Prime Minister's Office
PM chairs First meeting of Governing Body of Anusandhan National Research Foundation
The scientific community of the country should have faith that there will be no dearth of resources for their endeavours: PM
PM stresses on the need to identify and remove obstacles in the research ecosystem
Focus on Localised solution to Global problems: PM
PM suggests development of a dashboard for easier tracking of information related to research and development
PM stresses on the need for Scientific monitoring of utilisation of resources for Research and Innovation
A programme in hub and spoke mode by pairing universities where research is at nascent stage with top tier established institutions in mentorship mode to be launched
Researchers to be empowered with flexible and transparent funding mechanism towards achieving Ease of Doing Research
ANRF to launch programmes on solution-focussed research in mission mode in select priority areas
ANRF strategies to align with the goals of Viksit Bharat 2047 and follow global best practices adopted by R&D agencies
Centres of Excellence to be set up to support interdisciplinary research in humanities and social sciences
10 SEP 2024 4:35PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi chaired the first meeting of the Governing Board of Anusandhan National Research Foundation at his residence at 7, Lok Kalyan Marg earlier today. The meeting focussed on discussion about India’s Science and Technology landscape and redesigning of research and development programmes.
During the meeting, Prime Minister said that today a new beginning has been made with the first meeting of the Governing Body of Anusandhan National Research Foundation. Prime Minister stressed on the need to identify and remove obstacles in the research ecosystem of the country. He talked about setting big targets, focusing on attaining them and doing path breaking research. He said that research should focus on finding new solutions to existing problems. He emphasised that problems might be global in nature but their solutions must be localised in accordance with Indian needs.
Prime Minister discussed the need for upgradation and standardisation of institutions. He suggested preparing a list of domain experts on the basis of their expertise. He also talked about developing a dashboard where information related to research and development happening in the country can be easily tracked.
Prime Minister stressed upon the need for Scientific monitoring of utilisation of resources for research and innovation. Saying that this is an ambitious beginning, he said the scientific community of the country should have faith that there will be no dearth of resources for their endeavours. Discussing the positive impacts of Atal Tinkering Labs, Prime Minister suggested that grading of these labs can be done. He also discussed research in various areas like looking for new solutions to the environment change, battery ingredients for EVs, lab grown diamonds, among others.
During the meeting, the Governing Body decided to launch a programme in hub and spoke mode by pairing universities where research is at nascent stage with top tier established institutions in mentorship mode.
Governing Body also discussed several areas of strategic interventions of ANRF which include global positioning of India in key sectors, aligning R&D with national priorities, promoting inclusive growth, capacity building, driving scientific advances and innovation ecosystem, as well as bridging the gap between academic research and industrial applications through industry-aligned translational research.
The ANRF will launch programmes on solution-focussed research in mission mode in select priority areas like Electric Vehicle (EV) mobility, Advanced Materials, Solar Cells, Smart Infrastructure, Health & Medical Technology, Sustainable Agriculture and Photonics. The Governing Body observed that these efforts would impactfuly supplement our march towards Aatmanirbhar Bharat.
While underscoring the translational research with active participation from the industry, the Governing Body also emphasized on promoting fundamental research for advancement of knowledge. It was decided to set up Centers of Excellence to support interdisciplinary research in humanities and social sciences. It was also agreed that there was a need to empower our researchers with flexible and transparent funding mechanism towards achieving ease of doing research.
The Governing Body also directed that the ANRF strategies should align with the goals of Viksit Bharat 2047 and implementation should follow global best practices adopted by research and development agencies across the world.
The meeting was attended by Shri Dharmendra Pradhan, Union Minister of Education as the Vice-President of Governing Body, Principal Scientific Adviser to the Government of India as Member Secretary, Member (Science), NITI Aayog and Secretary, Department of Science & Technology, Department of Biotechnology, Department of Scientific & Industrial Research and Department of Higher Education as its ex-officio members. Other prominent participants included Prof. Manjul Bhargava (Princeton University, USA), Dr. Romesh T Wadhwani (Symphony Technology Group, USA), Prof. Subra Suresh (Brown University, USA), Dr. Raghuvendra Tanwar (Indian Council of Historical Research), Prof. Jayaram N. Chengalur (Tata Institute of Fundamental Research) and Prof. G Rangarajan (Indian Institute of Science).
About Anusandhan National Research Foundation
Anusandhan National Research Foundation (ANRF) has been established to promote research and development and foster a culture of research and innovation throughout India’s Universities, Colleges, Research Institutions, and R&D laboratories. ANRF acts as an apex body to provide high-level strategic direction of scientific research in the country as per recommendations of the National Education Policy. ANRF forges collaborations among the industry, academia, and government departments and research institutions.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଗଭର୍ଣ୍ଣିଂ ବଡିର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ
ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମୁଦାୟର ବିଶ୍ୱାସ ରହିବା ଉଚିତ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ସମ୍ବଳର ଅଭାବ ରହିବ ନାହିଁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗବେଷଣା ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଥିବା ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ଦୂର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ
ବୈଶ୍ୱିକ ସମସ୍ୟାର ସ୍ଥାନୀୟ ସମାଧାନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନାର ସହଜ ଟ୍ରାକିଂ ପାଇଁ ଏକ ଡାସବୋର୍ଡର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି
ଗବେଷଣା ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବନ ପାଇଁ ସମ୍ବଳର ଉପଯୋଗର ବୈଜ୍ଞାନିକ ତଦାରଖର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ
ଗବେଷଣା ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଥିବା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ମେଣ୍ଟରସିପ୍ ମୋଡ୍ ରେ ଶୀର୍ଷସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସହ ଯୋଡ଼ି ହବ୍ ଏବଂ ସ୍ପୋକ ମୋଡ୍ ରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ
ଗବେଷଣା କରିବାରେ ସହଜତା ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଗବେଷକମାନଙ୍କୁ ନମନୀୟ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାଣ୍ଠି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସଶକ୍ତ କରାଯିବ
ମନୋନୀତ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଶନ ମୋଡ୍ ରେ ସମାଧାନ ଭିତ୍ତିକ ଗବେଷଣା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବ ଏଏନ୍ଆରଏଫ୍
ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହେବା ଏବଂ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ଏଜେନ୍ସି ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଶ୍ରେଷ୍ଠ
10 SEP 2024 4:35PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ଲୋକ କଲ୍ୟାଣ ମାର୍ଗସ୍ଥିତ ତାଙ୍କ ବାସଭବନରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ଫାଉଣ୍ଡେସନର ଗଭର୍ଣ୍ଣିଂ ବୋର୍ଡର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ବୈଠକରେ ଭାରତର ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପୁନର୍ବିନ୍ୟାସ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା।
ଏହି ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଅନୁସନ୍ଧାନ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ଫାଉଣ୍ଡେସନର ଗଭର୍ଣ୍ଣିଂ ବଡିର ପ୍ରଥମ ବୈଠକ ସହିତ ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଦେଶର ଗବେଷଣା ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଥିବା ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ଦୂର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବା, ତାହା ହାସଲ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା ସହ ଗବେଷଣା କରିବା ବିଷୟରେ ସେ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗବେଷଣା ବର୍ତ୍ତମାନର ସମସ୍ୟାର ନୂତନ ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍ । ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ୟାଗୁଡିକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ହୋଇପାରେ କିନ୍ତୁ ଭାରତୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଏହାର ସମାଧାନ ସ୍ଥାନୀୟ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଉନ୍ନତିକରଣ ଏବଂ ମାନକୀକରଣ ର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଆଧାରରେ ଡୋମେନ୍ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଏକ ଡାସବୋର୍ଡ ବିକଶିତ କରିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଦେଶରେ ହେଉଥିବା ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ସହଜରେ ଟ୍ରାକ୍ କରାଯାଇପାରିବ ।
ଗବେଷଣା ଏବଂ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ସମ୍ବଳର ଉପଯୋଗର ବୈଜ୍ଞାନିକ ତଦାରଖର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଏହା ଏକ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଆରମ୍ଭ ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକ ସମୁଦାୟର ବିଶ୍ୱାସ ରହିବା ଉଚିତ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ପାଇଁ ସମ୍ବଳର ଅଭାବ ରହିବ ନାହିଁ । ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍ ର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ଲ୍ୟାବ୍ ଗୁଡ଼ିକର ଗ୍ରେଡିଂ କରାଯାଇପାରିବ । ପରିବେଶ ପରିବର୍ତ୍ତନର ନୂତନ ସମାଧାନ ଖୋଜିବା, ଇଭି ପାଇଁ ବ୍ୟାଟେରୀ ଉପାଦାନ, ଲ୍ୟାବରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୀରା ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଉପରେ ସେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଏହି ବୈଠକରେ ଗଭର୍ଣ୍ଣିଂ ବଡି ପକ୍ଷରୁ ହବ୍ ଓ ସ୍ପିକ୍ ମୋଡରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଗବେଷଣା ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଛି ଏବଂ ଶୀର୍ଷସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ମେଣ୍ଟରସିପ୍ ମୋଡରେ ରଖାଯାଇଛି।
ଗଭର୍ଣ୍ଣିଂ ବଡି ଏଏନଆରଏଫର ରଣନୈତିକ ହସ୍ତକ୍ଷେପର ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ଥିତି, ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶକୁ ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଅଗ୍ରଗତି ଏବଂ ଅଭିନବ ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ-ସଂଯୁକ୍ତ ଅନୁବାଦିକ ଗବେଷଣା ମାଧ୍ୟମରେ ଶିକ୍ଷାଗତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରୟୋଗ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଯାନ (ଇଭି) ଗତିଶୀଳତା, ଉନ୍ନତ ସାମଗ୍ରୀ, ସୌର ସେଲ୍‍, ସ୍ମାର୍ଟ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସ୍ଥାୟୀ କୃଷି ଏବଂ ଫୋଟୋନିକ୍ସ ଭଳି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଶନ ମୋଡରେ ସମାଧାନ ଭିତ୍ତିକ ଗବେଷଣା ଉପରେ ଏଏନ୍ଆରଏଫ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବ। ଏହି ପ୍ରୟାସ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିମୁଖେ ଆମର ଅଗ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିବ ବୋଲି ଗଭର୍ଣ୍ଣିଂ ବଡି କହିଛି।
ଶିଳ୍ପର ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ପାରମ୍ପରିକ ଗବେଷଣା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବା ସହିତ ଜ୍ଞାନର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ମୌଳିକ ଗବେଷଣାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗଭର୍ଣ୍ଣିଂ ବଡି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛି । ମାନବିକତା ଏବଂ ସାମାଜିକ ବିଜ୍ଞାନରେ ଆନ୍ତଃବିଭାଗୀୟ ଗବେଷଣାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା। ଗବେଷଣା କରିବାରେ ସହଜତା ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଆମ ଗବେଷକମାନଙ୍କୁ ନମନୀୟ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାଣ୍ଠି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସଶକ୍ତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ମଧ୍ୟ ସହମତି ହୋଇଥିଲା ।
ଏଏନ୍ଆରଏଫ୍‍ ରଣନୀତି ଗୁଡ଼ିକ ବିକଶିତ ଭାରତ ୨୦୪୭ର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ଏଜେନ୍ସିଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଅନୁସରଣ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଗଭର୍ଣ୍ଣିଂ ବଡି ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି।
ବୈଠକରେ ଗଭର୍ଣ୍ଣିଂ ବଡିର ଉପାଧ୍ୟକ୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପରାମର୍ଶଦାତା ନୀତି ଆୟୋଗର ସଦସ୍ୟ ସଚିବ, ସଦସ୍ୟ (ବିଜ୍ଞାନ) ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ବିଭାଗ, ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ବିଭାଗ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଓ ଶିଳ୍ପ ଗବେଷଣା ବିଭାଗ ଏବଂ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ବିଭାଗର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ। ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଫେସର ମଞ୍ଜୁଲ ଭାର୍ଗବ (ପ୍ରିନ୍ସଟନ୍ ୟୁନିଭର୍ସିଟି, ଆମେରିକା), ଡ. ରୋମେଶ ଟି ୱାଧୱାନୀ (ସିମ୍ଫନି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଗ୍ରୁପ୍, ଆମେରିକା), ପ୍ରଫେସର ସୁବ୍ରା ସୁରେଶ (ବ୍ରାଉନ୍ ୟୁନିଭର୍ସିଟି, ଆମେରିକା), ଡ. ରଘୁବେନ୍ଦ୍ର ତନଓ୍ଵାର (ଭାରତୀୟ ଐତିହାସିକ ଗବେଷଣା ପରିଷଦ), ପ୍ରଫେସର ଜୟରାମ ଏନ୍ ଚେଙ୍ଗାଲୁର (ଟାଟା ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଫଣ୍ଡାମେଣ୍ଟାଲ ରିସର୍ଚ୍ଚ) ଏବଂ ପ୍ରଫେସର ଜି ରଙ୍ଗରାଜନ (ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ସାଇନ୍ସ)।
ଅନୁସନ୍ଧାନ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ଫାଉଣ୍ଡେସନ ବିଷୟରେ
ଭାରତର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ମହାବିଦ୍ୟାଳୟ, ଗବେଷଣା ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ପରୀକ୍ଷାଗାରରେ ଗବେଷଣା ଓ ଉଦ୍ଭାବନର ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ଫାଉଣ୍ଡେସନ (ଏଏନ୍ଆରଏଫ୍) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିର ସୁପାରିସ ଅନୁଯାୟୀ ଦେଶରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣାର ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ରଣନୈତିକ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ଏଏନ୍ଆରଏଫ୍ ଏକ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସଂସ୍ଥା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ । ଏଏନ୍ଆରଏଫ୍ ଶିଳ୍ପ, ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ସରକାରୀ ବିଭାଗ ଏବଂ ଗବେଷଣା ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରେ ।