Ministry of Law and Justice
Lok Adalats organized by Legal Services Institutions in order to reduce the pendency of cases in courts and also to settle the disputes at pre-litigation stage
LOK ADALATS
02 AUG 2024 2:45PM by PIB Delhi
State/UT-wise and year-wise details of number of Lok Adalats organized and cases disposed of by National Lok Adalats, State Lok Adalats and Permanent Lok Adalats (Public Utility Services) during the last three years and the current year is at Annexure-A, Annexure-B and Annexure-C respectively.
Lok Adalats are organized by Legal Services Institutions at such intervals as it deems fit in order to reduce the pendency of cases in courts and also to settle the disputes at pre-litigation stage. Lok Adalats are not a permanent establishment and handle pending court cases as referred to it by the respective courts. Since Lok Adalats are not permanent in nature, all unsettled cases, are reverted back to the respective courts and hence do not remain pending with Lok Adalats. It is mentioned that no specific disposal target is fixed prior to organization of any type of Lok Adalat.
The Government has released the following grant-in-aid to National Legal Services Authority (NALSA) during the last three years and the current year (till July, 2024) for implementing legal aid programmes through State Legal Services Authorities:
(Rs. In Crore)
Year
Funds Released
2021-22
145
2022-23
190
2023-24
400
2024-25
83
Total
818
The State Legal Services Authorities have been issued guidelines/ directions by National Legal Services Authority (NALSA) vide National Legal Services Authority (Lok Adalat) Regulations, 2009 to organise more Lok Adalats so that pendency of cases could be reduced. Further in view of Covid, E-Lok Adalat was conceptualized which significantly improved access to justice for people who were otherwise unable to participate in the Lok Adalats. The first E-Lok Adalat was held on 27.06.2020 and since then E-Lok Adalats have been organized in 28 States / UTs, wherein 902.96 lakh cases were taken up out of which 96.90 lakh cases were disposed of.
Every year, NALSA issues calendar for organising National Lok Adalats. During the year 2024, National Lok Adalats were held on 9th March & 11th May. National Lok Adalats are further scheduled to be held on 14th September & 14th December of 2024. State Lok Adalats are organised by State Legal Services Authorities as per the local conditions and needs.
Annexure-A
Statement containing the information of cases disposed (both Pre-litigative and Pending cases) in National Lok Adalats during the last three years and current year viz, 2021, 2022, 2023 and 2024 (upto June, 2024).
S.No.
Name of the State/UT Authority
2021
2022
2023
2024
Cases disposed of
Cases disposed of
Cases disposed of
Cases disposed of
1
Andaman & Nicobar Islands
3997
3310
1536
1536
2
Andhra Pradesh
122839
647956
671612
55729
3
Arunachal Pradesh
1054
1071
990
445
4
Assam
39642
113989
164445
77724
5
Bihar
151620
305483
357765
99758
6
Chandigarh
16833
15569
63764
14811
7
Chhattisgarh
134548
1125318
1664237
642364
8
Dadra & Nagar Haveli
172
1323
982
45
9
Daman & Diu
113
215
19650
1158
10
Delhi
154992
535025
671278
344040
11
Goa
1680
3934
3505
1781
12
Gujarat
748722
1185571
1863177
1040081
13
Haryana
123413
673487
985650
535751
14
Himachal Pradesh
35556
111150
150181
63587
15
Jammu & Kashmir
166544
390496
404665
265955
16
Jharkhand
232473
1121405
2822947
961313
17
Karnataka
1277856
3444607
14840452
2900312
18
Kerala
68681
136101
57726
25630
19
Ladakh
1463
1444
1781
737
20
Lakshadweep
7
129
41
27
21
Madhya Pradesh
347333
419776
536105
213666
22
Maharashtra
2440375
4754239
3543736
1245202
23
Manipur
794
1343
437
410
24
Meghalaya
852
956
680
464
25
Mizoram
790
4432
4087
599
26
Nagaland
941
888
801
401
27
Odisha
35557
337065
348288
297959
28
Puducherry
5084
6405
6297
2242
29
Punjab
138175
392256
760712
512269
30
Rajasthan
286834
4572315
16586071
2475175
31
Sikkim
110
232
126
22
32
Tamil Nadu
191604
447536
355762
160786
33
Telangana
349902
1611677
5591849
12159965
34
Tripura
1070
4814
15724
20191
35
Uttar Pradesh
5551793
18698973
31644594
9483008
36
Uttarakhand
20882
67438
85032
35127
37
West Bengal
133736
788082
1115532
723129
Grand Total
12788037
41926010
85342217
34363399
Annexure-B
Statement containing the information of cases disposed of (both Pre-litigative and Pending cases) in the State Lok Adalats and benches constituted during the last three years and the current year viz. 2021-22, 2022-23, 2023-24 and 2024-25 (upto June, 2024).
S.No.
Name of the State/UT Authority
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25
No. of Benches constituted
Cases Disposed of
No. of Benches constituted
Cases Disposed of
No. of Benches constituted
Cases Disposed of
No. of Benches constituted
Cases Disposed of
1
Andaman & Nicobar Islands
0
0
0
0
0
0
0
0
2
Andhra Pradesh
4874
12123
4999
6720
80
1825
0
0
3
Arunachal Pradesh
24
91
1
4
0
0
0
0
4
Assam
136
13672
0
0
0
0
0
0
5
Bihar
1
6
9
574
0
0
0
0
6
Chandigarh
69
37
30
538
32
1413
0
0
7
Chhattisgarh
187
228
124
139
0
0
0
0
8
Dadra & Nagar Haveli
0
0
0
0
0
0
0
0
9
Daman & Diu
0
0
0
0
0
0
0
0
10
Delhi
250
147103
60
11094
198
123151
0
0
11
Goa
30
3209
43
1308
13
245
1
0
12
Gujarat
5157
15546
3805
19717
12
244
762
3994
13
Haryana
54762
115797
43135
230018
92
29196
0
0
14
Himachal Pradesh
260
22031
142
4198
59
2880
14
727
15
Jammu & Kashmir
24
3271
225
76683
134
28170
65
25869
16
Jharkhand
1310
22954
1523
10868
1495
33718
418
652058
17
Karnataka
412
2524
229
2632
0
0
0
0
18
Kerala
302
19226
607
23246
657
26231
12
134
19
Ladakh
4
32
4
240
0
0
0
0
20
Lakshadweep
0
0
3
3
1
1
0
0
21
Madhya Pradesh
808
4110
1242
5367
1472
48996
351
787
22
Maharashtra
6
28
30
341
38
580
0
0
23
Manipur
0
0
4
43
0
0
0
0
24
Meghalaya
23
89
0
0
0
0
0
0
25
Mizoram
17
204
41
1202
12
94
16
173
26
Nagaland
0
0
0
0
0
0
0
0
27
Odisha
12
326
6
112422
3
244230
0
0
28
Puducherry
42
262
47
743
38
492
1
12
29
Punjab
339
1108
6
15
154
2268
0
0
30
Rajasthan
786
845
1202
1628
1086
1039
285
335
31
Sikkim
110
636
150
887
143
784
39
118
32
Tamil Nadu
759
13066
1295
16369
1336
34744
173
1756
33
Telangana
2827
7363
2604
25365
2474
171817
648
9462
34
Tripura
93
11624
19
2492
62
25637
0
0
35
Uttar Pradesh
57
31414
30
259125
172
411941
74
1096
36
Uttarakhand
25
8605
125
26498
102
17407
20
1954
37
West Bengal
774
74999
454
10830
0
0
0
0
Grand Total
74480
532529
62194
851309
9865
1207103
2879
698475
Annexure-C
Statement containing the information of number of sittings of Permanent Lok Adalats (Public Utility Services) and cases settled in these sittings during the last three years and current year viz. 2021-22, 2022-23, 2023-24 and 2024-25 (upto June, 2024).
S. No
Name of the State/UT Authority
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25
Sitting During the year
Cases settled during the year
Sitting During the year
Cases settled during the year
Sitting During the year
Cases settled during the year
Sitting During the year
Cases settled during the year
1
Andaman & Nicobar Islands
0
0
0
0
0
0
0
0
2
Andhra Pradesh
927
1406
1058
558
1349
1134
350
399
3
Arunachal Pradesh
0
0
0
0
0
0
0
0
4
Assam
141
56
213
56
195
97
34
6
5
Bihar
482
221
313
157
0
0
0
0
6
Chandigarh
240
687
241
10945
239
11511
60
1761
7
Chhattisgarh
1045
1199
1224
2028
1174
6749
279
63
8
Dadra & Nagar Haveli
0
0
0
0
0
0
0
0
9
Daman & Diu
0
0
0
0
0
0
0
0
10
Delhi
791
17395
773
18682
781
19337
205
4805
11
Goa
2
0
0
0
0
0
1
20
12
Gujarat
9
2238
1
8
0
0
0
0
13
Haryana
3547
30960
3416
72440
3659
107362
911
17126
14
Himachal Pradesh
9
11
0
0
0
0
0
0
15
Jammu & Kashmir
0
0
0
0
0
0
0
0
16
Jharkhand
5144
32514
6216
26154
5826
35715
1625
3822
17
Karnataka
1292
5371
904
4588
603
4190
249
485
18
Kerala
212
1104
226
2564
415
1527
121
81
19
Ladakh
0
0
0
0
0
0
0
0
20
Lakshadweep
0
0
0
0
0
0
0
0
21
Madhya Pradesh
886
574
1176
608
1071
409
213
67
22
Maharashtra
918
765
1017
1208
1023
485
240
260
23
Manipur
0
0
0
0
0
0
0
0
24
Meghalaya
0
0
0
0
0
0
0
0
25
Mizoram
0
0
0
0
0
0
0
0
26
Nagaland
0
0
0
0
0
0
0
0
27
Odisha
742
1561
753
1612
1041
1891
308
446
28
Puducherry
0
0
0
0
0
0
0
0
29
Punjab
4538
9967
4902
14545
4969
20279
1263
4311
30
Rajasthan
2960
3228
4435
5072
4230
5799
1276
1083
31
Sikkim
0
0
0
0
0
0
0
0
32
Tamil Nadu
671
272
1121
528
1119
427
268
89
33
Telangana
108
6674
118
7540
104
12746
18
4405
34
Tripura
44
81
70
162
97
157
34
15
35
Uttar Pradesh
3961
1087
3720
1173
4476
2516
1017
366
36
Uttarakhand
484
765
590
510
649
432
187
104
37
West Bengal
0
0
0
0
0
0
0
0
Grand Total
29153
118136
32487
171138
33020
232763
8659
39714
This information was given by the MINISTER OF STATE (INDEPENDENT CHARGE) OF THE MINISTRY OF LAW AND JUSTICE; AND MINISTER OF STATE IN THE MINISTRY OF PARLIAMENTARY AFFAIRS, SHRI ARJUN RAM MEGHWAL in a written reply in the LOK SABHA today.

লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়
কোর্তশিংদা কেসশিং পন্দুনা লৈবা হন্থহন্নবা অমসুং কেস তৌনদ্রিঙৈদা য়ানদবশিং য়াশিন্নবা পুরক্নবা লিগেস সর্বিস ইন্সতিতুসনশিংনা লোক অদালতশিং পাংথোক্লে
লোক অদালতশিং
02 AUG 2024 2:45PM by PIB Imphal
হৌখিবা চহি অহুম অমসুং চৎলিবা চহি অসিদা নেসনেল লোক অদালতশিং, স্তেৎ লোক অদালতশিং অমসুং পর্মনেন্ত লোক অদালতশিংদা পাংথোকখিবা লোক অদালতশিং অমসুং লোইশিনখিবা কেসশিংগী রাজ্য/য়ু.তিশিংগী অমসুং চহি-চহগী অকুপ্পা মরোলশিং এন্নেক্সর-এ, বি অমসুং সিদা পীরে।
কোর্তশিংদা কেসশিং পন্দুনা লৈবা হন্থহন্নবা অমসুং কেস তৌনদ্রিঙৈদা য়ানদবশিং য়াশিন্নবা পুরক্নবা সর্বিস ইন্সতিতুসনশিংনা লোক অদালতশিং পাংথোকপনি। লোক অদালতশিং অসি লেংদবা অমা নত্তে অমসুং মসিদা মরী লৈনবা কোর্তশিংনা পীরকপা পন্দুনা লৈরিবা কেসশিং পায়বনি অমসুং মরম অসিনা মসিদা কেসশিং পন্দুনা লৈতে। মখল অমতগী লোক অদালতশিং পাংথোক্ত্রিঙৈদা অকক্নবা লোইশিনগদবা কেস মশিং থমদে।
স্তেৎ লিগেল সর্বিসেস ওথোরিতিশিংগী খুৎথাংদা লিগেল এদ প্রোগ্রামশিং পাংথোক্নবা হৌখিবা চহি অহুম অমসুং চৎলিবা চহি (জুলাই2024 ফাওবদা) সরকারনা নেসনেল লিগেল সর্বিসেস ওথোরিতিশিংদা মখাগী গ্রান্ত-ইন-এদশিং পীখ্রে:
(লুপা করোর )
চহি
থাদোকখিবা ফন্দশিং
2021-22
145
2022-23
190
2023-24
400
2024-25
83
অপুনবা
818
কেসশিং পন্দুনা লৈবা হন্থহন্নবা লোক অদালতশিং শীন্নবা নেসনেল লিগেল সর্বিসেস ওথোরিতি(লোক অদালত) রিগুলেসন্স,2009 গী মতুংইন্না নেসনেল লিগেল সর্বিসেস ওথোরিতিনা স্তেৎ লিগেল সর্বিসেস ওথোরিতিশিংদা চৎন-কাংলোনশিং পীরি। কোবিদকী য়েংলগা, ই-লোক অদালত পাংথোক্তুনা লোক অদালতশিং শরুক য়াবা ঙমদবা মীওইশিং অচুম্বা ৱায়েন ফংহনবা ঙমহল্লে। অহানবা ই-লোক অদালত 27.06.2020 দা পাংথোকখি অমসু রাজ্য/য়ু.তি 28 দা ই-লোক অদালতশিং পাংথোকক্রে অমসুং কেস লাখ 902.96 লৌখৎপদা কেস লাখ 96.90 লোইনশিনখ্রে।
চহি খুদিংগী নেসনেল লিগেল সর্বিসেস ওথোরিতিনা নেসনেল লোক অদালতশিং পাংথোক্নবা কেলেন্দর পীরি। 2024 মনুংদা মার্চ 9 অমসুং মে 11 দা নেসনেল লোক অদালতশিং পাংথোকখ্রে। 2024 গী সেপ্তেম্বর 14 অমসুং দিশেম্বর 14 দা নেসনেল লোক অদালতশিং পাংথোক্কনি। লমদম অমগী ফিবমশিং অমসুং দরকার ওইবগী মতুংইন্না স্তেৎ লিগেল সর্বিসেস ওথোরিতিনা স্তেৎ লোক অদালতশিং পাংথোক্কনি।
এন্নেক্সর-এ
ৱারোল অসিদা হৌখিবা চহি অহুম অমসুং চৎলিবা চহি হায়বদি 2021, 2022, 2023 অমশুং 2024 (জুন,2024 ফাওবা) মনুংদা নেসনেল লোক অদালাতশিংদা লোইশিনখ্রবা কেসশিংগী (কেস থেংনদ্রিঙৈ অমসুং পন্দুনা লৈরকপা কেসশিং অনিমক) ই-পাউ য়াওরে।
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
2021
2022
2023
2024
লোইশিনখ্রবা কেসশিং
লোইশিনখ্রবা কেসশিং
লোইশিনখ্রবা কেসশিং
লোইশিনখ্রবা কেসশিং
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
3997
3310
1536
1536
2
অন্ধ্র প্রদেস
122839
647956
671612
55729
3
অরুনাচল প্রদেস
1054
1071
990
445
4
অসাম
39642
113989
164445
77724
5
বিহার
151620
305483
357765
99758
6
চান্দিগর
16833
15569
63764
14811
7
ছতিসগর
134548
1125318
1664237
642364
8
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি
172
1323
982
45
9
দমন অমসুং দিয়ু
113
215
19650
1158
10
দিল্লি
154992
535025
671278
344040
11
গৱা
1680
3934
3505
1781
12
গুজরাত
748722
1185571
1863177
1040081
13
হরিয়ানা
123413
673487
985650
535751
14
হিমাচল প্রদেস
35556
111150
150181
63587
15
জে অমসুং কে
166544
390496
404665
265955
16
ঝারখন্দ
232473
1121405
2822947
961313
17
কর্নাতকা
1277856
3444607
14840452
2900312
18
কেরলা
68681
136101
57726
25630
19
লাদাখ
1463
1444
1781
737
20
লাক্ষদ্বিপ
7
129
41
27
21
মধ্য প্রদেস
347333
419776
536105
213666
22
মহারাস্ত্রা
2440375
4754239
3543736
1245202
23
মনিপুর
794
1343
437
410
24
মেঘালয়
852
956
680
464
25
মিজোরম
790
4432
4087
599
26
নাগালেন্দ
941
888
801
401
27
ওরিসা
35557
337065
348288
297959
28
পুদুচেরি
5084
6405
6297
2242
29
পঞ্জাব
138175
392256
760712
512269
30
রাজস্থান
286834
4572315
16586071
2475175
31
সিক্কিম
110
232
126
22
32
তামিলনাদু
191604
447536
355762
160786
33
তেলঙ্গানা
349902
1611677
5591849
12159965
34
ত্রিপুরা
1070
4814
15724
20191
35
উত্তর প্রদেস
5551793
18698973
31644594
9483008
36
উত্তরখন্দ
20882
67438
85032
35127
37
নোংচুপ বেঙ্গল
133736
788082
1115532
723129
অপুনবা
12788037
41926010
85342217
34363399
এন্নেক্সর-বি
ৱারোল অসিদা হৌখিবা চহি অহুম অমসুং চৎলিবা চহি হায়বদি 2021-22, 2022-23, 2023-24 অমশুং 2024-25 (জুন,2024 ফাওবা) মনুংদা স্তেৎ লোক অদালাতশিং অমসুং বেঞ্চশিংদা লোইশিনখ্রবা কেসশিংগী (কেস থেংনদ্রিঙৈ অমসুং পন্দুনা লৈরকপা কেসশিং অনিমক) ই-পাউ য়াওরে।
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25
শেমখিবা বেঞ্চ মশিং
লোইশিনখ্রবা কেসশিং
শেমখিবা বেঞ্চ মশিং
লোইশিনখ্রবা কেসশিং
শেমখিবা বেঞ্চ মশিং
লোইশিনখ্রবা কেসশিং
শেমখিবা বেঞ্চ মশিং
লোইশিনখ্রবা কেসশিং
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
0
0
0
0
0
0
0
0
2
অন্ধ্র প্রদেস
4874
12123
4999
6720
80
1825
0
0
3
অরুনাচল প্রদেস
24
91
1
4
0
0
0
0
4
অসাম
136
13672
0
0
0
0
0
0
5
বিহার
1
6
9
574
0
0
0
0
6
চান্দিগর
69
37
30
538
32
1413
0
0
7
ছতিসগর
187
228
124
139
0
0
0
0
8
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি
0
0
0
0
0
0
0
0
9
দমন অমসুং দিয়ু
0
0
0
0
0
0
0
0
10
দিল্লি
250
147103
60
11094
198
123151
0
0
11
গৱা
30
3209
43
1308
13
245
1
0
12
গুজরাত
5157
15546
3805
19717
12
244
762
3994
13
হরিয়ানা
54762
115797
43135
230018
92
29196
0
0
14
হিমাচল প্রদেস
260
22031
142
4198
59
2880
14
727
15
জে অমসুং কে
24
3271
225
76683
134
28170
65
25869
16
ঝারখন্দ
1310
22954
1523
10868
1495
33718
418
652058
17
কর্নাতকা
412
2524
229
2632
0
0
0
0
18
কেরলা
302
19226
607
23246
657
26231
12
134
19
লাদাখ
4
32
4
240
0
0
0
0
20
লাক্ষদ্বিপ
0
0
3
3
1
1
0
0
21
মধ্য প্রদেস
808
4110
1242
5367
1472
48996
351
787
22
মহারাস্ত্রা
6
28
30
341
38
580
0
0
23
মনিপুর
0
0
4
43
0
0
0
0
24
মেঘালয়
23
89
0
0
0
0
0
0
25
মিজোরম
17
204
41
1202
12
94
16
173
26
নাগালেন্দ
0
0
0
0
0
0
0
0
27
ওরিসা
12
326
6
112422
3
244230
0
0
28
পুদুচেরি
42
262
47
743
38
492
1
12
29
পঞ্জাব
339
1108
6
15
154
2268
0
0
30
রাজস্থান
786
845
1202
1628
1086
1039
285
335
31
সিক্কিম
110
636
150
887
143
784
39
118
32
তামিলনাদু
759
13066
1295
16369
1336
34744
173
1756
33
তেলঙ্গানা
2827
7363
2604
25365
2474
171817
648
9462
34
ত্রিপুরা
93
11624
19
2492
62
25637
0
0
35
উত্তর প্রদেস
57
31414
30
259125
172
411941
74
1096
36
উত্তরখন্দ
25
8605
125
26498
102
17407
20
1954
37
নোংচুপ বেঙ্গল
774
74999
454
10830
0
0
0
0
অপুনবা
74480
532529
62194
851309
9865
1207103
2879
698475
এন্নেক্সর-সি
ৱারোল অসিদা হৌখিবা চহি অহুম অমসুং চৎলিবা চহি হায়বদি 2021-22, 2022-23, 2023-24 অমশুং 2024-25 (জুন,2024 ফাওবা) মনুংদা পর্মনেন্ত লোক অদালতশিংগী সিতিং মশিং(পব্লিক য়ুতিলিতি সর্বিসশিং) অমসুং হায়রিবা সিতিংশিংদা য়ানবা পুরকখিবা কেসশিংগী ই-পাউ য়াওরে
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
2021-22
2022-23
2023-24
2024-25
চহি মনুংদা লৈখিবা সিতিং
চহি মনুংদা য়ানবা পুরকখিবা কেস
চহি মনুংদা লৈখিবা সিতিং
চহি মনুংদা য়ানবা পুরকখিবা কেস
চহি মনুংদা লৈখিবা সিতিং
চহি মনুংদা য়ানবা পুরকখিবা কেস
চহি মনুংদা লৈখিবা সিতিং
চহি মনুংদা য়ানবা পুরকখিবা কেস
1
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
0
0
0
0
0
0
0
0
2
অন্ধ্র প্রদেস
927
1406
1058
558
1349
1134
350
399
3
অরুনাচল প্রদেস
0
0
0
0
0
0
0
0
4
অসাম
141
56
213
56
195
97
34
6
5
বিহার
482
221
313
157
0
0
0
0
6
চান্দিগর
240
687
241
10945
239
11511
60
1761
7
ছতিসগর
1045
1199
1224
2028
1174
6749
279
63
8
দাদ্রা অমসুং নাগর হাভেলি
0
0
0
0
0
0
0
0
9
দমন অমসুং দিয়ু
0
0
0
0
0
0
0
0
10
দিল্লি
791
17395
773
18682
781
19337
205
4805
11
গৱা
2
0
0
0
0
0
1
20
12
গুজরাত
9
2238
1
8
0
0
0
0
13
হরিয়ানা
3547
30960
3416
72440
3659
107362
911
17126
14
হিমাচল প্রদেস
9
11
0
0
0
0
0
0
15
জে অমসুং কে
0
0
0
0
0
0
0
0
16
ঝারখন্দ
5144
32514
6216
26154
5826
35715
1625
3822
17
কর্নাতকা
1292
5371
904
4588
603
4190
249
485
18
কেরলা
212
1104
226
2564
415
1527
121
81
19
লাদাখ
0
0
0
0
0
0
0
0
20
লাক্ষদ্বিপ
0
0
0
0
0
0
0
0
21
মধ্য প্রদেস
886
574
1176
608
1071
409
213
67
22
মহারাস্ত্রা
918
765
1017
1208
1023
485
240
260
23
মনিপুর
0
0
0
0
0
0
0
0
24
মেঘালয়
0
0
0
0
0
0
0
0
25
মিজোরম
0
0
0
0
0
0
0
0
26
নাগালেন্দ
0
0
0
0
0
0
0
0
27
ওরিসা
742
1561
753
1612
1041
1891
308
446
28
পুদুচেরি
0
0
0
0
0
0
0
0
29
পঞ্জাব
4538
9967
4902
14545
4969
20279
1263
4311
30
রাজস্থান
2960
3228
4435
5072
4230
5799
1276
1083
31
সিক্কিম
0
0
0
0
0
0
0
0
32
তামিলনাদু
671
272
1121
528
1119
427
268
89
33
তেলঙ্গানা
108
6674
118
7540
104
12746
18
4405
34
ত্রিপুরা
44
81
70
162
97
157
34
15
35
উত্তর প্রদেস
3961
1087
3720
1173
4476
2516
1017
366
36
উত্তরখন্দ
484
765
590
510
649
432
187
104
37
নোংচুপ বেঙ্গল
0
0
0
0
0
0
0
0
অপুনবা
29153
118136
32487
171138
33020
232763
8659
39714
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা লো অমসুং জসতিসগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা) অমসুং পর্লিয়ামেন্তরি এফেয়ার্সগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী অর্জুন রাম মেঘাৱালনা ফোঙদোকখিবনি।