কেবিনেট
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে ‘কৃষি আন্তঃগাঁথনি পুঁজি’ৰ কেন্দ্ৰীয় আঁচনিৰ ক্ৰমশঃ সম্প্ৰসাৰণত অনুমোদন জনায়
28 AUG 2024 3:28PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আজি ‘কৃষি আন্তঃগাঁথনি পুঁজি’ৰ অধীনত বিত্তীয় সুবিধাৰ কেন্দ্ৰীয় আঁচনিখনৰ ক্ৰমশঃ সম্প্ৰসাৰণত অনুমোদন জনায় যাতে ইয়াক অধিক আকৰ্ষণীয়, ফলপ্ৰসূ আৰু সৰ্বাংগীন কৰি তুলিব পাৰি।
দেশৰ কৃষি আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধি কৰা, শক্তিশালী কৰা আৰু কৃষক সমাজক সহায় কৰাৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ হিচাপে, চৰকাৰে কৃষি আন্তঃগাঁথনি পুঁজি (এআইএফ) আঁচনিৰ পৰিসৰ বৃদ্ধিৰ বাবে কেইবাটাও ব্যৱস্থা ঘোষণা কৰিছে। এই পদক্ষেপসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে যোগ্য প্ৰকল্পসমূহৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰা আৰু এক শক্তিশালী কৃষি আন্তঃগাঁথনি পৰিৱেশ তন্ত্ৰক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ অতিৰিক্ত সহায়ক ব্যৱস্থা যোগ কৰা।
কাৰ্যক্ষম কৃষি সম্পত্তি: আঁচনিখনৰ সকলো যোগ্য হিতাধিকাৰীক ‘সামূহিক কৃষি সম্পত্তি সৃষ্টিৰ বাবে কাৰ্যক্ষম প্ৰকল্প’ৰ অধীনত সামৰি লোৱা আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰিবলৈ অনুমতি দিয়া। এই পদক্ষেপে কাৰ্যকৰী প্ৰকল্পৰ উন্নয়নত সহায় কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। এইবোৰে সামূহিক কৃষিৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব যাৰ ফলত অঞ্চলটোৰ উৎপাদনশীলতা আৰু বহনক্ষমতা উন্নত হ’ব।
সংহত প্ৰক্ৰিয়াকৰণ প্ৰকল্প: কৃষি আন্তঃগাঁথনি পুঁজি (এআইএফ)ৰ অধীনত যোগ্য কাৰ্যকলাপৰ তালিকাত সংহত প্ৰাথমিক মাধ্যমিক প্ৰক্ৰিয়াকৰণ প্ৰকল্পসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা। অৱশ্যে, কেৱল গৌণ প্ৰকল্প যোগ্য নহ’ব আৰু খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগ মন্ত্ৰালয়ৰ আঁচনিৰ অধীনত সামৰি লোৱা হ’ব।
পিএম কুসুম ঘটক-: কৃষক/কৃষকৰ গোট/কৃষক উৎপাদক সংস্থা/সমবায় সমিতি/পঞ্চায়তসমূহৰ বাবে পিএম-কুসুমৰ ঘটক-এক এআইএফৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিবলৈ অনুমতি দিয়া। এই পদক্ষেপসমূহৰ সংমিশ্ৰণৰ লক্ষ্য হৈছে কৃষি আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়নৰ লগতে দীৰ্ঘস্থায়ী স্বচ্ছ শক্তিৰ সমাধানৰ প্ৰসাৰ কৰা।
এনএবি সংৰক্ষণ: চিজিটিএমএছইৰ উপৰিও, এনএবি সংৰক্ষণ ট্ৰাষ্টী কোম্পানী প্ৰাইভেট লিমিটেডৰ জৰিয়তে এফপিঅ’সমূহৰ এআইএফ ক্ৰেডিট নিশ্চয়তা কভাৰেজ বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰস্তাৱ কৰা হৈছে। ঋণ নিশ্চয়তা বিকল্পৰ এই সম্প্ৰসাৰণৰ লক্ষ্য হৈছে এফপিঅ’সমূহৰ বিত্তীয় সুৰক্ষা আৰু ঋণ-যোগ্যতা বৃদ্ধি কৰা, যাৰ ফলত কৃষি আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পত অধিক বিনিয়োগক উৎসাহিত কৰা হ'ব।
২০২০ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰম্ভ কৰাৰ পিছৰে পৰা এআইএফে ৬৬২৩টা গুদাম, ৬৮৮টা শীতল ষ্ট’ৰ আৰু ২১টা চাইল’ প্ৰকল্প নিৰ্মাণত সহায় আগবঢ়াইছে, যাৰ ফলত দেশত প্ৰায় ৫০০ এলএমটিৰ অতিৰিক্ত মজুত ক্ষমতা আছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ৪৬৫ এলএমটি ড্ৰাই ষ্ট’ৰেজ আৰু ৩৫ এলএমটি কল্ড ষ্ট’ৰেজ ক্ষমতা। এই অতিৰিক্ত সংৰক্ষণ ক্ষমতাৰ দ্বাৰা বছৰি ১৮.৬ এলএমটি খাদ্য শস্য আৰু ৩.৪৪ এলএমটি উদ্যান শস্যৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী ৰাহি কৰিব পৰা যাব। এই পৰ্যন্ত এআইএফৰ অধীনত ৭৪,৫০৮টা প্ৰকল্পৰ বাবে ৪৭,৫৭৫ কোটি টকা অনুমোদন কৰা হৈছে। এই অনুমোদিত প্ৰকল্পসমূহে কৃষি খণ্ডত ৭৮,৫৯৬ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ সংগঠিত কৰিছে, ইয়াৰে ৭৮,৪৩৩ কোটি টকা ব্যক্তিগত প্ৰতিষ্ঠানৰ পৰা সংগঠিত কৰা হৈছে।
ইয়াৰ উপৰিও, এআইএফৰ অধীনত অনুমোদিত আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পসমূহে কৃষি খণ্ডত ৮.১৯ লাখতকৈ অধিক গ্ৰাম্য নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাত সহায় কৰিছে। এআইএফ আঁচনিৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰিলে বিকাশ ত্বৰান্বিত হ’ব, উৎপাদনশীলতা উন্নত হ’ব, কৃষিৰ আয় বৃদ্ধি হ’ব আৰু দেশৰ কৃষিৰ সামগ্ৰিক বহনক্ষমতাত অৰিহণা যোগাব। এই ব্যৱস্থাসমূহে দেশৰ কৃষি আন্তঃগাঁথনিৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ জৰিয়তে কৃষি খণ্ডক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাও প্ৰতিফলিত কৰে।

Cabinet
Cabinet accords approval for progressive expansion of Central Sector Scheme of 'Agriculture Infrastructure Fund'
28 AUG 2024 3:28PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister, Shri Narendra Modi, today approved the progressive expansion in Central Sector Scheme of financing facility under ‘Agriculture Infrastructure Fund’ to make it more attractive, impactful and inclusive.
In a significant move to enhance and strengthen the agricultural infrastructure in the country and support the farming community, the Government has announced a series of measures to expand the scope of Agricultural Infrastructure Fund (AIF) scheme. These initiatives aim at expanding the scope of eligible projects and integrate additional supportive measures to foster a robust agricultural infrastructure ecosystem.
Viable Farming Assets: To allow all eligible beneficiaries of scheme for creation of infrastructure covered under 'viable projects for building community farming assets'. This move is expected to facilitate the development of viable projects that will enhance community farming capabilities, thereby improving productivity and sustainability in the sector.
Integrated Processing projects: To include integrated primary secondary processing projects in list of eligible activities under AIF. However standalone secondary projects would not be eligible and would be covered under MoFPI schemes.
PM KUSUM Component-A: To allow convergence of Component-A of PM-KUSUM with AIF for farmer/group of farmers/ Farmer Producer Organizations/ Cooperatives/ Panchayats. The alignment of these initiatives aims to promote sustainable clean energy solutions alongside the development of agricultural infrastructure.
NABSanrakshan: In addition to CGTMSE, it is proposed to extend AIF credit guarantee coverage of FPOs through the NABSanrakshan Trustee Company Pvt. Ltd. also. This expansion of credit guarantee options is intended to enhance the financial security and creditworthiness of FPOs, thereby encouraging more investments in agricultural infrastructure projects.
Since its launch by the Prime Minister in 2020, AIF has been instrumental in supporting creation of 6623 warehouses, 688 cold stores and 21 silos projects, resulting in additional storage capacity of about 500 LMT in the country. This includes 465 LMT of dry storage and 35 LMT of cold storage capacity. With this additional storage capacity 18.6 LMT of food grains and 3.44 LMT of horticulture produce can be saved annually. Rs. 47,575 Crore has been sanctioned for 74,508 projects under AIF till date. These sanctioned projects have mobilized an investment of Rs 78,596 Crore in agriculture sector, out of which Rs.78,433 Crore has been mobilised from private entities. In addition, infrastructure projects sanctioned under AIF have helped in generating more than 8.19 Lakh rural employment opportunities in the agriculture sector.
The expansion in the scope of AIF scheme is poised to further drive the growth, improve productivity, enhance farm incomes and contribute to the overall sustainability of agriculture in the country. These measures also underscore the Government's commitment to strengthening the agricultural sector through holistic development of farm infrastructure in the country.