Ministry of Finance
GOVERNMENT SOCIAL SECTOR SPENDING SHOWS RISING TREND SINCE 2016, STATES ECONOMIC SURVEY 2023-24
SOCIAL WELFARE EXPENDITURE GROWS AT CAGR OF 12.8% BETWEEN FY18 - FY24
HEALTH EXPENDITURE INCREASES AT CAGR OF 15.8%
EXPENDITURE ON SOCIAL SERVICES INCREASES TO 7.8% OF GDP; HEALTH EXPENDITURE INCREASES TO 1.9% OF GDP IN FY24
22 JUL 2024 2:51PM by PIB Delhi
India’s high and sustained economic growth in recent years is being accompanied by social and institutional progress, underpinned by transformational and effective implementation of Government programmes, states the Economic Survey 2023-24 tabled by the Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman, in Parliament today.
The Survey notes that the Government’s spending on social services has shown a rising trend since FY16, with a focus on many aspects of the social well-being of citizens of the country. Between FY18 and FY24, the overall social welfare expenditure has grown at a Compounded Annual Growth Rate (CAGR) of 12.8% while the expenditure on health has grown at a CAGR of 15.8 %. Out of the total expenditure on Social Services of Rs. 23.5 lakh crores in BE 2023-24, health expenditure has increased to Rs. 5.85 lakh crores, as compared to the total expenditure on Social Services of Rs.11.39 lakh crores and health expenditure of Rs. 2.43 lakh crores in 2017-18.
As a percent of GDP, expenditure on social services has increased from 6.7% in 2017-18 to 7.8% in 2023-24. Correspondingly, health expenditure has increased from 1.4% to 1.9% in the same period. The Survey also highlights that as a percent of total expenditure, the expenditure on social services registered an increase to 26% in 2023-24 BE, out of which the expenditure on health constituted 6.5%.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୧୬ ପର ଠାରୁ ସରକାରୀ ସାମାଜିକ କ୍ଷେତ୍ର ଖର୍ଚ୍ଚ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି: ରାଜ୍ୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ୨୦୨୩ -୨୪
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୮ ରୁ ୨୪ ମଧ୍ୟରେ ସମାଜ କଲ୍ୟାଣ ଖର୍ଚ୍ଚ ୧୨.୮% ସିଏଜିଆର୍ ହାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି
୧୫.୮% ସିଏଜିଆର୍ ରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରର ଖର୍ଚ୍ଚ ବୃଦ୍ଧି
ସାମାଜିକ ସେବା ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ଜିଡିପିର ୭.୮% କୁ ବୃଦ୍ଧି; ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୪ରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ଜିଡିପିର ୧.୯% କୁ ବୃଦ୍ଧି
22 JUL 2024 2:51PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ ଉପସ୍ଥାପିତ କରିଥିବା ୨୦୨୩ - ୨୪ ଅର୍ଥନୈତିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ଯେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷ ଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତର ଉଚ୍ଚ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସହିତ ସାମାଜିକ ଏବଂ ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ପ୍ରଗତି ହେଉଛି ।
ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣର ଅନେକ ଦିଗ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ସହିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୬ ପର ଠାରୁ ସାମାଜିକ ସେବା ଉପରେ ସରକାରଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୮ ରୁ ୨୪ ମଧ୍ୟରେ ସାମଗ୍ରିକ ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ ଖର୍ଚ୍ଚ ୧୨.୮% ଚକ୍ରବୃଦ୍ଧି ବାର୍ଷିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର (ସିଏଜିଆର୍‌) ରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ୧୫.୮% ସିଏଜିଆରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ୨୦୨୩ - ୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସାମାଜିକ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୋଟ ୨୩.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୨୦୧୭ - ୧୮ରେ ସାମାଜିକ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୋଟ ୧୧.୩୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ୨.୪୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ତୁଳନାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ୫.୮୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଜିଡିପିର ଏକ ପ୍ରତିଶତ ହିସାବରେ , ସାମାଜିକ ସେବା ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ୨୦୧୭ - ୧୮ ରେ ୬.୭% ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୩ -୨୪ରେ ଏହା ୭.୮% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସେହିଭଳି ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ୧.୪% ରୁ ୧.୯% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ମୋଟ ଖର୍ଚ୍ଚର ଏକ ପ୍ରତିଶତ ହିସାବରେ ୨୦୨୩ -୨୪ ବିଇ (ବଜେଟ୍ ଅନୁମାନ) ରେ ସାମାଜିକ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟୟ ୨୬% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ୬.୫% ଥିଲା ।