Ministry of Home Affairs
2nd Meeting of Joint Russian- Indian Commission on the Cooperation in the Field of Emergency Management held in Moscow, Russia
India and Russia sign working plan of Joint Russian- Indian Commission on the Cooperation in the Field of Emergency Management for 2025-2026
Both the countries agreed to implement the Plan during 2025-2026 and decide to continue exchange of the best practices in the field of Disaster Management
Issues like, use of space monitoring technologies for risks forecasting and emergency response, Exchange of experience on responding to large-scale disasters, and, Cooperation in the field of training of fire and rescue specialists, discussed during the meeting
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, Government is making sustained efforts to make India, disaster-resilient
28 AUG 2024 7:07PM by PIB Delhi
The Second Meeting of the Joint Russian- Indian Commission on the Cooperation in the Field of Emergency Management was held today, on 28th August 2024 in Moscow, Russia. Shri Nityanand Rai, Minister of State for Home Affairs, India is leading the Indian delegation.
During the first day of the visit, the working plan of the Joint Russian- Indian Commission on the Cooperation in the Field of Emergency Management for 2025-2026 was signed by Shri Nityanand Rai, Minister of State for Home Affairs, India and Mr. Kurenkov Aleksandr Vyacheslavovich, Minister of the Russian Federation for Civil Defence, Emergencies and Elimination of Consequences of Natural Disasters (EMERCOM of Russia).
Both the countries agreed to implement this Plan during 2025-2026 and also decided to continue exchange of the best practices and lesson learnt in the field of Disaster Management. This meeting is significant to draw a strategy for executing the previous agreements between India and Russia, such as, Inter-Governmental Agreement (IGA) for cooperation in the field of Emergency Management in December, 2010 and Regulation to establish the Indo-Russian Joint Commission for Cooperation (2013) in prevention and elimination of consequences of emergency situations. The first meeting of the Indo-Russian Joint Commission on the Cooperation in the Field of Emergency Management was held in New Delhi in 2016.
Within the overall framework of cooperation, the three specific issues were deliberated in the meeting:
1. Use of space monitoring technologies for risks forecasting and emergency response.
2. Exchange of experiences of responding to large-scale disasters.
3. Cooperation in the field of training of fire and rescue specialists.
Based on the results of the meeting, the Indian and Russian delegations expressed their intentions:
(i) To intensify joint efforts to develop further cooperation in the field of emergency management.
(ii) To exchange best practices in emergency management, including disaster monitoring and forecasting, training of rescue specialists and firefighters.
(iii) To extend cooperation between the eminent educational and research institutions, training of specialists in the field of emergency management in both the countries.
(iv) To conduct the next meeting of the Indo-Russian Joint Commission on the Cooperation in the Field of Emergency Management in India in 2026.
This working plan will give added impetus to the bilateral efforts and pave the way for up-gradation, mutual assistance in enhancing early warning systems and capacity building of both the countries in emergency preparedness, prevention, response and planning. Shri Nityanand Rai expressed India’s commitment towards the Sendai Framework for substantial reduction of disaster risks in the country and Prime Minister Shri Narendra Modi’s 10-point agenda on Disaster Risk Reduction.
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, Government is making sustained efforts to make India, disaster-resilient.
Shri Vinay Kumar, Ambassador of India to Russia was also present with the Indian delegation comprising of Shri Rajendra Singh, Member & HOD NDMA, Shri Sanjeev Kumar Jindal, Additional Secretary, MHA, Director NRSC and other senior officials of MHA.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
জোইন্ত রসিয়ান – ইন্দিয়ন কম্মিসন ওন দি কোওপরেসন ইন দি ফীল্দ ওফ ইমর্জেন্সী মেনেজমেন্তকী ২শুবা মীফম মোস্কো, রসিয়াদা পাঙথোক
ভারত অমসুং রসিয়ানা জোইন্ত রসিয়ান – ইন্দিয়ন কম্মিসন ওন দি কোওপরেসন ইন দি ফীল্দ ওফ ইমর্জেন্সী মেনেজমেন্তকী ৱর্কিং প্লান খুৎয়েক পীনখ্রে
লৈবাক অনিমক্না প্লান অসি ২০২৫-২০২৬ মনুংদা পায়খৎনবা য়ানখি অমসুং দিজাস্তর মেনেজমেন্তকী লমদা খ্বায়দগী ফবা থৌওংশিং তাথোক তাশিন তৌনবা মখা চত্থনবা ৱারেপ্নখি
রিস্ক ফোর্কাস্তিং অমসুং ইমর্জেন্সী রেসপোন্সকীদমক স্পেস মোনিতরিং তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নবা, অচৌবা দিজাস্তরশিং থেংনবদা এক্সপিরিএন্স আথোক তাশিন তৌনবা, অমসুং মৈহৌ-লাংপোক অমসুং মী কন্বগী স্পিসিএলিস্তশিংগী ত্রেনিংগী লমদা তেংবাংনবা অসিনচিংবা হীরমশিং মীফম মনুংদা খন্নখি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা অমসুং কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহগী লমজিং মখাদা, লৈঙাক্না ভারতপু দিজাস্তর রেজিলিএন্ত ওইহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি
28 AUG 2024 7:07PM by PIB Imphal
জোইন্ত রসিয়ান – ইন্দিয়ন কম্মিসন ওন দি কোওপরেসন ইন দি ফীল্দ ওফ ইমর্জেন্সী মেনেজমেন্তকী অনিশুবা মীফম ঙসি ওগস্ত ২৮, ২০২৪দা মোস্কো, রসিয়াদা পাঙথোকখ্রে‍। ভারতকী গৃহ রাজ্য মন্ত্রী শ্রী নিত্যনন্দ রাইনা ভারতকী কাঙবু অদু লুচিংলি‍।
খোঙচৎ অদুগী অহান্বা নুমিত্তা, ২০২৫-২০২৬কী জোইন্ত রসিয়ান – ইন্দিয়ন কম্মিসন ওন দি কোওপরেসন ইন দি ফীল্দ ওফ ইমর্জেন্সী মেনেজমেন্তকী ৱর্কিং প্লান ভারতকী গৃহ রাজ্য মন্ত্রী শ্রী নিত্রনন্দ রাই অমসুং রসিয়ান ফেদরেসন ফোর সিভিল দিফেন্স, ইমর্জেন্স এন্দ ইলিমিনেসন ওফ কন্সিক্বেন্সেস ওফ নেচরেল দিজাস্তর (EMERCOM ওফ রসিয়া) মন্ত্রী মিস্তর কুরেঙ্কোব অলেকজেন্দর ব্যাচেস্লাবোবিক্কা খুৎয়েক পীনখি‍।
লৈবাক অনিমক্না প্লান অসি ২০২৫-২০২৬ মনুংদা পায়খৎনবা য়ানখি অমসুং দিজাস্তর মেনেজমেন্তকী লমদা খ্বায়দগী ফবা থৌওংশিং অমসুং তমশিলহৌবা পারাশিং তাথোক তাশিন তৌনবা মখা চত্থনবা ৱারেপ্নখি‍। মীফম অসি, দিসেম্বর ২০১০দা খুৎয়েক পীনখিবা ইন্তর-গভর্নমেন্তেল এগ্রীমেন্ত (IGA) ফোর কোওপরেসন ইন দি ফীল্দ ওফ ইমর্জেন্সী মেনেজমেন্ত অমসুং ইন্দো-রসিয়ান জোইন্ত কম্মিসন ফোর কোওপরেসন (২০১৩) ইন প্রিভেন্সন এন্দ ইলিমিনেসন ওফ কন্সিক্বেন্সেস ওফ ইমর্জেন্সী সিচুএসন লিংখৎনবগী রিগুলেসন অসিনচিংবা ভারত অমসুং রসিয়াগী মরক্তা মমাঙদা খুৎয়েক পীনখিবা য়ানচেশিং পাঙথোক্নবা লাল্লোং অমা য়াত্থোকপদা মরুওইবা মীফম অমা ওইরি‍। জোইন্ত রসিয়ান – ইন্দিয়ন কম্মিসন ওন দি কোওপরেসন ইন দি ফীল্দ ওফ ইমর্জেন্সী মেনেজমেন্তকী অহান্বা মীফম নই দিল্লীদা ২০১৬দা পাঙথোকখি‍।
তেংবাংনবা অসিগী মপুং ওইবা ফ্রেমৱর্ক অসিগী মনুংদা, মখাগী অকক্নবা ৱাফম অহুম অসি মীফম অদুদা মমুৎ তানা খন্নখি:
ক. রিস্ক ফোর্কাস্তিং অমসুং ইমর্জেন্সী রেসপোন্সকীদমক স্পেস মোনিতরিং তেক্নোলোজীশিং শীজিন্নবা‍।
খ.‍ অচৌবা দিজাস্তরশিং থেংনবদা এক্সপিরিএন্স আথোক তাশিন তৌনবা‍।
গ. মৈহৌ-লাংপোক অমসুং মী কন্বগী স্পিসিএলিস্তশিংগী ত্রেনিংগী লমদা তেংবাংনবা‍।
মীফম অদুগী ওইরকখিবা মহৈদা য়ুম্ফম ওইরগা, ভারত অমসুং রসিয়ান কাঙবুনা ফোঙদোক্নখিবা মখোয়গী অনিংবা অপাম্বশিং অদুদি:
(১) ইমর্জেন্সী মেনেজমেন্তকী লমদা মখা তানা তেংবাংনবা হেনগৎহন্নবা হেন্না কন্না হোৎনমিন্নবা‍।
(২) দিজাস্তর মোনিতরিং অমসুং ফোর্কাস্তিং, রেস্ক্যু স্পিসিএলিস্ত অমসুং ফাইয়রফাইতরশিংগী ত্রেনিং য়াওনা ইমর্জেন্সী মেনেজমেন্তকী খ্বায়দগী ফবা থৌওংশিং তাথোক তাশিন তৌমিন্নবা‍।
(৩) মমিং লৈবা এজুকেস্নেল অমসুং রিছর্চ ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা তেংবাংনবগী চাং হেনগৎহন্বা, লৈবাক অনিমক্তা ইমর্জেন্সী মেনেজমেন্তকী লমদা স্পিসিএলিস্তশিংগী ত্রেনিং তৌবা‍।
(৪) জোইন্ত রসিয়ান – ইন্দিয়ন কম্মিসন ওন দি কোওপরেসন ইন দি ফীল্দ ওফ ইমর্জেন্সী মেনেজমেন্তকী মথঙগী মীফম ভারত্তা ২০২৬তা পাঙথোকপা‍।
ৱর্কিং প্লান অসিনা নাকল অনিনা হোৎনরিবা অসিদা ইনোৎ হাপকনি অমসুং লৈবাক অনিমক্কী ইমর্জেন্সী প্রিপ্যার্দনেস, প্রিভেন্সন, রেসপোন্স, অমসুং প্লান্নিংগী লমদা আর্লী ৱার্নিং সিস্তেম অমসুং কেপাসিতী বিল্দি হেনগৎহন্নবা অপগ্রেদ তৌনবগী, অমগা অমগা তেংবাংনবগী লম্বী য়াৎকনি‍। শ্রী নিত্যনন্দ রাইইনা লৈবাকসিদা দিজাস্তর রিস্ক মশক থোক্না হন্থহন্নবা সেইন্দাই ফ্রেমৱর্ককী লমদা অমসুং দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সনগী মতাঙদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ১০-পোইন্ত এজেন্দাগী লমদা ভারতনা লেপ্লিবা খোঙফম ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা অমসুং কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিত সাহগী লমজিং মখাদা, লৈঙাক্না ভারতপু দিজাস্তর রেজিলিএন্ত ওইহন্নবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি‍।
শ্রী রাজেন্দ্র সিংহ, মেম্বর & HOD NDMA, শ্রী সঞ্জীব কুমার জিন্দাল, এদিস্নেল সেক্রেতরী, MHA, দাইরেক্তর NRSC অমসুং অতৈ MHA গী ওফিসিএলশিংগী ওইবা ভারতকী দেলিগেসন অদুদা শ্রী বিনয় কুমার, এম্বেসেদর ওফ ইন্দিয়া তু রসিয়াসু য়াওখি‍।