855তা থোকখিবনি। মতম অদুদা, ঝার্খন্দগী সন্থল পর্গনাদা ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংনা মীরম লৈঙাক্কী মাইয়োক্তা খুৎলায় পায়খিবনি।
ব্রিতিশনা ঐখোয়গী সন্থল ইচিল ইনাওশিংগী মাইয়োক্তা মীওৎ মীনৈ কয়া চত্থখি অমসুং অথিংবা কয়া অমা থমজিনখি। লালহৌ অসিদা মশাগী থৌনা উত্তুনা বীর সিদ্ধু অমসুং কানহুনা মথ্বাই কৎখিবনি। ঝার্খন্দগী অমর ওইবা লমদম অসিগী মচাশিংনা থৱাই কৎখিবগী থৌওংনা ঙসি ফাওবদা লৈবাক মীয়ামদা ইথিল পীরিবনি। সন্থালি লোলদা মখোয়গীদমক্তা শকপা ঈশৈ অমা ঐখোয় তামিন্নসি।
#ওদিও ক্লিপ#
ঐহাক্কী নুংশিরবা মরুপশিং, মালেমদা খ্বাইদগী তাঙবা মরী অসি করিনো হংবদা অদোম্না ইমা হায়না শোইদনা খুমগনি। ঐখোয়গী খুদিংগী পুন্সিদা ইমাগী থাক্না খ্বাইদগী হেন্না ৱাংই। মমা অমনা অৱাবা কয়া মাইয়োক্নরবশু মচাবু নুংশিবদি হনবা লৈতে। ইমাগী মীনুংশি অসিদি ঐখোয়না কৈদৌনুংদা শিংবা ঙম্লরোইদবা লমন অমনি। ঐহাক্না খল্লিবনি...ঐখোয়না ইমাদা করিগুম্বা অমত্তা পীবদি ঙমদে, অদুবু মহাক্কীদমক্তা করিগুম্বা অমদি তৌবা য়াইনা? ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, হন্দক্কী চহিগী মালেমগী ইনভাইরনমেন্ত নুমিত্তা অখন্নবা কেম্পেন অমা হৌদোকখি। কেম্পেন অসিগী মিংদি “এক পের মা কে নাম” হায়বনি। ঐহাকশু ইমাগী মিংদা উ অমা থাজখি। মালেমগী লৈবাক্কী মীপুম খুদিংনা মখোয়গী মমাগা লোয়ননা নত্ত্রগা মখোয়গী মমাগী মিংদা উ অমমম থাসি হায়না ঐহাক্না পাউজেল পীজখি।
কেম্পেন অসিগী মখাদা ইমাগী মিংদা উ থাবগী থবক্না মতিক লৈনা চত্থরকপা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। মীওই কয়ানা মখোয়গী মমাগা লোয়ননা উ থাবগী ফোতো কয়া সোসিএল মীদিয়াদা থাগৎনরক্লি। কেম্পেন অসিনা ঐখোয় পুম্বনা ইমাবু ইকায় খুম্নবগী চপ মান্নবা খুদোংচাবা পীরি। #Plant4Mother অমসুং #Ek_Ped_Maa_Ke_Naamগী মখাদা মখোয়গী ফোতো থাগত্তুনা মীপুম খুদিংদা ইথিল পীনরি। মরুপশিং, কেম্পেন অসিনা ঐখোয় খুদিংদা অতোপ্পা লম্বী অমদশু তেংবাংগনি। মালেম পৃথীবিশু ঐখোয়বু মমাগুম্না নাওকোনবীরি। মালেম পৃথিবীনা ঐখোয় খুদিংবু হিংহল্লিবনি, অদুনা মহাক্কীদমক্তা চেকশিঞ্জবা হায়বশু ঐখোয়গী থৌদাংনি। ইমাগী মিংদা উ থাবনা ঐখোয়গী ইমা খক্তবউ ইকায় খুম্নবতা নত্তনা মালেম ইমাবুশু তেক্ত কায়দনা ঙাক শেন্দুনা থমগদৌরিবনি। মমাংগী দিকেদতা ঐখোয়না পুন্না হোৎনমিন্নবনা মরম ওইরগা ঐখোয়না ভারতকী উমংগী পাক চাউবা য়াম্না হেনগৎহনখ্রে। অমৃত মহোৎসব মতমদা লৈবাক শিনবা থুংবদা অমৃত সরোবর লিশিং 60 হেন্না শেমগৎখি। ইমাগী মিংদা উ থাবগী কেম্পেন অসিবুশু ঐখোয়না শৌগত্তুনা খুমাং চাউশিলহনবগী মথৌ তারে।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, মোন্সুন্না মহাক্কী মচু কয়া লৈবাক্কী মফম কয়াদা খোঙজেল য়াঙনা শন্দোক্লি। নোংজু থা মতমসিদা য়ুম খুদিংদা কোইথী থীনরিবা পোৎলম অমদি ‘শাতিন’ হায়বসিনি। ঙসিগী ‘মন কী বাত’ অসিদা ঐহাক্না অখন্নবা শাতিন অমগী মতাংদা পাউদমগে। হায়রিবা শাতিন অসি ঐখোয়গী কেরলাদা শাবনি।
কেরলাগী চৎনবীদা শাতিনগী অখন্নবা মতৌ অমা লৈ। মফমসিগী ইরাৎ থৌনী কয়াদা শাতিনগী মথৌ য়াম্না তাবা লৈ। অদুবু, ঐহাক্না হায়রিবা শাতিন মখল অসিদি ‘কার্থুম্বী শাতিন’ অসিনি অমসুং মসি কেরলাগী অত্তাপদীদা শাবনি। মসিগী মচুনা থল্লবা শাতিন অসি য়াম্না ফজৈ। খ্বাইদগী অখন্নবা ৱাফম অমনা, শাতিন অসি কেরলাগী ত্রাইবেল ইচিল ইনাওশিংনা শাবনি। শাতিন অসি ঙসিদি লৈবাক পুম্বনা পাম্নবা হেনগৎলক্লি। মখোয় অসি ওনলাইন্দশু য়োল্লি। শাতিন অসি ‘বত্তালাকী কোওপরেতিব ফার্মিং সোসাইতী’গী মিৎয়েং মখাদা শাবনি। সোসাইতী অসি নুপীনা লুচিংদুনা চলাইবনি। নুপীশিংগী লুচিং মখাদা, অত্তাপাদীগী ত্রাইবেল খুন্নাইনা ওন্তোপ্রিনর্শিপকী নীংথিরবা খুদম অমা উৎলি। সোসাইতী অসিনা বেম্বু-হেন্দিক্রাফ য়ুনিৎ অমশু হাংদোক্লে। মীওইশিং অসিনা হৌজিক রিতেল আউতলেত অমসুং ত্রেদিস্নেল কেফে অমা হাংদোক্নবা থৌরাং তৌরি। মখোয়গী পান্দম অসিদি শুপ্নগী শাতিন অমসুং অতোপ্পা পোত্থোক য়োনবখক নত্তে, মখোয়গী চৎনবী অমসুং নাৎপু মালেমদা মখোয়না খঙহনবা পাম্লি। ঙসিদি, কার্থুম্বী শাতিন্না কেরলাগী অপীকপা খুঙ্গং অমদগী হেন্দোক্তুনা মলতিনেস্নেল কম্পেনী ফাওবা য়ৌবগী খোঙচৎ চৎখ্রে। ভোকেল ফোর লোকেলগী ওইনা মসিদগী হেন্না ফবা করি খুদম অমা লৈরিবগে?
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, মথংগী থাদা পেরিস ওলিম্পিক্স হৌরগনি। হায়রিবা ওলিম্পিক গেম্স অসিদা ভারত মচাশিংগী পুক্নিং থৌগৎলগে হায়না পুম্নমক্না ঙাইনরিবা ঐহাক খঙই। ওলিম্পিক গেম্স অসিদা ঐহাক্না ভারতকী তীম্না মায় পাকপা ওইসনু হায়জরি। তোকিয়ো ওলিম্পিক্সকী থৌদোকশিং ঐখোয়না ঙসিশু তগৎ তগৎ তেক্না নীংশিংলি।
ঐখোয়গী শান্নরোইশিংনা তোকিয়োদা উৎখিবা পরফোর্মেন্সনা ভারত মচা খুদিংগী পুক্নিং হুখি। তোকিয়ো ওলিম্পিক্স হেক লোইবগা ঐখোয়গী শান্নরোইশিংনা পেরিস ওলিম্পিক্সকীদমক্তা শেম শাবা হৌনখ্রবনি। ঐখোয়না শান্নরোই খুদিংবু অমত্তা ওইনা পুন্সিল্লবদি, মখোয় পুম্নমক্না মতমদুদগী হৌনা মালেমগী তুর্নামেন্ত চাউরাক্না চমাপ্পন্দা শরুক য়াখ্রবনি। মসিদি য়াম্না য়াম্বা মশিংনি।
মরুপশিং, অখন্নবা থৌদোক খরা অদোম্না পেরিস ওলিম্পিক্সতা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা উবা ফংগনি। শুতিংদা, ঐখোয়গী শান্নরোইশিংগী তেলেন্তনা খ্বাইদগী মাঙ থাগনি। নুপা অমসুং নুপীগী তীম অনিমক্না তেবল তেন্নসিতা ক্বালিফাই তৌখ্রে। ঐখোয়গী নুপী শুতর কয়াশু ভারতকী শুতিং তীমগী শরুক ওইরি। ঐখোয়গী তীমগী মীওইশিংনা রেস্তলিং অমসুং হোর্স রাইদিংদা চাংয়েংনগনি, মসি মমাংদা অমুক্তা তৌখিদ্রিবনি। পুম্নমক অসি খঙলবা তুংদা, ঐখোয়না শান্ন খোৎনবগী মতাংদা অখন্নবা নুংঙাইবা অমা থেংনরগনি হায়বা অদোম খঙলম্লগনি। অদোম্না নীংশিংলম্বা য়াই, থা খরগী মমাংদা, ৱর্ল্স পেরা এথলেতিক চেম্পিয়নশিপ্তা ঐখোয়গী খ্বাইদগী ফজবা পরফোর্মেন্স উৎখি। ঐখোয়গী শান্নরোইশিংনা ছত্রং অমসুং বেদমিন্তন্দা মনা কয়া লৌখি। ঐখোয়গী শান্নরোইশিংনা ওলিম্পিক্স অসিদশু নীংথিবা পরফোর্মেন্স উৎনবা লৈবাক পুম্বনা ঙাইনরি, মেদল লৌবা ঙাইনরি, লৈবাক মীয়ামগী পুক্নিং শুমহৎনবা ঙাইনরি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা, ঐহাক্না ভারতকী তীমগা উন্নবগী খুদোংচাবা ফংগনি। অদোমগী মায়কৈদগী ঐহাক্না মখোয়দা য়াইফ পাউজেল পীগনি। হন্দক্কী হেশতেগ অসি #Cheer4Bharat ওইগনি।
ঐখোয়না হেশতেগ অসিগী খুত্থাংদা ঐখোয়গী শান্নরোইশিংগী পুক্নিং থৌগৎসি। অদোমগী ইথিল অসিনা মখোয়দা তেংবাংদুনা ভারতকী জাদুবু মালেমদা উৎহনবা ঙমগনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, অদোমগীদমক্তা অতেনবা ওদিও ক্লিপ অমা থাজগে।
#ওদিও ক্লিপ#
রেদিও প্রোগ্রাম অসি তাবদা অদোমশু ঙকপা ফাওরমগনি। মসিগী ৱারী লিজগে। তসেংবদি, মসিদি কুৱেত রেদিওদা থাদোকপা ক্লিপ অমনি। মফম অসিদা হিন্দি করম্না য়াওরিবনো? তসেংবদি, কুৱেত সরকারনা মখোয়গী লৈবাক্কী রেদিওদা অখন্নবা থৌরম অমা হৌদোকখ্রে। মদুশু হিন্দিদা। মসি কুৱেত রেদিওদা নোংমাইজিং খুদিংগী পুংখায় অমা শন্দোকই। মসিদা ভারতকী চৎনবীগী ৱারোল কয়া পাউদম্মি। ঐখোয়গী ফিল্ম অমসুং আর্তকী মালেমগা মরী লৈনবা ৱারোলশিং অসি মফম অসিগী ভারতকী খুন্নাইদা য়াম্না অপাম্বা ওই। কুৱেতকী লোকেল মীয়ামশু মসিবু য়াম্না পাম্মি হায়না ঐহাক্না তারে। মসিগুম্বা ফজরবা খোঙথাং অসিগীদমক্তা ঐহাক্না কুৱেত সরকার অমসুং মীয়ামবু থম্মোইনুংদগী থাগৎচরি।
মরুপশিং, ঐখোয়গী চৎনবীনা মালেমদা ঙান্থোইরিবা অসিদা ভারত মচা কনানা নুংঙাইরোইদগে? খুদম অমা, তুর্কেমেনিস্তান্দা মখোয়গী লৈবাক্কী কবিগী 300শুবা মপোক নুমিৎ অসি চহিসিগী মে থাদা পাংথোকখি। থৌরমসিদা, তুর্কেমেনিস্তানগী রাস্ত্রপতিনা মালেমগী মমিং লৈরবা কবি 24গী মীতমগী মায়খুম হাংদোকখি। মীতমশিং অসিগী মনুংদা ঐখোয়গী গুরুদেব রবিন্দ্রনাথ তেগোরশু য়াওরিবনি।
মসিদি ঐখোয়গী ভারত অমসুং গুরুজীবু তসেংনা ইকায় খুম্নবগী থৌওংনি। মান্নবা মতৌ অমা ওইনা, জুন থাদা, কেরিবিয়ানগী লৈবাক অনি ওইরিবা সুরিনাম অমদি সেন্ত ভিন্সেন্ত অমশুং গ্রেনাদিন্না মখোয়গী ইন্দিয়ন হেরিতেজপু থৱাই য়াওনা পাংথোকখি। সুরিনামগী ইন্দিয়ন কম্ম্যুনিতীনা চহি খুদিংগী জুন 5 অসিবু ইন্দিয়ন এরাইবেল দে অমসুং প্রাবাসী দিন হায়না পাংথোকই। মফম অসিদা হিন্দিগা লোয়ননা ভোজপুরীশু পাক শন্না ঙাংনৈ। সেন্ত ভিন্সেন্ত অমসুং গ্রেনাদিন্দা ভারত্তগী হৌখিবা মীওই চাউরাক্না লিশিং তরুকমুক লৈ। মখোয় খুদিংনা মখোয়গী হেরিতেজকীদমক্তা চাউথোকচৈ। জুন 1দা মখোয়না হেরিতেজ নুমিৎ হায়না পাংথোকপগী মতৌনা মখোয়গী ইথিলগী মমি উহনবা ঙম্মি। ভারতকী হেরিতেজনা মালেমগী মফম খুদিংদা মসিগুম্না শন্দোকপগী মতৌদা ভারত মচা খুদিংনা নুংঙাইবা ফাওনরি।
মরুপশিং, হন্দক্কী থা অসিদা মালেম পুম্বনা 10শুবা য়োগ নুমিৎ থৱাই য়াওনা পাংথোকখি। ঐহাক ইশামকশু জম্মু কশ্মিরগী শ্রীনগরদা শিনখিবা থৌদোক্তা শরুক য়াজখি। মফম অদুদা নহাশিং খক্তা নত্তনা, ইচে ইচল অমসুং ইচানুপীশিংনা য়োগ নুমিত্তা থৱাই য়াওনা শরুক য়ানখি। য়োগ নুমিৎ পাংথোকপগী থৌওং হেনগৎলকপগা লোয়ননা অনৌবা রেকোর্দ কয়াশু শেমখ্রে। খ্বাইদগী অহানবা ওইনা, সাউদী অরাবিয়াদা অল হনুফ সাদ জী কৌবী নুপী অমনা কম্মন য়োগ প্রোতোকোল লুচিংদুনা পাংথোকখি। য়োগগী মপুং ওইবা সেসন অমদা নুপীনা লুচিংবসি মসিনা সাউদীদা অহানবনি। ইজিপকী ওইনশু, য়োগ নুমিত্তা ফোতো কম্পিতিসন অমা পাংথোকখি। নাইল তুরেল তোর্বান, রেদ সীগী তোর্বান অমসুং পীরামিদকী মমাংদা মীওই লাক্ষ কয়ানা য়োগ তৌনবগী ফোতো য়াম্না মমিং চৎনখি। মার্বল বুদ্ধ স্তেচ্যুগীদমক্তা মমিং চৎলিবা ম্যান্মারগী মারাবিজয় পগোদা কমপ্লেক্স অসিশু মমিং চৎলি। মফম অসিদশু, জুন 21দা য়োগগী সেসন পাংথোকখি। দিব্যাং অঙাংশিংগী ওইবা অখন্নবা কেম্প অমশু বাহরেন্দা পাংথোকখি। শ্রী লঙ্কাদা লৈরিবা অমসুং UNESCO হেরিতেজ সাইত অমা ওইবগীদমক্তা মমিং চৎলিবা গেল লানবন্দশু নীংশিংনীংঙাই ওইরবা য়োগ সেসন অমা পাংথোকখি। USAগী ন্যু য়োর্কী ওবজর্বেসন দেক্তশু মীওই কয়ানা য়োগ তৌনখি। মার্শেল আইলেন্দগী রাস্ত্রপতিশু মফম অদুদা পাক চাউনা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা পাংথোকখিবা য়োগগী থৌরমদা শরুক য়াখি। ভুতানগী থিম্ফুদা য়োগ নুমিৎকী চাউরবা থৌরম পাংথোকখি, মসিদা ঐহাক্কী মরুপ, প্রধান মন্ত্রী তোবগেশু শরুক য়াখি। য়োগ নুমিত্তা শরুক য়াখিবা ঐহাক্কী মরুপ খুদিংবু ঐহাক্না থাগৎচরি। ঐখোয়না য়োগ অসি শুপ্নগী নোংমগী থৌরম ওইহনগদবা নত্তে। ঐখোয়না য়োগ চাং নাইনা তৌফম থোকই। য়োগ তৌবা মতমদা অদোমগী পুন্সিদা অফবা অহোংবা অমা শোইদনা লাক্কনি। মরুপশিং, মালেমদা য়াম্না পাম্নবা ভারতকী পোত্থোক কয়া অমা লৈ অমসুং ভারতকী লোকেল পোত্থোক অমনা মালেমদা মমিং লৈরকপদা চাউথোকচবা হায়বসি মশানা তাবনি। মসিগুম্বা পোত্থোক অমদি ঐখোয়গী অরাকু কোফী অসিনি। অরাকু কোফী অসি আন্ধ্র প্রদেশকী অল্লুরী সিতা রাম রাজু জিলাদা মশিং য়াম্না পুথোকই। মসিগী মহাও অমসুং মনমগীদমক্তা মমিং চৎলিবনি। অরাকু কোফী থাবদা ত্রাইবেল ইমুং লাক্ষ 1.5মুক শরুক য়ারি। অরাকু কোফীবু অৱাংবা থাক্তা পুখৎপদা গিরিজন কোওপরেতিবকী অচৌবা থৌদাং য়াওরি। মখোয়না লৌমী ইচিল ইনাওশিংবু অমত্তা ওইনা পুরক্তুনা মখোয়বু অরাকু কোফী থাহনখিবনি।
মসিনা ঐখোয়গী লৌমীশিংগী শেন্থোকশু য়াম্না হেনগৎহল্লে। কোন্দা দোরা ত্রাইবেল খুন্নাইশু মসিদগী কান্নবা য়াম্না ফংলি। চাগা তানবতা নত্তনা মখোয়না ইকায় খুম্নবা পুন্সি মহিং অমশু হিংবা ঙমলে। ঐহাক্না বিশাখাপত্নমদা চৎপদা, আন্ধ্র প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী চন্দ্রবাবু নাইদু গারুগা লোয়ননা কোফী অসিবু মহাও তংবগী খুদোংচাবা ফংজখি। য়াম্না হাওই...কোফী অসিদি য়াম্না হাওবজাৎনি। অরাকু কোফীনা মালেমগী ওইবা মনা কয়া ফংলে। দিল্লীদা পাংথোকখিবা জি-20 সম্মিত্তা কোফী অসি য়াম্না পাম্নখি। অদোম্না তাঞ্জাবু ফংলবদি, অরাকু কোফী শোইদনা থকপীয়ু।
মরুপশিং, লোকেল পোত্থোকপু গ্লোবেল ওইহনবগী লমদা জম্মু অমসুং কশ্মিরশু মনিংদা লৈত্রে। মখোয়না মমাংগী থাদা ফংখিবা মায় পাকপা অসি লৈবাক শিনবা থুংবগী মীয়ামগী খুদম অমা ওইগনি। মফমসিগী পুলৱামাদগী স্নো পীগী অহানবা কন্সাইনমেন্ত লন্দন্দা থাখ্রে। মীওই খরনা অসুম্না খনখি, কশ্মিরদা হৌরিবা লোকেলগী মনা মশিংবু মালেদা য়ৌহনবা করি কায়বা লৈবগে! অদুদগীদি, চকুরা খুঙ্গংগী অব্দুল রশিদনা হীরম অসিদা খ্বাইদগী হান্না থোক্লকখি। মহাক্না খুঙ্গং অসিগী অতোপ্পা লৌমীশিংগী লম পুন্সিন্দুনা স্নো পী থাবা হৌখি, অদুদগী ইকুই কুইদনা মখোয়গী স্নো পী হৌজিক্তি লন্দন য়ৌরে। মায় পাকপা অসিনা কশ্মিরগী নুংঙাই য়াইফবগী থোঙ অমা হাংদোক্লে। মসিগুম্বা অখন্নবা পোত্থোক্কী অৱাৎপা অমতা লৈবাক অসিদা লৈতে। অদোম্না পোত্থোক অসিবু #myproductsmypride কা লোয়ননা চাউথোকচনা শেয়র তৌগদবনি। মথংগী ‘মন কী বাত’ কী থৌরমদা ঐহাক্না হীরম অসিদা ৱা ঙাঙগনি।
মাম প্রিয়াঃ দেশবাশীনঃ
অদ্য অহম কিনচিৎ চর্চা সংস্কৃত ভাশ্যম আরাভে
ঐহাক্না ‘মন কী বাত’ অসিদা খুদক্তা সংস্কৃত ঙাঙলকপা অসিদা অদোম অঙকপা পোক্লমগনি। মসিগী মরমদি, সংস্কৃতকা মরী লৈনবা অখন্নবা থৌরম অমা ঙসি তাবগীনি। ঙসি, জুন 30 অসিদা অকাশবানীগী সংস্কৃত বুল্লেতিন্না মখোয়গী ব্রোদকাস্তকী চহি 50 মপুং ফারি। বুল্লেতিন অসিনা মীওই কয়াবু চহি 50 সংস্কৃতকা মরী লৈনহন্দুনা লাক্লি। ঐহাক্না ওল ইন্দিয়া রেদিওগী ইমুংবু থাগৎচরি।
মরুপশিং, ভারৎকী অরিবা লৌশিং অমসুং বিজ্ঞান চাউখৎপদা সংস্কৃতনা অচৌবা থৌদাং য়াদুনা লাক্লি। ঙসিগী মতমগী তঙাই ফদবদি, ঐখোয়না সংস্কৃতপু ইকায় খুম্নদুনা নোংমগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইহনবা হায়বসিনি। বেঙ্গালুরুদা মীওই কয়া অমনা মসিগী মতাংদা হৌজিক্কান য়াম্না কন্না হোৎনরি। বেঙ্গালুরুদা ক্যুবন পার্ক হায়বা অমা লৈ, মফমসিগী মীয়াম্না অনৌবা চৎনবী অমা হৌদোক্লে। চয়োল অমদা, নোংমাইজিং খুদিংগী, অঙাং, নহা অমসুং অহলশিংনা মফমসিদা সংস্কৃত্তা ৱারী শানৈ। মসিদা নত্তনা, দিবেত কয়া অমশু সংস্কৃত্তা শিন্দুনা পাংথোক্লি। খোঙথাং অসিগী মিংদি সংস্কৃত ৱিকেন্দ কৌই, মসিবু সমস্থী গুব্বী জীনা ৱেবসাইত অমগী খুত্থাংদা হৌদোকখিবনি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা হৌদোকখিবা খোঙথাং অসি বেঙ্গালুরুগী মীয়াম্না য়াম্না পাম্নরি।
ঐখোয় খুদিংনা মসিগুম্বা খোঙথাংদা শরুক য়াবা মতমদা, ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী লিরবা মসিগুম্বা সাইন্তিফিক ওইবা লোল অসিদগী পারা য়াম্না তম্বা ফংগনি।
ঐহাক্কী নুংসিরবা লৈবাক মীয়াম, ঙসিগী মন কী বাতকী তাঙ্কক অসিদা অদোমগা পুনবসিদা ঐহাক য়াম্না নুংঙাই। পরিং অসি হান্নগুম্না মখা তানা চত্থরগনি। শেংলবা রথ য়াত্রা অসি ঙসিদগী চয়োল অমগী মতুংদা হৌরগনি। মহাপ্রভু জগন্নাথনা খুদিংমকপু থৌজানবা হায়বসি ঐহাক্কী অপাম্বনি। অমর্নাথ য়াত্রাশু হৌখ্রে অমসুং নুমিৎ খরনিগী মতুংদা পনধর্পুর ৱারিশু হৌরগনি। য়াত্রাশিং অসিদা শরুক য়াগদৌরিবা য়াত্রী খুদিংবু ঐহানা য়াইফ পাউজেল পীজরি। খ্বাইদগী নকপদা, কুৎচীগী অনৌবা চহি হৌবগী কুহ্মৈ – অশাধী বীজ লৈরি। কুহ্মৈশিং অসিগীদমক্তা ঐহাক্না মীয়ামগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। পোজিতিবিতীগা মরী লৈনবা মীয়াম্না হোৎনবগী থৌওং কয়া মীয়াম্না ঐহাক্কী ইফমদা পাউদম্লক্কনি হায়না ঐহাক্না চেৎনা থাজৈ। ঐহাক্না অদোমগী মথংগী থাদা অমুক্কা পুন্নবা ঙাইজরি। অদু ফাওবদি, ইশা অমসুং ইমুংবু চেকশিন্না থম্বীয়ু। থাগৎচরি। নমস্কার।