Ministry of Finance
ECONOMIC SURVEY CONSERVATIVELY PROJECTS A REAL GDP GROWTH OF 6.5–7 PER CENT IN FY25
22 JUL 2024 3:28PM by PIB Delhi
REAL GDP GROWS BY 8.2 PER CENT IN FY24; EXCEEDS 8 PER CENT IN THREE OUT OF FOUR QUARTERS
RETAIL INFLATION DECLINES TO 5.4 PER CENT IN FY24 DUE TO DEFT ADMINISTRATIVE AND MONETARY POLICIES
ECONOMIC GROWTH OF 8.2 PER CENT SUPPORTED BY INDUSTRIAL GROWTH RATE OF 9.5 PER CENT
29 STATES AND UNION TERRITORIES WITNESS INFLATION RATE BELOW 6 PER CENT
INDIA’S BANKING AND FINANCIAL SECTOR DISPLAYS STELLAR PERFORMANCE; RBI MAINTAINS STEADY POLICY RATE
DOUBLE-DIGIT AND BROAD-BASED GROWTH IN BANK CREDIT
AGRICULTURE AND ALLIED ACTIVITIES WITNESS DOUBLE DIGIT GROWTH IN CREDIT
RBI PROJECTS INFLATION TO FALL TO 4.5 PER CENT IN FY25
INDIA TOP REMITTANCE RECIPIENT COUNTRY GLOBALLY WITH USD 120 BILLION IN 2023
SIX KEY FOCUS AREAS IN AMRIT KAAL - BOOST PRIVATE INVESTMENT, EXPANSION OF MSMES, AGRICULTURE AS GROWTH ENGINE,
FINANCING GREEN TRANSITION, BRIDGING EDUCATION-EMPLOYMENT GAP, AND CAPACITY BUILDING OF STATES
INDIA MAKES PROGRESS ON CLIMATE ACTION AND ENERGY EFFICIENCY; 45.4 PER CENT INSTALLED ELECTRICITY GENERATION FROM NON-FOSSIL SOURCES
INDIA DECOUPLES ECONOMIC GROWTH FROM GREENHOUSE GAS EMISSIONS; GDP STANDS AT 7% WHILE EMISSIONS WERE AT 4% BETWEEN 2005-19
GINI COEFFICIENT DECLINES, UNDERSCORES SOCIAL SECTOR INITIATIVES REDUCE INEQUALITY
MORE THAN 34.7 CRORE AYUSHMAN BHARAT CARDS GENERATED, 7.37 CRORE HOSPITAL ADMISSIONS COVERED
22 MENTAL DISORDERS COVERED UNDER AYUSHMAN BHARAT
RAPID PROGRESS IN R&D, ONE LAKH PATENTS GRANTED IN FY24, COMPARED TO LESS THAN 25,000 IN FY20
NET PAYROLL ADDITIONS TO EPFO MORE THAN DOUBLES FROM 61.1 LAKH IN FY19 TO 131.5 LAKH IN FY24
GIG WORKFORCE TO EXPAND TO 2.35 CRORE BY 2029–30
AGRICULTURE AND ALLIED SECTORS REGISTER AVERAGE ANNUAL GROWTH RATE OF 4.18 PER CENT OVER LAST 5 YEARS
ALLIED AGRI SECTORS EMERGING AS ROBUST GROWTH CENTRES AND SOURCES FOR IMPROVING FARM INCOMES
INVESTMENT IN AGRICULTURE RESEARCH CONTRIBUTES TO FOOD SECURITY; FOR EVERY RUPEE INVESTED, PAYOFF OF ₹13.85
INDIA’S PHARMA MARKET WORLD'S THIRD LARGEST AT USD 50 BILLION
PLI SCHEMES KEY IN ACHIEVING ‘AATMANIRBHAR BHARAT’ ATTRACT ₹1.28 LAKH CRORE INVESTMENT
INDIA’S SERVICES EXPORTS CONSTITUTE 4.4 % OF WORLD’S COMMERCIAL EXPORTS IN 2022
INDIA’S SHARE IN DIGITALLY DELIVERED SERVICES EXPORTS STANDS AT 6% IN 2023; INDIA HAS 1,580 GLOBAL CAPABILITY CENTRES
INDIA WITNESSES 92 LAKH FOREIGN TOURIST ARRIVALS IN 2023
INDIAN E-COMMERCE INDUSTRY SET TO CROSS USD 350 BILLION BY 2030
AVERAGE PACE OF NH CONSTRUCTION INCREASES 3 TIMES FROM 11.7 KM PER DAY IN FY14 TO AROUND 34 KM PER DAY BY FY24
RAILWAYS CAPEX INCREASES BY 77 PERCENT IN THE PAST 5 YEARS
NEW TERMINAL BUILDINGS AT 21 AIRPORTS OPERATIONALISED
MISSION LIFE FOCUSES ON HUMAN-NATURE HARMONY PROMOTING MINDFUL CONSUMPTION
ECONOMIC SURVEY 2023-24 HIGHLIGHTS
Economic Survey 2023-24 was tabled in Parliament today by Union Minister for Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman. The main highlights of the Economic Survey are as follows;
Chapter 1: State of the Economy – Steady as She Goes
• Economic Survey conservatively projects a real GDP growth of 6.5–7 per cent, with risks evenly balanced, cognizant of the fact that the market expectations are on the higher side.
• India’s economy carried forward the momentum it built in FY23 into FY24 despite a gamut of external challenges. The focus on maintaining macroeconomic stability ensured that external challenges had minimal impact on India’s economy.
• India's real GDP grew by 8.2 per cent in FY24, exceeding 8 per cent mark in three out of four quarters of FY24.
• On supply side, Gross value added (GVA) grew by 7.2 per cent in FY24 (at 2011-12 prices) and net taxes at constant prices grew by 19.1 per cent in FY24.
• With deft management of administrative and monetary policies, retail inflation reduced from 6.7 per cent in FY23 to 5.4 per cent in FY24.
• Current Account Deficit (CAD) stood at 0.7 per cent of the GDP during FY24, an improvement from the deficit of 2.0 per cent of GDP in FY23.
• Indian economy has recovered and expanded in an orderly fashion post pandemic. The real GDP in FY24 was 20 per cent higher than its level in FY20, a feat that only a very few major economies achieved.
• 55% of tax collected accrued from direct taxes and remaining 45% from indirect taxes.
• Government has been able to ensure free food grains to 81.4 Crore people. Total expenditure allotted to capital spending have progressively enhanced.
Chapter 2: Monetary Management and Financial Intermediation- Stability is the Watchword
• India’s banking and financial sectors have displayed a stellar performance in FY24.
• RBI maintained a steady policy rate throughout the year with overall inflation rate under control.
• Monetary Policy committee (MPC) maintained the status quo on the policy repo rate at 6.5 per cent in FY24. Inflation made to gradually align with its target while supporting growth.
• Credit disbursal by Scheduled Commercial Banks (SCBs) stood at ₹164.3 lakh crore, growing by 20.2 per cent at the end of March 2024.
• Growth in broad money (M3), excluding the impact of merger of HDFC with HDFC Bank, was 11.2 per cent (YoY) as on 22 March 2024, compared to 9 per cent a year ago.
• Double-digit and broad-based growth in bank credit, gross and net non-performing assets at multi-year lows, and improvement in bank asset quality highlight the government’s commitment to a healthy and stable banking sector.
• Credit growth remains robust mainly driven by the lending to services and personal loans.
• Agriculture and allied activities witnessed double digits growth in credit during FY24.
• Industrial credit growth was 8.5 per cent compared to 5.2 per cent a year ago.
• IBC has been recognised as an effective solution for the twin balance sheet problem, in the last 8 years, 31,394 corporate debtors involving a value of Rs 13.9 Lakh Crore have been disposed off as of March 2024.
• Primary capital markets facilitated capital formation of ₹10.9 lakh crore during FY24 (approximately 29 per cent of the gross fixed capital formation of private and public corporates during FY23).
• The market capitalisation of the Indian stock market has seen a remarkable surge, with the market capitalisation to GDP ratio being the fifth largest in the world.
• Financial inclusion is not just a goal but also an enabler for sustainable economic growth, reduction of inequality and elimination of poverty. The next big challenge is Digital Financial Inclusion (DFI).
• Dominance of banking support to credit is steadily being reduced and the role of capital markets is rising. As India’s financial sector undergoes critical transformation, it must brace for likely vulnerabilities.
• India poised to emerge as one of the fastest-growing insurance markets in the coming decade.
• Indian microfinance sector emerges as the second largest in the world after China.
Chapter 3: Prices and Inflation- Under Control
• Central Government’s timely policy interventions and the Reserve Bank of India’s price stability measures helped maintain retail inflation at 5.4 per cent - the lowest level since the pandemic.
• Central Government announced price cuts for LPG, petrol, and diesel. As a result, retail fuel inflation stayed low in FY24.
• In August 2023, the price of domestic LPG cylinders was reduced by ₹200 per cylinder across all markets in India. Since then, LPG inflation has been in the deflationary zone.
• Further, Centre lowered the prices of petrol and diesel by ₹2 per litre. Consequently, retail inflation in petrol and diesel used in vehicles also moved to the deflationary zone.
• India’s policy adeptly steered through challenges, ensuring price stability despite global uncertainties
• Core services inflation eased to a nine-year low in FY24; at the same time, core goods inflation also declined to a four-year low.
• In FY24, core consumer durables inflation declined due to an improved supply of key input materials to industries.
• Agriculture sector faced challenges due to extreme weather events, depleted reservoirs, and crop damage, which impacted farm output and food prices. Food inflation stood at 6.6 per cent in FY23 and increased to 7.5 per cent in FY24.
• Government took appropriate administrative actions, including dynamic stock management, open market operations, subsidised provision of essential food items and trade policy measures, which helping to mitigate food inflation.
• 29 States and Union Territories recorded inflation below 6 per cent in FY24.
• Besides, States experiencing higher overall inflation tend to have a wider rural-to-urban inflation gap, with rural inflation surpassing urban inflation.
• Going forward, the RBI projects inflation to fall to 4.5 per cent in FY25 and 4.1 per cent in FY26, assuming normal monsoon and no external or policy shocks.
• IMF forecasts inflation of 4.6 per cent in 2024 and 4.2 per cent in 2025 for India.
Chapter 4 : External Sector - Stability Amid Plenty
• India’s external sector remained strong amidst on-going geopolitical headwinds accompanied by sticky inflation.
• India’s rank in the World Bank’s Logistics Performance Index improved by six places, from 44th in 2018 to 38th in 2023, out of 139 countries.
• The moderation in merchandise imports and rising services exports have improved India’s current account deficit which narrowed 0.7 per cent in FY24.
• India is gaining market share in global exports of goods and services. Its share in global goods exports was 1.8 per cent in FY24, against an average of 1.7 per cent during FY16-FY20.
• India’s services exports grew by 4.9 per cent to USD 341.1 billion in FY24, with growth largely driven by IT/software services and ‘other’ business services.
• India is the top remittance recipient country globally, with remittances reaching a milestone of USD 120 billion in 2023.
• India’s external debt has been sustainable over the years, with the external debt to GDP ratio standing at 18.7 per cent at the end of March 2024.
Chapter 5: Medium-Term Outlook – A Growth Strategy for New India
• Key areas of policy focus in the short to medium term - job and skill creation, tapping the full potential of the agriculture sector, addressing MSME bottlenecks, managing India’s green transition, deftly dealing with the Chinese conundrum, deepening the corporate bond market, tackling inequality and improving our young population’s quality of health.
• Amrit Kaal’s growth strategy based on six key areas - boosting private investment, expansion of MSMEs, agriculture as growth engine, financing green transition, bridging education-employment gap, and building capacity of States.
• For Indian economy to grow at 7 per cent plus, a tripartite compact between the Union Government, State Governments and the private sector is required.
Chapter 6: Climate Change and Energy Transition: Dealing with Trade-Offs
• A report by the International Finance Corporation recognises India’s efforts to achieve committed climate actions, highlighting that it is the only G20 nation in line with 2-degree centigrade warming.
• India has made significant progress on climate action in terms of an increase in its renewable energy capacity and improvement in energy efficiency.
• As of 31 May 2024, the share of non-fossil sources in the installed electricity generation capacity has reached 45.4 per cent.
• Further, the country has reduced the emission intensity of its GDP from 2005 levels by 33 per cent in 2019.
• India’s GDP between 2005 and 2019 has grown with a Compound Annual Growth Rate (CAGR) of about 7 per cent, whereas the emissions grew at a CAGR of about 4 per cent.
• The Government has launched several clean coal initiatives, including the Coal Gasification Mission.
• Total annual energy savings of 51 million tonnes of oil equivalent translates to a total annual cost savings of ₹1,94,320 Crore and emissions reduction of around 306 million tonnes.
• Expanding renewable energy and clean fuels will increase demand for land and water.
• Government issued sovereign green bonds amounting to ₹16,000 Crore in January-February 2023 followed by ₹20,000 Crore in October-December 2023.
Chapter 7: Social Sector - Benefits that Empower
• The new welfare approach focuses on increasing the impact per rupee spent. The digitisation of healthcare, education and governance has been a force multiplier for every rupee spent on a welfare programme.
• Between FY18 and FY24, nominal GDP has grown at a CAGR of around 9.5 per cent while the welfare expenditure has grown at a CAGR of 12.8 per cent.
• Gini coefficient, an indicator of inequality, has declined from 0.283 to 0.266 for the rural sector and from 0.363 to 0.314 for the urban sector of the country.
• More than 34.7 crore Ayushman Bharat cards have been generated, and the scheme has covered 7.37 crore hospital admissions.
• The challenge of ensuring mental health is intrinsically and economically valuable. 22 mental disorders are covered under the Ayushman Bharat – PMJAY health insurance.
• ‘Poshan Bhi Padhai Bhi’ programme for early childhood education aims to develop the world’s largest, universal, high-quality preschool network at Anganwadi Centres.
• Vidyanjali initiative played crucial role in enhancing educational experiences of over 1.44 cr. students facilitating community engagement and through volunteer contributions.
• The rise in enrolment in higher education has been driven by underprivileged sections such as SC, ST and OBC, with a faster growth in female enrolment across sections, witnessing 31.6 per cent increase since FY15.
• India is making rapid progress in R&D, with nearly one lakh patents granted in FY24, compared to less than 25,000 patent grants in FY20.
• Government provisioned ₹ 3.10 lakh crore in FY25; this shows a 218.8 per cent increase over FY14 (BE).
• Under PM-AWAS-Gramin, 2.63 crore houses were constructed for the poor in the last nine years (as of 10 July 2024).
• 15.14 lakh km road construction completed under Gram Sadak Yojana since 2014-15 (as of 10 July 2024).
Chapter 8: Employment and Skill Development: Towards Quality
• Indian labour market indicators have improved in the last six years, with the unemployment rate declining to 3.2 per cent in 2022-23.
• The quarterly urban unemployment rate for people aged 15 years and above declined to 6.7 percent in the quarter ending March 2024 from 6.8 per cent in the corresponding quarter of the previous year.
• According to PLFS, more than 45 per cent of the workforce is employed in agriculture, 11.4 per cent in manufacturing, 28.9 per cent in services, and 13.0 percent is in construction.
• According to PLFS, youth (age 15-29 years) unemployment rate has declined from 17.8 per cent in 2017-18 to 10 per cent in 2022-23.
• Nearly two-thirds of the new subscribers in the EPFO payroll have been from the 18-28 years band.
• From the gender perspective, the female labour force participation rate (FLFPR) has been rising for six years.
• As per ASI 2021-22, employment in the organized manufacturing sector recovered to above the pre pandemic level, with the employment per factory continuing its pre-pandemic rise.
• During FY15-FY22, the wages per worker in rural areas grew at 6.9 per cent CAGR vis-à-vis a corresponding 6.1 per cent CAGR in urban areas.
• Number of factories employing more than 100 workers saw 11.8 per cent growth over FY18 to FY22.
• Employment has been rising in bigger factories (employing more than 100 workers) than in smaller ones, suggesting a scaling up of manufacturing units.
• The yearly net payroll additions to the EPFO more than doubled from 61.1 lakh in FY19 to 131.5 lakh in FY24.
• The EPFO membership numbers grew by an impressive 8.4 per cent CAGR between FY15 and FY24.
• Manufacturing sector is less exposed to AI as industrial robots are neither as nimble nor as cost-effective as human labour.
• The gig workforce is expected to expand to 2.35 crore by 2029–30.
• Indian economy needs to generate an average of nearly 78.5 lakh jobs annually until 2030 in the non-farm sector to cater to the rising workforce.
• Compared to 50.7 crore persons in 2022, the country would need to care for 64.7 crore persons in 2050.
• Direct public investment equivalent to 2 per cent of GDP has the potential to generate 11 million jobs, nearly 70 per cent of which will go to women.
Chapter 9: Agriculture and Food Management – Plenty of Upside Left If We Get It Right
• Agriculture and allied sector registered an average annual growth rate of 4.18 per cent at constant prices over the last five years.
• The allied sectors of Indian agriculture are steadily emerging as robust growth centres and promising sources for improving farm incomes.
• As of 31 January 2024, the total credit disbursed to agriculture amounted to ₹ 22.84 lakh Crore.
• As of January 31, 2024, banks issued 7.5 crores Kisan Credit Card (KCC) with a limit of ₹9.4 lakh crores.
• An area of 90.0 lakh hectares has been covered under micro irrigation in the country under the Per drop more crop (PDMC) from 2015-16 to 2023-24.
• It is estimated that for every rupee invested in agricultural research (including education), there is a payoff of ₹ 13.85.
Chapter 10: Industry - Small and Medium Matters
• Economic growth of 8.2 per cent in FY24 was supported by an industrial growth rate of 9.5 per cent.
• Despite disruptions on many fronts, the manufacturing sector achieved an average annual growth rate of 5.2 per cent in the last decade with the major growth drivers being chemicals, wood products and furniture, transport equipment, pharmaceuticals, machinery, and equipment.
• Accelerated Coal production over the past five years has helped in reducing import dependence.
• India’s pharmaceutical market stands as world's third largest by volume with the valuation of USD 50 billion.
• India is the world's second-largest clothing manufacturer and one of the top five exporting nations.
• India's electronics manufacturing sector accounts for an estimated 3.7 per cent of the global market share in FY22.
• PLI schemes attracted over ₹1.28 Lakh Crore of investment until May 2024, which has led to production/sales of ₹10.8 Lakh Crore and employment generation (direct & indirect) of over ₹8.5 Lakh.
• Industry must take the lead in incentivising R&D and innovation and improving the skill levels of the workforce by forging active collaboration with academia.
Chapter 11: Services - Fuelling Growth Opportunities
• Services sector contribution to the overall Gross Value Added (GVA) has now reached to the level prior to pandemic i.e. about 55%.
• The services sector has the highest number of active companies (65 per cent). A total number of 16,91,495 active companies exist in India as of 31 March 2024.
• Globally, India’s services exports constituted 4.4 per cent of the world's commercial services exports in 2022.
• Computer services and business services exports accounted for about 73 per cent of India’s services exports and witnessed a 9.6 per cent growth YoY in FY24.
• India's share in digitally delivered services exports globally increased to 6.0 per cent in 2023 from 4.4 per cent in 2019.
• The aviation sector in India has grown substantially, with a 15 per cent YoY increase in total air passengers handled at Indian airports in FY24.
• Air cargo handled at Indian airports increased by 7 per cent YoY to 33.7 lakh tonnes in FY24.
• FY24 ended with an outstanding services sector credit of ₹45.9 lakh crore in March 2024, with a YoY growth of 22.9 per cent.
• Passenger traffic originating in Indian Railways increased by about 5.2 per cent in FY24 compared to the previous year.
• Revenue-earning freight in FY24 (excluding Konkan Railway Corporation Limited) witnessed an increase of 5.3 per cent in FY24 over the previous year.
• Tourism industry witnessed over 92 lakh foreign tourist arrivals in 2023, implying a YoY increase of 43.5 per cent.
• In 2023, residential real estate sales in India were at their highest since 2013, witnessing a 33 per cent YoY growth, with a total sale of 4.1 lakh units in the top eight cities.
• Global Capability Centres (GCCs) in India have grown significantly, from over 1,000 centres in FY15 to more than 1,580 centres by FY23.
• The Indian e-commerce industry is expected to cross USD 350 billion by 2030.
• The overall tele-density (number of telephones per 100 population) in India increased from 75.2 per cent in March 2014 to 85.7 per cent in March 2024. The internet density also increased to 68.2 per cent in March 2024.
• As of 31 March, 2024, 6,83,175 kilometers of Optical Fibre Cable (OFC) has been laid, connecting a total of 2,06,709 Gram Panchayats (GPs) by OFC in the BharatNet phase I & II.
• Two significant transformations are reshaping India's services landscape: the rapid technology-driven transformation of domestic service delivery and the diversification of India's services exports.
Chapter12: Infrastructure – Lifting Potential Growth
• Buoyant public sector investment has had a pivotal role in funding large-scale infrastructure projects in the recent years.
• The average pace of NH construction increased by nearly 3 times from 11.7 km per day in FY14 to around 34 km per day by FY24.
• Capital expenditure on Railways has increased by 77 percent in the past 5 years, with significant investments in the construction of new lines, gauge conversion and doubling.
• Indian Railways to introduce Vande metro trainset coaches in FY 25.
• In FY24, new terminal buildings at 21 airports have been operationalised which has led to an overall increase in passenger handling capacity by approximately 62 million passengers per annum.
• India’s rank in the International Shipments category in the World Bank Logistics Performance Index has improved to 22nd in 2023 from 44th in 2014.
• The clean energy sector in India saw new investment of ₹8.5 lakh crore (USD 102.4 billion) between 2014 and 2023.
Chapter 13: Climate Change and India: Why We Must Look at the Problem Through Our Lens
• Current global strategies for climate change are flawed and not universally applicable.
• The Western approach does not seek to address the root of the problem, i.e. overconsumption, but rather chooses to substitute the means to achieve overconsumption.
• A one-size-fits-all approach will not work, and developing countries need to be free to choose their own pathways.
• India’s ethos emphasizes a harmonious relationship with nature, in contrast to the culture of over consumption in other parts of the developed world.
• Shift towards the ‘traditional multi-generational households’ would create the pathway towards sustainable housing.
• “Mission LiFE” focuses on human-nature harmony promoting mindful consumption than over consumption that lies at the root of global climate change problem.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଦେଶର ବାସ୍ତବ ଜିଡିପି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ୬.୫-୭ ପ୍ରତିଶତ ରହିବା ନେଇ ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ଆକଳନ
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ବାସ୍ତବ ଜିଡିପି ୮.୨ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି; ୪ ଟି ତ୍ରୟମାସ ମଧ୍ୟରୁ ୩ଟିରେ ୮ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ
କଠୋର ପ୍ରଶାସନିକ ଓ ମୌଦ୍ରିକ ନୀତି ଯୋଗୁଁ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ଖୁଚୁରା ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ୫.୪ ପ୍ରତିଶତକୁ ଖସି ଆସିଛି
୯.୫ ପ୍ରତିଶତ ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ସହ ୮.୨ ପ୍ରତିଶତ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି
୨୯ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହାର ୬ ପ୍ରତିଶତରୁ କମ୍
ଭାରତର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ; ସ୍ଥିର ନୀତି ହାର ବଜାୟ ରଖିଛି ଆରବିଆଇ
ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣ ବ୍ୟାପକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସହ ଦୁଇ ଅଙ୍କରେ ପହଞ୍ଚିଛି
କୃଷି ଓ ଆନୁସଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଋଣରେ ଦୁଇ ଅଙ୍କ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪-୨୫ରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ୪.୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ଖସି ଆସିବା ନେଇ ଆରବିଆଇର ଆକଳନ
୨୦୨୩ରେ ୧୨୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ସହ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଶୀର୍ଷ ଅର୍ଥ ପ୍ରାପ୍ତକାରୀ ଦେଶ
ଅମୃତ କାଳରେ ୬ଟି ପ୍ରମୁଖ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର - ଘରୋଇ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ, ଏମଏସଏମଇର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, କୃଷିକୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇଞ୍ଜିନ ଭାବରେ ପରିଣତ କରିବା, ସବୁଜ ରୂପାନ୍ତରଣ, ଶିକ୍ଷା-ନିଯୁକ୍ତି ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଣ
ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି; ୪୫.୪ ପ୍ରତିଶତ ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ ଉତ୍ସରୁ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇଛି
ସବୁଜ ଗୃହ ବାଷ୍ପ ନିର୍ଗମନରୁ ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଅଲଗା କଲା ଭାରତ; ୨୦୦୫-୧୯ ମଧ୍ୟରେ ଜିଡିପି ୭% ଥିବା ବେଳେ ନିର୍ଗମନ ୪% ରହିଥିଲା
ଗିନି କୋଇଫିସିଏଣ୍ଟ ହ୍ରାସ, ସାମାଜିକ କ୍ଷେତ୍ରର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅସମାନତା ହ୍ରାସ ପାଉଛି
୩୪.୭ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ କାର୍ଡ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ୭.୩୭ କୋଟି ହସ୍ପିଟାଲରେ ଭର୍ତ୍ତି
ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଅଧୀନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେଲା ୨୨ଟି ମାନସିକ ରୋଗ
22 JUL 2024 3:28PM by PIB Bhubaneswar
ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ୨୦୨୩-୨୪: ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ୍ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ ‘ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ରିପୋର୍ଟ ୨୦୨୩-୨୪’ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣର ମୁଖ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ହେଲା:
ପ୍ରଥମ ଅଧ୍ୟାୟ : ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତି - ସ୍ଥିରତା ଜାରି ରହିଛି
- ଆର୍ଥିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ୨୦୨୪-୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ବାସ୍ତବ ଜିଡିପି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ୬.୫-୭ ପ୍ରତିଶତ ରହିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି । ବିପତ୍ତି ଯଥେଷ୍ଟ ସନ୍ତୁଳିତ ରହିବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ବଜାର ପ୍ରତ୍ୟାଶା ଉଚ୍ଚ ରହିବା ମଧ୍ୟ ଏକ ବାସ୍ତବତା।
- ଅନେକ ବାହ୍ୟ ଆହ୍ୱାନ ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୩ରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଗତିକୁ ୨୦୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଥିଲା। ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ବଜାୟ ରଖିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ଦ୍ୱାରା ବାହ୍ୟ ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକ ଭାରତର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥିଲା ।
- ୨୦୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଭାରତର ବାସ୍ତବ ଜିଡିପି ୮.୨ ପ୍ରତିଶତ ହାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୪ର ୪ଟି ତ୍ରୟମାସରୁ ୩ଟିରେ ୮ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଥିଲା।
- ଯୋଗାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨୦୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ (୨୦୧୧-୧୨ ମୂଲ୍ୟରେ) ମୋଟ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି (ଜିଭିଏ) ୭.୨ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ସ୍ଥିର ମୂଲ୍ୟରେ ଶୁଦ୍ଧ ଟିକସ ସଂଗ୍ରହ ୧୯.୧ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
- ପ୍ରଶାସନିକ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ନୀତିର ଦକ୍ଷ ପରିଚାଳନା ଯୋଗୁଁ ଖୁଚୁରା ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୩ରେ ୬.୭ ପ୍ରତିଶତ ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହା ୫.୪ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
- ୨୦୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଚଳନ୍ତି ଖାତା ନିଅଣ୍ଟ (ସିଏଡି) ଜିଡିପିର ୦.୭ ପ୍ରତିଶତ ରହିଥିଲା, ଯାହା ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୩ରେ ଜିଡିପିର ୨.୦ ପ୍ରତିଶତ ନିଅଣ୍ଟ ତୁଳନାରେ ଏକ ଉନ୍ନତି।
- ମହାମାରୀ ପରେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଶୃଙ୍ଖଳିତ ଢଙ୍ଗରେ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଓ ବିସ୍ତାର କରିଛି। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪ରେ ବାସ୍ତବ ଜିଡିପି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୦ ତୁଳନାରେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ ଥିଲା, ମାତ୍ର ଅଳ୍ପ କିଛି ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଏହା ହାସଲ କରିଥିଲା ।
- ଆଦାୟ ହେଉଥିବା ଟିକସର ୫୫% ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଟିକସରୁ ଏବଂ ଅବଶିଷ୍ଟ ୪୫% ପରୋକ୍ଷ ଟିକସରୁ ଆଦାୟ ହୋଇଛି।
- ସରକାର ୮୧.୪ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛନ୍ତି। ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ବରାଦ ପାଇଁ ଆବଣ୍ଟିତ ମୋଟ ବ୍ୟୟ କ୍ରମଶଃ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ଅଧ୍ୟାୟ ୨: ମୁଦ୍ରା ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ମଧ୍ୟସ୍ଥତା- ସ୍ଥିରତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ
- ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୪ରେ ଭାରତର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି।
- ସାମଗ୍ରିକ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହାର ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ଥିବାରୁ ଆରବିଆଇ ସାରା ବର୍ଷ ଏକ ସ୍ଥିର ନୀତି ହାର ବଜାୟ ରଖିଥିଲା ।
- ମୁଦ୍ରାନୀତି କମିଟି (ଏମପିସି) ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୪ରେ ପଲିସି ରେପୋ ରେଟ୍ ଉପରେ ସ୍ଥିତାବସ୍ଥା ୬.୫ ପ୍ରତିଶତରେ ବଜାୟ ରଖିଛି। ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ବେଳେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଧୀରେ ଧୀରେ ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହ ସମନ୍ୱିତ ହୋଇଛି।
- ଅନୁସୂଚିତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଋଣ ବିତରଣ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ୨୦.୨ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ୧୬୪.୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି ।
- ଏଚଡିଏଫସି ବ୍ୟାଙ୍କ ସହିତ ଏଚଡିଏଫସିର ମିଶ୍ରଣର ପ୍ରଭାବକୁ ବାଦ୍ ଦେଲେ ବ୍ରଡ ମନି (ଏମ୩)ରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ୨୨ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ୧୧.୨ ପ୍ରତିଶତ (ବାର୍ଷିକ) ଥିଲା, ଯାହା ଏକ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ୯ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା ।
- ବ୍ୟାଙ୍କ ଋଣରେ ଦୁଇ ଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଭିତ୍ତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ବହୁବର୍ଷର ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରରେ ମୋଟ ଏବଂ ନିଟ୍ ଅଚଳ ସମ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ସମ୍ପତ୍ତିର ଗୁଣବତ୍ତାରେ ଉନ୍ନତି ଏକ ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ସ୍ଥିର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି।
- ଋଣ ବୃଦ୍ଧି ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଦମଦାର୍‌ ରହିଛି; ମୁଖ୍ୟତଃ ସେବା ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଋଣକୁ ଋଣ ଦେବା ଦ୍ୱାରା ଋଣ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସୁଦୃଢ଼ ରହିଛି ।
- ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୩-୨୪ରେ କୃଷି ଓ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ଋଣ ପରିମାଣ ଦୁଇ ଅଙ୍କରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
- ଶିଳ୍ପ ଋଣ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ୮.୫ ପ୍ରତିଶତ ଥିବା ବେଳେ ଗତବର୍ଷ ଏହା ୫.୨ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା।
- ଟ୍ୱିନ୍ ବାଲାନ୍ସ ସିଟ୍ ସମସ୍ୟାର ଏକ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସମାଧାନ ଭାବରେ ଆଇବିସିକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଛି। ୨୦୨୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ସୁଦ୍ଧା ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୩.୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ୩୧,୩୯୪ କର୍ପୋରେଟ୍ ଋଣଦାତାଙ୍କୁ ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି ।
- ପ୍ରାଥମିକ ପୁଞ୍ଜି ବଜାର ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪ରେ ୧୦.୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ସୃଷ୍ଟିରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା (ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୨-୨୩ ରେ ଘରୋଇ ଏବଂ ସରକାରୀ କର୍ପୋରେଟ୍ ଗୁଡ଼ିକର ମୋଟ ସ୍ଥିର ପୁଞ୍ଜି ସୃଷ୍ଟିର ପ୍ରାୟ ୨୯ ପ୍ରତିଶତ)।
- ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟକ ବଜାରର ପୁଞ୍ଜିକରଣରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ଏବଂ ଜିଡିପି ତୁଳନାରେ ବଜାର ପୁଞ୍ଜି ଅନୁପାତ ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅଟେ ।
- ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ କେବଳ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନୁହେଁ ବରଂ ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ଅସମାନତା ହ୍ରାସ ଓ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ପାଇଁ ଏକ ସକ୍ଷମ । ପରବର୍ତ୍ତୀ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ହେଉଛି ଡିଜିଟାଲ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ (ଡିଏଫଆଇ)।
- ଋଣ ପ୍ରତି ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ସମର୍ଥନ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ହ୍ରାସ ପାଉଛି ଏବଂ ପୁଞ୍ଜି ବଜାରର ଭୂମିକା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଯେହେତୁ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସୁଛି, ତେଣୁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଦୁର୍ବଳତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହାର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
- ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ବୀମା ବଜାର ଭାବେ ଉଭା ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
- ଭାରତୀୟ ମାଇକ୍ରୋଫାଇନାନ୍ସ କ୍ଷେତ୍ର ଚୀନ୍ ପରେ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ କ୍ଷେତ୍ର ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି।
ଅଧ୍ୟାୟ ୩: ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି- ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ
- କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସମୟୋଚିତ ନୀତିଗତ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କର ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିରତା ପଦକ୍ଷେପ ଖୁଚୁରା ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିକୁ ମହାମାରୀ ପରଠାରୁ ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତର ୫.୪ ପ୍ରତିଶତରେ ବଜାୟ ରଖିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା ।
- ଏଲପିଜି, ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଡିଜେଲ ଦର ହ୍ରାସ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର । ଫଳରେ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୪ରେ ଖୁଚୁରା ଇନ୍ଧନ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ନିମ୍ନ ସ୍ତରରେ ରହିଥିଲା।
- ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୩ରେ ଭାରତର ସମସ୍ତ ବଜାରରେ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ର ମୂଲ୍ୟ ସିଲିଣ୍ଡର ପିଛା ୨୦୦ ଟଙ୍କା ହ୍ରାସ କରାଯାଇଥିଲା । ସେବେଠାରୁ ଏଲପିଜି ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଅବସ୍ଫିତୀ ସ୍ତରକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି
- ସେହିପରି ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଡିଜେଲ ଦର ଲିଟର ପିଛା ୨ ଟଙ୍କା ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର । ଫଳରେ ଗାଡ଼ିରେ ବ୍ୟବହୃତ ପେଟ୍ରୋଲ ଓ ଡିଜେଲର ଖୁଚୁରା ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ମଧ୍ୟ ଅବସ୍ଫୀତି ସ୍ତରକୁ ଚାଲିଯାଇଛି।
- ଭାରତର ନୀତି ଅନେକ ଆହ୍ୱାନର ସଫଳତା ପୂର୍ବକ ମୁକାବିଲ କରିଛି ଫଳରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅନିଶ୍ଚିତତା ସତ୍ତ୍ୱେ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି।
- ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୪ରେ କୋର ସର୍ଭିସ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ୯ ବର୍ଷର ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରକୁ ଖସିଆସିଛି। ସେହିପରି ମୁଖ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ମଧ୍ୟ ୪ ବର୍ଷର ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରକୁ ଖସି ଆସିଛି।
- ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୪ରେ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ମୁଖ୍ୟ ଇନପୁଟ୍ ସାମଗ୍ରୀର ଉନ୍ନତ ଯୋଗାଣ ଯୋଗୁଁ ମୁଖ୍ୟ ଉପଭୋକ୍ତା ସାମଗ୍ରୀ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
- ଖରାପ ପାଣିପାଗ ପ୍ରଭାବ, ଜଳଭଣ୍ଡାରରେ ଜଳସ୍ତର ହ୍ରାସ ଏବଂ ଫସଲ ନଷ୍ଟ ଯୋଗୁଁ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ମୂଲ୍ୟକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିଲା । ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୩ରେ ଖାଦ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ୬.୬ ପ୍ରତିଶତ ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହା ୭.୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
- ସରକାର ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରଶାସନିକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଗତିଶୀଳ ଷ୍ଟକ୍ ପରିଚାଳନା, ଖୋଲା ବଜାର ପରିଚାଳନା, ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଖାଦ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ରିହାତି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ନୀତି ପଦକ୍ଷେପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ଖାଦ୍ୟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥିଲା ।
- ୨୯ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୪ରେ ୬ ପ୍ରତିଶତ ତଳେ ରହିଛି।
- ଏହାବ୍ୟତୀତ ସାମଗ୍ରିକ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଅଧିକ ଥିବା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଗ୍ରାମୀଣ-ସହରାଞ୍ଚଳ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ବ୍ୟବଧାନ ବ୍ୟାପକ ରହିଛି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ସହରାଞ୍ଚଳ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିକୁ ଟପିଯାଇଛି।
- ଆଗକୁ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକଳନ କରିଛି ଯେ ସ୍ୱାଭାବିକ ମୌସୁମୀ ଏବଂ କୌଣସି ବାହ୍ୟ କିମ୍ବା ନୀତିଗତ ଝଟକା ନ ଥିବାରୁ ୨୦୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ୪.୫ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୬ରେ ୪.୧ ପ୍ରତିଶତକୁ ଖସିଆସିବ।
- ୨୦୨୪ରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ୪.୬ ପ୍ରତିଶତ ଓ ୨୦୨୫ରେ ୪.୨ ପ୍ରତିଶତ ରହିବ ବୋଲି ଆଇଏମ୍ଏଫ୍ ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିଛି।
ଚତୁର୍ଥ ଅଧ୍ୟାୟ : ବାହ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର - ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥିରତା
- ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ବୃଦ୍ଧି ସହ ଚାଲିଥିବା ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ଅସ୍ଥିରତା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ବାହ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ସୁଦୃଢ଼ ରହିଛି।
- ବିଶ୍ବବ୍ୟାଙ୍କର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନ ସୂଚକାଙ୍କରେ ଭାରତର ସ୍ଥାନ ୬ ସ୍ଥାନ ଉପରକୁ ଉଠି ୨୦୧୮ରେ ୪୪ତମ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩ରେ ଏହା ୩୮ତମ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
- ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନିରେ ହ୍ରାସ ଏବଂ ସେବା ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ଭାରତର ଚଳନ୍ତି ଖାତା ନିଅଣ୍ଟରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି ଯାହା ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୪ରେ ୦.୭ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
- ବିଶ୍ୱ ବସ୍ତୁ ଓ ସେବାର ରପ୍ତାନିରେ ଭାରତ ବଜାର ଅଂଶ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪ରେ ବିଶ୍ୱ ବସ୍ତୁ ରପ୍ତାନିରେ ଏହାର ଅଂଶ ୧.୮ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା, ଯାହା ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୬-୨୦ରେ ହାରାହାରି ୧.୭ ପ୍ରତିଶତ ରହିଥିଲା।
- ୨୦୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଭାରତର ସେବା ରପ୍ତାନି ୪.୯ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୩୪୧.୧ ବିଲିୟନ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
- ୨୦୨୩ରେ ରେମିଟାନ୍ସ ୧୨୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଛୁଇଁବା ସହ ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଶୀର୍ଷ ଅର୍ଥରାଶି ପ୍ରାପ୍ତକାରୀ ଦେଶ ।
- ୨୦୨୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ଋଣ ଓ ଜିଡିପି ଅନୁପାତ ୧୮.୭ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି।
ଅଧ୍ୟାୟ ୫: ମଧ୍ୟମ କାଳୀନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ - ନୂତନ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ରଣନୀତି
- ସ୍ୱଳ୍ପରୁ ମଧ୍ୟମ ଅବଧିରେ ନୀତିଗତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡ଼ିକ ହେଲା ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ସୃଷ୍ଟି, କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାର ଉପଯୋଗ, ଏମଏସଏମଇ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଦୂର କରିବା, ଭାରତର ସବୁଜ ରୂପାନ୍ତରରଣ ପରିଚାଳନା, ଚୀନ୍ ସମସ୍ୟାର ଦକ୍ଷତାର ସହ ମୁକାବିଲା କରିବା, କର୍ପୋରେଟ୍ ବଣ୍ଡ ବଜାରକୁ ଗଭୀର କରିବା, ଅସମାନତାର ମୁକାବିଲା କରିବା ଏବଂ ଆମର ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଗୁଣବତ୍ତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ।
- ଘରୋଇ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଏମଏସଏମଇର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, କୃଷିକୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇଞ୍ଜିନ ଭାବରେ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ସବୁଜ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଣ, ଶିକ୍ଷା-ନିଯୁକ୍ତି ବ୍ୟବଧାନ କୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଆଦି ୬ଟି ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅମୃତ କାଳର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ରଣନୀତି ।
- ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ୭ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ରହିବାକୁ ହେଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଓ ବେସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ତ୍ରିପାକ୍ଷିକ ଚୁକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକ।
ଅଧ୍ୟାୟ ୬: ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ: ବାଣିଜ୍ୟ-ଅଫ୍ ର ମୁକାବିଲା
- ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିତ୍ତ ନିଗମର ଏକ ରିପୋର୍ଟରେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ଏକମାତ୍ର ଜି-୨୦ ରାଷ୍ଟ୍ର ଯେଉଁଥିରେ ୨ ଡିଗ୍ରୀ ସେଣ୍ଟିଗ୍ରେଡ୍ ଉତ୍ତାପନ ରହିଛି ବୋଲି ଦର୍ଶାଯାଇଛି ।
- ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଶକ୍ତି ଦକ୍ଷତା ରେ ଉନ୍ନତି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଭାରତ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି ।
- ୨୦୨୪ ମେ ୩୧ ସୁଦ୍ଧା ସ୍ଥାପିତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାରେ ଅଣଜୀବାଶ୍ମ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକର ଅଂଶ ୪୫.୪ ପ୍ରତିଶତରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
- ଏହାବ୍ୟତୀତ ୨୦୦୫ ସ୍ତରରୁ ୨୦୧୯ରେ ଦେଶର ଜିଡିପିରେ ନିର୍ଗମନ ତୀବ୍ରତା ୩୩ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
- ୨୦୦୫ରୁ ୨୦୧୯ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଜିଡିପି ପ୍ରାୟ ୭ ପ୍ରତିଶତ ଚକ୍ରବୃଦ୍ଧି ବାର୍ଷିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର (ସିଏଜିଆର୍) ସହିତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ ନିର୍ଗମନ ପ୍ରାୟ ୪ ପ୍ରତିଶତ ସିଏଜିଆର୍ ହାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
- ସରକାର କୋଇଲା ବାଷ୍ପୀକରଣ ମିଶନ ସମେତ ଅନେକ ସ୍ୱଚ୍ଛ କୋଇଲା ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।
- ମୋଟ ୫୧ ନିୟୁତ ଟନ୍ ତୈଳ ସହ ସମତୁଲ୍ୟ ବାର୍ଷିକ ଇନ୍ଧନ ସଞ୍ଚୟ ଫଳରେ ୧,୯୪,୩୨୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ମୋଟ୍‌ ବାର୍ଷିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ଓ ପାଖାପାଖି ୩୦୬ ନିୟୁତ ଟନ୍ ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ ପାଇବ ।
- ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଦ୍ୱାରା ଜମି ଏବଂ ଜଳର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
- ୨୦୨୩ ଜାନୁଆରୀ-ଫେବୃଆରୀରେ ସରକାର ୧୬,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସୋଭରେନ୍ ଗ୍ରୀନ୍ ବଣ୍ଡ୍‌ ଜାରି କରିଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩ ଅକ୍ଟୋବର-ଡିସେମ୍ବରରେ ୨୦, ୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
ଅଧ୍ୟାୟ ୭ : ସାମାଜିକ କ୍ଷେତ୍ର - ସଶକ୍ତ କରୁଥିବା ଲାଭ
- ନୂତନ କଲ୍ୟାଣ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗୋଟିଏ ଟଙ୍କା ପିଛା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିବା ପ୍ରଭାବକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସୁଶାସନର ଡିଜିଟାଲକରଣ କୌଣସି କଲ୍ୟାଣକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟଙ୍କାର ମୂଲ୍ୟକୁ ବହୁଗୁଣ ବଢ଼ାଇ ଦେଉଛି।
- ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୮ରୁ ୨୦୨୪ ମଧ୍ୟରେ ମୂଲ୍ୟ ଆଧାରିତ ଜିଡିପି ପ୍ରାୟ ୯.୫ ପ୍ରତିଶତ ସଞ୍ଚିତ ବାର୍ଷିକ ବୃଦ୍ଧି ହାର (ସିଏଜିଆର) ହାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ବେଳେ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାରରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ୧୨.୮ ପ୍ରତିଶତ ସିଏଜିଆରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
- ଅସମାନତାର ସୂଚକ, ଗିନି କୋଇଫିସିଏଣ୍ଟ, ଦେଶର ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ୦.୨୮୩ରୁ ୦.୨୬୬ କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ଦେଶର ସହରାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ୦.୩୬୩ରୁ ୦.୩୧୪କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
- ୩୪.୭ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ କାର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହି ଯୋଜନାରେ ୭.୩୭ କୋଟି ରୋଗୀ ହସ୍ପିଟାଲରେ ଭର୍ତ୍ତି ହୋଇଛନ୍ତି।
- ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଆହ୍ୱାନ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଭାବରେ ମୂଲ୍ୟବାନ। ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ - ପିଏମଜେଏୱାଇ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ଅଧୀନରେ ୨୨ଟି ମାନସିକ ରୋଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
- ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଶିଶୁ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ‘ପୋଷଣ ଭି ପଢ଼ାଇ ଭି’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି କେନ୍ଦ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ, ସାର୍ବଜନୀନ, ଉଚ୍ଚମାନର ପ୍ରାଥମିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନେଟୱର୍କର ବିକାଶ କରିବା ।
- ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଯୋଗଦାନ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀଭିତ୍ତିକ ମିଳାମିଶା ମାଧ୍ୟମରେ ବିଦ୍ୟାଞ୍ଜଳି ପଦକ୍ଷେପ ୧.୪୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଶିକ୍ଷାଗତ ଅଭିଜ୍ଞତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା ।
- ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାରେ ବିଭିନ୍ନ ମହିଳା ନାମଲେଖା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏଥିସହିତ ଅନୁସୂଚିତ ଜାତି, ଜନଜାତି ଏବଂ ଓବିସି ଭଳି ଅବହେଳିତ ବର୍ଗଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୫ ପରଠାରୁ ଏହା ୩୧.୬ ପ୍ରତିଶତ ବଢ଼ିଛି।
- ଭାରତ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି, ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪ରେ ପାଖାପାଖି ଏକ ଲକ୍ଷ ପେଟେଣ୍ଟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି, ଏହା ତୁଳନାରେ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୦ରେ ୨୫,୦୦୦ରୁ କମ୍ ପେଟେଣ୍ଟ ଥିଲା ।
- ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୫ରେ ସରକାର ୩.୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥିଲେ। ଏହା ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୪ ତୁଳନାରେ ୨୧୮.୮ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ଦର୍ଶାଉଛି।
- ପିଏମ-ଆବାସ-ଗ୍ରାମୀଣ ଅଧୀନରେ ଗତ ୯ ବର୍ଷରେ (୧୦ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା) ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ୨.୬୩ କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି।
- ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନାରେ ୨୦୧୪-୧୫ (୧୦ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା) ଠାରୁ ୧୫.୧୪ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ସରିଛି।
ଅଧ୍ୟାୟ ୮: ନିଯୁକ୍ତି ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ: ଗୁଣବତ୍ତା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର
· ୨୦୨୨-୨୩ରେ ବେକାରୀ ହାର ୩.୨ ପ୍ରତିଶତକୁ ଖସି ଆସିବା ଫଳରେ ଗତ ୬ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ଶ୍ରମ ବଜାର ସୂଚକାଙ୍କରେ ଉନ୍ନତି ଘଟିଛି ।
- ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ରେ ଶେଷ ହୋଇଥିବା ତ୍ରୈମାସରେ ୧୫ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ ବୟସର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ତ୍ରୈମାସିକ ସହରାଞ୍ଚଳ ବେକାରୀ ହାର ୬.୭ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଯାହା ପୂର୍ବ ବର୍ଷର ସମାନ ତ୍ରୟମାସରେ ୬.୮ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା।
- ପିଏଲଏଫଏସ ଅନୁଯାୟୀ, କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୪୫ ପ୍ରତିଶତ, ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୧.୪ ପ୍ରତିଶତ, ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨୮.୯ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୩.୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ କର୍ମଚାରୀ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି।
- ପିଏଲଏଫଏସ ଅନୁଯାୟୀ, ଯୁବ (୧୫-୨୯ ବର୍ଷ ବୟସ) ବେକାରୀ ହାର ୨୦୧୭-୧୮ରେ ୧୭.୮ ପ୍ରତିଶତ ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୨-୨୩ରେ ଏହା ୧୦ ପ୍ରତିଶତକୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି।
- ଇପିଏଫ୍ଓ ପେରୋଲରେ ୧୮-୨୮ ବର୍ଷ ବର୍ଗର ପ୍ରାୟ ଦୁଇ ତୃତୀୟାଂଶ ନୂଆ ଗ୍ରାହକ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି।
- ଲିଙ୍ଗଗତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ମହିଳା ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ ହାର (ଏଫଏଲଏଫପିଆର) ୬ ବର୍ଷ ଧରି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ।
- ଏଏସଆଇ ୨୦୨୧-୨୨ ଅନୁଯାୟୀ, ସଂଗଠିତ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ମହାମାରୀ ପୂର୍ବ ସ୍ତରଠାରୁ ଅଧିକ ରହିଛି ଏବଂ କାରଖାନା ପିଛା ନିଯୁକ୍ତି ମହାମାରୀ ପୂର୍ବ ସ୍ତର ତୁଳନାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି।
- ୨୦୧୫-୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ଶ୍ରମିକ ପିଛା ମଜୁରି ୬.୯ ପ୍ରତିଶତ ସିଏଜିଆର୍ ଥିବା ବେଳେ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଏହା ୬.୧ ପ୍ରତିଶତ ସିଏଜିଆର୍ ଥିଲା।
- ୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରମିକ ନିୟୋଜିତ କାରଖାନା ସଂଖ୍ୟା ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୮ରୁ ୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୧.୮ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
- ଛୋଟ କାରଖାନା ତୁଳନାରେ ବଡ଼ କାରଖାନାରେ (୧୦୦ରୁ ଅଧିକ ଶ୍ରମିକ ନିୟୋଜିତ) ନିଯୁକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଯାହା ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସୂଚାଉଛି।
- ଇପିଏଫ୍ଓରେ ବାର୍ଷିକ ନିଟ୍ ପେରୋଲ ସଂଯୋଗ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୯ରେ ୬୧.୧ ଲକ୍ଷ ଥିବା ବେଳେ ୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଏହା ୧୩୧.୫ ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
- ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୫ରୁ ୨୪ ମଧ୍ୟରେ ଇପିଏଫଓ ସଦସ୍ୟତା ସଂଖ୍ୟା ୮.୪ ପ୍ରତିଶତ ସିଏଜିଆର ହାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
- ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ଏଆଇର ସଂସ୍ପର୍ଶରେ କମ୍ ଆସିଛି କାରଣ ଶିଳ୍ପ ରୋବୋଟ ମାନବ ଶ୍ରମ ଭଳି ଚମତ୍କାର କିମ୍ବା ବ୍ୟୟସାପେକ୍ଷ ନୁହେଁ ।
- ୨୦୨୯-୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଗିଗ୍ ଶ୍ରମବଳଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୨.୩୫ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
- ବଢୁଥିବା ଶ୍ରମବଳଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ୨୦୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅଣକୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବାର୍ଷିକ ହାରାହାରି ପ୍ରାୟ ୭୮.୫ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବା ର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
- ୨୦୨୨ରେ ଦେଶରେ ୫୦.୭ କୋଟି ଶ୍ରମବଳ ତୁଳନାରେ ୨୦୫୦ରେ ଦେଶକୁ ୬୪.୭ କୋଟି ଶ୍ରମବଳଙ୍କ କଥା ବୁଝିବାକୁ ହେବ ।
- ଜିଡିପିର ୨ ପ୍ରତିଶତ ସହ ସମାନ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସରକାରୀ ନିବେଶରେ ୧୧ ନିୟୁତ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ପ୍ରାୟ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ମହିଳାଙ୍କୁ ମିଳିବ।
ଅଧ୍ୟାୟ ୯: କୃଷି ଓ ଖାଦ୍ୟ ପରିଚାଳନା – ଯଦି ଆମେ ଏହାକୁ ଠିକ୍ କରିଦେବା ତେବେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଶ୍ଚିତ ବୃଦ୍ଧି ହେବ
- କୃଷି ଓ ଆନୁସଙ୍ଗିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥିର ମୂଲ୍ୟରେ ହାରାହାରି ବାର୍ଷିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ୪.୧୮ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି।
- ଭାରତୀୟ କୃଷିର ଆନୁସଙ୍ଗିକ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଦୃଢ଼ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ କୃଷି ଆୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଆଶାଜନକ ଉତ୍ସ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି ।
- ୩୧ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା କୃଷିକୁ ମୋଟ ୨୨.୮୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
- ୩୧ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ୯.୪ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସୀମା ସହିତ ୭.୫ କୋଟି କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ (କେସିସି) ଜାରି କରିଛନ୍ତି।
- ୨୦୧୫-୧୬ରୁ ୨୦୨୩-୨୪ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୯୦.୦ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିକୁ ପର୍‌ ଡ୍ରପ୍ ମୋର୍‌ କ୍ରପ୍‌ ବା ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦା ଅଧିକ ଫସଲ (ପିଡିଏମସି) ଅଧୀନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
- ଏକ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ କୃଷି ଗବେଷଣାରେ ବିନିଯୋଗ ହେଉଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟଙ୍କା (ଶିକ୍ଷା କୁ ମିଶାଇ) ବାବଦରେ ୧୩.୮୫ ଟଙ୍କାର ଲାଭ ମିଳୁଛି।
ଅଧ୍ୟାୟ ୧୦: ଶିଳ୍ପ - କ୍ଷୁଦ୍ର ଓ ମଧ୍ୟମ ଉଭୟ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ
- ୨୦୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୮.୨ ପ୍ରତିଶତ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାରକୁ ୯.୫ ପ୍ରତିଶତ ଶିଳ୍ପ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥନ ମିଳିବ
- ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ସତ୍ତ୍ୱେ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ର ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ହାରାହାରି ବାର୍ଷିକ ୫.୨ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ହାସଲ କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମୁଖ୍ୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଚାଳକ ହେଉଛି ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ, କାଠ ଉତ୍ପାଦ ଓ ଆସବାବପତ୍ର, ପରିବହନ ଉପକରଣ, ଔଷଧ, ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଏବଂ ଉପକରଣ ।
- ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୋଇଲା ଉତ୍ପାଦନ ଦ୍ରୁତ ହେବା ଆମଦାନୀ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ।
- ୫୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟ ସହିତ ଭାରତର ଔଷଧ ବଜାର ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ବଜାର ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି ।
- ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ପୋଷାକ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଏବଂ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପାଞ୍ଚଟି ରପ୍ତାନିକାରୀ ଦେଶ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ।
- ୨୦୨୨ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଭାରତର ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶ୍ୱ ବଜାର ଅଂଶଧନ ଆନୁମାନିକ ୩.୭ ପ୍ରତିଶତ ରହିଥିଲା।
- ମେ ୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନାରେ ୧.୨୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ହୋଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ୧୦.୮ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉତ୍ପାଦନ/ବିକ୍ରୟ ହୋଇଛି ଏବଂ ୮.୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି (ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଓ ପରୋକ୍ଷ) ହୋଇଛି।
- ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ତଥା କାର୍ଯବଳର ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ସୁଧାରକୁ ଉଦ୍ୟୋଗ ଓ ଶିକ୍ଷାକ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସକ୍ରିୟ ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଅଧ୍ୟାୟ ୧୧: ସେବା - ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ
- ସାମଗ୍ରିକ ସକଳ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି (ଜିଭିଏ)ରେ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରର ଅବଦାନ ବର୍ତ୍ତମାନ ମହାମାରୀ ପୂର୍ବ ସ୍ତର ଛୁଇଁଛି ଅର୍ଥାତ୍ ପ୍ରାୟ ୫୫% ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
- ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସକ୍ରିୟ କମ୍ପାନୀ (୬୫ ପ୍ରତିଶତ) ରହିଛନ୍ତି। ୨୦୨୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତରେ ମୋଟ ୧୬,୯୧,୪୯୫ ସକ୍ରିୟ କମ୍ପାନୀ ଅଛନ୍ତି ।
- ବିଶ୍ବସ୍ତରରେ ୨୦୨୨ରେ ଭାରତର ସେବା ରପ୍ତାନି ବିଶ୍ୱର ବାଣିଜ୍ୟିକ ସେବା ରପ୍ତାନିର ୪.୪ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା।
- ଭାରତର ସେବା ରପ୍ତାନିରେ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ସେବା ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ସେବା ରପ୍ତାନି ପ୍ରାୟ ୭୩ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୪ରେ ବାର୍ଷିକ ୯.୬ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି।
- ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଡିଜିଟାଲ ଡେଲିଭରି ସେବା ରପ୍ତାନିରେ ଭାରତର ଅଂଶ ୨୦୧୯ରେ ୪.୪ ପ୍ରତିଶତ ଥିବାବେଳେ ୨୦୨୩ରେ ଏହା ୬.୦ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
- ୨୦୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଭାରତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକରେ ମୋଟ ବିମାନ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ବାର୍ଷିକ ୧୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଭାରତରେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
- ଭାରତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ପରିଚାଳିତ ଏୟାର କାର୍ଗୋ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪ରେ ବାର୍ଷିକ ୭ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୩୩.୭ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ରେ ପହଞ୍ଚିଛି।
- ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ରେ ୪୫.୯ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ବକେୟା ଋଣ ସହିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୪ର ସମାପ୍ତି ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ବାର୍ଷିକ ୨୨.୯ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଥିଲା।
- ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ପ୍ରାୟ ୫.୨ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
- ୨୦୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ରାଜସ୍ୱ ଆୟକାରୀ ମାଲ ପରିବହନ (କୋଙ୍କଣ ରେଲୱେ କର୍ପୋରେସନ ଲିମିଟେଡକୁ ବାଦ୍ ଦେଇ) ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୫.୩ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
- ୨୦୨୩ରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଶିଳ୍ପରେ ୯୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବିଦେଶୀ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଙ୍କ ଆଗମନ ହୋଇଛି, ଯାହାକି ବାର୍ଷିକ ୪୩.୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
- ୨୦୨୩ରେ ଭାରତରେ ଆବାସିକ ରିଅଲ ଇଷ୍ଟେଟ୍ ବିକ୍ରି ୨୦୧୩ ପରଠାରୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ଥିଲା, ଯାହା କି ବାର୍ଷିକ ୩୩ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଛି ଏବଂ ଶୀର୍ଷ ୮ଟି ସହରରେ ସମୁଦାୟ ୪.୧ ଲକ୍ଷ ୟୁନିଟ୍ ବିକ୍ରି ହୋଇଛି।
- ଭାରତରେ ବୈଶ୍ୱିକ କ୍ଷମତା କେନ୍ଦ୍ର ସଂଖ୍ୟା (ଜିସିସି) ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୫ରେ ୧,୦୦୦ କେନ୍ଦ୍ର ଥିବା ବେଳେ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା ୧,୫୮୦ରୁ ଅଧିକ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
- ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତୀୟ ଇ-କମର୍ସ ଶିଳ୍ପ ୩୫୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଅତିକ୍ରମ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
- ଭାରତରେ ସାମଗ୍ରିକ ଟେଲି-ଘନତ୍ୱ (ପ୍ରତି ୧୦୦ ଜନସଂଖ୍ୟାରେ ଟେଲିଫୋନ୍ ସଂଖ୍ୟା) ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୧୪ରେ ୭୫.୨ ପ୍ରତିଶତ ଥିବା ବେଳେ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ରେ ଏହା ୮୫.୭ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୪ରେ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଘନତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ୬୮.୨ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
- ୨୦୨୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତନେଟ୍ ପ୍ରଥମ ଓ ଦ୍ବିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଓଏଫସି ଦ୍ୱାରା ମୋଟ ୨,୦୬,୭୦୯ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ସହ ୬,୮୩,୧୭୫ କିଲୋମିଟର ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର କେବୁଲ (ଓଏଫସି) ବିଛାଯାଇଛି।
- ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଭାରତର ସେବା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନୂଆ ରୂପ ଦେଉଛି: ଘରୋଇ ସେବା ଯୋଗାଣର ଦ୍ରୁତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଭାରତର ସେବା ରପ୍ତାନିର ବିବିଧତା।
ଅଧ୍ୟାୟ ୧୨: ଭିତ୍ତିଭୂମି - ସମ୍ଭାବ୍ୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଗତିଶୀଳ କରିବା
- ବିଗତ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ନିବେଶରେ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ଫଳରେ ବୃହତ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ମିଳିଛି।
- ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣର ହାରାହାରି ଗତି ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ୨୦୧୪ରେ ଦୈନିକ ୧୧.୭ କିଲୋମିଟର ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ସୁଦ୍ଧା ଦୈନିକ ପ୍ରାୟ ୩୪ କିଲୋମିଟରକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
- ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରେଳବାଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟୟ ୭୭ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ନୂତନ ଲାଇନ୍ ନିର୍ମାଣ, ଗେଜ୍ ରୂପାନ୍ତରଣ ଏବଂ ଦୋହରୀକରଣ ରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ହୋଇଛି।
- ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ୨୦୨୫ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ବନ୍ଦେ ମେଟ୍ରୋ ଟ୍ରେନସେଟ୍ କୋଚ୍ ଆରମ୍ଭ କରିବ ।
- ୨୦୨୪ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ୨୧ଟି ବିମାନବନ୍ଦରରେ ନୂତନ ଟର୍ମିନାଲ ବିଲ୍ଡିଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଛି, ଯାହା ଫଳରେ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୬୨ ନିୟୁତ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
- ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟାଙ୍କ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପ୍ରଦର୍ଶନ ସୂଚକାଙ୍କରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶିପମେଣ୍ଟ ବର୍ଗରେ ଭାରତର ସ୍ଥାନ ୨୦୧୪ରେ ୪୪ତମ ସ୍ଥାନରୁ ୨୦୨୩ରେ ୨୨ତମ ସ୍ଥାନକୁ ଉନ୍ନତ ହୋଇଛି।
- ୨୦୧୪ରୁ ୨୦୨୩ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୮.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା (୧୦୨.୪ ବିଲିୟନ ଡଲାର)ର ନୂତନ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ହୋଇଛି।
ଅଧ୍ୟାୟ ୧୩: ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଭାରତ: କାହିଁକି ଆମେ ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ନିଜ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଦେଖିବା ଉଚିତ୍
- ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ବୈଶ୍ୱିକ ରଣନୀତି ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ରୂପରେ ଲାଗୁ କରିବା ଯୋଗ୍ୟ ନୁହେଁ ।
- ସମସ୍ୟାର ମୂଳରେ ରହିଛି ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟ, ଅର୍ଥାତ୍ ଅତ୍ୟଧିକ ଉପଭୋଗକୁ ସମାଧାନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଉ ନାହିଁ ବରଂ ଅତ୍ୟଧିକ ଉପଭୋଗ ନିମନ୍ତେ ବିକଳ୍ପ ମାର୍ଗ ସନ୍ଧାନ କରାଯାଉଛି ।
- ‘ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଉପାୟ’ ଆଭିମୁଖ୍ୟ କାମ କରିବ ନାହିଁ, ଏବଂ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ମାର୍ଗ ବାଛିବା ପାଇଁ ସ୍ୱାଧୀନ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
- ବିକଶିତ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ଅତ୍ୟଧିକ ଉପଭୋଗ ସଂସ୍କୃତି ତୁଳନାରେ ଭାରତର ନୀତି ‘ପ୍ରକୃତି ସହିତ ଏକ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ପର୍କ’ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ ।
- ‘ଅନେକ ପିଢ଼ି ଥିବା ପାରମ୍ପରିକ ପରିବାର’ ଉପରେ ଜୋର ଦେବା ଫଳରେ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ଆବାସ ଆଡ଼କୁ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ ହେବ ।
- ‘‘ମିଶନ ଲାଇଫ’’ ଅତ୍ୟଧିକ ଉପଭୋଗ ତୁଳନାରେ ସତର୍କତା ପୂର୍ବକ ଉପଭୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାର ମାନବୀୟ ସ୍ୱଭାବ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଥାଏ। ଅତ୍ୟଧିକ ଉପଭୋଗ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମସ୍ୟାର ମୂଳରେ ରହିଛି ।