Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
ANUBHAV AWARDS 2024 will be conferred by Union Minister Dr Jitendra Singh tomorrow in Vigyan Bhawan, New Delhi
Dr Jitendra Singh, MOS, PMO, PPG&P will also inaugurate Pre-Retirement Counselling workshop for central Government employees
Dr Jitendra Singh will launch Integrated Pensioners’ Portal with Union Bank of India on 28th August, 2024
Dr Jitendra Singh will preside over All India Pension Adalat on pending pension case with focus on Super Senior Pensioners
27 AUG 2024 3:13PM by PIB Delhi
On the directions of the Prime Minister of India, Department of Pension & Pensioners' Welfare (DOPPW) launched an online platform titled 'Anubhav' in March 2015. It is a means for retiring/retired employees to showcase significant achievements made during their service period.
On 28th August, 2024, DOPPW is organising 7th Anubhav Awards Ceremony since its inception in 2016. It is noteworthy that till date, 54 Anubhav Awards and 09 Jury Certificates have been conferred in 6 ceremonies.
This year, write-ups from 22 Ministries/Departments have been published out of which 5 Anubhav Awards and 10 Jury certificates will be conferred by Dr. Jitendra Singh, Minister of State, Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions, to the outstanding write-ups. This award ceremony is unique as 33% percent of the total 15 awardees are women employees, the highest ever in the history of 'Anubhav'. It indicates their growing role and contribution in the Governance. DOPPW will also release a short movie and Citation Booklet, to celebrate and highlight the professional achievements of 15 awardees.
The Department of Pension and Pensioners’ Welfare will be organizing the 55th Pre-Retirement Counselling (PRC) Workshop under the august presence of Dr. Jitendra Singh, Minister of State for Ministry of Personnel, PG & Pensions in the Plenary Hall of Vigyan Bhawan on 28th August, 2024.
The Department of Pension & Pensioners’ Welfare has been conducting Pre-Retirement Counselling (PRC) Workshops, throughout the country, as part of Good Governance, to facilitate officials who are about to retire, in the superannuation process. The Workshop, being held for the benefit of retiring employees of the Government of India, is a revolutionary step in the direction of ‘Ease of Living’ of the pensioners. In this workshop, the retiring employees will be provided relevant information related to the retirement benefits and pension sanction process.
In order to facilitate the smooth transition for the retiring employees, various sessions on BHAVISHYA Portal, Integrated Pensioners Portal, Retirement Benefits, Family Pension, CGHS Rules, Income Tax Rules, ANUBHAV, Digital Life Certificate, Investment Opportunities, etc. will be conducted. All these sessions have been curated to make the retirees aware of the process to be followed and forms to be filled pre-retirement and to provide information about the benefits available to them post-retirement.
A detailed session on the various Investment Modes, their Benefits & Planning will be organized to enable the retirees to plan investment of their retirement funds well in time. There will also be a detailed session on the CGHS System, CGHS Portal, Facilities provided as well as Procedures to be followed to avail CGHS benefits.
It has also been decided to organise “Banks’ Exhibition” during the PRC Workshop, wherein all 18 Pension Disbursing Banks will be participating. All pensioners’ related banking services will be made available to the participants. Banks will also guide the retirees on opening of pension account and investment of pension corpus in various schemes suitable to them.
It is expected that about 1,200 officials, due to retire upto 31/03/2025, will be highly benefited from this Pre-Retirement Counselling (PRC) Workshop. The Department will continue to hold such workshops, as part of Good Governance, to ensure a smooth and comfortable transition for Central Government retirees. The department is taking all efforts to keep them updated of the Government initiatives being taken so that they can continue to avail all the benefits, post retirement also.
The Department of Pension and Pensioners Welfare will conduct the 11th Nation-wide Pension Adalat under the chairmanship of Dr. Jitendra Singh, Minister of State for Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions at New Delhi on 28.8.2024.
Redressal of Pensioners Grievances is a high priority area for the Government. For speedy resolution of Pensioners Grievances Pension Adalat are being organized by DOPPW in which multiple stakeholders are brought on one platform for on-the-spot redressal. In all Pension Adalats across country, 17,760 cases were resolved (74 percent redressal rate).
The 11th Pension Adalat will focus on resolution of long outstanding Super Seniors Pension Cases. The Pension Adalat would be attended by 22 Ministries/Departments including Ministry of Home Affairs, Department of Defence Finance, Ministry of Commerce, Department of Ex-Servicemen’s Welfare, Ministry of Housing & Urban Affairs, Ministry of Railways etc. 298 cases pertaining to Ministries will be discussed.
The Department of Pension & Pensioners’ Welfare has developed an “Integrated Pensioners’ Portal” using Bhavishya platform as the base to provide a Common Single Window Portal for pensioners and elderly citizens. The State Bank of India, Canara Bank, Punjab National Bank, Bank of Baroda and Bank of India are already integrated their Pension Portals with the Integrated Pensioners’ Portal. Union Bank of India will join this league tomorrow. Presently, 4 facilities viz. Monthly Pension Slip, Status of Life Certificate, Submission Form 16 of the pensioner and Due & Drawn Statement of pension arrears paid, are being provided by these Banks. The goal is to integrate all Pension Disbursing Banks with this portal for a unified user experience.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
নই দিল্লীগী বিজ্ঞান ভবনদা হয়েং কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংহনা অনুভব এৱার্দস 2024 পীগনি
দা. জিতেন্দ্র সিংহ MOS, PMO, PPG&P না কেন্দ্র সরকারগী কর্মচারীশিংগীদমক প্রি-রিতায়রমেন্ত কাউন্সেলিং ৱার্কশোপ অমসু হৌদোক্কনি
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা ওগস্ত 28, 2024দা য়ুনিয়ন বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াগা লোয়ননা ইন্তিগ্রেতেদ পেন্সনর্স পোর্তেল লোঞ্চ তৌগনি
দা. জিতেন্দ্র সিংহনা সুপর সিনিয়র পেন্সনর্সতা অখন্নবা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ননা পন্দুনং লৈরিবা পেন্দন কেসকী ওল ইন্দিয়ন পেন্সন এদালৎতা ময়াই তাংবল লৌগনি
27 AUG 2024 3:13PM by PIB Imphal
ভারতকী প্রধান মন্ত্রীগী পাউতাক মতুং ইন্না, দিপার্তমেন্ত ওফ পেন্সন এন্দ পেন্সনর্স ৱেলফেয়র (DOPPW) না মার্চ 2015দা 'অনুভব' হায়না মিংথোনবা ওনলাইন প্লেৎফোর্ম অমা হৌদোকখি। মসি মখোয়গী সর্ভিস পেরিওদ মনুংদা ফংলকপা মরুওইবা এচিবমেন্তশিং উৎনবা রিতায়র তৌরিবা/রিতায়র তৌরবা এমপ্লোয়িশিংগী পাম্বৈ অমনি।
2024গী ওগস্ত 28দা, DOPPWনা 2016দা হৌদোকখিবদগী 7শুবা অনুভব এৱার্দকী থৌরম পাংথোক্কনি। ঙসি ফাওবদা, থৌরম 6দা অনুভব এৱার্দ 54 অমসুং জুরীগী সর্তিফিকেৎ 9 পীখ্রে।
চহি অসিদা, মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্ত 22গী রাইৎ-অপশিং ফোঙখ্রে। মসিগী মনুংদা অনুভব এৱার্দ 5 অমসুং জুরীগী সর্তিফিকেৎ 10 পর্সনেল, পব্লিক গ্রীভেন্স অমসুং পেন্সনগী মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. জিতেন্দ্র সিংহনা পীগনি। অৱাংবা থাক্কী রাইৎ-অপশিংগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখ্রে। এৱার্দ পীবগী থৌরম অসি অখন্নবা অমনি মরমদি এৱার্দ ফংলবা অপুনবা মীওই 15গী মনুংদা 33%দি নুপী কর্মচারীশিংনি। মসি 'অনুভব'গী পুৱারীদা খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরি। মসিনা গবর্নান্সতা মখোয়গী হেনগৎলক্লিবা থৌদাং অমসুং কন্ত্রিব্যুসন অদু তাক্লি। এৱার্দ ফংলবা মীওই 15গী প্রোফেস্নেল এচিবমেন্তশিং সেলেব্রেৎ তৌনবা অমসুং ময়েক শেংহন্নবা, DOPPWনা অতেনবা ফিল্ম অমসুং সিতেসন বুকলেৎ অমসু রিলিজ তৌগনি।
দিপার্তমেন্ত ওফ পেন্সন এন্দ পেন্সনর্স ৱেলফেয়রনা 55শুবা প্রি-রিতায়রমেন্ত কাউন্সেলিং (PRC) ৱার্কশোপ অসি 2024গী ওগস্ত 28দা বিজ্ঞান ভবনগী প্লেনরী হোলদা পর্সনেল, PG অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী জিতেন্দ্র সিংহনা ৱা ঙাংখি।
দিপার্তমেন্ত ওফ পেন্সন এন্দ পেন্সনর্স ৱেলফেয়রনা অফবা লৈঙাক্কী শরুক অমা ওইনা লৈবাক শীনবা থুংনা প্রি-রিতায়রমেন্ত কাউন্সেলিং (PRC) ৱার্কশোপশিং পাংথোক্লি। ভারত সরকারগী রিতায়র তৌরবা এমপ্লোয়ীশিংগী কান্ননবগীদমক পাংথোক্লিবা ৱার্কশোপ অসি রিতায়র তৌরবা মীওইশিংগী 'ইজ ওফ লিভিং'গী মায়কৈদা অহোংবা পুরকপা খোংথাং অমনি। ৱার্কশোপ অসিদা, রিতায়র তৌগদৌরিবা এমপ্লোয়িশিংদা রিতায়রমেন্ত বেনিফিৎশিং অমসুং রিতায়রমেন্ত সেঙ্কসন প্রোসেসকা মরী লৈনবা ই-পাউশিং পীগনি।
রিতায়র তৌরিবা এমপ্লোয়ীশিংগীদমক্তা ত্রাঞ্জিসন অসি লাইনা পাংথোক্নবগীদমক, ভাৱিশ্য পোর্তেল, ইন্তিগ্রেতেদ পেন্সনরস পোর্তেল, রিতায়রমেন্ত বেনিফিৎশিং, ফেমিলী পেন্সন, CGHS রুলশিং, ইনকম তেক্স রুলশিং, অনুভব, দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎ, ইনভেস্তমেন্ত খুদোংচাবশিং অসিনচিংবা কয়াগী সেসনশিং পাংথোক্কনি। হায়রিবা সেসন পুম্নমক অসি রিতায়র তৌরবা মীওইশিংনা মখা তাগদবা থৌওংশিং অমসুং রিতায়র তৌদ্রিঙৈদা মেনশিনগদবা ফোর্মশিং অমসুং রিতায়র তৌরবা মতুংদা ফংলিবা কান্নবশিংগী মতাংদা ইনফোর্মেসন পীনবগীদমক্তা শেমখিবনি।
রিতায়র তৌরবা মীওইশিংনা মখোয়গী রিতায়রমেন্ত ফন্দশিং মতম চানা ইনভেস্ত তৌবা ঙম্নবা তোঙান তোঙানবা ইনভেস্তমেন্ত মোদশিং, মখোয়গী কান্নবশিং অমসুং প্লানিংগী মতাংদা অকুপ্পা সেসন অমা পাংথোক্কনি। CGHS সিস্তেম, CGHS পোর্তেল, পীরিবা ফেসিলিতীশিং অমসুং CGHSগী কান্নবশিং ফংনবগীদমক চৎনগদবা প্রোসিজরশিংগী মতাংদা অকুপ্পা সেসন অমা পাংথোক্কনি।
PRC ৱার্কশোপ মনুংদা "বেঙ্কস" একজিবিসন পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে। মসিদা পেন্সন দিস্বর্সিং বেঙ্ক 18না শরুক য়াগনি। পেন্সনরশিংগা মরী লৈনবা বেঙ্কিং সর্ভিস পুম্নমক শরুক য়ারিবশিংদা ফংহনগনি। বেঙ্কশিংনা রিতায়রররশিংদা পেন্সন একাউন্ত হাংদোকপা অমসুং মখোয়দা চান্নবা তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংদা পেন্সন কোর্পস ইনভেস্ত তৌবদা লমজিং-লমতাকপসু তৌগনি।
31/03/2025 ফাওবদা রিতায়র তৌগদৌরিবা ওফিসিএল 1,200 রোম্না প্রি-রিতায়রমেন্ত কাউন্সেলিং (PRC) ৱার্কশোপ অসিদগী কান্নবা ফংলগনি হায়না পানরি। দিপার্তমেন্তনা গুদ গবর্নান্সকী শরুক অমা ওইনা অসিগুম্বা ৱার্কশোপশিং অসি মখা তানা পাংথোক্কনি। মসিনা সেন্ত্রেল গবর্নমেন্তকী রিতায়র তৌরবা মীওইশিংগীদমক খুদোংচাবা অমসুং নুংঙাইবা মওংদা ত্রান্সিসন অমা লৈহল্লগনি। দিপার্তমেন্তনা মখোয়বু সরকারনা লৌখৎলিবা থৌরাংশিংগী মতাংদা পাউ ফাওনহন্নবা হোৎনরি। মসিনা মখোয়না রিতায়রমেন্তকী মতুংদসু কান্নবা পুম্নমক ফংলগনি।
দিপার্তমেন্ত ওফ পেন্সন এন্দ পেন্সনর্স ৱেলফেয়রনা 11শুবা নেসন ৱাইদ পেন্সন এদালত অসি পর্সনেল, পব্লিক গ্রিবানন্সেস অমসুং পেন্সন্স মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী, দা. জিতেন্দ্র সিংহগী লুচিং মখাদা নই দিল্লীদা 28.8.2024দা পাংথোক্কনি।
পেন্সনরশিংগী অৱাবশিং কোকহনবা অসি সরকারগী অখন্নবা মরুওইবা লম অমনি। পেন্সনরশিংগী অৱাবা অথুবা মতমদা কোকহন্নবগীদমক, DOPPW না পেন্সন এদালত অমা শীনখ্রে। মসিদা স্তেকহোল্দর কয়া অমা মফম অদুদা রিদ্রেসেলগীদমক্তা প্লেৎফোর্ম অমদা পুশিল্লে। লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা পেন্সন এদালত পুম্নমক্তা, কেস 17,760 (রিদ্রেসেল রেৎ চাদা 74) লোইশিনখি।
11শুবা পেন্সন এদালত অসিনা সুপর সেনিয়র্স পেন্সনগী মতম শাংনা লৈরক্লবা কেসশিং ৱারোইশিন পুরকপদা মীৎয়েং থমগনি। পেন্সন এদালত অসিদা গৃহ মন্ত্রালয়, ঙাকশেল, শেল-থুম মন্ত্রালয়, কম্মর্স মন্ত্রালয়, এক্স-সর্বিসমেন ৱেলফেয়র মন্ত্রালয়, হাউজিং এন্দ অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়, রেলৱে মন্ত্রালয় অসিনচিংবা মন্ত্রালয়/দিপার্তমেন্ত 22 শরুক য়াগনি। মন্ত্রালয়শিংগা মরী লৈনবা কেস 298 খন্ন-নৈনগনি।
দিপার্তমেন্ত ওফ পেন্সন এন্দ পেন্সনর্স ৱেলফেয়রনা পেন্সনরশিং অমসুং অহল ওইরবা নাগরিকশিংগীদমক কম্মন সিঙ্গল ৱিন্দো পোর্তেল অমা পীনবা ভাবিশ্যা প্লেৎফোর্মবু য়ুম্ফম ওইনা শিজিন্নদুনা 'ইন্তিগ্রেতেদ পেন্সনরশিংগী পোর্তেল' অমা শেমখ্রে। স্তেৎ বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়া, কনরা বেঙ্ক, পঞ্জাব নেস্নেল বেঙ্ক, বেঙ্ক ওফ বরোদা অমসুং বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়ানা মখোয়গী পেন্সন পোর্তেলশিং ইন্তিগ্রেতেদ পেন্সনরস পোর্তেলগা ইন্তিগ্রেতেদ তৌখ্রে। য়ুনিয়ন বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়ানা হয়েং লীগ অসিদা য়াওরগনি। হৌজিক্কী ওইনা, ফেসিলিতী 4 হায়বদি থাগী ওইবা পেন্সন স্লিপ, স্তেতস ওফ লাইফ সর্তিফিকেৎ, পেন্সনরগী সবমিসন ফোর্ম 16 অমসুং পীখ্রবা পেন্সনগী এরিয়রগী দ্যু এন্দ দ্রোন স্তেৎমেন্ত অসি বেঙ্কশিং অসিনা পীরি। পান্দমদি অপুনবা য়ুজর এক্সপরিয়েন্স অমগীদমক পেন্সন দিস্বর্সিং বেঙ্ক পুম্নমকপু পোর্তেল অসিদা পুনশিন্নবনি।