Cabinet
Cabinet approves Central Financial Assistance towards Equity Participation by the State Governments of the North Eastern Region for development of Hydro Electric Projects in the North Eastern Region
28 AUG 2024 3:30PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the proposal of the Ministry of Power for providing Central Financial Assistance (CFA) to the State Governments of NER towards their equity participation for development of Hydro Electric Projects in the North Eastern Region (NER) through Joint Venture (JV) Collaboration between State entities and Central Public Sector Undertakings.
This scheme has an outlay of Rs. 4136 crore to be implemented from FY 2024-25 to FY 2031-32. A cumulative hydro capacity of about 15000 MW would be supported under the scheme. The scheme would be funded through 10% Gross Budgetary Support (GBS) for North Eastern Region from the total outlay of the Ministry of Power.
The Scheme formulated by the Ministry of Power provides for formation of a Joint Venture (JV) Company for all the projects of a Central PSU with the State Govt.
The grant towards equity portion of the State Government of NER would be capped at 24% of the total project equity subject to a maximum of Rs.750 crore per project. The cap of Rs.750 crore for each project would be revisited, if required, on a case-to-case basis. The ratio of equity of the CPSU and the State Government in the JV would be maintained at the time of disbursing of the grant.
Central Financial Assistance would be limited to only viable Hydro Electric Projects. States would be required to waive / stagger free power and / or reimburse SGST to make the project viable.
With the introduction of this scheme, participation of the State Governments in the hydro development shall be encouraged and risk and responsibilities shall be shared in a more equitable manner. The issues such as land acquisition, rehabilitation & resettlement and local law & order issues would be reduced with State Governments becoming stakeholders. This would avoid time and cost over-run of the projects.
This scheme shall play a significant role in harnessing the hydro power potential of North East. It would bring huge investment in the North Eastern Region and would provide large number of direct employment to the local people along with indirect employment / entrepreneurial opportunities through transportation, tourism, small-scale business. Development of hydroelectric projects shall also contribute towards realization of India’s Nationally Determined Contribution (INDC) of establishing 500 GW renewable energy capacity by 2030 and would help integration of RE sources in the grid thus enhancing flexibility, security and reliability of the national grid.
The Government of India has been taking several policy initiatives to address the issues impeding Hydro Power development. To promote the hydro power sector and to make it more viable, the Cabinet, on 7th March, 2019, approved measures, viz., declaring large hydro power projects as Renewable Energy sources, Hydro Power Purchase Obligations (HPOs), tariff rationalization measures through escalating tariff, budgetary support for flood moderation in storage HEP and budgetary support for the cost of enabling infrastructure, i.e., construction of roads and bridges.

মন্ত্রীমন্দল
অৱাং-নোংপোক লমদমদা হায়দ্রো ইলেক্ত্রিক চাউখৎনবা অৱাং-নোংপোক লমদমগী সরকারশিংনা ইকুইতি শরুক য়ানবা কেন্দ্র সরকারনা মতেং পীবদা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
28 AUG 2024 3:30PM by PIB Imphal
রাজ্য সরকারশিং অমসুং সেন্ত্রেল পব্লিক সেক্তর অন্দরতেকিংশিংগী অপুনবা জোইন্ত ভেঞ্চর(জে ভি)গী খুৎথাংদা অৱাং-নোংপোক লমদমদা হায়দ্রো ইলেক্ত্রিক চাউখৎনবা অৱাং-নোংপোক লমদমগী সরকারশিংনা ইকুইতি শরুক য়ানবা কেন্দ্র সরকারনা মতেং পীনবা পাৱার মিনিস্ত্রিনা পুখৎলকপা ৱাফম প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে।
শেনবা চহি 2024-25 দগী শেনবা চহি 2031-32 ফাওবা থবক পায়খৎনবা স্কিম অসিগী লুপা করোর 4136 গী শেনফম অমা কাইথোক্লে। স্কিম অসিগী মখাদা মেগাৱাত 15000 গী অপুনবা মৈ পুথোক্কনি। স্কিম অসি পৱার মিনিস্ত্রিগী অপুনবা শেনফমদগী অৱাং-নোংপোক লমদমগীদমক গ্রোস বজেত্তরি সপোর্ত(জি বি এস)গী 10% গী খুৎথাংদা স্কিম অসিদা শেন থাদগনি।
রাজ্য সরকারগা লোয়ননা সেন্ত্রেল পি.এস.য়ু অমগী প্রোজেকশিংগা লোয়ননা জোইন্ত ভেঞ্চর অমগী মওংদা স্কিম অসি পৱার মিনিস্ত্রিনা শেম্বনি।
অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য সরকারগী ইকুইতিগী শরুক্তা গ্রান্ত ওইনা প্রোজেক অমদা খ্বাইদগী য়াম্বা ওইনা লুপা করোর 750 ফাওবগী অপুনবা প্রোজেক ইকুইতিগী 24% ওইগনি। করিগুম্বা দরকার ওইরবদি, থবক-থবক্কী মতুংইন্না প্রোজেক অমগী কেপ অসি লুপা করোর 750 ওইগনি। জোইন্ত ভেঞ্জর অসিদা সি.পি.এস.য়ু অমসুং রাজ্য সরকারগী ইকুইতিগী রেসিও অসি গ্রান্ত পীবা মতমদা লেপকনি।
থবক ওইনা পায়খৎপা য়ারবা হায়দ্রো ইলেক্ত্রিক প্রোজেকশিং খক্তদা কেন্দ্র সরকারগী মতেং পীগনি। প্রোজেক অমা পায়খৎপা য়ানবা রাজ্যশিংনা স্তেগ্গর ফ্রি পৱার/নত্ত্রগা এস.জি.এস.তি লৌরোইদবনি।
স্কিম অসি হৌদোকপা অসিনা, হায়দ্রো ইলেক্ত্রিক চাউনবা রাজ্য সরকারশিং শরুক য়াবা পুক্নিং থৌগৎকনি অমসুং খুদোংথিবা অমসুং দাইত্বশিং চপ মান্ননা শরুক য়ামিন্নগনি। লম লৌশিনবা, খুন্দা-লৈতাহনবা অমসুং মফম অমগী লো অমসুং ওর্দরগী ৱাফমশিং রাজ্য সরকারশিংনা থৌদাং লৌগদবনি। মসিনা প্রোজেকশিংগী মতম চঙবা অমসুং শেন কা হেন্না চঙবা হন্থহনগনি।
স্কিম অসিনা অৱাং-নোংপোক্তা হায়দ্রো পৱারগী কান্নবা লৌবদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌগনি। মসিনা অৱাং-নোংপোক লমদমদা শেন য়াম্না থাদগনি অমসুং মফম অমগী মীওইশিংদা নাকোইননা থবক কয়া পীগনি অমসুং ত্রান্সপোর্তেসন, তুরিজম, অপীকপা ললোন-ইতিক্কী থবকশিংনা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংদা কান্নবা পীগনি। হায়দ্রো ইলেক্ত্রিক প্রোজেকশিং পায়খৎপা অসিনা 2030 ফাওবদা ভারতনা গিগাৱাত 500 গী রিন্যুএবল ইনর্জি পুথোক্নবা ভারতকী নেসন্নেলি দিতরমাইন কন্ত্রিব্যুসন(আই এন দি সি)গী পান্দমশিং ফংহনবদা মতেং পাংগনি। মসিনা নেসনেল গ্রিতকী থবকশিং হেনগৎহনগনি।
হায়দ্রো পৱার চাউখৎহন্নবা ৱাফম কয়া পন্দুনা লৈরিবশিং লোইশিন্নবা ভারত সরকারনা থবক কয়া পায়খৎলে। হায়দ্রো পৱার সেক্তর চাউখৎনবা অমসুং মসি শেন্দোং ফংবা প্রোজেক ওইহন্নবা, মার্চ 7, 2019 দা, মন্ত্রীমন্দলনা অচৌবা হায়দ্রো পৱার প্রোজেকশিং রিন্যুএবল ইনর্জি ফংফম ওইনা লাউথোকপা, হায়দ্রো পৱার ওব্লিগেসন(ঐচ পি ও), মৈগী মমল হেনগৎলকপা য়েংশিনবা, প্রোজেকশিংদা ঈশিং তুংশিন্দুনা থম্বদা ঈশিং চাউবা হন্থহন্নবা বজেতকী মতেং পাংবা অমসুং লম্বীশিং অমসুং থোংশিং শানবা মতেং পাংবদা অয়াবা পীখ্রে।