Ministry of Culture
Preservation of historical monuments
29 JUL 2024 4:02PM by PIB Delhi
Archaeological Survey of India (ASI) takes up conservation and maintenance to work of protected monuments and sites throughout the country, including 286 in the state of Maharashtra. Conservation and maintenance of monuments and archaeological sites is a continuous process and is taken up as per the need of monuments and availability of resources.
The details of expenditure incurred on the conservation and maintenance of these monuments during the last three years and till date, State-wise is attached as Annexure-I.
This information was given by Union Minister for Culture and Tourism Shri Gajendra Singh Shekhawat in a written reply in Lok Sabha today.
ANNEXURE
DETAILS OF EXPENDITURE INCURRED FOR CONSERVATION, PRESERVATION AND ENVIRONMENTAL DEVELOPMENT OF PROTECTED MONUMENTS DURING THE LAST THREE YEARS AND CURRENT FINANCIAL YEAR
(Amount Rs. in Crore)
Sl.
No.
Name of State/UT
Circle / Branch
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25
(up to 15.07.2024)
Expenditure
Expenditure
Expenditure
Expenditure
1.
Uttar Pradesh
Agra
19.35
21.15
23.52
3.90
Jhansi
4.15
7.00
5.82
1.90
Lucknow
10.44
19.03
16.93
2.54
Sarnath
5.50
10.15
11.32
2.28
Meerut
2.80
6.20
7.95
1.20
2.
Maharashtra
Aurangabad
7.99
18.70
26.80
2.36
Mumbai
12.00
15.35
15.56
6.08
Nagpur
4.50
4.99
10.18
2.50
3.
Karnataka
Bangalore
9.75
19.85
17.34
2.99
Hampi
8.00
10.00
12.25
1.50
Dharwad
7.32
10.08
9.57
1.57
4.
Madhya Pradesh
Bhopal
11.50
14.90
17.22
2.55
Jabalpur
4.75
8.00
9.27
1.97
5.
Odisha
Bhubaneswar & Puri
8.23
13.17
12.29
3.12
6.
West Bengal,
Kolkata
7.57
10.16
9.10
1.41
7.
Sikkim
Raiganj
5.00
7.00
8.00
1.68
8.
Tamil Nadu, Puducherry (UT)
Chennai
8.00
11.45
12.95
2.99
Tamil Nadu
Trichy
4.0
8.50
9.55
1.03
9.
Punjab
Chandigarh
1.50
6.53
11.00
1.99
Haryana
10
Himachal
Pradesh
Shimla
1.15
8.90
5.00
0.85
11.
Delhi (NCT) (UT)
Delhi
19.08
30.35
36.14
2.13
12.
Goa
Goa
7.00
10.45
9.90
3.61
13.
Assam
Guwahati
3.30
7.44
8.78
0.95
Meghalaya
Nagaland
Arunachal
Pradesh
14.
Manipur
Aizawl
1.25
2.00
1.29
0.00
Mizoram
Tripura
15.
Rajasthan
Jaipur
7.53
10.28
12.75
2.50
Jodhpur
4.50
7.65
10.65
2.50
16.
Telangana
Hyderabad
6.80
15.50
14.38
2.58
17.
Andhra Pradesh
Amravati
5.75
11.60
14.70
2.64
18.
Bihar
Patna
3.35
9.00
16.00
2.02
19.
Jammu & Kashmir (UT)
Srinagar
2.55
6.03
7.17
1.83
20
Ladakh (UT)
Mini Circle Leh
0.43
1.92
3.50
0.22
21.
Kerala
Thrissure
6.82
7.50
7.09
1.11
22.
Gujarat
Daman & Diu (UT)
Vadodara
8.00
11.00
12.00
1.99
Gujarat
Rajkot
2.50
3.09
2.50
0.11
23.
Uttarakhand
Dehradun
3.75
4.85
5.42
0.68
24.
Chhattisgarh
Raipur
4.78
7.50
5.94
1.01
25.
Jharkhand
Ranchi
1.16
2.00
2.15
0.21
Chemical Preservation (All India)
6.48
9.89
8.36
0.86
Horticultural Activity
(All India)
19.32
--
--
--
DG Office
11.73
2.77
13.19
0.00
Reserve
0.00
--
--
--
Total
269.57
391.93
443.53
73.36

কল্চর মন্ত্রালয়
হিস্তোরিকেল মোনুমেন্তশিং ঙাক-শেনবা
29 JUL 2024 4:02PM by PIB Imphal
মহারাস্ত্রা রাজ্যগী মফম 286 য়াওনা, লৈবাক শীনবা থুংনা লৈরিবা পুৱারি ওইরবা মোনুমেন্তশিং অমসুং মফমশিং ঙাক-শেনবা অমসুং শেমজিন-শাজিনবগী থবকশিং আর্কিওলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া(এ এস আই)না পাংথোক্লি। মোনুমেন্তশিং অমসুং আর্কিওলোজিকেলগী মফমশিং ঙাক-শেনবা অসি লেপ্তনা পাংথোকপা থবক অমনি অমসুং মসি মোনুমেন্তশিং দরকার ওইবা অমসুং শেন লৈবগী মতুংইন্না পাংথোক্লি।
হৌখিবা চহি অহুমদগী হৌজিক ফাওবদা হায়রিবা মোনুমেন্তশিং অসি ঙাক-শেনবা অমসুং শেমজিন শাজিনবদা চঙখিবা শেনফমগী রাজ্য/রাজ্যশিংগী ওইবা অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-I দা পীরি।
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা কলচর অমসুং তুরিজমগী মিনিস্তর শ্রী গাজেন্দ্র সিংহ সেখাৱাতনা ফোঙদোকখিবনি।
এন্নেক্সর
হৌখিবা চহি অহুমদগী হৌজিক ফাওবদা হায়রিবা মোনুমেন্তশিং অসি ঙাক-শেনবা অমসুং শেমজিন শাজিনবদা চঙখিবা শেনফমগী রাজ্য/রাজ্যশিংগী ওইবা অকুপ্পা মরোলশিং
(শেনফম লুপা করোর )
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
সর্কল/ব্রাঞ্চ
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25
(15.07.2024)
চাদিং
চাদিং
চাদিং
চাদিং
1.
উত্তর প্রদেস
অগ্রা
19.35
21.15
23.52
3.90
ঝান্সি
4.15
7.00
5.82
1.90
লখনৌ
10.44
19.03
16.93
2.54
সরনাথ
5.50
10.15
11.32
2.28
মীরুত
2.80
6.20
7.95
1.20
2.
মহারাস্ত্রা
ঔরাঙ্গাবাদ
7.99
18.70
26.80
2.36
মুম্বাই
12.00
15.35
15.56
6.08
নাগপুর
4.50
4.99
10.18
2.50
3.
কর্নাতকা
বেঙ্গালোর
9.75
19.85
17.34
2.99
হাম্পি
8.00
10.00
12.25
1.50
ধরৱাদ
7.32
10.08
9.57
1.57
4.
মধ্য প্রদেস
ভোপাল
11.50
14.90
17.22
2.55
জবলপুর
4.75
8.00
9.27
1.97
5.
ওরিসা
ভুবনেশ্বর অমসুং পুরি
8.23
13.17
12.29
3.12
6.
নোংচুপ বেঙ্গল
কোলকাতা
7.57
10.16
9.10
1.41
7.
সিক্কিম
রাইগঞ্জ
5.00
7.00
8.00
1.68
8.
তামিল নাদু, পুদুচেরি(য়ু.তি)
চেন্নাই
8.00
11.45
12.95
2.99
তামিল নাদু
ত্রিচি
4.0
8.50
9.55
1.03
9.
পঞ্জাব
চান্দিগর
1.50
6.53
11.00
1.99
হরিয়ানা
10
হিমাচল প্রদেস
সিমলা
1.15
8.90
5.00
0.85
11.
দিল্লি(এন সি তি) (য়ু.তি)
দিল্লি
19.08
30.35
36.14
2.13
12.
গৱা
গৱা
7.00
10.45
9.90
3.61
13.
অসাম
গুৱাহাতি
3.30
7.44
8.78
0.95
মেঘালয়
নাগালেন্দ
অরুনাচল প্রদেস
14.
মনিপুর
আইজোল
1.25
2.00
1.29
0.00
মিজোরম
ত্রিপুরা
15.
রাজস্থান
জয়পুর
7.53
10.28
12.75
2.50
জোধপুর
4.50
7.65
10.65
2.50
16.
তেলঙ্গানা
হায়দ্রবাদ
6.80
15.50
14.38
2.58
17.
অন্ধ্র প্রদেস
অমব্রাপতি
5.75
11.60
14.70
2.64
18.
বিহার
পাতনা
3.35
9.00
16.00
2.02
19.
জম্মু অমসুং কাস্মির (য়ু.তি)
শ্রীনগর
2.55
6.03
7.17
1.83
20
লাদাখ (য়ু.তি)
মিনি সর্কল লেহ
0.43
1.92
3.50
0.22
21.
কেরলা
থ্রিসুর
6.82
7.50
7.09
1.11
22.
গুজরাত, দমন অমসুং দিয়ু(য়ু.তি)
বাদোদারা
8.00
11.00
12.00
1.99
গুজরাত
রাজকোত
2.50
3.09
2.50
0.11
23.
উত্তরখন্দ
দেহরাদুন
3.75
4.85
5.42
0.68
24.
ছতিসগর
রাইপুর
4.78
7.50
5.94
1.01
25.
ঝারখন্দ
রাঞ্চি
1.16
2.00
2.15
0.21
কেমিকেল প্রিজার্বেসন(ভারত পুম্নমক)
6.48
9.89
8.36
0.86
হোর্তিকলচরগী থবকশিং
(ভারত পুম্নমক )
19.32
--
--
--
দি.জি ওফিস
11.73
2.77
13.19
0.00
রিজার্ব
0.00
--
--
--
অপুনবা
269.57
391.93
443.53
73.36