Ministry of Finance
HIGHLIGHTS OF THE UNION BUDGET 2024-25
23 JUL 2024 1:17PM by PIB Delhi
The Union Minister of Finance and Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2024-25 in Parliament today. The highlights of the budget are as follows:
Part-A
Budget Estimates 2024-25:
• Total receipts other than borrowings: `32.07 lakh crore.
• Total expenditure: `48.21 lakh crore.
• Net tax receipt: `25.83 lakh crore.
• Fiscal deficit: 4.9 per cent of GDP.
• Government aims to reach a deficit below 4.5 per cent next year.
• Inflation continues to be low, stable and moving towards the 4% target; Core inflation (non-food, non-fuel) at 3.1%.
• The focus of budget is on EMPLOYMENT, SKILLING, MSMEs, and the MIDDLE CLASS.
Package of PM’s five schemes for Employment and Skilling
• Prime Minister’s Package of 5 Schemes and Initiatives for employment, skilling and other opportunities for 4.1 crore youth over a 5-year period.
1. Scheme A - First Timers: One-month salary of up to `15,000 to be provided in 3 installments to first-time employees, as registered in the EPFO.
2. Scheme B - Job Creation in manufacturing: Incentive to be provided at specified scale directly, both employee and employer, with respect to their EPFO contribution in the first 4 years of employment.
3. Scheme C - Support to employers: Government to reimburse up to `3,000 per month for 2 years towards EPFO contribution of employers, for each additional employee.
4. New centrally sponsored scheme for Skilling
• 20 lakh youth to be skilled over a 5-year period.
• 1,000 Industrial Training Institutes to be upgraded in hub and spoke arrangements.
5. New Scheme for Internship in 500 Top Companies to 1 crore youth in 5 years
Nine Budget Priorities in pursuit of ‘Viksit Bharat’:
1. Productivity and resilience in Agriculture
2. Employment & Skilling
3. Inclusive Human Resource Development and Social Justice
4. Manufacturing & Services
5. Urban Development
6. Energy Security
7. Infrastructure
8. Innovation, Research & Development and
9. Next Generation Reforms
Priority 1: Productivity and resilience in Agriculture
• Allocation of `1.52 lakh crore for agriculture and allied sectors.
• New 109 high-yielding and climate-resilient varieties of 32 field and horticulture crops to be released for cultivation by farmers.
• 1 crore farmers across the country to be initiated into natural farming, with certification and branding in next 2 years.
• 10,000 need-based bio-input resource centres to be established for natural farming.
• Digital Public Infrastructure (DPI) for Agriculture to be implemented for coverage of farmers and their lands in 3 years.
Priority 2: Employment & Skilling
• As part of the Prime Minister’s package, 3 schemes for ‘Employment Linked Incentive’ to be implemented - Scheme A - First Timers; Scheme B - Job Creation in manufacturing; Scheme C - Support to employers.
• To facilitate higher participation of women in the workforce,
• working women hostels and crèches to be established with industrial collaboration
• women-specific skilling programmes to be organized
• market access for women SHG enterprises to be promoted
Skill Development
• New centrally sponsored scheme for Skilling under Prime Minister’s Package for 20 lakh youth over a 5-year period.
• Model Skill Loan Scheme to be revised to facilitate loans up to
`7.5 lakh.
• Financial support for loans upto `10 lakh for higher education in domestic institutions to be provided to youth who have not been eligible for any benefit under government schemes and policies.
Priority 3: Inclusive Human Resource Development and Social Justice
Purvodaya
• Industrial node at Gaya to be developed along the Amritsar-Kolkata Industrial Corridor.
• Power projects, including new 2400 MW power plant at Pirpainti, to be taken up at a cost of `21,400 crore.
Andhra Pradesh Reorganization Act
• Special financial support through multilateral development agencies of `15,000 crore in the current financial year.
• Industrial node at Kopparthy along Vishakhapatnam-Chennai Industrial Corridor and at Orvakal along Hyderabad-Bengaluru Industrial Corridor.
Women-led development
• Total allocation of more than `3 lakh crore for schemes benefitting women and girls.
Pradhan Mantri Janjatiya Unnat Gram Abhiyan
• Socio-economic development of tribal families in tribal-majority villages and aspirational districts, covering 63,000 villages benefitting 5 crore tribal people.
Bank branches in North-Eastern Region
• 100 branches of India Post Payment Bank to be set up in the North East region.
Priority 4: Manufacturing & Services
Credit Guarantee Scheme for MSMEs in the Manufacturing Sector
• A credit guarantee scheme without collateral or third-party guarantee in term loans to MSMEs for purchase of machinery and equipment.
Credit Support to MSMEs during Stress Period
• New mechanism to facilitate continuation of bank credit to MSMEs during their stress period.
Mudra Loans
• The limit of Mudra loans under ‘Tarun’ category to be enhanced to `20 lakh from `10 lakh for those who have successfully repaid previous loans.
Enhanced scope for mandatory onboarding in TReDS
• Turnover threshold of buyers for mandatory onboarding on the TReDS platform to be reduced from `500 crore to `250 crore..
MSME Units for Food Irradiation, Quality & Safety Testing
• Financial support to set up 50 multi-product food irradiation units in the MSME sector .
E-Commerce Export Hubs
• E-Commerce Export Hubs to be set up under public-private-partnership (PPP) mode for MSMEs and traditional artisans to sell their products in international markets.
Critical Mineral Mission
• Critical Mineral Mission to be set up for domestic production, recycling of critical minerals, and overseas acquisition of critical mineral assets.
Offshore mining of minerals
• Auction of the first tranche of offshore blocks for mining, building on the exploration already carried out.
Digital Public Infrastructure (DPI) Applications
• Development of DPI applications in the areas of credit, e-commerce, education, health, law and justice, logistics, MSME, services delivery, and urban governance.
Priority 5: Urban Development
Transit Oriented Development
• Formulation of Transit Oriented Development plans and strategies to implement and finance 14 large cities above 30 lakh population.
Urban Housing
• Investment of `10 lakh crore, including the central assistance of `2.2 lakh crore in next 5 years, under PM Awas Yojana Urban 2.0 proposed to address the , housing needs of 1 crore urban poor and middle-class families.
Street Markets
• New scheme to support the development of 100 weekly ‘haats’ or street food hubs every year for the next 5 years in select cities.
Priority 6: Energy Security
Energy Transition
• Policy document on ‘Energy Transition Pathways’ to balance the imperatives of employment, growth and environmental sustainability to be brought out.
Pumped Storage Policy
• Policy for promoting pumped storage projects for electricity storage to be brought out.
Research and development of small and modular nuclear reactors
• Government to partner with private sector for R&D of Bharat Small Modular Reactor and newer technologies for nuclear energy, and to set up Bharat Small Reactors.
Advanced Ultra Super Critical Thermal Power Plants
• Joint venture proposed between NTPC and BHEL to set up a full scale 800 MW commercial plant using Advanced Ultra Super Critical (AUSC) technology.
Roadmap for ‘hard to abate’ industries
• Appropriate regulations for transition of ‘hard to abate’ industries from the current ‘Perform, Achieve and Trade’ mode to ‘Indian Carbon Market’ mode to be put in place.
Priority 7: Infrastructure
Infrastructure investment by Central Government
• `11,11,111 crore (3.4 % of GDP) to be provided for capital expenditure.
Infrastructure investment by state governments
• Provision of `1.5 lakh crore for long-term interest free loans to support states in infrastructure investment.
Pradhan Mantri Gram SadakYojana (PMGSY)
• Launch of phase IV of PMGSY to provide all-weather connectivity to 25,000 rural habitations.
Irrigation and Flood Mitigation
• Financial support of `11,500 crore to projects such as the Kosi-Mechi intra-state link and other schemes in Bihar.
• Government to provide assistance to Assam, Himachal Pradesh, Uttarakhand and Sikkim for floods, landslides and other related projects.
Tourism
• Comprehensive development of Vishnupad Temple Corridor, Mahabodhi Temple Corridor and Rajgir.
• Assistance for development of temples, monuments, craftsmanship, wildlife sanctuaries, natural landscapes and pristine beaches of Odisha.
Priority 8: Innovation, Research & Development
• Anusandhan National Research Fund for basic research and prototype development to be operationalised.
• Financing pool of `1 lakh crore for spurring private sector-driven research and innovation at commercial scale.
Space Economy
• Venture capital fund of `1,000 crore to be set up for expanding the space economy by 5 times in the next 10 years.
Priority 9: Next Generation Reforms
Rural Land Related Actions
• Unique Land Parcel Identification Number (ULPIN) or Bhu-Aadhaar for all lands
• Digitization of cadastral maps
• Survey of map sub-divisions as per current ownership
• Establishment of land registry
• Linking to the farmers registry
Urban Land Related Actions
• Land records in urban areas to be digitized with GIS mapping.
Services to Labour
• Integration of e-shram portal with other portals to facilitate such one-stop solution.
• Open architecture databases for the rapidly changing labour market, skill requirements and available job roles.
• Mechanism to connect job-aspirants with potential employers and skill providers.
NPS Vatsalya
• NPS-Vatsalya as a plan for contribution by parents and guardians for minors.
PART B
Indirect Taxes
GST
• Buoyed by GST’s success, tax structure to be simplified and rationalised to expand GST to remaining sectors.
Sector specific customs duty proposals
Medicines and Medical Equipment
• Three cancer drugs namely TrastuzumabDeruxtecan, Osimertinib and Durvalumab fully exempted from custom duty.
• Changes in Basic Customs Duty (BCD) on x-ray tubes & flat panel detectors for use in medical x-ray machines under the Phased Manufacturing Programme.
Mobile Phone and Related Parts
• BCD on mobile phone, mobile Printed Circuit Board Assembly (PCBA) and mobile charger reduced to 15 per cent.
Precious Metals
• Customs duties on gold and silver reduced to 6 per cent and that on platinum to 6.4 per cent.
Other Metals
• BCD removed on ferro nickel and blister copper.
• BCD removed on ferrous scrap and nickel cathode.
• Concessional BCD of 2.5 per cent on copper scrap.
Electronics
• BCD removed, subject to conditions, on oxygen free copper for manufacture of resistors.
Chemicals and Petrochemicals
• BCD on ammonium nitrate increased from 7.5 to 10 per cent.
Plastics
• BCD on PVC flex banners increased from 10 to 25 per cent.
Telecommunication Equipment
• BCD increased from 10 to 15 per cent on PCBA of specified telecom equipment.
Trade facilitation
• For promotion of domestic aviation and boat & ship MRO, time period for export of goods imported for repairs extended from six months to one year.
• Time-limit for re-import of goods for repairs under warranty extended from three to five years.
Critical Minerals
• 25 critical minerals fully exempted from customs duties.
• BCD on two critical minerals reduced.
Solar Energy
• Capital goods for use in manufacture of solar cells and panels exempted from customs duty.
Marine products
• BCD on certain broodstock, polychaete worms, shrimp and fish feed reduced to 5 per cent.
• Various inputs for manufacture of shrimp and fish feed exempted from customs duty.
Leather and Textile
• BCD reduced on real down filling material from duck or goose.
• BCD reduced, subject to conditions, on methylene diphenyl diisocyanate (MDI) for manufacture of spandex yarn from 7.5 to 5 per cent.
Direct Taxes
• Efforts to simplify taxes, improve tax payer services, provide tax certainty and reduce litigation to be continued.
• Enhance revenues for funding development and welfare schemes of government.
• 58 per cent of corporate tax from simplified tax regime in FY23, more than two-thirds taxpayers availed simplified tax regime for personal income tax in FY 24.
Simplification for Charities and of TDS
• Two tax exemption regimes for charities to be merged into one.
• 5 per cent TDS rate on many payments merged into 2 per cent TDS rate.
• 20 per cent TDS rate on repurchase of units by mutual funds or UTI withdrawn.
• TDS rate on e-commerce operators reduced from one to 0.1 per cent.
• Delay for payment of TDS up to due date of filing statement decriminalized.
Simplification of Reassessment
• Assessment can be reopened beyond three years upto five years from the end of Assessment Year only if the escaped income is ₹ 50 lakh or more.
• In search cases, time limit reduced from ten to six years before the year of search.
Simplification and Rationalisation of Capital Gains
• Short term gains on certain financial assets to attract a tax rate of 20 per cent.
• Long term gains on all financial and non-financial assets to attract a tax rate of 12.5 per cent.
• Exemption limit of capital gains on certain financial assets increased to ₹ 1.25 lakh per year.
Tax Payer Services
• All remaining services of Customs and Income Tax including rectification and order giving effect to appellate orders to be digitalized over the next two years.
Litigation and Appeals
• ‘Vivad Se Vishwas Scheme, 2024’ for resolution of income tax disputes pending in appeal.
• Monetary limits for filing direct taxes, excise and service tax related appeals in Tax Tribunals, High Courts and Supreme Court increased to ₹60 lakh, ₹2 crore and ₹5 crore respectively.
• Safe harbour rules expanded to reduce litigation and provide certainty in international taxation.
Employment and Investment
• Angel tax for all classes of investors abolished to bolster start-up eco-system,.
• Simpler tax regime for foreign shipping companies operating domestic cruises to promote cruise tourism in India.
• Safe harbour rates for foreign mining companies selling raw diamonds in the country.
• Corporate tax rate on foreign companies reduced from 40 to 35 per cent.
Deepening tax base
• Security Transactions Tax on futures and options of securities increased to 0.02 per cent and 0.1 per cent respectively.
• Income received on buy back of shares in the hands of recipient to be taxed.
Social Security Benefits.
• Deduction of expenditure by employers towards NPS to be increased from 10 to 14 per cent of the employee’s salary.
• Non-reporting of small movable foreign assets up to ₹20 lakh de-penalised.
Other major proposal in Finance Bill
• Equalization levy of 2 per cent withdrawn.
Changes in Personal Income Tax under new tax regime
• Standard deduction for salaried employees increased from ₹50,000 to ₹75,000.
• Deduction on family pension for pensioners enhanced from ₹15,000/- to ₹25,000/-
• Revised tax rate structure:
0-3 lakh rupees
Nil
3-7 lakh rupees
5 per cent
7-10 lakh rupees
10 per cent
10-12 lakh rupees
15 per cent
12-15 lakh rupees
20 per cent
Above 15 lakh rupees
30 per cent
• Salaried employee in the new tax regime stands to save up to ₹ 17,500/- in income tax.

শেল-থুম মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন বজেত ২০২৪-৫গী মরুওইবশিং
23 JUL 2024 1:17PM by PIB Imphal
ঙসি সংসদতা ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফেয়ার্সকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রীমতি নিরমলা সিতারমন্না য়ুনিয়ন বজেত ২০২৪-২৫ পুথোকখ্রে। বজেতকী মরুওইবা খর মখাদা মখাদা পীরি:
পার্ত-এ
বজেত ইস্তিমেতস ২০২৪-২৫:
• পুবগী মথক্তা অপুনবা ফংলকপশিং: লুপা করোর লাখ ৩২.০৭
• অপুনবা চাদিং: লুপা করোর লাখ ৪৮.২১
• অপুনবা ফংখিবা তেক্স: লুপা করোর লাখ ২৫.৮৩
• ফিসিকেল দিফিসিত: জি.দি.পিগী চাদা ৪.৯
• মথং চহিদা দিফিসিত চাদা ৪.৫গী মখাদা লৈহন্নবা সরকারনা পান্দম থম্লি।
• ইনফ্লেসন মখা তানা হন্থহন্দুনা, লেংদনা লৈহন্নবা অমসুং চাদা ৪ ওইহন্নবা পান্দম থম্লি। কোর ইনফ্লেসন(চীঞ্জাক নত্তবা, থাউ নত্তবা) চাদা ৩.১ দা লৈরে।
• বজেত অসিনা থবক পীবা, স্কিল হেনগৎহনবা, এম.এস.এম.ইশিং অমসুং মিদল ক্লাসতা মীৎয়েং চঙলে।
থবক পীনবা অমসুং স্কিল লৈহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী স্কিম মঙাগী পেকেজশিং
• স্কিম ৫গী প্রধান মন্ত্রীগী পেকেজশিং অমসুং চহি ৫ হেনবদা নহারোল করোর ৪.১ থবক পীনবা, স্কিল লৈহন্নবা অমসুং অতোপ্পা খুদোংচাবশিং পীনবা থবকশিং
1. স্কিম এ – অহানবশিং : ই.পি.এফ.ওদা রেজিস্তার তৌরবা অহানবা থবক চঙলকপশিংদা লুপা ১৫,০০০ ইন্সতোলমেন্ত অহুমদা পীগনি।
2. স্কিম বি - মেনুফেচরিংদা থবক পীবা: থবক তৌরিবা অমসুং থবক পীরিবা অনিমক্তা অকক্নবা স্কেলদা খুদোংচাবা পীগনি, মসি থবক তৌবগী অহানবা চহি ৪ গী মখোয়গী ই.পি.এফ.ও য়েংলগা পীগনি।
3. স্কিম সি - থবক পীরবশিং শৌগৎপা : অহেনবা মীওই অমা থবক পীবা মতমদা, থবক পীরবশিংনা ই.পি.এফ.ও পুথোকপদা চহি ২ ফাওবা থা অমসুং লুপা ৩০০০ ফাওবা সরকারনা হঞ্জিনগনি।
4. স্কিল লৈহন্নবা কেন্দ্রনা শেন্থং পুথোকপা অনৌবা স্কিম
• চহি ৫দা নহারোল লাখ ২০ স্কিল লৈহনগনি।
• আই.তি.আই ১,০০০ লিংখৎকনি।
5. চহি ৫দা মকোক থোংবা কম্পেনি ৫০০দা নহারোল করোর ১ ইনতর্নসিপ তৌনবা অনৌবা স্কিম
‘বিকসিত ভারত’ কীদমক বজেতনা মরুওইনা লৌরিবা হিরম ৯ :
1. লৌউ-শিংউদা পোৎথোক হেনগৎহনবা অমসুং অৱাবা খাংবা
2. থবক পীবা অমসুং স্কিল লৈহনবা
3. হুমেন রিছোর্স দিবলপমেন্ত অমসুং খুন্নাইগী অচুম্বা
4. মেনুফেকচরিং অমসুং সর্বিসেস
5. সহর চাউখৎহনবা
6. ইনর্জি সেকুরিতি
7. ইনফ্রাস্ত্রকচর
8. ইন্নোবেসন, রিছার্স অমসুং দিবলপমেন্ত অমসুং
9. তুংগী মীরোলশিংগী অওনবশিং
অহানবা মরুওইবা : লৌউ-শিংউগী পোৎথোক হেনগৎহনবা অমসুং অৱাবা মায়োক্নবা
• লৌউ-শিংউ অমসুং মরী লৈনবা থবকশিংগী লুপা করোর লাখ ১.৫২ কায়থোক্লে।
• লৌমীশিংগীদমক চাথোক লৈবা অনৌবা মখল ১০৯ অমসুং নোংজু-নুংশাগী খুদোংচাদবা থেংনবা ঙম্বা মখল ৩২ অমসুং হোর্তিকলচরগী মহৈ-মরোংশিং ফংহল্লগনি।
• মথং চহি ২ দা সর্তিফিকেসন অমসুং ব্রান্দিং তৌদুনা লৈবাক শীনবা থুংবগী লৌমী করোর ১ নেচরেল ফার্মিং পায়খৎহল্লগনি।
• নেচরেল ফার্মিংগীদমক বাই-ইনপুত রিছোর্স সেন্তর ১০,০০০ লিংখৎলগনি।
• চহি ৩ দা লৌমীশিং অমসুং মখোয়গী লমশিং কোনশিন্নবা লৌউ-শিংউদা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (দি পি আই) পায়খৎলগনি।
অনিশুবা মরুওইবা: থবক পীবা অমসুং স্কিল লৈহনবা
• প্রধান মন্ত্রীগী পেকেজগী শরুক অমা ওইনা, ‘ইমপ্লোইমেন্ত লিঙ্ক ইন্সেন্তিপ’ গী স্কিম ৩ পায়খৎলগনি- স্কিম এ-অহানবশিং; স্কিম বি- মেনুফেকচরিংদা থবক পীবা; স্কিম সি-থবক পীরবশিং শৌগৎপা।
• থবক শুবদা নু্পীশিং মশিং য়াম্না শরুক য়াবা ঙম্নবা,
• থবক শুবা নুপীশিংগী হোস্তেলশিং অমসুং ক্রেচশিং লিংখৎকনি
• নুপীশিংগী অকক্নবা স্কিল লৈহন্নবা থৌরমশিং পাংথোক্কনি
• নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী থবকশিং চাউখৎনবা য়োনফম পীগনি
স্কিল হেনগৎহনবা
• চহি ৫ হেন্না নহারোল লাখ ২০ প্রধান মন্ত্রীগী পেকেজ মখাদা স্কিল লৈহন্নবা কেন্দ্রগী অনৌবা স্কিম লৈরে।
• লুপা লাখ ৭.৫ ফাওবা লোন পীনবা মোদেল স্কিল লোন স্কিম শেমদোক্লগনি।
• সরকারগী স্কিমশিং অমসুং থৌশিলশিংগী কান্নবা অমতা ফংবা য়াদ্রবা নহারোলশিংদা লৈবাক মনুংগী মহৈলোয়শঙশিংদা অৱাংবা থাক্কী মহৈ তম্নবা লুপা লাখ ১০ ফাওবগী লোন পীগনি।
অহুমশুবা মরুওইবা: হুমেন রিছোর্স দিবলপমেন্ত অমসুং খুন্নাইগী অচুম্বা
পুরবোদয়া
• অমৃতশর-কোলকাতা ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোর পরিংদা গয়াদা ইন্দস্ত্রিএল নোদ শেমগৎকনি।
• লুপা করোর ২১,৪০০ চঙনা পিরপাইনতিদা মেগাৱাত ২৪০০গী অনৌবা প্লান্ত অমা য়াওনা পৱার প্রোজেকশিং পায়খৎকনি।
অন্ধ্র প্রদেস রিওর্গনাইজেসন এক্ত
• চৎলিবা শেনবা চহি অসিদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী এজেন্সিশিংগী খুৎথাংদা লুপা করোর ১৫,০০০গী অখন্নবা শেন্থং পীরগনি।
• বিশাখাপত্নম-চেন্নাই ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোর পরিংদা কোপ্পারথিদা ইন্দস্ত্রিএল নোদ অমসুং হায়দ্রবাদ-বেঙ্গালুরু ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোর পরিংদা ওরভাকালদা ইন্দস্ত্রিএল নোদ শেমগৎলগনি।
নুপীশিংনা লুচিংদুনা চাউখৎপা
• নুপীশিং অমসুং নুপীমচাশিংগী য়াইফনবা স্কিমশিংগীদমক লুপা করোর লাখ ২ হেনবগী অপুনবা শেনফম কায়থোক্লে।
প্রধান মন্ত্রী জনজাতিয়া উন্নাত গ্রাম অভিয়ান
• ত্রাইবেলশিংগী খুঙ্গংশিং অমসুং এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিকশিংদা ত্রাইবেল ইমুংশিং চাউখৎহন্নবা খুঙ্গং ৬৩,০০০ কোনশিন্দুনা ত্রাইবেল মীওই করোর ৫ কান্নবা ফংহল্লে।
অৱাং-নোংপোক লমদমদা বেঙ্ক ব্রাঞ্চশিং
• অৱাং-নোংপোক লমদমদা ইন্দিয়া পোস্ত পেমেন্ত বেঙ্কগী মশা ১০০ হাংদোক্লে
মরিশুবা মরুওইবা: মেনুফেকচরিং অমসুং সর্বিসেস
মেনুফেকচরিং সেক্তরদা এম.এস.এম.ই শিংগী ক্রেদিদ গরেন্তি স্কিম
• এম.এস.এম.ইশিং মেছিনশিং অমসুং খুৎলায়শিং লৈনবা থার্দ-পার্তি গরেন্তি য়াওদনা ক্রেদিদ গরেন্তি স্কিম অমা পীরে।
অৱাবা মতম মনুংদা এম.এস.এম.ইশিংদা শেন্থং পীবা
• মখোয়গী অৱাবা মতম মনুংদা এম.এস.এম.ইশিংদা মখা তানা বেঙ্ককী লোন পীনবা অনৌবা থৌরাং অমা লৈরে।
মুদ্রা লোনশিং
• ‘তারুন’ কাংলুপ্তা মুদ্রা লোনশিং পীবদা মমাঙগী লোনশিং মাইপাক্না শিংখিবা মীওইশিংদা লুপা লাখ ১০ দগী লুপা লাখ ২০দা হেনগৎহল্লগনি।
ত্রিদিএসতা তঙাইফদনা শরুক য়াবা হেনগৎহল্লে
• ত্রিদিএস প্লেতফোর্মদা তঙাইফদনা শরুক য়ানবা পোৎ লৈরিবশিংগী তর্নওভর থ্রোসোল্দ লুপা করোর ৫০০ দগী লুপা ক রোর ২৫০দা হন্থহল্লগনি।
ফুদ ইরাদিএসন, ক্বালিতি অমসুং সেফতি তেস্তিংগী এম.এস.এম.ই য়ুনিতশিং
• এম.এস.এম.ই সেক্তরদা মল্তি-প্রদক ফুদ ইরাদিএসন য়ুনিত ৫০ লিংখৎনবা শেন্থং পীগনি।
ই-কম্মর্স এক্সপোর্ত হবশিং
মখোয়গী পোৎথোকশিং মালেমগী কৈথেলশিংদা য়োন্নবা এম.এস.এম.ইশিং অমসুং খুৎহৈবশিংগিদমক পি.পি.পি মোদ মখাদা ই-কম্মর্স এক্সপোর্ত হবশিং লিংখৎকনি।
ক্রিতিকেল মিনরেল মিসন
লৈবাক মনুংদা পুথোক্নবা, ক্রিতিকেল মিনরেলশিং রিসাইক্লিং তৌনবা অমসুং ক্রিতিকেল মিনরেলগী লনশিং মপান লৈবাকশিংদগী লৌশিন্নবা ক্রিতিকেল মিনরেল মিসন লিংখৎকনি।
সমুদ্র মপান্দা মিনরেলশিং থিবা
• খনি থিনবা ওফসোর ব্লোকশিংগী অহানবা ওইনা নিলাম লাউখ্রে।
দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (দি পি আই) এপ্লিকেসনশিং
• ক্রেদিদ, ই-কম্মর্স, লাইরিক-লাইশু, হকশেল, লো অমসুং জসতিস, লোজিসতিক্স, এম.এস.এম.ই, সর্বিস ফংহনবা অমসুং সহরগী লৈঙাক্তা দি.পি.আই এপ্লিকেসনশিং শীজিন্নবা হেনগৎহনবা।
মঙাশুবা মরুওইবা: সহর শেমগৎপা
ত্রান্সিৎ ওরিয়েন্তেদ দিবলপমেন্ত
মীওই লাখ ৩০গী মথক্তা লৈবা অচৌবা সহর ১৪ দা ত্রান্সিৎ ওরিয়েন্তেদ দিবলপমেন্ত প্লানশিং শেম্বা অমসুং থবক ওইনা পাংথোক্নবা লাল্লোংশিং।
সহরগী য়ুম শাবা
• সহরগী লায়রবা অমসুং মিদল-ক্লাস ইমুংশিংগী য়ুম করোর ১ শানবা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনা ২.০গী মখাদা মথং চহি ৫ গীদমক কেন্দ্রগী লুপা করোর লাখ ২.২ য়াওনা লুপা করোর লাখ ১০ থাদরগনি।
লম্বীগী কৈথেলশিং
• খনগৎলবা সহরশিংদা মথং চহি ৫ দা চয়োলগী হত নত্ত্রগা লম্বী মতাইগী চাফম-থকফম ১০০ শেমগৎনবা অনৌবা স্কিম পায়খৎলগনি।
তরুকশুবা মরুওইবা: ইনর্জি সেকুরিতি
ইনর্জিগী অহোংবা পুরকপা
• থবক পীনবা, চাউখৎনবা অমসুং অকোয়বগী ফিবম ফগৎনবা ‘ইনর্জি ত্রান্সিসন পাথৱেজ’ গী পোলিসি দোকুমেন্ত লৈরে।
স্তোরেজ পোলিসি ফগৎহনবা
• ইলেক্ত্রিসিতি তুংশিন্দুনা থম্নবা পম্প স্তোরেজ প্রোজেকশিং চাউখৎনবা থৌশিল লৈরে।
অপীকপা অমসুং মোদুলার ন্যুক্লিয়ার রিয়েক্তরশিং থিজিনবা অমসুং চাউখৎহনবা
• ন্যুক্লিয়ার ইনর্জিগী ভারত স্মোল মোদুলার রিয়েক্তর অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজিশিংগীদমক অমসুং ভারত স্মোল রিয়েক্তরশিং লিংখৎনবা সরকারনা আর অমসুং দিগীদমক লনাই কাংবুগা থবক তৌমিন্নগনি।
এদভান্স উলত্রা সুপর ক্রিতিকেল থর্মেল পৱার প্লান্তশিং
• এদভান্স উলত্রা সুপর ক্রিতিকেল (এ য়ু এস সি) তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা মেগাৱাত ৮০০গী কম্মর্সিএল প্লান্ত লিংখৎনবা এন.তি.পি.সি অমসুং ভেলগী মরক্তা জোইন্ত ভেঞ্চরগী য়ানবা লৈরে।
‘হার্দ তু এবেত’ উদ্যোগশিংগী লম্বী
• হৌজিক লৈরিবা ‘থবক, মাইপাকপা অমসুং ললোন-ইতিক’ অসিদগী ‘হার্দ তু এবেত’ উদ্যোগশিং অহোংবা পুরক্নবা চুনবা চৎন-কাংলোনশিংগীদমক ‘ভারতকী কার্বোন মার্কেত’ মোদ মফম চানা থমগদবনি।
তরেৎশুবা মরুওইবা: ইনফ্রাস্ত্রকচর
কেন্দ্র সরকারনা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা থাদরিবা শেনফম
• কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগীদমক লুপা করোর ১১,১১,১১১(জি দি পিগী চাদা ৩.৪) পীগনি।
রাজ্য সরকারশিংনা ইনফ্রাস্ত্রকচরদা থাদরিবা শেনফম
• ইনফ্রাস্ত্রকচরগী শেন থাদবদা রাজ্যশিংগী মতেং পাংনবা মতম শাংবা শন্দোয় য়াওদবা লোনশিং ওইনা লুপা করোর লাখ ১.৫ পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনা( পি এম জি এস ৱাই)
• খুঙ্গং ২৫,০০০ দা চহি চুপ্পা চৎপা য়াবা লম্বী লৈহন্নবা প্রধান মন্ত্রী গ্রাম সরক য়োজনাগী ৪শুবা ফেজ হৌদোক্লে
ইথৈ পীবা অমসুং ঈশিং ইচাউ থেংনবা
• বিহারদা কোসি-মেচি ইনত্রা-স্তেৎ লিঙ্ক প্রোজেকশিং অমসুং অতোপ্পা স্কিমশিংগীদমক লুপা করোর ১১,৫০০ পীরগনি।
• ঈশিং ইচাউ, লৈবাক নিংখায়বা অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা প্রোজেকশিংগীদমক সরকারনা অসাম, হিমাচল প্রদেস, উত্তরখন্দ অমসুং সিক্কিমদা শেন্থং পীরগনি।
তুরিজম
• বিষ্ণুপাদ তেম্পল কোরিদোর, মহাবোধি তেম্পল কোরিদোর অমসুং রাজগির শেমগৎপা।
• ওরিসাগী লাইশঙশিং, মোনুমেন্তশিং, খুৎশা-হৈবা, ৱাইল্দ লাইফ সেঙ্কচুরিশিং, মহৌশাগী ফজবা মফমশিং অমসুং সমুদ্রা মপানশিং শেমগৎনবা মতেং পীগনি।
নিপালশুবা মরুওইবা: ইন্নোবেসন, রিছার্স অমসুং দিবলপমেন্ত
• বেসিক রিছার্স অমসুং প্রোতোতাইপ শেমগৎনবা অনুসাধান নেসনেল রিছাস ফন্দ থবক পাংথোক্লগনি।
• শেন্দোং তান্নবা লনাই কাংবুনা রিছার্স অমসুং ইন্নোবেসন পাংথোকপা হেনগৎহন্নবা লুপা করোর লাখ ১ থাদরগনি।
স্পেস ইকোনোমি
• মথং চহি ১০দা স্পেস ইকোনোমি শরুক ৫ চাউখৎনবা লুপা করোর ১০০০গী ভেঞ্চর কেপিতেল ফন্দ লৈরে।
মপানশুবা মরুওইবা: নেক্স জেনেরেসন রিফোর্মস
খুঙ্গংগী লমগা মরী লৈনবা থবকশিং
• লম খুদিংমক য়ুনিক লেন্দ পার্সেল আইদেন্তিফিকেসন নম্বর(য়ু এল পি আই এন) নত্ত্রগা ভু-আধার পীরগনি।
• কাদাসত্রাল মেপশিং দিজিতেল ওন্থোকপা
• হৌজিক লৈরিবা মপুশিংগী মতুংইন্না মেপ সব-দিবিজনশিং সর্ভে পাংথোকপা
• লেন্দ রেজিস্ত্রি হৌদোকপা
• ফারমর্স রেজিস্ত্রিগা শম্নবা
সহরগী লমগা মরী লৈনবা থবকশিং
• সহরগী লমগী রেকোর্দশিং জি.আই.এস মেপ্পিংগা লোয়ননা দিজিতেল ওইহল্লগনি।
শিন্মীশিংগী য়াইফনবা থবকশিং
• মফম অমদা থবক খুদিংমক পাংথোক্নবা ই-শ্রাম পোতেলগা অতোপ্পা পোর্তেলশিংগা পুনশিল্লে।
• লেপ্তনা হোংলিবা শিন্মীশিংগী কৈথেল, দরকার ওইরিবা স্কিলশিং অমসুং ফংলিবা থবকশিংগী ওপন আর্কিতেকচর দেতাবেজশিং লৈরে।
• থবক থিরবশিংগা থবক পীরিবশিং অমসুং স্কিল পীরিবশিংগা শম্নবা থবক পায়খৎলে।
এন.পি.এস ভাতসালয়া
অঙাংশিংগী মমা-মপাশিং অমসুং অহল-লমনশিংনা শেন পুথোক্নবা থৌরাং অমা ওইনা এন.পি.এস ভাতসালয়া লৈরে।
পার্ত বি
ইন্দাইরেক্ত তেক্সশিং
জি.এস.তি
• জি.এস.তি মাইপাকপদগী, তেক্স লৌবগী থবকশিং লাইহল্লগনি অমসুং লেমহৌরিবা হিরমশিংদা জি.এস.তি য়ৌহল্লগনি।
অকক্নবা হিরমশিংদা কস্তম দ্যুতিগী ৱাফমশিং
হিদাক-লাংথকশিং অমসুং মেদিকেলগী খুৎলায়শিং
• কেন্সরগী হিদাক অহুম হায়বদি TrastuzumabDeruxtecan, Osimertinib অমসুং Durvalumab কস্তমস দ্যুতিদগী মপুংফানা কোমথোক্লে।
• মেদিকেল এক্স-রে মেছিন্দা শীজিন্নবা এক্স-রে ত্যুবশিং অমসুং ফ্লেত পেনেল দিতেক্তরশিংদা বেসিক কস্তমস দ্যুতি(বি সি দি)দা অহোংবা লৈরে।
মোবাইল ফোনশিং অমসুং মরী লৈনবা পার্তশিং
• মোবাইল ফোন, মোবাইল প্রিন্তেদ সর্কুইত বোর্দ এসেমব্লি অমসুং মোবাইল চার্জরদা বি.সি.দি চাদা ১৫ হন্থরে।
মমল তাংবা ধাতুশিং
• সনা অমসুং সিভরদা লৌবা কস্তমস দ্যুতি চাদা ৬ হন্থরে অমসুং প্লেতিনমদা চাদা ৬.৪ হন্থরে।
অতোপ্পা ধাতুশিং
• ফেরো নিক্কেল অমসুং ব্লিস্তর কোপ্পরদা বি.সি.দি লৌথোক্লে।
• ফেরস স্ক্রাপ অমসুং নিক্কেল কেথোদতা বি.সি.দি লৌথোক্লে।
• কোপ্পর স্ক্রাপতা বি.সি.দিগী চাদা ২.৫ হন্থরে।
ইলেক্ত্রোনিক্স
• রেসিস্তরশিং শানবা ওক্সিজেন ফ্রি কোপ্পরদা ফিবম খরদা বি.সি.দি লৌথোক্লে।
কেমিকেলশিং অমসুং পেত্রোকেমিকেলশিং
• এম্মোনিয়ম নাইত্রেত্তা বি.সি.দি চাদা ৭.৫ দগী চাদা ১০ দা হেনগৎলে।
প্লাস্তিক্সশিং
• পি.ভি.সি ফ্লেক্স বেন্নরশিংদা বি.সি.দি চাদা ১০ দগী চাদা ২৫ দা হেনগৎলে
তেলিকম্মুনিকেসনগী খুৎলায়
• অকক্নবা তেলিকোমগী খুৎলায়দা বি.সি.দি চাদা ১০ দগী চাদা ১৫ দা হেনগৎলে।
ললোন-ইতিক্কী খুদোংচাবা পীবা
• লৈবাক মনুংগী এভিএসন অমসুং হি অমসুং জহাজ এম.আর.ও য়োকখৎপা, শেমজিন শাজিন্নবা মপান্দগী পুশিল্লকপা পোৎশিং মপান্দা থাদোকপগী মতম থা তরুক্তগী চহি অমদা শাংদোক্লে।
• রিপিয়ার তৌনবা পোৎলমশিং অমুক হন্না পুশিল্লক্নবা মতম চহি ৩ দগী চহি ৫দা শাংদোক্ল।
ক্রিতিকেল মিনরেলশিং
• ক্রিতিকেল মিনরেল ২৫ কস্তমস দ্যুতিদগী মপুংফানা কোমথোক্লে।
• ক্রিতিকেল মিনরেল অনিদা বি.সি.দি হন্থরে।
সোলার ইনর্জি
• সোলার সেলশিং অমসুং পেনেলশিং শানবা পোৎলমশিং কস্তমস দ্যুতিদগী কোমথোক্লে।
সমুদ্রগী পোৎথোকশিং
• ব্রুদস্তোক, পোলিচেতি ৱার্মস, শ্রিম্প অমসুং ঙা মচিঞ্জাক্তা বি.সি.দি চাদা ৫ দা হন্থরে।
• খজিং অমসুং ঙাগী মচিঞ্জাক শানবা পোৎলমশিংদা কস্তমস দ্যুতি কোমথোক্লে।
শাউন অমসুং তেক্সতাইল
• ঙানু নত্ত্রগা কাঙাগী মতুশিংদা লৌবা বি.সি.দি হন্থরে।
• স্পান্দেক্স য়ার্ন শাবদা শীজিন্নবা methylene diphenyl diisocyanate দা লৌবা বি.সি.দি চাদা ৭.৫ তগী চাদা ৫ দা হন্থরে।
দাইরেক্ত তেক্সশিং
• তেক্সশিং লাইহন্নবা, তেক্স থিবগী থবকশিং ফগৎহন্নবা, তেক্সকী কেস তৌনবা হন্থহন্নবা থবকশিং পায়খৎলে।
• সরকারগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অমসুং য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিংগী শেন থাদনবা রেভিন্যু হেনগৎলে।
• শেনবা চহি ২৩ দা লাইহল্লবা তেক্স কাংলোন্দগী কোর্পোরেত তেক্স চাদা ৫৮ য়ৌরে অমসুং শেনবা চই ২৪ দা লনাই ইনকমগীদমক তেক্স থিরবশিংগী শরুক অহুম থোকপগী শরুক অনি লাইথোকহল্লবা তেক্সকী কাংলোন চৎনরে।
কৎথোকপা অমসুং তি.দি.একী লাইথোকহনবা
• কৎথোকপশিংগী তেক্স থিবগী থবক অনি অদু অমদা পুনশিল্লে।
• পেমেন্ত কয়াগী চাদা ৫ তি.দি.এস রেত অদু চাদা ২ তি.দি.এস রেত্তা পুনশিল্লে।
• ম্যুচেল ফন্দশিংনা য়ুনিতশিং অমুক হন্না লৈবা নত্ত্রগা য়ু.তি.আই লৌথোকপদা তি.দি.এস রেত চাদা ২০ ওইরে।
• ই-কম্মর্সকী থবকশিংগী তি.দি.এস রেত চাদা ১ দগী চাদা ০.১ দা হন্থরে।
• অপীবা তারিখ ফাওবদা তি.দি.এসশিং পীবদা মতম থেংবা অদু চৈরাক ফংলরোই।
রিএসেসমেন্ত লাইথোকহল্লে
• করিগুম্বা ইস্কেপ ইনকম অসি লুপা লাখ ৫০দগী হেল্লবদি এসেসমেন্ত ইয়ারগী অরোইবদগী চহি অহুমদগী চহি ৫ ফাওবা এসেসমেন্ত অমুক হন্না পাংথোকপা য়াগনি।
• সার্চ কেসশিংদা, সার্চ তৌবগী চহিগী মমাঙদা অকক্নবা মতম চহি ১০দগী চহি ৬ তা হন্থরে।
কেপিতেল গেনশিং লাইহনবা অমসুং মরম চানা থবক তৌবা
• অকক্নবা ফাইনান্সিএল এসেত খরদা সোর্ত তার্ম গেনদা তেক্স রেত চাদা ২০ ওইরগনি।
• ফাইনান্সিএল অমসুং নন-ফাইনান্সিএল এসেতশিংদা লোং তার্ম গেনশিংদা তেক্স রেত চাদা ১২.৫ ওইরগনি।
• অকক্নবা ফাইনান্সিএল এসেত খরদা কেপিতেল গেনশিংগী কোমথোকপা অসি চহিদা লুপা লাখ ১.২৫ দা হেনগৎলে।
তেক্স থিরিবশিংগী থবকশিং
• মথং চহি অনিদা কস্তমস অমসুং ইনকম তেক্সকী লেমহৌরিবা থবকশিং য়াওনা এপ্পেলেত ওর্দরশিংগী ওর্দর পীবা অমসুং চুমথোকপা দিজিতেল ওইহল্লগনি।
লিতিগেসন অমসুং আপিলশিং
• ইনকম তেক্সকী পন্দুনা লৈরিবা য়ানদবশিং য়ানবা পুরক্নবা ‘বিবাদ সে বিশ্বাস স্কিম, ২০২৪’ চৎনরে।
• তেক্স ত্রাইবুনেলশিং, হায় কোর্তশিং অমসুং সুপ্রিম কোর্তশিংদা দাইরেক্ত তেক্স, এক্সাইজ অমসুং সর্বিস তেক্স ফাইল তৌবগা মরী লৈনবা অপিলশিংগী শেনফম লুপা লাখ ৬০, লুপা করোর ২ অমসুং লুপা করোর ৫ দা হেনগৎলে।
• কোর্তকী কেস হন্থনবা অমসুং মালেমগী তেক্স লৌবদা মওং চুম্নবা সেফ হার্বর রুলশিং পাকথোক-চাউথোক্লে।
থবক পীবা অমসুং শেন থাদবা
• মখল খুদিংমক্কী ইনভেস্তরশিংগী এঞ্জেল তেক্স লৌথোক্লে।
• ভারত্তা ক্রুইজ তুরিজম চাউখৎনবা লৈবাক মনুংদা ক্রুইজগী থবক তৌরিবা মপান লৈবাকশিংগী জহাজ কম্পেনিশিংদা অচম্বা তেক্স লৌরে।
• লৈবাক অসিদা শেমদোক-শাদোক্ত্রিবা দাইমন্দ য়োল্লিবা ফোরেন মাইনিং কম্পেনিশিংদা সেফ হার্বর রেতশিং চৎনরে।
• মপান লৈবাকশিংগী কম্পেনিশিংদা লৌবা কোর্পোরেত তেক্স রেত চাদা ৪০ দগী চাদা ৩৫ দা হন্থরে।
তেক্স লৌবা হেনগৎহনবা
• ফ্যুচরশিং অমসুং ওপসনশিংগী সেকুরিতিশিংদা সেকুরিতি ত্রান্সসেক্সন তেক্স চাদা ০.০২ অমসুং চাদা ০.১ দা হেনগৎলে।
• সিয়ারশিং অমুক হন্না লৈবদা ফংবা ইনকম তেক্স লৌরে।
সোসিএল সেকুরিতিগী কান্নবশিং
• ইমপ্লোইয়িগী তোলোপতগী এন.পি.এসকী ইমপ্লোয়রনা ককপা অসি চাদা ১০ দগী চাদা ১৪ দা হেনগৎলে।
• লুপা লাখ ২০ ফাওবগী স্মোল মুভেবল ফোরেন এসেতশিং পাউ পীদবা অদু চৈরাক ফংলরোই।
ফাইনান্স বিলদা পুখৎলকপা অতোপ্পা মরুওইবশিং
• চাদা ২ লৌথোকপদা লেভি মানহনবা
অনৌবা তেক্স রেজিমগী মখাদা লনাই ইনকম তেক্সকী অহোংবশিং
• তোলোপ চাবা মীওইশিংগী স্তেন্দার্দ দিদক্সন লুপা ৫০,০০০ দগী লুপা ৭৭,০০০ দা হেনগৎলে।
• পেন্সন ফংলিবশিংগী ফেমিলি পেন্সন্দা ককপা অদু লুপা ১৫,০০০ দগী লুপা ২৫,০০০দা হেনগৎলে।
• : শেমদোক্লবা তেক্স রেত:
লুপা লাখ 0-3
লৌদ্রে
লুপা লাখ 3-7
চাদা 5
লুপা লাখ 7-10
চাদা 10
লুপা লাখ 10-12
চাদা 15
লুপা লাখ 12-15
চাদা 20
লুপা লাখ 15 গী মথক
চাদা 30
• অনৌবা তেক্স রেজিমদা তোলোপ চাবা মীওইশিং ইনকম তেক্স লুপা ১৭,৫০০ ফাওবা কনবা ঙম্লে।