লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা অনৌবা স্কিমশিং
30 JUL 2024 6:31PM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা লৈবাক অসিদা লৌমীশিংগী য়াইফনবা তোঙান তোঙানবা স্কিমশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং পায়খৎলি। ইকুই কুইদ্রিঙৈদা হৌদোকখিবা স্কিম খরগী মনুংদা প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধি য়োজনা (পি.এম.-কিসান), প্রধান মন্ত্রী কিসান মান্ধন য়োজনা (পি.এম.-কে.এম.ৱাই.), প্রধান মন্ত্রী ফাসল বিমা য়োজনা (পি.এম.এফ.বি.ৱাই.), এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ (এ.আই.এফ.), নেস্নেল বিকিপ্পিং এন্দ হনি মিসন (এন.বি.ঐচ.এম.), এফ.পি.ও. ১০,০০০ শেমগৎপা অমসুং প্রমোৎ তৌবা, নেস্নেল মিসন ওন ইদিবল ওইলস - ওইল পাম (এন.এম.ই.ও.-ও.পি.) অসিনচিংবা য়াওরি। লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী দিপার্তমেন্তনা থবক পায়খৎলিবা মরুওইবা বেনিফিসরী ওরিএন্তেদ স্কিমশিংগী অকুপ্পা মরোল, হন্দক্তা হৌদোকখ্রবশিং য়াওনা, মখাদা পীরি:
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং বিভাগনা ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা মরু ওইবা স্কিমশিংগী শমলপ্পা ৱারোলশিং
সিরিএল মশিং
স্কিম মমিং
মরম
1
প্রধান মন্ত্রী কিসান সম্মান নিধি য়োজনা (পি.এম.-কিসান)
পি.এম.-কিসান অসি এক্সক্লুজনশিংগী মখাদা লেন্দ হোল্দিং ফার্মরশিংগী শেলগী মথৌ তাবশিং মতেং পাংনবগীদমক ফেব্রুৱারী ২৪, ২০১৯দা হৌদোকখিবা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম অমনি। স্কিম অসিগী মখাদা চহি অমদা লুপা ৬০০০/-গী শেলগী কান্নবা অসি লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা লৌমীশিংগী ইমুংশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা চপ মান্ননা থা মরিগী ইন্সতোলমেন্ত অহুমদা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর (দি.বি.তি.) মোদকী খুত্থাংদা ত্রান্সফর তৌরি।
2
প্রধান মন্ত্রী কিসান মান্ধন য়োজনা (পি.এম.-কে.এম.ৱাই.),
অপীকপা অমসুং মর্জিনেল ফার্মরশিংদা পেন্সনগী কান্নবা ফংহন্নবা খ্বাইদগী লায়রবা লৌমীশিংগী ইমুংশিংদা শেল-থুমগী তেংবাং অমসুং সেক্যুরিতী ফংহন্নবা, সরকারনা প্রধান মন্ত্রী কিসান মান্ধন য়োজনা 12.09.2019দগী চৎনবা হৌদুনা হৌদোকখ্রে। পি.এম. কে.এম.ৱাই. অসি চহি ১৮দগী ৪০ ফাওবগী মনুংদা লৈবা অমসুং হেক্তর ২ ফাওবগী লম লৈবা অপীকপা অমসুং মর্জিনেল ফার্মরশিংগীদমক্তনি। স্কিম অসিনা অপীকপা অমসুং মর্জিনেল ফার্মরশিংদা চহি ৬০ শুরকপদা থাগী ওইনা লুপা ৩,০০০/-গী পেন্সন ফংহন্নবা পান্দম থম্লি।
3
প্রধান মন্ত্রী ফাসল বিমা য়োজনা (পি.এম.এফ.বি.ৱাই.),
পি.এম.এফ.বি.ৱাই. অসি লৌমীশিংদা মহৈ-মরোংশিং অসি মরু হুন্দ্রিঙৈগী মমাংদগী লৌরোক মতুং ফাওবদা ওইথোকপা য়াদবা মহৌশাগী ওইবা খুদোংথীবশিং অসিদগী ঙাকথোক্নবা অমসুং মতিক চাবা ক্লেমগী শেনফম ফংহন্নবগীদমক্তা চপ চাবা রিস্ক কভর ফংহন্নবগীদমক্তা অচম্বা অমসুং শেল চংদবা মহৈ-মরোংগী ইন্সুরেন্স প্রদক্ত অমা পীনবগীদমক্তা 2016দা হৌদোকখিবনি। স্কিম অসি দিমান্দদা য়ুম্ফম ওইদুনা লৌমী পুম্নমক্তা ফংহল্লি।
4
ইন্তরেস্ত সবভেন্সন স্কিম (আই.এস.এস.)
ইন্তরেস্ত সবভেন্সন স্কিম (আই.এস.এস.) না ক্রোপ-হসবেন্দরী অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা থবকশিং হায়বদি শা-শন য়োকপা, দাইরী অমসুং ঙা য়োকপগী থবক তৌরিবা লৌমীশিংদা কন্সেস্নেল শোর্ত-তর্ম এগ্রিকলচরেল লোন পীরি। আই.এস.এস. অসি চহি অমগী ওইনা চহিগী চাদা ৭গী শেন্দোইদা লুপা লাখ ৩ ফাওবগী শোর্ত-তর্ম ওইবা লৌউ-শিংউগী লোন লৌবা লৌমীশিংদা ফংই। লৌমীশিংদা শেনফম অদু অথুবদা অমসুং মতম চানা শেল পীথোকপদা অহেনবা চাদা ৩গী সবভেন্সনসু পীরি। মসিনা ইফেক্তিব ওইবা শেন্দোইগী চাং অসি চহিদা চাদা ৪দা হন্থহল্লি। মহৈ-মরোং লোক্লবা মতুং থা তরুক্কী মতমগী ওইনা কিসান ক্রেসিৎ কার্দশিং পায়বা অপীকপা অমসুং মর্জিনেল ফার্মরশিংদা মহৌশাগী খুদোংথিবশিং অমসুং অকনবা নেচরেল কেলামিতীশিং থোরকপদা লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিংগীদমক নেগোসিএবল ৱেয়রহাউস রিসিত (এন.দবল্যু.আর) গী মথক্তা মহৈ-মরোং লোক্লবা মতুংগী লোনগীদমক আই.এস.এস.কী খুদোংচাবা লৌবা য়াই।
5
এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রচর ফন্দ (এ.আই.এফ.)
হৌজিক লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী অৱাৎপশিং কোকহন্নবা অমসুং লৌউ-শিংউগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শেল থাদনবা, আত্মনির্ভর ভারত পেকেজগী মখাদা এগ্রি ইনফ্রা ফন্দ হৌদোক্লে। এ.আই.এফ. অসি লৈবাক অসিগী লৌউ-শিংউগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ফিভমদা অহোংবা পুরক্নবা পান্দমগা লোয়ননা হৌদোকখিবনি। এগ্রিকলচর ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ অসি মহৈ-মরোং লোক্লবা মতুংগী মেনেজমেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং কম্ম্যুনিতি ফার্মিং এসেতশিংগীদমক ইন্তরেস্ত সবভেন্সন অমসুং ক্রেদিৎ গরেন্তী সপোর্তকী খুত্থাংদা ভাইএবল প্রোজেক্তশিংদা ইনভেস্তমেন্ত তৌনবগীদমক মেদিয়ম-লোং-তর্ম দেৎ ফাইনান্সিং ফেসিলিতী অমনি। স্কিম অসিগী মখাদা লুপা করোর লাখ ১গী ফন্দ অসি শেনবা চহি ২০২০-২১দগী শেনবা চহি ২০২৫-২৬ ফাওবদা পীগনি অমসুং স্কিম অসিগী মখাদা শেনবা চহি ২০২০-২১দগী শেনবা চহি ২০৩২-৩৩ ফাওবগী মনুংদা মতেং পীরগনি।
স্কিম অসিগী মখাদা বেঙ্কশিং অমসুং ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিংনা চহিগী চাদা ৩গী ইন্তরেস্ত সবভেন্সনগা লোয়ননা লুপা করোর ১ ফাওবগী লোনশিং অমসুং সি.জি.তি.এম.এস.ই.গী মখাদা ক্রেদিৎ গেরেন্তী কভরেজগা লোয়ননা লোন ওইনা লুপা করোর লাখ ২ পীগনি। মসিগী মথক্তা, এন্তিতী খুদিংমক্না তোঙান-তোঙানবা এল.জি.দি. কোদশিংদা লৈবা প্রোজেক্ত ২৫ ফাওবগীদমক স্কিম অসিগী কান্নবা লৌনবগীদমক ইলিজিবিল ওই।
ইলিজিবল ওইরবা বেনিফিসরীশিংগী মনুংদা লৌমীশিং, এগ্রি-ওন্তপ্রিনোরশিং, স্তার্ত-অপশিং, প্রাইমরী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ সোসাইতীশিং (পি.এ.সি.এস.), মার্কেতিং কোওপরেতিব সোসাইতীশিং, ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং (এফ.পি.ও.শিং), সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং (এস.ঐচ.জি.), জোইন্ত লায়বিলিতী গ্রুপশিং (জে.এল.জি.), মলতিপরপস কোওপরেতিব সোসাইতীশিং, সেন্ত্রেল/ স্তেৎ এজেন্সী নৎত্রগা লোকেল বোদীশিংনা স্পোন্সর তৌরিবা পব্লিক প্রাইবেৎ পার্তনরশিপ প্রোজেক্তশিং, স্তেৎ এজেন্সীশিং, এগ্রিকলচরেল প্রদ্যুস মার্কেৎ কম্মিতীশিং (মন্দিশিং), নেস্নেল এন্দ স্তেৎ কোওপরেতিবশিংগী ফেদরেসনশিং, এফ.পি.ও.শিং (ফার্মর প্রদ্যুস ওর্গনাইজেসনশিং)গী ফেদরেসনশিং অমসুং সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং (এস.ঐচ.জি.)গী ফেদরেসনশিং অসিনি।
6
অনৌবা এফ.পি.ও. ১০,০০০ শেম্বা অমসুং প্রমোৎ তৌবা
২০২০দা ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (এফ.পি.ও.) ১০,০০০ শেমগৎপা অমসুং প্রমোৎ তৌনবগী” ভারত সরকারনা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম (সি.এস.এস.) হৌদোকখ্রে। স্কিম অসিগী অপুনবা বজেৎ লুপা করোর ৬৮৬৫নি। এফ.পি.ও.শিং শেম্বা অমসুং প্রমোৎ তৌবা অসি ইমপ্লিমেন্তিং এজেন্সীশিং (আই.এ.এস.) গী খুত্থাংদা পাংথোক্কদবনি। মখোয়না মখা তানা চহি ৫গী মতমগী ওইনা এফ.পি.ও.শিংদা প্রোফেস্নেল হেন্দহোল্দিং সপোর্ত পীনবা অমসুং ফংহন্নবগীদমক্তা ক্লস্তর বেজ বিজিনেস ওর্গনাইজেসনশিং (সি.বি.বি.ও.শিং) পুনশিনগনি।
এফ.পি.ও.শিংনা চহি ৩গী ওইনা এফ.পি.ও. অমমমদা লুপা লাখ ১৮ ফাওবগী শেলগী তেংবাং ফংলি। মসিগী মথক্তা, এফ.পি.ও. অমদা লুপা লাখ ১৫.০০গী লিমিৎ অমগা লোয়ননা এফ.পি.ও.গী ফার্মর মেম্বর খুদিংগী লুপা ২,০০০ ফাওবগী চান্নবা ইক্বিতি গ্রান্ত অমসুং এফ.পি.ও. অমমমদা প্রোজেক্ত লোনগী লুপা করোর ২ ফাওবগী ক্রেদিৎ গেরেন্তী ফেসিলিতী অমা ইলিজিবল ওইবা লোন পীবা ইন্সতিত্যুসন অমদগী এফ.পি.ও.শিংদা ইন্সতিত্যুস্নেল ক্রেদিৎ এক্সেসিবিলিতী ফংহন্নবা প্রোভিজন অমা শেম্লে। । এফ.পি.ও.শিংগী ত্রেনিং অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্তকীদমক মতিক চাবা প্রোভিজনশিং শেম্লে।
1. এফ.পি.ও.শিং অসি নেস্নেল এগ্রিকলচর মার্কেৎ (ই-নাম) প্লেতফোর্মদা ওনবোর্দ তৌরি মসিনা এফ.পি.ও.শিংদা মখোয়গী পোত্থোকশিংগীদমক হেন্না ফবা মমল ফংহনবগীদমক ত্রান্সপরেন্ত প্রাইস দিস্কভরী মেথদকী খুত্থাংদা মখোয়গী লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিংগী ওনলাইন ত্রেদিং তৌবদা মতেং পাংলি।
7
পর্ দ্রোপ মোর ক্রোপ (পি.দি.এম.সি.)
পর্ দ্রোপ মোর ক্রোপ স্কিম অসিনা মরুওইনা প্রিসিজন/মাইক্রো ইরিগেসনগী খুত্থাংদা ফার্মগী থাক্তা ঈশিং শিজিন্নবদা ইফিসিএন্সি পীবদা মীৎয়েং থম্লি। প্রিসিজন ইরিগেসন (দ্রিপ অমসুং স্প্রিংকলর ইরিগেসন সিস্তেমশিং) অমসুং ফার্মদা লৈরিবা ঈশিংগী রিসোর্সশিং শিজিন্নবা হেনগৎহন্নবা হেন্না ফবা ঈশিংগী মেনেজমেন্ত প্রাক্তিসশিং প্রমোৎ তৌবতা নত্তনা, কম্পোনেন্ত অসিনা মাইক্রো ইরিগেসনগী সপ্লিমেন্ত তৌনবা মাইক্রো লেভেল ৱাতর স্তোরেজ নৎত্রগা ঈশিং কঞ্জার্বেসন/মেনেজমেন্তকী থবকশিংসু সপোর্ত তৌরি।
8
সব-মিসন ওন এগ্রিকলচর এক্সতেন্সন (এস.এম.এ.ই.)
স্কিম অসিনা অনৌবা ইন্সতিত্যুস্নেল এরেঞ্জমেন্তশিংগী খুত্থাংদা লৌমীশিংদা তেক্নোলোজী শন্দোক্তুনা এক্সতেন্সন সিস্তেম অসি ফার্মর দ্রিভন অমসুং ফার্মর একাউন্তেবল ওইহন্নবা পান্দম থম্লি। এগ্রিকলচরেল তেক্নোলোজী মেনেজমেন্ত এজেন্সী (আত্মা) দা দিস্ত্রিক্ত লেভেলদা শরুক য়াবগী খুত্থাংদা এক্সতেনসন রিফোর্মশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা হায়রি।
9
সব-মিসন ওন এগ্রিকলচর মেকানাইজেসন (এস.এম.এ.এম.)
এগ্রিকলচরেল মেকানাইজেসনগী সব মিসন (এস.এম.এ.এম.) অসি এপ্রিল, ২০১৪দগী চৎনবা হৌখ্রে। মসিগী পান্দমদি ভারত্তা এগ্রিকলচরেল মেকানাইজেসনগী খোঙজেল য়াঙখৎপা অদুবু ইনক্লুসিব ওইবা মওংদা চাউখৎপা, অপীকপা অমসুং মর্কিনেল ফার্মরশিং অমসুং ফার্ম পাৱর ফংদ্রিবা মফমশিংদা ফার্ম মেকানাইজেসন য়ৌহনবনি। অপীকপা লৌমীশিং অমসুং ইন্দিভিজুএল ওনরশিপকী মমল ৱাংনা লৈবনা মরম ওইদুনা লাকপা শেন্মিৎলোনশিং অমাংবা কোকহন্নবা 'কাস্তম হিরিং সেন্তরশিং' প্রমোৎ তৌবা, হাই-তেক অমসুং হায় ভেল্যু ফার্ম ইক্বিপমেন্তশিংগীদমক হবশিং শেম্বা, লৈবাক শিনবা থুংনা লৈবা দেমোনস্ত্রেসন অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং এক্তিবিতীশিংগী খুত্থাংদা স্তেকহোল্দরগী মরক্তা এৱের্নেস পীবা অমসুং লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা দেজিগনেতেদ তেস্তিং সেন্তরশিংদা পর্ফোরমেন্স তেস্তিং এন্দ সর্তিফিকেসন ফংহনবা।
10
সব-মিসন ওন সীদ এন্দ প্লান্তিং মেতরিএল (এস.এম.এস.পি.)
এস.এম.এস.পি.না ন্যুক্লিয়স মহৈ-মরোং পুথোকপদগী হৌরগা লৌমীশিংদা সর্তিফিকেৎ তৌরবা মহৈ-মরোংশিং পীনবা, মহৈ-মরোং সেক্তর চাউখৎহন্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা তেংবাং পীনবা, মহৈ-মরোং পুথোকপগী কেপাসিতি অমসুং ক্বালিতী ফগৎহন্নবা পব্লিক সিদ পুথোকপা ওর্গানাইজেসনশিংদা তেংবাং পীনবা, মহৌশাগী ওইবা খুদোংচাদবশিং থেংননবা সেদ্যুল সিদ বেঙ্ক শেমগৎপা অসিনচিংবা সীদ প্রদক্সন চেনগী হীরম পুম্নমক কোনশিল্লি।
11
পরমপরাগত কৃশি বিকাস য়োজনা (পি.কে.ভি.ৱাই.)
পরমপরাগত কৃশি বিকাস য়োজনা (পি.কে.ভি.ৱাই.) গী পান্দমদি ত্রেদিস্নেল ৱিসদম অমসুং মোদর্ন সাইন্স পুনশিন্নদুনা ওর্গানিক ফার্মিংগী সস্তেনেবল ওইবা মোদেলশিং শেমগৎপা হায়বসিনি। মসিনা মতম শাংনা লৈহাওগী ফর্তিলিতী হেনগৎহনবা, রিসোর্স কঞ্জার্বেসন তৌবা অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী এদাপ্তেসন অমসুং মিতিগেসনদা মতেং পাংগনি। মসিগী মরুওইবা পান্দমদি লৈহাওগী ফর্তিলিতী ফগৎহনবা অমসুং মসিনা এগ্রো-কেমিকেলশিং শিজিন্নদনা ওর্গানিক প্রেক্তিসকী খুত্থাংদা হকচাং ফবা চিঞ্জাক পুথোকপদা মতেং পাংই।
12
নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী মিসন (এন.এফ.এস.এম.)
মিসন অসিনা লৈবাক অসিগী মশক খঙদোক্লবা জিলাশিংদা এরিয়া পাকথোক চাউথোকহনবা অমসুং প্রদক্তিবিতী হেনগৎহন্দুনা লৈবাক অসিদা চেং, গেহু, হৱায়শিং, কোর্স সিরিএলশিং (মাইজ অমসুং বার্লী), ন্যুত্রি-সেরিএলশিং (জোয়র, বজরা, রাগি অমসুং অতৈ অপীকপা মিলেৎ) অমসুং কম্মর্সিএল ক্রোপশিং (লিমোন, লশিং অমসুং চু) অমসুং ওইল সীদকী পোত্থোক হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি।
13
ইন্তিগ্রেতেদ স্কিম ফোর এগ্রিকলচর মার্কেতিং (আই.এস.এ.এম)
আই.এস.এ.এম.না কৈথেলগী মওং শেম্বা অমসুং ফগৎহনবা, কেপাসিতী শেমগৎপা অমসুং কৈথেলগী ঈ-পাউ ফংহনবগী খুত্থাংদা লৌউ-শিংউগী পোত্থোকশিং কৈথেলদা য়োনবগী থবক পায়খৎপদা রাজ্য সরকারশিংদা মতেং পাংই। ২০১৭-১৮গী মনুংদা, নেস্নেল এগ্রিকলচর মার্কেৎ স্কিম অসি মীয়াম্না ই-নাম স্কিম হায়না খঙনরিবা অসিসু মসিগী শরুক অমা ওইহনখ্রে। রাজ্য ২৩ অমসুং য়ু.তি. ৪গী মার্কেৎ ১৩৮৯ অসি ই-নাম প্লেৎফোর্মদা পুনশিনখ্রে।
14
মিসন ফোর ইন্তিগ্রেতেদ দিবেলপমেন্ত ওফ হোর্তিকলচর (এম.আই.দি.ঐচ)
মহৈ-মরোং, মনা-মশিং, রুত অমসুং ত্যুবরগী মহৈ-মরোংশিং, মশরুম, মরু-মরাংশিং, লৈশিং, অরোমাতিক প্লান্তশিং, য়ুবী, কাজু, কোক্বা অমসুং ৱা কোনশিল্লিবা হোর্তিকলচর সেক্তরগী হোলিস্তিক গ্রোথকীদমক ২০১৪-১৫দা সেন্ত্রেল্লি স্পোন্সর তৌরবা স্কিম হোর্তিকলচরগী ইন্তিগ্রেতেদ দিবেলপমেন্তকী মিসন (এম.আই.দি.ঐচ.) অসি হৌদোকখি।
15
সোইল হেল্থ কার্দ (এস.ঐচ.সি.
সোইল হেল্থ কার্দ অসি সোইল হেল্থকী হৌজিক্কী ফিভম অদু য়েংশিন্নবা অমসুং মতমগী মতুং ইন্না শিজিন্নবা মতমদা, লম মেনেজমেন্তনা শোকহল্লিবা সোইল হেল্থকী অহোংবশিং খঙদোক্নবা শীজিন্নৈ। সোইল হেলথ কার্দ অমদা সোইল হেলথ ইন্দিকেতরশিং অমসুং মসিগা মরী লৈনবা সেস্ক্রিপ্তিব তর্মশিং উৎলি। ইন্দিকেতরশিং অসি মহৌশানা লৌমীশিংগী প্রাক্তিকেল এক্সপরিয়েন্স অমসুং লোকেল নেচরেল রিসোর্সশিংগী লৌশিং অদুদা য়ুম্ফম ওই। কার্দ অসিদা তেক্নিকেল নৎত্রগা লেবোরেতরীগী খুৎলায়শিং শিজিন্নদনা এসেসমেন্ত তৌবা য়াবা সোইল হেল্থ ইন্দিকেতরশিং য়াওরি।
16
রেনফেদ এরিয়া দিবেলপমেন্ত (আর.এ.দি.)
স্কিম অসিনা মল্তি-ক্রোপিং, ক্রোপ রোতেসন অমসুং মরী লৈনবা থবক থৌরমশিং হায়বদি শা-শন য়োকপা, হৱাই য়োকপা অসিনচিংবদা মীৎয়েং থমদুনা ইন্তিগ্রেতেদ ফার্মিং সিস্তেমশিং প্রমোৎ তৌনবা পান্দম থম্লি। ইন্তিগ্রেতেদ ফার্মিং সিস্তেমশিংনা দাইভর্সিফাইদ সিস্তেমশিংগী খুত্থাংদা মহৈ-মরোং ফৎতবগী অমাংবা হন্থহনবদা মতেং পাংই। মসিনা মহৈ-মরোং থারিবা লমদমগী পোত্থোক অমসুং প্রদক্তিবিতী হেনগৎহল্লি অমসুং অপীকপা অমসুং মরী লৈনবা লৌমীশিংগী শেন্দোং লেংদনা থম্বদা মতেং পাংই।
17
রাস্ত্রিয় কৃশি বিকাস য়োজনা (আর.কে.ভি.ৱাই)
স্কিম অসিনা লৌমীশিংদা ক্বালিতী লৈবা ইনপুৎশিং, মার্কেৎ ফেসিলিতীশিং সপ্লাই তৌবদা মতেং পাংলিবা লৌউ-শিংউ অমসুং মরী লৈনবা সরক্তরশিংদা প্রি অমসুং পোস্ত-হর্ভেস্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা মীৎয়েং থম্মি। মসিনা লোকেল ফার্মরশিংগী মথৌ তাবশিং অমসুং লৌউ-শিংউ অমদি মরী লৈনবা সেক্তরশিংদা এক্তিবিতী কয়াদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংদুনা প্রোজেক্তশিং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা রাজ্যশিংদা ফেক্সিবিলিতী অমসুং ওতোনোমী পীরি। স্কিম অসিনা লৌউ-শিংউ অমসুং মরী লৈনবা সরক্তরশিংদা অমসুং লৌমীশিংগী শেন্থোক্কী অপুনবা গ্রোথ হেনগৎহন্নবা তোঙান-তোঙানবা এক্তিবিতীশিংদা পায়খৎনবা লৌউ-শিংউ অমসুং মরী লৈনবা সরক্তরশিংদা রিসোর্সশিংগী অৱাৎপা মেনখৎকনি শেলগী তেংবাং পীনবা পান্দম থম্মি। স্কিম অসিগী এলোকেসন অসি ২০২২-২৩গী মনুংদা লুপা করোর ৩০৩১.০৮ ওই।
18.
নেস্নেল মিসন ওন ইফিবল ওইল্স (এন.এম.ই.ও)-ওইল পাম
নেস্নেল মিসন ওন ইদিবল ওইল (এন.এম.ই.ও.) -ওয়েল পাম (এন.এম.ই.ও.-ও.পি.) অসি ২০২১-২২গী মনুংদা লৈবাক অসিদা ইদিবল ওইলশিং ফংহন্নবা পান্দম থমদুনা হৌদোকখ্রে। মসিগী পান্দমদি ওল পামগী লম পাকথোক চাউথোকহনবা, সি.পি.ও.গী পোত্থোক হেনগৎহনবা অমসুং ইদিবল ওইলগী ইম্পোর্তকী পোৎলুম হন্থহনবা অসিনি। মিসন অসিনা ওল পাম পাম্বী থাবগী মখাদা অহেনবা লম হেক্তর লাখ ৬.৫ ফংহল্লগনি। ভারত সরকারনা লুপা করোর ১০,০০০গী শেনফম অমা এপ্রুভ তৌখ্রে। চহি ২০২৪-২৫গী মনুংদা ওল পামগী মহৈ-মরোং থাবগী লম হেক্তর লাখ ১.৪১ কভরেজ তৌনবা সেন্ত্রেল শেয়র ওইনা লুপা লাখ ৯১,৫৯১.২৭ পীগনি।
19.
মার্কেৎ ইন্তরভেন্সন স্কিম এন্দ প্রাইস সপোর্ত স্কিম (এম.আই.এস.-পি.এস.এস)
লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাং মন্ত্রালয়না হৱায়, ওইল সীদ অমসুং কোপ্রাগী পোৎ-চৈ পুথোক্নবগীদমক প্রাইস সপোর্ত স্কিম (পি.এস.এস.) ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। প্রাইস সপোর্ত স্কিম (পি.এস.এস.)কী মখাদা মহৌশানা পথ—পুমথগনবা লৌউ-শিংউ অমসুং হোর্তিকলচরগী পোৎলমশিং প্রোক্যুর তৌনবগীদমক মার্কেত ইন্তরেন্স স্কিম (এম.আই.এস.) কোনশিন্দে। ইন্তরভেন্সনগী পান্দমদি মমলশিংনা শেন্মিৎলোনগী থাক অমসুং পোত্থোক পুথোকপগী শেনফমদগী হন্থরকপা মতমদা পিক এরাইভল পেরিওদ মনুংদা বাম্পর ক্রোপ অমা লৈরকপা তারবদি হায়রিবা পোৎলমশিং অসি থাবা মীওইশিংবু অৱাবা তারবা মতমদা ঙাকশেল পীবা অসিনি।
20.
নেস্নেল বেম্বু মিসন (এন.বি.এম)
লৌউ-শিংউগী শেন্থোক হেনগৎহন্নবা অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী মায়োক্তা রেসিলিয়েন্সকী মায়কৈদা মতেং পাংনবা অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংগী ক্বালিতী লৈবা রো মেতরিএল মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা নন-ফোরেস্ত সরকার অমসুং প্রাইবেৎ লমশিংদা বেম্বু প্লান্তেসনগী লম হেনগৎহনবা।
21.
নেস্নেল বিকিপ্পিং এন্দ হনি মিসন (এন.বি.ঐচ.এম.),
নেস্নেল বিকিপ্পিং এন্দ হনি মিসন (এন.বি.ঐচ.এম.) অসি ২০২০দা আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী শরুক অমা ওইনা হৌদোকখ্রে। ২০২০-২০২১দগী ২০২২-২০২৩ ফাওবগী মতমগী ওইনা বিকিপ্পিং সেক্তরগীদমক লুপা করোর ৫০০গী এলোকেসন তৌখ্রে। স্কিমশিং অসি ২০২৩-২৪দগী ২০২৫-২৬ ফাওবা মখা তানা চৎথনবা অয়াবা পীখ্রে। মসিগী অপুনবা শেনফম লুপা করোর ৩৭০ ওইগনি।
22.
মিসন ওর্গানিক ভেল্যু চেন দিবেলপমেন্ত ফোর নোর্থ ইস্তর্ন রিজন
এম.ও.ভি.সি.দি.এন.ই.আর. স্কিম অসিনা মসিনা লৌমীশিংগা কঞ্জুমরশিংগা শম্নহন্নবা অমসুং ইনপুতশিং, সিদশিং, সর্তিফিকেসনদগী হৌরগা অৱাং নোংপোক লমদম (অরুনাচল প্রদেশ, অসাম, মনিপুর, মেঘালয়, মিজোরাম, নাগালেন্দ, সিক্কিম, অমসুং ত্রিপুরা)দা কল্লেক্সন, এগ্রিগেসন, প্রোসেসিং, মার্কেতিং অমসুং ইনিসিএতিবশিংগী ব্রান্দ বিল্দিং তৌনবা কম্মোদিতী-স্পেসিফিক, কন্সেন্ত্রেতেদ, সর্তিফাই তৌরবা ওর্গানিক প্রদক্সন ক্লস্তরশিং ভেল্যু চেন মোদতা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি।
ই-পাউ অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী রামনাথ থাকুরনা পীখিবনি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
New Schemes to increase the income of farmers
30 JUL 2024 6:31PM by PIB Delhi
Government of India is implementing various schemes and programmes for the welfare of farmers in the country. Some of the recently launched schemes include Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi Yojana (PM-KISAN), Pradhan Kisan Mantri Maan Dhan Yojana (PM-KMY), Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY), Agriculture Infrastructure Fund (AIF), National Beekeeping & Honey Mission (NBHM), Formation and promotion of 10,000 FPOs, National Mission on Edible Oils – Oil Palm (NMEO-OP) etc. A brief of major beneficiary oriented schemes, including recently launched ones, being implemented by the Department of Agriculture and farmers’ Welfare is given at below:
Brief details of major schemes implemented by the Department of Agriculture and Farmers Welfare
Sl
No
Name of the Scheme
Purpose
1
Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN)
PM-KISAN is a central sector scheme launched on 24th February 2019 to supplement financial needs of land holding farmers, subject to exclusions. Under the scheme, financial benefit of Rs 6000/- per year is transferred in three equal four-monthly installments into the bank accounts of farmers' families across the country, through Direct Benefit Transfer (DBT) mode.
2
Pradhan Mantri Kisan Maandhan Yojana (PM-KMY)
In order to provide financial support and security to the most vulnerable farmer families, Government launched Pradhan Mantri Kishan Maandhan Yojana w.e.f. 12.09.2019 to provide pension benefits to small and marginal farmers. PM KMY is meant for Small and Marginal Farmers falling in the entry age between 18 to 40 years having cultivable land up to 2 hectares The scheme seeks to provide Rs 3,000/- monthly pension to the Small and Marginal Farmers once they attain 60 years of age.
3
Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY)
PMFBY was launched in 2016 in order to provide a simple and affordable crop insurance product to ensure comprehensive risk cover for crops to farmers against all non-preventable natural risks from pre-sowing to post-harvest and to provide adequate claim amount. The scheme is demand driven and available for all farmers.
4
Interest Subvention Scheme (ISS)
The Interest Subvention Scheme (ISS) provides concessional short term agri-loans to the farmers practicing crop husbandry and other allied activities like animal husbandry, dairying and fisheries. ISS is available to farmers availing short term crop loans upto Rs.3.00 lakh at an interest rate of 7% per annum for one year. Additional 3% subvention is also given to the farmers for prompt and timely repayment of loans thus reducing the effective rate of interest to 4% per annum. The benefit of ISS is also available for post-harvest loans against Negotiable Warehouse Receipts (NWRs) on crop loans for a further period of six months post-harvest to small and marginal farmers having Kisan Credit Cards (KCCs), on occurrence of natural calamities and severe natural calamities.
5
Agriculture Infrastructure Fund (AIF)
In order to address the existing infrastructure gaps and mobilize investment in agriculture infrastructure, Agri Infra Fund was launched under Aatmanirbhar Bharat Package. AIF was introduced with a vision to transform the agriculture infrastructure landscape of the country. The Agriculture Infrastructure Fund is a medium - long term debt financing facility for investment in viable projects for post-harvest management infrastructure and community farming assets through interest subvention and credit guarantee support. The Fund of Rs. 1 lakh crore under the scheme will be disbursed from FY 2020-21 to FY2025-26 and the support under the scheme will be provided for the duration of FY2020-21 to FY2032-33.
Under the scheme, Rs. 1 Lakh Crore will be provided by banks and financial institutions as loans with interest subvention of 3% per annum and credit guarantee coverage under CGTMSE for loans up to Rs. 2 Crores. Further, each entity is eligible to get the benefit of the scheme for up to 25 projects located in different LGD codes.
Eligible beneficiaries include Farmers, Agri-entrepreneurs, Start-ups, Primary Agricultural Credit Societies (PACS), Marketing Cooperative Societies, Farmer Producers Organizations(FPOs), Self Help Group (SHG), Joint Liability Groups (JLG), Multipurpose Cooperative Societies, Central/State agency or Local Body sponsored Public Private Partnership Projects, State Agencies, Agricultural Produce Market Committees (Mandis), National & State Federations of Cooperatives, Federations of FPOs (Farmer Produce Organizations) and Federations of Self Help Groups (SHGs).
6
Formation & Promotion of new 10,000 FPOs
The Government of India has launched the Central Sector Scheme (CSS) for “Formation and Promotion of 10,000 Farmer Producer Organizations (FPOs)” in the year 2020. The scheme has a total budgetary outlay of Rs.6865 crores. Formation & promotion of FPOs are to be done through Implementing Agencies (IAs), which further engage Cluster Based Business Organizations (CBBOs) to form & provide professional handholding support to FPOs for a period of 5 years.
FPOs get a financial assistance upto Rs 18.00 lakh per FPO for a period of 03 years. In addition to this, provision has been made for matching equity grant upto Rs. 2,000 per farmer member of FPO with a limit of Rs. 15.00 lakh per FPO and a credit guarantee facility upto Rs. 2 crore of project loan per FPO from eligible lending institution to ensure institutional credit accessibility to FPOs. Suitable provisions have been made for training and skill development of FPOs.
1. FPOs are onboarded on National Agriculture Market (e-NAM) platform which facilitate online trading of their agricultural commodities through transparent price discovery method to enable FPOs to realize better remunerative prices for their produce.
7
Per Drop More Crop (PDMC)
Per Drop More Crop scheme mainly focuses on water use efficiency at farm level through precision/micro irrigation. Besides promoting precision irrigation (drip and sprinkler irrigation systems) and better on-farm water management practices to optimize the use of available water resources, this component also supports micro level water storage or water conservation/management activities to supplement micro irrigation.
8
Sub-Mission on Agriculture Extension (SMAE)
The scheme aims at making the extension system farmer driven and farmer accountable by disseminating technology to farmers through new institutional arrangements viz. Agricultural Technology Management Agency (ATMA) at district level to operationalize extension reforms in a participatory mode.
9
Sub-Mission on Agriculture Mechanization (SMAM)
Sub Mission on Agricultural Mechanization (SMAM) is being implemented w.e.f April, 2014 which aims at catalyzing an accelerated but inclusive growth of agricultural mechanization in India with the objectives of Increasing the reach of farm mechanization to small and marginal farmers and to the regions where availability of farm power is low, Promoting ‘Custom Hiring Centres' to offset the adverse economies of scale arising due to small landholding and high cost of individual ownership, Creating hubs for hi-tech& high value farm equipments, Creating awareness among stakeholders through demonstration and capacity building activities and Ensuring performance testing and certification at designated testing centers located all over the country.
10
Sub-Mission on Seed and Planting Material (SMSP)
SMSP covers the entire gamut of seed production chain, from production of nucleus seed to supply of certified seeds to the farmers, to provide support for creation of infrastructure conducive for development of the seed sector, support to the public seed producing organisations for improving their capacity and quality of seed production, create dedicated seed bank to meet unforeseen circumstances of natural calamities, etc.
11
Paramparagat Krishi
Vikas Yojana (PKVY)
Paramparagat Krishi Vikas Yojana (PKVY) aims at development of sustainable models of organic farming through a mix of traditional wisdom and modern science to ensure long term soil fertility build-up, resource conservation and helps in climate change adaptation and mitigation. It primarily aims to increase soil fertility and thereby helps in production of healthy food through organic practices without the use of agro-chemicals.
12
National Food Security Mission (NFSM)
The Mission aims at increasing production of rice, wheat, pulses coarse cereals (maize & barley), nutri-cereals (jowar, bajra, ragi& other small millets) and commercial crops (jute, cotton & sugarcane) and oilseeds through area expansion and productivity enhancement in a sustainable manner in the identified districts of the country.
13
Integrated Scheme for Agriculture Marketing (ISAM)
ISAM supports state governments in governing the agricultural produce marketing through creation and improvement of market structures, capacity building and generating access to market information. During 2017-18, National Agriculture Market Scheme popularly known as e-NAM scheme has also been made part of the same. 1389 mandis of 23 States and 04 UTs have been integrated to e-NAM platform.
14
Mission for Integrated Development of Horticulture (MIDH)
Mission for Integrated Development of Horticulture (MIDH), a Centrally Sponsored Scheme was launched during 2014-15 for holistic growth of the horticulture sector covering fruits, vegetables, root and tuber crops, mushrooms, spices, flowers, aromatic plants, coconut, cashew, cocoa and Bamboo.
15
Soil Health Card (SHC)
Soil Health Card is used to assess the current status of soil health and, when used over time, to determine changes in soil health that are affected by land management. A Soil Health Card displays soil health indicators and associated descriptive terms. The indicators are typically based on farmers' practical experience and knowledge of local natural resources. The card lists soil health indicators that can be assessed without the aid of technical or laboratory equipment.
16
Rainfed Area Development (RAD)
The Scheme aims to promote integrated farming systems by focusing on multi-cropping, crop rotation and allied activities like livestock, apiculture etc. Integrated farming systems helps in minimizing adverse impact of crop failure through diversified systems thereby enhancing production and productivity of rainfed area and helping in sustaining the income of small and marginal farmers even in climatic variability.
17
Rastriya Krishi Vikas
Yojana (RKVY)
The scheme focuses on creation of pre & post-harvest infrastructure in agriculture and allied sectors that help in supply of quality inputs, market facilities, etc to farmers. It provides flexibility and autonomy to states to implement projects as per the local farmers' needs and priorities from a bouquet of activities in agriculture and allied sectors. The scheme aims to fill the resources gap of agriculture and allied sectors by providing financial support to states for undertaking various activities to increase in overall growth of agriculture and allied sectors and farmers' income. Allocation for the scheme during 2022-23 is Rs 3031.08 crore.
18.
National Mission on Edible Oils (NMEO)-Oil Palm
National Mission on Edible Oil (NMEO)-Oil Palm (NMEO-OP) has been launched during the year 2021-22 with the aim to enhance the edible oils availability in the country by harnessing Oil Palm area expansion, increasing CPO production and to reduce the import burden on edible oil. The Mission will bring additional area of 6.5 lakh ha under Oil Palm plantation. Government of India has approved Rs. 91,591.27 lakhs as Central Share for the coverage of 1.41 lakh ha. area under Oil Palm cultivation during the year 2024-25.
19.
Market Intervention Scheme and Price support Scheme (MIS-PSS)
Ministry of Agriculture & Farmers Welfare implements the Price Support Scheme (PSS) for procurement of pulses, oilseeds and copra. Market Intervention Scheme (MIS) for procurement of agricultural and horticultural commodities which are perishable in nature and are not covered under the Price Support Scheme (PSS). The objective of intervention is to protect the growers of these commodities from making distress sale in the event of a bumper crop during the peak arrival period when the prices tend to fall below economic levels and cost of production.
20.
National Bamboo Mission (NBM)
To increase the area under bamboo plantation in non-forest Government and private lands to supplement farm income and contribute towards resilience to climate change as well as availability of quality raw material requirement of industries.
21.
National beekeeping and Honey Mission (NBHM)
A National Beekeeping and Honey Mission (NBHM) has been launched in 2020 as part of the Atma Nirbhar Bharat Abhiyan. Rs. 500 crore for the period 2020-2021 to 2022-2023 has been allocated for beekeeping sector. The schemes is approved for further continuation from 2023-24 to 2025-26 with total balance outlay of Rs. 370 crores.
22.
Mission Organic Value Chain Development for North Eastern Region
The MOVCDNER scheme aims at development of commodity specific, concentrated, certified organic production clusters in value chain mode to link growers with consumers and to support the development of entire value chain starting from inputs, seeds, certification, to the creation of facilities for collection, aggregation, processing, marketing and brand building initiative in Northeast Region (Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Sikkim, and Tripura).
This information was given by the Union Minister of State for Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Ramnath Thakur in a written reply in Lok Sabha today.