Ministry of Finance
HIGHLIGHTS OF THE UNION BUDGET 2024-25
23 JUL 2024 1:17PM by PIB Delhi
The Union Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2024-25 in Parliament today. The highlights of the budget are as follows:
Part-A
Budget Estimates 2024-25:
• Total receipts other than borrowings: `32.07 lakh crore.
• Total expenditure: `48.21 lakh crore.
• Net tax receipt: `25.83 lakh crore.
• Fiscal deficit: 4.9 per cent of GDP.
• Government aims to reach a deficit below 4.5 per cent next year.
• Inflation continues to be low, stable and moving towards the 4% target; Core inflation (non-food, non-fuel) at 3.1%.
• The focus of budget is on EMPLOYMENT, SKILLING, MSMEs, and the MIDDLE CLASS.
Package of PM’s five schemes for Employment and Skilling
• Prime Minister’s Package of 5 Schemes and Initiatives for employment, skilling and other opportunities for 4.1 crore youth over a 5-year period.
1. Scheme A - First Timers: One-month salary of up to `15,000 to be provided in 3 installments to first-time employees, as registered in the EPFO.
2. Scheme B - Job Creation in manufacturing: Incentive to be provided at specified scale directly, both employee and employer, with respect to their EPFO contribution in the first 4 years of employment.
3. Scheme C - Support to employers: Government to reimburse up to `3,000 per month for 2 years towards EPFO contribution of employers, for each additional employee.
4. New centrally sponsored scheme for Skilling
• 20 lakh youth to be skilled over a 5-year period.
• 1,000 Industrial Training Institutes to be upgraded in hub and spoke arrangements.
5. New Scheme for Internship in 500 Top Companies to 1 crore youth in 5 years
Nine Budget Priorities in pursuit of ‘Viksit Bharat’:
1. Productivity and resilience in Agriculture
2. Employment & Skilling
3. Inclusive Human Resource Development and Social Justice
4. Manufacturing & Services
5. Urban Development
6. Energy Security
7. Infrastructure
8. Innovation, Research & Development and
9. Next Generation Reforms
Priority 1: Productivity and resilience in Agriculture
• Allocation of `1.52 lakh crore for agriculture and allied sectors.
• New 109 high-yielding and climate-resilient varieties of 32 field and horticulture crops to be released for cultivation by farmers.
• 1 crore farmers across the country to be initiated into natural farming, with certification and branding in next 2 years.
• 10,000 need-based bio-input resource centres to be established for natural farming.
• Digital Public Infrastructure (DPI) for Agriculture to be implemented for coverage of farmers and their lands in 3 years.
Priority 2: Employment & Skilling
• As part of the Prime Minister’s package, 3 schemes for ‘Employment Linked Incentive’ to be implemented - Scheme A - First Timers; Scheme B - Job Creation in manufacturing; Scheme C - Support to employers.
• To facilitate higher participation of women in the workforce,
• working women hostels and crèches to be established with industrial collaboration
• women-specific skilling programmes to be organized
• market access for women SHG enterprises to be promoted
Skill Development
• New centrally sponsored scheme for Skilling under Prime Minister’s Package for 20 lakh youth over a 5-year period.
• Model Skill Loan Scheme to be revised to facilitate loans up to
`7.5 lakh.
• Financial support for loans upto `10 lakh for higher education in domestic institutions to be provided to youth who have not been eligible for any benefit under government schemes and policies.
Priority 3: Inclusive Human Resource Development and Social Justice
Purvodaya
• Industrial node at Gaya to be developed along the Amritsar-Kolkata Industrial Corridor.
• Power projects, including new 2400 MW power plant at Pirpainti, to be taken up at a cost of `21,400 crore.
Andhra Pradesh Reorganization Act
• Special financial support through multilateral development agencies of `15,000 crore in the current financial year.
• Industrial node at Kopparthy along Vishakhapatnam-Chennai Industrial Corridor and at Orvakal along Hyderabad-Bengaluru Industrial Corridor.
Women-led development
• Total allocation of more than `3 lakh crore for schemes benefitting women and girls.
Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan
• Socio-economic development of tribal families in tribal-majority villages and aspirational districts, covering 63,000 villages benefitting 5 crore tribal people.
Bank branches in North-Eastern Region
• 100 branches of India Post Payment Bank to be set up in the North East region.
Priority 4: Manufacturing & Services
Credit Guarantee Scheme for MSMEs in the Manufacturing Sector
• A credit guarantee scheme without collateral or third-party guarantee in term loans to MSMEs for purchase of machinery and equipment.
Credit Support to MSMEs during Stress Period
• New mechanism to facilitate continuation of bank credit to MSMEs during their stress period.
Mudra Loans
• The limit of Mudra loans under ‘Tarun’ category to be enhanced to `20 lakh from `10 lakh for those who have successfully repaid previous loans.
Enhanced scope for mandatory onboarding in TReDS
• Turnover threshold of buyers for mandatory onboarding on the TReDS platform to be reduced from `500 crore to `250 crore..
MSME Units for Food Irradiation, Quality & Safety Testing
• Financial support to set up 50 multi-product food irradiation units in the MSME sector .
E-Commerce Export Hubs
• E-Commerce Export Hubs to be set up under public-private-partnership (PPP) mode for MSMEs and traditional artisans to sell their products in international markets.
Critical Mineral Mission
• Critical Mineral Mission to be set up for domestic production, recycling of critical minerals, and overseas acquisition of critical mineral assets.
Offshore mining of minerals
• Auction of the first tranche of offshore blocks for mining, building on the exploration already carried out.
Digital Public Infrastructure (DPI) Applications
• Development of DPI applications in the areas of credit, e-commerce, education, health, law and justice, logistics, MSME, services delivery, and urban governance.
Priority 5: Urban Development
Transit Oriented Development
• Formulation of Transit Oriented Development plans and strategies to implement and finance 14 large cities above 30 lakh population.
Urban Housing
• Investment of `10 lakh crore, including the central assistance of `2.2 lakh crore in next 5 years, under PM Awas Yojana Urban 2.0 proposed to address the , housing needs of 1 crore urban poor and middle-class families.
Street Markets
• New scheme to support the development of 100 weekly ‘haats’ or street food hubs every year for the next 5 years in select cities.
Priority 6: Energy Security
Energy Transition
• Policy document on ‘Energy Transition Pathways’ to balance the imperatives of employment, growth and environmental sustainability to be brought out.
Pumped Storage Policy
• Policy for promoting pumped storage projects for electricity storage to be brought out.
Research and development of small and modular nuclear reactors
• Government to partner with private sector for R&D of Bharat Small Modular Reactor and newer technologies for nuclear energy, and to set up Bharat Small Reactors.
Advanced Ultra Super Critical Thermal Power Plants
• Joint venture proposed between NTPC and BHEL to set up a full scale 800 MW commercial plant using Advanced Ultra Super Critical (AUSC) technology.
Roadmap for ‘hard to abate’ industries
• Appropriate regulations for transition of ‘hard to abate’ industries from the current ‘Perform, Achieve and Trade’ mode to ‘Indian Carbon Market’ mode to be put in place.
Priority 7: Infrastructure
Infrastructure investment by Central Government
• `11,11,111 crore (3.4 % of GDP) to be provided for capital expenditure.
Infrastructure investment by state governments
• Provision of `1.5 lakh crore for long-term interest free loans to support states in infrastructure investment.
Pradhan Mantri Gram SadakYojana (PMGSY)
• Launch of phase IV of PMGSY to provide all-weather connectivity to 25,000 rural habitations.
Irrigation and Flood Mitigation
• Financial support of `11,500 crore to projects such as the Kosi-Mechi intra-state link and other schemes in Bihar.
• Government to provide assistance to Assam, Himachal Pradesh, Uttarakhand and Sikkim for floods, landslides and other related projects.
Tourism
• Comprehensive development of Vishnupad Temple Corridor, Mahabodhi Temple Corridor and Rajgir.
• Assistance for development of temples, monuments, craftsmanship, wildlife sanctuaries, natural landscapes and pristine beaches of Odisha.
Priority 8: Innovation, Research & Development
• Anusandhan National Research Fund for basic research and prototype development to be operationalised.
• Financing pool of `1 lakh crore for spurring private sector-driven research and innovation at commercial scale.
Space Economy
• Venture capital fund of `1,000 crore to be set up for expanding the space economy by 5 times in the next 10 years.
Priority 9: Next Generation Reforms
Rural Land Related Actions
• Unique Land Parcel Identification Number (ULPIN) or Bhu-Aadhaar for all lands
• Digitization of cadastral maps
• Survey of map sub-divisions as per current ownership
• Establishment of land registry
• Linking to the farmers registry
Urban Land Related Actions
• Land records in urban areas to be digitized with GIS mapping.
Services to Labour
• Integration of e-shram portal with other portals to facilitate such one-stop solution.
• Open architecture databases for the rapidly changing labour market, skill requirements and available job roles.
• Mechanism to connect job-aspirants with potential employers and skill providers.
NPS Vatsalya
• NPS-Vatsalya as a plan for contribution by parents and guardians for minors.
PART B
Indirect Taxes
GST
• Buoyed by GST’s success, tax structure to be simplified and rationalised to expand GST to remaining sectors.
Sector specific customs duty proposals
Medicines and Medical Equipment
• Three cancer drugs namely TrastuzumabDeruxtecan, Osimertinib and Durvalumab fully exempted from custom duty.
• Changes in Basic Customs Duty (BCD) on x-ray tubes & flat panel detectors for use in medical x-ray machines under the Phased Manufacturing Programme.
Mobile Phone and Related Parts
• BCD on mobile phone, mobile Printed Circuit Board Assembly (PCBA) and mobile charger reduced to 15 per cent.
Precious Metals
• Customs duties on gold and silver reduced to 6 per cent and that on platinum to 6.4 per cent.
Other Metals
• BCD removed on ferro nickel and blister copper.
• BCD removed on ferrous scrap and nickel cathode.
• Concessional BCD of 2.5 per cent on copper scrap.
Electronics
• BCD removed, subject to conditions, on oxygen free copper for manufacture of resistors.
Chemicals and Petrochemicals
• BCD on ammonium nitrate increased from 7.5 to 10 per cent.
Plastics
• BCD on PVC flex banners increased from 10 to 25 per cent.
Telecommunication Equipment
• BCD increased from 10 to 15 per cent on PCBA of specified telecom equipment.
Trade facilitation
• For promotion of domestic aviation and boat & ship MRO, time period for export of goods imported for repairs extended from six months to one year.
• Time-limit for re-import of goods for repairs under warranty extended from three to five years.
Critical Minerals
• 25 critical minerals fully exempted from customs duties.
• BCD on two critical minerals reduced.
Solar Energy
• Capital goods for use in manufacture of solar cells and panels exempted from customs duty.
Marine products
• BCD on certain broodstock, polychaete worms, shrimp and fish feed reduced to 5 per cent.
• Various inputs for manufacture of shrimp and fish feed exempted from customs duty.
Leather and Textile
• BCD reduced on real down filling material from duck or goose.
• BCD reduced, subject to conditions, on methylene diphenyl diisocyanate (MDI) for manufacture of spandex yarn from 7.5 to 5 per cent.
Direct Taxes
• Efforts to simplify taxes, improve tax payer services, provide tax certainty and reduce litigation to be continued.
• Enhance revenues for funding development and welfare schemes of government.
• 58 per cent of corporate tax from simplified tax regime in FY23, more than two-thirds taxpayers availed simplified tax regime for personal income tax in FY 24.
Simplification for Charities and of TDS
• Two tax exemption regimes for charities to be merged into one.
• 5 per cent TDS rate on many payments merged into 2 per cent TDS rate.
• 20 per cent TDS rate on repurchase of units by mutual funds or UTI withdrawn.
• TDS rate on e-commerce operators reduced from one to 0.1 per cent.
• Delay for payment of TDS up to due date of filing statement decriminalized.
Simplification of Reassessment
• Assessment can be reopened beyond three years upto five years from the end of Assessment Year only if the escaped income is ₹ 50 lakh or more.
• In search cases, time limit reduced from ten to six years before the year of search.
Simplification and Rationalisation of Capital Gains
• Short term gains on certain financial assets to attract a tax rate of 20 per cent.
• Long term gains on all financial and non-financial assets to attract a tax rate of 12.5 per cent.
• Exemption limit of capital gains on certain financial assets increased to ₹ 1.25 lakh per year.
Tax Payer Services
• All remaining services of Customs and Income Tax including rectification and order giving effect to appellate orders to be digitalized over the next two years.
Litigation and Appeals
• ‘Vivad Se Vishwas Scheme, 2024’ for resolution of income tax disputes pending in appeal.
• Monetary limits for filing direct taxes, excise and service tax related appeals in Tax Tribunals, High Courts and Supreme Court increased to ₹60 lakh, ₹2 crore and ₹5 crore respectively.
• Safe harbour rules expanded to reduce litigation and provide certainty in international taxation.
Employment and Investment
• Angel tax for all classes of investors abolished to bolster start-up eco-system,.
• Simpler tax regime for foreign shipping companies operating domestic cruises to promote cruise tourism in India.
• Safe harbour rates for foreign mining companies selling raw diamonds in the country.
• Corporate tax rate on foreign companies reduced from 40 to 35 per cent.
Deepening tax base
• Security Transactions Tax on futures and options of securities increased to 0.02 per cent and 0.1 per cent respectively.
• Income received on buy back of shares in the hands of recipient to be taxed.
Social Security Benefits.
• Deduction of expenditure by employers towards NPS to be increased from 10 to 14 per cent of the employee’s salary.
• Non-reporting of small movable foreign assets up to ₹20 lakh de-penalised.
Other major proposal in Finance Bill
• Equalization levy of 2 per cent withdrawn.
Changes in Personal Income Tax under new tax regime
• Standard deduction for salaried employees increased from ₹50,000 to ₹75,000.
• Deduction on family pension for pensioners enhanced from ₹15,000/- to ₹25,000/-
• Revised tax rate structure:
0-3 lakh rupees
Nil
3-7 lakh rupees
5 per cent
7-10 lakh rupees
10 per cent
10-12 lakh rupees
15 per cent
12-15 lakh rupees
20 per cent
Above 15 lakh rupees
30 per cent
• Salaried employee in the new tax regime stands to save up to ₹ 17,500/- in income tax.

वित्त मन्त्रालय
केन्द्रीय बजेट 2024-25 का मुख्य विशेषताहरू
23 JUL 2024 1:17PM by PIB Gangtok
केन्द्रीय वित्त र कर्पोरेट मामिला मन्त्री श्रीमती निर्मला सीतारमणले आज संसदमा केन्द्रीय बजेट 2024-25 पेश गरिन्। बजेटका मुख्य विशेषताहरू यस प्रकार रहेका छन् :
भाग-ए
बजेट अनुमान 2024-25 :
• उधार बाहेक कुल प्राप्ति: रु. 32.07 लाख करोड।
• कुल खर्च: रु. 48.21 लाख करोड।
• शुद्ध कर प्राप्ति: रु. 25.83 लाख करोड।
• राजकोषीय घाटा: सकल घरेलु उत्पादको 4.9 प्रतिशत।
• सरकारले आगामी वर्ष घाटा 4.5 प्रतिशतभन्दा तल पुर्याउने लक्ष्य राखेको छ।
• मुद्रास्फीति कम, स्थिर बनिरहेको छ र 4% लक्ष्यतर्फ बढ़िरहेको छ; मुख्य मुद्रास्फीति (गैर-खाद्य, गैर ईन्धन) 3.1% मा छ।
• बजेटको फोकस रोजगार, सीप, एमएसएमई र मध्यम वर्गमा रहेको छ।
रोजगार र सीपका लागि प्रधानमन्त्रीका पाँच योजनाहरूको प्याकेज
• 5 वर्षको अवधिमा 4.1 करोड युवाहरूलाई रोजगारी, सीप र अन्य अवसरहरूको लागि 5 योजना र पहलहरूको प्रधानमन्त्री प्याकेज।
1. योजना ए - पहिलो चोटि नोकरी गर्नेहरू: ईपीएफओमा पञ्जीकृत भए अनुसार पहिलो चोटि नोकरी गर्ने कर्मचारीहरूलाई 3 किस्तीमा 15,000 सम्मको एक महिनाको वेतन उपलब्ध गराइनेछ।
2. योजना बी - विनिर्माण क्षेत्रमा रोजगार सृजना: रोजगारीको पहिलो 4 वर्षमा कर्मचारी र नियोक्ता दुवैलाई उनीहरूको ईपीएफओ अंशदानको सम्बन्धमा सोझै निर्दिष्ट स्केलमा प्रोत्साहन प्रदान गरिनेछ।
3. योजना सी - नियोक्ताहरूलाई सहायता : सरकारले प्रत्येक अतिरिक्त कर्मचारीको लागि नियोक्ताहरूको ईपीएफो अंशदानको लागि 2 वर्षसम्म रु. 3,000 प्रति महिनासम्म प्रतिपूर्ति गर्नेछ।
4. सीपको लागि नयाँ केन्द्र प्रायोजित योजना
• 5 वर्षको अवधिमा 20 लाख युवालाई दक्ष बनाइने छ।
• 1,000 औद्योगिक तालिम संस्थानलाई हब एण्ड स्पोक व्यवस्थामा स्तरोन्नति गरिने छ।
1. 5 वर्षमा 1 करोड युवाहरूलाई 500 शीर्ष कम्पनीहरूमा इन्टर्नशिपको लागि नयाँ योजना
‘विकसित भारत’ को लक्ष्यलाई प्राप्त गर्नका लागि नौ बजेट प्राथमिकताहरू :
1. कृषिमा उत्पादकता र लचिलोपन
2. रोजगार र सीप
3. समावेशी मानव संसाधन विकास र सामाजिक न्याय
4. विनिर्माण र सेवाहरू
5. शहरी विकास
6. ऊर्जा सुरक्षा
7. बुनियादी ढाँचा
8. नवप्रवर्तन, अनुसन्धान र विकास अनि
9. अघिल्लो पुस्ताको सुधार
प्राथमिकता 1: कृषिमा उत्पादकता र लचिलोपन
• कृषि र सम्बद्ध क्षेत्रहरूको लागि रु.1.52 लाख करोड विनियोजन।
• कृषकहरूलाई खेती गर्नका लागि 32 वटा खेती र बागवानी फसलको 109 नयाँ उच्च उपज भएको र जलवायु प्रतिरोधी प्रजातिहरू जारी गरिनेछ।
• आगामी 2 वर्षमा देशभरिका 1 करोड किसानलाई प्रमाणन र ब्राण्डिङसहित प्राकृतिक खेतीको शुरुआत गरिनेछ।
• प्राकृतिक खेतीका लागि 10,000 आवश्यकतामा आधारित जैविक स्रोत केन्द्र स्थापना गरिने छ।
• कृषिका लागि डिजिटल पब्लिक इन्फ्रास्ट्रक्चर (डीपीआई) लाई 3 वर्षभित्र किसान र उनीहरूको भूमिलाई कभरेज गर्नका लागि लागू गरिने भएको छ।
प्राथमिकता 2: रोजगार र सीप
• प्रधानमन्त्री प्याकेजको एक भागको रूपमा, ‘रोजगारसित जोड़िएको प्रोत्साहन’ को लागि 3 योजनाहरू लागू गरिनेछ - योजना ए - पहिलो चोटि; योजना बी - विनिर्माणमा रोजगारी सिर्जना; योजना सी - नियोक्ताहरूलाई सहायता।
• कार्यबलमा महिलाहरूको अधिक सहभागितालाई सहज बनाउनका लागि,
• औद्योगिक सहयोगमा कामकाजी महिलाहरूका लागि छात्रावास र क्रेच स्थापना गरिनेछ
• महिला विशेष सीपमूलक कार्यक्रम आयोजन गरिनेछ
• महिला एसएचजी उद्यमहरूको लागि बजार पहुँचलाई बढ़ावा दिइनेछ
सीप विकास
• 5 वर्षको अवधिमा 20 लाख युवाहरूको लागि प्रधानमन्त्री प्याकेज अन्तर्गत सीपको लागि नयाँ केन्द्र प्रायोजित योजना।
• मोडल सीप ऋण योजनालाई रु. 7.5 लाखसम्मको ऋणको सुविधाका लागि संशोधित गरिनेछ।
• सरकारी योजना र नीतिहरू अन्तर्गत कुनै पनि लाभका लागि योग्य नभएका युवाहरूलाई घरेलु संस्थाहरूमा उच्च शिक्षा हासिल गर्न रु. 10 लाखसम्मको ऋणको आर्थिक सहयोग दिइनेठ।
प्राथमिकता 3: समावेशी मानव संसाधन विकास र सामाजिक न्याय
पूर्वोदय
• अमृतसर - कोलकाता औद्योगिक करिडोरको साथ गयामा औद्योगिक नोड विकसित गरिनेछ।
• रु. 21,400 करोडको लागतमा पिरपेन्टीमा 2400 मेगावाटको नयाँ पावर प्लान्ट लगायतका विद्युत् परियोजनाहरू शुरु गरिनेछ।
आन्ध्र प्रदेश पुनर्गठन अधिनियम
• चालू वित्त वर्षमा बहुपक्षीय विकास एजेन्सीहरूको माध्यमद्वारा रु. 15,000 करोडको विशेष वित्तीय सहायता गरिनेछ।
• विशाखापट्टनम-चेन्नई औद्योगिक करिडोरको साथ कोप्पार्थीमा र हैदराबाद-बेङ्गलुरु औद्योगिक करिडोरको साथ ओरवाकलमा औद्योगिक नोड।
महिलाहरूको नेतृत्वमा विकास
• महिला र केटीहरूलाई फाइदा हुने योजनाहरूको लागि रु. 3 लाख करोडभन्दा बढीको कुल विनियोजन।
प्रधानमन्त्री जनजाति उन्नत ग्राम अभियान
• जनजाति बहुल गाउँ र आकांक्षी जिल्लाहरूमा आदिवासी परिवारहरूको सामाजिक - आर्थिक विकास, 63,000 गाउँलाई समेटेर 5 करोड आदिवासी जनतालाई लाभान्वित गर्नु।
पूर्वोत्तर क्षेत्रमा ब्याङ्क शाखाहरू
• उत्तर पूर्व क्षेत्रमा भारत पोस्ट पेमेन्ट ब्याङ्कका 100 शाखाहरू स्थापना गरिनेछ।
प्राथमिकता 4: निर्माण र सेवाहरू
विनिर्माण क्षेत्रमा एमएसएमईको लागि ऋण ग्यारेन्टी योजना
• संयन्त्र र उपकरण खरिदका लागि एमएसएमईहरूलाई सावधि ऋणमा संपार्श्विक वा तेस्रो-पक्ष ग्यारेन्टी बिना ऋण ग्यारेन्टी योजना।
तनाव अवधिमा एमएसएमईहरूलाई ऋण सहायता
• एमएसएमईहरूलाई उनीहरूको तनाव अवधिमा ब्याङ्क ऋण जारी राख्नको लागि नयाँ व्यवस्था।
मुद्रा ऋण
• ‘तरुण’ श्रेणी अन्तर्गतको मुद्रा ऋणको सीमा रु. 10 लाखबाट बढाएर रु. 20 लाख बनाइनेछ, जो ती मानिसहरूका लागि हो, जसले पहिला ऋण सफलतापूर्वक चुक्ता गरेका छन्।
ट्रेड्समा अनिवार्य अनबोर्डिङको लागि बढ़ेको दायरा
• ट्रेड्स प्लेटफर्ममा अनिवार्य अनबोर्डिङका लागि खरिदकर्ताहरूको कारोबारको सीमा रु. 500 करोडबाट घटाएर रु. 250 करोडमा ल्याइनेछ।
खाद्य विकिरण, गुणस्तर र सुरक्षा परीक्षणको लागि एमएसएमई एकाइहरू
• एमएसएमई क्षेत्रमा 50 बहु-उत्पाद खाद्य विकिरण एकाइहरू स्थापना गर्नका लागि वित्तीय सहायता।
ई-वाणिज्य निर्यात केन्द्र
• सार्वजनिक-निजी-साझेदारी (पीपीपी) मोड अन्तर्गत एमएसएमई र परम्परागत कारीगरहरूलाई अन्तर्राष्ट्रिय बजारमा आफ्ना उत्पादहरू बेच्न ई-वाणिज्य निर्यात केन्द्रहरू स्थापना गरिनेछ।
महत्त्वपूर्ण खनिज मिशन
• घरेलु उत्पादन, महत्त्वपूर्ण खनिजहरूको पुनर्चक्रण र महत्वपूर्ण खनिज परिसम्पत्तिको वैदेशिक अधिग्रहणका लागि महत्त्वपूर्ण खनिज मिशन स्थापना गरिनेछ।
खनिजहरूको अपतटीय खनन
• खननका लागि अपतटीय ब्लकहरूको पहिलो किस्ताको लिलामी, पहिलाबाटै गरिएको अन्वेषणमा निर्माण।
डिजिटल सार्वजनिक पूर्वाधार (डीपीआई) अनुप्रयोग
• ऋण, ई-वाणिज्य, शिक्षा, स्वास्थ्य, कानून र न्याय, रसद, एमएसएमई, सेवा वितरण, र शहरी शासनको क्षेत्रमा डीपीआई अनुप्रयोगको विकास।
प्राथमिकता 5: शहरी विकास
पारगमन उन्मुख विकास
• 30 लाखभन्दा अधिक आबादी भएका 14 ठूला शहरहरूलाई कार्यान्वयन र वित्तपोषण गर्न पारगमन उन्मुख विकास योजना र रणनीतिहरू तर्जुमा गर्ने।
शहरी आवास
• प्रधानमन्त्री आवास योजना शहरी 2.0 अन्तर्गत अघिल्ला 5 वर्षमा रु. 2.2 लाख करोडको केन्द्रीय सहायता सहित रु. 10 लाख करोडको लगानी, 1 करोड शहरी गरीब र मध्यम वर्गीय परिवारहरूको आवास आवश्यकता पूरा गर्न प्रस्ताव गरिएको छ।
स्ट्रीट मार्केट
• चयनिट शहरहरूमा अघिल्ला 5 वर्षको लागि प्रत्येक वर्ष 100 साप्ताहिक ‘हाट’ वा स्ट्रीट फूड हबहरूको विकासलाई समर्थन गर्नका लागि नयाँ योजना।
प्राथमिकता 6: ऊर्जा सुरक्षा
ऊर्जा संक्रमण
• रोजगारी, विकास र पर्यावरणीय दिगोपनको अनिवार्यतालाई सन्तुलन गर्नका लागि ‘ऊर्जा ट्रान्जिसन पथ’ माथि नीतिगत दस्तावेज ल्याइनेछ।
पम्प भण्डारण नीति
• विद्युत् भण्डारणका लागि पम्प भण्डारण परियोजनालाई बढ़ावा दिनका लागि नीति बनाइनेछ।
साना र मोड्युलर परमाणु रिएक्टरहरूको अनुसन्धान र विकास
• सरकारले भारत लघु मोड्युलर रिएक्टर र परमाणु ऊर्जाका लागि नयाँ नयाँ प्रविधिहरूको अनुसन्धान र विकासका लागि निजी क्षेत्रसित साझेदारी गर्नेछ र भारत लघु रिएक्टरहरूतो स्थापना गर्नेछ।
उन्नत अल्ट्रा सुपर क्रिटिकल थर्मल पावर प्लान्ट
• एनटीपीसी र बीएचईएल बीचको संयुक्त उद्यमले उन्नत अल्ट्रा सुपर क्रिटिकल (एयूएससी) प्रविधि प्रयोग गरी 800 मेगावाटको व्यावसायिक प्लान्ट स्थापना गर्न प्रस्ताव गरेको छ।
‘कठिनबाट कम गर्ने’ उद्योगहरूको लागि मार्गचित्र
• ‘कठिनबाट कम गर्ने’ उद्योगहरूलाई वर्तमान ‘प्रदर्शन, उपलब्धि र व्यापार’ मोडबाट ‘भारतीय कार्बन बजार’ मोडमा बदल्नका लागि उचित नियम लागू गरिनेछ।
प्राथमिकता 7: बुनियादी ढाँचा
केन्द्र सरकारद्वारा बुनियादी ढाँचामा लगानी
• पूँजीगत व्ययका लागि रु. 11,11,111 करोड (जीडीपीको 3.4%) उपलब्ध गराइनेछ।
राज्य सरकारहरूद्वारा अवसंरचना लगानी
• अवसंरचना लगानीमा राज्यहरूलाई सहायता दिनका लागि दीर्घकालीन ब्याज मुक्त ऋणको लागि रु. 1.5 लाख करोडको प्रावधान।
प्रधानमन्त्री ग्राम सडक योजना (पीएमजीएसवाई)
• 25,000 ग्रामीण बस्तीहरूलाई सबै मौसम जडान प्रदान गर्नका लागि पीएमजीएसवाईको चरण खत को शुरुआत।
सिँचाइ र बाढी न्यूनीकरण
• बिहारमा कोसी-मेची अन्तर-राज्य लिंक र अन्य योजनाहरू जस्ता परियोजनाहरूलाई रु. 11,500 करोडको आर्थिक सहयोग।
• सरकारले असम, हिमाचल प्रदेश, उत्तराखण्ड र सिक्किमलाई बाढी, पैह्रो र अन्य सम्बन्धित परियोजनाहरूको लागि सहयोग उपलब्ध गराउने छ।
पर्यटन
• विष्णुपद मन्दिर करिडोर, महाबोधि मन्दिर करिडोर र राजगीरको व्यापक विकास।
• ओडिशाका मन्दिर, स्मारक, शिल्पकला, वन्यजन्तु अभयारण्य, प्राकृतिक परिदृश्य र प्राचीन समुद्र तटहरूको विकासको लागि सहायता।
प्राथमिकता 8: नवप्रवर्तन, अनुसन्धान र विकास
• बुनियादी अनुसन्धान र प्रोटोटाइप विकासका लागि अनुसन्धान राष्ट्रिय अनुसन्धान कोष सञ्चालन गरिनेछ।
• व्यावसायिक स्तरमा निजी क्षेत्रद्वारा सञ्चालित अनुसन्धान र नवाचारलाई बढ़ावा दिनका लागि रु.1 लाख करोडको वित्त पोषण पुल।
अन्तरिक्ष अर्थव्यवस्था
• आगामी 10 वर्षमा अन्तरिक्ष अर्थतन्त्रलाई 5 गुणा बढ़ाउनका लागि रु. 1,000 करोडको उद्यम पूँजी कोष स्थापना गरिनेछ।
प्राथमिकता 9: आगामी पुस्ताको सुधार
ग्रामीण भूमि सम्बन्धी कार्य
• सबै भूमिको लागि अद्वितीय भूमि पार्सल पहिचान नम्बर (यूएलपीआईएन) वा भू-आधार
• क्याडस्ट्रल मानचित्रको डिजिटलीकरण
• वर्तमान स्वामित्व अनुसार मानचित्र उप-विभादनहरूको सर्वेक्षण
• भूमि पञ्जीकरणको स्थापना
• किसान रजिस्ट्रीमा लिङ्क गर्नु
शहरी भूमि सम्बन्धी कार्य
• शहरी क्षेत्रमा भूमि अभिलेखलाई जीआईएस म्यापिङमार्फत डिजिटलाइज गरिनेछ।
श्रमका लागि सेवाहरू
• यस्तो वन-स्टप समाधानको सुविधाका लागि ई-श्रम पोर्टललाई अन्य पोर्टलहरूसँग एकीकरण गरिनेछ।
• द्रुत रूपमा बदलिँदो श्रम बजार, सीप आवश्यकता र उपलब्ध रोजगार भूमिकाहरूको लागि खुल्ला आर्किटेक्चर डेटाबेस।
• नोकरीका लागि इच्छुक मानिसहरूलाई सम्भावित नियोक्तादाता र सीप प्रदायकहरूसँग जोड्ने व्यवस्था।
एनपीएस वात्सल्य
• एनपीएस-वात्सल्य नाबालिगहरूका लागि आमाबाबु र अभिभावकहरूद्वारा अंशदानको योजनाको छ।
भाग बी
अप्रत्यक्ष करहरू
जीएसटी
• जीएसटीको सफलताबाट उत्साहित भएर शेष क्षेत्रहरूमा जीएसटीको विस्तार गर्न कर संरचनालाई सरल र तर्कसंगत बनाइनेछ।
क्षेत्र विशेष सीमा शुल्क प्रस्ताव
औषधि र चिकित्सा उपकरण
• ट्रास्टुजुमाब डेरुक्सटेकन, ओसिमर्टिनिब र दुर्भालुमब नामक तीनवटा क्यान्सर औषधिलाई भन्सार शुल्कबाट पूर्ण रूपमा छुट दिइएको छ।
• चरणबद्ध विनिर्माण कार्यक्रम अन्तर्गत मेडिकल एक्स-रे मशिनहरूमा प्रयोगको लागि एक्स-रे ट्यूबहरू र फ्ल्याट प्यानल डिटेक्टरहरूमा आधारभूत सीमा शुल्क (बीसीडी) मा परिवर्तन।
मोबाइल फोन र सम्बन्धित पुर्जा
• मोबाइल फोन, मोबाइल प्रिन्टेड सर्किट बोर्ड एसेम्ब्ली (पीसीबीए) र मोबाइल चार्जरमा बीसीडी 15 प्रतिशतमा घटाइएको छ।
बहुमूल्य धातुहरू
• सुन र चाँदीमा सीमा शुल्क घटाएर 6 प्रतिशत र प्लेटिनममा 6.4 प्रतिशत गरिएको छ।
अन्य धातुहरू
• फेरो निकल र ब्लिस्टर कपरमा बी.सी.डी. हटाइएको छ।
• फेरस स्क्र्याप र निकल क्याथोडमा बी.सी.डी. हटाइएको छ।
• तामा स्क्र्यापमा 2.5 प्रतिशतको सहुलियत बी.सी.डी.।
इलेक्ट्रोनिक्स
• प्रतिरोधकहरूको निर्माणको लागि अक्सिजन मुक्त तामामा केही शर्त अधीन बी.सी.डी. हटाइएको छ।
रसायन र पेट्रोकेमिकल्स
• अमोनियम नाइट्रेटमा बी.सी.डी. 7.5 बाट घटाएर 10 प्रतिशत गरिएको छ।
प्लास्टिक
• पी.भी.सी. फ्लेक्स ब्यानरहरूमा बी.सी.डी. 10 बाट बढ़ाएर 25 प्रतिशत गरिएको छ।
दूरसञ्चार उपकरण
• निर्दिष्ट दूरसंचार उपकरणहरूको पी.सी.बी.ए. मा बी.सी.डी. 10 देखि बढ़ाएऱ 15 प्रतिशत गरिएको छ।
व्यापार सुविधा
• घरेलु उड्डयन तथा डुङ्गा तथा जहाज एम.आर.ओ. लाई बढ़ावा दिनका लागि, मरम्मतका लागि आयातीत सामानको निर्यातको समयावधि छः महिनाबाट बढ़ाएर एक वर्ष बनाइएको छ।
• वारेन्टी अन्तर्गत मरम्मतका लागि सामानको पुन: आयात गर्ने समय सीमा तीनबाट पाँच वर्षसम्म बढाइएको छ।
महत्त्वपूर्ण खनिज
• 25 महत्त्वपूर्ण खनिजहरू सीमा शुल्कबाट पूर्ण रूपमा छुट।
• दुई महत्त्वपूर्ण खनिजहरूमा बीसीडी घटाइएको छ।
सौर्य ऊर्जा
• सोलार सेल र प्यानल निर्माणमा प्रयोग हुने पूँजीगत सामानलाई सीमा शुल्कमा छुट दिइएको छ।
समुद्री उत्पाद
• केही ब्रुडस्टक, पोलिचेट वर्म, झिंगा र माछाको दानामा बीसीडी घटाएर 5 प्रतिशत गरिएको छ।
• झिंगा र माछाको दाना निर्माणका लागि विभिन्न सामग्रीलाई सीमा शुल्कमा छुट दिइएको छ।
छाला र कपडा
• हाँस वा हंसबाट प्राप्त वास्तविक डाउन फिलिंग सामग्रीमा बीसीडी घटाइयो।
• स्प्यान्डेक्स धागोको उत्पादनका लागि मिथाइलिन डिफेनाइल डाइसोसायनेट (एमडीआई) मा शर्तहरू अधीनमा बीसीडी 7.5 देखि 5 प्रतिशतसम्म घटाइएको छ।
प्रत्यक्ष कर
• करलाई सरल बनाउने, करदाताहरूको सेवामा सुधार गर्ने, कर निश्चितता प्रदान गर्ने र मुद्दा दर्ता कम गर्ने प्रयासलाई निरन्तरता दिइनेछ।
• सरकारका विकास र कल्याणकारी योजनाहरूको लागि कोषको लागि राजस्व वृद्धि गरिनेछ।
• वित्त वर्ष 23 मा सरलीकृत कर प्रणालीबाट कर्पोरेट करको 58 प्रतिशत, दुई तिहाइ भन्दा बढी करदाताहरूले वित्त वर्ष 24 मा व्यक्तिगत आयकरको लागि सरलीकृत कर प्रणाली प्राप्त गरे।
धर्मार्थ संस्थान र टीडीएसका लागि सरलीकरण
• धर्मार्थ संस्थाहरूका लागि दुईवटा कर छुट व्यवस्थालाई एकमा विलय गरिनेछ।
• धेरै भुक्तानीहरूमा 5 प्रतिशत टीडीएस दरलाई 2 प्रतिशत टीडीएस दरमा विलय गरियो।
• म्युचुअल फण्ड वा यूटीआईद्वारा एकाइहरूको पुन: खरिदमा 20 प्रतिशत टीडीएस दर फिर्ता लिइयो।
• इ-कमर्स अपरेटरहरूमा टीडीएस दर एकदेखि 0.1 प्रतिशतमा घटाइएको छ।
• विवरण दाखिल गर्ने नियत मितिसम्मको टीडीएसको भुक्तानीमा ढिलाइलाई अपराधमुक्त गरिएको छ।
पुनर्मूल्यांकनको सरलीकरण
• मूल्याङ्कन वर्षको अन्त्यदेखि तीन वर्षदेखि लिएर पाँच वर्षसम्मका लागि पुन: खोल्न सकिन्छ, यदि बचेको आय रु. 50 लाख वा बढी छ भने।
• खोजी मामिलाहरूमा, खोजीको वर्षभन्दा पहिलाको समय सीमा दस वर्षदेखि घटाएर छः वर्ष गरिएको छ।
पूँजीगत लाभको सरलीकरण र तर्कसंगतता
• केही वित्तीय परिसम्पत्तिहरूमा अल्पकालिक लाभमा 20 प्रतिशतको कर दर लागू हुनेछ।
• सबै वित्तीय र गैर-वित्तीय परिसम्पत्तिहरूमा 12.5 प्रतिशतको कर दर आकर्षित गर्न दीर्घकालीन लाभ।
• कतिपय वित्तीय सम्पत्तिमा पूँजीगत लाभको छुट सीमा बढेर रु 1.25 लाख प्रति वर्ष गरिएको छ।
करदाता सेवाहरू
• सीमा शुल्क र आयकरका सबै शेष सेवाहरू, जसमा सुधार र अपील आदेशलाई प्रभाव पार्ने आदेश सामेल छ, अघिल्ला दुई वर्षमा डिजिटल हुनेछ।
मुद्दा र अपील
• अपीलमा विचाराधीन आयकर विवादहरूको समाधानको लागि ‘विवाद से विश्वास योजना, 2024’।
• कर न्यायाधिकरण, उच्च न्यायालय र सर्वोच्च न्यायालयमा प्रत्यक्ष कर, अन्तःशुल्क र सेवा कर सम्बन्धी अपील दायर गर्ने मौद्रिक सीमा क्रमशः रु. 60 लाख, रु. 2 करोड र रु. 5 करोड पुगेको छ ।
• मुकदमेबाजी कम गर्न र अन्तर्राष्ट्रिय करमा निश्चितता प्रदान गर्न सुरक्षित बन्दरगाह नियमहरू विस्तार गरियो।
रोजगार र लगानी
• स्टार्ट-अप इको-सिस्टमलाई बलियो बनाउन सबै वर्गका लगानीकर्ताहरूका लागि एञ्जल कर खारेज गरियो।
• भारतमा क्रूज पर्यटन प्रवर्द्धन गर्न घरेलु क्रूज सञ्चालन गर्ने विदेशी शिपिङ कम्पनीहरूको लागि सरल कर व्यवस्था।
• देशमा कच्चा हीरा बेच्ने विदेशी खानी कम्पनीहरूको लागि सुरक्षित बन्दरगाह दर।
• विदेशी कम्पनीहरूको कर्पोरेट कर दर 40 बाट 35 प्रतिशतमा घटाएको छ।
करको आधारलाई गहिरो बनाउनु
• धितोपत्रको फ्युचर्स र विकल्पहरूमा सुरक्षा लेनदेन कर क्रमशः 0.02 प्रतिशत र 0.1 प्रतिशतमा बढेको छ।
• प्राप्तकर्ताको हातमा शेयर खरिदमा प्राप्त आयमाथि कर लगाइनेछ।
सामाजिक सुरक्षा लाभ।
• एनपीएसको लागि नियोक्ताले गर्ने खर्च कटौतीलाई कर्मचारीको तलबको 10 बाट 14 प्रतिशतमा बढाइनेछ।
• 20 लाख सम्मको साना चल विदेशी सम्पत्तिको प्रतिवेदन नदिनेलाई दण्डित गरिएको छ।
वित्त विधेयकमा अन्य प्रमुख प्रस्तावहरू
• 2 प्रतिशतको समतुल्यकरण शुल्क फिर्ता गरियो।
नयाँ कर प्रणाली अन्तर्गत व्यक्तिगत आयकरमा परिवर्तन
• वेतनभोगी कर्मचारीहरूको लागि मानक कटौती रु. 50,000 बाट बढ़ाएर रु. 75,000 गरियो।
• पेन्शनधारकहरूको लागि पारिवारिक पेन्शनमा कटौती रु. 15,000/- बाट बढाएर रु. 25,000/- गरियो।
• संशोधित कर दर संरचना:
0-3 लाख रुपियाँ
शून्य
3-7 लाख रुपियाँ
5 प्रतिशत
7-10 लाख रुपियाँ
10 प्रतिशत
10-12 लाख रुपियाँ
15 प्रतिशत
12-15 लाख रुपियाँ
20 प्रतिशत
15 लाख रुपियाँभन्दा अधिक
30 प्रतिशत
• नयाँ कर व्यवस्थामा वेतनभोगी कर्मचारीले आयकरमा रु. 17,500/- सम्म बचत गर्न सक्छन्।