NITI Aayog
PM chairs 9th Governing Council Meeting of NITI Aayog
Collective efforts of the Centre and States will lead to realizing the vision of Viksit Bharat@2047: PM
PM said that the vision of Viksit Bharat can be realized through Viksit States; Each State and District should create a vision for 2047 so as to realise Viksit Bharat @ 2047
PM directed NITI Aayog to prepare an ‘Investment-friendly Charter’ for attracting investments
PM encouraged the creation of River Grids at State level for effective utilization of water resources
PM encouraged States to initiate Demographic Management Plans to address the issues of population ageing in future
PM emphasised skilling and training of youth to make them employment ready
We must target Zero Poverty as a priority for a Viksit Bharat : PM
PM directed NITI Aayog to study the suggestions of States and UTs made during the meeting
Meeting was attended by 20 States and 6 UTs
27 JUL 2024 7:12PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired the 9th Governing Council Meeting of NITI Aayog earlier today. The Meeting was held at the Rashtrapati Bhavan Cultural Centre, New Delhi. It was attended by Chief Ministers/Lt.Governors representing 20 States and 6 UTs.
Prime Minister emphasised on cooperation and collective effort of all States and the Centre to work together in order to achieve the vision of Viksit Bharat @2047.
Prime Minister observed that India has achieved steady growth in the past ten years. Indian economy, which was ranked 10th largest economy in the world in 2014, has risen to become the 5th largest economy by 2024. He added that now the collective aim of the government and all citizens is to become the third largest economy in the world.
Prime Minister stressed that our country has already made a lot of progress in the past ten years by strengthening social and economic infrastructure. From being a predominantly import-driven country, India now exports many products to the world. The country has made its mark on the world stage in wide ranging sectors like defence, space, start-ups and sports. He appreciated the confidence and enthusiasm of 140 crore citizens, which is the driving force behind the progress of our country.
Prime Minister said that this is the decade of change which brings a lot of opportunities across sectors. He encouraged States to utilise these opportunities and make policies and initiate governance programmes that are conducive for development through innovative approaches in policy making and execution.
He observed that the vision of Viksit Bharat can be realized through Viksit States, and that the aspiration of Viksit Bharat should reach the grassroot level i.e. to each district, block, and village. For this, each State and District should create a vision for 2047 so as to realise Viksit Bharat @ 2047.
Prime Minister appreciated the Aspirational Districts Programme anchored by NITI Aayog, and observed that the key to its success was continuous and online monitoring of measurable parameters, which led to healthy competition among districts to better their performance in different government schemes.
Prime Minister emphasised skilling and training of youth to make them employment ready as the world looks favourably towards India for skilled human resource.
He encouraged States to provide an investor-friendly environment. He directed NITI Aayog to prepare an ‘Investment-friendly Charter’ of parameters which would include policies, programmes and processes to be put in place for attracting investments. The States may be monitored on the achievement in these parameters to promote healthy competition among them for attracting investments. He also underscored the importance of law and order, good governance and infrastructure as vital for attracting investments, rather than just incentives.
Prime Minister encouraged the creation of River Grids at State level for effective utilization of water resources.
He suggested that we must target Zero Poverty as a priority for a Viksit Bharat. He emphasized that we need to tackle poverty on an individual basis rather than just at a programme level. He observed that removing poverty from the grassroots would bring about a transformational effect in our country.
Prime Minister encouraged all States to increase productivity and diversification in agriculture and provide market linkages to farmers. He further emphasised on spreading the adoption of Natural Farming practices which can improve soil fertility, ensure better and quicker returns to farmers due to low costs, and also provide a global market for the products.
Prime Minister encouraged States to initiate Demographic Management Plans to address the issues of population ageing in future.
Prime Minister asked the States to take up capacity building of government officials at all levels and encouraged them to collaborate with the Capacity Building Commission for the same.
Chief Minister/Lt. Governors gave various suggestions for the vision of Viksit Bharat @ 2047 and also discussed steps being taken in their States. Some of the key suggestions and best practices highlighted were in the field of agriculture, education and skill development, entrepreneurship, drinking water, reducing compliances, governance, digitalisation, women empowerment, cyber security, etc. Several States also shared their endeavours to create a State Vision for 2047.
Prime Minister directed NITI Aayog to study the suggestions of States and UTs made during the meeting.
He expressed his gratitude to all the CMs and LGs for participating in the meeting and sharing their views and experiences, and expressed confidence that India is progressing on the path to fulfil the vision of Viksit Bharat @2047 through the power of cooperative federalism.

নীতি আয়োগ
পি.এম.না নিতি আয়োগকী 9শুবা গভর্নিং কাউন্সিল মীতিংদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে
কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী অপুনবা খোঙথাংশিংনা ভিকসিৎ ভারত@2047গী মঙলান মঙফাওনবা ঙমহনগনি: পি.এম.
পি.এম.না হায় মদুদি ভিকসিৎ ভারতকী মঙলান অসি ভিকসিৎ ওইবা রাজ্যশিংগী খুত্থাংদা মঙফাওনবা ঙমগনি; রাজ্য অমসুং জিলা খুদিংমক্না ভিকসিৎ ভারত@2047 মঙফাওনবা ঙম্নবা 2047গীদমক ভিজন অমা শেমগদবনি
পি.এম.না নিতি আয়োগতা ইনভেস্তমেন্তশিং লাকহন্নবা ‘ইনভেস্তমেন্ত-ফ্রেন্দলী চার্তর’ অমা শেম্নবা পাউতাক পীখ্রে
পি.এম.না ৱাতর রিসোর্সশিং নীংথিনা শীজিন্ননবা রাজ্যগী থাক্তা রিভর গ্রিদশিং শেম্নবা পুক্নিং থৌগৎখি
পি.এম.না রাজ্যশিংদা তুংলমচৎতা পোপুলেসন এজিংগী সমস্যাশিং কোকহন্নবা দেমোগ্রাফিক মেনেজমেন্ত প্লান্তশিং পায়খৎনবা পুক্নিং থৌগৎখি
পি.এম.না নহারোলবু এমপ্লোইমেন্ত রেদী ওইহন্নবগীদমক মখোয়গী স্কিল্লিং অমদি ত্রেনিংদা মীৎয়েং চংনবা ফোঙদোকখি
ঐখোয়না ভিকসিৎ ভারত অমগীদমক জিরো পোভর্তী ফংনবা পান্দম থম্বা অসি মরু ওই: পি.এম.
পি.এম.না নিতি আয়োগতা মীফম অদুদা রাজ্যশিং অমসুং UTশিংগী সজেসনশিং স্তদী তৌনবা পাউতাক পীখি
রাজ্য 10 অমসুং UT 6না মীফম অদুদা শরুক য়াখি
27 JUL 2024 7:12PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী রাস্ত্রপতি ভাবন কলচরেল সেন্তরদা নিতি আয়োগকী 9শুবা গভর্নিং কাউন্সিল মীতিংদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে। মীফম অসিদা রাজ্য 10 অমসুং UT 6গী মহুৎ শিল্লিবা মুখ্য মন্ত্রীশিং/লেফতনেন্ত গভর্নরশিংনা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভিকসিৎ ভারত@2047’গী মঙলান মঙফাওনবা ঙম্নবা রাজ্য পুম্নমক অমসুং কেন্দ্রনা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা তেংবাং পীনবা অমসুং অপুনবা খোঙথাংদা মরু ওই হায়না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা হৌখিবা চহি তরাদা লেপ্পা লৈতনা গ্রোথ লৈহনবা ঙমখি। 2014দা মালেমগী ওইনা 10শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমী ওইরম্বা ভারতকী ইকনোমী অসি 2024 ফাওবদা 5শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমী ওইনবা মথক কাখৎলকখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি সরকার অমসুং প্রজা পুম্নমক্কী অপুনবা পান্দম অসি মালেমগী অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমী ওইবনি।।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী লৈবাক্না সোসিএল অমসুং ইকনোমিক ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা হৌখিবা চহি তরাদা য়াম্না খুমাং চাউশিনখি। ইম্পোর্ত-দ্রিভন লৈবাক অমা ওইরম্বদগী ভারতনা হৌজিক মালেমদা প্রদক্ত কয়া এক্সপোর্ত তৌরি। লৈবাক অসিনা দিফেন্স, স্পেস, স্তার্তঅপ অমসুং স্পোর্তসকুম্বা সেক্তর কয়াদা মালেমগী ফম্পাক্তা মফম অমা কনখি। ঐখোয়গী লৈবাক অসি খুমাং চাউশিন্নবা শাহৌ পীরিবা শক্তি ওইরিবা প্রজা করোর 140গী থাজবা অমসুং থৱায় য়াওবা অদুবু থাগৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি সেক্তর কয়াদা খুদোংচাবা কয়া পুরক্লিবা অওনবগী দিকেদনি। মহাক্না রাজ্যশিংনা খুদোংচাবশিং অসি লৌহৌনবা অমসুং পোলিসী মেকিং অমসুং একজিক্যুসনদা ইন্নোভেতিব এপ্রোচশিংগী খুত্থাংদা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক কন্দ্যুসিব ওইবা পোলিসীশিং শেম্নবা অমসুং গভর্নান্স প্রোগ্রামশিং শেম্নবা পুক্নিং থৌগৎখি।
মহাক্না হায়খি মদুদি ভিকসিৎ ভারতকী মঙলান অসি ভিকসিৎ ওইবা রাজ্যশিংগী খুত্থাংদা মঙফাওনবা ঙমগনি, অমসুং ভিকসিৎ ভারতকী এস্পিরেসন অসিনা গ্রাসরুত লেবেলদা য়ৌগদবনি হায়বদি জিলা, ব্লোক অমসুং খুঙ্গং খুদিংদা। মসিগীদমক রাজ্য অমসুং জিলা খুদিংমক্না ভিকসিৎ ভারত @2047 মঙফাওনবা ঙম্নবা 2047গীদমক ভিজন অমা শেম্বা তাই।
প্রধান মন্ত্রীনা নিতি আয়োগনা পায়খৎপা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তস প্রোগ্রামবু থাগৎখি অমসুং হায়খি মদুদি মসিগী মায়পাকপগী মরু ওইবা মরম অসি মিজরেবল পেরামিতরশিং লেপ্পা লৈতনা অমসুং ওনলাইন মোনিতরিং তৌবা অসিনা ওইখি, মসিনা তোঙান-তোঙানবা সরকারগী স্কিমশিংদা জিলাশিংগী মরক্তা মখোয়গী পরফোর্মেন্স ফগৎহন্নবা অফবা কম্পিতিসন অমা লৈহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মালেম স্কিল লৈবা হ্যুমেন রিসোর্সকীদমক ভারতকী মাইকৈদা মীৎয়েং থম্লকপা অসিদা নহারোলবু এমপ্লোইমেন্ত রেদী ওইহন্নবা নহারোলগী স্কিল্লিং অমসুং ত্রেনিং মরু ওই হায়খি।
মহাক্না রাজ্যশিংদা ইনভেস্তর-ফ্রেন্দলী এনভাইর্নমেন্ত অমা ওইহন্নবা পুক্নিং থৌগৎখি। মহাক্না নিতি আয়োগতা অচৌবা ইনভেস্তমেন্তশিং লাক্নবগীদমক পোলিসীশিং, প্রোগ্রামশিং অমসুং প্রোসেসশিং য়াওবা পেরামিতরশিংগী ‘ইনভেস্তমেন্ত-ফ্রেন্দলী চার্তর’ অমা শেম্নবা পাউতাক পীখি। রাজ্যশিংনা অচৌবা ইনভেস্তমেন্তশিং লাকহন্নবগীদমক মখোয়গী মরক্তা অফবা কম্পিতিসন লৈহন্নবা পেরামিতরশিং অসিদা মায়পাক্নবা মোনিতর তৌবা য়াই। মহাক্না ইন্সেন্তিবশিং খক্তা নত্তনা অচৌবা ইনভেস্তমেন্তশিংগীদমক লো এন্দ ওর্দর, গুদ গভর্নান্স অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর মরু ওই হায়নসু ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ৱাতর রিসোর্সশিং নীংথিনা শীজিন্ননবা রাজ্যগী থাক্তা রিভর গ্রিদশিং শেম্নবা পুক্নিং থৌগৎখি।
মহাক্না ভিকসিৎ ভারত অমগীদমক জিরো পোভর্তীদা পান্দম থম্বা অসি মরু ওই হায়খি। মহাক্না হায় মদুদি ঐখোয়না প্রোগ্রামগী থাক্তা খক্তা নত্তনা ইনদিভিজুএল বেসিস্তা পোভর্তী থেংনবা মথৌ তাই। মহাক্না গ্রাসরুত্তগী পোভর্তী লৌথোকপা অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক্তা অওনবা অমা পুরক্কনি হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য পুম্নমক্তা লৌউ-শিংউদা প্রদক্তিবিতী অমসুং দাইভর্সিফিকেসন হেনগৎহন্নবা অমসুং লৌমীশিংদা মার্কেৎ লিঙ্কেজ ফংহন্নবা পুক্নিং থৌগৎখি। মহাক্না লৈপাক লৈহাও ফগৎহন্নবা, শেল চংদবনা মরম ওইরগা লৌমীশিংদা হেন্না অমসুং থুনা রিতর্নশিং লাকহন্নবা অমসুং প্রদক্তশিংগীদমক গ্লোবেল মার্কেৎ অমা ফংহন্নবা মহৌশাগী লৌউ পথাক শীজিন্ননবা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্যশিংদা তুংলমচৎতা পোপুলেসন এজিংগী সমস্যাশিং কোকহন্নবা দেমোগ্রাফিক মেনেজমেন্ত প্লান্তশিং পায়খৎনবা পুক্নিং থৌগৎখি।
প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্যশিংদা থাক পুম্নমক্তা সরকারগী ওফিসিএলশিংগী কেপাসিতী বিল্দিং তৌনবা অমসুং মখোয়দা হায়রিবা অসিগী কেপাসিতী বিল্দিং কম্মিসনগা লোয়ননা চুংশিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎখি।
মুখ্য মন্ত্রী/লেফতনেন্ত গভর্নরশিংনা ভিকসিৎ ভারত @2047গী মঙলানগীদমক সজেসন কয়ামরুম পীখি অমসুং মখোয়গী রাজ্যদা পায়খৎলিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদসু খন্নখি। মরু ওইবা সজেসনশিং অমসুং খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং পুখৎলকখিবা অদু লৌউ-শিংউ, এজুকেসন, অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্ত, ওন্তপ্রিনোরশিপ, দ্রিঙ্কিং ৱাতর, কম্প্লায়েন্স হন্থনবা, গভর্নান্স, দিজিতাইকেসন, ৱুমেন এম্পাৱরমেন্ত, সাইবর সেক্যুরিতী, অসিনচিংবা লমশিংদা ওইখি। রাজ্য কয়ানা 2047গী স্তেৎ ভিজন অমা শেম্নবা মখোয়গী খোঙথাংশিংসু শিয়র তৌখি।
প্রধান মন্ত্রীনা নিতি আয়োগতা মীফম মনুংদা রাজ্যশিং অমসুং UTশিং পীরকপা সজেসনশিং স্তদী তৌনবা পাউতাক পীখি।
মহাক্না CMশিং অমসুং LGশিংদা মীফম অসিদা শরুক য়াবগী অমদি মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অমদি এক্সপরিয়েন্সশিং শিয়র তৌবা অসিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী শক্তিগী খুত্থাংদা ভিকসিৎ ভারত @2047গী মঙলান থুংহন্নবা লম্বেলদা ভারতনা খুমাং চাউশিল্লি হায়না থাজবা ফোঙদোকখি।