Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses the ‘Pichhda Varg Samman Sammelan’ at Mahendragarh, Haryana today
Haryana Government's 3 important decisions for OBC welfare: Increasing the creamy layer limit from ₹6 lakh to ₹8 lakh, providing 8% reservation to Group A and 5% to Group B in Panchayats and Municipal Corporations
All these three pro-people decisions are in line with Prime Minister Shri Narendra Modi's policies of public welfare
Our party has given the country its first strong Prime Minister who comes from a backward class
Under the leadership of PM Shri Narendra Modi, image of Haryana has improved from being Ease of Doing Corruption state to Ease of Doing Business
Modi ji has worked to give constitutional rights to entire backward society by giving constitutional recognition to OBC Commission
For the first time, Modi ji gave 27 % reservation for OBCs in Kendriya Vidyalayas, Navodaya Vidyalayas, Sainik Schools and NEET examinations
Previous governments should be held to account for corruption in jobs, spreading casteism, injustice to OBC society, and nepotism
16 JUL 2024 5:34PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addressed the ‘Pichhda Varg Samman Sammelan’ at Mahendragarh, Haryana today. The Chief Minister of Haryana, Shri Nayab Singh Saini, Union Ministers including, Shri Dharmendra Pradhan, Shri Rao Inderjit Singh and Shri Krishan Pal Gurjar were among the dignitaries present on the occasion.
In his address, Shri Amit Shah said that the land of Haryana is famous in India for 3 things – maximum number of jawans in the army, maximum number of athletes and maximum food grain production. He said that the Haryana Cabinet has taken three important decisions – first to increase the creamy layer limit from Rs. 6 to 8 lakh excluding salaries and agricultural income, second to change the reservation in Panchayats by providing 8% reservation for Group A as well as 5% reservation for Group B, and, similar reservation has also been extended in Municipal Corporations. Shri Shah said that these three pro-people decisions are in line with Prime Minister Shri Narendra Modi's policies of public welfare.
Union Home Minister said that in 2014, Shri Narendra Modi, in his first speech as Prime Minister in Parliament, had said that this is a government of Dalits, poor and backward. The Home Minister said that his party has given the country its first strong Prime Minister who comes from a backward class. He said that today, out of 71 ministers in the Union Cabinet led by Prime Minister Modi, 27 are from Backward Classes, including 2 from Haryana. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi ji has honoured the entire OBC community from the country, including Haryana.
Shri Amit Shah said that when the Kaka Kalelkar Commission was formed in 1957 for the reservation of OBCs, it was not allowed to be implemented for many years. He said that in 1980, the then Prime Minister put the Mandal Commission on hold and when it was brought in 1990, the then Prime Minister opposed it. He said that Prime Minister Modi has provided constitutional rights to the OBC society by giving constitutional recognition to the OBC Commission. Shri Shah added that for the first time, Modi ji has given 27 percent reservation in Kendriya Vidyalayas, Navodaya Vidyalayas, Sainik Schools and NEET examinations. Along with this, a historic decision was also taken by Prime Minister Modi to increase the limit of the creamy layer by excluding agriculture and salary income from it.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Haryana Government has also launched several schemes for the welfare of backward classes. He said that in Haryana, a backward class person has been made the Chief Minister and now the state will move forward under the leadership of Shri Nayab Singh Saini Ji. Shri Shah said that the previous governments have given Haryana nothing but casteism and corruption. He said that under the leadership of PM Shri Narendra Modi, image of Haryana has improved from being Ease of Doing Corruption state to Ease of Doing Business.
Shri Amit Shah said that the Modi government has provided a development oriented government for Haryana. He said that today Haryana is the largest exporter of basmati rice in the country, every tenth jawan in the army comes from Haryana and the maximum crop is purchased by the Haryana government on MSP. Haryana became the first state to give ownership of land under Lal Dora in the village, state with most educated panchayats, 50 percent participation of women, and Haryana became the first state to provide tap water to every household. He said that the first AYUSH University was built in Haryana, the highest per capita GST collection is in Haryana, and the state contributes the most per capita to the country's economy. Apart from this, Haryana ranks third in milk production, having maximum social security pensions and has received three awards for improvement in standards. He said that 400 Fortune Companies of the world are also in Haryana.
Union Home Minister said that the previous governments did not give anything to Haryana in the name of development. He said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Central Government and the Haryana Government jointly have provided houses, gas connections, electricity, toilets, free treatment up to 5 lakh to the poor along with 5 kg free food grains to every poor. He said that the previous government gave only Rs 41,000 crore to Haryana in its 10 years long rule, while Prime Minister Modi's government has done the work of giving Rs 2,69,000 crore to Haryana in 10 years. Shri Shah added that in the last 10 years, 12 expressways were built in Haryana, and every district in every state was connected with national highways. Metro rail was started from Gurugram –Sikandarpur and Badarpur-Mujesar along with the first airport was built in Hisar. He said that under the Modi government, an AIIMS was built in Rewari having 750 beds and a new campus of IIT Delhi was established in Jhajjar and the biggest cancer institute was built in Badsa village at a cost of Rs. 2000 crores.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা হরিয়ানাগী মহেন্দ্রগর্হদা ঙসি 'পিছদা ভর্গ সম্মান সমেলন'দা ৱা ঙাংখ্রে
হরিয়ানা লৈঙাক্না ও.বি.সি. ৱেলফিয়রগীদমক মরুওইবা ৱারেপ অহুম লৌখ্রেঃ ক্রিমী লেয়রগী লিমিত লুপা লাখ ৬তগী লুপা লাখ ৮দা হেনগৎপা, পঞ্চায়ত অমসুং ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন্দা গ্রুপ এদা ৮%গী রিজর্বেসন পীবা অমসুং গ্রুপ বিদা ৫% পীবা
হায়রিবা মীয়াম খক্তগী ওইবা ৱারেপশিং অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক লৌখৎপা থৌশিলশিংগা তুননা চৎলি
ঐখোয়গী দলনা লৈবাক অসিদা বেকৱার্দ ক্লাসতগী হৌরকপা মপাঙ্গল লৈরবা অহানবা প্রধান মন্ত্রী অমা খুদোল তমখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, হরিয়ানাগী শক্তম অসি ইজ ওব দুইং করপসন্দগী ইজ ওব দুইং বিজিনেস লোমদা ফগৎলক্লে
মোদীজিনা ও.বি.সি. কম্মিসন্দা কন্সতিত্যুসনেল রিকগ্নিসন পীদুনা অপুনবা বেকৱার্দ ওইবা খুন্নাইদা সংবিধানগী হক পীনবা হোৎনরি
ইহান হানবা ওইনা মোদীজিনা কেন্দ্রিয়া বিদ্যালয়, নবোদয়া বিদ্যালয়, সাইনিক স্কুল অমসুং নীত এগজামিনেসন্দা ও.বি.সি.গীদমক ২৭%গী কোতা পীখ্রে
থবক চঙবদা শেঞ্জা থুমজা, কাসিজম শন্দোক্লিবা, ও.বি.সি. কাংলুপতা অচুম্বা ফংহল্লমদবা অমসুং নেপোতিজমগী দাইত্য অসি মমাং সরকারনা পুগদবনি
16 JUL 2024 5:34PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা হরিয়ানাগী মহেন্দ্রগর্হদা ঙসি 'পিছদা ভর্গ সম্মান সমেলন'দা ৱা ঙাংখ্রে। হরিয়ানাগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী নায়ব সিংহ সাইনি, কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিংগী মরক্তা শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান, শ্রী রাও ইন্দর্জিত সিংহ অমসুং শ্রী কৃষ্ণন পাল গুর্জার য়াওনা অতৈ শক্নাইরবা মীওই কয়ানা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোলদা শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি হরিয়ানা হায়রিবা লম অসি ভারত্তা পোৎশক অহুমগীদমক মমিং চৎলি – আর্মীদা খ্বাইদগী জৱান মশীং য়াম্বা, শান্নরোই খ্বাইদগী মশীং য়াম্বা অমসুং চীঞ্জাক্কী পোথোক খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা। মহাক্না হায়খি, হরিয়ানাগী মন্ত্রী মন্দল মীফমনা মরুওইবা ৱারেপ অহুম লৌখ্রে – অহানবদা সেলরী অমসুং লৌউশিংউগী চাগা খাইদোক্লগা ক্রিমী লেয়রগী লিমিত লুপা লাখ ৬তগী লুপা লাখ ৮দা হেনগৎপা, অনিশুবদা পঞ্চায়ত্তা অমসুং ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসন্দা গ্রুপ এদা ৮%গী রিজর্বেসন পীবা অমসুং গ্রুপ বিদা ৫% পীবা অসিনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি হায়রিবা মীয়াম খক্তগী ওইবা ৱারেপশিং অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মীয়ামগী য়াইফনবগীদমক লৌখৎপা থৌশিলশিংগা তুননা চৎলি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২০১৪দা, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পার্লিয়ামেন্ততা প্রধান মন্ত্রী ওইনা মহাক্কী অহানবা ৱারোল পীবদা হায়খি মদুদি লাক্লিবা সরকার অসি দলিত, লাইরবশিং অমসুং বেকৱার্দশিংগীদমক্নি। গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী দলনা লৈবাক অসিদা বেকৱার্দ ক্লাসতগী হৌরকপা মপাঙ্গল লৈরবা অহানবা প্রধান মন্ত্রী অমা খুদোল তমখ্রে। মহাক্না হায়খি, ঙসিদি প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লুচিংলিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলদা লৈবা মন্ত্রী ৭১গী মনুংদা ২৭ তি বেকৱার্দ ক্লাস্তগীনি, মসিদা হরিয়ানাদগী ২ য়াওরি। মহাক্না হায়খি, প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজিনা লৈবাক অসিগী হরিয়ানা য়াওনা ও.বি.সি. কম্ম্যনিতী পুম্ববু ইকাইখুম্নবা উৎলি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি ১৯৫৭দা ও.বি.সি.শিংগীদমক কাকা কালেল্কর কমিসন শেম্বা মতমদা মদু চহি কয়া অমা থবক ওইনা চলাইবা য়াহল্লমদে। মহাক্না হায়খি, ১৯৮০দা মতম অদুগী প্রধান মন্ত্রীনা মন্দল কমিসনবু মতম খরা লেপহনখি অদুগা ১৯৯০দা পুখৎলকপা মতমদা প্রধান মন্ত্রীনা মদুগী মাইয়োক্তা লৈখি। মহাক্না হায়খি, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ও.বি.সি. কম্মিসন্দা কন্সতিত্যুসনেল রিকগ্নিসন পীদুনা অপুনবা বেকৱার্দ ওইবা খুন্নাইদা সংবিধানগী হক পীনবা হোৎনরি। শ্রী শাহনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ইহান হানবা ওইনা মোদীজিনা কেন্দ্রিয়া বিদ্যালয়, নবোদয়া বিদ্যালয়, সাইনিক স্কুল অমসুং নীত এগজামিনেসন্দা ও.বি.সি.গীদমক ২৭%গী কোতা পীখ্রে। মসিগা লোইননা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লৌউশিংউ অমসুং সেলরী চাগা খাইদোক্তুনা ক্রিমি লেয়রগী লিমিতসু হেনগৎহন্দুনা পুৱারীদা লৈহৌরগদবা ৱারেপ অমা লৌখ্রে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হরিয়ানা লৈঙাক্না বেকৱার্দ ক্লাসশিংবু নুংঙাই য়াফনবগীদমক তোঙান-তোঙানবা থৌশিল কয়া লিংখৎখ্রে। মহাক্না হায়খি হরিয়ানাদা, বেকৱার্দ ক্লাসতগী মীওই অমা মুখ্য মন্ত্রী ওইহনখ্রে অমসুং রাজ্য অসিনা শ্রী নায়ব সিংহ সাইনিজিগী লুচিং মখাদা মাঙজিল থানা চঙশিল্লগনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মমাংদা লৈরম্বা লৈঙাক্না হরিয়ানাদা কাসিজম অমসুং শেঞ্জা থুমজা নত্তনা করিসু থম্লমদে। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, হরিয়ানাগী শক্তম অসি ইজ ওব দুইং করপসন্দগী ইজ ওব দুইং বিজিনেস লোমদা ফগৎলক্লে।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি মোদী লৈঙাক অসিনা হরিয়ানাগীদমক চাউখৎপদা মায় ওনশিনবা লৈঙাক অমা পীখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি হরিয়ানানা লৈবাক অসিগী বাস্মতি চেঙ খ্বাইদগী য়াম্না পুথোক্লি, আর্মিগী জৱান তরাগী মনুংদা অমদি হরিয়ানাদগী ওইরি অমসুং এম.এস.পি.দা খ্বাইদগী য়াম্বা মহৈ মরোঙশিং হরিয়ানানা লৈরি। হরিয়ানানা লাল দোরাগী মখাদা খুঙ্গংদা লম মপু ওইহনবা ইহান হানবা রাজ্য ওইরে, খ্বাইদগী মহৈ মশিং হৈবা পঞ্চাওত লৈবা রাজ্য ওইরে, নুপী চাদা ৫০না শরুক য়ারি অমসুং হরিয়ানানা য়ুম্থোং খুদিংদা তোতি ঈশিং পীবা ইহা হানবা রাজ্য ওইরে। মহাক্না হায়খি মদুদি ইহান হানবা আয়ুশ য়ুনিভর্সিতী অদু হরিয়ানাদা শাখি, পর কেপিতা জি.এস.তি. কলেক্সন খ্বাইদগী ৱাংবসু হরিয়ানানা ওইরি। মসিগী মথক্তা, হরিয়ানানা শঙ্গোম পুথোকপদা অহুমশুবা মফমদা লৈরি, খ্বাইদগী য়াম্বা সোসিএল সেক্যুরিতী পেন্সন লৈ অমসুং হিংবগী থাক হেনগৎপগী মনা অহুমশুবা ফংখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি মালেমগী ফোর্চুন কমপেনী ৪০০ সু হরিয়ানাদা লৈ।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মমাংগী সরকারনা হরিয়ানাদা চাউখৎপগী মিংদা করিসু থাম্বীরমদে। মহাক্না হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, কেন্দ্রগী লৈঙাক অমসুং হরিয়ানা লৈঙাক্না পুন্না য়ুম, গ্যাস কন্নেক্সন, মৈ, তোইলেত, লাইরবা খুদিংমক্তা লেম্না হৱাই চেঙৱাই পীবগা লোইননা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না অনা লাইয়েং পীখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংগী সরকারনা চহি ১০ পাল্লকপদা লুপা করোর ৪১,০০০ খক্তা হরিয়ানাদা পীখি, অদুবু প্রধান মন্ত্রী মোদীগী লৈঙাক্না চহি ১০দা লুপা করোর ২,৬৯,০০০গী থবক পীখ্রে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি ১০ অসিদা, হরিয়ানাদা এক্সপ্রেসৱে ১২ শাখ্রে অমসুং রাজ্য অসিগী জিল্লা খুদিংমক হায়ৱেগা শম্নখ্রে। মেত্রো রেলসু গুরুগ্রাম-সিকন্দরপুর ফাওবা অমসুং বদরপুর-মুজেসর ফাওবগী হৌখ্রে অমসুং হিসারদা অহানবা এয়রপোর্ত শাখ্রে। মহাক্না হায়খি মোদী লৈঙাক্কী মখাদা, ফমুং ৭৫০ লৈবা এ.আই.আই.এম.এস. অমা শাখ্রে অমসুং আই.আই.তি. দিল্লীগী অনৌবা কেম্পস অমা ঝজারদা শাখ্রে অমসুং লুপা করোর ২০০০ চঙনা বদসা খুঙ্গংদা খ্বাইদগী চাউবা কেন্সর ইন্সতিত্যুত অমা শাখ্রে।