Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Government of India has declared August 23rd as "National Space Day" to celebrate the remarkable success of the Chandrayaan-3 Mission
Department of Fisheries to organize “Celebration of National Space Day” tomorrow at Krishi Bhawan, New Delhi
12 AUG 2024 1:52PM by PIB Delhi
The Government of India has declared August 23rd as "National Space Day" to celebrate the remarkable success of the Chandrayaan-3 Mission, which accomplished safe and soft landing of the Vikram Lander and deployed the Pragyaan rover on the lunar surface near the South Pole. This historic achievement places India among an elite group of space faring nations, making India the fourth country to land on the Moon and the first to do so near the south pole of the Moon. This achievement is being celebrated across the country during July and August 2024, with the goal of engaging and inspiring the younger generation in the field of Space Science and Technology.
Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry & Dairying and Panchayati Raj Shri Rajiv Ranjan Singh will grace the event on “Celebration of National Space Day” at Krishi Bhawan, New Delhi tomorrow being organized by Department of Fisheries at 10 AM in august presence of Ministers of State for Fisheries, Animal Husbandry & Dairying and Panchayati Raj Prof. S. P Singh Baghel and Shri George Kurian, Secretary, Department of Fisheries Dr Abhilaskh Likhi and other dignitaries.
To commemorate the remarkable success of the Chandrayaan-3 Mission, the Department of Fisheries is organizing series of seminars and demonstrations on “Application of Space Technologies in Fisheries Sector” in coastal States and UTs under the guidance of Dr. Abhilaskh Likhi. These seminars and demonstrations are being organized across 18 locations, covering topics such as Space Technology in Fisheries – An overview, the Communication & Navigation System for the marine domain, space-based observation and its impact on improving the fisheries sector.
Department of Space, INCOIS, New Space India Ltd. and other stakeholders including Fishermen, Sagar Mitras, FFPOs, Fisheries Cooperatives, ICAR Fisheries Research Institutes, State/UT Fisheries Departments, Students from Fisheries Universities and colleges will participate in hybrid mode.
The Indian fisheries sector plays a vital role in the Nation's economy, playing an important role in providing sustenance, employment, and economic opportunities, especially in rural areas. With an extensive coastline stretching 8,118 km, a vast Exclusive Economic Zone (EEZ) covering 2.02 million square km, and abundant inland water resources, India showcases a rich and flourishing fisheries ecosystem.
Space technologies can significantly enhance Indian marine fisheries management and development. Some of the technologies like Satellite Remote Sensing, Earth Observations, Satellite based Navigation System and GIS, Satellite Communication, Data Analytics and AI etc., brought transformative changes in the sector. Satellite Remote Sensing utilizes Satellites like Ocean-sat and INSAT to monitor ocean colour, chlorophyll content and sea surface temperature to identify the potential fishing grounds, and detect phytoplankton blooms, sediment, and pollutants for understanding the ocean health. Earth Observations leverage satellites like INSAT, Ocean-sat, SAR etc. to monitor ocean currents, waves and extreme weather hazards, for optimizing fishing operations and ensuring safety. Satellite based Navigation System and GIS utilises Navigation with Indian Constellation (NavIC) enabled GNSS tracking for fishing vessels and GIS mapping for recognizing marine habitats, fishing grounds, and protected areas. Communication at sea could be possible with Satellites. Satellite based communication networks enables real-time data exchange between vessels, shore-based stations, and research institutions for improving Maritime domain awareness, safety and livelihood of Fishermen. Data Analytics and AI can predict fish distributions, detect anomalies, and optimize fisheries management using data from various sources. These advanced systems enhance efficiency and safety at sea through satellite monitoring which detects illegal activities, supports aqua mapping, and offers disaster warnings. Additionally, technologies like image sensing and aqua zoning offer precise tools for effective fisheries management.
The Potential Fishing Zones (PFZ) advisories have brought remarkable changes in the marine fisheries sector. By fetching the ocean colour monitor data from the Ocean-sat satellite, potential shoals of fish aggregation are identified and disseminated to fishers. These PFZ advisories have significantly increased the estimated marine fisheries potential of India from 3.49 lakh tonnes in 2014 to 5.31 lakh tonnes in 2023. This has enabled fishers to locate and harvest better catches efficiently, reducing the time and effort spent at sea while also contributing to the sustainable management of marine resources.
The Department of Fisheries, Government of India supports these technological advancements through the Monitoring, Control, and Surveillance (MCS) under the Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY). This support includes the provision of communication and tracking devices such as Very High Frequency (VHF) radios, Distress Alert Transmitters (DATs), and transponders for the fishing vessels with services such as Navigation with Indian Constellation (NavIC) enabled Global Navigation Satellite System (GNSS), Automatic Identification System (AIS), and Potential Fishing Zones (PFZ) information.
Furthermore, the Department of Fisheries, Government of India under PMMSY, has approved a project on National Rollout Plan for Vessel Communication and Support System in marine fishing vessels for Monitoring, Control and Surveillance. National Rollout Plan envisages installation of 1,00,000 transponders on marine fishing vessels, including mechanized and motorized vessels across 9 coastal states and 4 union territories with an outlay of Rs.364 Crores.

ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
ভারত সরকারনা চন্দ্রয়ান-3 মিসন্না মশক থোক্না মায় পাকখিবগী থৌওং নীংশিংবা ওইনা ওগস্ত 23বু ‘লৈবাক্কী স্পেস নুমিৎ’ হায়না লাউথোকখ্রে
ফিশরীজ বিভাগনা নই দিল্লীগী কৃষি ভবন্দা হয়েং “লৈবাক্কী স্পেস নুমিৎকী নুংঙাইবা ফোংদোকপা’ হায়বা থৌরম অমা শিন লাঙলি
12 AUG 2024 1:52PM by PIB Imphal
থাগী লৈমায়গী সাউথ পোলগী মনাক্তা বিক্রম লেন্দরবু মায় পাক্না তাহনখিবা অমসুং প্রগ্যান রোল্লর থৌহনখিবা চন্দ্রয়ান-3 মিসন মশক থোক্না মায় পাকখিবগী থৌওংবু নীশিংবা ওইনা ভারত সরকারনা ওগস্ত 23বু ‘লৈবাক্কী স্পেস নুমিৎ’ হায়না লাওথোকখ্রে। পুৱারী ওইরবা মায় পাকপা অসিনা ভারতপু স্পেস্তা মায় পাক্না য়ৌবা ঙম্বা অখন্নবা লৈবাকশিংগী মনুং চলহনখি অমসুং থৌওং অসিনা ভারতপু থা লৈমায়দা তাবা ঙমখিবা মরিশুবা লৈবাক অমসুং থাগী সাউথ পোলদা তাবা ঙমখিবা অহানবা লৈবাক ওইহনখি। মায় পাকপা অসি লৈবাক শিনবা থুংবদা জুলাই অমসুং ওগস্ত 2024 মনুংদা নুংঙাইবা ফোংদোক্নরি অমসুং মসিগী মপুং ওইবা পান্দমদি নহাশিংবু স্পেস সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা শরুক য়াহনবা অমসুং ইথিল পীবনি।
ফিশরীজ বিভাগনা শিন লাঙদুনা ফিশরীজ, এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িং অমদি পঞ্চায়তী রাজকী রাজ্য মন্ত্রী, প্রোফঃ এস.পি. সিংহ বাঘেল অমসুং শ্রী জোর্জ কুরিয়ন, ফিশরীজ বিভাগকী সেক্রেতরী দাঃ অভিলক্ষ লিখী অমদি অতোপ্পা মীথুংলেন কয়া য়াওনা নই দিল্লীগী কৃষি ভবন্দা হয়েংগী অয়ুক্কী পুং 10 তাবা মতমদা পাংথোক্কদবা “লৈবাক্কী স্পেস নুমিৎকী নুংঙাইবা ফোংদোকপা” হায়বা থৌরম অসিদা ফিশরীজ, এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িং অমদি পঞ্চায়তী রাজকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী রজিব রঞ্জন সিংহনা শরুক য়াগনি।
চন্দ্রয়ান-3 মিসনগী মায় পাকপা অদু নীংশিংবা ওইনা, ফিশরীজ বিভাগনা দা: অভিলক্ষ লিখিগী লমজিং মখাদা "ফিশরীজ সেক্তরদা স্পেস তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নবা" হায়বা সেমিনার অমসুং দেমোন্সত্রেসন কয়া অমা সমুদ্র পান্দা লৈবা রাজ্য অমসুং য়ু.তি.শিংদা পাংথোক্কনি। স্পেস তেক্নোলোজী ইন ফিশরীজ – এন ওভর্ভ্যু, মেরিন দোমেনগী কম্ম্যুনিকেসন অমসুং নেভিগেসন সিস্তেম, স্পেসতা য়ুম্ফম ওইবা ওবজর্বেসন অমসুং ফিশরীজ সেক্তর ফগৎহনবদা মসিগী ইম্পেক্ত হায়বনচিংবা হীরমশিং কোল্লিবা সেমিনার অমসুং দেমোন্সত্রেসনশিং অসি মফম 18দা পাংথোক্কনি।
স্পেস বিভাগ, আই.এন.সি.ও.আই.এস., ন্যু স্পেস ইন্দিয়া লিমিতেদ অমসুং ঙামী, সাগর মিত্র, এফ.এফ.পি.ও., ফিশরীজ কোওপরেতিব, আই.সি.এ.আর. ফিশরীজ রিসর্চ ইন্সতিত্যুত, রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী ফিশরীজ বিভাগ, ফিশরীজ য়ুনিভর্সিতী অমসুং কোলেজকী মহৈরোই য়াওনা অতোপ্পা স্তেকহোল্দরশিংনা থৌরম অসিদা হাইব্রিদ মোদতা শরুক য়াগনি।
ভারতকী ফিশরীজ সেক্তরনা মরুওইনা খুঙ্গংগী লমশিংদা পুন্সি মহিং, থবক পীবা অমসুং শেন্মিৎলোনগী খুদোংচাবশিং ফংহনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌদুনা লৈবাক অসিগী শেন্মিৎলোনদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। কিলোমীতর 8,118 শাংবা পাক চাউবা কোস্তলাইন অমা, স্ক্বার কিলোমীতর মিলিয়ন 2.02 কোনবা পাক চাউবা এক্সক্লুসিব ইকোনোমিক জোন (ই.ই.জে.দ.) অমা, অমসুং মরাং কায়না লৈবা ইনলেন্ত ৱাতর রিসোর্সশিংগা লোয়ননা, ভারতনা মরাং কায়বা অমসুং চাউখৎলক্লিবা ফিশরীজ ইকোসিস্তেম অমা উৎলি।
স্পেস তেক্নোলোজীশিংনা ভারতকী মেরিন ফিশরীজ মেনেজমেন্ত অমসুং দিবেলপমেন্তদা চাউনা মতেং পাংগনি। সেতিলাইত রিমোৎ সেন্সিং, আর্থ ওবজর্ভেসন, সেতেলাইত বেজ নেভিগেসন সিস্তেম অমসুং জি.আই.এস., সেতিলাইত কম্ম্যুনিকেসন, দেতা এনালাইতিক্স অমসুং এ.আই.নচিংবা তেক্নোলোজী খরনা সেক্তর অসিদা অহোংবা পুরকখি। সেতিলাইত রিমোৎ সেন্সিংনা মহাসাগরগী মচু, ক্লোরোফিল য়াওবগী মতৌ অমসুং সমুদ্রগী লৈমায়গী অইং-অশা য়েংশিন্নবা, ঙা ফাবা য়াবা মফমশিং মশক খঙদোক্নবা, অমসুং মহাসাগরগী হকশেল খঙদোক্নবগীদমক ফাইতোপ্লানক্তন হৌবগী মতৌ, সেদিমেন্ত অমসুং পোল্যুতেন্তশিং মশক খঙদোক্নবা ওসিন-সেত অমসুং ইন্সেতকুম্বা সেতিলাইতশিং শীজিন্নৈ। আর্থ ওবজর্বেসন্না সমুদ্রগী ইথক ইপোম য়েংশিন্নবা, অইং অশাগী তম্থীবা মতৌ য়েংশিন্নবা, ঙা ফাবগী থৌওং হেন্না চাউখৎহন্নবা অমসুং তেক্ত কায়দবা ওইহন্নবা ইন্সেত, ওসিন-সেত, এস.এ.আর.নচিংবা সেতিলাইতশিং শিজিন্নরি। সেতেলাইত বেজ নেভিগেসন সিস্তেম অমসুং জি.আই.এস.না ঙা ফাবগী জহাজশিংগীদমক নেভিগেসন ৱিথ ইন্দিয়ন কনস্তেলেশন (নেভিক)কী খুদোংচাবা লৈহল্লবা জি.এন.এস.এস. ত্রেক্কিং শিজিন্নরি অমসুং মেরিন হেবিতেৎ, ঙা ফাবগী মফমশিং অমসুং ঙাক-শেন্দুনা থম্লবা মফমশিং খঙদোক্নবা জি.আই.এস. মেপ্পিং শীজিন্নরি। সমুদ্রদা পাউ ফাওনবা ঙমলিবা অসি সেতেলাইত শিজিন্নবদগী ঙম্লিবনি। সেতিলাইত শিজিন্নবা কম্ম্যুনিকেসন নেৎৱার্কশিংনা জহাজ, কংফালদা লৈবা স্তেসন অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা রিএল তাইমদা দেতা লান্নবা ঙমহন্দুনা ঙামীশিংদা মেরিতাইম দোমেন এৱিয়র্নেস, সেফতী অমসুং লাইবলিহুদ ফগৎহল্লি। দেতা এনালাইতিক্স অমসুং এ.আই.না ঙাগী দিস্ত্রিব্যুসনশিং মাংজৌননা তাকপা ঙম্মি, এনোমেলীশিং খঙদোকপা ঙম্মি, অমসুং তোঙান তোঙানবা সোর্সশিংদগী ফংলকপা দেতা শিজিন্নদুনা ফিশরীজ মেনেজমেন্ত হেন্না নীংথিনা অমসুং কান্ননা তৌবা ঙমহল্লি। মসিগুম্বা অৱাংবা থাক্কী সিস্তেমশিং অসিনা সেতিলাইত মোনিতরিংগী খুত্থাংদা ঈশিংদা ইফিসিএন্সি অমসুং সেফতী হেনগৎহল্লি অমসুং মসিনা আইন্না য়াদবা থবক থৌরমশিং খঙদোকই, এক্বা মেপিং তৌবদা তেংবাংই, অমসুং দিজাজতরগী ৱার্নিং পী। মসিগী মথক্তা, ইমেজ সেন্সিং অমসুং এক্বা জোনশিংগুম্বা তেক্নোলোজীশিংনা ফিশরী মেনেজমেন্ত তৌনবা অখন্নবা অমসুং কান্নবা খুৎলাইশিং পীরি।
পোতেন্সিএল ফিসিং জোন (পি.এফ.জেদ.)গী এদভাইজরীশিংনা মেরিন ফিশরীজ সেক্তরদা মশক থোকপা অহোংবা পুরক্লি। ওসিন-সেত সেতলাইত্তগী মহাসাগরগী মচু য়েংশিনবগী দেতা পুথোক্তুনা, ঙা মরাং কায়না লৈবা মফমশিং মশক খঙদোক্তুনা ঙা ফারিবশিংদা খঙহল্লি। ভারতকী মেরিন ফিশরীজ পোতেন্সিএল অসি 2014দা তন লাখ 3.49 ওইরম্বা অদুদগী 2023দা তন লাখ 5.31 ওইহনবা ঙম্লিবা অসি পি.এফ.জেদ. এদভাইজরীশিং অসিনা ওইহনবনি। মসিনা সমুদ্রদা লৈবগী মতম হন্থহন্দুনা অমসুং মেরিন রিসোর্স্পু সস্তেনেবল ওইবা মওংদা মেনেজ তৌবদা তেংবাংদুনা ঙামীশিংগী মফমদা ঙা হেন্না ফাবা ঙমহল্লি।
ভারত সরকারগী ফিশরীজ বিভাগনা তেক্নোলোজিকেল এদভান্সমেন্তশিং অসিদা প্রধান মন্ত্রী মৎস্য সম্পদা য়োজনা (পি.এম.এম.এস.ৱাই.)গী মখাদা মোনিতরিং, কন্ত্রোল অমসুং সর্ভিলেন্স (এম.সি.এস.)কী থৌওংগী খুত্থাংদা মতেং পাংলি। তেংবাংশিং অসিগী মনুংদা কম্ম্যুনিকেসন অমসুং ত্রেকিং দিভাইসশিং হায়বদি য়াম্না ৱাংবা ফ্রিক্বেন্সি (ভি.ঐচ.এফ.) রেদিও, দিস্ত্রেস এলর্ত ত্রান্সমিতর (দি.এ.তি.শিং), অমসুং নেভিগেসন ৱিথ ইন্দিয়ন কন্সতেলেসন (নেভিক) ইনেবল গ্লোবেল নেভিগেসন সেতেলাইত সিস্তেম (জি.এন.এস.এস.), ওতোমেতিক আইদেন্তিফিকেসন সিস্তেম (এ.আই.এস.), অমসুং পোতেন্সিয়েল ফিসিং জোন (পি.এফ.জেদ.)গী ইনফোর্মেসনগুম্বা সর্ভিসশিংগা লোয়ননা ঙা ফাবগী জহাজশিংদা ত্রান্সপোন্দরশিং পীবা য়াওরি।
মসিগী মথক্তা, ভারত সরকারগী ফিশরীজ বিভাগনা পি.এম.এম.এস.ৱাই.গী মখাদা মেরিন ফিসিং ভেসলশিংদা মোনিতরিং, কন্ত্রোল অমসুং সর্ভিলেন্সকীদমক ভেসল কম্ম্যুনিকেসন অমসুং সপ্পোর্ত সিস্তেমগী নেস্নেল রোলআউত প্লানগী প্রোজেক্ত অমগী অয়াবা পীখ্রে। নেস্নেল রোলআউত প্লান অসিনা লুপা করোর 364 থাদদুনা মেরিন ফিসিং ভেসেল, মেকানাইজ অমসুং মোতোরাইজ তৌরবা ভেসেলশিং য়াওনা সমুদ্র মপানগী রাজ্য 9 অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী 4দা ত্রান্সপোন্দর 1,00,000 থম্নবা পান্দম থম্লি।