Ministry of Law and Justice
State/UT-wise details of Number of Persons benefited through free Legal Services provided by the Legal Services Institutions during the last three financial years i.e. 2021-22, 2022-23, 2023-24 and the current financial year 2024-25 (upto May, 2024)
26 JUL 2024 1:25PM by PIB Delhi
The following Authorities/Institutions are established to provide free legal aid to poor and weaker sections of the society including those belonging to SC/ST:-
1. National Legal Services Authority (NALSA) at National level
2. Supreme Court Legal Services Committee (SCLSC) at Supreme Court level
3. 38 High Court Legal Services Committees (HCLSCs) at High Court level
4. 37 State Legal Services Authorities (SLSAs) at State level
5. 703 District Legal Services Authorities (DLSAs) at District level
6. 2390 Taluk Legal Services Committees (TLSCs) at Taluk level
In order to make people aware of their entitlements, legal awareness programmes are organised across the country by Legal Service Authorities on various laws and schemes relating to children, labourers, victims of disaster, SC and ST, persons with disabilities etc. In addition, Legal Services Authorities have also prepared booklets and pamphlets in easy language on various laws which are distributed amongst the people. More than 4.30 lakh legal awareness programmes were organised during the year 2023-24 which were attended by 4.49 crore persons.
State/UT-wise details of number of persons benefited through free Legal Services provided by the Legal Services Institutions during the last three financial years i.e. 2021-22, 2022-23, 2023-24 and the current financial year 2024-25 (upto May, 2024) is at Annexure - A.
Funds under Grant-in-Aid are allocated and released to NALSA by the Government on yearly basis. During the last 3 years i.e. 2021-22, 2022-23 and 2023-24, grants-in-aid of Rs. 145 crore, Rs. 190 crore and Rs. 400 crore respectively were allocated/ released by the Government to NALSA. For the current year i.e. 2024-25, grants-in-aid of Rs. 200 crore have been allocated to NALSA out of which Rs. 83 crore have been released so far by the Government. The details of funds allocated by NALSA to Legal Services Authorities for organizing legal aid programmes during last three years and the current year is at Annexure - B.
In order to monitor the performance of the legal services authorities, NALSA receives monthly activity reports from all the SLSAs highlighting all the activities carried out in a particular month. Thereafter, a final activity report on monthly basis is sent by NALSA to the Government which is reviewed and compiled. Apart from monthly activity reports, NALSA also receives Annual Reports from all the SLSAs and prepares its own Annual Report, which is laid before both Houses of the Parliament.
Periodical reviews on different issues are also carried out by the Department-related Parliamentary Standing Committee on Personnel, Public Grievances, Law and Justice to assess the working of Legal Aid under the Legal Services Authorities Act, 1987. Further, All India Meets and Regional Meets are frequently organized by NALSA to monitor the performance of Legal Services Authorities. In addition, regular meetings are also held between the representatives of NALSA and Department of Justice on various important matters.
Annexure-A
Statement showing the details of number of persons benefited through free Legal Services provided by the Legal Services Institutions under the Legal Services Authorities Act, 1987 during the last three years and the current year.
S. No.
SLSAs
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25 (upto May 2024)
1
Andaman and Nicobar Islands
79
134
220
17
2
Andhra Pradesh
6371
9473
8265
1214
3
Arunachal Pradesh
2657
5559
5696
1068
4
Assam
110254
38335
63749
11763
5
Bihar
1689158
209809
151413
14474
6
Chandigarh
1781
2653
2822
616
7
Chhattisgarh
42394
44106
62164
11537
8
Dadra and Nagar Haveli
27
28
55
7
9
Daman and Diu
17
24
34
12
10
Delhi
79055
96433
121882
14031
11
Goa
1101
2041
1558
292
12
Gujarat
21953
32422
40569
7144
13
Haryana
23260
43098
76863
11109
14
Himachal Pradesh
4806
5998
7346
1105
15
Jammu and Kashmir
8870
7992
11396
2141
16
Jharkhand
649481
145217
269303
31855
17
Karnataka
32794
45663
53406
8546
18
Kerala
16895
23418
36498
2915
19
Ladakh
2408
711
505
65
20
Lakshadweep
0
0
0
1
21
Madhya Pradesh
3343800
191921
225510
42159
22
Maharashtra
22595
36663
53756
8244
23
Manipur
22651
26929
62635
5932
24
Meghalaya
2346
2769
2371
300
25
Mizoram
3201
5038
4801
780
26
Nagaland
7750
7390
4603
708
27
Odisha
8849
11880
19289
3107
28
Puducherry
884
788
621
145
29
Punjab
36404
56448
60361
11356
30
Rajasthan
13833
13472
20290
3376
31
Sikkim
986
1127
1074
136
32
Tamil Nadu
38181
49570
45180
7196
33
Telangana
6712
12615
13193
1006
34
Tripura
2671
5055
9964
1758
35
Uttar Pradesh
132629
24890
29079
2010
36
Uttarakhand
3775
5386
21339
4300
37
West Bengal
29015
49714
62354
12600
Total
6369643
1214769
1550164
225025
Annexure-B
Statement showing the amount of funds allocated (in Rupees) to Legal Services Authorities for organising legal aid programmes during the last three years and current year.
S.No.
Name of Legal Services Authorities
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25 (upto 18.07.2024)
1
Andaman and Nicobar Islands
-
15,00,000
8,43,500
24,00,000
2
Andhra Pradesh
5,00,00,000
4,65,00,000
9,16,00,000
86,00,000
3
Arunachal Pradesh
1,40,00,000
5,00,00,000
9,75,00,000
1,25,00,000
4
Assam
6,40,00,000
7,40,00,000
20,00,00,000
2,40,00,000
5
Bihar
7,60,00,000
9,25,00,000
12,50,00,000
3,06,00,000
6
Chandigarh
55,00,000
60,00,000
1,42,26,000
-
7
Chhattisgarh
5,25,00,000
6,65,00,000
17,00,00,000
2,20,00,000
8
Dadra and Nagar Haveli
-
10,00,000
2,50,000
-
9
Daman and Diu
-
-
17,50,000
3,50,000
10
Delhi
9,30,00,000
12,25,00,000
15,00,00,000
6,00,00,000
11
Goa
15,00,000
45,00,000
1,42,00,000
43,00,000
12
Gujarat
5,75,00,000
8,80,00,000
18,50,00,000
3,10,00,000
13
Haryana
6,50,00,000
7,60,00,000
13,25,00,000
1,43,00,000
14
Himachal Pradesh
2,45,00,000
3,90,00,000
8,50,00,000
4,50,00,000
15
Jammu and Kashmir
4,65,00,000
6,60,00,000
9,50,00,000
2,35,00,000
16
Jharkhand
7,35,00,000
7,00,00,000
16,50,00,000
2,65,00,000
17
Karnataka
7,50,00,000
9,20,00,000
17,50,00,000
2,90,00,000
18
Kerala
9,90,00,000
8,00,00,000
19,75,00,000
2,00,00,000
19
Ladakh
65,00,000
45,00,000
1,18,65,000
50,00,000
20
Lakshadweep
-
5,00,000
2,75,000
-
21
Madhya Pradesh
5,00,00,000
7,40,00,000
26,50,00,000
4,00,00,000
22
Maharashtra
8,25,00,000
9,60,00,000
26,50,00,000
5,40,00,000
23
Manipur
1,05,00,000
1,90,00,000
6,23,30,730
1,12,00,000
24
Meghalaya
50,00,000
2,60,00,000
2,46,35,500
16,00,000
25
Mizoram
1,15,00,000
2,15,00,000
4,28,00,000
1,38,00,000
26
Nagaland
1,15,00,000
2,75,00,000
2,20,00,000
42,00,000
27
Odisha
4,25,00,000
7,60,00,000
9,32,00,000
2,60,00,000
28
Puducherry
20,00,000
92,00,000
70,10,000
23,00,000
29
Punjab
6,40,00,000
6,16,00,000
18,25,00,000
2,75,00,000
30
Rajasthan
7,00,00,000
8,40,00,000
15,25,00,000
1,80,00,000
31
Sikkim
65,00,000
1,65,00,000
1,55,00,000
34,00,000
32
Tamil Nadu
6,00,00,000
8,10,00,000
18,00,00,000
4,15,00,000
33
Telangana
4,10,00,000
5,05,00,000
14,00,00,000
2,20,00,000
34
Tripura
2,65,00,000
3,40,00,000
6,50,00,000
55,00,000
35
Uttar Pradesh
6,00,00,000
11,80,00,000
29,50,00,000
5,50,00,000
36
Uttarakhand
2,55,00,000
3,55,00,000
4,25,00,000
1,26,00,000
37
West Bengal
7,00,00,000
8,80,00,000
16,25,00,000
3,35,00,000
38
Supreme Court Legal Services Committee
1,00,00,000
90,00,000
1,00,00,000
1,00,00,000
39
Mediation and Conciliation Project Committee (MCPC)
-
1,25,00,000
50,00,000
50,00,000
TOTAL
1,45,30,00,000
1,92,08,00,000
3,94,49,85,730
74,61,50,000
This information was given by the MINISTER OF STATE (INDEPENDENT CHARGE) OF THE MINISTRY OF LAW AND JUSTICE; AND MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF PARLIAMENTARY AFFAIRS, SHRI ARJUN RAM MEGHWAL in a written reply in the LOK SABHA today.

আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয়
২০২১-২২, ২০২২-২০২৩, ২০২৩-২৪ আৰু চলিত বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২৪-২৫(মে, ২০২৪লৈকে) বিগত তিনিটা বিত্তীয় বৰ্ষত আইনী সেৱা প্ৰতিষ্ঠানৰ দ্বাৰা বিনামূলীয়া আইনী সেৱাৰ জৰিয়তে উপকৃত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ব্যক্তিৰ সংখ্যা
26 JUL 2024 1:25PM by PIB Guwahati
নিম্নোলিখিত প্ৰাধিকৰণ/প্ৰতিষ্ঠানে এছচি/এছটিকে ধৰি দুখীয়া আৰু দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ লোকক বিনামূলীয়া আইনী সেৱা আগবঢ়াইছেঃ-
1. ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত ৰাষ্ট্ৰীয় আইনী সেৱা প্ৰাধিকৰণ(নালছা)
2. উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ পৰ্যায়ত উচ্চতম ন্যায়ালয় আইনী সেৱা সমিতি (এছচিএলএছচি)
3. উচ্চ ন্যায়ালয়ৰ পৰ্যায়ত ৩৮উচ্চ ন্যায়ালয় আইনী সেৱা সমিতি (এইচচিএলএছচি)
4. ৰাজ্যিক পৰ্যায়ত ৩৭ ৰাজ্যিক আইনী সেৱা সমিতি (এছএলএছএ)
5. জিলা পৰ্যায়ত ৭০৩ জিলা আইনী সেৱা প্ৰাধিকৰণ (ডিএলএছএ)
6. তালুক পৰ্যায়ত ২৩৯০ তালুক আইনী সেৱা প্ৰাধিকৰণ (টিএলএছচি)
জনসাধাৰণক তেওঁলোকৰ প্ৰাপ্যতাৰ বিষয়ে সচেতন কৰাৰ উদ্দেশ্যে সমগ্ৰ দেশতে আইনী সেৱা প্ৰাধিকৰণে শিশু, শ্ৰমিক, দুৰ্যোগৰ বলি হোৱা, অনুসূচিত জাতি আৰু জনজাতি, বিশেষভাৱে সক্ষম ব্যক্তি আদিৰ সৈতে জড়িত বিভিন্ন আইন আৰু আঁচনিৰ ওপৰত আইনী সজাগতা কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰে। তদুপৰি আইনী সেৱা প্ৰাধিকৰণে বিভিন্ন আইন সম্পৰ্কে সহজ ভাষাত পুস্তিকা আদি প্ৰস্তুত কৰি ৰাইজৰ মাজত বিতৰণ কৰা হয়। ২০২৩-২৪ বৰ্ষৰ ভিতৰত ৪.৩০ লাখতকৈ অধিক আইনী সজাগতা কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰা হৈছিল য’ত ৪.৪৯ কোটি ব্যক্তিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল।
যোৱা তিনিটা বিত্তীয় বৰ্ষ অৰ্থাৎ ২০২১-২২, ২০২২-২৩, ২০২৩-২৪ আৰু চলিত বিত্তীয় বৰ্ষ ২০২৪-২৫ (মে’ মাহলৈকে)ত আইনী সেৱা প্ৰতিষ্ঠানসমূহে প্ৰদান কৰা বিনামূলীয়া আইনী সেৱাৰ জৰিয়তে লাভৱান হোৱা ব্যক্তিৰ সংখ্যাৰ (ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলভিত্তিক বিৱৰণ , ২০২৪) পৰিশিষ্ট-ক দেখুওৱা হৈছে।
অনুদান-সাহায্যৰ অধীনত চৰকাৰে বছৰি নালছালৈ ধনৰাশি আবণ্টন আৰু মুকলি কৰে। বিগত ৩ বছৰৰ ভিতৰত অৰ্থাৎ ২০২১-২২, ২০২২-২৩ আৰু ২০২৩-২৪ চনত ক্ৰমে ১৪৫.৫০ কোটি, ১৯০ কোটি আৰু ৪০০ কোটি টকা চৰকাৰে নালছাক আবণ্টন/মুকলি কৰি দিছিল। চলিত বৰ্ষৰ বাবে অৰ্থাৎ ২০২৪-২৫ চনৰ বাবে ২০০ কোটি টকা নালছালৈ আবণ্টন দিয়া হৈছে যাৰ ভিতৰত এই পৰ্যন্ত চৰকাৰে ৮৩ কোটি টকা মুকলি কৰি দিছে। যোৱা তিনি বছৰ আৰু চলিত বৰ্ষৰ ভিতৰত আইনী সাহায্য কাৰ্যসূচী আয়োজনৰ বাবে আইনী সেৱা প্ৰাধিকৰণক নালছাই আবণ্টন দিয়া ধনৰ সবিশেষ পৰিশিষ্ট-খ উল্লেখ কৰা হৈছে।
আইনী সেৱা প্ৰাধিকৰণৰ কৰ্মক্ষমতা নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ নালছাই সকলো এছএলএছএৰ পৰা মাহেকীয়া কাৰ্য্যকলাপৰ প্ৰতিবেদন লাভ কৰে য’ত এটা বিশেষ মাহত কৰা সকলো কাৰ্য্যকলাপৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হয়। ইয়াৰ পিছত মাহেকীয়া ভিত্তিত নালছাৰ দ্বাৰা চৰকাৰলৈ চূড়ান্ত কাৰ্য্যকলাপৰ প্ৰতিবেদন প্ৰেৰণ কৰা হয় যিটো পৰ্যালোচনা আৰু সংকলন কৰা হয়। মাহেকীয়া কাৰ্যকলাপৰ প্ৰতিবেদনৰ উপৰিও নালছাই সকলো এছএলএছএৰ পৰা বাৰ্ষিক প্ৰতিবেদনও লাভ কৰে আৰু নিজাকৈ বাৰ্ষিক প্ৰতিবেদন প্ৰস্তুত কৰে, যিটো সংসদৰ দুয়োটা সদনৰ সন্মুখত ৰখা হয়।
আইনী সেৱা প্ৰাধিকৰণ আইন, ১৯৮৭ৰ অধীনত আইনী সাহায্যৰ কাম-কাজৰ মূল্যায়নৰ বাবে বিভাগ সম্পৰ্কীয় সংসদীয় স্থায়ী সমিতিৰ দ্বাৰাও বিভিন্ন বিষয়ৰ ওপৰত পৰ্যালোচনা কৰা হয় আইনী সেৱা প্ৰাধিকৰণৰ কাম-কাজ নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ নালছাই সঘনাই আয়োজন কৰে। তদুপৰি নালছা আৰু ন্যায় বিভাগৰ প্ৰতিনিধিৰ মাজতো বিভিন্ন গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়ত নিয়মীয়াকৈ বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়।
পৰিশিষ্ট-ক
যোৱা তিনি বছৰ আৰু চলিত বৰ্ষৰ ভিতৰত আইনী সেৱা প্ৰাধিকৰণ আইন, ১৯৮৭ৰ অধীনত আইনী সেৱা প্ৰতিষ্ঠানসমূহে প্ৰদান কৰা বিনামূলীয়া আইনী সেৱাৰ জৰিয়তে লাভৱান হোৱা ব্যক্তিৰ সংখ্যাৰ সবিশেষ দেখুওৱা বিবৃতি।
S. No.
এছএলএছএ
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25 (upto May 2024)
1
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
79
134
220
17
2
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ
6371
9473
8265
1214
3
অৰুণাচল প্ৰদেশ
2657
5559
5696
1068
4
অসম
110254
38335
63749
11763
5
বিহাৰ
1689158
209809
151413
14474
6
চণ্ডীগড়
1781
2653
2822
616
7
চত্তীশগড়
42394
44106
62164
11537
8
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলি
27
28
55
7
9
দমন আৰু দিউ
17
24
34
12
10
দিল্লী
79055
96433
121882
14031
11
গোৱা
1101
2041
1558
292
12
গুজৰাট
21953
32422
40569
7144
13
হাৰিয়ানা
23260
43098
76863
11109
14
হিমাচল প্ৰদেশ
4806
5998
7346
1105
15
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
8870
7992
11396
2141
16
ঝাৰখণ্ড
649481
145217
269303
31855
17
কৰ্ণাটক
32794
45663
53406
8546
18
কেৰালা
16895
23418
36498
2915
19
লাডাখ
2408
711
505
65
20
লাক্ষাদ্বীপ
0
0
0
1
21
মধ্যপ্ৰদেশ
3343800
191921
225510
42159
22
মহাৰাষ্ট্ৰ
22595
36663
53756
8244
23
মনিপুৰ
22651
26929
62635
5932
24
মেঘালয়
2346
2769
2371
300
25
নিজোৰাম
3201
5038
4801
780
26
নাগালেণ্ড
7750
7390
4603
708
27
ওড়িশা
8849
11880
19289
3107
28
পুডুচেৰী
884
788
621
145
29
পাঞ্জাৱ
36404
56448
60361
11356
30
ৰাজস্থান
13833
13472
20290
3376
31
ছিকিম
986
1127
1074
136
32
তামিলনাডু
38181
49570
45180
7196
33
তেলেংগানা
6712
12615
13193
1006
34
ত্ৰিপুৰা
2671
5055
9964
1758
35
উত্তৰপ্ৰদেশ
132629
24890
29079
2010
36
উত্তৰাখণ্ড
3775
5386
21339
4300
37
পশ্চিমবংগ
29015
49714
62354
12600
Total
6369643
1214769
1550164
225025
Annexure-B
যোৱা তিনি বছৰ আৰু চলিত বৰ্ষৰ ভিতৰত আইনী সাহায্য কাৰ্যসূচী আয়োজনৰ বাবে আইনী সেৱা প্ৰাধিকৰণক আবণ্টিত ধনৰ পৰিমাণ (টকাত) দেখুওৱা হৈছে।
S.No.
আইনী সেৱা প্ৰাধিকৰণৰ নাম
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25 (upto 18.07.2024)
1
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
-
15,00,000
8,43,500
24,00,000
2
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ
5,00,00,000
4,65,00,000
9,16,00,000
86,00,000
3
অৰুণাচল প্ৰদেশ
1,40,00,000
5,00,00,000
9,75,00,000
1,25,00,000
4
অসম
6,40,00,000
7,40,00,000
20,00,00,000
2,40,00,000
5
বিহাৰ
7,60,00,000
9,25,00,000
12,50,00,000
3,06,00,000
6
চণ্ডীগড়
55,00,000
60,00,000
1,42,26,000
-
7
চত্তীশগড়
5,25,00,000
6,65,00,000
17,00,00,000
2,20,00,000
8
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলি
-
10,00,000
2,50,000
-
9
দমন আৰু দিউ
-
-
17,50,000
3,50,000
10
দিল্লী
9,30,00,000
12,25,00,000
15,00,00,000
6,00,00,000
11
গোৱা
15,00,000
45,00,000
1,42,00,000
43,00,000
12
গুজৰাট
5,75,00,000
8,80,00,000
18,50,00,000
3,10,00,000
13
হাৰিয়ানা
6,50,00,000
7,60,00,000
13,25,00,000
1,43,00,000
14
হিমাচল প্ৰদেশ
2,45,00,000
3,90,00,000
8,50,00,000
4,50,00,000
15
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
4,65,00,000
6,60,00,000
9,50,00,000
2,35,00,000
16
ঝাৰখণ্ড
7,35,00,000
7,00,00,000
16,50,00,000
2,65,00,000
17
কৰ্ণাটক
7,50,00,000
9,20,00,000
17,50,00,000
2,90,00,000
18
কেৰালা
9,90,00,000
8,00,00,000
19,75,00,000
2,00,00,000
19
লাডাখ
65,00,000
45,00,000
1,18,65,000
50,00,000
20
লাক্ষাদ্বীপ
-
5,00,000
2,75,000
-
21
মধ্যপ্ৰদেশ
5,00,00,000
7,40,00,000
26,50,00,000
4,00,00,000
22
মহাৰাষ্ট্ৰ
8,25,00,000
9,60,00,000
26,50,00,000
5,40,00,000
23
মনিপুৰ
1,05,00,000
1,90,00,000
6,23,30,730
1,12,00,000
24
মেঘালয়
50,00,000
2,60,00,000
2,46,35,500
16,00,000
25
নিজোৰাম
1,15,00,000
2,15,00,000
4,28,00,000
1,38,00,000
26
নাগালেণ্ড
1,15,00,000
2,75,00,000
2,20,00,000
42,00,000
27
ওড়িশা
4,25,00,000
7,60,00,000
9,32,00,000
2,60,00,000
28
পুডুচেৰী
20,00,000
92,00,000
70,10,000
23,00,000
29
পাঞ্জাৱ
6,40,00,000
6,16,00,000
18,25,00,000
2,75,00,000
30
ৰাজস্থান
7,00,00,000
8,40,00,000
15,25,00,000
1,80,00,000
31
ছিকিম
65,00,000
1,65,00,000
1,55,00,000
34,00,000
32
তামিলনাডু
6,00,00,000
8,10,00,000
18,00,00,000
4,15,00,000
33
তেলেংগানা
4,10,00,000
5,05,00,000
14,00,00,000
2,20,00,000
34
ত্ৰিপুৰা
2,65,00,000
3,40,00,000
6,50,00,000
55,00,000
35
উত্তৰপ্ৰদেশ
6,00,00,000
11,80,00,000
29,50,00,000
5,50,00,000
36
উত্তৰাখণ্ড
2,55,00,000
3,55,00,000
4,25,00,000
1,26,00,000
37
পশ্চিমবংগ
7,00,00,000
8,80,00,000
16,25,00,000
3,35,00,000
38
উচ্চতম ন্যায়ায়ন আইনী সেৱা সমিতি
1,00,00,000
90,00,000
1,00,00,000
1,00,00,000
39
মধ্যস্থতা আৰু সন্মিলিত প্ৰকল্প সমিতি (এমচিপিচি)
-
1,25,00,000
50,00,000
50,00,000
মুঠ
1,45,30,00,000
1,92,08,00,000
3,94,49,85,730
74,61,50,000
লোকসভাত আজি এক লিখিত প্ৰশ্নৰ উত্তৰত এই তথ্য সদৰি কৰে কেন্দ্ৰীয় আইন আৰু ন্যায় বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী অৰ্জুন ৰাম মেঘৱালে।