Ministry of Jal Shakti
Strategic Alliance between NMCG, IIT (BHU) and Denmark unveils innovative Smart Laboratory on Clean Rivers (SLCR) Project in Varanasi
SLCR Secretariat to receive initial funding of Rs. 16.80 crore from Jal Shakti Ministry and additional Rs. 5 crore grant from Denmark to support long-term sustainability and project development
22 AUG 2024 11:21AM by PIB Delhi
The Green Strategic Partnership between the Governments of India and Denmark has fostered significant collaboration leading to the establishment of the Smart Laboratory on Clean Rivers (SLCR) in Varanasi. The alliance is a unique tripartite initiative between Government of India (Department of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation), the Indian Institute of Technology - Banaras Hindu University (IIT-BHU), and Government of Denmark, to bring excellence in small river rejuvenation and management.
The SLCR aims to leverage the expertise of both nations to rejuvenate the river Varuna using sustainable approaches. Its objectives include creating a collaborative platform for government bodies, knowledge institutions and local communities to share insights and develop solutions for clean river water. The initiative features a hybrid lab model at the IIT-BHU and an on-field living lab at the Varuna River to test and scale solutions in real-world settings. The SLCR has a robust institutional and appraisal mechanism built into it to ensure the necessary due diligence, rigor in its functioning and for ensuring excellence in river management.
The Indo-Danish Joint Steering Committee (JSC) is the highest forum for SLCR which provides strategic guidance and reviews progress. The Project Review Committee (PRC), with members from National Mission on Clean Ganga (NMCG), Central Water Commission (CWC), Central Ground Water Borad (CGWB), IIT-BHU and Denmark's Urban Sector Counsellor, will oversee quality control at project level.
The Multi-Stakeholder Working Group (MSWG), chaired by the District Magistrate and co-chaired by NMCG and IIT-BHU, will coordinate efforts among central and state agencies. The Secretariat, established between NMCG and IIT-BHU, will manage day-to-day activities, project development, and knowledge dissemination. The SLCR Secretariat will receive initial funding of Rs. 16.80 crore from the Ministry of Jal Shakti and an additional 5 crore INR grant from Denmark to support long-term sustainability and project development. The Joint Steering Committee (JSC) chaired jointly by Director General (NMCG), and, First Secretary and Team Lead for Strategic Cooperation has cleared four projects to be taken up under the collaboration.
The commitment includes developing a Decision Support System (DSS) for water management to analyse basin water dynamics through hydrological models, scenario generation, forecasting and data analytics. This 2-3-year project will integrate groundwater and hydrological models to create a comprehensive river management plan, with key outcomes including real-time monitoring, data visualization tools and scenario simulations. The DSS will support holistic planning and effective water management.
The second project focuses on the characterization of emerging pollutants and fingerprint analysis. Over the next 18 months, this initiative will use advanced analytical techniques, such as chromatography and mass spectrometry, to identify and quantify contaminants. Led by a professor from the University of Copenhagen with international partners, the project aims to create a detailed fingerprint library, enhance water quality monitoring, and propose effective remediation strategies.
A selected stretch of the Varuna River will demonstrate interventions based on a holistic plan and river manual, implementing SLCR’s vision of global sustainable solutions. Project ideologies, based on thorough research and consultation, include activities for preserving archaeological and historical heritage. The project, achievable within 2-3 years, aims to enhance regional economic and social development while ensuring good river health.
The final project in the series, the Hydrogeological Model of the Varuna Basin for Recharge Sites, aims to enhance base flow through Managed Aquifer Recharge (MAR). Over the next 24 months, the project will use advanced geophysical techniques and mathematical modelling to identify optimal recharge sites and rates. Objectives include integrating Heliborne and FloaTEM data, generating scenarios for water harvesting impacts and developing a comprehensive river-aquifer flow dynamics model to support informed decision-making and water resource optimization.
The SLCR is expected to bring out a unique confluence of academia, sub national and national Government working in partnership with another country to co-create solutions for identified problems and issues pertaining to river health in general and small river rejuvenation in particular.

জল শক্তি মন্ত্রালয়
NMCG, IIT (BHU) অমসুং দেনমার্ক্কী স্ত্রেতেজিক এল্লাইন্সনা বারানসীদা ইন্নোভেতিব স্মার্ত লেবোরেতরী ওন ক্লীন রিভর্সস (SLCR) প্রোজেক্ত হৌদোকখ্রে
লোং-তর্ম সস্তেনেবিলিতী অমসুং প্রোজেক্ত দিবেলপমেন্তদা মতেং পাংনবা SLCR সেক্রেতরিএৎনা জল শক্তি মন্ত্রালয়দগী লুপা করোর 16.80গী অহানবগী ফন্দিং ফংগনি অমসুং অহেনবা লুপা করোর 5গী শেন্থং দেনমার্ক্তগী পীরক্লগনি
22 AUG 2024 11:21AM by PIB Imphal
ভারত সরকার অমসুং দেনমার্ক সরকারগী মরক্তা লৈরিবা গ্রীন স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপনা মরু ওইবা কোল্লাবোরেসন অমা তৌদুনা বারানসীদা স্মার্ত লেবোরেতরী ওন ক্লীন রিভর্সস ( SLCR) লিংখৎহনগনি। এল্লাইন্স অসি ভারত সরকার (দিপার্তমেন্ত ওফ ৱাতর রিসোর্সেস, রিভর দিবেলপমেন্ত এন্দ গঙ্গা রিজুভনেসন, ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ তেক্নোলোজী – বনারস হিন্দু য়ুনিভর্সিতী (IIT-BHU), অমসুং দেনমার্ক সরকারগী মরক্তা অখন্নবা ত্রিপেতাইত ইনিসিএতিইব অমনি মসিনা অপীকপা রিভর রিজুভনেসন অমসুং মেনেজমেন্তদা খুমাং চাউশিনহনগনি।
SLCRগী পান্দমদি লৈবাক অনিমক্কী হৈশিংবশিংবু শীজিন্নদুনা বরুনা তুরেলবু তুং কোইনা চৎনগদবা পাম্বৈশিং শীজিন্নদুনা নৌহৌননা শেমগৎপা হায়বসিনি। মসিগী পান্দমশিংগী মনুংদা গভর্নমেন্ত বোদীশিং, নোলেজ ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং লোকেল কম্ম্যুনিতীশিংনা ইনসাইৎশিং শেয়র তৌনবা অমসুং অফবা তুরেল ঈশিংগী সোলুসনশিং পুথোক্নবা কোল্লাবোরেতিব প্লেতফোর্ম অমা শেম্বা য়াওরি। মসিগী খোঙথাং অসিদা রিএল-ৱার্ল্দ সেত্তিংসশিংদা সোল্যুসনশিং তেস্ত অমদি স্কেল তৌনবা IIT-BHU দা হাইব্রিদ লেব মোদেল অমা অমসুং বরুনা তুরেলদা ওন-ফিল্দ লিবিং লেব অমা য়াওরি। SLCR দা তঙাই ফদবা মওংদা চেকশিন্না থবক পাংথোক্নবা অমসুং তুরেলগী মেনেজমেন্তদা মগুন লৈহন্নবগীদমক মপাঙ্গল কনবা ইন্সতিত্যুস্নেল অমসুং এসেসমেন্ত মেকানিজম অমা শেমগৎলি।
ইন্দো-দেনিশ জোইন্ত স্তিয়রিং কম্মিতী (JSC) অসি SLCRগী খ্বাইদগী ৱাংবা ফোরমনি। মসিনা স্ত্রেতেজিক গাইদেন্স পীরি অমসুং প্রোগ্রেস রিভিয়ু তৌই। নেস্নেল মিসন ওন ক্লীন গঙ্গা (NMCG), সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসন (CWC), সেন্ত্রেল গ্রাউন্দ ৱাতর বোর্দ (CGWB), IIT-BHU অমসুং দেনমার্ক্কী অর্বান সেক্তর কাউন্সেলরগী মেম্বরশিং য়াওবা প্রোজেক্ত রিভিয়ু কম্মিতী (PRC) না প্রোজেক্ত থাক্তা ক্বালিতী কন্ত্রোল য়েংশিনগনি।
দিস্ত্রিক্ত মেজিস্ত্রেৎনা চেয়র লৌদুনা অমসুং NMCG অমসুং IIT-BHU না কো-চেয়র লৌদুনা শেমখিবা মল্তি-স্তেকহোল্দর ৱার্কিং গ্রুপ (MSWG) না সেন্ত্রেল অমসুং স্তেত এজেন্সীশিংগী মরক্তা তেংবাং পীন্দুনা থবক তৌগনি। NMCG অমসুং IIT-BHUগী মরক্তা শেম্বা সেক্রেতরিএৎ অসিনা নুমিৎ খুদিংগী থবকশিং, প্রোজেক্ত শেমগৎপা অমসুং লৌশিং শন্দোকপা মেনেজ তৌগনি। SLCR সেক্রেতরিএৎনা অহানবা ওইনা জল শক্তি মন্ত্রালয়দগী লুপা করোর 16.80 গী ফন্দিং ফংলগনি অমসুং দেনমার্কতগী লুপা করোর 5গী অহেনবা গ্রান্ত পীদুনা লোং-তর্ম সস্তেনেবল অমসুং প্রোজেক্ত দিবেলপমেন্তদা মতেং পাংগনি। দাইরেক্তর জেনরেল (NMCG) অমসুং ফার্স্ত সেক্রেতরী অমসুং স্ত্রেতেজিক কোওপরেসনগী তীম লিদনা পুন্না প্রসিদেন্ত ওইরিবা জোইন্ত স্তিয়রিং কমিতী (JSC) না কোল্লাবোরেসন অসিগী মখাদা পায়খৎকদবা প্রোজেক্ত মরি অয়াবা পীখ্রে।
কম্মিৎমেন্ত অসিদা হায়দ্রোলোজিকেল মোদেলশিং, সিনারিও জেনেরেসন, ফোর্কাস্তিং অমসুং দেতা এনালাইসিসকী খুত্থাংদা ৱাতর মেনেজমেন্তগীদমক্তা বেসিন ৱাতর দাইনামিক এনালাইসিস তৌনবা দিসিজন সপোর্ত সিস্তেম (DSS) অমা শেমগৎপা য়াওরি। রিএল-তাইম মোনিতরিং, দেতা ভিজুএলাইজেসনগী খুৎলাইশিং অমসুং সিনারিও সিমুলেসনশিং য়াওনা মরু ওইবা আউৎকমশিংগা লোয়ননা চহি 2-3গী প্রোজেক্ত অসিনা গ্রাউন্দৱাতর অমসুং হায়দ্রোলোজিকেল মোদেলশিং পুনশিন্নদুনা রিভর মেনেজমেন্তকী অপুনবা থৌরাং অমা শেমগনি। DSS না হোলিস্তিক প্লান্নিং অমসুং ইফেক্তিব ৱাতর মেনেজমেন্তদা মতেং পাংগনি।
অনিশুবা প্রোজেক্ত অসি ইমর্জিং পোলুতেন্তশিং মশক তাকপা অমসুং ফিঙ্গরপ্রিন্ত এনালাইসিসতা মীৎয়েং থম্লি। লাক্কদৌরিবা থা 18 অসিদা, ইনিসিএতিব অসিনা কন্তামিনেন্তশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং মশিং থীবগীদমক ক্রোমাতোগ্রাফী অমসুং মাস স্পেক্ত্রোমেত্রিগুম্বা এদভান্স ওইবা এনালাইতিকেল তেক্নিকশিং শীজিন্নগনি। কোপেনহেগন য়ুনিভর্সিতীগী প্রোফেসর অমনা ইন্তর্নেস্নেল পার্তনরশিংগা লোয়ননা লুচিংদুনা, প্রোজেক্ত অসিনা দিতেল্দ ফিঙ্গরপ্রিন্ত লাইব্রেরী অমা শেম্বা, ঈশিংগী ক্বালিতী য়েংশিনবা হেনগৎহনবা, অমসুং ইফেক্তিব রিমেদিএসন স্ত্রেতেজিশিং পুথোক্নবা পান্দম থম্লি।
বরুনা তুরেলগী খনগৎলবা শরুক অমনা মালেমগী ওইবা সস্তেনেবল সোলুসনশিংগী SLCRগী ভিজন ইমপ্লিমেন্ত তৌদুনা হোলিস্তিক প্লান অমসুং রিভর মেনুএলদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তরভেন্সনশিং উৎকনি। মপুং ফানা রিসর্চ অমসুং কন্সল্তেসনদা য়ুম্ফম ওইবা প্রোজেক্ত আইদিওলোজিশিংদা আর্কেওলোজিকেল অমসুং হিস্তোরিক হেরিতেজ ঙাকশেনবগী থবকশিং য়াওরি। চহি 2-3গী মনুংদা লোইশিনগদবা প্রোজেক্ত অসিনা রিজনেল ইকনোমিক অমসুং সোসিএল দিবেলপমেন্ত হেনগৎহন্নবা অমসুং অফবা তুরেলগী ফীভম ওইহন্নবা পান্দম থম্লি।
সিরিজ অসিগী অরোইবা প্রোজেক্ত, রিচার্জ সাইৎশিংগীদমক বরুনা বেসিনগী হাইদ্রোজেলোজিক মোদেলনা মেনেজ এক্বিফর রিচার্জ (MAR) গী খুত্থাংদা বেজ ফ্লো হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। লাক্কদৌরিবা থা 24 অসিদা, প্রোজেক্ত অসিনা খ্বাইদগী ফবা রিচার্জ তৌফমশিং অমসুং রেৎশিং মশক খঙদোক্নবা অৱাংবা থাক্কী জিওফিজিকেল তেক্নিকশিং অমসুং মেথমেতিকেল মোদেলিং শীজিন্নগনি। পান্দমশিংগী মনুংদা হেলিবোর্ন অমসুং FloaTEM দেতা পুনশিনবা, ঈশিং য়োকশিনবগী ইম্পেক্তশিংগীদমক সিনেরিওশিং শেম্বা অমসুং ঈশিংগী রিসোর্সশিংবু খ্বাইদগী ফবা মওংদা শিজিন্ননবাদিসিজন মেকিংদা মতেং পাংনবা কম্প্রিহেন্সিব রিভর-এক্বিফর ফ্লো দাইনামিক মোদেল অমা শেম্বা য়াওরি।
SLCR না জেনরেল ওইনা তুরেলগী ফীভম অমসুং অখন্ননা অপীকপা তুরেলশিংবু নৌহৌননা শেমগৎপগা মরী লৈনবা খুদোংচাদবশিং অমসুং ইসুশিংদা পুন্না সোলুসন পুথোক্নবা অতোপ্পা লৈবাক অমগা খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্নরিবা একাদেমিয়া, সব নেস্নেল অমসুং নেস্নেল গভর্নমেন্তকী তোপ তোপ্পা অপুনবা অমা পুরক্লগনি হায়না পানরি।