Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Government has taken various initiatives to promote entrepreneurship across various sections of the society including Scheduled Castes and Scheduled Tribes across the Country
Stand-Up India Scheme launched on 05.04.2016 has been extended up to the year 2025
National Institute for Entrepreneurship and Small Business Development has implemented Skill Acquisition and Knowledge Awareness of Livelihood Promotion Programme for strengthening the entrepreneurship ecosystem across different sections of the society
29 JUL 2024 2:06PM by PIB Delhi
The Government has taken various initiatives to promote entrepreneurship across various sections of the society including Scheduled Castes (SCs) and Scheduled Tribes (STs) across the Country including the State of Tamil Nadu. The details of the various initiatives taken by Ministries/Departments of the Government to promote entrepreneurship are as under:
1. Department of Financial Services – Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY) was launched on 08.04.2015 to extend collateral free credit up to Rs.10 lakh by Member Lending Institutions (MLIs), i.e., Scheduled Commercial Banks (SCBs), Non-Banking Financial Companies (NBFCs) and Micro Finance Institutions (MFIs). Any individual, who is otherwise eligible to take a loan and has a business plan for small business enterprise can avail loan under the Scheme for income generating activities in the manufacturing, trading, service sectors including activities allied to agriculture across three loan categories, viz. Shishu (loans up to Rs. 50,000/-), Kishor (loans above Rs. 50,000/- and up to Rs. 5 lakh) and Tarun (loans above Rs. 5 lakh and up to Rs. 10 lakh). As on June 2024, a total of 48.78 crore loans have been extended under PMMY, since inception of the Scheme, out of which 5.55 crore loans have been sanctioned in the State of Tamil Nadu.
Stand-Up India (SUI) Scheme launched on 05.04.2016 has been extended up to the year 2025. The objective of the Scheme is to facilitate loans from Scheduled Commercial Banks (SCBs) of value between Rs. 10 lakh and Rs. 1 crore to at least one Scheduled Caste (SC) or Scheduled Tribe (ST) borrower and one Women borrower per bank branch for setting up greenfield enterprise in manufacturing, services or trading sector including activities allied to agriculture. The Stand Up India scheme has facilitated over 2.35 lakh loans to SC/ST and Women entrepreneurs across the country, out of which a total of 0.22 lakh loans have been sanctioned in the State of Tamil Nadu as on June 2024.
The District-wise number of loans sanctioned to SC/ST entrepreneurs during last five years in the State of Tamil Nadu under PMMY and SUPI is at Annexure-I.
2. Ministry of Electronics and Information Technology (MEITY) - Start-ups, Innovation & IPR Division under the Ministry of Electronics and Information Technology has initiated various startup centric programmes/scheme to encourage the innovation led startup ecosystem to develop indigenous products in ICT domain pan India basis including startups led by Scheduled Castes and Scheduled Tribes in Tamil Nadu State. These initiatives are for the promotion of startups and entrepreneurs irrespective of caste and applicable for SC and ST also. Some of the major initiatives have been elucidated here:
(i) TIDE 2.0 Scheme: Technology Incubation and Development of Entrepreneurs (TIDE 2.0) Scheme was initiated in the year 2019 to promote tech entrepreneurship through financial and technical support to incubators engaged in supporting ICT startups using emerging technologies such as IoT, AI, Block-chain, Robotics etc. The scheme aims to provide comprehensive support to tech-startups in seven thematic areas of National concern by leveraging emerging technologies. The supported thematic areas are Healthcare, Education, Agriculture, Financial inclusion (including digital payments), Infrastructure and Transportation and Environment and Clean Tech. The Scheme is being implemented through 51 incubators through a three tiered structure with an overarching objective to promote incubation activities at institutes of higher learning and premier R&D organisations. The scheme is envisaged to provide incubation support to approximately 2000 tech start-ups over a period of five years. Under TIDE 2.0 Scheme, following 6 incubation centre are functioning as TIDE 2.0 centre in the State of Tamil Nadu:
Sl. No.
Name of TIDE 2.0 Centre
Centre belongs to District
Start-ups supported
1.
FORGE Accelerator (Coimbatore Innovation Business Incubator), Coimbatore
Coimbatore
32
1.
PSG Science and Technology Entrepreneurial Park (PSG-STEP), PSG College of Technology, Coimbatore
Coimbatore
26
1.
IITM Incubation Cell (IIT Madras Incubation Cell), Chennai
Chennai
38
1.
Vellore Institute of Technology-Technology Business Incubator (VITTBI), Tiruchirapalli
Tiruchirapalli
38
1.
OASYS Institute of Technology, Anna University, Tiruchirapalli
Tiruchirapalli
11
1.
Vel Tech Technology Business Incubator, Vel Tech Institute of Science and Technology, Tiruvallur
Tiruvallur
18
(ii) FinBlue – FinTechCoE – FinTech Centre of Excellence set-up at Software Technology Parks of India (STPI) Chennai for supporting the FinTech Start-ups with a target beneficiary of 58 startups over a period of 5 years with budget outlay of Rs. 11.13 Crore. The CoE is supported by MeitY, Government of India, Government of Tamil Nadu and STPI.
3. Ministry of Micro Small and Medium Enterprises (MSME), through Khadi and Village Industries Commission (KVIC), is implementing Prime Minister’s Employment Generation Programme (PMEGP) for assisting entrepreneurs in setting up of new enterprises in the non-farm sector. It aims to provide employment opportunities to traditional artisans/ rural and urban unemployed youth at their doorstep. PMEGP being a Central Sector Scheme assists General Category beneficiaries with Margin Money (MM) subsidy of 25% of the project cost in rural areas and 15% in urban areas. For beneficiaries belonging to Special Categories such as Scheduled Castes, Scheduled Tribes, OBCs, Minorities, Women, Ex-servicemen, Physically Handicapped, Transgenders, beneficiaries belonging to Northeastern Region, Hill and Border areas, and Aspirational Districts, the Margin Money subsidy is 35% in rural areas and 25% in urban areas. The maximum cost of project is Rs. 50 lakhs in the manufacturing sector and Rs. 20 lakhs in the service sector. Also, own contribution of beneficiaries under Special Category including women is 05% and 10% for General Category beneficiaries. Since 2018-19, existing PMEGP/REGP/MUDRA enterprises are also supported based on past good performances with 2nd loan for upgradation and expansion. Under 2nd Loan, maximum project cost admissible for Margin Money (MM) subsidy under Manufacturing sector is Rs. 1.00 crore and for Service sector is Rs. 25 Lakhs. Eligible subsidy on 2nd loan for all categories is 15% of project cost (20% for NER & Hill States). Since inception i.e., FY 2008-09, more than 9.69 lakh micro enterprises have been assisted with Margin Money subsidy of more than Rs 25,500 Crore providing employment to an estimated ~79 lakh persons. Approximately, 50% of the units are set up by SC/ST/Women and 80% of the units are set up in rural area. During the next 2 years FY (2024-25 to 2025-26), Ministry has a target to set-up 1.6 lakh new enterprises with employment generation potential for 12.8 lakh persons.
The total number of PMEGP Units Assisted and estimated employment generated under SC and ST category throughout the country for the last 5 years is at Annexure-II.
The total number of PMEGP Units Assisted and estimated employment generated under SC and ST category in Tamil Nadu District-wise for the last 5 years is at Annexure-III.
4. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare (MoA&FW) - Agri-Clinics and Agri-Business Centres (AC&ABC) Scheme: Under the scheme, Agriculture Extension of umbrella scheme Krishonnati Yojana of Department of Agriculture & Farmers Welfare, Ministry of Agriculture & Farmers Welfare, Government of India, Extension Division is implementing a Central Sector component, “Establishment of Agri-Clinics and Agri-Business Centres (AC&ABC)” since April, 2002 to supplement the efforts of public extension, support agricultural development and create gainful self-employment opportunities to unemployed youths with qualification in agriculture and allied sectors. The National Institute of Agricultural Extension Management (MANAGE), Hyderabad is the implementing agency for Training Component and National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) is the implementing agency for Subsidy Component of AC&ABC programme. MANAGE implement, through selected Nodal Training Institutes (NTIs) under MoU with MANAGE, in various parts of the country
There is a provision of credit linked back-ended upfront composite subsidy on the bank loan availed by trained candidates under the programme. The subsidy is 44% in respect of women, SC/ST and all categories of candidates from North-Eastern and Hill States and 36% in respect of other categories. The subsidy is admissible for loans up to Rs.20 lakhs in case of individual and Rs.100 lakhs in case of Group Projects (for ventures set up by a group of 5 trained candidates).
5. Department of Science and Technology (DST) - In order to support young innovators and entrepreneurs through NIDHI-Technology Business Incubator (TBI), NIDHI-inclusive Technology Business Incubator (iTBI) program, Department of Science and Technology (DST) has established startup incubation centres in metropolitan cities, Tier-II and Tier-III cities in various parts of the country including Tamil Nadu. Through these centres, mentoring and financial support is provided to startups for development of prototype/products in order to promote youth from Tier-II and Tier-III cities, irrespective of their social status.
6. Ministry of Rural Development - Start-up Village Entrepreneurship Programme (SVEP), the sub-scheme under the DAY-NRLM programme supports the Self-Help Group (SHG) or their family members to set-up small enterprises in the non-farm sector. SVEP is Implemented across 31 states and UTs, with 358 project proposals approved, 235 DPRs sanctioned, and support extended to 2.98 lakh enterprises. However, the scheme does not specifically focus on the SC/ST population. The SVEP is approved in 10 Blocks in the State of Tamil Nadu. The details are as under:
Sl No.
State
District
Block
1
Tamil Nadu
Kanchipuram
Thiruporur
2
Tamil Nadu
Madurai
Thirumangalam
3
Tamil Nadu
Namakkal
Rasipuram & Vennandur (2)
4
Tamil Nadu
Villupuram
Ulundurpet
5
Tamil Nadu
Kallakurichi
Chinnasalem
6
Tamil Nadu
Thoothukudi
Kovilpatti
7
Tamil Nadu
Madurai
Sedapatti
8
Tamil Nadu
Chengalpet
Acharapakkam
9
Tamil Nadu
Trichy
Pullampadi
10
Tamil Nadu
Virudhunagar
Vembakottai
The District/Block wise SC/ST entrepreneurs supported in the state of Tamil Nadu under SVEP are as under:
Sl No.
District
Block
Total SC entrepreneurs
Total ST entrepreneurs
1
Chengalpattu
Thiruporur
1112
24
2
Kallakurichi
Ulundurpet
443
0
3
Madurai
Tirumanagalam
30
0
4
Namakkal
Rasipuram and Vennadur
55
0
1,640
24
7. Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) - The Government with an intent to build a strong ecosystem for nurturing innovation and encouraging investments launched the Startup India initiative on 16th January 2016. For attaining specific objectives, various programs are implemented by the Government under the Startup India initiative. All the steps undertaken by the Government under the initiative are inclusive and are implemented across States/Union Territories (UTs), cities, towns, and rural areas, including the State of Tamil Nadu. The details of such Government initiatives are placed as Annexure-IV.
8. Ministry of Food Processing Industries (MoFPI) is implementing a Centrally Sponsored Scheme namely Pradhan Mantri Formalization of Micro Food Processing Enterprises (PMFME) that is designed to address the challenges faced by the micro enterprises and to tap the potential of groups and cooperatives in supporting the upgradation and formalization of these enterprises. The Scheme has a Capacity Building component, which envisages providing 24 Hours/ 3 Days, Food Processing EDP (Entrepreneurship Development Programme) Training for, all applicants viz individuals and Groups(SHGs/ FPOs/ Cooperatives) recommended for availing credit linked grant by District Level Committee (DLC) and 8 hours/1 day training to SHG beneficiaries of Seed Capital under PMFME scheme engaged in micro food processing. The details of SC/ST beneficiaries of Tamil Nadu State trained under this capacity building component are as under:
(i) The total number of SC and ST entrepreneurs who have got the loan sanctioned
under PMFME Scheme for setting up of processing units during the last 4 years for the state of Tamil Nadu are as under:
Sl No.
Category
SC
ST
1
DLC Beneficiaries
1583
110
2
Seed Capital Beneficiaries (SHG Members)
1760 (Individual), 362 (Group)
1 (Activity Group)
62 (Individual)
13 (Group)
1. Seed Capital benefits received by SC/ST beneficiaries in Mayiladuthurai and Thanjavur Districts of Tamil Nadu under the above component of the Scheme are as under:
Sl. No.
Districts
Seed Capital Category (SHG Members)
SC
ST
1
Mayiladuthurai
Individual
13
1
2
Thanjavur
Individual
45
0
9. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE) through National Institute for Entrepreneurship and Small Business Development (NIESBUD) has been working for the empowerment, upliftment and development of entrepreneurs including Scheduled Castes (SCs) and Scheduled Tribes (STs) across the country including the State of Tamil Nadu. The details of the initiatives taken are as under:
(i) NIESBUD has implemented Skill Acquisition and Knowledge Awareness of Livelihood Promotion (SANKALP) Programme of MSDE for strengthening the entrepreneurship ecosystem across different sections of the society including marginalized population. A total number of 90 SC/ST participants have been trained through the project in Tamil Nadu. The District wise details as is under:
State
District
SC
ST
Tamil Nadu
Madurai
6
2
Chennai
10
0
Madurai
38
1
Villupuram
19
1
Sivaganga
2
0
Thrivallur
11
0
Total
86
4
Grand Total
90
(ii) NIESBUD implemented a project for creating entrepreneurial climate through Training of Trainers and Entrepreneurship Development Programme in Jan Shikshan Sansthan (JSS). The District wise details of SC/ST beneficiaries in Tamil Nadu under the project are as under:
State
District
SC
ST
Tamil Nadu
Chennai
8
1
Madurai
31
1
Salem
68
11
Total
107
13
Grand Total
120
(iii) STRIVE Project – Under the Skill Strengthening for Industrial Value Enhancement (STRIVE) project of MSDE, NIESBUD is conducting Entrepreneurship Awareness, Entrepreneurship Development Programme, Mentoring, and Handholding of trainees (and future trainers) in Industrial Training Institute (ITIs) and National Skill Training Institute (NSTIs). A total number of 456 participants have been trained under the Strive Project in Tamil Nadu. The District wise details are as under
State
District
SC
ST
Tamil Nadu
Chennai
18
79
Gadag
199
121
Tumakaru
14
25
Total
231
225
Grand Total
456
(iv) PMJANMAN - The Hon’ble Prime Minister launched the Pradhan Mantri Janjati Adivasi Nyaya Maha Abhiyan (PM-JANMAN), a Scheme of Ministry of Tribal Affairs (MoTA) on Janjatiya Gaurav Divas on 15th November, 2023 at Khunti District of Jharkhand. The Mission is aimed at targeted development of 75 Particularly Vulnerable Tribal Groups (PVTGs) residing in 18 States including 1 Union Territory. These communities had been by and large left out of the schemes/interventions of Ministries/Departments, and therefore require multi-sectoral handholding through this Mission. The scheme focuses on 11 critical interventions related to 9 key Ministries including Ministry of Skill Development and Entrepreneurship, in about 22,000 villages in 200 districts. One of the key interventions in the mission is facilitating skill and vocational training in PVTG habitations, multipurpose centres, tribal hostels, training skilling, entrepreneurship developments of Van Dhan Vikas Kendra as per the suitable skills of these communities. A total number of 627 participants have been trained under the PMJANMAN Project in Tamil Nadu. The District-wise details are as under:
State
District
PVTG
Tamil Nadu
Ariyalur
305
Chengalpattu
170
Coimbatore
46
Namakkal
2
The Nilgiris
104
Total
627
Annexure-I
The District-wise number of loans sanctioned to SC/ST entrepreneurs during last five years in the State of Tamil Nadu under PMMY and SUPI is
as under:
Sl. No.
District Name
Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY)
Stand Up India Scheme (SUPI)
SC
ST
SC
ST
1
Ariyalur
23,055
3,259
0
0
2
Chengalpattu
40,888
3,907
9
0
3
Chennai
202,755
15,654
489
13
4
Coimbatore
53,630
9,473
178
10
5
Cuddalore
177,717
27,622
51
7
6
Dharmapuri
53,923
6,558
33
4
7
Dindigul
38,988
3,868
66
35
8
Erode
64,625
8,440
88
3
9
Kallakurichi
22,189
1,492
2
0
10
Kanchipuram
152,231
49,981
121
4
11
Kanniyakumari
30,216
6,521
109
10
12
Karur
11,451
1,002
16
5
13
Krishnagiri
36,986
9,600
25
2
14
Madurai
40,125
5,194
207
17
15
Mayiladuthurai
14,018
259
12
0
16
Nagapattinam
93,179
4,478
18
0
17
Namakkal
68,657
9,934
35
8
18
Nilgiris
72,909
4,964
38
7
19
Perambalur
13,038
357
32
0
20
Pudukkottai
28,500
2,474
24
2
21
Ramanathapuram
30,522
4,721
21
2
22
Ranipet
14,346
655
0
0
23
Salem
78,152
13,670
114
8
24
Sivaganga
20,204
7,432
49
5
25
Tenkasi
6,127
789
1
0
26
Thanjavur
86,976
4,958
30
5
27
Theni
25,680
2,273
36
0
28
Thiruvallur
166,075
25,028
154
10
29
Thiruvarur
116,642
12,685
24
1
30
Tiruchirappalli
30,436
7,539
69
4
31
Tirunelveli
99,729
41,474
128
3
32
Tirupathur
50,888
9,624
10
0
33
Tiruppur
38,050
2,309
23
2
34
Tiruvannamalai
39,930
6,075
129
10
35
Tuticorin
101,860
33,488
48
8
36
Vellore
146,971
51,426
106
3
37
Villupuram
119,763
29,601
89
26
38
Virudhunagar
32,981
7,876
46
5
39
Other #
237,831
7,403
0
0
Total
2,682,243
444,063
2,630
219
# District-wise data for some of the NBFCs/ MFIs is not available.
Annexure-II
The total number of PMEGP Units Assisted and estimated employment generated under SC category throughout the country for the last 5 years is as under:
Sl. No.
State
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
Units Assisted
Employment Generated
Units Assisted
Employment Generated
Units Assisted
Employment Generated
Units Assisted
Employment Generated
Units Assisted
Employment Generated
1
Andaman Nicobar
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
2
Andhra Pradesh
329
2,632
303
2,424
414
3,312
526
4,208
1,216
9,728
3
Arunachal Pradesh
1
8
-
-
-
-
1
8
-
-
4
Assam
207
1,656
191
1,528
207
1,656
115
920
109
872
5
Bihar
206
1,648
198
1,584
194
1,552
398
3,184
701
5,608
6
Chandigarh-Ut
2
16
1
8
7
56
2
16
1
8
7
Chhattisgarh
302
2,416
286
2,288
294
2,352
259
2,072
299
2,392
8
Dadra Nagar Haveli
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
9
Daman And Diu
1
8
-
-
-
-
-
-
-
-
10
Delhi
15
120
7
56
7
56
6
48
6
48
11
Goa
5
40
-
-
3
24
-
-
1
8
12
Gujarat
263
2,104
189
1,512
313
2,504
243
1,944
274
2,192
13
Haryana
409
3,272
296
2,368
307
2,456
298
2,384
250
2,000
14
Himachal Pradesh
387
3,096
416
3,328
427
3,416
304
2,432
343
2,744
15
Jammu Kashmir
254
2,032
229
1,832
537
4,296
374
2,992
658
5,264
16
Jharkhand
107
856
99
792
92
736
115
920
130
1,040
17
Karnataka
629
5,032
808
6,464
1,146
9,168
1,063
8,504
877
7,016
18
Kerala
164
1,312
152
1,216
169
1,352
245
1,960
292
2,336
19
Ladakh
1
8
1
8
2
16
-
-
-
-
20
Lakshadweep
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
21
Madhya Pradesh
132
1,056
447
3,576
921
7,368
725
5,800
653
5,224
22
Maharashtra
843
6,744
502
4,016
627
5,016
510
4,080
374
2,992
23
Manipur
20
160
27
216
16
128
9
72
4
32
24
Meghalaya
3
24
3
24
9
72
1
8
2
16
25
Mizoram
3
24
3
24
4
32
1
8
-
-
26
Nagaland
7
56
1
8
11
88
-
-
3
24
27
Odisha
277
2,216
313
2,504
393
3,144
320
2,560
248
1,984
28
Puducherry
13
104
8
64
16
128
5
40
6
48
29
Punjab
569
4,552
417
3,336
502
4,016
423
3,384
370
2,960
30
Rajasthan
340
2,720
266
2,128
238
1,904
140
1,120
92
736
31
Sikkim
7
56
5
40
7
56
1
8
6
48
32
Tamil Nadu
508
4,064
534
4,272
691
5,528
765
6,120
823
6,584
33
Telangana
301
2,408
328
2,624
449
3,592
354
2,832
347
2,776
34
Tripura
100
800
117
936
143
1,144
99
792
93
744
35
Uttar Pradesh
785
6,280
1,109
8,872
1,405
11,240
1,279
10,232
1,685
13,480
36
Uttarakhand
307
2,456
399
3,192
290
2,320
279
2,232
223
1,784
37
West Bengal
260
2,080
253
2,024
320
2,560
282
2,256
278
2,224
The total number of PMEGP Units Assisted and estimated employment generated under ST category throughout the country for the last 5 years is as under:
Sl. No.
State
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
Units Assisted
Employment Generated
Units Assisted
Employment Generated
Units Assisted
Employment Generated
Units Assisted
Employment Generated
Units Assisted
Employment Generated
1
Andaman Nicobar
2
16
5
40
8
64
-
-
-
-
2
Andhra Pradesh
108
864
87
696
82
656
115
920
203
1,624
3
Arunachal Pradesh
158
1,264
89
712
196
1,568
155
1,240
166
1,328
4
Assam
421
3,368
353
2,824
474
3,792
310
2,480
271
2,168
5
Bihar
51
408
61
488
61
488
81
648
88
704
6
Chandigarh-Ut
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
7
Chhattisgarh
323
2,584
273
2,184
320
2,560
267
2,136
212
1,696
8
Dadra Nagar Haveli
-
-
6
48
2
16
1
8
1
8
9
Daman And Diu
2
16
-
-
-
-
-
-
-
-
10
Delhi
-
-
1
8
-
-
-
-
-
-
11
Goa
2
16
4
32
2
16
1
8
3
24
12
Gujarat
120
960
142
1,136
171
1,368
127
1,016
94
752
13
Haryana
-
-
3
24
1
8
2
16
2
16
14
Himachal Pradesh
117
936
107
856
171
1,368
128
1,024
107
856
15
Jammu Kashmir
83
664
73
584
226
1,808
175
1,400
235
1,880
16
Jharkhand
149
1,192
130
1,040
162
1,296
167
1,336
206
1,648
17
Karnataka
169
1,352
188
1,504
307
2,456
305
2,440
286
2,288
18
Kerala
12
96
6
48
19
152
16
128
13
104
19
Ladakh
303
2,424
271
2,168
292
2,336
90
720
117
936
20
Lakshadweep
-
-
2
16
7
56
2
16
-
-
21
Madhya Pradesh
78
624
256
2,048
567
4,536
466
3,728
368
2,944
22
Maharashtra
112
896
92
736
113
904
91
728
79
632
23
Manipur
610
4,880
548
4,384
403
3,224
211
1,688
140
1,120
24
Meghalaya
348
2,784
315
2,520
581
4,648
272
2,176
259
2,072
25
Mizoram
756
6,048
805
6,440
645
5,160
410
3,280
401
3,208
26
Nagaland
1,102
8,816
739
5,912
1,228
9,824
469
3,752
513
4,104
27
Odisha
122
976
115
920
214
1,712
169
1,352
94
752
28
Puducherry
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
29
Punjab
3
24
1
8
-
-
-
-
1
8
30
Rajasthan
266
2,128
227
1,816
236
1,888
170
1,360
121
968
31
Sikkim
27
216
25
200
38
304
34
272
68
544
32
Tamil Nadu
20
160
42
336
63
504
31
248
48
384
33
Telangana
267
2,136
235
1,880
319
2,552
352
2,816
387
3,096
34
Tripura
197
1,576
192
1,536
215
1,720
147
1,176
116
928
35
Uttar Pradesh
18
144
27
216
28
224
27
216
31
248
36
Uttarakhand
52
416
56
448
62
496
40
320
38
304
37
West Bengal
22
176
21
168
12
96
19
152
13
104
Annexure-III
The total number of PMEGP Units Assisted and estimated employment generated under SC category in Tamil Nadu District-wise for the last 5 years is as under:
Sl. No.
District
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
Units Assisted
Employment Generated
Units Assisted
Employment Generated
Units Assisted
Employment Generated
Units Assisted
Employment Generated
Units Assisted
Employment Generated
1
Ariyalur
11
88
11
88
8
64
7
56
5
40
2
Chengalpet
0
0
13
104
21
168
22
176
24
192
3
Chennai
16
128
17
136
42
336
25
200
27
216
4
Coimbatore
14
112
12
96
5
40
21
168
15
120
5
Cuddalore
14
112
14
112
34
272
30
240
18
144
6
Dharmapuri
9
72
17
136
7
56
6
48
10
80
7
Dindigul
17
136
18
144
20
160
21
168
17
136
8
Erode
8
64
17
136
8
64
9
72
18
144
9
Kallakurichi
0
0
4
32
10
80
19
152
34
272
10
Kanchipuram
15
120
20
160
23
184
28
224
20
160
11
Kanniyakumari
2
16
1
8
5
40
3
24
3
24
12
Karur
7
56
8
64
14
112
33
264
16
128
13
Krishnagiri
9
72
7
56
11
88
13
104
6
48
14
Madurai
15
120
25
200
24
192
31
248
34
272
15
Mayiladuthurai
0
0
0
0
3
24
49
392
29
232
16
Nagapattinam
24
192
37
296
31
248
25
200
14
112
17
Namakkal
8
64
17
136
24
192
23
184
39
312
18
Nilgiris
7
56
12
96
12
96
18
144
13
104
19
Perambalur
8
64
15
120
16
128
19
152
14
112
20
Pudukottai
15
120
26
208
28
224
32
256
18
144
21
Ramanathapuam
7
56
6
48
8
64
7
56
10
80
22
Ranipet
0
0
0
0
8
64
20
160
20
160
23
Salem
7
56
19
152
18
144
25
200
13
104
24
Sivagangai
13
104
14
112
10
80
13
104
3
24
25
Tenkasi
0
0
4
32
4
32
11
88
19
152
26
Thanjavur
44
352
34
272
61
488
51
408
85
680
27
Theni
15
120
9
72
6
48
10
80
15
120
28
Thiruchirappalli
19
152
17
136
12
96
12
96
21
168
29
Thiruvallore
57
456
29
232
47
376
41
328
46
368
30
Thiruvarur
35
280
28
224
44
352
29
232
31
248
31
Thoothukudi(Tuticorin)
17
136
12
96
22
176
21
168
22
176
32
Tirunelveli
18
144
13
104
19
152
12
96
16
128
33
Tirupattur
0
0
2
16
22
176
3
24
16
128
34
Tirupur
5
40
4
32
8
64
9
72
16
128
35
Tiruvannamalai
17
136
18
144
12
96
20
160
17
136
36
Vellore
24
192
13
104
9
72
11
88
37
296
37
Villupuram
19
152
18
144
21
168
19
152
27
216
38
Virudhunagar
12
96
3
24
14
112
17
136
35
280
The total number of PMEGP Units Assisted and estimated employment generated under ST category in Tamil Nadu District-wise for the last 5 years is as under:
Sl. No.
District
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
2023-24
Units Assisted
Employment Generated
Units Assisted
Employment Generated
Units Assisted
Employment Generated
Units Assisted
Employment Generated
Units Assisted
Employment Generated
1
Ariyalur
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
2
Chengalpet
0
0
1
8
0
0
0
0
1
8
3
Chennai
0
0
0
0
1
8
0
0
0
0
4
Coimbatore
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
5
Cuddalore
0
0
0
0
1
8
1
8
1
8
6
Dharmapuri
0
0
1
8
1
8
3
24
0
0
7
Dindigul
0
0
0
0
0
0
1
8
0
0
8
Erode
0
0
0
0
1
8
0
0
0
0
9
Kallakurichi
0
0
1
8
0
0
0
0
0
0
10
Kanchipuram
0
0
2
16
17
136
2
16
22
176
11
Kanniyakumari
0
0
0
0
1
8
1
8
1
8
12
Karur
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
13
Krishnagiri
0
0
0
0
0
0
0
0
1
8
14
Madurai
1
8
0
0
0
0
0
0
0
0
15
Mayiladuthurai
0
0
0
0
0
0
1
8
1
8
16
Nagapattinam
2
16
0
0
1
8
1
8
0
0
17
Namakkal
0
0
0
0
0
0
0
0
3
24
18
Nilgiris
0
0
5
40
4
32
2
16
7
56
19
Perambalur
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
20
Pudukottai
1
8
1
8
0
0
0
0
0
0
21
Ramanathapuam
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
22
Ranipet
0
0
2
16
2
16
1
8
1
8
23
Salem
2
16
3
24
10
80
0
0
2
16
24
Sivagangai
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
25
Tenkasi
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
26
Thanjavur
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
27
Theni
0
0
0
0
0
0
0
0
1
8
28
Thiruchirappalli
0
0
0
0
0
0
3
24
0
0
29
Thiruvallore
0
0
0
0
1
8
1
8
0
0
30
Thiruvarur
3
24
0
0
0
0
1
8
0
0
31
Thoothukudi(Tuticorin)
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
32
Tirunelveli
0
0
0
0
0
0
5
40
0
0
33
Tirupattur
0
0
1
8
0
0
0
0
1
8
34
Tirupur
0
0
0
0
1
8
0
0
0
0
35
Tiruvannamalai
7
56
6
48
4
32
0
0
2
16
36
Vellore
3
24
12
96
13
104
6
48
4
32
37
Villupuram
1
8
7
56
5
40
2
16
0
0
38
Virudhunagar
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
Annexure-IV
The details of various programs undertaken by the Government to promote startups across the country are as under:
1. Startup India Action Plan: An Action Plan for Startup India was unveiled on 16th January 2016. The Action Plan comprises of 19 action items spanning across areas such as “Simplification and handholding”, “Funding support and incentives” and “Industry-academia partnership and incubation”. The Action Plan laid the foundation of Government support, schemes and incentives envisaged to create a vibrant startup ecosystem in the country.
2. Startup India: The Way Ahead: Startup India: The Way Ahead at 5 years celebration of Startup India was unveiled on 16th January 2021 which includes actionable plans for promotion of ease of doing business for startups, greater role of technology in executing various reforms, building capacities of stakeholders and enabling a digital Aatmanirbhar Bharat.
3. Startup India Seed Fund Scheme (SISFS): Easy availability of capital is essential for entrepreneurs at the early stages of growth of an enterprise. The capital required at this stage often presents a make-or-break situation for startups with good business ideas. The Scheme aims to provide financial assistance to startups for proof of concept, prototype development, product trials, market entry and commercialization. Rs. 945 crore has been sanctioned under the SISFS Scheme for period of 4 years starting from 2021-22.
4. Fund of Funds for Startups (FFS) Scheme: The Government has established FFS with corpus of Rs. 10,000 crore, to meet the funding needs of startups. DPIIT is the monitoring agency and Small Industries Development Bank of India (SIDBI) is the operating agency for FFS. The total corpus of Rs. 10,000 crore is envisaged to be provided over the 14th and 15th Finance Commission cycles based on progress of the scheme and availability of funds. It has not only made capital available for startups at early stage, seed stage and growth stage but also played a catalytic role in terms of facilitating raising of domestic capital, reducing dependence on foreign capital and encouraging home grown and new venture capital funds.
5. Credit Guarantee Scheme for Startups (CGSS): The Government has established the Credit Guarantee Scheme for Startups for providing credit guarantees to loans extended to DPIIT recognized startups by Scheduled Commercial Banks, Non-Banking Financial Companies (NBFCs) and Venture Debt Funds (VDFs) under SEBI registered Alternative Investment Funds. CGSS is aimed at providing credit guarantee up to a specified limit against loans extended by Member Institutions (MIs) to finance eligible borrowers viz. DPIIT recognised startups.
6. Regulatory Reforms: Over 55 regulatory reforms have been undertaken by the Government since 2016 to enhance ease of doing business, ease of raising capital and reduce compliance burden for the startup ecosystem.
7. Ease of Procurement: To enable ease of procurement, Central Ministries/ Departments are directed to relax conditions of prior turnover and prior experience in public procurement for all DPIIT recognised startups subject to meeting quality and technical specifications. Further, Government e-Marketplace (GeM) also facilitates and promotes procurement of products and services by the Government from startups.
8. Self-Certification under Labour and Environmental laws: Startups are allowed to self-certify their compliance under 9 Labour and 3 Environment laws for a period of 3 to 5 years from the date of incorporation.
9. Income Tax Exemption for 3 years: Startups incorporated on or after 1st April 2016 can apply for income tax exemption. The recognized startups that are granted an Inter-Ministerial Board Certificate are exempted from income-tax for a period of 3 consecutive years out of 10 years since incorporation.
10. Faster Exit for Startups: The Government has notified Startups as ‘fast track firms’ enabling them to wind up operations within 90 days vis-a-vis 180 days for other companies.
11. Exemption for the Purpose Of Clause (VII)(b) of Sub-section (2) of Section 56 of the Act (2019): A DPIIT recognized startup is eligible for exemption from the provisions of section 56(2)(viib) of the Income Tax Act.
12. Support for Intellectual Property Protection: Startups are eligible for fast-tracked patent application examination and disposal. The Government launched Start-ups Intellectual Property Protection (SIPP) which facilitates the startups to file applications for patents, designs and trademarks through registered facilitators in appropriate IP offices by paying only the statutory fees. Facilitators under this Scheme are responsible for providing general advisory on different IPRs, and information on protecting and promoting IPRs in other countries. The Government bears the entire fees of the facilitators for any number of patents, trademark or designs, and startups only bear the cost of the statutory fees payable. Startups are provided with an 80% rebate in filing of patents and 50% rebate in filling of trademark vis-a-vis other companies.
13. Startup India Hub: The Government launched a Startup India Online Hub on 19th June 2017 which is one of its kind online platform for all stakeholders of the entrepreneurial ecosystem in India to discover, connect and engage with each other. The Online Hub hosts Startups, Investors, Funds, Mentors, Academic Institutions, Incubators, Accelerators, Corporates, Government Bodies and more.
14. International Market Access to Indian Startups: One of the key objectives under the Startup India initiative is to help connect Indian startup ecosystem to global startup ecosystems through various engagement models. This has been done though international Government to Government partnerships, participation in international forums and hosting of global events. Startup India has launched bridges with around 20 countries that provides a soft-landing platform for startups from the partner nations and aid in promoting cross collaboration.
15. Startup India Showcase: Startup India Showcase is an online discovery platform for the most promising startups of the country chosen through various programs for startups exhibited in a form of virtual profiles. The startups showcased on the platform have distinctly emerged as the best in their fields. These innovations span across various cutting-edge sectors such as Fintech, EnterpriseTech, Social Impact, HealthTech, EdTech, among others. These startups are solving critical problems and have shown exceptional innovation in their respective sectors. Ecosystem stakeholders have nurtured and supported these startups, thereby validating their presence on this platform.
16. National Startup Advisory Council: The Government in January 2020 notified constitution of the National Startup Advisory Council to advise the Government on measures needed to build a strong ecosystem for nurturing innovation and startups in the country to drive sustainable economic growth and generate large scale employment opportunities. Besides the ex-officio members, the council has a number of non-official members, representing various stakeholders from the startup ecosystem.
17. National Startup Awards (NSA): National Startup Awards is an initiative to recognize and reward outstanding startups and ecosystem enablers that are building innovative products or solutions and scalable enterprises, with high potential of employment generation or wealth creation, demonstrating measurable social impact. Handholding support is provided to all the finalists across various tracks viz. Investor Connect, Mentorship, Corporate Connect, Government Connect, International Market Access, Regulatory Support, Startup Champions on Doordarshan and Startup India Showcase, etc.
18. States’ Startup Ranking Framework (SRF): States’ Startup Ranking Framework is a unique initiative to harness strength of competitive federalism and create a flourishing startup ecosystem in the country. The major objectives of the ranking exercise are facilitating states to identify, learn and replace good practices, highlighting the policy intervention by states for promoting startup ecosystem and fostering competitiveness among states.
19. Startup Champions on Doordarshan: Startup Champions program on Doordarshan is a one-hour weekly program covering stories of award winning/ nationally recognised startups. It is telecasted in both Hindi and English across Doordarshan network channels.
20. Startup India Innovation Week: The Government organises Startup India Innovation week around the National Startup Day i.e., 16th January, with the primary goal was to bring together the country's key startups, entrepreneurs, investors, incubators, funding entities, banks, policymakers, and other national/international stakeholders to celebrate entrepreneurship and promote innovation.
21. ASCEND: Under ASCEND (Accelerating Startup Caliber & Entrepreneurial Drive), sensitization workshops on startups and entrepreneurship were conducted for all eight North Eastern States with the objective to capacitate and augment knowledge on key aspects of entrepreneurship and continue efforts towards creating a robust startup ecosystem in these States.
22. The Startup India Investor Connect Portal has been co-developed under the Startup India Initiative with SIDBI, serving as an intermediary platform that links startups and investors in order to help entrepreneurs from various industries, functions, stages, regions, and backgrounds in mobilizing capital. The portal has been built with the aim to enable in particular; early-stage startups located anywhere in the country to showcase themselves to leading investors/ venture capital funds.
23. National Mentorship Portal (MAARG): In order to facilitate accessibility to mentorship for startups in every part of the country, the Mentorship, Advisory, Assistance, Resilience, and Growth (MAARG) program has been developed and launched under the Startup India Initiative.
This information was given by the Minister of State (Independent Charge), Ministry of Skill Development and Entrepreneurship (MSDE), Shri Jayant Chaudhary in a written reply in the Lok Sabha today.

স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্ত্রপ্রিনরশিপ মন্ত্রালয়
লৈঙাক্না লৈবাক অসিগী সেদ্যুল কাস্ত অমসুং সেদ্যুল ত্রাইব য়াওনা খুনাইগী তোঙান-তোঙানবা কাংলুপশিংদা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ ফগৎনবা তোঙান-তোঙানবা থৌরাং কয়া পায়খৎখ্রে
০৫.০৪.২০১৬ দা হৌদোকখিবা স্তেন্দ-অপ ইন্দিয়া স্কিম অসিসু ২০২৫ ফাওবা শাংদোকখ্রে
নেসনেল ইন্সতিত্যুত ফোর ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ অমসুং স্মোল বিজিনেস দিবেলপমেন্তনা খুন্নাই অসিগী তোঙান-তোঙানবা কাংলুপশিংদা লৈবা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ ইকোসিস্তেম হেন্না মপাঙ্গল লৈহন্নবগীদমক স্কিল লৈহন্নবা অমসুং ভাপ তাহন্নবা লাইবলিহুদ প্রোমোসন প্রোগ্রাম চলাইরি
29 JUL 2024 2:06PM by PIB Imphal
Date-2লৈঙাক্না তমিল নাদু য়াওনা লৈবাক অসিগী সেদ্যুল কাস্ত (এস.সি.) অমসুং সেদ্যুল ত্রাইব (এস.তি.) য়াওনা খুনাইগী তোঙান-তোঙানবা কাংলুপশিংদা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ ফগৎনবা তোঙান-তোঙানবা থৌরাং কয়া পায়খৎখ্রে। লৈঙাক্কী মন্ত্রালয়/দিপার্ত্মেন্তশিংনা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ ফগৎনবা লৌখৎপা থৌরাংশিং মখাদা পীরিঃ
১. দিপার্ত্মেন্ত ওব ফাইনান্সিএল সর্ভিসেস- প্রধান মন্ত্রী মুদ্র য়োজনা (পি.এম.এম.ৱাই) অসি মেম্বর লেন্দিং ইন্সতিত্যুসন (এম.এল.আই.) হায়বদি সেদ্যুল কম্মর্সিএল বেঙ্ক (এস.সি.বি.), নোন-বেঙ্কিং ফাইনান্সিএল কম্পেনী (এন.বি.এফ.সি.) অমসুং মাইক্রো ফাইনান্স ইন্সতিত্যুসন (এম.এফ.আই.)না লুপা লাখ ১০ ফাওবগী কোলাতরেল য়াওদনা পুবা য়াহন্নবা ০৮.০৪.২০১৫ দা হৌদোকখি। লোন লৌবা য়ারবা অপীকপা বিজিনেস এন্তর্প্রাইজকী বিজিনেস প্লান লৈবা লন্নাই মীওইশিংনা স্কিম অসিগী মখাদা মেন্যুফেকচরিং, ত্রেদিং, সর্ভিস সেক্তরশিংদা লৌউশিংউগা মরী লৈনবা থবক থৌরমশিংগীদমক লোন অসি কাংলুপ অহুমদা হায়বদি সিশু (লুপা ৫০,০০০/- ফাওবগী লোন), কিশোর (লুপা ৫০,০০০/- দগীনা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লোন) অমসুং তরুন (লুপা লাখ ৫ দগীনা লুপা লাখ ১০ ফাওবগী লোন) দা লৌবা য়াগনি। জুন ২০২৪ ফাওবগী ওইনা, অপুনবা ওইনা লুপা করোর ৪৮.৭৮ পি.এম.এম.ৱাই. গী মখাদা স্কিম অসিনা হেক হৌদোক্লকপদগী পীখ্রে, মসিগী মনুংদা লুপা করোর ৫.৫৫ কী লোনদি তমিল নাদু রাজ্যদা কাইথোকখি।
০৫.০৪.২০১৬ দা হৌদোকখিবা স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া (এস.য়ু.আই.) স্কিম অসিসু ২০২৫ ফাওবা শাংদোকখ্রে। স্কিম অসিগী পান্দমদি সেদ্যুল্দ কম্মর্সিএল বেঙ্ক (এস.সি.বি.)শিংদা বেঙ্ক ব্রাঞ্চ অমদা লুপা লাখ ১০ দগী লুপা করোর ১ ফাওবা য়ামদ্রবদা সেদ্যুল কাস্ত (এস.সি.) নৎত্রগা সেদ্যুল ত্রাইব (এস.তি.) বোরোৱর অমদা অমসুং নুপী অমদা মেন্যুফেকচরিং, সর্ভিস নৎত্রগা ত্রেদিং সেক্তরদা লৌউশিংউগা মরী লৈনবা থবক থৌরমশিং য়াওনা গ্রীনফীল্দ এন্তর্প্রাইজেস লিংখৎনবা পীবনি। স্তেন্দ অপ ইন্দিয়া স্কিম অসিনা লৈবাক অসিগী এস.সি./এস.তি. অমসুং নুপী ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংদা লুপা লাখ ২.৩৫ হেন্না ফংহনখ্রে, মসিগী মনুংদা, লুপা লাখ ০.২২গী লোন্দি জুন ২০২৪ ফাওবদা তমিল নাদুদা কাইথখি।
তমিল নাদুদা পি.এম.এম.ৱাই. অমসুং সুপিগী মখাদা হৌখিবা চহি মঙা অসিদা এস.সি. অমসুং এস.তি. ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংদা কাইথোখিবা জিলা জিলাগী লোন মশীং এনেক্সর ১দা পীরি।
২. ইলেক্ত্রোনিক অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয় (মৈতী) – ইলেক্ত্রোনিক অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়গী মখাদা স্তার্ত অপ, ইন্নোভেসন অমসুং আই.পি.আর. দিভিজন্না তোঙান-তোঙানবা স্তার্ত অপ্তা য়ুম্ফম ওইবা প্রোগ্রাম/স্কিম কয়া ইন্নোভেসন্না পুরকপা স্তার্ত অপ ইকোসিস্তেম পুক্নিং থৌগৎতুনা আই.সি.তি. দোমেন্দা ভারত পুম্বদা তমিল নাদুগী সেদ্যুল কাস্ত অমসুং সেদ্যুল ত্রাইবনা লিংখৎপা স্তার্তশিং য়াওনা লমদম অসিগী পোত্থোকশিং পুথোক্নবা হৌদোক্লি। হায়রিবা থৌরাংশিং অসি করি কাস্তনো হায়বা থিদনা স্তার্ত অপ অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিং ফগৎনবা হোৎনরি অমসুং এস.সি. অমসুং এস.তি.নসু হায়রিবসি ফংবা য়াই। মরুওইবা থৌরাংশিং মখাদা পীরিঃ
(i) তাইদ ২.০ স্কিমঃ তেক্নোলোজী ইঙ্ক্যুবেসন অমসুং দিবেলপমেন্ত ওব ওন্ত্রপ্রিন্যুর (তাইদ ২০.০) স্কিম অসি ২০১৯ দা আই.ও.তি., এ.আই., ব্লোক চেন, রোবোতিক্স অসিনচিংবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নরিবা আই.সি.তি. স্তার্ত অপশিং শৌগৎলিবা ইঙ্ক্যুবেতরশিংবু শেলথুম অমসুং তেক্নিকেলগী মতেং পীদুনা তেক ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংবু পুক্নিং থৌগৎনবা হৌদোকখি। স্কিম অসিনা জাতিগী থাক্তা লৈবা থিমেতিক ওইবা হীরম তরেত্তা লৈবা তেক স্তার্ত অপশিংবু শৌগৎনবা হৌগৎলক্লিবা তেক্নোলোজীশিং শীজিন্ননবা পান্দম থম্লি। শৌগৎলিবা থিমেতিক এরিয়াশিংদি হেল্থকেয়র, এজুকেসন, লৌউশিংউ, ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন (দিজিতেল পেমেন্ত য়াওনা), ইনফ্রাস্ত্রকচর, মসুং ত্রান্সপোর্তেসন অমসুং এনভাইরোনমেন্ত অমসুং ক্লিন তেকনি। স্কিম অসি অৱাংবা থাক্কী ইন্সতিত্যুসন অমসুং মশক নাইবা আর&দি ওর্গানাইজেসনশিংদা ইঙ্ক্যুবেসনগী থবক থৌরমশিং শৌগৎনবগী পান্দমদা মশক অহুম থোক্না ইঙ্ক্যুবেতর ৫১ গী খুত্থাংদা চলাইরি। স্কিম অসিনা চহি মঙাগী মনুংদা তেক স্তার্ত অপ ২০০০ দা ইঙ্ক্যুবেসনগী মতেং পীনবা হোৎনরি। তাইদ ২.০ স্কিমগী মখাদা, মখাগী ইঙ্ক্যুবেসন সেন্তর ৬ অসি তমিল নাদুদা তাইদ ২.০ সেন্তর ওইনা চলাইরি।
সিরিএল নম্বর
তাইদ ২.০ সেন্তর মমিং
জিলাদুদা লৈরিবা সেন্তর
মতেং পীখ্রবা স্তার্ত অপ
-
ফোর্জ এক্সেলরেতর (কোইম্বেতোর ইন্নোভেসন বিজিনেস ইঙ্ক্যুবেতর), কোইম্বেতোর
কোইম্বেতোর
৩২
-
পি.এস.জি. সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী ওন্ত্রপ্রিন্যুরিএল পার্ক (পি.এস.জি.-স্তেপ), পি.এস.জি. কোলেজ ওব তেক্নোলোজী, কোইম্বেতোর
কোইম্বেতোর
২৬
-
আই.আই.তি.এম. ইঙ্ক্যুবেসন সেল (আই.আই.তি. মদ্রাস ইঙ্ক্যুবেসন সেল), চেন্নৈ
চেন্নৈ
৩৮
-
ভেল্লোর ইন্সতিত্যুত ওব তেক্নোলোজী-তেক্নোলোজী বিজিনেস ইঙ্ক্যুবেতর (VITTBI), তিরুচিরাপল্লি
তিরুচিরাপল্লি
৩৮
-
ওসিস ইন্সতিত্যুত ওব তেক্নোলোজী, এন্না য়ুনিভর্সিতী, তিরুচিরাপল্লি
তিরুচিরাপল্লি
১১
-
ভেল তেক তেক্নোলোজী বিজিনেস ইঙ্ক্যুবেতর, ভেল তেক ইন্সতিত্যুত ওব সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী, তিরুভালুর
তিরুভালুর
১৮
(ii) ফিনব্লু – ফিন্তেক সি.ও.ই. – চহি মঙাগী মতমদা বজেত আউৎলে লুপা করোর ১১.১৩ গা লোইননা স্তার্ত অপ ৫৮গী তার্গেত বেনিফিসরীগা লোইননা ফিন্তেক স্তার্ত অপ শৌগৎলিবা চেন্নৈগী সোফৱেয়র তেক্নোলোজী পার্ক ওব ইন্দিয়া (এস.তি.পি.আই.) দা লিংখৎলিবা ফিন্তেক সেন্তর ওব এক্সিলেন্স। সি.ও.ই. অসি মৈতি, ভারত সরকার, তমিল নাদু লৈঙাক অমসুং এস.তি.পি.আই.না শৌগৎলি।
৩. মাইক্রো স্মোল অমসুং মীদিয়ম এন্তর্প্রাইজ (এম.এস.এম.ই.)আ খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ কম্মিসন (কে.ভি.আই.সি.)গী খুত্থাংদা প্রধান মন্ত্রী ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেসন প্রোগ্রাম (পি.এম.ই.জি.পি.) ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংদা নোন গার্ম সেক্তরদা অনৌবা এন্তর্প্রাইজ লিংখৎপদা মতেং পীনবা চলাইরি। মসিনা ময়ূমদা ত্রেদিসনেল আর্তিসান/রুরেল অমসুং অর্বান ইমপ্লোইদ য়ুথশিংবু থবক পীনবা হোৎনরি। পি.এম.ই.জি.পি.না সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমা ওইনা জেনরেল কেতগোরীগী খুদোংচাবা ফংগদবশিংবু মার্জিন মনি (এম.এম) সবসিদী ওইনা খুঙ্গংদা প্রোজেক্তকী অচঙবা শেনফমগী ২৫% অমসুং শহরদনা ১৫% গী সবসিদী পীরি। স্পেসল ওইবা কাংলুপ হায়বদি সেদ্যুল কাস্ত, সেদ্যুল ত্রাইব, ও.বি.সি., মাইনোরিতী, নুপী, এক্স সর্ভিসমেন, নাম্ম শোইরবা, ত্রান্সজেন্দর, অৱাং নোংপোক্কী বেনিফিসরীশিং, চীং অমসুং ঙমখৈগী মফমশিংদা লৈবা অমসুং এস্পিরেসনেল জিলাদা লৈবশিংগী ওইনা সবসিদী অসি খুঙ্গংদনা ৩৫% অমসুং শহরদনা ২৫% নি। প্রোজেক্তকী খ্বাইদগী চাউবা শেনফম্না মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা লুপা লাখ ৫০ অমসুং সর্ভিস সেক্তরদনা লুপা লাখ ২০ নি। মসিগী মথক্তা, নুপী য়াওনা স্পেসন কাংলুপতা লৈবশিংগী ওইনা মশাগী কন্ত্রিব্যুসন অসি ০৫% অমসুং জেনরেল কাংলুপকীনা ১০% নি। ২০১৮-১৯ দগী হৌনা, হৌজিক লৈরিবা পি.এম.ই.জি.পি./আর.ই.জি.পি./মুদ্রা এন্তর্প্রাইজশিং অসিবুসু মমাংগী ফজবা পার্ফোরমেন্সকী মতুং ইন্না অনিশুবা লোনগী খুদোংচাবশিংসু পীরি। ২সুবা লোনগী মখাদা, মেন্যুফেকচরিং সেক্তরদা লৈবা মার্জিন মনি (এম.এম.) সবসিদীগী খ্বাইদগী চাউবা প্রোজেক্তকী অচঙবা শেনফম অসি লুপা করোর ১.০০ নি অমসুং সর্ভিস সেক্তরগীনা লুপা লাখ ২৫নি। কাংলুপ খুদিংমক্কী অয়াবা পীরবা ২শুবা লোনগী সবসিদী অসি প্রোজেক্ত কোস্তকী ১৫% (এন.ই.আর. অমসুং হিল স্তেতকী ওইনা ২০%) নি। হেক হৌদোকপদগী হায়বদি শেনবা চহি ২০০৮-০৯ দগী, মাইক্রো এন্তর্প্রাইজ লাখ ৯.৬৯ হেনববু লুপা করোর ২৫,৫০০ হেনবগী মার্জিন মনিগা লোইননা চাউরাক্না মীওই লাখ ৭৯ দা থবক পীখ্রে। চাউরাক্না, য়ুনিত ৫০% দি এস.সি./এস.তি./নুপীশিংনা লিংখৎলি অমসুং য়ুনিত ৮০%না খুঙ্গংগী মফমশিংদা লিংখৎলি। মথংগী চহি ২ অসিদা শেনবা চহি (২০২৪-২৫ দগীনা ২০২৫-২৬) ফাওবদা, মন্ত্রালয় অসিনা মীওই লাখ ১২.৮ পু থবক পীবগী পান্দমদা অনৌবা এন্তরপ্রাইজ লাখ ১.৬ লিংখৎনবা পান্দম থমখ্রে।
মতেং পাংখ্রবা অপুনবা পি.এম.ই.জি.পি. য়ুনিত অমসুং মথং চহি মঙা ফাওবদা লৈবাক শীনবা থুংনা এস.সি. অমসুং এস.তি. কাংলুপতা পারিবা ইমপ্লোইমেন্ত শুংবগী চাং অসি এনেক্সর ২ দা পীরি।
তমিল নাদুগী জিলা জিলাগী ওইবা মতেং পাংখ্রবা অপুনবা পি.এম.ই.জি.পি. য়ুনিত অমসুং মথং চহি মঙা ফাওবদা এস.সি. অমসুং এস.তি. কাংলুপতা পারিবা ইমপ্লোইমেন্ত শুংবগী চাং অসি এনেক্সর ২ দা পীরি।
৪. লৌউশিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয় (এম.ও.এ.&এফ.দব্ল্যু.)- এগ্রি ক্লিনিক অমসুং এগ্রি বিজিনেস সেন্তর (এ.সি.&এ.বি.সি.) স্কিমঃ স্কিম অসিগী মখাদা, লৌউশিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং বিভাগ, লৌউশিংউগী অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়গী কৃশোনাতি য়োজনা অম্ব্রেল্লা স্কিমগী লৌউশিংউগী এক্সতেন্সন দিবিজন্না সেন্ত্রেল সেক্তর কম্পোনেন্ত, "এগ্রি ক্লিনিক লিংখৎপা অমসুং এগ্রি বিজিনেস সেন্তর (এ.সি.&এ.বি.সি.)" অমা এপ্রিল ২০২২দগী হৌদুনা পব্লিক এক্সতেন্সনগী থৌরাংশিং শৌগৎনবা অমসুং লৌউশিংউ অমসুং এলাইদ সেক্তরদা ক্বালিফিকেসন লৈরবা থবক ফংদ্রিবা নহাশিংদা থবক্কী খুদোংচাবা পীনবা চলাইরি। নেসনেল ইন্সতিত্যুত ওব এগ্রিকলচরেল এক্সতেন্সন মেনেজমেন্ত (মেনেজ), হায়দেরবাদনা ত্রেনিং কম্পোনেন্তএকী ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী ওইরি অমসুং নেসনেল বেঙ্ক ফোর এগ্রিকলচর অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্ত (নাবার্দ)না এ.সি.&এ.বি.সি.গী সবসিদী কম্পোনেন্ত্কী ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সী ওইরি। মেনেজনা মসিগা য়ান চেরোল ইনরিবা খন্দোক্লবা নোদাল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুত (এন.তি.আই.)গা লোইননা লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা চলাইরি।
প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা ত্রেন তৌরবা কেন্দিদেতশিংনা লৌখিবা বেঙ্ক লোন্দা ক্রেদিত লিঙ্ক তৌবা বেক এন্দেদ অপফ্রন্ত কম্পোজিত সবসিদীগী প্রোভিজনসু লৈগনি। সবসিদী অসি নুপীগী, এস.সি./এস.তি.গী অমসুং অতৈ অৱাং নোংপোক অমসুং চীংগী রাজ্যশিংগী কেন্দিদেতশিংগীনা ৪৪%নি অমসুং অতৈ কাংলুপকীনা ৩৬% নি। সবসিদী অসি লনাইগী ওইরগনা লুপা লাখ ২০ ফাওবগী লোন্দা এদমিসিবল ওই অমসুং গ্রুপ প্রোজেক্তকী ওইনা লুপা লাখ ১০০ ফাওবা য়াই (ত্রেন তৌরবা কেন্দিদেত ৫গী কাংলুপকী)
৫. দিপার্ত্মেন্ত ওব সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (দি.এস.তি.)- নহা ওইরিবা ইনোভেতর অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংবু নিধি-তেক্নোলোজী বিজিনেস ইঙ্ক্যুবেতর (তি.বি.আই.) প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা মতেং পীনবগীদমক, দিপার্ত্মেন্ত ওব সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (দি.এস.তি.)না মেত্রোপোলিতান সিতীশিং, তমিল নাদু য়াওনা লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা তাইয়র II অমসুং তাইয়র III শহরশিংদা স্তার্ত অপ ইঙ্ক্যুবেসন সেন্তর চলাইরি। হায়রিবা সেন্তরশিং অসিগী খুত্থাংদা, মেন্তরিং অমসুং ফাইনান্সিএল সপ্পোরতশিং অসি স্তার্ত অপশিংদা প্রোতোতাইপ/প্রদকশিং মখোয়গী খুনাইদা লৈরিবা থাক য়েংদনা তাইয়র II অমসুং তাইয়র III শহরশিংদা লৈবা নহাশিংবু মতেং পাংনবা পীরি।
৬. খুঙ্গং চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়- দে-এন.আর.এল.এম. প্রোগ্রামগী মখাদা লৈবা স্তার্ত অপ ভিলেজ ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ প্রোগ্রাম (এস.ভি.ই.পি.)না সেল্ফ হেল্প গ্রুপ (এস.ঐচ.জি.)শিংবু নৎত্রগা মখোয়গী ইমুং মনুংশিংবু নোন ফার্ম সেক্তরদা অপীকপা এন্তর্প্রাইজ লিংখৎনবা মতেং পাংলি। এস.ভি.ই.পি. অসি রাজ্য অমসুং য়ু.তি. ৩১ দা চলাইবগা লোইননা প্রোজেক্ত প্রোপোজেল ৩৫৮ অয়াবা পীখ্রে, দি.পি.আর. ২৩৫ কাইথোকখ্রে, অমসুং এন্তর্প্রাইজ লাখ ২.৯৮তা মতেং তৌখ্রে। অদুমওইনমক, স্কিম অসিনা এস.সি./এস.তি. মীয়ামদা অখন্ননা মীৎয়েং থমদে। এস.ভি.ই.পি. অসি তমিল নাদুগী ব্লোক ১০দা অয়াবা পীখ্রে, মদুগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি।
সিরিএল নম্বর
রাজ্য
জিলা
ব্লোক
১
তমিল নাদু
কাঞ্চিপুরম
তিরুপোরুর
২
তমিল নাদু
মদুরাই
তিরুমঙ্গলম
৩
তমিল নাদু
নমক্কল
রাসিপুরম & ভেন্নন্দুর (২)
৪
তমিল নাদু
ভিলুপুরম
উলুন্দুরপেত
৫
তমিল নাদু
কালাকুরিচি
চিন্নাসলেম
৬
তমিল নাদু
তুতুকুদি
কোবিলপতি
৭
তমিল নাদু
মদুরাই
সেদাপতি
৮
তমিল নাদু
চেঙ্গলপেত
অচারপক্কম
৯
তমিল নাদু
ত্রিচি
পুলম্পরি
১০
তমিল নাদু
ভিরুধুনাগর
ভেম্বাকোতাই
এস.ভি.ই.পি.গী মখাদা তমিল নাদুদা জিলা/ব্লোক্কী ওইবা এস.সি./এস.তি. ওন্ত্রপ্রিন্যুর্স
সিরিএল নম্বর
জিলা
ব্লোক
অপুনবা এস.সি. ওন্ত্রপ্রিন্যুর
অপুনবা এস.তি. ওন্ত্রপ্রিন্যুর
১
চেঙ্গালপতু
তিরুপোরুর
১১১২
২৪
২
কালাকুরিচি
উলুন্দুরপেত
৪৪৩
০
৩
মদুরাই
তিরুমনগলম
৩০
০
৪
নমক্কল
রাসিপুরম অমসুং ভেন্নাদুর
৫৫
০
১,৬৪০
২৪
৭. দিপার্ত্মেন্ত ফোর প্রোমোসন ওব ইন্দস্ত্রী এন্দ ইন্তর্নেল ত্রেদ (দি.পি.আই.আই.তি.)- লৈঙাক অসিনা ইন্নোভেসন অমসুং ইনভেস্তমেন্ত য়োকখৎনবগীদমক্তা মপাঙ্গল লৈবা ইকোসিস্তেম অমা শাগৎনবা জনুৱারী ১৬, ২০১৬দা স্তার্ত ইন্দিয়া থৌরাং হৌদোকখি। অখন্নবা পান্দমশিং ফংনবগীদমক, তোঙান-তোঙানবা থৌরাং কয়া লৈঙাক্না স্তার্ত অপ ইন্দিয়া থৌরাংগী মখাদা চলাইখি। লৈঙাক্না থৌরাং অসিগী মখাদা লৌখৎপা খোঙথাংশিং অসি পুম্নমক্কী ওই অমসুং রাজ্য/য়ুনিয়ন তেরিতোরী (য়ু.তি.), শহরশিং, খুঙ্গংশিং অমসুং তমিল নাদু য়াওনা মফম কয়াদা চলাইরি। অসিগুম্বা লৈঙাক্কী থৌরাংশিং অসি মখাদা এনেক্সর ৪দা পীরি।
৮. ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয় (এম.ও.এফ.পি.আই.) না কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা স্কিম মমিং ওইনা প্রধান মন্ত্রী ফোর্মেলাইজেসন ওব মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং এন্তরপ্রাইজ (পি.এম.এফ.এম.ই.) হৌদোকখি। মসিনা মাইক্রো এন্তর্প্রাইজশিংনা থেংনরিবা খুদোংচাদবা থেংননবা অমসুং গ্রুপ অমসুং কোওপরেতিবশিংবু অপগ্রেদ তৌনবা অমসুং ফোর্মেলাইজ তৌনবা হোৎনরি। স্কিম অসিদা কেপাসিতী শাগৎনবা কম্পোনেন্ত য়াওরি, স্মিনা পুং ২৪/নুমিৎ হুম্নি, ফুদ প্রোসেসিং ই.দি.পি. (ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম) ত্রেনিং এপ্লিকেন্ত হায়বদি দিস্ত্রিক্ত লেভেল কম্মিতীনা ক্রেদিত লিঙ্ক অয়াবা পীরবা লনাই অমসুং গ্রুপ (এস.ঐচ.জি/এফ.পি.ও/কোওপরেতিব) শিংগী অমসুং পুং ৮/ নোংমগী ত্রেনিং পি.এম.এফ.এম.ই. স্কিমগী মখাদা মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিংগীদমক সীদ কেপিতেলগী এস.ঐচ.জি. বেনিফিসরী শিংদা পীনবা হোৎনরি। কেপাসিতী বিল্দিং কম্পোনেন্তকী মখাদা ত্রেন তৌখ্রবা তমিল নাদুগী এস.সি/এস.তি বেনিফিসরীশিংগী অকুপ্পা মরোলঃ
(i) পি.এম.এফ.এম.ই. স্কিমগী মখাদা হৌখিবা চহি ৪ রোও অসিদা তমিল নাদু রাজ্যদা প্রোসেসিং য়ুনিত লিংখৎনবা লোন ফংখ্রবা এস.সি. অমসুং এস.তি. ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংগী অপুনবা মশীং মখাদা পীরিঃ
সিরিএল নম্বর
কাংলুপ
এস.সি.
এস.তি.
১
দি.এল.সি. বেনিফিসরী
১৫৮৩
১১০
২
সীদ কেপিতেলস বেনিফিসরী (এস.ঐচ.জি. মেম্বর)
১৭৬০ (লনাই), ৩৬২ (গ্রুপ)
১ (এক্তিবিতী গ্রুপ)
৬২ (লনাই)
১৩ (গ্রুপ)
(ii) তমিল নাদুগী ময়িলাদুথুরাই অমসুং থাঞ্জবুর জিলাদা স্কিম অসিগী মখাদা লৈবা কম্পোনেন্তশিংগী মখাদা এস.সি/এস.তি বেনিফিসরীনা ফংখ্রবা সীদ কেপিতেল বেনিফিত মখাদা পীরিঃ
সিরিএল নম্বর
জিলা
সীদ কেপিতেলস কাংলুপ (এস.ঐচ.জি. মেম্বর)
এস.সি.
এস.তি.
১
মায়িলাদুথুরাই
লনাই
১৩
১
২
থাঞ্জবুর
লনাই
৪৫
০
৯। স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ মন্ত্রালয় (এম.এস.দি.ই.)না নেসনেল ইন্সতিত্যুত ফোর ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ অমসুং স্মোল দিবেলপমেন্ত (নিসবদ)কী খুত্থাংদা তমিল নাদু য়াওনা লৈবাক অসিগী মফম কয়াদা সেদ্যুল কাস্ত (এস.সি.) অমসুং সেদ্যুল ত্রাইব (এস.তি.) য়াওনা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিং শক্তি পীবা, চাউখৎহন্নবা হোৎনদুনা লাক্লি। থৌরাং অসিগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরিঃ
(i) নিসবদনা মশীং য়ামজদবা মীয়াম য়াওনা খুন্নাই অসিগী তোঙান-তোঙানবা কাংলুপতা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ মপাঙ্গল ফগৎহন্নবা এম.এস.দি.ই.গী স্কিল এক্যুজিসন অমসুং নোলেজ এৱেয়রনেস ওব লাইব্লিহুদ প্রোমোসন (সঙ্কল্প) চলাইরি। তমিল নাদুদা প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা অপুনবা ওইনা এস.সি./এস.তি. পার্তিসিপেন্ত ৯০না শরুক য়াখিঃ
রাজ্য
জিলা
এস.সি.
এস.তি.
তমিল নাদু
মদুরাই
৬
২
চেন্নৈ
১০
০
মদুরাই
৩৮
১
ভিলুপুরম
১৯
১
সিবগঙ্গা
২
০
ত্রিবালুর
১১
০
অপুনবা
৮৬
৪
অপুনবা
৯০
(ii) নিসবদনা জন শিক্সন সংস্থান (জে.এস.এস.)তা ত্রেনর ত্রেনিং পীবা অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামগী খুত্থাংদা ওন্ত্রপ্রিন্যুরগী অকোইবা অমা শাগৎনবা প্রোজেক্ত অমা চলাইরি। প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা তমিল নাদুদা এস.সি./এস.তি. বেনিফিসরীগী জিলা জিলাগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরিঃ
রাজ্য
জিলা
এস.সি.
এস.তি.
তমিল নাদু
চেন্নৈ
৮
১
মদুরাই
৩১
১
সলেম
৬৮
১১
অপুনবা
১০৭
১৩
অপুনবা
১২০
(iii) স্ত্রাইব প্রোজেক্ত – এম.এস.দি.ই.গী স্কিল স্ত্রেন্থনিং ফোর ইন্দস্ত্রিএল ভেল্যু এনহান্সমেন্ত (স্ত্রাইব) প্রোজেক্তকী মখাদা, নিসবদনা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ এৱেয়রনেস, ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম, মেন্তরিং, অমসুং ত্রেনিংশিং তাকপী তম্বীবা কয়া ইন্দস্ত্রিএল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুত (আই.তি.আই.) অমসুং নেসনেল স্কিল ত্রেনিং ইন্সতিত্যুত (এন.এস.তি.আই.)শিংদা পাঙথোক্লি। তমিল নাদুদা স্ত্রাইব প্রোজেক্তকী মখাদা পার্তিসিপেন্ত ৪৫৬ অপুনবা ওইনা ত্রেন তৌখি। জিলাগী ওইবা অকুপ্পা মরোলশিং
রাজ্য
জিলা
এস.সি.
এস.তি.
তমিল নাদু
চেন্নৈ
১৮
৭৯
গদগ
১৯৯
১২১
তুমাকরু
১৪
২৫
অপুনবা
২৩১
২২৫
অপুনবা
৪৫৬
(iv) পি.এম.জন্মন- ইকাইখুম্নজরিবা প্রধান মন্ত্রীনা প্রধান মন্ত্রী জঞ্জাতি অদিবাসি ন্যায় মহা অভিয়ান (পি.এম.-জন্মন) হায়বা ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয় (মোতা)না জঞ্জাতিয়া গৌরব দিবসতা নবেম্বর ১৫, ২০২৩দা হৌদোকখি। মিসন অসিনা রাজ্য ১৮ অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী ১দা লৈবা পার্তিকুলারলি ভলনরেবল ত্রাইবেল গ্রুপ (পি.ভি.তি.জি.) ৭৫ শেমগৎনবা পান্দম থম্লি। হায়রিবা কাংলুপ অসি মন্ত্রালয়/বিভাগশিংগী থৌশিল/ইন্তর্ভেন্সনশিং ফংদনা লাক্লি, অমসুং মরম অসিনা মিসন অসিগী মখাদা মলতি সেক্তরেল হেন্দহোল্দিংগী তঙাইফদবা লৈ। স্কিম অসিনা স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ মন্ত্রালয় য়াওনা মরুওইবা মন্ত্রালয় ৯গা মরী লৈনবা মরুওইবা ইন্তর্ভেন্সন ১১দা জিলা ২০০গী খুঙ্গং ২২,০০০ দা মীৎয়েং থম্লি। মিসন অসিগী মরুওইবা ইন্তর্ভেন্সনশিংগী মরক্তগী অমনা পি.ভি.তি.জি. হেবিতেসন, মলিপর্পজ সেন্তরশিং, ত্রাইবেল হোস্তেলদা স্কিল অমসুং ভোকেসনেল ত্রেনিং পীরি, ভন ধন বিকাস কেন্দ্র শেমগৎনবগী ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ শেমগৎনবা ত্রেনিং স্কিলিং পীরি। তমিল নাদুদা পি.এম.জন্মন প্রোজেক্তকী মখাদা পার্তিসিপেন্ত অপুনবা ওইনা ৬২৭ বু ত্রেনিং পীখ্রে। জিলা জিলাগী ওইবা অকুপ্পা মরোল মখাদা পীরিঃ
রাজ্য
জিলা
পি.ভি.তি.জি.
তমিল নাদু
আরিয়ালুর
৩০৫
চেঙ্গালপতু
১৭০
কোইম্বেতোর
৪৬
নমক্কল
২
নিলগিরি
১০৪
অপুনবা
৬২৭
এনেক্সর ১
হৌখিবা চহি মঙা অসিদা তমিল নাদুদা পি.এম.এম.ৱাই. অমসুং সুপিগী মখাদা এস.সি./এস.তি. ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংদা কাইথখিবা লোনগী জিলা জিলাগী ওইবা মশীং:
সিরিএল নম্বর
জিলা মমিং
প্রধান মন্ত্রী মুদ্রা য়োজনা (PMMY)
এস.তি. অমসুং অপ ইদন্দিয়া স্কিম (SUPI)
এস.সি.
এস.তি.
এস.সি.
এস.তি.
১
আরিয়ালুর
২৩,০৫৫
৩,২৫৯
০
০
২
চেঙ্গালপতু
৪০,৮৮৮
৩,৯০৭
৯
০
৩
চেন্নৈ
২০২,৭৫৫
১৫,৬৫৪
৪৮৯
১৩
৪
কোইম্বেতোর
৫৩,৬৩০
৯,৪৭৩
১৭৮
১০
৫
কুদালোর
১৭৭,৭১৭
২৭,৬২২
৫১
৭
৬
ধর্মপুরি
৫৩,৯২৩
৬,৫৫৮
৩৩
৪
৭
দিন্দিগুল
৩৮,৯৮৮
৩,৮৬৮
৬৬
৩৫
৮
ইরোদে
৬৪,৬২৫
৮,৪৪০
৮৮
৩
৯
কালাকুরিচি
২২,১৮৯
১,৪৯২
২
০
১০
কাঞ্চিপুরম
১৫২,২৩১
৪৯,৯৮১
১২১
৪
১১
কন্যাকুমারি
৩০,২১৬
৬,৫২১
১০৯
১০
১২
করুর
১১,৪৫১
১,০০২
১৬
৫
১৩
কৃষ্ণগিরি
৩৬,৯৮৬
৯,৬০০
২৫
২
১৪
মদুরাই
৪০,১২৫
৫,১৯৪
২০৭
১৭
১৫
মায়িলাদুথুরাই
১৪,০১৮
২৫৯
১২
০
১৬
নাগপতিনম
৯৩,১৭৯
৪,৪৭৮
১৮
০
১৭
নমক্কল
৬৮,৬৫৭
৯,৯৩৪
৩৫
৮
১৮
নিলগিরি
৭২,৯০৯
৪,৯৬৪
৩৮
৭
১৯
পেরম্বলুর
১৩,০৩৮
৩৫৭
৩২
০
২০
পুদুকোতাই
২৮,৫০০
২,৪৭৪
২৪
২
২১
রাম্নাথপুরম
৩০,৫২২
৪,৭২১
২১
২
২২
রানিপেত
১৪,৩৪৬
৬৫৫
০
০
২৩
সলেম
৭৮,১৫২
১৩,৬৭০
১১৪
৮
২৪
সিবগঙ্গা
২০,২০৪
৭,৪৩২
৪৯
৫
২৫
তেঙ্কাসি
৬,১২৭
৭৮৯
১
০
২৬
থাঞ্জবুর
৮৬,৯৭৬
৪,৯৫৮
৩০
৫
২৭
থেনি
২৫,৬৮০
২,২৭৩
৩৬
০
২৮
তিরুবালুর
১৬৬,০৭৫
২৫,০২৮
১৫৪
১০
২৯
রিতুবারুর
১১৬,৬৪২
১২,৬৮৫
২৪
১
৩০
তিরুচিপালি
৩০,৪৩৬
৭,৫৩৯
৬৯
৪
৩১
তিরুনেলবেলি
৯৯,৭২৯
৪১,৪৭৪
১২৮
৩
৩২
তিরুপথুর
৫০,৮৮৮
৯,৬২৪
১০
০
৩৩
তিরুপুর
৩৮,০৫০
২,৩০৯
২৩
২
৩৪
তিরুবন্নমলাই
৩৯,৯৩০
৬,০৭৫
১২৯
১০
৩৫
তুতিকোরিন
১০১,৮৬০
৩৩,৪৮৮
৪৮
৮
৩৬
ভেল্লোর
১৪৬,৯৭১
৫১,৪২৬
১০৬
৩
৩৭
ভিলুপুরম
১১৯,৭৬৩
২৯,৬০১
৮৯
২৬
৩৮
ভিরুধুনাগর
৩২,৯৮১
৭,৮৭৬
৪৬
৫
৩৯
অতৈশিং #
২৩৭,৮৩১
৭,৪০৩
০
০
অপুনবা
২,৬৮২,২৪৩
৪৪৪,০৬৩
২,৬৩০
২১৯
#জিলা জিলাগী ওইবা এন.বি.এফ.সি./এম.এফ.আই.গী দেতা খরদি ফংদে।
এনেক্সর ২
হৌখিবা চহি ৫ অসিদা লৈবাক পুম্বদা এস.সি. কাংলুপ্তা পীখ্রবা থবক অমসুং মতেং পাংখ্রবা পি.এম.ই.জি.পি. য়ুনিতকী অপুনবা মশীং মখাদা পীরিঃ
সিরিএল নম্বর
রাজ্য
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
২০২২-২৩
২০২৩-২৪
য়ুনিত এসিস্তেদ
ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
য়ুনিত এসিস্তেদ
ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
য়ুনিত এসিস্তেদ
ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
য়ুনিত এসিস্তেদ
ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
য়ুনিত এসিস্তেদ
ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
১
অন্দামান নিকোবার
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
২
অন্ধ্র প্রদেশ
৩২৯
২,৬৩২
৩০৩
২,৪২৪
৪১৪
৩,৩১২
৫২৬
৪,২০৮
১,২১৬
৯,৭২৮
৩
অরুনাচল প্রদেশ
১
৮
-
-
-
-
১
৮
-
-
৪
অসম
২০৭
১,৬৫৬
১৯১
১,৫২৮
২০৭
১,৬৫৬
১১৫
৯২০
১০৯
৮৭২
৫
বিহার
২০৬
১,৬৪৮
১৯৮
১,৫৮৪
১৯৪
১,৫৫২
৩৯৮
৩,১৮৪
৭০১
৫,৬০৮
৬
চান্দিগর-য়ু.তি.
২
১৬
১
৮
৭
৫৬
২
১৬
১
৮
৭
ছতিশগর
৩০২
২,৪১৬
২৮৬
২,২৮৮
২৯৪
২,৩৫২
২৫৯
২,০৭২
২৯৯
২,৩৯২
৮
দাদ্রা নগর হাবেলি
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
৯
দামন অমসুং দিয়ু
১
৮
-
-
-
-
-
-
-
-
১০
দিল্লী
১৫
১২০
৭
৫৬
৭
৫৬
৬
৪৮
৬
৪৮
১১
গোৱা
৫
৪০
-
-
৩
২৪
-
-
১
৮
১২
গুজরাত
২৬৩
২,১০৪
১৮৯
১,৫১২
৩১৩
২,৫০৪
২৪৩
১,৯৪৪
২৭৪
২,১৯২
১৩
হরিয়ানা
৪০৯
৩,২৭২
২৯৬
২,৩৬৮
৩০৭
২,৪৫৬
২৯৮
২,৩৮৪
২৫০
২,০০০
১৪
হিমাচল প্রদেশ
৩৮৭
৩,০৯৬
৪১৬
৩,৩২৮
৪২৭
৩,৪১৬
৩০৪
২,৪৩২
৩৪৩
২,৭৪৪
১৫
জম্মু কাশ্মির
২৫৪
২,০৩২
২২৯
১,৮৩২
৫৩৭
৪,২৯৬
৩৭৪
২,৯৯২
৬৫৮
৫,২৬৪
১৬
ঝার্খন্দ
১০৭
৮৫৬
৯৯
৭৯২
৯২
৭৩৬
১১৫
৯২০
১৩০
১,০৪০
১৭
কর্নাতাকা
৬২৯
৫,০৩২
৮০৮
৬,৪৬৪
১,১৪৬
৯,১৬৮
১,০৬৩
৮,৫০৪
৮৭৭
৭,০১৬
১৮
কেরলা
১৬৪
১,৩১২
১৫২
১,২১৬
১৬৯
১,৩৫২
২৪৫
১,৯৬০
২৯২
২,৩৩৬
১৯
লাদাখ
১
৮
১
৮
২
১৬
-
-
-
-
২০
লকশদ্বীপ
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
২১
মধ্য প্রদেশ
১৩২
১,০৫৬
৪৪৭
৩,৫৭৬
৯২১
৭,৩৬৮
৭২৫
৫,৮০০
৬৫৩
৫,২২৪
২২
মহারাস্ত্রা
৮৪৩
৬,৭৪৪
৫০২
৪,০১৬
৬২৭
৫,০১৬
৫১০
৪,০৮০
৩৭৪
২,৯৯২
২৩
মনিপুর
২০
১৬০
২৭
২১৬
১৬
১২৮
৯
৭২
৪
৩২
২৪
মেঘালয়
৩
২৪
৩
২৪
৯
৭২
১
৮
২
১৬
২৫
মিজোরম
৩
২৪
৩
২৪
৪
৩২
১
৮
-
-
২৬
নাগালেন্দ
৭
৫৬
১
৮
১১
৮৮
-
-
৩
২৪
২৭
ওদিশা
২৭৭
২,২১৬
৩১৩
২,৫০৪
৩৯৩
৩,১৪৪
৩২০
২,৫৬০
২৪৮
১,৯৮৪
২৮
পুদুচেরী
১৩
১০৪
৮
৬৪
১৬
১২৮
৫
৪০
৬
৪৮
২৯
পঞ্জাব
৫৬৯
৪,৫৫২
৪১৭
৩,৩৩৬
৫০২
৪,০১৬
৪২৩
৩,৩৮৪
৩৭০
২,৯৬০
৩০
রাজস্থান
৩৪০
২,৭২০
২৬৬
২,১২৮
২৩৮
১,৯০৪
১৪০
১,১২০
৯২
৭৩৬
৩১
সিক্কিম
৭
৫৬
৫
৪০
৭
৫৬
১
৮
৬
৪৮
৩২
তমিল নাদু
৫০৮
৪,০৬৪
৫৩৪
৪,২৭২
৬৯১
৫,৫২৮
৭৬৫
৬,১২০
৮২৩
৬,৫৮৪
৩৩
তেলঙ্গানা
৩০১
২,৪০৮
৩২৮
২,৬২৪
৪৪৯
৩,৫৯২
৩৫৪
২,৮৩২
৩৪৭
২,৭৭৬
৩৪
ত্রিপুরা
১০০
৮০০
১১৭
৯৩৬
১৪৩
১,১৪৪
৯৯
৭৯২
৯৩
৭৪৪
৩৫
উত্তর প্রদেশ
৭৮৫
৬,২৮০
১,১০৯
৮,৮৭২
১,৪০৫
১১,২৪০
১,২৭৯
১০,২৩২
১,৬৮৫
১৩,৪৮০
৩৬
উত্তরাখন্দ
৩০৭
২,৪৫৬
৩৯৯
৩,১৯২
২৯০
২,৩২০
২৭৯
২,২৩২
২২৩
১,৭৮৪
৩৭
নোংচুপ বেঙ্গাল
২৬০
২,০৮০
২৫৩
২,০২৪
৩২০
২,৫৬০
২৮২
২,২৫৬
২৭৮
২,২২৪
হৌখিবা চহি ৫ অসিদা লৈবাক পুম্বদা এস.তি. কাংলুপ্তা পীখ্রবা থবক অমসুং মতেং পাংখ্রবা পি.এম.ই.জি.পি. য়ুনিতকী অপুনবা মশীং মখাদা পীরিঃ
সিরিএল নম্বর
রাজ্য
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
২০২২-২৩
২০২৩-২৪
য়ুনিত এসিস্তেদ
ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
য়ুনিত এসিস্তেদ
ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
য়ুনিত এসিস্তেদ
ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
য়ুনিত এসিস্তেদ
ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
য়ুনিত এসিস্তেদ
ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
১
অন্দামান নিকোবার
২
১৬
৫
৪০
৮
৬৪
-
-
-
-
২
অন্ধ্র প্রদেশ
১০৮
৮৬৪
৮৭
৬৯৬
৮২
৬৫৬
১১৫
৯২০
২০৩
১,৬২৪
৩
অরুনাচল প্রদেশ
১৫৮
১,২৬৪
৮৯
৭১২
১৯৬
১,৫৬৮
১৫৫
১,২৪০
১৬৬
১,৩২৮
৪
অসম
৪২১
৩,৩৬৮
৩৫৩
২,৮২৪
৪৭৪
৩,৭৯২
৩১০
২,৪৮০
২৭১
২,১৬৮
৫
বিহার
৫১
৪০৮
৬১
৪৮৮
৬১
৪৮৮
৮১
৬৪৮
৮৮
৭০৪
৬
চান্দিগর-য়ু.তি.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
৭
ছতিশগর
৩২৩
২,৫৮৪
২৭৩
২,১৮৪
৩২০
২,৫৬০
২৬৭
২,১৩৬
২১২
১,৬৯৬
৮
দাদ্রা নগর হাবেলি
-
-
৬
৪৮
২
১৬
১
৮
১
৮
৯
দামন অমসুং দিয়ু
২
১৬
-
-
-
-
-
-
-
-
১০
দিল্লী
-
-
১
৮
-
-
-
-
-
-
১১
গোৱা
২
১৬
৪
৩২
২
১৬
১
৮
৩
২৪
১২
গুজরাত
১২০
৯৬০
১৪২
১,১৩৬
১৭১
১,৩৬৮
১২৭
১,০১৬
৯৪
৭৫২
১৩
হরিয়ানা
-
-
৩
২৪
১
৮
২
১৬
২
১৬
১৪
হিমাচল প্রদেশ
১১৭
৯৩৬
১০৭
৮৫৬
১৭১
১,৩৬৮
১২৮
১,০২৪
১০৭
৮৫৬
১৫
জম্মু কাশ্মির
৮৩
৬৬৪
৭৩
৫৮৪
২২৬
১,৮০৮
১৭৫
১,৪০০
২৩৫
১,৮৮০
১৬
ঝার্খন্দ
১৪৯
১,১৯২
১৩০
১,০৪০
১৬২
১,২৯৬
১৬৭
১,৩৩৬
২০৬
১,৬৪৮
১৭
কর্নাতাকা
১৬৯
১,৩৫২
১৮৮
১,৫০৪
৩০৭
২,৪৫৬
৩০৫
২,৪৪০
২৮৬
২,২৮৮
১৮
কেরলা
১২
৯৬
৬
৪৮
১৯
১৫২
১৬
১২৮
১৩
১০৪
১৯
লাদাখ
৩০৩
২,৪২৪
২৭১
২,১৬৮
২৯২
২,৩৩৬
৯০
৭২০
১১৭
৯৩৬
২০
লকশদ্বীপ
-
-
২
১৬
৭
৫৬
২
১৬
-
-
২১
মধ্য প্রদেশ
৭৮
৬২৪
২৫৬
২,০৪৮
৫৬৭
৪,৫৩৬
৪৬৬
৩,৭২৮
৩৬৮
২,৯৪৪
২২
মহারাস্ত্রা
১১২
৮৯৬
৯২
৭৩৬
১১৩
৯০৪
৯১
৭২৮
৭৯
৬৩২
২৩
মনিপুর
৬১০
৪,৮৮০
৫৪৮
৪,৩৮৪
৪০৩
৩,২২৪
২১১
১,৬৮৮
১৪০
১,১২০
২৪
মেঘালয়
৩৪৮
২,৭৮৪
৩১৫
২,৫২০
৫৮১
৪,৬৪৮
২৭২
২,১৭৬
২৫৯
২,০৭২
২৫
মিজোরম
৭৫৬
৬,০৪৮
৮০৫
৬,৪৪০
৬৪৫
৫,১৬০
৪১০
৩,২৮০
৪০১
৩,২০৮
২৬
নাগালেন্দ
১,১০২
৮,৮১৬
৭৩৯
৫,৯১২
১,২২৮
৯,৮২৪
৪৬৯
৩,৭৫২
৫১৩
৪,১০৪
২৭
ওদিশা
১২২
৯৭৬
১১৫
৯২০
২১৪
১,৭১২
১৬৯
১,৩৫২
৯৪
৭৫২
২৮
পুদুচেরী
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
২৯
পঞ্জাব
৩
২৪
১
৮
-
-
-
-
১
৮
৩০
রাজস্থান
২৬৬
২,১২৮
২২৭
১,৮১৬
২৩৬
১,৮৮৮
১৭০
১,৩৬০
১২১
৯৬৮
৩১
সিক্কিম
২৭
২১৬
২৫
২০০
৩৮
৩০৪
৩৪
২৭২
৬৮
৫৪৪
৩২
তমিল নাদু
২০
১৬০
৪২
৩৩৬
৬৩
৫০৪
৩১
২৪৮
৪৮
৩৮৪
৩৩
তেলঙ্গানা
২৬৭
২,১৩৬
২৩৫
১,৮৮০
৩১৯
২,৫৫২
৩৫২
২,৮১৬
৩৮৭
৩,০৯৬
৩৪
ত্রিপুরা
১৯৭
১,৫৭৬
১৯২
১,৫৩৬
২১৫
১,৭২০
১৪৭
১,১৭৬
১১৬
৯২৮
৩৫
উত্তর প্রদেশ
১৮
১৪৪
২৭
২১৬
২৮
২২৪
২৭
২১৬
৩১
২৪৮
৩৬
উত্তরাখন্দ
৫২
৪১৬
৫৬
৪৪৮
৬২
৪৯৬
৪০
৩২০
৩৮
৩০৪
৩৭
নোংচুপ বেঙ্গাল
২২
১৭৬
২১
১৬৮
১২
৯৬
১৯
১৫২
১৩
১০৪
এনেক্সর ৩
হৌখিবা চহি ৫ অসিদা তমিল নাদুদা এস.সি. কাংলুপ্তা পীখ্রবা থবক অমসুং মতেং পাংখ্রবা পি.এম.ই.জি.পি. য়ুনিতকী অপুনবা মশীং মখাদা পীরিঃ
সিরিএল নম্বর
জিলা
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
২০২২-২৩
২০২৩-২৪
য়ুনিত এসিস্তেদ
ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
য়ুনিত এসিস্তেদ
ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
য়ুনিত এসিস্তেদ
ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
য়ুনিত এসিস্তেদ
ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
য়ুনিত এসিস্তেদ
ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
১
আরিয়ালুর
১১
৮৮
১১
৮৮
৮
৬৪
৭
৫৬
৫
৪০
২
চেঙ্গলপেত
০
০
১৩
১০৪
২১
১৬৮
২২
১৭৬
২৪
১৯২
৩
চেন্নৈ
১৬
১২৮
১৭
১৩৬
৪২
৩৩৬
২৫
২০০
২৭
২১৬
৪
কোইম্বেতোর
১৪
১১২
১২
৯৬
৫
৪০
২১
১৬৮
১৫
১২০
৫
কুদালোর
১৪
১১২
১৪
১১২
৩৪
২৭২
৩০
২৪০
১৮
১৪৪
৬
ধর্মপুরি
৯
৭২
১৭
১৩৬
৭
৫৬
৬
৪৮
১০
৮০
৭
দিন্দিগুল
১৭
১৩৬
১৮
১৪৪
২০
১৬০
২১
১৬৮
১৭
১৩৬
৮
ইরোদে
৮
৬৪
১৭
১৩৬
৮
৬৪
৯
৭২
১৮
১৪৪
৯
কালাকুরিচি
০
০
৪
৩২
১০
৮০
১৯
১৫২
৩৪
২৭২
১০
কাঞ্চিপুরম
১৫
১২০
২০
১৬০
২৩
১৮৪
২৮
২২৪
২০
১৬০
১১
কন্যাকুমারি
২
১৬
১
৮
৫
৪০
৩
২৪
৩
২৪
১২
করুর
৭
৫৬
৮
৬৪
১৪
১১২
৩৩
২৬৪
১৬
১২৮
১৩
কৃষ্ণগিরি
৯
৭২
৭
৫৬
১১
৮৮
১৩
১০৪
৬
৪৮
১৪
মদুরাই
১৫
১২০
২৫
২০০
২৪
১৯২
৩১
২৪৮
৩৪
২৭২
১৫
মায়িলাদুথুরাই
০
০
০
০
৩
২৪
৪৯
৩৯২
২৯
২৩২
১৬
নাগপতিনম
২৪
১৯২
৩৭
২৯৬
৩১
২৪৮
২৫
২০০
১৪
১১২
১৭
নমক্কল
৮
৬৪
১৭
১৩৬
২৪
১৯২
২৩
১৮৪
৩৯
৩১২
১৮
নিলগিরি
৭
৫৬
১২
৯৬
১২
৯৬
১৮
১৪৪
১৩
১০৪
১৯
পেরম্বলুর
৮
৬৪
১৫
১২০
১৬
১২৮
১৯
১৫২
১৪
১১২
২০
পুদুকোতাই
১৫
১২০
২৬
২০৮
২৮
২২৪
৩২
২৫৬
১৮
১৪৪
২১
রামনাথপুরম
৭
৫৬
৬
৪৮
৮
৬৪
৭
৫৬
১০
৮০
২২
রানিপেত
০
০
০
০
৮
৬৪
২০
১৬০
২০
১৬০
২৩
সলেম
৭
৫৬
১৯
১৫২
১৮
১৪৪
২৫
২০০
১৩
১০৪
২৪
সিবগঙ্গাi
১৩
১০৪
১৪
১১২
১০
৮০
১৩
১০৪
৩
২৪
২৫
তেঙ্কাসি
০
০
৪
৩২
৪
৩২
১১
৮৮
১৯
১৫২
২৬
থাঞ্জবুর
৪৪
৩৫২
৩৪
২৭২
৬১
৪৮৮
৫১
৪০৮
৮৫
৬৮০
২৭
থেনি
১৫
১২০
৯
৭২
৬
৪৮
১০
৮০
১৫
১২০
২৮
তিরুচিপাল্লি
১৯
১৫২
১৭
১৩৬
১২
৯৬
১২
৯৬
২১
১৬৮
২৯
তিরুবালোর
৫৭
৪৫৬
২৯
২৩২
৪৭
৩৭৬
৪১
৩২৮
৪৬
৩৬৮
৩০
রিতুবারুর
৩৫
২৮০
২৮
২২৪
৪৪
৩৫২
২৯
২৩২
৩১
২৪৮
৩১
তুতুকুদি(তুতিকোরিন)
১৭
১৩৬
১২
৯৬
২২
১৭৬
২১
১৬৮
২২
১৭৬
৩২
তিরুনেলবেলি
১৮
১৪৪
১৩
১০৪
১৯
১৫২
১২
৯৬
১৬
১২৮
৩৩
তিরুপত্তুর
০
০
২
১৬
২২
১৭৬
৩
২৪
১৬
১২৮
৩৪
তিরুপুর
৫
৪০
৪
৩২
৮
৬৪
৯
৭২
১৬
১২৮
৩৫
তিরুবন্নমলাই
১৭
১৩৬
১৮
১৪৪
১২
৯৬
২০
১৬০
১৭
১৩৬
৩৬
ভেল্লোর
২৪
১৯২
১৩
১০৪
৯
৭২
১১
৮৮
৩৭
২৯৬
৩৭
ভিলুপুরম
১৯
১৫২
১৮
১৪৪
২১
১৬৮
১৯
১৫২
২৭
২১৬
৩৮
ভিরুধুনাগর
১২
৯৬
৩
২৪
১৪
১১২
১৭
১৩৬
৩৫
২৮০
হৌখিবা চহি ৫ অসিদা তমিল নাদুদা এস.তি. কাংলুপ্তা পীখ্রবা থবক অমসুং মতেং পাংখ্রবা পি.এম.ই.জি.পি. য়ুনিতকী অপুনবা মশীং মখাদা পীরিঃ
সিরিএল নম্বর
জিলা
২০১৯-২০
২০২০-২১
২০২১-২২
২০২২-২৩
২০২৩-২৪
য়ুনিত এসিস্তেদ
ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
য়ুনিত এসিস্তেদ
ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
য়ুনিত এসিস্তেদ
ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
য়ুনিত এসিস্তেদ
ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
য়ুনিত এসিস্তেদ
ইমপ্লোইমেন্ত জেনরেতেদ
১
আরিয়ালুর
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
২
চেঙ্গলপেত
০
০
১
৮
০
০
০
০
১
৮
৩
চেন্নৈ
০
০
০
০
১
৮
০
০
০
০
৪
কোইম্বেতোর
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
৫
কুদালোর
০
০
০
০
১
৮
১
৮
১
৮
৬
ধর্মপুরি
০
০
১
৮
১
৮
৩
২৪
০
০
৭
দিন্দিগুল
০
০
০
০
০
০
১
৮
০
০
৮
ইরোদে
০
০
০
০
১
৮
০
০
০
০
৯
কালাকুরিচি
০
০
১
৮
০
০
০
০
০
০
১০
কাঞ্চিপুরম
০
০
২
১৬
১৭
১৩৬
২
১৬
২২
১৭৬
১১
কন্যাকুমারি
০
০
০
০
১
৮
১
৮
১
৮
১২
করুর
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
১৩
কৃষ্ণগিরি
০
০
০
০
০
০
০
০
১
৮
১৪
মদুরাই
১
৮
০
০
০
০
০
০
০
০
১৫
মায়িলাদুথুরাই
০
০
০
০
০
০
১
৮
১
৮
১৬
নাগপতিনম
২
১৬
০
০
১
৮
১
৮
০
০
১৭
নমক্কল
০
০
০
০
০
০
০
০
৩
২৪
১৮
নিলগিরি
০
০
৫
৪০
৪
৩২
২
১৬
৭
৫৬
১৯
পেরম্বলুর
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
২০
পুদুকোতাই
১
৮
১
৮
০
০
০
০
০
০
২১
রামনাথপুরম
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
২২
রানিপেত
০
০
২
১৬
২
১৬
১
৮
১
৮
২৩
সলেম
২
১৬
৩
২৪
১০
৮০
০
০
২
১৬
২৪
সিবগঙ্গা
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
২৫
তেঙ্কাসি
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
২৬
থাঞ্জবুর
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
২৭
থেনি
০
০
০
০
০
০
০
০
১
৮
২৮
তিরুচিপাল্লি
০
০
০
০
০
০
৩
২৪
০
০
২৯
তিরুবালোর
০
০
০
০
১
৮
১
৮
০
০
৩০
রিতুবারুর
৩
২৪
০
০
০
০
১
৮
০
০
৩১
তুতুকুদি(তুতিকোরিন)
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
৩২
তিরুনেলবেলি
০
০
০
০
০
০
৫
৪০
০
০
৩৩
তিরুপত্তুর
০
০
১
৮
০
০
০
০
১
৮
৩৪
তিরুপুর
০
০
০
০
১
৮
০
০
০
০
৩৫
তিরুবন্নমলাই
৭
৫৬
৬
৪৮
৪
৩২
০
০
২
১৬
৩৬
ভেল্লোর
৩
২৪
১২
৯৬
১৩
১০৪
৬
৪৮
৪
৩২
৩৭
ভিলুপুরম
১
৮
৭
৫৬
৫
৪০
২
১৬
০
০
৩৮
ভিরুধুনাগর
০
০
০
০
০
০
০
০
০
০
এনেক্সর ৪
লৈঙাক্না লৈবাক শীনবা থুংনা স্তার্ত অপ য়োকখৎনবা লৌখৎখিবা তোঙান-তোঙানবা থৌরাংশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরিঃ-
১. স্তার্ত অপ ইন্দিয়া এক্সন প্লানঃ স্তার্ত অপ ইন্দিয়াগী এক্সন প্লান অমা জনুৱারী ১৬, ২০১৬দা হৌদোকখি। এক্সন প্লান অসিদা "সিমপ্লিফিকেসন এন্দ হেন্দহোল্দিং' 'ফন্দ সপ্পোর্ত অমসুং ইন্সেন্তিব' অমসুং ইন্দস্ত্রী একাদেমিয়া পার্ত্নর্শিপ অমসুং ইঙ্ক্যুবেসন' হায়বগুম্বা হীরমশিংগী এক্সন প্লান ১৯ য়াওরি। এক্সন প্লান অসিনা লৈবাক অসিদা স্তার্ত অপ ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা হোৎনরিবা লৈঙাক্কী সপোর্ত, স্কিম অমসুং ইন্সেন্তিবশিং তাক্লি।
২. স্তার্ত অপ ইন্দিয়াঃ দি ৱে অহেদঃ স্তার্ত অপ ইন্দিয়াঃ দি ৱে অহেদ অসিনা স্তার্ত অপ ইন্দিয়াগী চহি ৫ মপুং ফাবগী পালন অসি জনুৱারী ১৬, ২০২১দা হৌদোকখি, মসিদা, স্তার্ত অপশিংদা থবক পায়খৎপদা লায়হনবা, তোঙান-তোঙানবা রিফোর্মশিং পায়খৎপদা তেক্নোলোজীগী অচৌবা থৌদাং, স্তেকহোল্দরশিংগী কেপাসিতী শাগৎপা অমসুং দিজিতেল আত্মনির্ভর ভারত চলাইবা য়াওরি।
৩. স্তার্ত অপ ইন্দিয়া সীদ ফন্দ স্কিম (এস.আই.এস.এফ.এস.): কেপিতেল ইরাই লায়না ফংহনবা হায়বসি এন্তরপ্রাইজ অমনা ঙল্লিঙৈ মতমদা চাউখৎহন্নবগীদমক ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংদা য়াম্না তঙাইফদনা চঙবা অমনি। হায়রিবা তাংকক অসিদা চঙলিবা কেপিতেল অসিনা অফবা কর্বারগী ৱাখল্লোন চেনবা স্তার্ত অপশিংগীদি মেক ওর ব্রেক অমনি। স্কিম অসিনা স্তার্ত অপশিংদা প্রুফ ওব কন্সেপ্ত, প্রোতোতাইপ শেমগৎপা, প্রদক্ত ত্রাইএল, মার্কেত এন্ত্রী অমসুং কম্মর্সিএলাইজেসনগীদমক শেলগী তেংবাং পীনবা পান্দম থম্লি। লুপা করোর ৯৪৫ তি এস.আই.এস.এফ.এস.কী মখাদা চহি ৪ গী মতমগী ওইনা ২০২১-২২ দগী হৌদুনা কাইথখ্রে।
৪. ফন্দ ওব ফন্দস ফোর স্তার্ত অপ (এফ.এফ.এস.) স্কিমঃ ভারত সরকারনা লুপা করোর ১০,০০০ গী কোর্পসকা লোইননা স্তার্ত অপশিংগী ফন্দগী তঙাইফদবা কোক্নবগীদমক এফ.এফ.এস. হৌদোকখ্রে। দি.পি.আই.আই.তি. অসিনা মোনিতরিং এজেন্সী ওইরি অমসুং স্মোল ইন্দস্ত্রীজ দিবেলপমেন্ত বেঙ্ক ওব ইন্দিয়া (সিদবি)না এফ.এফ.এস.কী ওপরেতিং এজেন্সী ওইরি। স্কিমগী খুমাং চাউশিনবগী চাং অমসুং ফন্দ লৈবগী চাং য়েংদুনা ১৪ অমসুং ১৫ ফাইনান্স কম্মিসনগী সাইকলদা লুপা করোর ১০,০০০ গী কোর্পস পীনবা পান্দম থম্লি। মসিনা স্তার্ত অপশিংগী অঙনবা শরুক্তা কেপিতেল ফংহন্নবা হোৎনবদা নত্তনা দোমেস্তিক কেপিতেল হেনগৎপা, ফোরেন কেপিতেল হন্থবা অমসুং অণৌবা কেপিতেল ফন্দ শেমগৎনবগী অচৌবা থৌদাং লৌরি।
৫. ক্রেদিত গরেন্তী স্কিম ফোর স্তার্ত অপ (সি.জি.এস.এস.): লৈঙাক অসিনা দি.পি.আই.আই.তি. রিকগনাইজ তৌরবা স্তার্ত অপশিংদা সেদ্যুল্দ কম্মর্সিএল বেঙ্কশিং, নোন বেঙ্কিং ফাইনান্সিএল কম্পেনীশিং (এন.বি.এফ.সি.) অমসুং ভেঞ্চর দেত ফন্দ (ভি.দি.এফ.)না সেবি রেজিস্তর তৌরবা অলতর্নেতিব ইনভেস্তমেন্ত ফন্দকী মখাদা ক্রেদিত গরেন্তী লোন পীনবা ক্রেদিত গরেন্তী স্কিম ফোর স্তার্ত অপ হৌদোকখি। সি.জি.এস.এস. অসিনা মেম্বর ইন্সতিত্যুসন (এম.আই.)না অয়াবা লৈরবা বোরোৱরশিংদা হায়বদি দি.পি.আই.আই.তি. রিকগনাইজ স্তার্ত অপতা অখন্নবা লিমিত ফাওবা লোন পীনবা হোৎনরি।
৬. প্রোক্যুর্মেন্ত নুংঙাইহনবাঃ প্রোক্যুরমেন্ত নুংঙাইনবগীদমক, কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্তশিংনা তর্নওভরগী মমাংদা লৈবা কন্দিসনশিং কোম্থোক্নাব অমসুং দি.পি.আই.আই.তি. রিকগনাইজ স্তার্ত অপশিংদা মগুন ঙাকপা অমসুং তেক্নিকেল স্পেসিফিকেসনগী মতুং ইন্না কোমথোক্নবা খঙহনখ্রে। মখা তারকপদা, লৈঙাক্কী ই মার্কেতপ্লেস (জি.ই.এম.) নসু স্তার্ত অপশিংদগী লৈঙাক্কী পোৎলমশিং লৈনবা হোৎনরি।
৮. লেবর অমসুং এনভাইরোনমেন্ত লোশিংগী মখাদা সেল্ফ সর্তিফিকেসনঃ স্তার্ত অপশিং অসি লেবর লো ৯ অমসুং এনভাইরোন্মেন্ত লো ৩গী মখাদা ইঙ্কোর্পোরেত তৌবা চহিদগী হৌদুনা চহি ৩ দগী ৫ ফাওবগী মনুংদা মশানা সর্তিফাই তৌবা য়াবগী অয়াবা পীখ্রে।
৯. ইঙ্কম তেক্স চহি ৩ কোকপাঃ এপ্রিল ১, ২০১৬ দা নৎত্রগা মসিগী মতুংদা শেম্লকপা স্তার্ত অপশিংনা ইঙ্কম তেক্স এগজেমসন থাবা য়াগনি। ইন্তর মিনিস্ত্রিএল বোর্দ সর্তিফিকেত পায়বা শকখঙলবা স্তার্ত অপশিং জসি চহি ১০গী মনুংদা হেক হৌদোক্লকপদগী চহি ৩ দি ইঙ্কম তেক্সতগী এগজেম তৌই।
১০. স্তার্ত অপশিংগী ফাস্তর এগজিতঃ লৈঙাক্না স্তার্ত অপশিংবু 'ফাস্ত ত্রেক ফার্ম'শিংনি হায়না লাউথোকখি, মসিনা মখোয়দা অতোপ্পা কম্পেনীশিংনা নুমিত ১৮০ ওইবদা ওপরেসন নুমিত ৯০ গী মনুংদা পায়খৎপা ঙমহল্লি।
১১. এক্তকী সেক্সন ৫৬ (২০১৯) গী সব সেক্সন (২) পর্পস ওব ক্লোজ (VII) (b) গী এগজেমসনঃ দি.পি.আই.আই.তি.না শকখঙলবা স্তার্ত অপশিংনা ইঙ্কম তেক্স এক্তকী সেক্সন ৫৬ (2)(viib) প্রোভিজন মতুং ইন্না এগজেম তৌবা য়ারি।
১২. ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তী প্রোতেক্সনগী মতেং: স্তার্ত অপশিং অসি পেতেন্ত এপ্লিকেসন একজামিনেসনগী অমসুং দিস্পোজেলদা ফাস্ত ত্রেক তৌবা য়াই। লৈঙাক্না স্তার্ত অপ্স ইন্তেলেকচুএল প্রোপর্তী প্রোতেক্সন (এস.আই.পি.পি.) হৌদোকখ্রে মসিনা স্তার্ত অপশিংদা পেতেন্তকী এপ্লিকেসন, দিজাইন, ত্রেদ্মার্ক স্তেত্যুতোরী ফী পীদুনা আই.পি. ওফিসশিংদা ফংহল্লি। ফেসিলিতেতরশিংনা স্কিম অসিগী মখাদা, তোঙান-তোঙানবা আই.পি.আর.শিং অমসুং ইনফোর্মেসন অমসুং অতোপ্পা লৈবাকশিংগী আই.পি.আর. ঙাক্নবগী মতাংদা জেনরেল এদভাইজরী পীরি। লৈঙাক্না ফেসিলিতেতরগী অপুনবা ফী অদু পেতেন্ত মশীং, ত্রেদমার্ক নৎত্রগা দিজাইনদুগী পীবীরি অমসুং থীগদবা স্তেত্যুতোরী ফী অদুখক্তমক স্তার্ত অপ অদুনা পুগনি। স্তার্তঅপশিংদা অতৈ কমপেনীশিংগা চাংদম্নবদা পেতেন্ত ফাইল তৌবদা ৮০% রিবেত অমসুং ত্রেদ্মার্ক ফাইল তৌবদা ৫০% রিবেত পীরি।
১৩. স্তার্ত অপ ইন্দিয়া হবঃ লৈঙাক্না স্তার্ত অপ ইন্দিয়া ওনলাইন হব অমা জুন ১৯, ২০১৭ দা হাংদোকখি, মসি ভারত্তা লৈরিবা ওন্ত্রপ্রিন্যুর ইকোসিস্তেমশিংনা অমগা অমগা শম্ননবা হাংদোকপনি। ওনলাইন হব অসিনা স্তার্ত অপ, ইনভেস্তর, ফন্দ, মেন্তর, একাদেমিক ইন্সতিত্যুসন, ইঙ্ক্যুবেতর, এক্সলরেতর, কোর্পোরেত, লৈঙাক্কী বোদীশিং অমসুং মসিদগী হেনবা কয়া হোস্ত তৌরি।
১৪. ভারতকী স্তার্ত অপশিং ইন্তর্নেসনেল মার্কেত ফংহনবাঃ স্তার্ত অপ ইন্দিয়া ইনিসিএতিবকী য়াম্না মরুওইবা পান্দম অমা হায়রবদি, ভারতকী স্তার্ত অপ ইকোসিস্তেম্বু তোঙান-তোঙানবা এঙ্গেজমেন্ত মোদেলশিংগা লোইননা মালেমগী স্তার্ত অপ ইকোসিস্তেমগা শম্নহনবনি। মসি ইন্তর্নেসনেল গবর্ন্মেন্ত তু গবর্ন্মেন্তকী পার্তনরশিপ, ইন্তর্নেসনেল ফোরমশিংদা শরুক য়াবা অমসুং মালেমগী থৌরমশিং শীন্দুনা পায়খৎলি। স্তার্ত অপ ইন্দিয়ানা লৈবাক ২০গা পুন্দুনা স্তার্ত অপশিং লান্থোক্ননবা হোৎনরি।
১৫. স্তার্ত অপ ইন্দিয়া সোকাসঃ স্তার্ত অপ ইন্দিয়া শোকাস অসি লৈবাক অসিগী ভর্চুএল প্রোফাইল ওইনা উৎলবা স্তার্ত অপশিংগী ওনলাইন দিস্কভরী প্লেৎফোর্ম অমনি। স্তার্ত অপ শোকাস অসিগী প্লেতফোর্ম অসি খ্বাইদগী ফবা মশক উরি। হায়রিবা ইনোভেসন অসিনা ফিন্তেক, এন্তর্প্রাইজ তেক, সোসিএল ইম্পেক্ত, হেল্থ তেক, এদতেক, অমসুং অতৈ কয়াগা লোইননা য়াওরি।
১৬. নেসনেল স্তার্ত অপ এদভাইজরী কাউন্সিলঃ লৈঙাক্না জনুৱারী ২০২০দা নেসনেল স্তার্ত অপ এদভাইজরী কাউন্সিল অমা লৈঙাকপু ইন্নোভেসন অমসুং স্তার্ত অপ লৈবাক অসিদা শেমগৎনবা পাউতাক পীনবা শেমগৎলে হায়না লাউথোকখি। এক্স ওফিসিও মেমেবরশিংগী নাকন্দা, কাউন্সিল অসিদা তোঙান-তোঙানবা স্তার্ত অপ ইকোসিস্তেমশিংদগী নোন ওফিসিএল মেম্বর কয়া য়াওরি।
১৭. নেসনেল স্তার্ত অপ এৱার্দ (এন.এস.এ.): নেসনেল স্তার্ত অপ এৱার্দ অসি মশক থোকপা, ইন্নোভেতিব ওইবা পোত্থোক পুথোকপা অমসুং অচৌবা এন্তপ্রাইজ লৈবা লন শেম্বা য়াবা অমসুং খুনাইদা মশক থোকপা থৌদাং লৌরিবা স্তার্ত অপশিং শকখঙনবা অমসুং মনা পীনবা থৌরাং অমনি। ফাইনেলিস্ত খুদিংমক্তা, ইনভেস্তর কনেক্ত, মেন্তরশিপ, কোর্পোরেত কনেক্ত, গবর্নমেন্ত কনেক্ত, ইন্তর্নেসনেল মার্কেত এক্সেস, রিগুলেতরী সপ্পোর্ত, স্তার্ত চেম্পিয়ন ওন দুর্দরশন, অমসুং স্তার্ত অপ ইন্দিয়া শোকাস অসিনচিংবশিংগী খুদোংচাবা পীরি।
১৮. রাজ্যগী স্তার্ত অপ রেঙ্কিং ফ্রেমৱার্ক (এস.আর.এফ.) : রাজ্যগী স্তার্ত অপ রেঙ্কিং ফ্রেমৱার্ক হায়বসি য়াম্না অখন্নবা কম্পিতিতিব ফেদরেলিজম য়োখৎনবা অমসুং লৈবাক অসিদা স্তার্ত অপ ইকোসিস্তেম শাগৎনবা থৌরাং অমনি। মসিগী মরুওইবা পান্দমদি রাজ্যনা স্তার্ত অপ ইকোসিস্তেম শেমগৎবা পোলিসী ইন্তর্ভেন্সন পুথহোকপা অমসুং অতৈ রাজ্যশিংগা অথোই অহেন তানহনবনি।
১৯. স্তার্ত অপ চেম্পিয়ন ওন দুর্দরশনঃ স্তার্ত অ চেম্পিয়ন প্রোগ্রাম অমা দুর্দরশন্দা চয়োলগী পুং অমগী প্রোগ্রাম অমা শেমদুনা মনা ফংলকখ্রবা স্তার্ত অপশিংগী ৱারী লীরি। মসি হিন্দি অমসুং ইংলিশতা দুর্দরশন নেৎৱার্ক চেনেলদা থারি।
২০. স্তার্ত অপ ইন্দিয়া ইন্নোভেসন ৱীকঃ লৈঙাক্না স্তার্ত অপ ইন্দিয়া ইন্নোভেসন ৱীক নেসনেল স্তার্ত অপ দে হায়বদি জনুৱারী ১৬গী ময়াদা পাঙথোক্লি, মসিগী পান্দমদি লৈবাক অসিগী মরুওইবা স্তার্ত অপ, ওন্ত্রপ্রিন্যুর, ইনভেস্তর, ইঙ্ক্যুবেতর, ফন্দিং এন্তাইতী, বেঙ্ক, পোলিসী মেকর, অমসুং অতৈ নেসনেল/ইন্তর্নেসনেল স্তেকহোল্দরশিংবু পুনশিন্দুনা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ অমসুং ইন্নোভেসন য়োখৎপনি।
২১. এসেন্দঃ এসেন্দ (এক্সেলেরেতিং স্তার্ত অপ কেলিবর অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরিএল দ্রাইব)গী মখাদা, স্তার্তঅপ অম্মসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরশশিপকী ভাপ তাহননবগী ৱার্কশোপশিং অৱাং নোংপোক থংবা রাজ্যশিংদা হায়রিবা রাজ্যশিং অসিদা স্তার্ত অপ হেনগৎনবা পাঙথোক্লি।
২২. স্তার্ত অপ ইন্দিয়া ইনভেস্তর কনেক্ত পোর্তেল স্তার্ত অপ ইন্দিয়া থৌরাং অমসুং সিদবিগী মখাদা পাঙথোক্লি, মসিনা স্তার্তঅপ অমসুং ইনভেস্তরশিং ইন্দস্ত্রী, ফংসন, স্তেজ, রিজন অমসুং কেপিতেল মোবিলাইজ তৌনবা শেম্নহল্লি। পোর্তেল অসি মরুওইনা স্তার্ত অপকী অঙনবা শরুক্তা মরুওইবা ইনভেস্তর/ভেঞ্চর কেপিতেল ফন্দশিংদা উৎচনবনি।
২৩. নেসনেল মেন্তরশিপ পোর্তেল (মার্গ): লৈবাক অসিগী শরুক খুদিংমক্তা স্তার্ত অপশিংদা মেন্তরশিপ ফংহন্নবগীদমক, মেন্তরশিপ, এদভাইজরী, এসিস্তেন্স, রেজিলিএন্স, অমসুং গ্রোথ (মার্গ) প্রোগ্রাম অসি স্তার্ত অপ ইন্দিয়া ইনিসিএতিবকী মখাদা হৌদোকখি।
ঈ পাউ অসি স্কিল দিবেল্পমেন্ত অমসুং ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপ মন্ত্রালয়গী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী জয়ন্ত চৌধরিনা লোক সভাদা ঙসি অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।