Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
8875 FPOs have been registered across the country
02 AUG 2024 5:32PM by PIB Delhi
The Government of India is implementing the Central Sector Scheme (CSS) for the “Formation and Promotion of 10,000 Farmer Producer Organisations (FPOs)” scheme to form and promote 10,000 new FPOs. As on 30.06.2024, 8875 FPOs have been registered across the country. The state-wise number of FPOs registered is at Annexure.
Under the Central Sector Scheme (CSS) for the “Formation and Promotion of 10,000 Farmer Producer Organisations (FPOs)”, the total paid up capital to above mentioned FPOs is Rs.630.3 Crore. As on 30th June 2024, cumulative amount of ₹210.1 Cr. was released to eligible FPOs as matching equity grant under the aforesaid 10,000 FPOs scheme.
As per the clause 4.7 of operational guidelines, “While adopting cluster-based approach for produce or produce mix, formation of FPOs will also focus on “One District One Product” approach for development of product specialization, in case the focused agriculture produce has been declared for that district, whereby FPOs will be encouraged for promoting processing, branding, marketing and export of the product for better value realization. There may be more than one cluster for one product in one district and a cluster also may extend beyond a district. However, the FPOs will also have additional product and service mix; so that there are enough activities and engagements with the members throughout the year. Furthermore, FPOs can federate at district level, State level & National level for the product identified as per their requirement of processing, branding and marketing.”
The scheme provides supports for a credit guarantee fund, under which loans worth Rs.50.4 crores have been issued to these FPOs. As on 30th June, 2024, 19,68,868 number of shareholder farmers registered in FPOs formed & promoted under 10,000 FPOs scheme. As on 30th June, 2024, 6,374 CEOs appointed in 8,875 registered FPOs under the scheme.
This information was given by the Union Minister of State for Agriculture & Farmers’ Welfare Shri Ramnath Thakur in a written reply in Rajya Sabha today.
*****
SS/1309
Annexure
State-wise number of FPOs registered
S. No
States/ Union Territories
No. of FPOs registered
1.
Andaman & Nicobar
7
1.
Andhra Pradesh
449
1.
Arunachal Pradesh
150
1.
Assam
427
1.
Bihar
580
1.
Chhattisgarh
213
1.
Dadra Nagar Haveli
2
1.
Goa
8
1.
Gujarat
419
1.
Haryana
172
1.
Himachal Pradesh
168
1.
Jammu & Kashmir
318
1.
Jharkhand
355
1.
Karnataka
336
1.
Kerala
137
1.
Ladakh
3
1.
Lakshadweep
1
1.
Madhya Pradesh
622
1.
Maharashtra
579
1.
Manipur
76
1.
Meghalaya
57
1.
Mizoram
49
1.
Nagaland
87
1.
Odisha
448
1.
Puducherry
6
1.
Punjab
136
1.
Rajasthan
533
1.
Sikkim
13
1.
Tamil Nadu
414
1.
Telangana
302
1.
Tripura
59
1.
Uttar Pradesh
1,246
1.
Uttarakhand
150
1.
West Bengal
353
Grand Total
8,875

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
লৈবাক শীনবা থুংনা এফ.পি.ও 8875 রেজিস্তার তৌরে
02 AUG 2024 5:32PM by PIB Imphal
অনৌবা এফ.পি.ও 10,000 শেম্নবা অমসুং য়োকখৎনবা “ফোর্মেসন এন্দ প্রোমোসন ওফ 10,000 ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসন্স(এফ পি ও)”গীদমক ভারত সরকারনা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম(সি এস এস) পায়খৎলে। 30.06.2024 ফাওবদা, লৈবাক শীনবা থুংনা এফ.পি.ও 8875 রেজিস্তার তৌরে। রাজ্যশিংদা লৈরিবা রেজিস্তার তৌরবা এফ.পি.ও মশিং এন্নেক্সরদা পীরি।
“ফোর্মেসন এন্দ প্রোমোসন ওফ 10,000 ফার্মর প্রদুসর ওর্গনাইজেসন্স(এফ পি ও)” গীদমক ভারত সরকারনা সেন্ত্রেল সেক্তর স্কিম(সি এস এস)গী মখাদা পনখিবা এফ.পি.ওশিংদা পীখিবা অপুনবা শেল্লেপ অসি লুপা করোর 630.3 নি। জুন 30, 2024 ফাওবদা, মেতচিং ইকুইতি গ্রান্ত ওইনা এফ.পি.ওশিংদা অপুনবা লুপা করোর 210.1 গী শেনফম অমা পীখ্রে। চৎন-কাংলোনগী ক্লোজ 4.7 গী মতুংইন্না, এফ.পি.ওশিং শেম্বা মতমদা ক্লস্তর-বেজ থৌরাং পায়খৎপা মতমদা “পোৎথোক অমা জিলা অমা” দা মীৎয়েং চঙগদবনি, মসিনা জিলা অদুগী মীৎয়েং থম্লিবা লৌউ-শিংউগী পোৎথোক অদু লাউথোক্তুনা পোৎথোক শেম-শাবা, ব্রান্দিং তৌবা, য়োনবা অমসুং মপান্দা থাদোকপগী মতাংদা এফ.পি.ওশিংগী পুক্নিং থৌগৎকনি।
জিলা অমদা পোৎথোক অমগী ক্লস্তর অমদগী হেন্না লৈবা য়াই অমসুং ক্লস্তর অমা জিলা অমগী ৱাংমদা শন্দোকপা য়াই। অদুবু, এফ.পি.ওশিংগী অহেনবা পোৎথোক অমসুং থবক য়ানশিন্নবা লৈগনি, মরম অদুনা চহি চুপ্পা মেম্বরশিংনা থবক মতিক চানা তৌগনি। মখোয়গী দরকার ওইবা শেম-শাবা, ব্রান্দ শেমগৎপা অমসুং য়োন্নবগীদমক মখোয়গী পোৎথোক মশক খঙদোক্নবা এফ.পি.ওশিংনা জিলা থাক, রাজ্য থাক অমসুং জাতিগী থাক্তা থবক তৌবা য়াগনি।
স্কিম অসিগী মখাদা এফ.পি.ওশিংদা লুপা করোর 50.4 লোনশিং ওইনা পীখ্রে। জুন 30, 2024 ফাওবদা, এফ.পি.ওশিং সিয়ারহোল্দর লৌমী 19,68,868 রেজিস্তার তৌরে অমসুং স্কিম অসিগী মখাদা এফ.পি.ও 10,000 য়োকখৎলে। জুন 30, 2024 ফাওবদা, রেজিস্তার তৌরবা এফ.পি.ও 8,875 দা সি.ই.ও 6,374 হাপ্লে।
ৱাফম অসি ঙসি রাজ্য সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা এগ্রিকলচর অমসুং ফার্মরস ৱেলফিয়ারগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী রামনাথ থাকুরনা ফোঙদোকখিবনি।
*****
এন্নেক্সর
রাজ্যশিংদা লৈরিবা রেজিস্তার তৌরবা এফ.পি.ও মশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
রেজিস্তার তৌরবা এফ.পি.ওশিংগী মশিং
1.
অন্দমান অমসুং নিকোবর ইথৎশিং
7
1.
অন্ধ্র প্রদেস
449
1.
অরুনাচল প্রদেস
150
1.
অসাম
427
1.
বিহার
580
1.
ছতিসগর
213
1.
দাদ্রা অমসুং নগর হাভেলি
2
1.
গৱা
8
1.
গুজরাত
419
1.
হরিয়ানা
172
1.
হিমাচল প্রদেস
168
1.
জে অমসুং কে
318
1.
ঝারখন্দ
355
1.
কর্নাতকা
336
1.
কেরলা
137
1.
লাদাখ
3
1.
লাক্ষদ্বিপ
1
1.
মধ্য প্রদেস
622
1.
মহারাস্ত্রা
579
1.
মনিপুর
76
1.
মেঘালয়
57
1.
মিজোরম
49
1.
নাগালেন্দ
87
1.
ওরিসা
448
1.
পুদুচেরি
6
1.
পঞ্জাব
136
1.
রাজস্থান
533
1.
সিক্কিম
13
1.
তামিলনাদু
414
1.
তেলঙ্গানা
302
1.
ত্রিপুরা
59
1.
উত্তর প্রদেস
1,246
1.
উত্তরখন্দ
150
1.
নোংচুপ বেঙ্গল
353
অপুনবা
8,875