Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Provision of Storage Facilities to Farmers
26 JUL 2024 6:27PM by PIB Delhi
In order to improve storage facilities, Government is implementing Agricultural Marketing Infrastructure (AMI), a sub-scheme of the Integrated Scheme for Agricultural Marketing (ISAM) under which assistance is provided for the construction/ renovation of godowns/ warehouses in the rural areas in the States to enhance the storage capacity for agriculture produce. Under the scheme, Government provides subsidy at the rate of 25% and 33.33% on capital cost of the project based on the category of eligible beneficiary. Assistance is available to Individuals, Farmers, Group of farmers/growers, Agri-preneurs, Registered Farmer Produce Organizations (FPOs), Cooperatives, and state agencies etc. The scheme is demand driven.
Since inception of scheme i.e. from 01.04.2001 and up to 30.06.2024, a total of 48,512 storage infrastructure projects (Godowns), with storage capacity of 93.99 Million MT have been sanctioned under the scheme and subsidy of Rs. 4,734.73 crore has been released. The State-wise progress of Storage Infrastructure is at Annexure-I.
Further, Agriculture Infrastructure Fund (AIF) scheme was launched in July 2020 with an objective to mobilize a medium - long-term debt financing facility for investment in viable projects for post-harvest management Infrastructure and community farming assets through incentives and financial support in order to improve agriculture infrastructure in the country. Under the scheme, Rs. 1 Lakh Crore is provided by banks and financial institutions as loans with interest subvention of 3% per annum and credit guarantee coverage under CGTMSE for loans up to Rs. 2 Crores. Under the AIF Scheme, a total number of 13353 warehouses have been set up with the sanction of Rs 11258 cr by Banks and other lending institutions as on 18.07.2024. As per guidelines, the AIF Scheme has not earmarked special allocation for setting up storage facilities. As per the Impact Assessment study by Agro Economic Research (AER), Department of Agriculture and Farmers Welfare (DA&FW), the average storage capacity is 7000 MT per storage project.
As informed by the Department of Food & Public Distribution, Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Government of India, as on 01.07.2024, Covered Storage Capacity available with FCI and State agencies for storage of Central Pool foodgrain stock is 837.68 Lakh MT against stored stock of 604.02 LMT. The details are annexed as Annexure-II.
ANNEXURE-I
Progress of Storage Infrastructure assisted under AMI as on 30.06.2024
(Since inception i.e. 01.04.2001)
State-wise Progress of Storage Infrastructure as on 30.06.2024
S. No.
State
No. of Projects Sanctioned
Capacity Sanctioned (MT)
Subsidy Released
(Rs. in lakh)
1
Andhra Pradesh
1543
6122043
31758.85
2
Arunachal Pradesh
1
945
6.30
3
Assam
367
1135319
7183.19
4
Bihar
1234
1111749
5373.90
5
Chhattisgarh
1396
2287472
8914.09
6
Goa
1
299
0.94
7
Gujarat
12376
5992142
35442.91
8
Haryana
2307
7679871
44422.19
9
Himachal Pradesh
88
30826
180.77
10
Jammu & Kashmir
17
98027
801.45
11
Jharkhand
243
223327
959.84
12
Karnataka
5062
4490366
21616.63
13
Kerala
207
113742
637.95
14
Madhya Pradesh
8324
28484839
168412.14
15
Maharashtra
4071
8096142
35109.50
16
Meghalaya
17
26012
253.41
17
Mizoram
4
705
6.45
18
Nagaland
36
26887
354.38
19
Odisha
717
1069718
4393.69
20
Punjab
1819
7056792
25231.94
21
Rajasthan
1873
3764757
14920.65
22
Tamilnadu
1233
1486554
5378.94
23
Telangana
1330
6017717
31999.69
24
Tripura
5
28764
296.61
25
Uttar Pradesh
1294
6036950
20324.60
26
Uttarakhand
321
879331
3971.02
27
West Bengal
2626
1737343
5521.11
Total
48512
93998641
473473.15
ANNEXURE-II
The requirement of Storage capacity in FCI depends upon the level of procurement, requirement of buffer norms and PDS operations for Rice and Wheat mainly. FCI continuously assesses and monitors the storage capacity and based on the storage gap assessment, storage capacities are created/hired through the following schemes:-
1. Private Entrepreneurs Guarantee (PEG) Scheme
2. Central Sector Scheme (CSS)
3. Construction of Silo's under PPP mode
4. Hiring of godown from CWCs/SWCs/State Agencies
5. Hiring of godown through Private Warehousing Scheme (PWS)
6. Creation of godowns under Asset Monetization
Effective measures being taken to increase storage facilities for developing efficient storage system are as under:
1. Silo- In order to upgrade and modernize the storage facilities, Government of India approved Action Plan for construction of steel silos on PPP (Public Private Partnership) mode in the country. Under this plan Silos with capacity of 23.75 LMT at various locations throughout country are under implementation. Out of which a capacity of 16.25 LMT are completed and remaining 7.50 LMT are under various stages of development. In addition to above, silos of 5.5 LMT capacity at 7 location have already been constructed and put to in use in 2007-09 under circuit base model.
Further, silo capacity of 111.125 LMT in PPP mode is proposed under Hub & Spoke model to be implemented in 3 phases. In phase –I tender for 10.125 LMT at 14 locations on FCI own land has been awarded and 24.75 LMT at 66 locations on private land have been awarded.
1. PEG Scheme- Under the PEG Scheme, construction of conventional godowns has been undertaken in 24 States by attracting private investment. PEG Scheme was initiated in 2008 and is in its last phase. Total capacity sanctioned for godowns as on 01.07.2024 is 151.95 LMT.Out of this, 147.01 LMT has been completed, 3.94 LMT is under construction & 1.0 LMT is yet to start.
2. Centre Sector Scheme- Government of India through FCI has been constructing Food grain Storage Depots (FSDs) under Central Sector Scheme at hilly/difficult states where private investor do not come forward. A capacity of 78,770 MT was created at 16 locations from 2017 onwards. The State-wise details of godowns constructed and in progress since FY 2017-18 is enclosed at Annexure-III.
3. Asset Monetization- Under Asset Monetization, godowns will be constructed on FCI vacant land. 177 locations were identified upon which 17.47 LMT can be constructed. In principle approval has been granted by Govt. of India (DFPD).
4. Phasing out of Covered and Plinth (CAP) - Traditionally, wheat is also stored in CAP by State Agencies/FCI in procuring regions. However, a policy decision was taken by Govt. to phase out CAP. Detailed Action Plan was prepared by FCI after deliberations with State Governments, which was approved by Government of India (DFPD). HLC approved the 31 locations for Punjab (9 LMT) and 10 locations at Haryana (4 LMT) under 10 year guarantee Scheme.
ANNEXURE-III
Central Sector Scheme (from 2017-18 to 2024-25)
(Status as on 01.07.2024)
Year
Zone (North East/other than NE)
State
S. No.
Locations
Capacity
(MT)
Status
FY
2017-18
NE
Nagaland
1
Kohima
4590
Completed
Arunachal Pradesh
2
Bomdila
3340
FY
2018-19
Manipur
3
Thoubal
2500
4
Imphal East
10000
5
Bishnupur
4600
FY
2019-20
Manipur
6
Churachandpur
2500
FY
2021-22
Assam
7
Jonai (Dhemaji)
20000
FY
2022-23
Manipur
8
Tamenglong
4730
Arunachal Pradesh
9
Aalo
1670
Meghalaya
10
Baghmara
2500
FY
2023-24
Arunachal Pradesh
11
Roing
1120
FY
2018-19
Other than NE
Kerala
12
West Hill
10000
13
Angadipuram
5000
Himachal pradesh
14
Kangra
3340
FY
2022-23
Himachal pradesh
15
Palampur
2240
FY
2023-24
Himachal pradesh
16
Recongpeo
640
Total
78770
This information was given by the Union Minister for Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Shivraj Singh Chouhan in a written reply in Rajya Sabha today.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লৌমীশিংগীদা স্তোরেজ ফেসিলিতীশিং ফংহন্নবা প্রোভিজন
26 JUL 2024 6:27PM by PIB Imphal
স্তোরেজ ফেসিলিতীশিং ফগৎহন্নবা সরকারনা ইন্তিগ্রেতেদ স্কিম ফোর এগ্রিকলচরেল মার্কেতিং(ISAM)গী সব-স্কিম অমা ওইরিবা এগ্রিকলচরেল মার্কেতিং ইনফ্রাস্ত্রকচর (AMI) ইমপ্লিমেন্ত তৌরি মসিগী মখাদা লৌউ-শিংউগী পোত্থোক্কী স্তোরেজ কেপাসিতী হেনগৎহন্নবা রাজ্যশিংগী খুঙ্গংগী মফমশিংদা গোদাউন/ৱেয়রহাউসশিং শাবা/শেমজিনবগীদমক তেংবাং পীথরি। স্কিম অসিগী মখাদা রকারনা ইলিজিবল বেনিফিসরীগী কেতেগোরীদা য়ুম্ফম ওইরগা প্রোজেক্তকী কেপিতেল কোস্ততা 25% অমসুং 33.33%গী রেৎতা সবসিতী পীরি। তেংবাং অসি ইন্দিভিজুএল ওইনা, লৌমীশিং, লৌমী/পোৎ থাবশিংগী কাংলুপ, এগ্রি-প্রিনোরশিং, রিজিস্তর ফার্মর প্রদ্যুস ওর্গনাইজেসনশিং (FPOশিং), কোওপরেতিবশিং অমসুং স্তেৎ এজেন্সীশিংদা পীরি। স্কিম অসি দিমান্দ দ্রিভন ওই।
স্কিম অসি হৌরকপদগী হায়বদি 01.04.2001 দগী হৌরগা 30.06.2024 ফাওবদা, স্কিম অসিগী মখাদা লুপা করোর লিশিং 1গী সবসিদী অমসুং স্তোরেজ কেপাসিতী 93.99 মিল্লিয়ন MT লৈবা স্তোরেজ ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত (গোদাউন) পুন্না 48,512 অয়াবা পীখ্রে। লুপা করোর 4,734.73 রোম কাইথখ্রে। স্তোরেজ ইনফ্রাস্ত্রকচরগী স্তেৎ-ৱাইস প্রোগ্রেস অসি এনেক্সর-Iদা পীরি।
মখা তানা, লৌউ-শিংউগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্নবা লৈবাক অসিদা ইনসেন্তিবশিং অমসুং শেলগী তেংবাংগী খুত্থাংদা লৌউ-শিংউগী মতুংদা মেনেজমেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং কম্ম্যুনিতী ফার্মিং এসেৎশিংগীদমক চৎনবা য়াবা প্রোজেক্তশিংদা শেল থাদনবগীদমক মেদিয়ম-লোং-তর্ম দেব ফাইনান্সিং ফেসিলিতী অমা মোবিলাইজ তৌনবা পান্দমগা লোয়ননা এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ (AIF) স্কিম অসিগী মখাদা লুপা করোর লাখ 1 বেঙ্কশিং অমসুং ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংনা চহিগী চাদা 3গী ইন্তরেস্ত সবভেন্সনগা লোয়ননা লোনগীদমক CGTMSE গী মখাদা ক্রেদিৎ গেরেন্তী কভরেজগা লোয়ননা লোন ওইনা লুপা করোর 2 ফাওবা পীরি। AIF স্কিমগী মখাদা, পুন্না ৱেয়রহাউস 13343 লিংখৎখ্রে অমসুং বেঙ্কশিং অমসুং অতোপ্পা লোন পীবা ইন্সতিত্যুসনশিংনা লুপা করোর 11248গী অয়াবা পীখ্রে। গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না, AIF স্কিমনা স্তোরেজ ফেসিলিতীশিং শেমগৎনবা অখন্নবা এলোকেসন অমত্তা খাক্তুনা থমদে। এগ্রো ইকনোমিক রিসর্স (AER), লৌউ-শিংউ অমদি লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং বিভাগ (DA&FW) গী ইম্পেক্ত এসেসমেন্ত স্তদীগী মতুং ইন্না, স্তোরেজ প্রোজেক্ত অমদা চাংচত্তা স্তোরেজ কেপাসিতী অসি মেত্রিক তন 7000নি।
ভারত সরকারগী কঞ্জুমর এফিয়র্স, ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়গী ফুদ অমসুং পব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন দিপার্তমেন্তনা ফোঙদোরকপগী মতুং ইন্না, 1.07.202৪ ফাওবদা, সেন্ত্রেল পুল ফুদগ্রেন স্তোক থম্নবগীদমক FCI অমসুং স্তেঃ এজেন্সীশিংদা লৈরিবা কোভর স্তোরেজ কেপাসিতী অসি লাখ 837.68 MT ওইরি। অকুপ্পা মরোলশিং অসি এনেক্সর-II দা হাপ্পী।
এনেক্সর-I
30.06.2024 ফাওবদা AMIগী মখাদা তেংবাং পীখিবা স্তোরেজ ইনফ্রাস্ত্রকচরগী থবক্কী খোঙজেল
(হৌদোকখিবদগী হায়বদি 01.04.2001)
30.06.2024 ফাওবদা রাজ্য অমমগী ওইনা স্তোরেজ ইনফ্রাস্ত্রকচরদা খুমাং চাউশিনবা
সিরিএল মশিং
রাজ্য
No. of Projects Sanctioned
Capacity Sanctioned (MT)
Subsidy Released
(Rs. in lakh)
1
অন্ধ্র প্রদেশ
1543
6122043
31758.85
2
অরুনাচল প্রদেশ
1
945
6.30
3
অসাম
367
1135319
7183.19
4
বিহার
1234
1111749
5373.90
5
ছত্তিগর
1396
2287472
8914.09
6
গোৱা
1
299
0.94
7
গুজরাত
12376
5992142
35442.91
8
হরিয়ানা
2307
7679871
44422.19
9
হিমাচল প্রদেশ
88
30826
180.77
10
জম্মু অমসুং কাশ্মির
17
98027
801.45
11
ঝারখন্দ
243
223327
959.84
12
কর্নাতকা
5062
4490366
21616.63
13
কেরলা
207
113742
637.95
14
মধ্য প্রদেশ
8324
28484839
168412.14
15
মহারাস্ত্র
4071
8096142
35109.50
16
মেঘালয়
17
26012
253.41
17
মিজোরাম
4
705
6.45
18
নাগালেন্দ
36
26887
354.38
19
ওরিশা
717
1069718
4393.69
20
পঞ্জাব
1819
7056792
25231.94
21
রাজস্থান
1873
3764757
14920.65
22
তমিল নাদু
1233
1486554
5378.94
23
তেলঙ্গানা
1330
6017717
31999.69
24
ত্রিপুরা
5
28764
296.61
25
উত্তর প্রদেশ
1294
6036950
20324.60
26
উত্তরাখন্দ
321
879331
3971.02
27
ৱেস্ত বেঙ্গল
2626
1737343
5521.11
Total
48512
93998641
473473.15
এনেক্সর-II
FCI দা স্তোরেজ কেপাসিতীগী মথৌ তাবা অসি প্রোক্যুরমেন্তকী থাক, বফর নোর্মশিংগী মথৌ তাবা অমসুং মরুওইনা উহৈ অমসুং গমগীদমক PDS ওপরেসনশিংগী মখা পোল্লি। FCI না স্তোরেজ কেপাসিতী লেপ্পা লৈতনা এসেস তৌই অমসুং মোনিতর তৌই অমসুং স্তোরেজ গেপ এসেসমেন্ত অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা, স্তোরেজ কেপাসিতীশিং অসি মখাদা পীরিবা স্কিমশিং অসিগী খুত্থাংদা শেম্মি/অরুমদা থম্মি:-
1. প্রাইবেৎ ওন্তপ্রিনোর্স গরেন্তী (PEG) স্কিম
2. সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম (CSS)
3. PPP মোদকী মখাদা সিলো শাবা
4. CWCs/SWCs/স্তেৎ এজেন্সীশিংদগী গোদাউন হায়র তৌবা
5. প্রাইবেৎ ৱেয়রহাউসিং স্কিম (PWS)গী খুত্থাংদা গোদাউন হায়র তৌবা
6. এসেত মোনিতাইজেসনগী মখাদা গোদাউনশিং শাগৎপা
মখাদা পীরিবা অসুম্না ইফিসিএন্ত স্তোরেজ সিস্তেম শেমগৎনবগীদমক স্তোরেজ ফেসিলিতীশিং হেনগৎহন্নবা কান্নরবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি:
1. সিলো- স্তোরেজ ফেসিলিতীশিং অপগ্রেদ তৌনবা অমসুং মোদর্নাইজ তৌনবা, ভারত সরকারনা লৈবাক অসিদা PPP (পব্লিক প্রাইবেৎ পার্তনরশিপ) মোদতা স্তীল সিলোশিং শাবগী এক্সন প্লান অয়াবা পীখ্রে। মসিগী থৌরাং অসিগী মখাদা লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা 23.74 LMTগী কেপাসিতী লৈবা সিলোশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। মসিগী মনুংদগী 16.24 LMT গী কেপাসিতী লোইশিনখ্রে অমসুং লেমহৌরিবা 7.40 LMT দি দিবেলপমেন্তকী তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা লৈরি। মথক্তা পনখ্রিবা অসিগী মথক্তা, মফম 7দা 5.5 LMT কেপাসিতীগী সিলোশিং হান্ননা শাখ্রে অমসুং 2007-09দা সর্কিৎ বেজ মোদেলগী মখাদা শিজিন্নবা হৌখ্রে।
মসিগী মথক্তা, PPP মোদতা হব অমসুং স্পোক মোদেলগী মখাদা সিলো কেপাসিতী 111.124 LMT গী প্রোজেক্ত অসি ফেজ অহুমদা পায়খৎকনি। ফেজ-1গী তেন্দরদা FCI গী মশাগী লমদা লৈবা মফম 1৪দা 10.124 LMT অমসুং প্রাইবেৎ লমদা লৈবা মফম 66দা 2৪.74 LMT গী তেন্দর পীখ্রে।
1. PEG স্কিম- PEG স্কিমগী মখাদা প্রাইবেৎ ইনভেস্তমেন্ত লাকহন্দুনা রাজ্য 2৪দা কন্বেন্সনেল গুদোইশিং শাবগী থবক পায়খৎলে। পি.ই.জি. স্কিম অসি 2008দা হৌদোকখি অমসুং হৌজিক মসিগী অরোইবা তাঙ্কক অদুদা লৈরি। 1.07.202৪ ফাওবদা গোদাউনশিংগী অপুনবা কেপাসিতী অসি. 141.94 LMT নি। মসিগী মনুংদা 1৪7.01 LMT গী থবক লোইশিনখ্রে, 3.9৪ LMT গী থবক পায়খৎলি অমসুং 1.0 LMT গী থবক হৌদ্রি।
2. সেন্তর সেক্তর স্কিম- ভারত সরকারনা FCI গী খুত্থাংদা প্রাইবেৎ ইনভেস্তরশিংনা মাংলোমদা চঙদবা চীংগী/অরুবা রাজ্যশিংদা সেন্তর সেক্তর স্কিমগী মখাদা ফুদ গ্রেন স্তোরেজ দিপোশিং (FSD) 2017দগী হৌরগা মফম 16তা 78,770 MT গী কেপাসিতী শেম্লে। এনেক্সর-IIIদা FY 2017-18দগী শেমগৎখিবা অমসুং শেমগৎ-শাগৎলিবা গোদাউনশিংগী স্তেৎ-ৱাইস অকুপ্পা মরোলশিং য়াওরি।
3. এসেৎ মোনিতাইজেসন- এসেৎ মোনিতাইজেসনগী মখাদা, FCIগী অহাংবা মফম লৈতবা লমদা গুদাউনশিং শেমগৎকনি। মফম 177 মশক খংদোকখ্রে অমসুং মসিদা 17.47 LMT শেমগৎপা য়াই। ভারত সরকার (DFPD) না প্রিন্সিপল ওইনা অয়াবা পীখ্রে।
4. কভর এন্দ প্লিন্থ (CAP) গী ফেজিং আউত - চৎনবীগী মতুং ইন্না, গেহু অসিসু প্রোক্যুরিং রিজনশিংদা লৈবা স্তেত এজেন্সীশিং/ FCI শিংনা CAP দা স্তোর তৌই। অদুম ওইনমক, গবর্নমেন্তনা CAP রাজ্য সরকারশিংগা খন্ন-নৈনরবা মতুংদা ভারত সরকার (DFPD) না অয়াবা পীখিবা FCI না অকুপ্পা এক্সন প্লান শেমখি। চহি 10গী গেরেন্তী স্কিমগী মখাদা পঞ্জাবকী মফম 31 (9 LMT) অমসুং হরিয়ানাগী মফম 10 (4 LMT) দা HLC না অয়াবা পীখি।
এনেক্সর-III
সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম (2017-18 দগী 2024-25 ফাওবা)
(01.07.2024 ফাওবদা লৈবা স্তেতস)
চহি
জোন(অৱাং নোংপোক/ NE নত্তনা অতৈ)
রাজ্য
সিরিএল মশিং
মফমশিং
কেপাসিতী
(MT)
স্তেতস
FY
2017-18
NE
নাগালেন্দ
1
কোহিমা
4590
লোইশিনখ্রবা
অরুনাচল প্রদেশ
2
বোমদিলা
3340
FY
2018-19
মনিপুর
3
থৌবাল
2500
4
ইম্ফাল ইস্ত
10000
5
বিষ্ণুপুর
4600
FY
2019-20
মনিপুর
6
চুরাচান্দপুর
2500
FY
2021-22
অসাম
7
জোনাই (ধেমাজি)
20000
FY
2022-23
মনিপুর
8
তামেংলোং
4730
অরুনাচল প্রদেশ
9
অৱালো
1670
মেঘালয়
10
বাঘমারা
2500
FY
2023-24
অরুনাচল প্রদেশ
11
রোইং
1120
FY
2018-19
NE নত্তনা অতৈ
কেরলা
12
ৱেস্ত হিল
10000
13
অঙ্গাদিপুরম
5000
হিমাচল প্রদেশ
14
কাঙ্গরা
3340
FY
2022-23
হিমাচল প্রদেশ
15
পলমপুর
2240
FY
2023-24
হিমাচল প্রদেশ
16
রেকোংপিও
640
অপুনবা
78770
ই-পাউ অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা পাউখুম অমদা কেন্দ্রগী লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান্না ফোঙদোকখিবনি।