Ministry of Tribal Affairs
ECONOMIC LANDSCAPE FOR TRIBAL COMMUNITIES
TRIFED empaneled 4903 tribal artisans/suppliers and realized sale of around Rs. 186 crores by marketing of various categories of tribal products since 2019-20
NSTFDC disbursed concessional loans over Rs. 1577 crores to around 3.24 lakh beneficiaries since 2019-20
08 AUG 2024 1:15PM by PIB Delhi
The Ministry of Tribal Affairs through its two agencies namely Tribal Co-operative Marketing Development Federation of India (TRIFED) & National Scheduled Tribes Finance & Development Corporation (NSTFDC) have contributed significantly in promoting economic activities being undertaken by the tribal communities and have impacted in turn their economic development.
Under the component of ‘Van Dhan’ of Pradhan Mantri Janjatiya Vikas Mission (PMJVM) scheme, TRIFED has sanctioned 3958 Van Dhan Vikas Kendras associating 11.83 lakh beneficiaries since its inception in 2019-20. These VDVKs have made a business of around Rs. 52 crores through value addition of Minor Forest Produces (MFPs) and non-MFPs so far.
State-wise details of Van Dhan Vikas Kendras
S. No.
State
Total Number of VDVKs Sanctioned
Total No. of Van Dhan beneficiaries
Total Sales reported (in Lakhs)
1
Andhra Pradesh
415
123578
310.68
2
Arunachal Pradesh
106
32897
3.1
3
Assam
471
143309
360.46
4
Chhattisgarh
139
41700
1863
5
Dadra & Nagar Haveli and Daman & Diu
1
302
4.5
6
Goa
10
3000
31.6
7
Gujarat
200
57968
4.1
8
Himachal Pradesh
4
1110
15.4
9
Jammu & Kashmir
100
29791
0
10
Ladakh
10
3000
0
11
Jharkhand
146
43701
46.78
12
Karnataka
140
41748
24.27
13
Kerala
44
12038
7.91
14
Madhya Pradesh
126
37860
136.16
15
Maharashtra
264
79350
97.32
16
Manipur
200
60403
320.35
17
Meghalaya
169
50835
16.82
18
Mizoram
259
76168
299.02
19
Nagaland
284
85198
409.02
20
Odisha
170
50094
1072.01
21
Rajasthan
479
144803
125.02
22
Sikkim
80
23381
15.87
23
Tamil Nadu
8
2400
95.5
24
Telangana
17
5100
0
25
Tripura
57
16116
18.02
26
Uttar Pradesh
25
7238
6.97
27
Uttarakhand
12
3605
3.89
28
West Bengal
22
6719
0
TOTAL
3958
1183412
5287.77
Further, TRIFED has also empaneled 4903 tribal artisans / suppliers and has realized a sale of Rs. 185.99 crores by marketing of various categories of tribal products through their online / offline platforms since 2019-20. Year-wise details of the same are, as under:
S. No
Year
Sale (Rs in crores)
1
2019-2020
40.29
2
2020-2021
30.12
3
2021-2022
43.42
4
2022-2023
36.12
5
2023-2024
36.04
TOTAL
185.99
Similarly, NSTFDC has disbursed concessional loans amounting to Rs. 1577.13 crores to 3.24 lakh beneficiaries since 2019-20 under its schemes like Term Loan, Adivasi Mahila Sashaktikaran Yojana, Micro Credit scheme, Adivasi Shiksha Rrinn Yojana etc. for undertaking various economic activities. The year-wise details of the same are, as under:
Year
Disbursement (Rs. in crores)
No. of Beneficiaries
2019-20
285.37
1,20,831
2020-21
367.90
1,69,539
2021-22
272.92
1,65,101
2022-23
299.29
72,992
2023-24
351.65
95,142
Total
1577.13
323,608
This was informed by UNION MINISTER OF STATE FOR TRIBAL AFFAIRS, SHRI DURGADAS UIKEY, in a written reply to a question in Lok Sabha today.

ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
ত্রাইবেল ফুরুপশিংগী শেন-থুমগী ফিবম
ত্রাইফেদনা ত্রাইবেল খুৎহৈবা/সপ্লাইয়র 4903 খনগৎলে অমসুং 2019-20 দগী তোঙান-তোঙানবা মখলগী ত্রাইবেলগী পোৎথোকশিং য়োন্দুনা লুপা করোর 186 য়োনবা ঙম্লে
এন.এস.তি.এফ.দি.সিনা 2019-20 দগী বেনিফিসরি লাখ 3.24 রোমদা লুপা করোর 1577 হেনবগী লোনশিং য়েন্থোকখ্রে
08 AUG 2024 1:15PM by PIB Imphal
ত্রাইবেল মীয়াম্না পায়খৎলিবা শেন-থুম তানবগী থবকশিং য়োকখৎনবা ত্রাইবেল মিনিস্ত্রিগী মখাদা লৈবা মসিগী এজেন্সি অনি হায়বদি ত্রাইবেল কো-ওপরেতিপ মার্কেত্তিং দিবলপমেন্ত ফেদেরেসন(ত্রাইফেদ) অমসুং নেসনেল সেদুল ত্রাইবস ফাইনান্স এন্দ দিবলপমেন্ত কোর্পোরেসন(এন এস তি এফ দি সি)না শিংথানিঙাই ওইবা থবকশিং পাংথোক্লে।
প্রধান মন্ত্রী জনজাতিয়া বিকাস মিসন(পিএমজেভিএম) গী মখাদা ত্রাইবেল কোওপরেতিপ মার্কেত্তিং দিবলপমেন্ত ফেদেরেসন ওফ ইন্দিয়া(ত্রাইফেদ)না য়োজনা অসি 2019-20 দগী থবক হেক হৌরকপদগী বেনিফিসরি লাখ 11.83 শরুক য়ারিবা বন ধন বিকাস কেন্দ্রা 3958 সেঙ্কসন তৌখ্রে। মাইনর ফোরেস্ত প্রদুসেস(এম এফ পি) অমসুং নন-মাইনর ফোরেস্ত প্রদুসশিং মগুন হেনগৎহন্দুনা হায়রিবা কেন্দ্রশিং অসিনা লুপা করোর 52 রোমগী ললোন-ইতিক পাংথোকখ্রে।
রাজ্যশিংদা লৈরিবা বন ধন বিকাস কেন্দ্রশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং
সেরিএল নম্বর
রাজ্য/য়ু.তি
সেঙ্কসন তৌখ্রবা ভি.দি.ভি.কে মশিং
বন ধন বেনিফিসরি মশিং
অপুনবা য়োনখিবা
(লুপা লাখ)
1
অন্ধ্র প্রদেস
415
123578
310.68
2
অরুনাচল প্রদেস
106
32897
3.1
3
অসাম
471
143309
360.46
4
বিহার
139
41700
1863
5
দাদ্রা নাগর হাভেলি অমসুং দমন অমসুং দিয়ু
1
302
4.5
6
গৱা
10
3000
31.6
7
গুজরাত
200
57968
4.1
8
হিমাচল প্রদেস
4
1110
15.4
9
জে অমসুং কে
100
29791
0
10
লাদাখ
10
3000
0
11
ঝারখন্দ
146
43701
46.78
12
কর্নাতকা
140
41748
24.27
13
কেরলা
44
12038
7.91
14
মধ্য প্রদেস
126
37860
136.16
15
মহারাস্ত্রা
264
79350
97.32
16
মনিপুর
200
60403
320.35
17
মেঘালয়
169
50835
16.82
18
মিজোরম
259
76168
299.02
19
নাগালেন্দ
284
85198
409.02
20
ওরিসা
170
50094
1072.01
21
রাজস্থান
479
144803
125.02
22
সিক্কিম
80
23381
15.87
23
তামিলনাদু
8
2400
95.5
24
তেলঙ্গানা
17
5100
0
25
ত্রিপুরা
57
16116
18.02
26
উত্তর প্রদেস
25
7238
6.97
27
উত্তরখন্দ
12
3605
3.89
28
নোংচুপ বেঙ্গল
22
6719
0
অপুনবা
3958
1183412
5287.77
2019-20 দগী মখোয়গী ওনলাইন/ওফলাইন প্লেতফোর্মশিংগী খুৎথাংদা তোঙান-তোঙানবা মখলগী ত্রাইবেলগী পোৎথোকশিং য়োন্দুনা লুপা করোর 185.99 য়োনবা ঙম্লে অমসুং ত্রাইফেদনা ত্রাইবেল খুৎহৈবা/সপ্লাইয়র 4903 খনগৎলে। হায়রিবা থবকশিং অসিগী চহি-চহগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি:
সেরিএল নম্বর
চহি
য়োনখিবা(লুপা করোর)
1
2019-2020
40.29
2
2020-2021
30.12
3
2021-2022
43.42
4
2022-2023
36.12
5
2023-2024
36.04
অপুনবা
185.99
তোঙান-তোঙানবা শেন-থুম তানবগী থবকশিং পায়খৎনবা তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিং হায়বদি তার্ম লোন, অদিবাসি মহিলা সাসক্তিকরন য়োজনা, মাইক্রো ক্রেদিদ স্কিম, অদিবাসি সিক্ষা রিন য়োজনাগী মখাদা 2019-20 দগী এন.এস.তি.এফ.দি.সিনা বেনফিসরি লাখ 3.24 দা লুপা করোর 1577.13 গী লোনশিং য়েন্থোকখ্রে। চহি-চহিগী ওইবা অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরি:
চহি
য়েন্থোকখিবা (লুপা করোর)
বেনিফিসরি মশিং
2019-20
285.37
1,20,831
2020-21
367.90
1,69,539
2021-22
272.92
1,65,101
2022-23
299.29
72,992
2023-24
351.65
95,142
অপুনবা
1577.13
323,608
ৱাফম অসি ঙসি লোক সভাদা অইবা ওইনা পীখিবা পাউখুম অমদা ত্রাইবেল এফেয়ার্সকী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী দুর্গাদাস উইকেনা ফোঙদোকখিবনি।