Ministry of Culture
FUNDS ALLOCATED FOR HERITAGE MONUMENTS
25 JUL 2024 6:32PM by PIB Delhi
There are 3697 ancient monuments and archaeological sites declared as of national importance under the Ancient Monuments and Archaeological Sites and Remains Act, 1958 in the country. State-wise number of monuments and expenditure incurred on conservation, preservation and maintenance of these monuments and sites during the last five years is given at Annexure.
The conservation, preservation and maintenance work of protected monuments and areas is a continuous process and attended regularly by the Archaeological Survey of India, as per need and priority and the funds are allocated accordingly.
Identification of monuments for protection and their conservation and providing tourist facilities/ infrastructure is a regular process. The allocation released for monuments of Tamil Nadu is as under:
Year
(2018-2023)
Allocation
(in crore rupees)
2018-19
8.10
2019-20
9.60
2020-21
7.25
2021-22
12.00
2022-23
19.95
This information was given by Union Minister for Culture and Tourism Shri Gajendra Singh Shekhawat in a written reply in Rajya Sabha today.
***
BY/SKT
Annexure
STATE-WISE NUMBER OF MONUMENTS AND SITES OF NATIONAL IMPORTANCE IN THE COUNTRY AND EXPENDITURE INCURRED ON CONSERVATION AND PRESERVATION
Sl.No.
Name of State / U.T.
Number of Monuments & Site
Expenditure (amount in crores)
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
1. 1.
Andhra Pradesh
135
5.30
5.15
4.57
5.75
11.60
1.
Assam
55
3.15
3.40
3.04
3.30
7.44
1.
Arunachal Pradesh
03
1.
Nagaland
04
1.
Meghalaya
08
1.
Bihar
70
1.76
1.45
1.23
3.35
9.00
1.
Chhattisgarh
46
0.86
3.00
2.89
4.78
7.50
1.
Daman & Diu (U.T.)
11
9.62
7.00
7.34
10.50
14.09
1.
Gujarat
205
1.
Goa
21
1.60
2.20
3.70
7.00
10.45
1.
Haryana
91
2.90
1.57
0.80
1.50
6.53
1.
Punjab
33
1.
Himachal Pradesh
40
1.51
2.15
1.25
1.15
8.90
1.
Jammu & Kashmir (U.T.)
56
1.65
1.55
0.80
2.55
6.03
1.
Jharkhand
13
0.86
1.60
0.88
1.16
2.00
1.
Karnataka
506
21.44
28.55
20.77
25.07
39.93
1.
Kerala
29
2.27
4.50
2.03
6.82
7.50
1.
Ladakh (U.T.)
15
0.70
0.28
0.20
0.43
1.92
1.
Madhya Pradesh
291
8.09
12.50
15.00
16.25
22.90
1.
Maharashtra
286
17.9
20.98
18.16
24.49
39.04
1.
Manipur
01
0.84
1.00
1.31
1.25
2.00
1.
Mizoram
01
1.
Tripura
08
1.
N.C.T. Delhi
173
30.66
30.25
24.51
19.08
30.35
1.
Odisha
81
5.90
5.30
3.63
8.23
13.17
1.
Rajasthan
163
7.05
10.28
11.50
12.03
17.93
1.
Telangana
08
3.70
5.35
2.80
6.80
15.50
1.
Tamil Nadu
412
8.10
9.60
7.25
12.00
19.95
1.
Puducherry (U.T.)
07
1.
Uttar Pradesh
743
15.95
22.35
22.22
42.24
63.53
1.
Uttarakhand
44
0.82
3.59
4.60
3.75
4.85
1.
West Bengal
135
9.69
8.10
7.37
12.57
17.16
1.
Sikkim
03

কল্চর মন্ত্রালয়
হেরিতেচ মোনুমেন্তশিংগী কায়থোকখ্রবা শেনফমশিং
25 JUL 2024 6:32PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা এন্সেন্ত মোনুমেন্তস এন্দ আর্কিওলোজিকেল সাইতস এন্দ রিমেন্স এক্ত, ১৯৫৮গী মখাদা অরিবা মোনুমেন্ত অমসুং আর্কিলোজিকেলগী মফম 3697 লৈবাক্কী ওইনা মরুওইবনি হায়না লাউথোক্লে। হৌখিবা চহি মঙাদা লৈবাক অসিগী রাজ্যশিংদা লৈরিবা জাতিগী ওইনা মরুওইবা মোনুমেন্তশিং অমসুং মফমশিং অমসুং মখোয় ঙাক-শেনবদা চঙখিবা শেনফমশিং এন্নেক্সরদা পীরে।
মোনুমেন্তশিং অমসুং মফমশিং ঙাক-শেনবা অসি লেপ্তনা চৎথবা থবক্নি অমসুং দরকারগী মতুংইন্না চাংনাইনা আর্কিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়ানা পাংথোক্লি অমসুং পীফম থোকপা ফন্দশিং পীরি।
মখোয় ঙাক-শেন্নবা মোনুমেন্তশিং মশক খঙদোকপা অমসুং লমকোয়বা মীওইশিংগী খুদোংচাবশিং ফংহনবা অসি চাংনাইনা পাংথোকপা থবক অমনি। তামিল নাদুগী মোনুমেন্তশিংগী কায়থোকখিবা শেনফমশিং মখাদা পীরি:
চহি
(2018-2023)
কায়থোকখিবা
(লুপা করোরদা)
2018-19
8.10
2019-20
9.60
2020-21
7.25
2021-22
12.00
2022-23
19.95
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা কলচর অমসুং তুরিজমগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী গাজেন্দ্র সিংহ সেখাৱাতনা ফোঙদোকখিবনি।
***
এন্নেক্সর
লৈবাক অসিগী রাজ্যশিংদা লৈরিবা জাতিগী ওইনা মরুওইবা মোনুমেন্তশিং অমসুং মফমশিং অমসুং মখোয় ঙাক-শেনবদা চঙখিবা শেনফমশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
মোনুমেন্ত অমসুং মফম মশিং
চাদিং(লুপা করোর)
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
1. 1.
অন্ধ্র প্রদেস
135
5.30
5.15
4.57
5.75
11.60
1.
অসাম
55
3.15
3.40
3.04
3.30
7.44
1.
অরুনাচল প্রদেস
03
1.
নাগালেন্দ
04
1.
মেঘালয়
08
1.
বিহার
70
1.76
1.45
1.23
3.35
9.00
1.
ছতিসগর
46
0.86
3.00
2.89
4.78
7.50
1.
দমন অমসুং দিয়ু(য়ুতি)
11
9.62
7.00
7.34
10.50
14.09
1.
গুজরাত
205
1.
গৱা
21
1.60
2.20
3.70
7.00
10.45
1.
হরিয়ানা
91
2.90
1.57
0.80
1.50
6.53
1.
পঞ্জাব
33
1.
হিমাচল প্রদেস
40
1.51
2.15
1.25
1.15
8.90
1.
জম্মু অমসুং কাস্মির(য়ু.তি)
56
1.65
1.55
0.80
2.55
6.03
1.
ঝারখন্দ
13
0.86
1.60
0.88
1.16
2.00
1.
কর্নাতকা
506
21.44
28.55
20.77
25.07
39.93
1.
কেরলা
29
2.27
4.50
2.03
6.82
7.50
1.
লাদাখ(য়ু.তি)
15
0.70
0.28
0.20
0.43
1.92
1.
মধ্য প্রদেস
291
8.09
12.50
15.00
16.25
22.90
1.
মহারাস্ত্রা
286
17.9
20.98
18.16
24.49
39.04
1.
মনিপুর
01
0.84
1.00
1.31
1.25
2.00
1.
মিজোরম
01
1.
ত্রিপুরা
08
1.
এন.সি.তি দিল্লি
173
30.66
30.25
24.51
19.08
30.35
1.
ওরিসা
81
5.90
5.30
3.63
8.23
13.17
1.
রাজস্থান
163
7.05
10.28
11.50
12.03
17.93
1.
তেলঙ্গানা
08
3.70
5.35
2.80
6.80
15.50
1.
তামিল নাদু
412
8.10
9.60
7.25
12.00
19.95
1.
পুদুচেরি(য়ুতি)
07
1.
উত্তর প্রদেস
743
15.95
22.35
22.22
42.24
63.53
1.
উত্তরখন্দ
44
0.82
3.59
4.60
3.75
4.85
1.
নোংচুপ বেঙ্গল
135
9.69
8.10
7.37
12.57
17.16
1.
সিক্কিম
03