Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah launches e-Sakshya, Nyaya Setu, Nyaya Shruti and e-Summon App for three new criminal laws in Chandigarh today
The new laws and criminal justice system based on them will prove to be the biggest reform of the 21st century
The three new criminal laws-BNS, BNSS and BSA brought by the Prime Minister Shri Narendra Modi have fragrance of Indianness and our ethos of justice
e-Sakshya, e-Summon, Nyaya Setu and Nyaya Shruti apps will strengthen the technical competency of the entire system
The purpose of new laws is to give justice not punishment to the people, that is why it is not a penal code but ‘Nyaya Sanhita’
After full-fledged implementation, India will have the most modern technology-based criminal justice system in the whole world
For smooth implementation of new laws, Modi govt. did a lot of work, like CCTNS to training of SHOs and integration of FSL
In another two months, Chandigarh will become the first administrative unit of the country to have 100% implementation of the three laws
New laws have such time-bound processes that in any case, judgment up to the Supreme Court will come in 3 years
The real wisemen are those who follow the teachings of Swami Vivekananda, from self to selflessness, and our cyber-soldiers have worked to realize it
Home Minister appeals to everyone to stay away from rumours and contribute actively and constructively towards the implementation of the new laws
04 AUG 2024 8:04PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah launched the e-Sakshya, Nyaya Setu, Nyaya Shruti and e-Summon apps for the three new criminal laws in Chandigarh today. The Governor of Punjab and Administrator of Chandigarh, Shri Gulab Chand Kataria, and the Union Home Secretary were among the dignitaries present on the occasion.
In his address, Shri Amit Shah said that everyone present here today has witnessed the implementation of the biggest reform of the 21st century. He said three new laws brought in by Prime Minister Shri Narendra Modi ji - Bharatiya Nyaya Sanhita (BNS), Bharatiya Nyaya Suraksha Sanhita (BNSS), and Bharatiya Sakshya Adhiniyam (BSA)- have the fragrance of Indianness and our ethos of justice. He said that it is the responsibility of the Constitution to give justice to every person and our criminal justice system is the means to bring this spirit of the Constitution to reality.
Union Home Minister said that laws made 150 years ago cannot remain relevant today. He said that there is a vast difference between the objectives of 1860 and today's India, and interests of rulers of those times and the objectives of our Constitution today, but the machinery of implementation has remained the same. He said that for years, people did not get justice, instead the justice system was blamed for only giving newer dates of hearing. Shri Shah added that gradually the trust of the people on our systems was getting eroded. That is why Modi government has done the work of implementing BNS instead of IPC, BNSS instead of CrPC and BSA instead of Evidence Act, he said.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi had spoken of Panch Pran from the ramparts of the Red Fort, one of which was to abolish all signs of slavery. He said that BNS, BNSS and BSA are laws made by the elected representatives of the people in the Indian Parliament and for the people of India. Shri Shah said that there is precedence to justice than punishment in the new laws, and are aimed at giving justice to the people, that is why they are not penal code but ‘Nyaya Sanhita’.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that after the full implementation of these laws, India will have the most modern and technology-enabled criminal justice system in the whole world. For this, he said, the Ministry of Home Affairs has made arrangements for training and skill development at various levels. He said that even before these laws were enacted, a decision was taken to set up a Forensic Science University and today forensic science universities are functioning in eight states of the country and forensic experts have started to be made available. He said that forensic science universities will be opened in eight more states, which will provide 36 thousand forensic experts annually.
Shri Amit Shah said that these laws provide for mandatory visits by a forensic team in offences carrying a punishment of seven years or more and technical evidence will also help in increasing the proof of conviction. He said that a Director of Prosecution has been arranged in these cases who will continuously monitor the entire process of prosecution. He said that the entire chain of Directors of Prosecution up to the district and tehsil level has been prepared and their powers have also been fixed.
Union Home Minister said that the technical capacity of our entire system will have to be increased for its complete implementation. He said that today e-Sakshya, Nyaay Setu, Nyaay Shruti and e-Summon apps have been launched. He said that under e-Sakshya, all videography, photography and testimonies will be saved on the e-evidence server, which will also be available in the courts immediately. Under the e-Summon, it will be sent electronically from the court to the police station and also to the person to whom the summons is to be sent. Police, Medical, Forensic, Prosecution and Prisons are interlinked together on the Nyaay Setu Dashboard, which will provide the police with all the information related to the investigation in just one click. Through Nyaay Shruti, the court will be able to hear witnesses through video conferencing. This will save time and money and also settle the cases faster.
Shri Amit Shah said that the Modi government has taken many initiatives for the smooth implementation of these three new laws. He said that a lot of work has been done from CCTNS to training of SHOs and integration of FSL. He said that technology has been made the main pillar of this entire system. He said that in Chandigarh alone, 22 IT specialists and 125 data analysts have been placed. 107 new computers, speakers and two web cameras have been installed in all police stations, 170 tablets, 25 mobile phones and 144 new IT constables have been recruited. Shri Shah said that the first administrative unit in the country is likely to be Chandigarh having 100% implementation of the new criminal laws. Shri Shah said that those who imbibe the teachings of Swami Vivekananda, from ‘self’ to ‘selflessness’, are the real wisemen, and our cyber-soldiers have worked to realise it.
Union Home Minister said that our campaign against drug addiction is not just a government campaign but it is a campaign to get our new generation out of drug addiction. He said that by removing the stigma of those who are in the grip of drugs and their families, we should treat this disease and spread awareness about it.
Shri Amit Shah said that through these three new laws, India's criminal justice system is witnessing the biggest reform of the 21st century. He said that technology has been included in these laws in such a way that it will cater to the requirements of the next 50 years. Shri Shah said that citizen-centric laws have been made according to the spirit of our Constitution and after their full implementation, it will be possible to get judgement up to Supreme Court within three years.
Union Home Minister said that citizens have as much responsibility to bring awareness about these laws as the Ministry of Home Affairs, state governments or judges. The Home Minister requested the people of Chandigarh to seek official clarification from the Ministry of Home Affairs, Government of India or the Chandigarh Administration on the misconceptions being spread about these laws. He appealed to everyone to stay away from rumours and make active and constructive contributions towards the implementation of these laws.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি চান্দিগরদা অনৌবা ক্রিমিনেল লো অহুমগী ই-সক্ষ্যা, ন্যায় সেতু, ন্যায় শ্রুতি অমসুং ই-সম্মন এপ লোঞ্চ তৌখ্রে
মসিদা য়ুম্ফম ওইবা অনৌবা লোশিং অমসুং ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেমনা 21শুবা চহিচাগী খ্বাইদগী চাউবা রিফোর্মশিং ওইরগনি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পুরকখিবা অনৌবা ক্রিমিনেল লো অহুম - BNS, BNSS অমসুং BSAদা ইন্দিয়নেসকী মগুন অমসুং জস্তিসকী ইথোস চেল্লি
ই-সক্ষ্যা, ই-সম্মন, ন্যায় সেতু অমসুং ন্যায় শ্রুতি এপশিং অসিনা অপুনবা সিস্তেমগী তেক্নিকেল কম্পিতেন্সী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি
অনৌবা লোশিংগী মথৌ অসি মীয়ামদা ৱায়েল ফংহনবনি দন্ধী পীবা নত্তে মরম অসিনা মসি পনেল কোদ নত্তে অদুবু ‘ন্যায় সনহিতা’ ওইরি
মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌরবা মতুংদা ভারতনা মালেম পুম্বদা খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম লৈরগনি
অনৌবা লোশিং অপনবা লৈতনা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক মোদী সরকারনা CCTNSদগী হৌরগা SHOশিং ত্রেনিং পীনবা অমসুং FSL ইন্তিগ্রেসন তৌবা অসিগুম্বা থবক কয়া তৌখি
থা অনিদা চান্দিগরনা লো অহুম 100% ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা চান্দিগরনা লৈবাক অসিগী অহানবা এদমিনিস্ত্রেতিব য়ুনিৎ ওইরগনি
অনৌবা লোশং অসি কেস অমা হেক্তদা সুপ্রিম কোর্ত ফাওবদা ৱায়েল চহি 3দা লাক্নবা তাইম-বাউন্দ প্রোসেসশিং ওইহল্লি
04 AUG 2024 8:04PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি চান্দিগরদা অনৌবা ক্রিমিনেল লো অহুমগী ই-সক্ষ্যা, ন্যায় সেতু, ন্যায় শ্রুতি অমসুং ই-সম্মন এপ লোঞ্চ তৌখ্রে। থৌরম অসিদা পঞ্জাবকী রাজ্যপাল অমসুং চান্দিগরগী এদমিনিস্ত্রেতর, শ্রী গুলাব চান্দ কাতারিয়া অমসুং কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী অসিদা শরুক য়াখি।
মহাক্কী ৱারোলদা, শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি ঙসি মফম অসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্না 21শুবা চহিচাগী খ্বাইদগী চাউবা রিফোর্ম অমা ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবা অসি উবা ফংলি। মহাক্না হায়খি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীনা পুরকপা অনৌবা আইন অহুম - ভারতীয় ন্যায় সনহিতা (BNS), ভারতীয় ন্যায় সুরক্ষা সনহিতা (BNSS), অমসুং ভারতীয় সক্ষ্যা অধিনিয়ম (BSA) -দা ভারতকী মশক অমসুং ঐখোয়গী অচুম্বা ৱায়েলগী ৱাখল্লোন য়াওরি। মহাক্না হায়খি মদুদি মীওই খুদিংমক্তা অচুম্বা ৱায়েল পীবা অসি সংবিধানগী থৌদাংনি অমসুং ঐখোয়গী ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম অসিনা সংবিধানগী ৱাখল্লোন অসি তশেং তশেং ওইহন্নবা পাম্বৈনি।
চহি 150গী মমাংদা শেমখিবা আইনশিং ঙসিসু চৎনবা য়ারোই হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি 1860গী পান্দমশিং অমসুং ঙসিগী ভারত, অমসুং মতম অদুগী লৈঙাকপশিংগী অপাম্বশিং অমসুং ঙসিগী ঐখোয়গী সম্বিধানগী পান্দমশিংগী মরক্তা অচৌবা খেন্নবা অমা লৈরি, অদুবু ইমপ্লিমেন্তেসনগী মেকানিজমদি চপ মান্নরি। মহাক্না হায়খি মদুদি চহি কয়াগী মমাংদগী, মীওইশিংনা অচুম্বা ৱায়েল ফংখিদে, মদুগী মহুত্তা অচুম্বা ৱায়েলগী পথাপ অসি হিয়ারিংগী অনৌবা তাংশিং পীবগীদমক ‌ওইরম্মি। শ্রী শাহনা মখা তাখি মদুদি তপ্না তপ্না ঐখোয়গী সিস্তেমশিংদা মীয়াম্না থাজবা থম্লিবা অসি হন্থরক্লি। মসিনা মরম ওইদুনা মোদী সরকারনা IPCগী মহুত্তা BNS., CrPCগী মহুত্তা BNSS অমসুং ইভিদেন্স এক্তকী মহুত্তা BSA চৎনহন্নবা থবক পায়খৎলি হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লাল কিলাগী ফম্পাক্তগী পঞ্চপ্রনগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। মসিগী মনুংদা মীখা পোল্লম্বগী খুদম খুদিংমক মুত্থৎপনি। মহাক্না হায়খি মদুদি BNS, BNSS অমসুং BSA অসি ভারতকী পার্লিয়ামেন্তদা মীয়ামগী মীহুৎশিংনা অমসুং ভারতকী মীয়ামগীদমক শেমখিবা আইনশিংনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি অনৌবা আইনশিং অসিদা পেনল কোদ নত্তনা 'ন্যায় সনহিতা' ওইদুনা, মীয়ামদা অচুম্বা ৱায়েল পীনবা পান্দম থম্লি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি আইনশিং অসি মপুং ফানা চৎনরবা মতুংদা, ভারতনা মালেম পুম্বদা খ্বাইদগী মোদর্ন অমসুং তেক্নোলোজী-ইনেবল ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম অমা লৈগনি। মসিগীদমক, গৃহ মন্ত্রালয়না থাক কয়াদা ত্রেনিং অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্তগীদমক থৌরাং তৌরি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি আইনশিং অসি শেমদ্রিঙৈগী মমাংদা ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতী অমা লিংখৎনবা ৱারেপ লৌখি অমসুং ঙসি লৈবাক অসিগী রাজ্য 8দা ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতীশিং মথৌ তৌরি অমসুং ফোরেন্সিক এক্সপর্তশিং ফংহনবা হৌরে। মহাক্না হায়খি মদুদি ফোরেন্সিক সাইন্স য়ুনিভর্সিতীশিং অসি অতোপ্পা রাজ্য 8দা হাংদোক্লগনি। মসিনা চহি খুদিংগী ফোরেন্সিক এক্সপর্ত 36,000 পুথোক্লগনি।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি আইনশিং অসিনা চহি তরেৎ নৎত্রগা মসিগী মথক্তা চৈরাক পীবা ওফেন্সশিংদা ফোরেন্সিক তীম অমনা তঙাইফদনা চৎকদবনি অমসুং তেক্নিকেল ইভিদেন্সনা কনভিক্সনগী প্রুফ হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা কেসশিং অসিদা দিরেক্তর ওফ প্রোসিক্যুসন অমা শেমখ্রে। মহাক্না প্রোসিক্যুসনগী থৌওং পুম্নমক লেপ্তনা য়েংশিনগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি দিস্ত্রিক্ত অমসুং তেহসিলগী থাক ফাওবদা দাইরেক্তর ওফ প্রোসিক্যুসনগী অপুনবা চেন শেমখ্রে অমসুং মখোয়গী শক্তিশিংসু লেপখ্রে।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিগী মপুং ফানা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক ঐখোয়গী সিস্তেম পুম্নমক্কী তেক্নিকেল কেপাসিতী হেনগৎহনগদবনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসি ই-সাক্ষ্যা, ন্যায় সেতু, ন্যায় শ্রুতি অমসুং ই-সম্মন এপশিং হৌদোক্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি ই-সাক্ষ্যগী মখাদা, ভিদিওগ্রাফী, ফোতোগ্রাফী অমসুং তেস্তিমোনী পুম্নমক ই-ইভিদেন্স সর্ভরদা সেভ তৌরগনি। মসি কোর্ৎশিংদা খুদক্তা ফংহনগনি। ই-সমনগী মখাদা, মসি কোর্ত্তগী পুলিস স্তেসনদা অমসুং সম্মন অসি পীনগদৌরিবা মীওই অদুদা ইলেক্ত্রোনিক ওইনা থাগনি। পুলিস, মেদিকেল, ফোরেন্সিক, প্রোসিক্যুসন অমসুং জেলশিং অসি ন্যায় সেতু দেশবোর্দতা অমগা অমগা শম্নহল্লি। মসিনা পুলিসতা থিজিন-হুমজিনগা মরী লৈনবা ঈ-পাউ পুম্নমক ক্লিক অমখক্তদা পীগনি। নিয়া শ্রুতীগী খুত্থাংদা, কোর্তনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা ৱাকৎশিং ঙাংবা ঙমগনি। মসিনা মতম অমসুং শেল কনবা ঙমগনি অমসুং কেসশিং অসি হেন্না থুনা লোইশিন্নবা ঙমগনি।
শ্রী অমিৎ শাহনা হায়খি মদুদি মোদী সরকারনা অনৌবা আইন অহুম অসি নীংথিনা চৎনহন্নবা থৌরাং কয়া লৌখৎলে। CCTNSদগী হৌরগা SHOশিং ত্রেনিং পীনবা অমসুং FSL ইন্তিগ্রেসন তৌবা অসিগুম্বা থবক কয়া তৌখি হায়না মহাক্না হায়খি। তেক্নোলোজী অসি সিস্তেম অসিগী মরুওইবা য়ুম্বী ওইরে হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি চান্দিগর খক্তদা ITx স্পিসিয়েলিস্ত 22 অমসুং দেতা এনালাইসিস্ত 125 থম্লে। পুলিস স্তেসন খুদিংমক্তা অনৌবা কম্প্যুতর 107, স্পিকর অমসুং ৱেব কেমেরা অনি থম্লে, তেবলেৎ 170, মোবাইল ফোন 25 অমসুং অনৌবা IT কনস্তেবল রিক্রুৎ তৌখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি অনৌবা ক্রিমিনেল লোশিং 100% চৎনহনগদবা লৈবাক অসিগী অহানবা এদমিনিস্ত্রেতিব য়ুনিৎ চান্দিগর ওইগনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি 'সেল্ফ'তগী 'সেল্ফলেসনেস' ফাওবা স্বামী বিবেকানন্দগী তম্বীরমশিং অসি তুং কোইনা চৎপা মীওইশিং অদুদি অশেংবা লৌশিং লৈবা মীওশিংনি অমসুং ঐখোয়গী সাইবর-লান্মীশিংনা মসি মঙফাওনবা ঙম্নবা হোৎনরি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি দ্রগ এদিক্সনগী মায়োক্তা ঐখোয়গী কেম্পেন অসি সরকারগী কেম্পেন অমা খক্তা নত্তে অদুবু মসি ঐখোয়গী অনৌবা জেনরেসন অসিবু দ্রগ এদিক্সনদগী লৌথোক্নবা কেম্পেন অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি দ্রগকী খুদোংথীবা মায়োক্নরিবা মীওইশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংগী অৱাবা অদু কোকহন্দুনা ঐখোয়না লাইচৎ অসি লায়েংগদবনি অমসুং মসিগী মতাংদা এৱেরনেস শন্দোক্কদবনি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খি মদুদি অনৌবা আইন অহুম অসিগী খুত্থাংদা, ভারতকী ক্রিমিনেল জস্তিস সিস্তেম অসি 21শুবা চহিচাগী খ্বাইদগী চাউবা রিফোর্ম অমা উবা ফংলি। তেক্নোলোজী অসি লাক্কদৌরিবা চহি 50গী দরকার ওইবশিং অদু ফংহন্নবগীদমক্তা হায়রিবা আইনশিং অসিদা য়াওহনখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি নাগরিক-সেন্ত্রিক ওইবা আইনশিং অসি ঐখোয়গী সংবিধানগী ৱাখল্লোনগী মতুং ইন্না শেম্লে অমসুং মখোয় অসি মপুং ফানা চৎনরবা মতুংদা চহি অহুমগী মনুংদা সুপ্রিম কোর্ত ফাওবা ৱায়েল পীবা ঙমগনি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নাগরিকশিংনা হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয়, রাজ্য সরকারশিং নৎত্রগা জজশিংগুম্না হায়রিবা আইনশিং অসিগী মরমদা খঙহনবা হায়বসি মখোয়গী থৌদাংনি। গৃহ মন্ত্রালয়না চন্দীগরগী মীয়ামদা হায়খি মদুদি আইনশিং অসিগী মতাংদা শন্দোক্লিবা অরানবা ৱাখল্লোনশিং অসিগী মতাংদা ভারত সরকারগী হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয় নত্ত্রগা চন্দীগর এদমিনিস্ত্রেসনদগী ওফিসিএলগী ওইবা ক্লিয়ারেন্স লৌনবা হায়খি। মহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা হায়জখি মদুদি অরানবা ৱাফমশিংদগী লাপ্না লৈবীয়ু অমসুং আইনশিং অসি চৎনহন্নবগী মায়কৈদা থৌনা লৈনা অমসুং কন্সত্রক্তিব ওইবা থৌদাং লৌবীয়ু হায়না ফোঙদোকখি।