Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Lakhpati Didi Sammelan in Jalgaon, Maharashtra
Felicitates and gives certificates to 11 lakh new Lakhpati Didis
Release a revolving fund of Rs 2,500 crores and disburses bank loans worth Rs 5,000 crores
“Our government is fully committed to making the lives of mothers and sisters easier”
“Traditions of Maharashtra are known not only in India but around the world”
“Entire India has been inspired by ‘Matrushakthi’ of Maharashtra”
“‘Matrushakthi’ of India has always contributed immensely in building the future of the society and the nation”
“Fortunes of an entire family are transformed when one sister becomes Lakhpati Didi”
“Our government is opening every sector for daughters which was once restricted for them”
“Governments may change, but our biggest responsibility as a society and as a government should be to protect the life and dignity of women”
“I assure you, the central government is with the state governments in every way to stop atrocities against women. We cannot stop until this sinful mentality has been eradicated from Indian society”
25 AUG 2024 3:59PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in Lakhpati Didi Sammelan in Jalgaon, Maharashtra today. He handed out certificates and felicitated 11 lakh new Lakhpati Didis who recently became Lakhpati during the third term of the present government. The Prime Minister also interacted with Lakhpati Didis from across the country. Shri Modi released a Revolving Fund of Rs 2,500 crore, benefiting about 48 lakh members of 4.3 lakh Self-Help Groups (SHG). He also disbursed bank loans of Rs 5,000 crore which will benefit 25.8 lakh members of 2.35 lakh SHGs. Since the inception of the Lakhpati Didi Yoajna, one crore women have already been made Lakhpati Didis and the government has set a target of three crore Lakhpati Didis.
The Prime Minister began his address by expressing gratitude towards the huge crowd of mothers and sisters who were present on the occasion. Before moving further, the Prime Minister paid condolences to the victims of the bus accident tragedy in Tanahun, Nepal where several people from Jalgaon lost their lives. He informed that the authorities contacted their Nepalese counterparts as soon as the mishap took place and Union Minister Rakshatai Khadse was sent to Nepal. He said that the mortal remains of the deceased have been brought by special Air Force aircraft and those injured are being looked after. He prayed for their speedy recovery and assured all possible assistance from the Central and State Governments.
Expressing happiness over the attendance of a huge crowd of mothers and sisters at the mega event of Lakhpati Didi Sammelan, Shri Modi said, “Today, funds of more than Rs 6000 Crore were disbursed for lakhs of Women SHGs spanning across India”. He added that this corpus of funds will bolster many women to transform into ‘Lakhpati Didis’. The PM also extended his best wishes.
Prime Minister Shri Modi underlined that the mothers and sisters of Maharashtra give a glimpse of the glorious culture and traditions of the state. “Traditions of Maharashtra are known not only in India but around the world”, the Prime Minister remarked. He mentioned witnessing the culture of Maharashtra during his recent visit to Poland and said that the people of Maharashtra are highly respected by Polish citizens. He spoke about the Kolhapur Memorial that is dedicated to the spirit of service and hospitality of the people of Kolhapur by the people of Poland. Recalling the era of World War II when thousands of women and children from Poland were given refuge by the royal family of Kolhapur by following the traditions laid down by Shivaji Maharaj, the Prime Minister expressed pride when such tales of valor were narrated to him during his visit to the nation. He exhorted the citizens to follow a similar path and make continuous efforts to raise the state’s name in the world.
Shri Modi remarked that the culture of Maharashtra is a creation of the brave and courageous women of that land. He added that the entire India has been inspired by ‘Matrushakthi’ of Maharashtra. The Prime Minister said, “Our Jalgaon is a shrine of Varkari tradition. This is the land of the great saint Muktai.” He added that her achievements and penance were an inspiration for today's generation as well.
Shri Modi remarked that even till date, the poems of Bahinabai compel society to think beyond stereotypes. “Be it any corner of Maharashtra, be it any period of history, the contribution of Matrushakti has been unmatched”, the Prime Minister added. Further elaborating on the Matrushakti of Maharashtra, Shri Modi said that while Mata Jijabai gave a direction to Chhatrapati Shivaji’s life, another Marathi woman Savitribai Phule was the force behind the education of daughters and their work, when it was not given importance in the society.
The Prime Minister noted that women power of India has always contributed to building the future of the society and the nation. “Today when India is striving to become developed, our women power is once again coming forward,” emphasized Shri Modi. Lauding the women of Maharashtra for their efforts, Shri Modi said “I see the impression of Rajmata Jijabai and Savitribai Phule in all of you.”
Recalling his visit to Maharashtra during the 2024 Lok Sabha elections when the Prime Minister had expressed the desire to create 3 crore Lakhpati Didis, Shri Modi informed that 1 crore Lakhpati Didis were made during the last 10 years, while 11 lakh new Lakhpati Didis were created in the past two months alone. “1 lakh Lakhpati Didis were made in Maharashtra also”, he said. The Prime Minister lauded the efforts of the state government and underlined that the entire team of the Chief Minister and Deputy Chief Ministers have come together to empower and strengthen the women in Maharashtra by initiating multiple new schemes and programs.
Underlining that the Lakhpati Didi campaign is not just a way to boost the income of mothers and sisters but a mega campaign to strengthen the family and future generations, the Prime Minister said that it is transforming the rural economy. “Every woman present here knows that her social position in society is elevated when she starts to make a living”, the Prime Minister exclaimed, noting that the purchasing power of a family also goes up with an increase in income. “Fortunes of an entire family are transformed when one sister becomes Lakhpati Didi”, he added.
Noting the contributions of women today in making India the third-largest economy in the world, Prime Minister Modi pointed out the neglect towards the development of women in the past. He mentioned that crores of women in the country did not own any property which caused a major hindrance in availing bank loans to start small businesses. “Therefore”, the Prime Minister said, “I pledged to reduce the burden on women, and the Modi Government took decisions in the interest of women one after the other.” Drawing parallels from the 10 years of the present government with the seven decades of previous governments, the Prime Minister remarked that the present government did more work in the interest of women than any other previous governments of the past.
The Prime Minister underlined that his government had decided to register the houses for the poor in the name of the woman of the house. Shri Modi emphasized that most of the 4 crore houses built so far have been registered under the name of women. The Prime Minister assured that even in the upcoming 3 crore houses being built, most of them will be registered in the name of women.
Emphasizing the reforms undertaken in the banking sector, Shri Modi said that even in the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana, most bank accounts were opened in the name of women. He emphasized that about 70 percent of the beneficiaries of Pradhan Manti Mudra Yojana are mothers and sisters of the nation.
Recalling how he was warned against giving loans to women in the past, Shri Modi said that he had complete trust in the Matrushakti and that they would return the loans honestly without fail. Buoyed by the response of women, he added that his government had increased the loan limit of PM Mudra Yojana to Rs 20 lakh.
Speaking on the Swanidhi scheme launched for street vendors, the Prime Minister underlined that even in Swanidhi, loans were being given without guarantee, whose benefits had reached the women-folk. Shri Modi added that his government had extended benefits without guarantee to many women of the Vishwakarma families, who are doing handicrafts.
The Prime Minister remarked that the importance of Sakhi Mandalis and women's self-help groups was not recognized earlier, while today they are on the path to becoming a huge power in India’s economy. He highlighted that every village and tribal region is witnessing positive changes brought by women's self-help groups. He informed that ten crore women have joined the campaign in the last ten years and they have been made a part of the banking system for easy facilitation of low-interest loans. He informed that bank loans worth less than Rs 25,000 crore were sanctioned for self-help groups in 2014, while today that number has risen to Rs 9 lakh crore in the last 10 years. He further added that the direct assistance provided by the government has also been increased by almost 30 times.
The Prime Minister emphasized that the roles of mothers and sisters are being elaborated today. He gave examples of more than 1.25 lakh bank sakhis providing banking services in every village, women becoming drone pilots to assist in modern farming with drones, and training 2 lakh pashu sakhis to help the livestock farmers. The Prime Minister also mentioned initiating the Krishi Sakhi program to give leadership to Narishakti for modern farming and natural farming. He said that the government is going to create lakhs of such Krishi Sakhis in every village of the country in the coming times. The Prime Minister said that these campaigns will employ daughters while also boosting their confidence. “A new thinking will be created in the society regarding the strength of daughters”, Shri Modi added.
Reflecting on the Union Budget that was passed by the House last month, the Prime Minister informed that Rs 3 lakh crore have been allocated for schemes related to women. He mentioned the decisions taken to create specialized facilities for women working in factories and offices such as working women hostels and creche facilities for children. He underlined that the government is working towards opening all sectors for women which were once restricted for them and gave examples of women officers in all three armed forces including fighter pilots, admission into Sainik schools and academies and increasing number of women in the police force and paramilitary force. The Prime Minister mentioned that a large number of women are managing businesses ranging from the agriculture and dairy sector in villages to the start-up revolution. He also touched upon Narishakti Vandan Adhiniyam to increase the participation of daughters in politics.
The Prime Minister noted that safety of the women is a top priority of the nation along with their empowerment. Shri Modi added, “I understand the pain and anger of my sisters and daughters, irrespective of the states.” Taking a tough stand, the Prime Minister reminded all the state governments and the political parties of the country that atrocities against women are an unpardonable sin and the guilty and his accomplice must not be spared.
The Prime Minister remarked that public institutions, be it a hospital or a school or an office or the police system, should be made accountable and any sort of negligence on their part was unacceptable. Shri Modi said, “Governments may change, but our biggest responsibility as a society and as a government should be to protect the life and dignity of women.”
The Prime Minister underlined that the government is constantly making laws stricter to give the harshest punishment to those who commit atrocities on women. Pointing out that FIRs for complaints were not registered on time earlier and cases became very time-consuming, the Prime Minister said that such obstacles have been removed in the Bharatiya Nyay Sanhita (BNS) where an entire chapter has been made on atrocities against women and children. He informed that victims can register e-FIR if they do not wish to go to the police station and measures are in place to ensure swift action and no tampering with e-FIR at the police station level. He said that it would help in speedy investigation and strict punishment for the culprits. The Prime Minister further informed that the new laws have provisions for death penalty and life imprisonment for sexual crimes against minors. He also stated that BNS clearly defines false promises of marriage and deception to act against cheating in the name of marriage. “I assure you, the central government is with the state governments in every way to stop atrocities against women. We cannot stop until this sinful mentality has been eradicated from Indian society”, the Prime Minister exclaimed.
The Prime Minister underlined the role of Maharashtra in India’s ascendancy towards the path of development and said that Maharashtra is a shining star of Viksit Bharat. He highlighted that Maharashtra is becoming a center of attraction for investors from all over the world and the state’s future lies in more and more investments and new job opportunities. The Prime Minister also called upon the need for a stable government in the state that can encourage industries and emphasize education, skills and employment of youth. Concluding the address, the Prime Minister expressed confidence that the mothers and daughters of the state will come together for a stable and prosperous Maharashtra.
Governor of Maharashtra, Shri C P Radhakrishnan, Chief Minister of Maharashtra, Shri Eknath Shinde, Deputy Chief Ministers of Maharashtra, Shri Devendra Fadnvis and Shri Ajit Pawar, and Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Shivraj Singh Chauhan were present on the occasion among others.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মহাৰাষ্ট্ৰৰ জলগাঁৱত লাখপতি দিদী সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ভাষণ
১১ লাখ নতুন লাখপতি দিদিক সম্বৰ্ধনা আৰু প্ৰমাণ পত্ৰ প্ৰদান
২৫০০ কোটি টকাৰ ঘূৰ্ণীয়মান পুঁজি মুকলিৰ লগতে প্ৰদান কৰিলে ৫০০০ কোটি টকাৰ বেংক ঋণ
“মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ জীৱন সহজ কৰি তোলাৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰ সম্পূৰ্ণ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ”
“মহাৰাষ্ট্ৰৰ পৰম্পৰা কেৱল ভাৰততে নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বতে পৰিচিত”
“মহাৰাষ্ট্ৰৰ ‘মাত্ৰুশক্তি’ৰ পৰা সমগ্ৰ ভাৰত অনুপ্ৰাণিত হৈছে”
“সমাজ আৰু দেশৰ ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাত ভাৰতৰ ‘মাত্ৰুশক্তি’য়ে সদায় অপৰিসীম অৱদান আগবঢ়াই আহিছে”
“এগৰাকী ভগ্নী লাখপতি দিদি হ’লেই এটা সম্পূৰ্ণ পৰিয়ালৰ ভাগ্য সলনি হয়”
“আমাৰ চৰকাৰে কন্যাৰ বাবে প্ৰতিটো খণ্ড মুকলি কৰিছে যিটো এসময়ত তেওঁলোকৰ বাবে নিষিদ্ধ আছিল”
“চৰকাৰ সলনি হ’ব পাৰে, কিন্তু সমাজ হিচাপে আৰু চৰকাৰ হিচাপে আমাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ দায়িত্ব হ’ব লাগে মহিলাৰ জীৱন আৰু মৰ্যাদা ৰক্ষা কৰা”
‘মই আপোনালোকক আশ্বাস দিছো, মহিলাৰ ওপৰত হোৱা অত্যাচাৰ বন্ধ কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ সকলো প্ৰকাৰে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ লগত আছে। ভাৰতীয় সমাজৰ পৰা এই পাপী মানসিকতা নিৰ্মূল নোহোৱালৈকে আমি ক্ষান্ত নহও”
25 AUG 2024 3:59PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ জলগাঁৱত লাখপতি দিদী সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে। তেওঁ প্ৰমাণ পত্ৰ বিতৰণ কৰাৰ লগতে বৰ্তমান চৰকাৰৰ তৃতীয় কাৰ্যকালত শেহতীয়াকৈ লাখপতি হোৱা ১১ লাখ নতুন লাখপতি দিদিক সম্বৰ্ধনা জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা লাখপতি দিদিৰ সৈতেও মত বিনিময় কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে ২৫০০ কোটি টকাৰ ঘূৰ্ণীয়মান পুঁজি মুকলি কৰে, যাৰ জৰিয়তে ৪.৩ লাখ আত্মসহায়ক গোটৰ (এছএইচজি) প্ৰায় ৪৮ লাখ সদস্য উপকৃত হয়। লগতে তেওঁ ৫,০০০ কোটি টকাৰ বেংক ঋণ প্ৰদান কৰে যিয়ে ২.৩৫ লাখ আত্মসহায়ক গোটৰ ২৫.৮ লাখ সদস্যক উপকৃত কৰিব। লাখপতি দিদী যোজনাৰ আৰম্ভণিৰ পৰাই ইতিমধ্যে এক কোটি মহিলাক লাখপতি দিদি হিচাপে গঢ়ি তোলা হৈছে আৰু বৰ্তমান চৰকাৰে তিনি কোটি লাখপতি দিদীৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে।
এই উপলক্ষে উপস্থিত থকা মাতৃ-ভগ্নীৰ বিপুল জনসমাগমৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাষণৰ আৰম্ভণি কৰে। ভাষণৰ পূর্বে প্রধানমন্ত্রীয়ে নেপালৰ তানাহুনত সংঘটিত বাছ দুর্ঘটনাত প্ৰাণহানি হোৱা লোকসকলৰ প্রতি শোক প্রকাশ কৰে য’ত জলগাঁৱৰ কেইবাজনো লোকে প্রাণ হেৰুৱাইছে৷ তেওঁ জনোৱা মতে, দুৰ্ঘটনা সংঘটিত হোৱাৰ লগে লগে ভাৰত চৰকাৰে নেপাল চৰকাৰৰ সৈতে যোগাযোগ কৰে আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী ৰক্ষতাই খাদছেক নেপাললৈ প্ৰেৰণ কৰে। তেওঁ কয় যে মৃত লোকসকলৰ মৃতদেহ বায়ুসেনাৰ বিশেষ বিমানেৰে অনা হৈছে আৰু আহতসকলক চিকিৎসা সেৱা আগবঢ়োৱা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ আশু আৰোগ্যৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা কৰি কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ পৰা সম্ভৱপৰ সকলো সহায়ৰ আশ্বাস দিয়ে।
লাখপতি দিদী সন্মিলনৰ বিশাল অনুষ্ঠানত মাতৃ-ভগ্নীৰ বিপুল জনসমাগমক লৈ আনন্দ প্ৰকাশ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “আজি সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষত বিস্তৃত লাখ লাখ মহিলা এছ এইচ জিৰ বাবে ৬০০০ কোটি টকাতকৈ অধিক ধন প্ৰদান কৰা হ’ল”। তেওঁ লগতে কয় যে এই পুঁজিয়ে বহু মহিলাক ‘লাখপতি দিদি’লৈ ৰূপান্তৰিত হোৱাত সহায় কৰিব। এই উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলোকে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে মহাৰাষ্ট্ৰৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলে ৰাজ্যখনৰ গৌৰৱময় সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰাৰ আভাস দিয়ে। “মহাৰাষ্ট্ৰৰ পৰম্পৰা কেৱল ভাৰততে নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বতে পৰিচিত”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। শেহতীয়াকৈ পোলেণ্ড ভ্ৰমণৰ সময়ত মহাৰাষ্ট্ৰৰ সংস্কৃতিৰ সাক্ষী হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে মহাৰাষ্ট্ৰৰ জনসাধাৰণক পোলেণ্ডৰ নাগৰিকে অতিশয় সন্মান কৰে। তেওঁ পোলেণ্ডৰ জনসাধাৰণৰ দ্বাৰা কলহাপুৰৰ জনসাধাৰণৰ সেৱা আৰু আতিথ্যৰ মনোভাৱৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত কলহাপুৰ স্মৃতিসৌধৰ বিষয়ে কয়। দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধৰ যুগক সুঁৱৰি পোলেণ্ডৰ হাজাৰ হাজাৰ মহিলা আৰু শিশুক শিৱাজী মহাৰাজে নিৰ্ধাৰণ কৰা পৰম্পৰা পালন কৰি কলহাপুৰৰ ৰাজ পৰিয়ালে আশ্ৰয় দিছিল বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ ভ্ৰমণ কালত এনে বীৰত্বৰ কাহিনীক লৈ গৌৰৱবোধ কৰে। তেওঁ নাগৰিকসকলকো একেধৰণৰ পথ অনুসৰণ কৰি দেশৰ নাম বিশ্বত উজলাই তোলাৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাবলৈ আহ্বান জনায়।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে মহাৰাষ্ট্ৰৰ সংস্কৃতি সেই ভূমিৰ সাহসী মহিলাসকলৰ সৃষ্টি। তেওঁ লগতে কয় যে সমগ্ৰ ভাৰত মহাৰাষ্ট্ৰৰ ‘মাত্ৰুশক্তি’ৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘আমাৰ জলগাঁও ভৰকাৰী পৰম্পৰাৰ মন্দিৰ। এইখন মহাসাধু মুক্তাইৰ দেশ।” তেওঁ লগতে কয় যে তেওঁৰ এই কৃতিত্ব আৰু তপস্যা আজিৰ প্ৰজন্মৰ বাবেও এক প্ৰেৰণা আছিল।
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে বাহিনাবাইৰ কবিতাই বৰ্তমানেও সমাজক কু-সংস্কাৰৰ ঊৰ্ধ্বত চিন্তা কৰিবলৈ বাধ্য কৰে। “মহাৰাষ্ট্ৰৰ যিকোনো কোণেই হওক, ইতিহাসৰ যিকোনো সময়েই হওক, মাত্ৰুশক্তিৰ অৱদান অতুলনীয় হৈ আহিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়। মহাৰাষ্ট্ৰৰ মাত্ৰুশক্তিৰ বিষয়ে আৰু অধিক বিশদভাৱে উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে মাতা জিজাবায়ে ছত্ৰপতি শিৱাজীৰ জীৱনক দিশ দিলেও আন এগৰাকী মাৰাঠী মহিলা সাবিত্ৰীবাই ফুলেই আছিল কন্যাৰ শিক্ষা আৰু তেওঁলোকৰ কামৰ আঁৰৰ শক্তি, যেতিয়া সমাজত ইয়াক গুৰুত্ব দিয়া হোৱা নাছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ নাৰী শক্তিয়ে সমাজ আৰু দেশৰ ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাত সদায় অৰিহণা যোগাই আহিছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয়, ‘আজি যেতিয়া ভাৰতে উন্নত হ’বলৈ চেষ্টা কৰিছে, তেতিয়া আমাৰ নাৰী শক্তি আকৌ এবাৰ আগবাঢ়ি আহিছে। মহাৰাষ্ট্ৰৰ মহিলাসকলক তেওঁলোকৰ এই প্ৰচেষ্টাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে “আপোনালোক সকলোৰে মাজত ৰাজমাতা জিজাবাই আৰু সাবিত্ৰীবাই ফুলেৰ প্ৰভাৱ মই প্ৰত্যক্ষ কৰিছোঁ।”
২০২৪ চনৰ লোকসভা নিৰ্বাচনৰ সময়ত মহাৰাষ্ট্ৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত ৩ কোটি লাখপতি দিদী গঢ় দিয়াৰ ইচ্ছা প্ৰকাশ কৰা কথা মনত পেলাই শ্ৰী মোদীয়ে অৱগত কৰে যে যোৱা ১০ বছৰৰ ভিতৰত ১ কোটি লাখপতি দিদী গঢ় দিয়া হৈছিল, আনহাতে কেৱল যোৱা দুমাহত ১১ লাখ নতুন লাখপতি দিদী সৃষ্টি কৰা হৈছে। “মহাৰাষ্ট্ৰতো ১ লাখ লাখপতি দিদি গঢ় দিয়া হৈছিল”, তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্য চৰকাৰৰ এই প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰি আলোকপাত কৰে যে মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু উপ-মুখ্যমন্ত্ৰীৰ সমগ্ৰ দলটোৱে একাধিক নতুন আঁচনি আৰু কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰি মহাৰাষ্ট্ৰৰ মহিলাসকলক সৱলীকৰণ আৰু শক্তিশালী কৰাৰ বাবে একত্ৰিত হৈছে।
লাখপতি দিদী অভিযান কেৱল মাতৃ-ভগ্নীৰ আয় বৃদ্ধিৰ উপায় নহয়, পৰিয়াল আৰু ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক শক্তিশালী কৰাৰ এক বিশাল অভিযান বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ই গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিৰ পৰিৱৰ্তন ঘটাইছে। “ইয়াত উপস্থিত প্ৰতিগৰাকী মহিলাই জানে যে সমাজত তেওঁৰ সামাজিক স্থান উচ্চ হয় যেতিয়া তেওঁ জীৱিকা অৰ্জন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে”, বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এটা পৰিয়ালৰ ক্ৰয় ক্ষমতাও আয় বৃদ্ধিৰ লগে লগে বৃদ্ধি পায়। “এগৰাকী ভগ্নী লাখপতি দিদি হ’লেই এটা সম্পূৰ্ণ পৰিয়ালৰ ভাগ্য সলনি হয়”, তেওঁ লগতে কয়।
ভাৰতক বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত আজিৰ মহিলাসকলৰ অৱদানৰ কথা লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে পূৰ্বতে মহিলাৰ বিকাশৰ প্ৰতি থকা অৱহেলাৰ কথা আঙুলিয়াই দিয়ে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে দেশৰ কোটি কোটি মহিলাৰ কোনো সম্পত্তিৰ মালিক নাছিল যাৰ বাবে ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায় আৰম্ভ কৰিবলৈ বেংকৰ ঋণৰ সুবিধা লোৱাত এক বৃহৎ বাধাৰ সৃষ্টি হৈছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় “সেয়েহে মই নাৰীৰ ওপৰত থকা বোজা কমাবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতি দিলোঁ আৰু মোদী চৰকাৰে ইটোৰ পিছত সিটোকৈ মহিলাৰ স্বাৰ্থত সিদ্ধান্ত ল’লে।” বৰ্তমানৰ চৰকাৰৰ দহ বছৰৰ পৰা পূৰ্বৰ সাতটা দশকৰ চৰকাৰৰ তুলনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰখনে পূৰ্বৰ যিকোনো পূৰ্বৰ চৰকাৰতকৈ মহিলাৰ স্বাৰ্থত অধিক কাম কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে তেওঁৰ চৰকাৰে ঘৰৰ মহিলাগৰাকীৰ নামত দুখীয়াৰ বাবে ঘৰ পঞ্জীয়ন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এতিয়ালৈকে নিৰ্মাণ কৰা ৪ কোটি ঘৰৰ অধিকাংশই মহিলাৰ নামত পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আশ্বাস দিয়ে যে আগন্তুক ৩ কোটি ঘৰ নিৰ্মাণ হ’লেও ইয়াৰে অধিকাংশই মহিলাৰ নামত পঞ্জীয়ন কৰা হ’ব।
বেংকিং খণ্ডত গ্ৰহণ কৰা সংস্কাৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ধন যোজনাতো বেছিভাগ বেংক একাউণ্ট মহিলাৰ নামত খোলা হৈছিল। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মুদ্ৰা যোজনাৰ প্ৰায় ৭০ শতাংশ হিতাধিকাৰী দেশৰ মাতৃ আৰু ভগ্নী।
পূৰ্বতে মহিলাক ঋণ নিদিয়াৰ পৰা কেনেদৰে সকীয়াই দিয়া হৈছিল সেই কথা সোঁৱৰাই শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে মাত্ৰুশক্তিৰ ওপৰত তেওঁৰ সম্পূৰ্ণ আস্থা আছে আৰু তেওঁলোকে সফলভাৱে আৰু সততাৰে ঋণ ঘূৰাই দিব। মহিলাৰ সঁহাৰিত উৎসাহিত হৈ তেওঁ লগতে কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী মুদ্ৰা যোজনাৰ ঋণৰ সীমা ২০ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছে।
ৰাজপথৰ বিক্ৰেতাসকলৰ বাবে আৰম্ভ কৰা স্বনিধি আঁচনিৰ সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে স্বনিধিতো বন্ধকীমুক্তভাৱে ঋণ দিয়া হৈছে, যাৰ সুবিধা মহিলা-জনগোষ্ঠীয়ে লাভ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয় যে তেওঁৰ চৰকাৰে বিশ্বকৰ্মা পৰিয়ালৰ বহু মহিলাক বন্ধকীমুক্তভাৱে সুবিধা বৃদ্ধি কৰিছিল, যিসকলে হস্তশিল্প কৰি আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে সখী মণ্ডলী আৰু মহিলা আত্মসহায়ক গোটৰ গুৰুত্ব পূৰ্বে স্বীকৃতি দিয়া হোৱা নাছিল, আনহাতে আজি তেওঁলোক ভাৰতৰ অৰ্থনীতিত এক বিশাল শক্তি হোৱাৰ পথত আগবাঢ়িছে। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে প্ৰতিখন গাঁও আৰু জনজাতীয় অঞ্চলে মহিলা আত্মসহায়ক গোটসমূহে কঢ়িয়াই অনা ইতিবাচক পৰিৱৰ্তন সাক্ষী হৈছে। তেওঁ জনোৱা মতে, যোৱা দহ বছৰত দহ কোটি মহিলাই এই অভিযানত যোগদান কৰিছে আৰু কম সুতৰ ঋণৰ সহজ সুবিধাৰ বাবে তেওঁলোকক বেংকিং ব্যৱস্থাৰ অংশ হিচাপে গঢ়ি তোলা হৈছে। তেওঁ জনোৱা মতে, ২০১৪ চনত আত্মসহায়ক গোটৰ বাবে ২৫,০০০কোটিতকৈ কম মূল্যৰ বেংক ঋণ অনুমোদন কৰা হৈছিল, আনহাতে আজি সেই সংখ্যা যোৱা ১০ বছৰত ৯ লাখ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে আগবঢ়োৱা প্ৰত্যক্ষ সাহায্যও প্ৰায় ৩০ গুণ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে আজি মাতৃ আৰু ভগ্নীৰ ভূমিকা সম্পৰ্কে বিশদভাৱে আলোচনা কৰা হৈছে। তেওঁ প্ৰতিখন গাঁৱত ১.২৫ লাখৰো অধিক বেংক সখীয়ে বেংকিং সেৱা আগবঢ়োৱা, মহিলাসকলে ড্ৰ’ন পাইলট হৈ আধুনিক খেতিৰ কামত ড্ৰ’নেৰে সহায় কৰা আৰু পশুপালকসকলক সহায় কৰিবলৈ ২ লাখ পশু সখীক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আধুনিক কৃষি আৰু প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ বাবে নাৰীশক্তিক নেতৃত্ব দিয়াৰ বাবে কৃষি সখী কাৰ্যসূচী আৰম্ভ কৰাৰ কথাও উল্লেখ কৰে। আগন্তুক সময়ত দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱতে এনে লাখ লাখ কৃষি সখী সৃষ্টি কৰিবলৈ ওলাইছে বুলিও তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই অভিযানসমূহে কন্যা সন্তানক নিয়োগ কৰাৰ লগতে তেওঁলোকৰ আত্মবিশ্বাসো বৃদ্ধি কৰিব। “কন্যাৰ শক্তি সন্দৰ্ভত সমাজত এক নতুন চিন্তাৰ সৃষ্টি হ’ব”, শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়।
যোৱা মাহত সদনে গৃহীত কৰা কেন্দ্ৰীয় বাজেটৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মহিলা সম্পৰ্কীয় আঁচনিৰ বাবে ৩ লাখ কোটি টকা আবণ্টন দিয়া হৈছে। তেওঁ কাৰখানা আৰু কাৰ্যালয়ত কৰ্মৰত মহিলাৰ বাবে বিশেষ সুবিধা যেনে কৰ্মৰত মহিলাৰ হোষ্টেল আৰু শিশুৰ বাবে ক্ৰেচৰ সুবিধা সৃষ্টিৰ বাবে লোৱা সিদ্ধান্তৰ কথা উল্লেখ কৰে। এসময়ত মহিলাসকলৰ বাবে নিষিদ্ধ হৈ থকা সকলো খণ্ড মুকলি কৰাৰ দিশত চৰকাৰে কাম কৰি থকা বুলি আলোকপাত কৰি যুঁজাৰু পাইলটকে ধৰি তিনিওটা সশস্ত্ৰ বাহিনীতে মহিলা বিষয়া, সৈনিক বিদ্যালয় আৰু একাডেমীত নামভৰ্তি আৰু আৰক্ষী বাহিনীত মহিলাৰ সংখ্যা বৃদ্ধি আৰু অৰ্ধসামৰিক বাহিনী নিয়োগ কৰা হৈছে বুলি কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বৃহৎ সংখ্যক মহিলাই গাঁৱে-ভূঞে কৃষি আৰু দুগ্ধ খণ্ডৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ষ্টাৰ্ট আপ বিপ্লৱলৈকে ব্যৱসায় পৰিচালনা কৰি আছে। ৰাজনীতিত কন্যাৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ বাবে নাৰীশক্তি বন্দন অধিনিয়মৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মহিলাসকলৰ সুৰক্ষা আৰু তেওঁলোকৰ সবলীকৰণৰ দেশৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ। শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়, “ৰাজ্য নিৰ্বিশেষে মোৰ ভগ্নী-কন্যাৰ বেদনা আৰু ক্ষোভ মই বুজি পাওঁ।” কঠোৰ স্থিতি গ্ৰহণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশৰ সকলো ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু ৰাজনৈতিক দলক সোঁৱৰাই দিয়ে যে নাৰীৰ ওপৰত হোৱা অত্যাচাৰ ক্ষমাহীন পাপ আৰু দোষী আৰু তেওঁৰ সহযোগীক কেতিয়াও ৰেহাই দিব নালাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাজহুৱা প্ৰতিষ্ঠানসমূহ, সেয়া চিকিৎসালয় হওক বা বিদ্যালয়েই হওক বা কাৰ্যালয়েই হওক বা আৰক্ষী ব্যৱস্থাই হওক, জবাবদিহি কৰা উচিত আৰু তেওঁলোকৰ যিকোনো গাফিলতি গ্ৰহণযোগ্য নহয়। শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “চৰকাৰ সলনি হ’ব পাৰে, কিন্তু সমাজ হিচাপে আৰু চৰকাৰ হিচাপে আমাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ দায়িত্ব হ’ব লাগে নাৰীৰ জীৱন আৰু মৰ্যাদা ৰক্ষা কৰা।”
নাৰীৰ ওপৰত অত্যাচাৰ কৰাসকলক কঠোৰতম শাস্তি দিয়াৰ বাবে চৰকাৰে অহৰহ আইন কঠোৰ কৰি ৰখাৰ কথা উল্লেখ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। অভিযোগৰ এফআইআৰ পূৰ্বে সময়মতে পঞ্জীয়ন নোহোৱা আৰু গোচৰবোৰ অতি সময়সাপেক্ষ হৈ পৰা বুলি আঙুলিয়াই দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতাত মহিলা আৰু শিশুৰ ওপৰত হোৱা এনে অত্যাচাৰৰ বাধা আঁতৰোৱা হৈছে। তেওঁ জনোৱা মতে, যদিহে ভুক্তভোগীয়ে থানালৈ যাব নিবিচাৰে তেন্তে ই-এফআইআৰ পঞ্জীয়ন কৰিব পাৰিব আৰু থানা পৰ্যায়ত ই-এফআইআৰত কোনো ধৰণৰ ধেমালি নকৰাকৈ ক্ষীপ্ৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা ক্ষিপ্ৰ তদন্ত আৰু দোষীক কঠোৰ শাস্তি প্ৰদান কৰাত সহায়ক হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে নতুন আইনত নাবালিকাৰ বিৰুদ্ধে যৌন অপৰাধৰ বাবে মৃত্যুদণ্ড আৰু যাৱজ্জীৱন কাৰাদণ্ডৰ ব্যৱস্থা আছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে বি এন এছে বিবাহৰ মিছা প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু বিবাহৰ নামত প্ৰতাৰণা কৰাৰ বিৰুদ্ধে কাম কৰিবলৈ প্ৰতাৰণা কৰাটো স্পষ্টভাৱে সংজ্ঞায়িত কৰে। ‘মই আপোনালোকক আশ্বাস দিছো, মহিলাৰ ওপৰত হোৱা অত্যাচাৰ বন্ধ কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ সকলো প্ৰকাৰে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহৰ লগত আছে। ভাৰতীয় সমাজৰ পৰা এই পাপী মানসিকতা নিৰ্মূল নোহোৱালৈকে আমি ক্ষান্ত নহও,” প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উন্নয়নৰ পথত ভাৰতৰ শীৰ্ষত মহাৰাষ্ট্ৰৰ ভূমিকাক আলোকপাত কৰি কয় যে মহাৰাষ্ট্ৰ বিকশিত ভাৰতৰ এক উজ্জ্বল নক্ষত্ৰ। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে মহাৰাষ্ট্ৰ সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে আৰু ৰাজ্যখনৰ ভৱিষ্যত অধিক সংখ্যক বিনিয়োগ আৰু নতুন চাকৰিৰ সুযোগত নিহিত হৈ আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যখনত উদ্যোগসমূহক উৎসাহিত কৰিব পৰা আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ শিক্ষা, দক্ষতা আৰু কৰ্মসংস্থাপনত গুৰুত্ব দিব পৰা এখন সুস্থিৰ চৰকাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতিও আহ্বান জনায়। ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে ৰাজ্যখনৰ মাতৃ-কন্যাই এখন সুস্থিৰ আৰু সমৃদ্ধিশালী মহাৰাষ্ট্ৰৰ বাবে একত্ৰিত হ’ব।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী চি পি ৰাধাকৃষ্ণন, মহাৰাষ্ট্ৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ সিন্দে, মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাডনাভিছ আৰু শ্ৰী অজিত পাৱাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহানৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।