Vice President's Secretariat
Text of the Vice-President's Address at 19th CII India-Africa Business Conclave
21 AUG 2024 12:59PM by PIB Delhi
It is a privilege to address the inaugural session of this uniquely representative august gathering from Africa and Bharat. Both being 1.4 Billion each. I welcome all distinguished dignitaries to Bharat.
I extend my warmest greetings to you all and convey the best wishes of the people of India to yours.
The theme of this India-Africa Business Conclave, ‘Creating One Future’, is deeply embedded in our civilisational ethos, and amplified in the motto of India’s G20 Presidentship, which stood for ‘One Earth, One Family, One Future’.
Excellencies, Conclave is an opportunity for us to come together to deliberate on contemporaneously relevant theme and synergise our efforts towards creating a common future for the well-being of all!
'Creating One Future' is quintessential to humanity's sustainability, and this challenge can no longer be delayed, with public participation being its hallmark - a path I am confident the deliberations will chart.
It is critical for all countries to collectively focus their efforts on combating the greatest threat to humanity, climate change - a ticking bomb, through concerted efforts and mass involvement and Optimum utilisation of resources as we no longer can wait as we have no other planet to inhabit.
Another focus of the 19th CII India-Africa Business Conclave on India-Africa Growth Partnership would surely afford opportunities either side to fully exploit the growth and participatory avenues in varied areas including building strong financial partnerships, infrastructure transformation, and space sector cooperation or fostering value chains in agriculture, mining and food processing sectors, just to refer some.
Excellencies, unprecedented growth over the past decade, Bharat with massive digitization, and technological advancements, offers numerous avenues for cooperation and presents opportunities for mutual benefit and shared success.
The deep-rooted ties between India and Africa, forged by shared histories, common struggles, and mutual aspirations for a just and progressive future, equitable world order make this partnership a natural and stronger than ever.
India has invested over $12.37 billion in 206 infrastructure projects across 43 African countries, impacting lives. India also provides capacity-building, training, and educational opportunities, reflecting its commitment to the African Union's priorities like African Union's focus for this year ‘Educate an African Fit for the 21st Century’.
Excellencies, India is Africa's 4th largest trading partner, with $85 billion in bilateral trade and $75 billion in investments. The AfCFTA and India's DFTP scheme offer enormous opportunities for deeper economic integration and mutual development.
India, the largest democracy on the planet, most vibrant and home to one sixth of humanity has nurtured its bonds with Africa in People-to -people relations with extension of e-Visa facilities to 33 African countries.
Diplomatic footprint enhancing in Africa with the opening of 16 new diplomatic Missions, taking the total number of Indian Missions in the continent to 46 is a pointer of our growth trajectory.
Excellencies, During COVID-19, India aided Africa with medical supplies and vaccines. India and Africa have strong defence ties, with Indian military training and third largest UN peacekeeping contributions. India also actively participates in maritime security and has taken initiatives in African regions in this direction.
Excellencies, India and Africa forge crucial global partnerships to address complex challenges. India's rise and inclusive multilateralism drive progress for the Global South.
Excellencies, the inclusion of the African Union as a permanent member of the G20 alongside the European Union which was already there during our Presidency in 2023 is a matter of great pride and a very significant geo-political development. To further provide a voice to Africa in the UN, we also completely stand behind the African Union’s ‘Ezulwini Consensus’ and the ‘Sirte Declaration’.
Excellencies, we greatly value the participation of African countries in the International Solar Alliance (ISA) which is headquartered in India, the Global Biofuel Alliance and the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI).
Excellencies, India is thankful to Africa for helping to recreate our bio-diversity by providing us with Cheetahs and invites African countries to join the International Big Cat Alliance. This development enthused the nation and brought an emotive connect between Bharat and Africa.
Friends, India has leveraged digital technology to revolutionise public services, this has earned global accolades. It has been of the highest order the technological world has so far seen, collaborating this expertise with Africa on initiatives like "India Stack". India's space program offers Africa tech-based solutions to advance towards achieving sustainable development. This is an area that offers enormous avenues and INDIA in this direction is now one of global leaders.
Excellencies, India is naturally aligned with Africa's imperative to reduce its dependence on raw material exports and better integrate its production and trade activities into the global economy. Initiatives in this direction I am sure will surely emerge in innovative fashion out of the deliberations the august presence dignitaries will have here.
Friends, Africa's natural resources, and I had the good occasion to listen to each of the Hon’ble Vice-Presidents. Demographic advantage, and growing economic integration through the African Continental Free Trade Area Agreement AfCFTA make it an attractive destination for investments and partnerships. Nothing could be wholesome, soothing and seamless then generating qualitatively this partnership during the deliberations to take it to the next level.
Excellencies, A resurgent Africa and a rising India, imagine the scenario, resurgent Africa and a rising India can give a strong impetus to South-South Cooperation, especially in areas like clean technology, climate-resilient agriculture, maritime security, connectivity, and the blue economy.
India looks forward to organising the India-Africa Forum Summit IV to provide a more contemporary agenda for cooperation between the two sides.
Excellencies, we accord highest assurance that Africa will be at the top of our priorities. We look forward to a mutually beneficial and mutually respectful relationship in the true spirit of being a Vishwa Bandhu.
Distinguished audience when I let my ears to the rich discourse by the Hon’ble Vice Presidents, each of them surcharged me, energised me, they reflected on the potential that is available between the two countries.
India an economy on the upsurge, an economy on the rise. The rise has been exponential and historic in the last decade, recognised globally has much to offer to the world and in particular Africa and I am sure the deliberations here will surely have much to take away and get realised on the ground soon.
India and Africa's growth partnership can serve as a catalyst and I am confident optimistic it will serve as a catalyst for accelerated global rebalancing and the strengthening of the Global South, which augurs well for global peace and harmony.
While the deliberations will be extremely fruitful, productive and take us to the next level of development in our journey.
Let us continue to strengthen the bonds of friendship in varied fashion, enhance our cooperation at all levels, and work together in every field for welfare of humanity and primarily focus being on realisation of full potential of the human resource, rich mineral wealth,rich natural resources either side and convert this partnership which is already vibrant into revolutionary, transformative one so that this part of the globe contributes to global stability, global harmony.
I conclude with an observation, Rise of India, growth of India, home to one sixth of humanity, vibrant democracy, constitutionally structured at all levels augurs for global stability and peace.
India's participation, India's footfall, India's hand-holding, India seeking to work in togetherness is antithetical to expansion. Historically, this nation has never believed in expansion. Therefore, our partnership, this partnership which is structured deeply into history, has the potential to contribute to big global change for the betterment of humanity.
Thank you.

ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
୧୯ତମ ସିଆଇଆଇ ଭାରତ-ଆଫ୍ରିକା ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
21 AUG 2024 12:59PM by PIB Bhubaneswar
ଆଫ୍ରିକା ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିନିଧି ସଭାର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବା ମୋ ପାଇଁ ଗୌରବର ବିଷୟ। ଉଭୟଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜନସଂଖ୍ୟା ୧.୪ ବିଲିୟନ ବିଷୟ । ମୁଁ ଭାରତରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଗଣ୍ୟମାନ୍ୟ ଜନତାଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି ।
ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭାରତବାସୀଙ୍କ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ଏହି ଭାରତ-ଆଫ୍ରିକା ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ,'ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତର ସୃଷ୍ଟି' ଆମ ସଭ୍ୟତା ସହିତ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡ଼ିତ ଏବଂ ଭାରତର ଜି-୨୦ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆଦର୍ଶରେ ମଧ୍ୟ ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛିି, ଯାହାର ଅର୍ଥ 'ଏକ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ' ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଥିଲା ।
ମହାମହିମ, କନକ୍ଲେଭ୍ ଆମ ପାଇଁ ସମସାମୟିକ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏକ ସାଧାରଣ ଭବିଷ୍ୟତ ସୃଷ୍ଟି ଦିଗରେ ଆମର ପ୍ରୟାସକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସୁଯୋଗ!
'ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ ସୃଷ୍ଟି' ମାନବଜାତିର ସ୍ଥାୟୀତା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ, ଏବଂ ଏହି ଆହ୍ୱାନକୁ ଆଉ ବିଳମ୍ବ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ, ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏହାର ପରିଚୟ - ଏହା ଏକ ମାର୍ଗ ଯାହା ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ବିଚାର ବିମର୍ଶର ଫଳାଫଳ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆସିବ ।
ମାନବିକତା ପ୍ରତି ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବିପଦ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ- ଏକ ଟିକ୍ ଟିକ୍ କରୁଥିବା ବୋମାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଦେଶ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଜରୁରୀ ଅଟେ, ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ସଂପୃକ୍ତି ଏବଂ ସମ୍ବଳର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ କାରଣ ଆମେ ଆଉ ଅଧିକ ଅଣଦେଖା କରିପାରିବା ନାହିଁ କାରଣ ଆମ ପାଖରେ ବସବାସ କରିବା ପାଇଁ ଆଉ କୌଣସି ଅନାଗ୍ରହ ନାହିଁ।
ଭାରତ-ଆଫ୍ରିକା ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଭାଗିଦାରୀ ଉପରେ ୧୯ତମ ସିଆଇଆଇ ଭାରତ-ଆଫ୍ରିକା ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀର ଆଉ ଏକ ଫୋକସ୍ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଦୃଢ଼ ଆର୍ଥିକ ଭାଗିଦାରୀ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଭାଗିଦାରୀ ମାର୍ଗର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଯୋଗ କରିବା କିମ୍ବା କୃଷି, ଖଣି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ମହାମହିମ, ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ବ୍ୟାପକ ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତି ସହିତ ଭାରତ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଅନେକ ମାର୍ଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାର ସଫଳତା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛି ।
ଭାରତ ଓ ଆଫ୍ରିକା ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ, ମିଳିତ ଇତିହାସ, ସାଧାରଣ ସଂଘର୍ଷ ଏବଂ ଏକ ନ୍ୟାୟଓ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଭବିଷ୍ୟତ, ସମାନ ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ ମହତ୍ୱକାଂକ୍ଷାଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଗଠିତ ଏହି ଭାଗିଦାରୀକୁ ପୂର୍ବଅପେକ୍ଷା ଏକ ସ୍ୱାଭାବିକ ଏବଂ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିଥାଏ ।
ଭାରତ ୪୩ଟି ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶରେ ୨୦୬ଟି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ୧୨.୩୭ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ କରିଛି, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଜନଜୀବନକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି। ଭାରତ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି, ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଯାହା ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘର ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରତି ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଯେପରିକି ଚଳିତ ବର୍ଷ 'ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ପାଇଁ ଆଫ୍ରିକୀୟୀୀକୁ ୍ ଶିକ୍ଷିତ କରିବା ।
ମହାମହିମ, ଭାରତ ହେଉଛି ଆଫ୍ରିକାର ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ୍ତମ ବାଣିଜ୍ୟ ସହଯୋଗୀ, ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟରେ ୮୫ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଏବଂ ନିବେଶରେ ୭୫ ବିଲିୟନ ଡଲାର । ଆଫିକା ମହାଦ୍ୱୀପୟ ମୁକ୍ତି ବାଣିଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର (ଏଏଫସିଏଫଟିଏ) ଏବଂ ଭାରତର ଡିଇଟିପି ଯୋଜନା ଗଭୀର ଅର୍ଥନୈତିକ ଏକୀକରଣ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ବିପୁଳ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ଭାରତ ପୃଥିବୀର ସର୍ବବୃହତ ବଡ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ସବୁଠାରୁ ଜୀବନ୍ତ ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ଜନସଂଖ୍ୟାର ଏକ ଷଷ୍ଠାଂଶ ସ୍ଥାନରେ ଥିବା ଭାରତ ୩୩ଟି ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶକୁ ଇ-ଭିସା ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ପାରସ୍ପାରିକ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଫ୍ରିକା ସହିତ ନିଜର ବନ୍ଧନକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି ।
ଆଫ୍ରିକାରେ ୧୬ଟି ନୂତନ କୂଟନୈତିକ ମିଶନ ଖୋଲିବା ସହିତ କୂଟନୈତିକ ଉପସ୍ଥିତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମହାଦେଶରେ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ସଂଖ୍ୟା ୪୬କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ଆମର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଧାରାର ଏକ ସୂଚକ ।
ମହାମହିମ, କୋଭିଡ୍‌-୧୯ ସମୟରେ ଭାରତ ଆଫ୍ରିକାକୁ ଚିକିତ୍ସା ସାମଗ୍ରୀ ଓ ଟିକା ଯୋଗାଇଥିଲା। ଭାରତ ଓ ଆଫ୍ରିକାର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତୀୟ ସାମରିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ଜାତିସଂଘର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଶାନ୍ତି ରକ୍ଷା ଅବଦାନ ରହିଛି। ସାମୁଦ୍ରିକ ନିରାପତ୍ତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛି ଏବଂ ଏ ଦିଗରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ଅଞ୍ଚଳ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି।
ମହାମହିମ, ଭାରତ ଓ ଆଫ୍ରିକା ଜଟିଳ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଶ୍ୱିକ ଭାଗିଦାରୀ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତର ଉନ୍ନତି ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବହୁପକ୍ଷବାଦ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣ ପାଇଁ ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି ।
ମହାମହିମ, ୨୦୨୩ରେ ଆମ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିତ୍ୱ କାଳରେ ଥିବା ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ସହିତ ଜି-୨୦ର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟ ଭାବରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ବିଷୟ ଏବଂ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ବିକାଶକୁ ଦର୍ଶାଇଛି । ବିଷୟ । ଜାତିସଂଘରେ ଆଫ୍ରିକାକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ମହତ୍ୱ ଦେବା ପାଇଁ ଆମେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ସଂଘର 'ଏଜୁବ୍ଲିି ସର୍ବସମ୍ମତି' ଏବଂ 'ସିର୍ତ ଘୋଷଣାନାମା' ପଛରେ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସମର୍ଥନ କରୁଛି ।
ମହାମହିମ, ଭାରତରେ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଥିବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ (ଆଇଏସଏ), ଗ୍ଲୋବାଲ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଆଲାଏନ୍ସ ଏବଂ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ (ସିଡିଆରଆଇ)ରେ ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶମାନଙ୍କର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଆମେ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛୁ ।
ମହାମହିମ, ଭାରତ ଆଫ୍ରିକାକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ଯେ ଆମର ଜୈବ ବିବିଧତାକୁ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆମକୁ ଚିତା ପ୍ରଦାନ କରି ଆମକୁ ସହାୟତା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଭାରତ ଆଫ୍ରିକୀୟ ଦେଶମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିଗ୍ କ୍ୟାଟ୍ ଆଲାଏନ୍ସରେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ବିକାଶ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲା ଏବଂ ଭାରତ ଏବଂ ଆଫ୍ରିକା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଭାବପ୍ରବଣ ସମ୍ପର୍କ ଆଣିଥିଲା ।
ସାଥୀମାନେ, ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉପଯୋଗ କରି ସାର୍ବଜନୀନ ସେବାରେ ବୈପ୍ଳବିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି, ଏହା ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପ୍ରଶଂସା ଲାଭ କରିଛି । "ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟେକ୍‌" ଭଳି ପଦକ୍ଷେପରେ ଆଫ୍ରିକା ସହ ଏହି ଦକ୍ଷତାକୁ ସହଯୋଗ କରି ବୈଷୟିକ ଜଗତ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଖିଥିବା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଶୃଙ୍ଖଳା ମଧ୍ୟରୁ ଏହା ହୋଇଛି । ଭାରତର ମହାକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆଫ୍ରିକାକୁ ସତତ୍ ବିକାଶ ହାସଲ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିବା ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଭିତ୍ତିକ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଏହା ଏପରି ଏକ କ୍ଷେତ୍ର ଯାହା ବିପୁଳ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ଏବଂ ଏହି ଦିଗରେ ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ।
ମହାମହିମ, କଞ୍ଚାମାଲ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଏହାର ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଉତ୍ତମ ଭାବରେ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଆଫ୍ରିକାର ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ଭାରତ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏଠାରେ ଅତିଥିମାନଙ୍କ ସହିତ ହେବାକୁ ଥିବା ବିଚାର ବିମର୍ଶ ଦ୍ୱାରା ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ।
ସାଥ୍‌ôମାନେ, ଆଫ୍ରିକାର ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦ ଏବଂ ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମାନ୍ୟବର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ କଥା ଶୁଣିବାର ଭଲ ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲୁ । ଆଫ୍ରିକୀୟ ମହାଦେଶୀୟ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ଚୁକ୍ତି ଏଏଫଟିଏଫଟିଏ ମାଧ୍ୟମରେ ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ଲାଭ ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଅର୍ଥନୈତିକ ସମନ୍ୱୟ ଏହାକୁ ନିବେଶ ଏବଂ ଭାଗିଦାରୀ ପାଇଁ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ସ୍ଥାନ ରେ ପରିଣତ କରିଛି । ଏହାକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ନେବା ପାଇଁ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ଗୁଣାତ୍ମକ ଭାବରେ ଏହି ଭାଗିଦାରୀ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପରେ କିଛି ବି ସୁସ୍ଥ, ଆରାମଦାୟକ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ।
ମହାମହିମ, ଏକ ପୁନରୁଦ୍ଧାରଶୀଳ ଆଫ୍ରିକା ଏବଂ ଏକ ଉଦୀୟମାନ ଭାରତ ପରିଦୃଶ୍ୟର କଳ୍ପନା କରିବା, ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଆଫ୍ରିକା ଏବଂ ଏକ ଉଦୀୟମାନ ଭାରତ ବିଶେଷକରି ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଜଳବାୟୁ ସହନଶୀଳ କୃଷି, ସାମୁଦ୍ରିକ ନିରାପତ୍ତା, ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷିଣ-ଦକ୍ଷିଣ ସହଯୋଗକୁ ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇପାରିବ।
ଭାରତ-ଆଫ୍ରିକା ଫୋରମ ଚତୁର୍ଥ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରି ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଅଧିକ ସମସାମୟିକ ଏଜେଣ୍ଡା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଭାରତ ଆଗ୍ରହୀ ।
ମହାମହିମ, ଆମେ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛୁ ଯେ ଆଫ୍ରିକା ଆମର ପ୍ରାଥମିକତାର ଶୀର୍ଷରେ ରହିବ । ବିଶ୍ୱ ବନ୍ଧୁ ହେବାର ପ୍ରକୃତ ଭାବନାରେ ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନଜନକ ସମ୍ପର୍କ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛୁ ।
ସମ୍ମାନୀତ ଶ୍ରୋତାଗଣ, ଯେତେବେଳେ ମୋତେ ମାନ୍ୟବର ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧ ବିଚାରକୁ ମୁଁ ଶୁଣିଲି, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ସମସ୍ତେ ମୋତେ ଉତ୍ସାହିତ କଲେ, ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନେ ଉପଲବ୍ଧ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିଷୟରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କଲେ ।
ଭାରତର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପ୍ରଗତି ପଥରେ ରହିଛି, ଏହା ଏକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଅର୍ଥନୀତି । ବିଗତ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବୃଦ୍ଧି ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ହୋଇଛି, ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଏବଂ ବିଶେଷକରି ଆଫ୍ରିକାକୁ ଅନେକ କିଛି ଦେବାର ଅଛି ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏଠାରେ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଅନେକ କିଛି ହାସଲ କରିବ ଏବଂ ଶୀଘ୍ର ସ୍ଥଳଭାଗରେ ସାକାର ହେବ ।
ଭାରତ ଏବଂ ଆଫ୍ରିକାର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଭାଗିଦାରୀ ଏକ ଉତ୍‌ପ୍ରେରକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବ ଏବଂ ମୁଁ ଆଶାବାଦୀ ଯେ ଏହା ଦ୍ରୁତ ବୈଶ୍ୱିକ ପୁନଃସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍‌ପ୍ରେରକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ପାଇଁ ଶୁଭ ସଙ୍କେତ ।
ଏହି ବିଚାର ବିମର୍ଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଫଳପ୍ରଦ, ଫଳପ୍ରଦ ହେବ ଏବଂ ଆମକୁ ଆମଯାତ୍ରାରେ ବିକାଶର ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ନେଇଯିବ ।
ଆସନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁତ୍ୱର ବନ୍ଧନକୁ ବିଭିନ୍ନ ମାଧ୍ୟମରେ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ସମସ୍ତ ସ୍ତରରେ ଆମର ସହଯୋଗ ବଢ଼ାଇବା ଏବଂ ମାନବିକତାର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଏବଂ ମୁଖ୍ୟତଃ ମାନବ ସମ୍ବଳର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନା, ସମୃଦ୍ଧ ଖଣିଜ ସମ୍ପଦ, ସମୃଦ୍ଧ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦକୁ ସାକାର କରିବା ଏବଂ ଏହି ଭାଗିଦାରୀକୁ କ୍ରାନ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା। ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପୃଥିବୀର ଏହି ଅଂଶ ବିଶ୍ୱସ୍ଥିରତା, ବୈଶ୍ୱିକ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟରେ ଯୋଗଦାନ କରିପାରିବ।
ମୁଁ ଏକ ଟିପ୍ପଣୀ ସହିତ ନିଜର କଥା ଶେଷ କରିବି, ଭାରତର ଉତଥାନ, ଭାରତର ବିକାଶ, ବିଶ୍ୱ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଏକ ଷଷ୍ଠଭାଗ ନିବାସସ୍ଥଳ, ଜୀବନ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ସବୁ ସ୍ତରରେ ସାମ୍ବିଧାନିକ ଭାବେ ଗଠିତ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ବିଶ୍ୱସ୍ଥିରତା ଓ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ସଙ୍କେତ ।
ଭାରତର ଅଂଶଗ୍ରହଣ, ଭାରତର ଉପସ୍ଥିତି, ଭାରତର ହାତ ଧରିବା, ଭାରତ ସହ ମିଶି ଏକାଠି ହୋଇ କାମ କରି ସମ୍ପ୍ରସାରଣର ଭାବନା ବିପରୀତ ଅଟେ। ଐତିହାସିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହି ରାଷ୍ଟ୍ର କେବେ ବି ସମ୍ପ୍ରସାରଣରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିନାହିଁ । ତେଣୁ ଇତିହାସରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ଗଢ଼ି ଉଠିଥିବା ଏହି ଭାଗିଦାରୀ ମାନବିକତାର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ବଡ଼ ବୈଶ୍ୱିକ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖିଛି।
ଧନ୍ୟବାଦ।