NITI Aayog
NITI Aayog to launch ‘Sampoornata Abhiyan’
Campaign from 4th July – 30th September 2024, aims to achieve saturation in 6 identified indicators in ADP/ABP Districts and Blocks
03 JUL 2024 4:37PM by PIB Delhi
NITI Aayog is launching ‘Sampoornata Abhiyan’, a 3-month campaign from 4th July – 30th September 2024, to undertake a sustained effort to achieve saturation of 6 key indicators in Aspirational Districts and 6 key indicators in Aspirational Blocks across the country. ‘Sampoornata Abhiyan’ seeks to achieve saturation in each of the 6 identified indicators in the 112 Aspirational Districts and 500 Aspirational Blocks under the Aspirational Districts Programme and Aspirational Blocks Programme.
‘Sampoornata Abhiyan’ will focus on the following 6 identified KPIs across all Aspirational Blocks:
1. Percentage of pregnant women registered for Antenatal Care (ANC) within the first trimester
2. Percentage of persons screened for Diabetes against the targeted population in the Block
3. Percentage of persons screened for Hypertension against the targeted population in the Block
4. Percentage of pregnant women taking Supplementary Nutrition under the ICDS Programme regularly
5. Percentage of Soil Health Cards generated against the soil sample collection target
6. Percentage of SHGs that have received a Revolving Fund against the total SHGs in the block
The 6 identified KPIs across Aspirational Districts under ‘Sampoornata Abhiyan’ are:
1. Percentage of pregnant women registered for Antenatal Care (ANC) within the first trimester
2. Percentage of pregnant women taking Supplementary Nutrition under the ICDS Programme regularly
3. Percentage of children fully immunized (9-11 months) (BCG+DPT3+OPV3+Measles 1)
4. Number of Soil Health Cards distributed
5. Percentage of schools with functional electricity at the secondary level
6. Percentage of schools providing textbooks to children within 1 month of the start of the academic session
NITI Aayog is providing a list of activities that districts and blocks can organize as part of the ‘Sampoornata Abhiyan’ launch. Additionally, blocks and districts are being encouraged to regularly conduct outreach activities to maintain the campaign's momentum and foster ongoing participation.
To make this effort successful and to deliver a tangible impact on the ground:
1. Districts/Blocks will develop a 3-month Action Plan to saturate the six indicators
2. Districts/Blocks will track progress on saturation each month
3. Implement awareness and behavior change campaigns
4. District officials will conduct concurrent monitoring field visits
NITI Aayog, in collaboration with the relevant Central Ministries and Departments, as well as the Governments of States and Union Territories, will work together to ensure the effective and rapid development of these Districts and Blocks. This collaboration will focus on improved planning and implementation, capacity building, and establishing systems for enhanced and sustainable service delivery.
About Aspirational Districts and Blocks Programme
The Aspirational Districts Programme (ADP) covering 112 Districts was launched in the year 2018 to ensure the speedy development of the relatively backward and remote areas of the country. ADP has had a measurable and tangible impact on improving key indicators that uplift the lives of its citizens. Building on the success of the Aspirational Districts Programme (ADP), the Aspirational Blocks Programme (ABP) was launched by the Hon’ble PM in 2023 and aims for the saturation of essential government services in 500 Blocks across the country in multiple domains such as health, nutrition, education, drinking water and sanitation, agriculture, water resources, financial inclusion, and basic infrastructure.
Aspirational Districts Programme
Aspirational Blocks Programme
Launched in January 2018 by Hon’ble Prime Minister
Launched in January 2023 by Hon’ble Prime Minister
Aims to quickly and effectively transform 112 districts across the country
Aims for saturation of essential government services in 500 Blocks (329 Districts) across the country
Focuses on five themes:
• Health & Nutrition
• Education
• Agriculture & Water Resources
• Financial Inclusion & Skill Development
• Infrastructure
Focuses on five themes:
• Health & Nutrition
• Education
• Agriculture and Allied Services
• Basic Infrastructure
• Social Development
Progress in measured on 81 indicators of development
Progress is measured on 40 indicators of development
Block Profile can be accessed from here.

নীতি আয়োগ
নীতি আয়োগনা ‘সম্পুর্নতা অভিয়ান’ হৌদোক্লগনি
২০২৪গী জুলাই ৪দগী সেপ্তেম্বর ৩০ ফাওবা কেম্পেন, এ.দি.পি./এ.বি.পি. জিলাশিং অমসুং ব্লোকশিংদা মশক খংদোক্লবা ইন্দিকেতর ৬তা সেচুরেসন ফংনবা পান্দম
03 JUL 2024 4:37PM by PIB Imphal
লৈবাক পুম্বগী এস্পিরেস্নেল জিলাশিংদা মরুওইবা ইন্দিকেতর ৬ অমসুং এস্পিরেস্নেল ব্লোকশিংদা মরুওইবা ইন্দিকেতর ৬কী সেচুরেসন ফংনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎননবা নীতি আয়োগনা ২০২৪গী জুলাই ৪দগী সেপ্তেম্বর ৩০ ফাওবা থা ৩গী ‘সম্পুর্নতা অভিয়ান’ হৌদোক্লি। ‘সম্পুর্নতা অভিয়ান’গী পান্দমদি এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তস প্রোগ্রাম অমসুং এস্পিরেস্নেল ব্লোক প্রোগ্রামগী মখাদা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত ১১২ অমসুং এস্পিরেস্নেল ব্লোক ৫০০দা মশক খংদোক্লবা ইন্দিকেতর ৬ খুদিংদা সেচুরেসন ফংবনি।
‘সম্পুর্নতা অভিয়ান’না এস্পিরেস্নেল ব্লোক পুম্নমক্তা মখাগী মশকখংদোক্লবা কে.পি.আই. ৬তা মীৎয়েং থমগনি:
1. অহানবা ত্রিমেস্তর মতম মনুংদা এন্তেনেতেল কেয়র (এ.এন.সি.)গীদমক রেজিস্তার তৌবা মীরোনবী নুপীগী পর্সেন্তেজ
2. ব্লোক্তা তার্গেত তৌরিবা পোপুলেসনগা য়েংনবদা দাইবেতকীদমক স্ক্রীন তৌখিবা মীওইগী পর্সেন্তেজ
3. ব্লোক্তা তার্গেত তৌরিবা পোপুলেসনগা য়েংনবদা হায়পরতেন্সনদমক স্ক্রীন তৌখিবা মীওইগী পর্সেন্তেজ
4. আই.সি.দি.এস. প্রোগ্রামগী মখাদা চাং নায়না সপ্লিমেন্তরী ন্যুত্রিসন লৌরিবা মীরোনবী নুপীগী পর্সেন্তেজ
5. সোইল সেম্পল কলেক্সন তার্গেৎকা য়েংনবদা জেনরেত তৌখিবা সোইল হেল্থ কার্দকী
6. ব্লোক্তা অপুনবা এস.ঐচ.সি.শিংগা য়েংনবদা রিভোলবিং ফন্দ ফংলবা এস.ঐচ.সি.শিংগী পর্সেন্তেজ
‘সম্পুর্নতা অভিয়ান’গী মখাদা এস্পিরেস্নেল জিলা পুম্বদা মশকখংদোক্লবা কে.পি.আই. ৬ অদুদি:
1. অহানবা ত্রিম্সতর মতম মনুংদা এন্তেনেতেল কেয়র (এ.এন.সি.)গীদমকরেজিস্তার তৌবা মীরোনবী নুপীগী
2. আই.সি.দি.এস. প্রোগ্রামগী মখাদা চাং নায়না সপ্লিমেন্তরী ন্যুত্রিসন লৌরিবা মীরোনবী নুপীগী পর্সেন্তেজ
3. মপুংফানা তিকা থারবা অঙাংগী পর্সেন্তেজ (থা ৯-১১) (বি.সি.জি+দি.পি.তি.৩+ও.পি.ভি.৩+মীজলস ১)
4. য়েন্থোকখ্রবা সোইল হেল্থ কার্দশিংগী মশিং
5. সেকেন্দরী থাক্তা ফঙ্কসনেল ইলেক্ত্রিসিতী লৈবা স্কুলশিংগী পর্সেন্তেজ
6. একাদেমিক সেসন হৌবগী থা ১গী মনুংদা অঙাংশিংদা তেক্সবুকশিং ফংহল্লিবা স্কুলশিংগী পর্সেন্তেজ
নীতি আয়োগনা ‘সম্পুর্নতা অভিয়ান’ হৌদোকপগী শরুক ওইনা জিলাশিং অমসুং ব্লোকশিংনা ওঔর্গনাইজ তৌবা য়াবা এক্তিবিতীশিংগী পরিং অমা পীরি। মসিগা লোয়ননা ব্লোকশিং অমসুং জিলাশিংবু কেম্পেনগী মোমেন্তম ঙাক্তুনা থম্নবা অমসুং চত্থরিবা অসিদা শরুক য়াবা থৌগৎনবা চাং নায়না আউতরিচ এক্তিবিতীশিং পাংথোক্নবা ব্লোকশিং অমসুং জিলাশিংবু থৌগৎলি।
হোৎনরিবা অসি মায় পাকহন্নবা অমসুং গ্রাউন্দদা তেঞ্জিবল ইম্পেক্ত অমা দেলিবর তৌনবা:
1. জিলাশিং/ব্লোকশিংনা ইন্দিকেতর তরুক সেচুরেত তৌনবা থা ৩গী এক্সন প্লান অমা দেবেলপ তৌগনি
2. জিলাশিং/ব্লোকশিংনা থা খুদিংগী সেচুরেসনদা প্রোগ্রেস ত্রেক তৌগনি
3. ইমপ্লিমেন্ত এৱারনেস অমসুং বিহেবিয়র চেঞ্জ কেম্পেনশিং
4. দিস্ত্রিক্ত ওফিসিয়েলশিংনা কনকরেন্ত মোনিতরিং ফিল্দ ভিজিতশিং কন্দক্ত তৌগনি
নীতি আয়োগনা মরী লৈনবা কেন্দ্র মন্ত্রালয়শিং অমসুং বিভাগশিং অমদি রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী সরকারশিংগা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা মসিগী জিলাশিং অমসুং ব্লোকশিংগী ইফেক্তিব অমসুং রেপিদ দেবলপমেন্তগীদমক পুন্না থবক তৌমিন্নগনি। কোলাবোরেসন অসিনা প্লানিং অমসুং ইমপ্লিমেন্তেসন ফগৎহনবা, কেপাসিতী বিলদিং, অমসুং এনহেন্স অমসুং সস্তেনেবল সর্বিস দেলিবরীগীদমক সিস্তেমশিং শেমগৎপদা মীৎয়েং থমগনি।
এস্পিরেস্নেল জিলাশিং অমসুং ব্লোকস প্রোগ্রামগী মরমদা
জিলা ১১২ কোন্সিল্লিবা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তস প্রোগ্রাম (এ.দি.পি.) অসি লৈবাক অসিগী চাউখৎপা ৱাৎলিবা অমসুং মনুংহুঞ্জিনবা লমদমশিংবু খুমাং চাউশিন্না চাউখৎপা পুরক্নবা চহি ২০১৮দা হৌদোকখি। এ.দি.পি.না মসিগী নাগরিকশিংগী পুন্সীগী থাক হেনগৎহল্লিবা মরুওইবা ইন্দিকেতরশিং ফগৎহনবদা ওনবা য়াবা অমসুং অকনবা শাফু অমা পীরি। এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তস প্রোগ্রাম (এ.দি.পি.) মায়পাকপগী পরিংদা, ২০২৩দা ইকায় খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা এস্পিরেস্নেল ব্লোকস প্রোগ্রাম (এ.বি.পি.) হৌদোকখি অমসুং হেল্থ, ন্যুত্রিসন, এজুকেসন, দ্রিঙ্কিং ৱাতর অমসুং সেনিতেসন, এগ্রিকলচর, ৱাতর রিসোর্সেস, ফাইনান্সিয়েল ইনক্লুজন অমসুং বেসিক ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনচিংবা মল্তিপল দোমেনশিংদা লৈবাক পুম্বদা ব্লোক ৫০০দা তঙায়ফদ্রবা গবর্নমেন্ত সর্বিসশিংগী সেচুরেসনগী পান্দম থম্লি।
এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তস প্রোগ্রাম
এস্পিরেস্নেল ব্লোকস প্রোগ্রাম
ইকায় খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৮গী জনুৱারীদা হৌদোকখি
ইকায় খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ২০২৩গী জনুৱারীদা হৌদোকখি
লৈবাক পুম্বগী জিলা ১১২বু অথুবা অমসুং ইফেক্তিব ওইবা ত্রান্সফোর্মদা পান্দম
লৈবাক পুম্বগী ব্লোক ৫০০ (জিলা ৩২৯)দা তঙায়ফদ্রবা গবর্নমেন্ত সর্বিসশিংগী সেচুরেসনগী পান্দম
থীম মঙাদা মীৎয়েং থম্লি:
• হেল্থ & ন্যুত্রিসন
• এজুকেসন
• এগ্রিকলচর & ৱাতর রিসোর্সেস
• ফাইনান্সিয়েল ইনক্লুজন & স্কিল দেবেলপমেন্ত
• ইনফ্রাস্ত্রকচর
থীম মঙাদা মীৎয়েং থম্লি:
• হেল্থ & ন্যুত্রিসন
• এজুকেসন
• এগ্রিকলচর & এলাইদ সর্বিসশিং
• বেসিক ইনফ্রাস্ত্রকচর
• সোসিয়েল দেবেলপমেন্ত
দেবেলপমেন্তগী ইন্দিকেতর ৮১দা প্রোগ্রেস ওনলে
দেবেলপমেন্তগী ইন্দিকেতর ৪০দা প্রোগ্রেস ওনলি
ব্লোক প্রোফাইল মসিদা ফংগনি