Prime Minister's Office
English rendering of the Prime Minister’s interaction with champions of Paris Paralympic Games
13 SEP 2024 3:15PM by PIB Delhi
Prime Minister: Today, I want to listen to you. What were your experiences? You must have met many people there; surely some positive things must have happened. I would love to hear about them.
Kapil Parmar: Namaskar, Sir. Har-Har Mahadev.
Prime Minister: Har-Har Mahadev.
Kapil Parmar: Sir, I am Kapil Parmar, and I compete in Blind Judo in the 60kg category. Since 2021, I’ve participated in many competitions—16 in total. Out of these, I have won medals in 14, including eight golds. I also earned a silver at the Brown Silver Asian Games, a bronze at the World Games, and another bronze at the World Championship. Because of this experience, my fear disappeared, and I wasn’t too worried about the Olympics, as I had already played in numerous competitions. However, I did feel a bit of pressure. But Devendra Bhai Sahab Jhajharia Ji advised me to focus on giving my best, and he told me to replicate what I do during practice.
Sir, my coach, Manoranjar Ji, has also blessed me tremendously. It’s not just difficult but almost impossible to manage us. We often bump into things, and if someone bumps into me, I ask them whether they are blind or if I am! Sir, such incidents happen frequently. I often hold my coach's hand to walk, and with the limited vision I have, I manage to do my work. Sir, your blessings have always been with me.
Prime Minister: Well, Kapil, you mentioned that the noise from the stadium that day was so overwhelming that you couldn’t hear your coach’s instructions. I want to experience that myself. Where is your coach? Sir, please explain the challenge!
Coach: In blind judo, the most important thing is the instructions we give from outside, which we code into their training. We instruct them beforehand on what to do when we say certain things because they can’t see anything on the mat. On that day, there were two mat areas. Our match was on one mat, while France’s match was on the other. The crowd was so loud during the French fight—there were about 15,000 to 18,000 spectators. So, when Kapil went to play the semi-finals, he couldn’t hear my instructions due to the noise. Additionally, there was the pressure of the semi-finals, and Kapil had lost to the Iranian player in the Asian Games semi-finals. Naturally, there was pressure from that as well. Unfortunately, because of these factors, we were unable to win the gold medal for India that day.
Prime Minister: So the opposing coach would also be guiding his players in the same way?
Coach: Yes, but that varies from coach to coach. Our relationship with our players is such that we observe how each coach teaches, so we develop our own strategies based on that.
Prime Minister: So, the coach must keep his instructions a secret from the others as well.
Coach: Absolutely. If we use the same language as the opposing coach, our player won't understand the difference.
Prime Minister: If you wanted to instruct Kapil to attack from the left, how would you communicate that?
Coach: That’s exactly how we direct, Sir.
Prime Minister: Kapil, this is how it works, right?
Kapil Parmar: Sir, I often say I’m going to strike, but when I do attack, sometimes the move doesn’t land, and I step back.
Coach: We use specific names for the techniques. The position of the feet, whether forward or backward, is part of the instruction. So, we mention the name of the technique that has been taught, and then the player applies it. It depends on where the opponent’s balance is—whether it’s forward or backward—then we give the appropriate technique.
Prime Minister: So, do you also inform them about the position of their opponent?
Coach: Yes, exactly. We observe the opponent’s movements. If they shift their weight forward and move ahead, we use a forward technique. Similarly, if they lean back or are positioned in a backward stance, we apply a backward technique. These techniques help us gain points.
Prime Minister: When you’re seated there, you must feel the tension as well?
Coach: Absolutely, and we cannot step onto the mat as coaches.
Kapil Parmar: Sir, during the semi-final, the referee who was guiding me by the hand was trembling. In such a high-stakes match, he even made a wrong decision. Just like a third umpire reviews decisions in cricket, in my case, the decision was made hastily without proper review. That was also partly my fault; I lost momentum in the semi-final. But Sir, I promise you I will do better next time.
Prime Minister: No, you’re doing an excellent job, many congratulations.
Kapil Parmar: Thank you, Sir. Thank you so much.
Coach: Jai Hind, Sir. I am a soldier, and my wife is Simran Sharma, and we have Preeti. I am both an athletics coach and a para-athletics coach. I coach two athletes, both of whom compete in the 100 and 200 metres. The first track medals in athletics were won by my athletes, and we secured three medals in total. We learned a lot from the experience, Sir. For instance, in one event - 100 metres, we won two medals. Now, imagine, two athletes sharing the same room, both competing in 100 metres for the first time, and both winning track medals for the country for the first time. When two medals are kept in one room, and the second athlete’s event hasn’t even started yet, the pressure mounts on me as both a coach and a husband. I understand how it feels. The other athlete hasn’t yet competed, and the pressure builds knowing that two medals are already in the room. To help relieve that pressure, I had to keep him engaged throughout the day, ensuring he remained focused. We lost the 100 metres, but we gained a lot of experience, Sir.
Prime Minister: Well, you’ve spent your time there, but what will happen to you when you get home, Simran?
Simran: Sir, he isn’t as virtuous as he’s pretending to be. Before we came here, we had a discussion. We used to talk about who would bring the first track medal. When the event list came out, we realised Preeti’s event was first, so we were confident she would win the first medal. Before we arrived, this Gajju—meaning this coach—said he would give me a month’s rest. But once we got here, we were chatting in the morning, and now he’s telling me that I’ll only get a week’s rest, no more. I asked him why, and he said, “This is what you get for a bronze medal.”
Prime Minister: Well, now you won’t be getting any food!
Coach: Thank you, Sir.
Player: This was my third Paralympics. I had the honour of meeting you at the last one as well, and you motivated me immensely, but perhaps I still fell short this time. I finished fourth in the Rio Paralympics, fourth in Tokyo, and now fourth again in Paris, Sir. It seems the number four has a strong connection with me. However, I take this fourth position as a source of motivation, and I think that my next Paralympics, my fourth, will be the one where I truly achieve something. Sir, I don’t consider myself a failure. In fact, I am the only para-athlete, not just in India but globally, to have reached this level at such a prestigious event so many times!
There are many similar stories in Olympic history. For example, there’s a discus thrower from France who won a silver medal in his fifth Olympics. There’s also a triple jumper, I believe from the USA, who won a medal in his fifth Olympics. So I use these stories to motivate myself and aim to become the first para-athlete to inspire others by saying, “If I can finish fourth and not give up, why should you quit after your first attempt?” There are athletes, like Gudiya, who have finished fourth, and many feel disheartened by it. But I find comfort knowing that their coaches look at me as an example.
Prime Minister: I believe that your outlook on life is probably your greatest strength. You can look at it this way: by consistently finishing fourth, you’ve helped push nine others ahead of you, contributing significantly to the world.
Player: Sir, it doesn’t matter to me right now; this is the time for disciples. We are three athletes who are now mentoring our own disciples. Devendra Bhai Sahab's disciple won gold, Soman Rana’s disciple won bronze, and while I am not Navdeep’s official coach, I am his mentor. My journey in javelin, from the beginning until now, has been as his elder brother and guide. This time, I told Navdeep, “It’s your turn, take it.” But Sir, I promise you, the next time will be mine. I’ve been part of the last three Paralympics, and I’ve noticed that people always say these countries are big, so the competition is expected to be fierce. But Sir, I believe that if India hosts the 2036 Olympics and Paralympics, it will be the biggest event ever held on Earth. And Sir, even as we grow older, Devendra Bhai Sahab will remain our inspiration. We will strive to play in those games, even if it means keeping our bones and legs intact just to make it through.
Prime Minister: Your outlook on life is truly inspiring. The fact that you remain committed to achieving something in the future and never give up is commendable. I congratulate you.
Player: Thank you, Sir.
Coach: Namaskar, Sir.
Prime Minister: Namaskar Ji.
Radhika Singh: I am Radhika Singh, the mental coach for the shooting team. You asked us to share our experiences, and I believe the most important aspect is the bond of love within the group. In the shooting team, no one competes against each other; everyone competes with themselves. They focus on improving their own abilities, regardless of their strengths or weaknesses, and their love for the sport drives them forward. The team remained closely connected, and even though I was coaching two athletes for the same event, there was no sense of rivalry. Instead, the mutual respect and care for one another helped them grow. This love is clearly reflected in their performance, Sir.
Prime Minister: And when you work on mental health, what exactly do you focus on?
Radhika Singh: Sir, we work on transforming any weaknesses that lie within the subconscious mind, which makes up 90% of the mind. We focus on bringing forward their strengths, connecting them to their personalities, and helping them progress.
Prime Minister: Do you provide any specific training related to yoga or meditation?
Radhika Singh: Yes, Sir, yoga is also part of their training. Our team practised yoga regularly, and they meditated every morning. In the evenings, the athletes would reflect on what they had learned during the day, and this mental training was a daily routine. Along with their practice on the range, they incorporated yoga into their training, which brought a great sense of discipline and order to the team, Sir.
Prime Minister: Athletes from many countries around the world may not be familiar with yoga and meditation. What difference does this make in the quality of our athletes?
Radhika Singh: Yes, it makes a significant difference. When you gain control over your inner mind, it allows you to take your game to the next level. By promoting yoga in our country, you’ve done something truly remarkable, and I believe it should be introduced as a subject in schools. The power of science behind yoga is unparalleled, Sir.
Prime Minister: Congratulations.
Coach: First of all, it is a great honour that Kapil has won India its first medal, not only in para judo but also in able-bodied judo. Until now, there had been no medal in either able-bodied or para judo, and Kapil has made history by becoming the first to secure a medal for India in any sport for the visually impaired. So, congratulations to all of us for this achievement. The top judo officials in the world personally stepped down from the podium to congratulate us, saying they had not expected such a rapid rise in para judo. Hats off to everyone involved.
Sir, we could not have achieved this alone. We have received tremendous support from SAI, OGQ, and of course, the Government of India, which goes without saying. So, thank you very much. Coaches from the UK, USA, and Korea, who are our good friends, all approached us and said, "We knew you were on the rise, but we didn’t realise you would progress so quickly." We felt incredibly proud. Thank you to the entire team that has supported us throughout. Thank you so much, Sir.
Prime Minister- Many congratulations.
Coach: I would like to say something for Sandeep Chaudhary ji - "Only the horsemen fall in the battlefield; how can a child fall, who walks on their knees." So, you have shown everyone that only those who ride the horse can fall, children never fall. This is a big statement for you. And, Sir, I would like to speak about Harvinder as well. Sheetal, Harvinder and I am from archery, and as madam mentioned, Harvinder is the first archer to win a medal in the Paralympics. He won bronze in Tokyo and made history by shooting equivalent to able-bodied archers, scoring 28, 28, and 29. In the last arrow, Sir, you must have seen that it was very close. Had it hit 10, we would have shot on par with Kim Woojin and Brady Ellison.
Amisha: Namaste, Sir. My name is Amisha, and I am from Uttarakhand. This was my first Paralympics, and I am very grateful that in just 2 years since I started my game, I gained such a big experience. It has only been 2 years, and I have learned a lot in life. Thank you to my coach, who gave me the confidence that I could do it, because I was very scared. You had said to observe the people there.
Prime Minister: Now people must be scared; earlier you were scared, now people must be scared of you.
Amisha: You had told me to observe people, so I did that a lot, and I learned a great deal.
Prime Minister: What is the response from your family now? What do your family members say?
Amisha: Now the family is very happy. They always supported me, but now they support me even more.
Prime Minister: They are giving you even more support.
Sumit Antil: Namaste, Sir. My name is Sumit Antil, and I have won back-to-back second gold medal. I still remember, Sir, when I brought gold medal from Tokyo, you took a promise from me that you wanted two more gold medals like that. So, this second one is for you, Sir. Before the Paralympics, we were quite nervous because I was reading articles and my name popped up among those athletes who were favourites to defend the gold medal. But on 20th August, when I spoke to you, it reminded me of the Tokyo moment, that this time I had to perform well again. My entire team—my physio, my coach, all of us—are very grateful to you, Sir, because we feel that when we bring a medal, we will meet you, we will talk to you personally. Thank you very much, Sir.
Prime Minister: Congratulations!
Athlete: Most of us are sponsored athletes by the government or different organisations. So, sometimes there is pressure to perform. When you say, "Go and just play, winning and losing are part of the game”, when the Prime Minister of your country motivates you, these pressures seem very small. Last time, Sir, when I spoke to you, my performance in Tokyo wasn’t that good; I ranked 8th. Still, I asked you a question about how you feel when you visit foreign countries, whether you feel nervous. Your response was that you represent the entire country, and that instills confidence. With those words in mind, I went this time, feeling confident, with no pressure like before. I was very confident this time. Our team, the government, our coach, and everyone supported us well, and it was a great experience to compete. Thank you, Sir!
Prime Minister: Congratulations!
Coach and Athlete: Sir, Namaskar. The 16 years of dedication I put in has finally paid off, and my student Dharambir, who won the gold medal, is a part of that success. We are both competitors, and I personally trained him to this point. After talking to you on the 20th, I felt a very positive vibe, knowing that I had to give my best. As a coach, there's no greater feeling than this, and perhaps I am the only athlete in the world who competed against his own student on the field. My dedication was fulfilled through Dharambir’s medal and the contribution of our entire team played a huge role in this success. We have the most severe disability in our category, but SAI (Sports Authority of India) and the Ministry made key decisions by increasing the number of support staff. Initially, only 33% of the support staff was allowed inside, but thanks to Devendra Jhajharia Bhai ji’s decision, they rotated the support staff so that when our event took place, our people were allowed inside while others were rotated out. It is the result of this smart combination that we won so many medals. There were issues with food, especially for vegetarians, but SAI made special arrangements for a healthy diet at the village itself, and no one faced any problems with food. Thank you so much, Sir, for motivating our entire team. Thank you so much, Sir.
Prime Minister: Congratulations!
Athlete: I had participated in the Asian Games but couldn’t win a medal. When you met the medallists, you passed by very close to me, but I didn’t get the chance to meet you personally, which left a teasing feeling inside. After that, I was determined to meet you, and that drive pushed me after the Asian Games. I gave my all, and I think that inspiration helped me succeed. It has been six months since I last met my children, and I haven’t been home. My son is still young, and whenever I took him out, we used to use GPS on the phone to find the way. He now says, “Mama, you’ve forgotten the way home. At least use the GPS and come back home.” So, Sir, thank you so much for all your support and blessings. It’s because of you, our team, and our coaches that we have been able to achieve this. Thank you so much, Sir.
Prime Minister: Many congratulations!
Sharad Kumar: Sir, I am Sharad Kumar, and this is my second medal. I’ve been to the Paralympics three times now.
Prime Minister: If I ask both Sharad and Sandeep to give speeches, who will do a better job?
Sharad Kumar: Sir, Sandeep speaks very well, maybe that’s why he came in fourth (jokingly). But as an athlete, I want to say that I’ve been part of the para movement since it started, and today, seeing all the athletes at this level makes me feel proud. When we go abroad with our coaches, physiotherapists, and the entire team, people see India differently now. Earlier, they would wonder, "Can these athletes really rise to the top?" But now, they’ve categorized India as a sporting nation, even in para sports. This journey started with the image created by SAI (Sports Authority of India). With time, the support staff grew, and positivity spread among the athletes. Sir, the best part is meeting you. Before leaving, when you speak to us, and after returning, when you meet all of us—it’s something every medallist and athlete dreams of experiencing. Sir, people still haven't fully embraced para sports the way you have.
Palak Kohli: Namaste Sir, I am Palak Kohli, and this was my second consecutive Paralympics. In Tokyo, I finished fourth, and here I finished fifth. But the journey to both Paralympics was completely different. After the Tokyo Paralympics, in 2022, I was diagnosed with a bone tumour, stage 1 cancer, and for nearly one and a half years, I didn’t compete in any tournaments or do anything. Last year, in 2023, I made a comeback, and I am very happy and proud, thanks to the support and guidance of my coaches and Gaurav Sir, I was able to qualify for Paris. I missed many major tournaments after Tokyo, like the World Championship because I had to give a walkover, and in the Asian Games, I suffered from COVID. This year, I qualified for the World Championship and won a bronze medal, then I qualified for Paris back-to-back. My world ranking had dropped to 38 because I hadn’t played in any tournaments, but now I am back in the top 4, and I qualified for Paris. It is disappointing that I couldn’t win a medal, but with your blessings and everyone’s support, I am looking forward to LA 2028. I definitely want to have a picture with you on the podium, Sir. Thank you, Sir!
Prime Minister: Last time, your training took place in Lucknow, right?
Palak Kohli: Yes, Sir.
Prime Minister: I had spoken to your parents as well.
Palak Kohli: Yes, Sir, before I went to Tokyo.
Prime Minister: How are you feeling this time?
Palak Kohli: Sir, I am training in Lucknow under Gaurav Sir, and it was under his guidance that I discovered para-badminton. When I was diagnosed with a bone tumour, many people said that Palak’s career in sports was over. The doctors told me they couldn’t assure me if I would even be able to live a normal life. After the tumour, there were many complications. I already had a heart condition, and after the tumour, I developed a disability in my leg, causing a difference in leg length and other complications. But my family always wants to see me happy, and with their blessings, they’ve made sure I don’t lose hope.
Prime Minister: Look, Palak, your story is such that you can inspire many people. Despite so many hardships, you stayed on track, faced interruptions in your life, but never gave up on your goal. That is a huge achievement. Congratulations to you!
Palak Kohli: Thank you so much, Sir!
Shyam Sundar Swami: Namaste Sir, I am Shyam Sundar Swami, and I come from Bikaner, Rajasthan. I’m a para-archer. In our Bikaner, Karni Singh participated in five Olympics. I have learned a lot from Devendra Bhaiya because after 40 years, I participated in the Tokyo Olympics. I saw how Bhaiya played and thought, "This is how the game is played." Before joining para sports, I used to compete in able-bodied sports. In 2016, I found out about para sports because I saw a huge picture of Bhaiya in the newspaper. Learning from him, I participated in the Tokyo Olympics after 40 years.
Athlete: This time, I learned a lot, especially from Nitesh Kumar ji, the gold medallist in my category. Throughout his life, he had never won a match against the person he beat to win gold. And I defeated him earlier due to Nitesh ji. From him, I learned that if he can do it, I can definitely defeat him again, and I can beat anyone in the world.
Prime Minister: Congratulations!
Athlete: Thank you, Sir.
Coach: My name is Dr. Satyapal, and I am a para-athletics coach. There might not be any coach here who started training para-athletes before me. I began training para-athletes in 2005-06.
Prime Minister: How did you get the idea to start this?
Coach: Sir, I used to go to Nehru Stadium to train athletes, and I saw a few athletes there with limb deficiencies. I observed them, read about their conditions, and then heard about Devendra ji, who won a gold medal in the 2004 Athens Olympics. That’s when I started studying more about it and began training para-athletes bit by bit. Initially, all the coaches at Nehru Stadium used to look at me strangely because I would push Deepa Malik ji’s wheelchair or guide Ankur Dhama by holding his hand while walking around the stadium. They thought I was wasting my time. But today, those same para-athletes and the same coaches who once criticized me now want to train para-athletes. I’m saying this from the bottom of my heart because I’ve worked in this field. I’m very happy, and I promise you, Sir, that next time, we won’t just bring back 29 medals—we will bring back 50 medals because we are working that hard.
Prime Minister: Well done!
Coach: Thank you, Sir.
Prime Minister: See friends, it’s true that in every sport, the support staff or coaches have to work hard. But when working with individuals who have disabilities, before teaching them, one must prepare mentally to live and understand their life from the heart. You have to put yourself in their position, absorb the challenges they face in your own life, only then can you guide them. Otherwise, it’s easy to just say, “Run!” But the athlete might say, “I can’t run.” A coach understands why they can’t run and figures out the right way to approach it. That’s why I believe that coaches who train para-athletes are extraordinary; they have extraordinary strength within them. Few people can truly understand this, but I fully recognize it. I’ve mentioned this in many conversations I’ve had, even over the phone. While regular athletes need only to be taught technique, para-athletes need to be taught how to live as well. This is a form of deep dedication, and I believe those of you doing this work deserve the highest praise.
Coach: Sir, it’s been 30 years since I started participating in international competitions, both as an athlete and administrator. There was a time when not a single Indian flag could be seen. Now, the Indian flag is being raised and our players are coming back saying, “We can win medals because of para sports.” Earlier, the focus was just on participation, but now that concept has changed. I want to thank you, Sir. I tell many people, our brand ambassador is none other than our Modi ji—you are our brand ambassador. And Sir, India can win more medals in able-bodied sports as well. I’ve been to East Germany and Chennai, and now we have very good facilities in India. We just need to utilize them properly, activate the physical education teachers, and 100%, we will bring more medals. Thank you, Sir!
Nishad Kumar: Sir, my name is Nishad Kumar, and I compete in the T47 high jump. I have won silver medals in back-to-back Paralympics. Sir, I want to share my experience. When our team arrived in Tokyo, there was COVID, so we competed without any audience. But this time, at the Paris Paralympics, the stadium was completely packed. On the day I competed, the entire audience was cheering "India, India," which was very motivating. It gave me a push to perform well and secure a medal. The next day was my medal ceremony. After receiving the medal, I went to support my other team members in the high jump. The medal was around my neck, and a French family was watching me. They had been hoping for a chance to take a photo with me. As soon as the competition ended, I went down to take photos, and they asked for a photo, their children, who looked to be around 6 or 7 years old were thrilled to see the medal. The children had been cheering for me, and now they were standing with me and taking photos. The mother of the children told me that coming to Paris and watching the competition was successful because you are here with our children, taking photos and giving autographs. The whole family was very happy. This was a wonderful experience for me, Sir.
Prime Minister: Very good.
Vishal Kumar- Thank you, Sir.
Yogesh Kathuniya: Namaskar, Sir! My name is Yogesh Kathuniya. I am a two-time silver medallist. I want to share one thing about my experience—it's not just about experience, but about consistency. This consistency has come because of you, as the different schemes you have launched in India, whether it’s the TOPS scheme, Khelo India schemes, or NSUs, are all because of you. This time, we have won 29 medals, and Sir, I want to add one more thing for the others: for you, PM means Prime Minister, but for us, PM means Param Mitra (Best Friend).
Prime Minister: Wow. I am very pleased with the title you have given me. I also wish to work with you as a true friend.
Navdeep: Sir, my name is Navdeep.
Prime Minister: This time, the most popular reels were from you and Sheetal.
Navdeep: Sir, I compete in javelin throw in the F41 category. This is my second Paralympics. My event was on the last day, and I went there around the 21st. As soon as the medals started coming in, I began to feel anxious about what would happen with mine. But, Sir, I gained experience by interacting with senior athletes like Sumit Bhai, Ajit Bhai, Sandeep Bhai, and Devendra Sir, learning how they felt and what I should do. By the end, I was able to compete with a completely free mind.
Prime Minister: Wonderful.
Navdeep: Thank you, Sir.
Rakshitha Raju: Namaskar Sir, I am Rakshitha Raju, a visually impaired athlete. This was my first Olympics. I am very happy and have gained a lot of experience. I am a two-time gold medallist at the Para Asian Games. I am thankful to my guide runners and my coach, Rahul Balakrishna Sir. He is with me right here. Without a guide runner, I can't run. I feel very happy and am determined to win a gold medal at the Paralympics in 2028.
Prime Minister: Wow, congratulations and wish you all the best.
Rakshitha Raju: My guide runner and my coach motivated me a lot. I am very, very thankful because they spent time with me morning and evening without any expectation. Thank you so much, Sir.
Prime Minister: Well, friends, I am very pleased to have had the opportunity to talk to all of you. This time when you went, I couldn’t meet you physically because many of you were training in different places and there were some time constraints. So, I tried to connect with you virtually, and I had mentioned something that day which I hope you remember. I said that I am here to convey a message from the people of the country, and that message was "Vijayi Bhava" (Victory Be Yours). You took to heart the sentiments of the nation that we expect you to achieve. I understand that this is a very significant thing in itself. Secondly, I am observing that, because I am somewhat more connected with you, it seems that perhaps the divine has given you an extra quality. There might be some physical limitations, but the divine has given you something extra in your personality. I see that you have endured many personal challenges, struggled through those, and perhaps faced mockery and ridicule at times. You have experienced various kinds of hardships, and I see that in sports, the impact of victory or defeat doesn’t seem to affect your spirit. This is a remarkable trait. Otherwise, a defeated person, if they don’t win a medal, often feels burdened. None of you seem to carry that burden, which is a great achievement in life and gives you the strength to move forward. I want more people to join this sport and win more medals; that would be great and it should happen. However, through you, I want to create a culture in the country. This culture should be one where every citizen, when looking at people with disabilities, changes their perspective. They should see them with respect, not with pity. We don’t want pity; we want respect, and I want this mindset to be created in the country. Whether or not they play sports, there’s no need for them to feel disheartened. For me, your participation and the effort you put in, waking up at 4:00 or 5:00 in the morning and sweating it out for many years, will never go to waste. I assure you of that.
Because now, a new environment is beginning to be created in society for all Divyangjans (people with disabilities). The systems are also evolving. Everyone feels that they should also help and support. If I am sitting and someone else is standing, I should stand and offer them a seat. This change happens. Your contribution is not just about winning medals; it's about changing the mindset of the entire society. You are creating an environment where every person with a disability feels that they are not any less. I believe we need to continue this in the same spirit. Ultimately, medals and their numbers are counted in today’s age. But the spirit with which a nation of 140 crore people stand up to play and not just win is significant. This attitude of being a performer rather than just a participant is what becomes the strength of the country. You are adding energy to that strength. So, from my side, many congratulations to all of you. I’m happy to see the mood of everyone. Otherwise, I have seen some people who do not even smile until the next Olympics because they were stuck on their previous performance. I do not see that here; I feel like you have already won the next Olympics. I can read that in your eyes; I see the confidence within you. So, friends, I wish you all the best. Congratulations once again. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ୟାରିସ୍ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତାଳାପର ଇଂରାଜୀ ଉପସ୍ଥାପନା
13 SEP 2024 3:15PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ଆଜି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ କଥା ଶୁଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ତୁମର ଅନୁଭୂତି କ'ଣ ଥିଲା? ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ସେଠାରେ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟିଥିବେ; ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କିଛି ନା କିଛି ଭଲ କଥାବାର୍ତ୍ତ।। ହୋଇଥିବ । ଯାହା ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ଶୁଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
କପିଲ ପରମାର: ସାର୍ ନମସ୍କାର, ହର-ହର ମହାଦେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ହର-ହର ମହାଦେବ ।
କପିଲ ପରମାର: ସାର୍ ମୁଁ କପିଲ ପରମାର ଏବଂ ମୁଁ ୬୦ କେଜି ବର୍ଗରେ ଦୃଷ୍ଟିହୀନ ଜୁଡୋରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଛି । ୨୦୨୧ ପରଠାରୁ, ମୁଁ ଅନେକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାଗ ନେଇଛି ସାର, ୧୬ଟି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାଗ ନେଇ ଖେଳିସାରିଛି ସାର। ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ମୁଁ ୮ଟି ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ସହ ୧୪ଟିରେ ପଦକ ଜିତିଛି। ମୁଁ ବ୍ରାଉନ୍ ରୌପ୍ୟ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ରୌପ୍ୟ, ବିଶ୍ୱ କ୍ରୀଡ଼ାରେ କାଂସ୍ୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଚାମ୍ପିଅନସିପରେ ଆଉ ଏକ କାଂସ୍ୟ ପଦକ ଜିତିଥିଲି। ଏହି ଅଭିଜ୍ଞତା କାରଣରୁ ମୋର ଭୟ ଦୂର ହୋଇଗଲା ଏବଂ ମୁଁ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସକୁ ନେଇ ଅଧିକ ଚିନ୍ତିତ ନଥିଲି, କାରଣ ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ଅନେକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଖେଳିସାରିଥିଲି । ତଥାପି ମୁଁ ଟିକିଏ ଚାପ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲି। କିନ୍ତୁ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ସାହେବ ଝାଝରିଆ ଜୀ ମୋତେ ମୋର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସେ ମୋତେ ଅଭ୍ୟାସ ସମୟରେ ମୁଁ ଯାହା କରିଥାଏ ତାହାକୁ ଦୋହରାଇବାକୁ କହିଥିଲେ ।
ସାର୍ ମୋ ର ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ମନୋରଞ୍ଜନ ଜୀ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ବହୁତ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି । ଆମକୁ ପରିଚାଳନା କରିବା କେବଳ କଷ୍ଟକର ନୁହେଁ ପ୍ରାୟ ଅସମ୍ଭବ । କାରଣ ସାର୍‌, ଆମେ ଅନେକ ସମୟରେ ଆମେ ଧକ୍କା ହୋଇଯାଉଥାଉ, ଏବଂ ଯଦି କେହି ମୋ ସହିତ ଆସି ଧକ୍କା ଦିଅନ୍ତି, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପଚାରିଥାଏ ମୁଁ ଅନ୍ଧ କି । ସା,ର୍ ଏଭଳି ଘଟଣା ବାରମ୍ବାର ଘଟୁଛି। ମୁଁ ପ୍ରାୟତଃ ଚାଲିବା ପାଇଁ ମୋ ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କ ହାତ ଧରିଥାଏ, ଏବଂ ମୋର ସୀମିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ, ମୁଁ ମୋର କାମ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୁଏ । ସା,ର୍ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ସବୁବେଳେ ମୋ ସହିତ ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ:ଆଚ୍ଛା, କପିଲ, ଆପଣ କହିଥିଲେ ଯେ ସେଦିନ ଷ୍ଟାଡିୟମରୁ କପିଲ କପିଲ କପିଲ ଶବ୍ଦ ଏତେ ପ୍ରବଳ ଥିଲା ଯେ ମୁଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କ ସୂଚନା ଶୁଣି ପାରି ନଥିଲି । ମୁଁ ନିଜେ ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି କେମିତି, । ଆପଣଙ୍କ କୋଚ୍ କେଉଁଠି ଅଛନ୍ତି? ସା,ର୍ ଟିକିଏ କୁହନ୍ତୁ, ଣ ସମସ୍ୟା ହୋଇଥାଏ।
କୋଚ୍‌:
ବ୍ଲାଇଣ୍ଡ ଜୁଡୋରେ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛ ିଆମେ ବାହାରୁ ଯାହା ବି ଦେଇଥାଉ, ଯାହା ଏମାନଙ୍କୁ ଶିଖାଯାଇଥାଏ, ଆମେ କୋଡିଂ କରିଥାଉ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଯିବୁ ସେତେବେଳେ ଆମେ ଏହା କହିବୁ, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହା କରିବାକୁ ପଡିବ, କାରଣ ସେଠାରେ କିଛି ଦେଖାଯାଉନାହିଁ । ତେଣୁ ସେଦିନ ଆମ ପାଖରେ ଥିଲା ୨ଟି ମାଟ୍ ଅଞ୍ଚଳ ଥିଲା ! ଆମର ଲଢ଼େଇ୧ ମାଟରେ ଚାଲିଥିଲା ଏବଂ ଅନ୍ୟପଟେ ଲଢ଼େଇ ଫ୍ରାନ୍ସର ଲଢ଼େଇ ଚାଲିଥିଲା ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସ ଲଢ଼େଇରେ ଏତେ ଶବ୍ଦ ହୋଇଥିଲା, ପ୍ରାୟ ୧୫ରୁ ୧୮୦୦୦ ଦର୍ଶକ ସେଠାରେ ଥିଲେ। ସେଥିପାଇଁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହି ସେମିଫାଇନାଲ ଖେଳିବାକୁ ଯାଇଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଯାହା କହୁଥିଲି ତାହା ବୁଝି ପାରୁ ନ ଥିଲେ ଏବଂନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସେମିଫାଇନାଲ୍ ର ଚାପ ଥିଲା ଏବଂ ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଫାଇନାଲ୍‌ରେ ଏସିଆନ୍ ଗେମ୍ସରେ ଇରାନ୍ ହାରିଯାଇଥିବା ଖେଳାଳିଙ୍କ ଉପରେ ଚାପ ଥିଲା। ତେଣୁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ତାଙ୍କ ଉପରେ ଚାପ ରହିବ। ତେଣୁ ଏହି କାରଣରୁ ସେଦିନ ଆମେ ଭାରତକୁ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଆଣି ପାରି ନ ଥିଲୁ ।
କୋଚ୍‌:ହଁ, କିନ୍ତୁ ଏହା କୋଚ୍ ପିଛା ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ହୋଇଥାଏ। ଆମ ଖେଳାଳିଙ୍କ ସହ ଆମର ସମ୍ପର୍କ ଏପରି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଚ୍ କିପରି ଶିକ୍ଷା ଦିଅନ୍ତି ତାହା କୁ ଆମେ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିଥାଉ, ତେଣୁ ଆମେ ସେହି ଆଧାରରେ ଆମର ନିଜସ୍ୱ ରଣନୀତି ବିକଶିତ କରିଥାଉ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେଣୁ ସାମ୍ନାରେ ଥିବା କୋଚ୍ ମଧ୍ୟ ନିଜ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ସମାନ ଢଙ୍ଗରେ ସୂଚନା ଦେଉଥିବେ।
କୋଚ୍‌- ଆଜ୍ଞା ଆଜ୍ଞା, ତାହା ମଧ୍ୟ ଏବେ କୋଚ୍ ରୁ କୋଚ୍ ଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଛି। ଆମର ପ୍ରଶିକ୍ଷକ, ଆମର ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନେ ଯିଏ ବି ଖେଳାଳି ଅଛନ୍ତି, ଆମେ ଦେଖୁଛୁ କିଏ କେଉଁ ଉପାୟରେ ଶିକ୍ଷା ଦେଉଛି, ତେଣୁ ଆମେତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ଭିନ୍ନ ହୋଇଥାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେଣୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିଜକୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କଠାରୁ ଅଲଗା ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
କୋଚ୍‌: ଆମକୁ ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ରଖିବାକୁ ପଡିବ କାରଣ ଯଦି ଆମେ ସମାନ କଥା କହିବୁ, ଯଦି ସେ ଏହାକୁ କୁହନ୍ତି, ତେବେ ସେ ବୁଝିପାରିବେ ନାହିଁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆଚ୍ଛା, ଆପଣଙ୍କୁ କପିଲଙ୍କୁ କହିବାକୁ ପଡିବ ଯେ କପିଲ ବାମ ପଟୁ ମାର, ତେବେ ଆପଣ କ'ଣ କହିବେ?
କୋଚ୍‌:ସା,ର୍ ଆମେ ଏହା କହିଥାଉ !
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: କପିଲ, ଏହି ଭଳି ହୋଇଥାଏ ନା ?
କପିଲ ପରମାର-ସାର୍‌, ମୁଁ କହିଥାଏ ଯେ , ମୁଁ ମାରିଦେବୀ, ସେତେବେଳେ ଆମେ କହୁଛୁ ଯଦି ଆମେ ମାରିଥାଉ, ତା'ହେଲେ ମୁଁ ଏହା କରିବାକୁ ଆକ୍ରମଣ କରେ, ବେଳେବେଳେ ଖାଲି ହୋଇଯାଏ, ତା'ପରେ ମୁଁ ଠିଆ ହୋଇଯାଏ ।
କୋଚ୍‌: କିନ୍ତୁ କୌଶଳ ପାଇଁ ଆମେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନାମ ବ୍ୟବହାର କରିଥାଉ । ଯଦି ଆଗ ଓ ପଛରେ ସ୍ଥିତି ଦେଖାଯାଏ, ତେବେ ସେମାନେ ଶିଖାଇଥିବା କୌଶଳର ନାମ କୁହନ୍ତି,ତା'ପରେ ସେମାନେ ଏହାକୁ ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତି । କାରଣ ଯେଉଁଠି ଆଗକୁ, ପଛୁଆଅଛି,ସେଠାରେ ସନ୍ତୁଳନ କେଉଁଠି ଅଜି ତାହା ଉପରେ ଏହା ନିର୍ଭର କରେ ନାହିଁ । ଉପଯୁକ୍ତ କୌଶଳ ଦେଉଥାଉ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେବେ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଆପଣଙ୍କ ସାମ୍ନା ଥିବା ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦୀଙ୍କ ସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରନ୍ତି କି ?
କୋଚ୍‌- ଆଜ୍ଞା ଆଜ୍ଞା ଆଜ୍ଞା ପ୍ରକୃତରେ ତାଙ୍କର ଗତିବିଧି ଯାହା ଥାଏ, ସେ ଯେମିତି ଆଗକୁ କରୁଛନ୍ତି ତାଙ୍କ ଠାରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ତେଣୁ ଆମେ ଆଗକୁ ଥିବା କୌଶଳକୁ ବ୍ୟବସାୟ କରି ମାରିପାରିବା। ସେହିଭଳି ଯଦି ସେ ପଛରେ ଅପେକ୍ଷା କରନ୍ତି କିମ୍ବା ପଛକୁ ମୁହଁ କରନ୍ତି, ତେବେ ସେ ପଛରେ ଥିବା କୌଶଳ ବୁଝାଇଦିଅନ୍ତି ଏବଂ ଯାହାଦ୍ୱାରା ଆମେ ତାଙ୍କ ପଏଣ୍ଟ ଆମେ ନେଇଥାଉ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ସେଠାରେ ବସିଥାଆନ୍ତି, ଆପଣଙ୍କର ନିଶ୍ଚୟ ଗୋଡ ମଧ୍ୟ ହଲୁଥିବ ?
କୋଚ୍ - ବହୁତ ଅଧିକ ଏବଂ ସେମିତି ହୁଏ ନାହିଁ ଯେ ଆମେମାନେ ସେହି ମ୍ୟାଟ ଉପରକୁ ଚାଲିଯିବୁ କୋଚ ଭାବରେ ।
କପିଲ ପରମାର- ସା,ର୍ ଏମିତି ହେଉଥିଲା ଯେ ସେମିଫାଇନାଲରେ ଥିବା ରେଫରି, ଯିଏ ମୋ ହାତ ଧରି ନେଇ ଯାଉଥିଲେ ନିଜର ହାତ ହଲୁଥିଲା। କାରଣ ବଡ଼ ମ୍ୟାଚ୍ ରେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟଭୁଲ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ। ତୃତୀୟ ଅମ୍ପାୟାର ଙ୍କ ଭଳି ଏହା ପରେ ହିଁ କୁହାଯାଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ମୋରନିଷ୍ପତ୍ତିଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଦିଆଯାଇଥିଲା, ରୋଲ କରି,ତାହା ମଧ୍ୟ ମୋର ଭୁଲ ଥିଲା, କିଛି ସେମିଫାଇନାଲରେ ମୋତେ ଦବେଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା। କିନ୍ତୁପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେବି ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ନା, ଆପଣ ବହୁତ ଭଲ କରୁଛନ୍ତି, ବହୁତ-ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
କପିଲ ପରମାର- ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
କୋଚ- ଜୟ ହିନ୍ଦ ସା,ର୍ମୁଁ ଜଣେ ସୈନିକ ଏବଂ ମୋ ପତ୍ନୀ ସିମରନ ଶର୍ମା ଏବଂ ମୋର ଜଣେ ପ୍ରୀତି ଅଛନ୍ତି, ମୁଁ ଆଥଲେଟିକ୍ ପାରା ଆଥଲେଟିକ୍ ର କୋଚ୍‌। ତେଣୁ ମୋର ଦୁଇ ଜଣ ଆଥଲେଟ୍ ଅଛନ୍ତି। ଦୁହେଁ ୧୦୦-୨୦୦ ମିଟର ଦୌଡ଼ କରନ୍ତି ଏବଂ ଆଥଲେଟିକ୍ସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ପଦକ ଟ୍ରାକରେ ଆସିଛି, ସାର୍ ମୋର ନିଜ ଆଥଲେଟ୍‌ମାନେ ଏବେ ଆଣିଛନ୍ତି। ଏବଂ ତିନୋଟି ପଦକ ଆସିଛି, ସା,ର୍ ଆମକୁ ସେଠାରେ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଆମେ ୧୦୦ ମିଟରରେ ଗୋଟିଏ ଇଭେଣ୍ଟରେ ଦୁଇଟି ପଦକ ଜିତିଥିଲୁ । ତେଣୁ ଗୋଟିଏ କୋଠରୀରେ ଦୁଇଟି ପଦକ ଜିତିଥିବା ଦୁଇ ଜଣ ଆଥଲେଟ୍ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ୧୦୦ ମିଟରରେ ଖେଳିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ଟ୍ରାକରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦେଶ ପାଇଁ ପଦକ ଜିତିବାକୁ ଯାଉଛି । ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ କୋଠରୀରେ ଦୁଇଟି ପଦକ ରଖାଯାଇଛି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଖେଳାଳିଙ୍କର ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୌଣସି ଇଭେଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ହୋଇନାହିଁ, ତେବେଜଣେ ସ୍ୱାମୀ ଭାବରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଭାବରେ ମୁଁ ସେହି ଚାପ ବିଷୟରେ କେମିତି ଅନୁଭବ କରୁଛି । ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ ଅନ୍ୟ ଆଥଲେଟ୍ ଗୋଟିଏ ବି ମ୍ୟାଚ୍ ଖେଳି ନାହାନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିରେ ଦୁଇଟି ପଦକ ରହିଛି। ମୋ ପଦକ ବି ଆସିନାହିଁ, ତାଙ୍କର ଦୁଇଟି ପଦକ ଆସିଛି ବୋଲି ବହୁତ ଚାପରେ ରହିଛି। ତେଣୁ ତାଙ୍କୁ ଏଥିରୁ ବାହାର କରିବା ପାଇଁ ମୋତେ ତାଙ୍କୁ ବାରମ୍ବାର ନିୟୋଜିତ କରିବାକୁ ପଡିଲା, ତାଙ୍କୁ ଦିନସାରା ବହୁତ ବ୍ୟସ୍ତ ରଖିବାକୁ ପଡିଲା । ତେଣୁ ସେଠାରୁ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବାର ଥିଲା, ଆମେ୧୦୦ମିଟରରେ ହାରିଥିଲୁ ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ଆଚ୍ଛା, ସେଠାରେ ତୁମେ ଦିନ ବିତାଇଦେଲ, ଏବେ ଘରେ ତୁମର କ'ଣ ହେବ । ହେ ସିମରନ।
ସିମରନ- ସାର୍ ଏହା ଯେତିକି ଭଲ ଦେଖାଯାଉଛି ତାହା ସେତିକି ଭଲ ନୁହେଁ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲୁ, ଆମେ ଯିବା ପୂର୍ବରୁ କଥା ହୋଇଥିଲୁ । ପ୍ରକୃତରେ ଆମେ ଦୁହେଁ ଟ୍ରାକ୍ କୁ କିଏ ପ୍ରଥମ ପଦକ ଦେବ ସେ ବିଷୟରେ କଥା ହେଉଥିଲୁ। ତେଣୁ ଇଭେଣ୍ଟତାଲିକା ଆସିବା ପରେ ଜଣାପଡ଼ିଥିଲା ଯେ ପ୍ରୀତିଙ୍କ ଇଭେଣ୍ଟ ପ୍ରଥମ, ତେଣୁ ଆମେନିଶ୍ଚିତ ଥିଲୁ ଯେ ସେ ପ୍ରଥମ ପଦକ ଦେବେ। ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲୁ, ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଗୁଜ୍ଜୁ,ଅର୍ଥାତ୍ ଏହି କୋଚ୍ କହୁଥିଲେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ମାସ ବିଶ୍ରାମ ଦିଆଯିବ। ତା'ପରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ସକାଳେ କଥା ହେଉଥିଲୁ, ତା'ପରେ ସକାଳେ ସେମାନେ ମୋତେ କହୁଥିଲେ ଯେ ଆମକୁ ଏକ ସପ୍ତାହ ବିଶ୍ରାମ ମିଳିବ ଏବଂ ଏହାଠାରୁ ଅଧିକ ନୁହେଁ । ତେଣୁ ମୁଁ କହିଲି କାହିଁକି ମିଳିବନି, ତା'ପରେ ସେମାନେ କହିଲେ ଯେ ବ୍ରୋଞ୍ଜ ପଦକରେ ଏତକ ହିଁ ମିଳିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏବେ ତୁମକୁ ଖାଇବାକୁ ମିଳିବ ନାହିଁ।
କୋଚ୍‌- ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ।
ଖେଳାଳି- ଏହା ମୋର ତୃତୀୟ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସ ଥିଲା। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅତୀତରେ ମଧ୍ୟ ଭେଟିଥିଲି, ଆପଣ ମୋତେ ବହୁତ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲେ କିନ୍ତୁ ବୋଧହୁଏ ଏଥରମୋର ଟିକିଏ ପରିଶ୍ରମ କମ୍ ହୋଇଗଲା । ମୁଁ ରିଓ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଚତୁର୍ଥ,ଟୋକିଓରେ ଚତୁର୍ଥ ଏବଂ ପ୍ୟାରିସରେ ଚତୁର୍ଥ ସ୍ଥାନରେ ଥିଲି ସାର୍ । ତେଣୁ ସାର୍ ଏହି ଚାରି ନମ୍ବର ମୋତେ ଅଧିକ ଭଲ ପାଉଛି, ସାର୍ ତେଣୁ ମୁଁ ଏହି ଚାରି ନମ୍ବରକୁ ପ୍ରେରଣା ଭାବରେ ନେଉଛି, ତା'ପରେ ମୁଁ ଭାବୁଛି ପରବର୍ତ୍ତୀଟି ମୋର ଚତୁର୍ଥ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସ ହେବ, ତେବେ ବୋଧହୁଏ ହୁଏତ ମୁଁ ଚତୁର୍ଥରେ କିଛି କରିବି କିନ୍ତୁ ସରୀ ନିଜକୁ ନିଜା ଆଉ ଏବଂ ସାର୍‌ଙ୍କ ପରି ମୁଁ ନିଜକୁ ବିଫଳ କହିବି ନାହିଁ । ଯେହେତୁ ମୁଁ ପାରା ଇତିହାସରେ ଅଛି, ଭାରତରେ ନୁହେଁ,ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପାରା ଇତିହାସରେ, ମୁଁ ଏକମାତ୍ର ଆଥଲେଟ୍ ଯିଏ ଏତେ ବଡ଼ ଇଭେଣ୍ଟରେ ଅନେକ ଥର ଏପରି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି! ତେଣୁ କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ମୁଁ ଭାବୁଛି ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଏଭଳି ଅନେକ କାହାଣୀ ରହିଛି। ସେହିପରି ପଞ୍ଚମ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ରୌପ୍ୟ ପଦକ ଜିତିଥିବା ଫ୍ରାନ୍ସର ଜଣେ ଚର୍ଚ୍ଚିତ ଖେଳାଳି ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି। ସମ୍ଭବତଃ ଆମେରିକାର ଜଣେ ଟ୍ରିପ୍ଲ ଜମ୍ପର ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି,ଯେଉଁଠାରେ ସେ ତାଙ୍କ ପଞ୍ଚମ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ପଦକ ପାଇଥିଲେ। ତେଣୁ ବୋଧହୁଏ ମୁଁ ନିଜକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି ଯେ ଆପଣ ପାରା ଦୁନିଆର ପ୍ରଥମ ଆଥଲେଟ୍ ହେବେ ଯିଏ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସେ ଚତୁର୍ଥ ସ୍ଥାନରେ ବିଜୟୀ ହୁଅନ୍ତି, ଆପଣ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନରେ କାହିଁକି ହାର ମାନିବେ । ଏଠାରେ ଏହି କଣ୍ଢେଇ ଭଳି କିଛି ଆଥଲେଟ୍ ଅଛନ୍ତି, ଅନେକ ଲୋକ ଚତୁର୍ଥରେ ଅଛନ୍ତି ସେଠାରେ ସେମାନେ ନିରାଶ ହେଉଛନ୍ତି। ତେଣୁ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଟିକିଏ ଠିକ୍ ଅନୁଭବ କରୁଛି ଯେ ସେମାନଙ୍କପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନେଏହା କହୁଛନ୍ତି ଯେ ତାକୁ ଟିକେ ଦେଖ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଦେଖ, ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହା ହେଉଛି ଜୀବନ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କ ମନୋଭାବ, ବୋଧହୁଏ ଆପଣଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି । ତୁମେ ଏକ ନୂତନ ଲଜିକ୍ ପାଇଛି ଯାହା ମୁଁ ଦୁନିଆକୁ ଏତେ ଦେଇଛିଯେ ମୁଁ ସେଠାରେ ଥିବା ବେଳେ, ଚତୁର୍ଥ ସ୍ଥାନରେ ରହି ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୯ ଜଣଙ୍କୁ ଆଗୁଆ ରଖିଛି ।
ଖେଳାଳି- ସାର୍ ଏହାର ଅର୍ଥ ନୁହେଁ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟ ନାହିଁକିନ୍ତୁଏଥର କ'ଣ ଘଟୁଛି। ଏହା ଶିଷ୍ୟମାନଙ୍କ ର ସମୟ ଅଟେ । ଆମର ତିନି ଜଣ ଆଥଲେଟ୍ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଆମ ଶିଷ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛନ୍ତି। ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ସାହେବ ହେଉଛନ୍ତି ତାଙ୍କ ଶିଷ୍ୟ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଉ ଜଣେ ସୋମନ ରାଣା ଅଛନ୍ତି, ତାଙ୍କ ଶିଷ୍ୟ ବ୍ରୋଞ୍ଜ ପାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ମୁଁ ନବଦୀପଙ୍କ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ନୁହେଁକିନ୍ତୁମୁଁ ନବଦୀପଙ୍କ ଗୁରୁ । ଅର୍ଥାତ୍ ଜାଭେଲିନ୍ ର ଆରମ୍ଭରୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତବଡ଼ଭାଇ, ଗୁରୁ ଭାବରେ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ତେଣୁ ଏଥର ମୁଁ ନବଦୀପଙ୍କୁ ଦେଇଥିଲି ଯେ ଏଥର ତୁମେ ଏହାକୁ ନିଅ । କିନ୍ତୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ସା,ର୍ ମୁଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେବି ଯେଏହା ମୋର ହେବ ଏବଂ ସା,ର୍ ମୁଁ ଗତ ତିନୋଟି ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ସମସ୍ତ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସ ଦେଖିଛି । ଏଥିରେ ମୁଁ ଅନୁଭବ କରିଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦେଶ ଏତେ ବଡ଼, ତେଣୁ ସେମାନେ ଆଗୁଆ ଆଶା ମଧ୍ୟ କରନ୍ତି , ବହୁତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଖେଳ ହେବ, କିନ୍ତୁ ସାର୍ ମୋତେ ଏମିତି ବିଶ୍ୱାସ ଲାଗୁଛି । ଯଦି ଭାରତ ୨୦୩୬ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ କରିଥାନ୍ତା, ତେବେ ପୃଥିବୀରେ ଏହା ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଇଭେଣ୍ଟ ହୋଇଥାନ୍ତା ବୋଲି ମୁଁ ଭାବୁନାହିଁ। ସା,ର୍ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ସାହେବଙ୍କୁ ଏକ ଆଦର୍ଶ ଭାବରେ ବିଚାର କରି ଆମେ ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଯଥା ସମ୍ଭବ ଚେଷ୍ଟା କରିବୁ, ଆମେ ଆମର ହାତ ଗୋଡ଼କୁ ବଞ୍ଚାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବୁ ଏବଂ ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଖେଳିବୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ,ଜୀବନ ପ୍ରତି ଆପଣଙ୍କର ଏହି ଦୃଷ୍ଟି କୋଣ ଏହା ନିଜେ ବହୁତପ୍ରେରଣାଦାୟକଯେ ଭାଇ, ମୁଁ ଭବିଷ୍ୟତରେ କିଛି କରିବି ଏବଂ ଜାରି ରଖିବି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ଖେଳାଳି- ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ।
କୋଚ୍‌- ନମସ୍କାର ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ନମସ୍କାର ନାମ ଜୀ ?
ରାଧିକା ସିଂ- ମୁଁ ସୁଟିଂ ଟିମର ମାନସିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ରାଧିକା ସିଂ ଏବଂ ଆପଣ କହୁଥିଲେ ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି ପରସ୍ପର ପାଇଁ ଏକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମଧ୍ୟରେ ଭଲ ପାଇବା । ତେଣୁ ସୁଟିଂ ଟିମରେ କେହି ପରସ୍ପର ସହ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁନାହାଁନ୍ତି, ସମସ୍ତେ ନିଜେ ନିଜ ସହ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଛନ୍ତି, ତେଣୁ ସେମାନେ ଆଗକୁ ବଢୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟ, ପ୍ରସ୍ତୁତି ପରିମାଣ ଯାହା ହେଉ ନା କାହିଁକି,ସେମାନେ ନିଜର ଦୁର୍ବଳତା ଦେଖୁନାହାନ୍ତି, ସେମାନେ ନିଜର ଶକ୍ତି ଦେଖୁନାହାନ୍ତି, ସେମାନେ ନିଜ ଖେଳ ପ୍ରତି ଭଲପାଇବା ଦେଖୁଛନ୍ତି । ତେଣୁ ଏହା ବହୁତ ଭଲ କଥା ଯେ ଆମ ଦଳ ବହୁତ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଥିଲା ଏବଂ ଯଦିଓ ମୁଁ ଗୋଟିଏ ଇଭେଣ୍ଟ ପାଇଁ ଦୁଇଟି ପିଲାଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଥିଲି । କୌଣସି ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା ନଥିଲା, ଏହା ତାଙ୍କ ଭିତରେ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଯେ ଆମେ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ଭଲ ପାଇବାକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ଭଲପାଇବା କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ନା, ଯଦି ଆପଣ ଏହି ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କରନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଏଥିରେ କ'ଣ କରିଥାନ୍ତି ?
ରାଧିକା ସିଂହ- ସା,ର୍ ଯେଉଁ ଅବଚେତନ ମନର୯୦% ମସ୍ତିଷ୍କର କୌଣସି ଦୁର୍ବଳତା ଥାଏ, ତା'ପରେ ତାକୁ ବଦଳାଇ ନିଜର ଶକ୍ତିକୁ ଆଗକୁ ଆଣନ୍ତୁ, ନିଜର ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ସହ ଯୋଡ଼ି ନିଜକୁ ନିଜେ ଆଗକୁ ଚାଲିବାକୁ ହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ନାହିଁ ଆପଣ ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କ ସହ ଜଡିତ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ଧ୍ୟାନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏମିତି କିଛି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ବିନା ଆପଣମାନେ କରିଥାନ୍ତି କି ?
ରାଧିକା ସିଂହ- ସାର୍ ଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଆମେ ମଧ୍ୟ ଆମ ଟିମରେ ଯୋଗ କରୁଥିଲୁ। ତେଣୁ ପ୍ରତିଦିନ ସକାଳେ ଧ୍ୟାନ ହେଉଥିଲା, ପ୍ରତିଦିନ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ପିଲାମାନେ ଯାହା କିଛି ଶିଖୁଥିଲେ, ତାହାକୁ ସେମାନେ ପ୍ରତିଦିନ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରୁଥିଲେ। ଅର୍ଥାତ୍ ସେ ପ୍ରତିଦିନ ମାନସିକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ନେଉଥିଲେ। ତେଣୁ ସେହି ସମୟରେ ରେଞ୍ଜରେ ତାଙ୍କର ଅଭ୍ୟାସ, ସେମାନଙ୍କୁ ଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ଅଭ୍ୟାସ ଅର୍ଥାତ୍ ଦଳରେ ବହୁତ ଅର୍ଡର ଥିଲା ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେଣୁ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ଖେଳାଳି ମାନେ ଯୋଗ ଧ୍ୟାନ ଜାଣି ନ ଥିବେ। ତେବେ ଏହା ଆମ ଲୋକଙ୍କ ଗୁଣବତ୍ତାରେ କ'ଣ ଫରକ ପକାଇଥାଏ?
ରାଧିକା ସିଂ- ଆଜ୍ଞା ! ବହୁତ ଫରକ ପକାଇଥାଏକାରଣ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ନିଜ ମନକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କୁ ଆଣନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ଖେଳକୁ ବହୁ ଆଗକୁ ନେଇପାରିବେ । ତେଣୁ ଆପଣ ମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହା ବହୁତ ଭଲ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ଯୋଗ ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ମୁଁ ଭାବୁଛି ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଏହାକୁ ଏକ ବିଷୟ ଭାବରେ ନିଆଯାଇପାରିବ । କାରଣ ବିଜ୍ଞାନର ଶକ୍ତି ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଜିନିଷରେ ନାହିଁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ରାଧିକା ସିଂ- ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ।
କୋଚ୍‌-ପ୍ରଥମେ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସିର ବିଷୟ ଯେ କପିଲ ପାରା ସହିତ ଜଡିତ ଏମିତିକ ସକ୍ଷମ ଜୁଡୋରେ ପ୍ରଥମ ଭାରତକୁ ପଦକ ଦେଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସକ୍ଷମ କିମ୍ବା ପାରା ଜୁଡୋରେ କୌଣସି ପଦକ ନ ଥିଲା ଏବଂ କପିଲଙ୍କ ନାମରେ ଆଉ ଏକ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି ହେଲା, କପିଲ ମଧ୍ୟ ଭାରତକୁ ଦୃଷ୍ଟିହୀନର ପ୍ରଥମ ପଦକ ଦେଇଛନ୍ତି। ତେଣୁ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସେଥିପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା। ଆମର ଯେଉଁ ଜୁଡୋର ଶୀର୍ଷ ଶଟ୍ ରହିଛି , ଦୁନିଆର ସେହି ସମସ୍ତ ଲୋକ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ପୋଡିୟମରୁ ଓହ୍ଲାଇ ଆମକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ, ଆମେପାରା ଜୁଡୋରେ ଏତେ ଶୀଘ୍ର ଉନ୍ନତି ଆଶା କରିନଥିଲୁ । ତେଣୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ସାର୍ ଙ୍କୁ ଆମେଏକୁଟିଆ ଏହା କରିପାରିଲୁ ନାହିଁ । ସାଇ, ଓଜିକ୍ୟୁ ଆମକୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସମର୍ଥନ ଆମମାନଙ୍କୁ ମିଳିଛି ଏବଂ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି ଭାରତ ସରକାର ଯୋଗୁଁ । ତେଣୁ ସାର୍ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଏବଂ ବ୍ରିଟେନ, ଆମେରିକା ଭଳି ଆହୁରି ଅନେକ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଆମ କୋରିଆର ଭଲ ବନ୍ଧୁ ଅଟନ୍ତି ଆମେ ଜାଣିଥିଲୁ ଯେ ଆପଣ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ଆମେ ଅନୁଭବ କରିପାରିଲୁ ନାହିଁ ଯେ ଆପଣ ଏତେ ଶୀଘ୍ର ଆଗକୁ ବଢ଼ିଯିବେ । ତେଣୁ ଆମେ ବହୁତ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ ଏବଂ ଆମକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ପୂରା ଟିମକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛୁ । ସାର୍ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବହୁତ - ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
କୋଚ୍‌- ସନ୍ଦୀପ ଚୌଧୁରୀଙ୍କ ପାଇଁ ମୁଁ ଗୋଟିଏ କଥା କହିବି ?- ଗିର୍‌ତେ ହେଁ ଶାହଶ୍ୱାର ହି ମୈଦାନ-ଏ-ଜଙ୍ଗ ମେଁ, ଓ ତିଫଲକିଜିଏ ଗିରେ ଜୋ ଘୁଟନୋଁ କେ ବଲ ଚଲତେ ହେଁ । ତେଣୁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହା କହିଲି ଯେ ଯିଏ ଘୋଡା ଚଢି ଜାଣେ ସେ ଖସିପାରେ, ପିଲାମାନେ କେବେ ବି ଖସି ପାରନ୍ତି ନାହିଁ । ତେଣୁ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ,ଏବଂ ସାର୍ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବି ଯେ ହରବିନ୍ଦର,ଶୀତଲ ହରବିନ୍ଦରଙ୍କ ପାଇଁ ମୁଁ ତୀରନ୍ଦାଜିରୁ ଆସିଛି, ତେଣୁ ମ୍ୟାଡାମ କହିଥିଲେ ଯେ ଜୁଡୋରେ ହରବିନ୍ଦରଙ୍କ ପ୍ରଥମ ତୀରନ୍ଦାଜିଟୋକିଓରେ ବ୍ରୋଞ୍ଜ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ପଦକ ହେଉଛି ତାଙ୍କ ପଦକ ଯାହା୨୮ ଟି ସକ୍ଷମ ସୁଟିଂ ଦ୍ୱାରା ଆସିଛି। ୨୮, ୨୯. ଶେଷ ଏରୋ ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ସାର୍ ଯଦି ୧୦ ବର୍ଷର ହୁଅନ୍ତି ତେବେ ଆମେ କିମ୍ବୁଜିନ୍ ଏବଂ ଆମର ରୋଜଗାର (ନାମ ସ୍ପଷ୍ଟ ନୁହେଁ) ସହ ସମାନ ଶୁଟ୍ କରିଥାନ୍ତେ।
ଅମିଷା -ହେଲୋ ସାର୍ ମୋ ର ନାମ ଅମିଷା ଏବଂ ମୁଁ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡର ବାସିନ୍ଦା । ଏହା ମୋର ପ୍ରଥମ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସ ଥିଲା ଏବଂ ମୁଁ ବହୁତ କୃତଜ୍ଞ ଯେ ମୁଁ ୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋ ଖେଳ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲି । ମାତ୍ର ୨ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି ଏବଂ ୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋର ଜୀବନରେ ଏତେ ବଡ଼ ଅଭିଜ୍ଞତା ଅଛି, ମୋତେ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବାକୁ ମିଳିଛିଏବଂମୋର ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବି ଯିଏ ମୋତେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଇଛନ୍ତି ମୁଁ ବହୁତ ଭୟଭୀତ ଥିଲି ତେଣୁ ଆପଣ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ସେଠାରେ ଲୋକଙ୍କୁ ନିରୀକ୍ଷଣ କରିବା ଉଚିତ୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏବେ ଲୋକମାନେ ଡରୁ ଥିବେ, ପୂର୍ବରୁ ଆପଣ ଡରି ଥିôଲେ, ଏବେ ଲୋକମାନେ ଡରୁ ଥିବେ ।
ଅମିଷା- ଆପଣ କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନିରୀକ୍ଷଣ ବିନା କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ମୋତେ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବାକୁ ମିଳିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ପରିବାର ପକ୍ଷରୁ ଏବେ କ'ଣ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ରହିଛି। ତୁମ ପରିବାର ଲୋକମାନେ କଣ କୁହନ୍ତି ‌?
ଅମିଷା- ଏବେ ପରିବାର ବହୁତ ଖୁସି ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ପୂର୍ବରୁ ସମର୍ଥନ କରିସାରିଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନେ ଅଧିକ ସମର୍ଥନ କରୁଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସେମାନେ ଅଧିକ ଦେଉଛନ୍ତି।
ସୁମିତ ଅନ୍ତିଲ- ନମସ୍କାର ସା,ର୍ ମୋ ନାଁ ସୁମିତ ଅନ୍ତିଲ ଏବଂ ମୁଁ ଲଗାତାର ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ହେଲା ସାର୍ । ମୋର ଏବେ ବି ମନେ ଅଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଟୋକିଓରୁ ସୁନା ଆଣିଥିଲେ, ଆପଣ ମୋର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ନେଇଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ଏହି ପରି ଆଉ ଦୁଇଟି ସୁନା ଚାହୁଁଛି,ତେଣୁ ଏହି ଦ୍ୱିତୀୟ ସାର୍ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ । କାରଣ ଏହା ପରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସ ପୂର୍ବରୁ ବହୁତ ନର୍ଭସ ଥିଲୁ, କାରଣ ମୁଁ ସବୁଠାରୁ ପସନ୍ଦର ଲେଖା ପଢୁଥିଲି, ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ରକ୍ଷା କରୁଥିବା ଆଥଲେଟଙ୍କ ନାମ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଥିଲା । କିନ୍ତୁଅଗଷ୍ଟ ୨୦ ତାରିଖରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହ କଥା ହେଲି, ମୁଁ ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ମନେ ପକାଇଲି ଯେ ଏଥର ଆମକୁ ପୁଣି ଥରେ ଭଲ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଆମ ସହିତ ମୋର ପୂରା ଦଳ ଅଛି ସାର୍ ମୋର ଫିଜିଓ,ମୋ ର କୋଚ୍‌,ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ତରଫରୁ ସାର୍ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ । କାରଣ ଆମକୁ ଲାଗୁଛି ଯେ ଯଦି ଆମେ ପଦକ ଆଣିବୁ ସା,ର୍ ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଭେଟିବୁ,ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଆପଣଙ୍କ ସହ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରିବୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବୁ ସା।ର୍
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଅଭିନନ୍ଦନ ।
କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌-ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଭଳିଜଅଧିକାଂଶ ହେଉଛନ୍ତି ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଅନୁଷ୍ଠାନର ପ୍ରାୟୋଜିତ ଆଥଲେଟ୍‌। ତେଣୁ ବେଳେ ବେଳେ ସେଠାରୁ ଏଭଳି ଚାପ ଆସିଥାଏ ଯେ ଆପଣଙ୍କୁ ଏହି ସବୁ କାମ କରିବାକୁ ପଡିଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ଆପଣ କୁହନ୍ତି ଯେ ଆପଣ ଯାଆନ୍ତୁ, କେବଳ ଖେଳନ୍ତୁ, ବିଜୟ ଏବଂ ପରାଜୟ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ତଳେ ଥିବା ଲୋକମାନେ ଏପରି ଦେଖାଯାଆନ୍ତି ଯେ ହେ ଆମେ ଦେଖିବୁ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପାଖକୁ କ'ଣ ଯାଉଛି। ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଆମ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଏହା ବହୁତ ଛୋଟ କଥା ମନେ ହୁଏ । ସାର୍ ଗତଥର ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହ କଥା ହେଲି ଟୋକିଓ ମୋ ପାଇଁ ଏତେ ଭଲ ନଥିଲା । ସେଥିରେ ମୋର ଅଷ୍ଟମ ସ୍ଥାନ ଥିଲା, ତଥାପି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିଲି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ବିଦେଶକୁ ଯାଆନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା କେମିତି?ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ନର୍ଭସ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ସେତେବେଳେ ଆପଣ କ'ଣ କରନ୍ତି? ତେଣୁ ଆପଣ ଯେଉଁ ଉତ୍ତର ଦେଇଛନ୍ତି ତାହା ହେଲା ଯଦି ଆପଣ ନିଜ ସହିତ ସମଗ୍ର ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଅଛି, ଏସବୁ କଥା । ତେଣୁ ଏଥର ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏସବୁ ଜିନିଷ କୁ ନେଇ ଯାଇଥିଲି, ତେଣୁ ସବୁକିଛି ଆମକୁ ଏଭଳି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଥିଲା । ଗତଥରର ଚାପ ନଥିଲା, ମୁଁଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲି ଏବଂ ଆମ ଦଳ, ସରକାର,ଆମ କୋଚ୍‌, ସମସ୍ତେ ବହୁତ ଭଲ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସାର୍ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଖେଳିବା ବହୁତ ମଜାଦାର ଥିଲା ।ଧନ୍ୟବାଦ ସା?ର୍!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଅଭିନନ୍ଦନ ।
କୋଚ୍ ଏବଂ ଆଥଲେଟ୍‌- ସାର୍ ନମସ୍କାର , ମୁଁ ୧୬ ବର୍ଷ ଯେଉଁ ଧରି ତପସ୍ୟା କରିଥିଲି ଏବଂ କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ମୋର ଛାତ୍ର ଅଛନ୍ତି ଧରମବୀର, ଯାହାର ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଆସିଛି । ଆମେ ଦୁହେଁ ପରସ୍ପରର ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱୀ ଏବଂ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ନିଜେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେଇ ଫେରାଇ ଆଣିଥିଲି । ତେଣୁ ୨୦ ତାରିଖରେ ମୁଁ ତୁମ ସହ କେଉଁଠି କଥା ହେଲି, ଅନୁଭବ ହେଲା ଯେ ଏକ ବହୁତ ସକାରାତ୍ମକଭାବନାଆସିଛି ଯେ ତୁମକୁ ତୁମର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ଜଣେ ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କ ପାଇଁ ଏହାଠାରୁ ବଡ କଥା ଆଉ କିଛି ହୋଇପାରେ ନାହିଁ ଯେ ବୋଧହୁଏ ମୁଁ ବିଶ୍ୱର ଏକମାତ୍ର ଆଥଲେଟ୍ ହେବି ଯିଏ ପଡ଼ିଆରେ ତାଙ୍କ ଛାତ୍ରଙ୍କ ସହ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଥିଲି । ଆଉ କେଉଁଠି ସାର୍ ଧରମବୀରଙ୍କ ପଦକ ସହ ମୋର ତପସ୍ୟା ସଫଳ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏଥିରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଅବଦାନ ଥିଲାସା,ର୍ ଆମ ଦଳରେ, କାରଣ ଆମରସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତର ଅକ୍ଷମତା ଅଛି। ତେଣୁ ସାଇ ଏବଂମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦ୍ୱାରା ସପୋର୍ଟ ଷ୍ଟାଫରେ ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା ଏବଂ ମାତ୍ର ୩୩% ଅନୁପାତ ଥିଲାଯେ କେବଳ ୩୩% ଲୋକ ସପୋର୍ଟିଂ ଷ୍ଟାଫ୍ ଭିତରେ । ତେଣୁ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ବହୁତ ଭଲ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆସିଲା ସେତେବେଳେ ରୋଟେସନ୍ ରେ ଏହା ଜାରି ରଖିଲେ,ଆମ ଲୋକଙ୍କୁ ଭିତରକୁ ଆଣିଲେ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଲୋକଙ୍କୁ ବାହାର କରିଦେଲେ, ତେବେ ଏହା ବହୁତ ଭଲ ମିଶ୍ରଣ ଥିଲା, ଏହା ଏକ ବହୁତ ଭଲମିଶ୍ରଣ ଥିଲା, ସାର୍ ଆମେ ଏତେ ପଦକ ପାଇଥିଲୁ । ସାଇର ଖାଦ୍ୟ ପରି ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟର ବହୁତ ସମସ୍ୟା ଥିଲା ଏବଂ ନିରାମିଷ ଭୋଗୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ ସମସ୍ୟା ଥିଲା, ତେଣୁ କ୍ୟାମ୍ପ ଗାଁ ଭିତରେ ସାଇ କ୍ୟାମ୍ପ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ ଏତେ ଭଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ଖାଦ୍ୟ ଥିଲା ଯେ କେହି କୌଣସି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇ ନ ଥିଲେ ସାର୍ । ତେଣୁ ପୂରା ଟିମକୁ ସାର୍ ଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ଏବଂ ଆମକୁ ଏତେ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିବାରୁ ।ସାର୍ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ଖେଳାଳି - ମୁଁ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲି, ପଦକ ଜିତି ପାରିନଥିଲି, ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭେଟିଥିଲେ, ପଦକ ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ସାମ୍ନାରେ ଭେଟିଥିଲି, ତା'ପରେ ଆପଣ ଆସିଥିଲେ ଏବଂ ଲାଇନ୍ ରୁ ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ପରସ୍ପରକୁ ମୁହାଁମୁହିଁ କରାଇଥିଲେ, ତେଣୁ ଏଠାରେ କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଭେଟିଲି, ଆପଣ ସେହି ପାର୍ଶ୍ୱକୁ ମୁହାଁଇଲେ, ତେଣୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅତି ନିକଟରୁ ଦେଖିଲି, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଭେଟି ପାରିଲି ନାହିଁ, ଯଦି କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୋଇପାରିଲା ନାହିଁ । ଏବେ ମୋତେ ପୁଣି ଥରେ ସାକ୍ଷାତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପରେ ମୁଁ ମୋ ଜୀବନ ଲଗାଇଦେଇଥିଲି ଯେ ଯାହା ହୋଇ ଯାଉ, ନା କାହିଁକି, ମୋତେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ତାଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ତେଣୁ ବୋଧହୁଏ ସେ ମୋତେ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲେଏବଂ ମୁଁ ଏହା କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲି । ମୁଁ ମୋ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ୬ ମାସ ବିତିଗଲାଣି, ମୁଁ ଘରକୁ ଯାଇନଥିଲି,ଏବଂ ମୋ ପୁଅ ଛୋଟ, ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ବି ସେ ତାଙ୍କୁ ବୁଲିବାକୁ ନେଉ ଯାଉଥିଲି, ମୋବାଇଲରେ ଜିପିଏସ୍ ଲଗାଇ, ତା'ପରେ ସେ ଜାଣେ ଯେ ସେ ମୋବାଇଲରେ ବାଟ ଖୋଜିନେଇଥାଏ, ତା'ପରେ ସେ ଏପରି କହିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ , ମୁଁ ଘରର ବାଟ ଭୁଲିଯାଇଛି ଥିଲି, ଫୋନରେ ଜିପିଏସ୍ ଲଗାଇ ଅତି କମରେ ଘରକୁ ତମେ ଆସିପାରିବ । ତେଣୁ ସାର୍ ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଆପଣମାନେ ବହୁତ ସମର୍ଥନ କରିଛନ୍ତି, ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଆମେ ଏହା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିଛୁ । ପୂରା ଦଳର ସମର୍ଥନ ରହିଛି । ଆମକୁ ଆମର ପ୍ରଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ, ତେଣୁ ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍!
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ଶରଦ କୁମାର- ସା,ର୍ ମୁଁ ଶରଦ କୁମାର ଏବଂ ଏହା ମୋର ଦ୍ୱିତୀୟ ପଦକ, ମୁଁ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସକୁ ଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଯଦି ମୁଁ ଉଭୟ ଶରଦ ଯାଦବ ଏବଂ ସନ୍ଦୀପଙ୍କୁ କହିବାକୁ କହିବି ତେବେ କିଏ ସବୁଠାରୁ ଭଲ କରିବ?
ଶରଦ କୁମାର- ସାର୍ ସନ୍ଦୀପ ବହୁତ ଭଲ କଥା କହୁଛନ୍ତି, ବୋଧହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ସେ ଟିକେ ଚତୁର୍ଥ ସ୍ଥାନରେ ରହିଥିଲେ। ସା,ର୍ କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଜଣେ ଆଥଲେଟ୍‌, ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ପାରା ମୁଭମେଣ୍ଟ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦିନଠାରୁ ମୁଁ ଏହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅଛି ଏବଂ ଆଜି ଏହି ସ୍ତରରେ ସମସ୍ତ ଆଥଲେଟ୍ ଅଛନ୍ତି, ମୁଁ ନିଜେଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛି । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବାହାରକୁ ଯାଉଥିଲୁ, କୋଚ୍‌, ଫିଜିଓଥେରାପିଷ୍ଟ, ସମସ୍ତେ ବାହାରକୁ ଯାଆନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ଏବେ ଭାରତକୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନେ ଭାବୁଥିଲେ ଯେ ଏହି ଲୋକମାନେ ଆଗେଇ ଆସିପାରିବେ?କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ପାରାରେ ସେମାନେବର୍ଗୀକରଣ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ପୂର୍ବରୁ ଏକକ୍ରୀଡ଼ା ରାଷ୍ଟ୍ର ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ସାର୍ ଏହା ଅବଶ୍ୟ ସାଇର ପ୍ରଥମ ଛବିରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏବଂ ତା'ପରେ ଆମେ ଲୋକମାନେ ସପୋର୍ଟ ଷ୍ଟାଫ୍ ଆସିବା ଆରମ୍ଭ କଲୁ ଏବଂ ଆଥଲେଟ୍‌ରେ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଏବଂ ସକାରାତ୍ମକତା ଆସିଥିଲା ଏବଂ ସାର୍ ମୈଁ ତୋ ଏକ ଔର ଜାନେ ସେ ପହଲେ ଆପ୍ ସବ ବାତ୍ କରତେ ହୋ ଏବଂ ଫିର୍ ଆନେ କେ ବାଦ ସବ ମିଟ୍ ହେଁ । ମୁଁ ଭାବୁଛି ସମସ୍ତ ପଦକ ବିଜେତା, ସମସ୍ତ ଆଥଲେଟ ଭାବନ୍ତି ଯେ ଆମକୁ ଏହି ସୁଯୋଗ ମିଳିବା ଉଚିତ୍‌,ସାର୍ ଲୋକମାନେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାରାକୁ ସେପରି ଗ୍ରହଣ କରିନାହାଁନ୍ତି ଯେପରି ଆପଣ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।
ପଲକ କୋହଲି- ନମସ୍କାର ସା,ର୍ମୁଁ ପଲକ କୋହଲି ଏବଂ ଏହା ଥିଲା ମୋର ଦ୍ୱିତୀୟ କନସେକ୍ସନ୍ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସ। ଏବଂ ଟୋକିଓରେ ମୁଁଚତୁର୍ଥ ସ୍ଥାନରେ ରହିଲି ଏବଂ ଏଠାରେ ମୁଁ ପଞ୍ଚମ ସ୍ଥାନରେ ରହିଥିଲି। କିନ୍ତୁଏହି ଉଭୟ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ମୋର ଯାତ୍ରା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣଭିନ୍ନ ଥିଲା । ଟୋକିଓ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସ ୨୦୨୨ ପରେ ମୋ ମୁଣ୍ଡରେ ବ୍ରୋନ ଟ୍ୟୁମର ହୋଇଯାଇଥିଲା । ଷ୍ଟେଜ ୧ କ୍ୟାନସର ହୋଇଯାଇଥିଲା ଏବଂ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ବର୍ଷର ମୁଁ କିଛି ମଧ୍ୟ କରିପାରିଲି ନାହିଁ, କୌଣସି ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ କିଛି ମଧ୍ୟ କରିପାରିଲି ନାହିଁ , ଏବଂ ଗତ ବର୍ଷର ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କରିଛି ୨୦୨୩ମେ ରେ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ କଲି ଓ ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଓ ବହୁତ ଗର୍ବିତ ମୋର ସପୋର୍ଟ ଷ୍ଟାଫ୍ ମୋର କୋଚ ଗୌରବ ସାରଙ୍କ ସମର୍ଥନ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଇଁ ମୁଁ ଜିତି ପାରିଲି ଏବଂ ମୁଁ ଟୋକିଓ, ବିଶ୍ୱ ଚାମ୍ପିୟନଶିପ୍ ପରେ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲି କାରଣ ମୋତେ ୱାକ୍‌ଓଭର ଦେବାକୁ ପଡିଥିଲା। ଏସିଆନ ଗେମ୍ସରେ ମୋତେ କୋଭିଡ ୍ ହୋଇଥିଲା। ଚଳିତ ବର୍ଷ ମୁଁ ବିଶ୍ୱ ଚାମ୍ପିୟନଶିପ୍ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟତା ଅର୍ଜନ କରିଥିଲି ଏବଂ ମୁଁ କାଂସ୍ୟ ପଦକ ଜିତିଥିଲି ଏବଂତା'ପରେ ମୁଁ ପ୍ୟାରିସ୍ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟତା ଅର୍ଜନ କରିଥିଲି। ମୋର ବିଶ୍ୱ ମାନ୍ୟତା ୩୮ ଥିଲା କାରଣ ମୁଁ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟ ଖେଳି ନ ଥିଲିଏବଂ ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୪ ନମ୍ବର ରେ ସ୍ଥାନ ପାଇଲି ଏବଂ ମୁଁ ପ୍ୟାରିସ୍ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟତା ଅର୍ଜନ କଲି । ତୃତୀୟରେ ମୁଁ ପଦକ ଜିତି ପାରି ନ ଥିଲି କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ରେ ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ମୁଁ ଏଲ୍‌ଏ ୨୦୨୮ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି ଏବଂ ଏହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସାର୍ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ପୋଡିୟମରେ ଏକ ଫଟୋ ରଖିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରୁଛି ସାର୍ ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ପଲକ, ଗତଥର ଆପଣ ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ନେଇଥିଲେ।
ପଲକ କୋହଲି- ଆଜ୍ଞା ସା,ର୍ ଆଜ୍ଞା ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପିତାମାତାଙ୍କ ସହ ମଧ୍ୟ କଥା ହୋଇଥିଲି ।
ପଲକ କୋହଲି- ଆଜ୍ଞା ସା,ର୍ ଆଜ୍ଞା ସାର୍ । ଟୋକିଓ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା କରିବା ପୂର୍ବରୁ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏଥର କଣ ମୁଡ୍ ରହିଛି ?
ପଲକ କୋହଲି- ସାର୍ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ଗୌରବ ସାର୍‌ଙ୍କ ପାଖରେ ରହି ଟ୍ରେନିଂ କରୁଛି ଏବଂ ମୁଁ ତାଙ୍କ ତତ୍ତ୍ୱାବଧାନରେ ପାରା ବ୍ୟାଡମିଣ୍ଟନ ଖେଳ ବିଷୟରେ ଜାଣିଲି ଏବଂ ଘରେ ମୋତେ ଯେତେବେଳେ ବ୍ରେନ ଟ୍ୟୁମର ହୋଇଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ବହୁତ ଲୋକେ କହୁଥିଲେ ଯେ, ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ପଲକର ଏକ ଶେଷ ସମୟରେ ସ୍ପୋର୍ଟସରେ ଏବଂ ସମସ୍ତେ ଏବଂ ଡାକ୍ତର କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ କିଛି ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇପାରିବୁ ନାହିଁ, ଆପଣ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଭାବିକ ଜୀବନଶୈଳୀ ମଧ୍ୟ ବିତାଇ ପାରିବେ କି ନାହିଁ ଏବଂ ଏହା ପରେ ସାର୍ ମୋର ବହୁତ ଜଟିଳତା ଥିଲା। ମୁଁ ଜଣେ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ, ମୋ ମନରେ ପୂର୍ବରୁ ଥିଲା ଏବଂ ମୋର ଟ୍ୟୁମର ପରେ ମୋ ଗୋଡ ମଧ୍ୟ ଅକ୍ଷମ ହୋଇଯାଇଥିଲା । ଯେଉଁ କାରଣରୁ ମୋର ଉଭୟ ଗୋଡ଼ର ଲମ୍ବରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ରହିଛି ଏବଂ ଅଧିକ ଜଟିଳତା ଅଛି, ତେବେ ମୋ ପରିବାର ସର୍ବଦା ମୋତେ ଖୁସି ଦେଖିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ମୋ ସହିତ ଅଛି, ତେଣୁ ସେମାନଙ୍କର ଏକମାତ୍ର ଚିନ୍ତା ହେଉଛି ଯେ ମୁଁ ସାହସ ହରାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ଦେଖ ପଲକ, ଆପଣଙ୍କ ମାମଲା ଏମିତି ଯେ ଆପଣ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇପାରିବେ । କାରଣ ଏତେ ଅସୁବିଧା ପରେ ଗାଡିକୁ ଟ୍ରାକରେ ଆଣିବା, ଜୀବନର ମଝିରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ମଝିରେ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ନ ଥିଲା ଏବଂ ତଥାପି ଆପଣ ନିଜର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଛାଡି ନଥିଲେ, ଏହା ଏକ ବଡ କଥା, ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ପଲକ କୋହଲି- ଧନ୍ୟବାଦ ସା,ର୍ ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ।
ଶ୍ୟାମ ସୁନ୍ଦର ସ୍ୱାମୀ- ନମସ୍କାର ସା,ର୍ ମୁଁ ବିକାନେର ରାଜସ୍ଥାନରୁ ଆସିଛି,ଶ୍ୟାମ ସୁନ୍ଦର ସ୍ୱାମୀଙ୍କ ନାମ ପେରାଆଚାରୀରୁ ଆସିଛି । ସା,ର୍ ଆମ ବିକାନେରରେ କରୁଣୀ ସିଂହ ରାଜା ସେହି ପାଞ୍ଚ ଥର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଖେଳିବାକୁ ଆସିଥିଲେ। ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଭୈୟାଙ୍କ ଠାରୁ ଆମେ ବହୁତ ବୁଝୁଛୁ କାରଣ ୪୦ ବର୍ଷ ପରେ ମୁଁ ଟୋକିଓ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆସିଥିଲି । ତେଣୁ ଭାଇଙ୍କୁ ଦେଖିଥିଲି ଯେ ଭାଇର ଖେଳ ଏମିତି ହୋଇଥାଏ । ତେଣୁ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ପୁଣି ଥରେ ପାରାରେ ସାର୍ ପୂର୍ବରୁ ଖେଳୁଥିଲି । ୨୦୧୬ରେ ମୁଁ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଲି ଯେ ପାରାର କିଛି ମଧ୍ୟ ଅଛି କାରଣ ଖବରକାଗଜରେ ଭାଇଙ୍କର ବହୁତ ବଡ ଫଟୋ ଥିଲା । ତେଣୁ ଭାଇଠାରୁ ଶିଖିବା ପରେ ପୁଣି ମୁଁ ୪୦ ବର୍ଷ ପରେ ଟୋକିଓ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସକୁ ଯୋଗଦେବାକୁ ଆସିଥିଲି ସାର୍ ।
କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍‌:ଏଥର ମୁଁ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିବାକୁ ପାଇଲି, ବିଶେଷକରି ମୋ ବର୍ଗର ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ବିଜେତା ନିତେଶ କୁମାରଙ୍କଠାରୁ, ସା,ର୍ ସାରା ଜୀବନରେ ଯେତେ ମ୍ୟାଚ୍ ଜିତି ଥିଲେ, ଏବଂ ପୁଣିଥରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ପରାସ୍ତ କରିଛି ଏବଂ ମୋତେ ତାଙ୍କଠାରୁ ଶିଖିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଯଦି ସେ ଏହା କରିପାରିବେ, ତେବେ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ତାଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ପରାସ୍ତ କରିପାରିବି, ମୁଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପରାସ୍ତ କରିପାରିବି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ଖେଳାଳି- ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ।
କୋଚ୍‌: ମୋ ନାଁ ଡକ୍ଟର ସତ୍ୟପାଲ ଏବଂ ମୁଁ ଜଣେ ପାରା ଆଥଲେଟିକ୍ସ କୋଚ୍ । ମୋ ପୂର୍ବରୁ ପାରା ଆଥଲେଟଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେଉଥିବା ଏଠାରେ କେହି ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ରହିବେ ନାହିଁ। ମୁଁ୨୦୦୫-୦୬ରେ ପାରା-ଆଥଲେଟ୍ସମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ ଏହି ଧାରଣା କିପରି ପାଇଲେ?
କୋଚ-ସାର୍ ମୁଁ ନେହେରୁ ଷ୍ଟାଡିୟମକୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଯାଉଥିଲି, ସେତେବେଳେ ଲିମ୍ଫ ଡେଫିସିଏନ୍‌ସି ଥିବା ଜଣେ କିମ୍ବା ଦୁଇ ଜଣ ଆଥଲେଟ୍ ସେଠାକୁ ଆସୁଥିଲେ। ତେଣୁ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଦେଖିଲି, ପଢିଲି ଏବଂ ତା'ପରେ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ବିଷୟରେ ଶୁଣିଲି ଯେ ସେ୨୦୦୪ଏଥେନ୍ସ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ଜିତିଥିଲେ । ତା'ପରେ ମୁଁ ଏ ବିଷୟରେ ଅଧ୍ୟୟନ କଲି ଏବଂ ମୁଁ ଧୀରେ ଧୀରେ କାମ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲି,ତା'ପରେ ସମସ୍ତ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ନେହେରୁ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ମୋତେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଅଜବ ଆଖିରେ ଦେଖୁଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ଦୀପା ମଲ୍ଲିକଙ୍କ ଚେୟାରକୁ ଜଣେ ପାରା ଆଥଲେଟଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବାକୁ ଯାଉଥିଲି, ଅଙ୍କୁର ଧମାଙ୍କ ହାତ ଧରି ନେହେରୁ ଷ୍ଟାଡିୟମ ଚାରିପାଖରେ ନେଉଥିଲେ, ତା'ପରେ ସେମାନେ ଭାବୁଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ମୋର ସମୟ ନଷ୍ଟ କରୁଛି । ଆଜି ସେହି ପାରା-ଆଥଲେଟ୍‌,ସେହିକୋଚ୍ ଯେଉଁମାନେ ମୋତେ ସମାଲୋଚନା କରୁଥିଲେ, ଆଜି ସେମାନେ ସମସ୍ତେ ପାରା-ଆଥଲେଟ୍ସମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ମୁଁ ହୃଦୟରୁ କହୁଛି ଯେ ମୁଁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାମ କରିଛି । ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଏବଂ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଉଛି ଯେ୨୯ ନୁହେଁ, ମୁଁ ଏଠାରୁ ୫୦ ପଦକ ନେବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେବି ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏତେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବୁ ଯେ ଆମେ ୫୦ ପଦକ ନେଇ ଆସିବୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ସାବାସ୍ ।
କୋଚ୍‌- ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ଦେଖନ୍ତୁ ସାଥିମାନେ, ଏହା ସତ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ସପୋର୍ଟ ଷ୍ଟାଫ୍ କିମ୍ବା କୋଚିଂ ଦେବା ପାଇଁ ଲୋକେ ଥାଆନ୍ତି, ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ। କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କୁ ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କ ସହ କାମ କରିବାକୁ ଶିଖାଇବା ପୂର୍ବରୁ ସେହି ଜୀବନ ବଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜକୁ ସେହି ଅବସ୍ଥାରେ ରଖିବାକୁ ପଡିବ । ତାଙ୍କର ସମସ୍ୟା କ', ତାଙ୍କୁ ନିଜ ଜୀବନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ପଡିବ, ତା'ପରେ ସେ ଯାଇ କହିପାରିବେ ନଚେତ୍ ମୁଁ ସାଧାରଣ ମଣିଷ ଭାବରେ କହିବି, ମୋର ଦାୟିତ୍ୱ ହିସାବରେ କହିବି ଦୌଡ ଯେ ମୁଁ ଦୌଡ଼ିପାରିବି ନାହିଁ, କୋଚ ବୁଝିପାରିବେ ଯେ ଦୌଡ଼ିପାରିବେ ନାହିଁ, ଏହା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଉପାୟ ହେବା ଉଚିତ ଏବଂ ତେଣୁ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ପାରା ଆଥଲେଟ୍ସମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଅନ୍ତି ସେମାନେ ଅତିରିକ୍ତ ସାଧାରଣ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଅଟନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ଭିତରେ ଅସାଧାରଣ ଶକ୍ତି ଅଛି । ଏବଂ ବହୁତ କମ୍ ଲୋକ ଏହା ବୁଝିପାରିବେ, ମୁଁ ବହୁତ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝିପାରୁଛି ଏବଂ ମୁଁ ଏହା ଅନେକ ଥର ଉଲ୍ଲେଖ କରେ ଯେତେବେଳେ ମୋତେ ଫୋନରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳେ । ଯାହା ସ୍ୱାଭାବିକ ତାହା କେବଳ କୌଶଳ ଶିଖାଇବାକୁ ପଡିବ । ଆପଣ ତାଙ୍କୁ ଶିଖାଇବେ କିପରି ବଞ୍ଚିବେ । ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ଏକ ମହାନ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅଭ୍ୟାସ । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଆପଣ ସହକର୍ମୀମାନେ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ପାଇବାର ଅଧିକାରୀ।
ପ୍ରଶିକ୍ଷକ- ସାର୍ ଜଣେ ଆଥଲେଟ୍ ପ୍ରଶାସକ ଭାବେ ମୁଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ଯିବାଆରମ୍ଭ କରିବାର ୩୦ ବର୍ଷ ବିତିଗଲାଣି।ଗୋଟିଏ ସମୟରେ ଗୋଟିଏ ବି ପତାକା ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉନଥିଲା। ଏବେ ଭାରତର ପତାକା ଦେଖାଯିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ପାରା କ୍ରୀଡ଼ା ଯୋଗୁଁ ଆମେ ପଦକ ଜିତିପାରିବା ବୋଲି ଆମ ଖେଳାଳିମାନେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଭାବୁଥିଲୁ ଯେ ଆମକୁ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏବେ ସେହି ଧାରଣା ବଦଳିଯାଇଛି। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି, ସାର୍ । ମୁଁ ଅନେକ ଲୋକଙ୍କ ସହ କଥା ବାର୍ତ୍ତା କରୁଛି, କିଏ ଆମର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର, ଆମର ମୋଦୀ ଜୀ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡାର, ପୁଣି ଥିରେ ଭାରତ ଦକ୍ଷ ଶରୀରରେ ମଧ୍ୟ ଭଲ ପଦକ ଆଣିପାରିବ, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ପୂର୍ବ ଜର୍ମାନୀ ଏବଂ ଚେନ୍ନାଇରେ ମଧ୍ୟ ଥିଲି । ଆଜିକାଲି ଭାରତରେ ବହୁତ ଭଲ ସୁବିଧା ରହିଛି । ଏହାର ସଠିକ ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଯଦି ଶାରୀରିକ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ସକ୍ରିୟ କରାଯାଏ, ତେବେ ଆମେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଭଲ ପଦକ ଆଣିବୁ ସାର୍ । ଧନ୍ୟବାଦ ସା?ର୍।
ନିଶାଦ କୁମାର- ସାର୍ ମୋ ନାଁ ନିଶାଦ କୁମାର ଏବଂମୁଁ ଟି-୪୭ ହାଇ ଜମ୍ପରୁ ଆସିଛି ଏବଂ ମୁଁ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ରୌପ୍ୟ ପଦକ ଜିତିଛି। ସା,ର୍ ମୁଁମୋର ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଟୋକିଓ ପାଇଁ ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲୁ, ସେଠାରେ କୋଭିଡ୍ ଥିଲା, ତେଣୁ ସେହି ସମୟରେ ଆମେ ବିନା ଦର୍ଶକରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରିଥିଲୁ । ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ପ୍ୟାରିସରେ ଖେଳିଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ ସେଠାରେ ଏକ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଷ୍ଟାଡିୟମ ଥିଲା । ତେଣୁ ଯେଉଁଦିନ ମୁଁ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତା କରୁଥିଲି, ସାରା ଦର୍ଶକ ଭାରତ ଭାରତ ପାଟି କରୁଥିଲେ । ତାହା ମୋତେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲା । ତାଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା ନିଜର ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ଏବଂ ମେଡେଲ ପାଇବାକୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ପରଦିନ ମୋର ମେଡାଲ ସମାରୋହ ଥିଲା । ଏବଂ ସେଠାରେ ମେଡାଲ ଆଣିବା ପରେ ମୁଁ ମୋର ମେଡାଲ ସମାରୋହ ଥିଲା ଏବଂ ସେଠରେ ମେଡାଲ ଆଣିବା ପରେ ମୁଁ ମୋ ଅନ୍ୟ ଦଳର ମେମ୍ବରର୍ସକୁ ହାଇଜମ୍ପରେ ସହଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ପହଞ୍ôଚଲି । ସେତେବେଳେ ମେଡାଲ ମୋ ଗଳାରେ ଥିଲା, ସେହି ସମୟରେ ଆମେ ଏହି ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ସପୋର୍ଟ କରୁଥିଲେ ଆଜି ସେ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ବସିଛି ଏବଂ ଏହା ବହୁତ ସମୟରୁ ସେ ମୋତେ ଦେଖୁଥିଲେ ଯେ ଆମକୁ କେତେବେଳେ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ ଏବଂ ଖେଳାଳିଙ୍କ ସହିତ ଫଟୋ ନେବାକୁ, ଯେମିତି ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଶେଷ ହେଲା ସେତେବେଳେ ମୁଁ ନିଜର ଫଟୋ ପାଇଁ ତଳକୁ ଗଲି ଏବଂ ସେମାନେ ମୋତେ ଏକ ଫଟୋ ମାଗିଥିଲେ । ତା'ପରେ ତାଙ୍କ ସହିତ ଛୋଟ ଛୋଟ ପିଲା ଥିଲେ,ତେଣୁ ମୁଁ ତାଙ୍କ ସହିତ ଫଟୋ ଉଠାଇଥିଲି ଏବଂ ପିଲାମାନଙ୍କ ହାତରେ ପଦକ ଦେଇଥିଲି। ମୁଁ ଭାବୁଛି ତାଙ୍କ ବୟସ ନିଶ୍ଚୟ ୬ରୁ ୭ ବର୍ଷ ହେବ, ତେଣୁ ସେହି ପିଲାମାନେ ବହୁତ ନିରାଶ ହୋଇଗଲେ ଯେ ଆମେ ପଦକ ଦେଖିବାକୁ ପାଉଛୁ, ଗତକାଲି ଆମେ ଏହି ଖେଳାଳିଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ସାହିତ ହେଉଥିଲୁ ଏବଂ ଆଜି ଆମେ ଆମ ମଝିରେ ଠିଆ ହୋଇ ତାଙ୍କ ସହ ଫଟୋ ଉଠାଉଛୁ, ଆମ ମା' ମୋତେ କହିଲେ ଯେ ଆମେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଦେଖିବା ପାଇଁ ପ୍ୟାରିସ ଆସିଛୁ, ଏହା ସଫଳ ହେଲା ଯେ ଆପଣ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଅଛନ୍ତି ଆପଣ ପିଲାମାନଙ୍କ ସହିତ ଫଟୋ ଉଠାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଆପଣ ସେମାନଙ୍କୁ ଅଟୋଗ୍ରାଫ୍ ଦେଇଛନ୍ତି । ତେଣୁ ସେହି ପରିବାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଖୁସି ହୋଇଗଲା, ତେଣୁ ଏହା ମୋର ଅନୁଭୂତି ସା,ର୍ ଅର୍ଥାତ୍ ବହୁତ ଭଲ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବହୁତ ଭଲ
ବିଶାଲ କୁମାର- ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍‌
ଯୋଗେଶ କାଥୁନିଆ- ନମସ୍କାର ସାର୍ ! ମୋ ନାଁ ଯୋଗେଶ କାଥୁନିଆ । ମୁଁ ଦୁଇ ଥର ରୌପ୍ୟ ପଦକ ବିଜେତା ହୋଇଛି। ତେଣୁ ମୁଁ ମୋର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ସାର୍ ଗୋଟିଏ ଜିନିଷ ହେଉଛି ଅଭିଜ୍ଞତା ନୁହେଁ, ତାହା ହେଉଛି ନିରନ୍ତରତା । ଏହି ନିରନ୍ତରତା ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଆସିଛି ସା,ର୍ କାରଣ ଆପଣ ଭାରତରେ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା, ତାହା ସିଓପିଏସ (ଟପ୍ସ) ଯୋଜନା ହେଉ,ଖେଲୋ ଇଣ୍ଡିଆ ଯୋଜନା ହେଉ,ଏନ୍‌ଏସ୍ୟୁ ହେଉ, ସାର୍ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଆଜି ଆମେ ସମସ୍ତ ୨୯ଟି ପଦକ ଆଣିଛୁ ଏବଂ ମୁଁ ବାକି ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଉ ଗୋଟିଏ କାମ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ବାକି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଆପଣ ପିଏମ୍ ଅର୍ଥ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମ୍ ଅର୍ଥ ହେଉଛି ପରମ ମିତ୍ର।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବାଃ ଆପଣ ମୋତେ ଦେଇଥିବା ଏହି ପୋଷ୍ଟମୋତେ ବହୁତ ପସନ୍ଦ ଆସିଛି । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଚାହୁଁଛି ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ଜଣେ ବନ୍ଧୁ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କାମ ଜାରି ରଖିôବି
ନବଦୀପ- ସାର୍ ମୋ ନାଁ ନବଦୀପ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ଏଥର ଯାହାର ରିଲ୍ ସବୁଠାରୁ ଲୋକପ୍ରିୟ ହୋଇଛି, ଜଣେ ହେଉଛନ୍ତି ଆପଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟଜଣେ ହେଉଛନ୍ତି ଶୀତଲ।
ନବଦୀପ- ସାର୍ ଏଫ୍ ୪୧ ଶ୍ରେଣୀରେ ଜାଭଲିନ ଥ୍ରୋ କରିଥାଏ ସାର୍ ମୁଁ ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ଭାଗ ନେଉଛି । ସା,ର୍ ଇଭେଣ୍ଟରେ ମୋର ଶେଷ ଦିନ ଥିଲା ସାର୍ ଏବଂ ମୁଁ ୨୧ ତାରିଖରେ ସେଠାକୁ ଯାଇଥିଲୁ । ତେଣୁ ପଦକ ଆସିବା ମାତ୍ରେ ଗୋଟିଏ ମନରେ ଖୁସିର ଲହରୀ ଖେଳିଯାଇଥିଲା ଯେ ସମସ୍ତେ ଆସୁଛନ୍ତି, ମୋର କ'ଣ ହେବ। ତଥାପି ସାର୍ ଯେଭଳି ବରିଷ୍ଠ ଆଥଲେଟ୍ ଥିଲେ, ସୁମିତ ଭାଇ ଥିଲେ, ଯେମିତି ଅଜିତ ଭାଇ ଥିଲେ,ସନ୍ଦୀପ ଭାଇ ସେଠାରେ ଥିଲେ,ଦେବେନ୍ଦ୍ର ସାର୍ ଥିଲେ,ଅଧିକାଂଶ ସାର୍ ଦିନେ ଏକାଠି ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ କଲେ ସା,ର୍ମୁଁ କ'ଣ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଆପଣ କିପରି ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି । ମୋତେ କଣ କରିବା ଦରକାର ଏବଂ ସାର୍ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁକ୍ତ ମନରେ ଖେଳିବା ଆରମ୍ଭ କଲି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବାଃ।
ନବଦୀପ- ଧନ୍ୟବାଦ ସାର୍ ।
ରକ୍ଷିତା ରାଜୁ- ନମସ୍କାର ସା,ର୍ମୁଁ ରକ୍ଷିତା ରାଜୁ ଦୃଷ୍ଟିହୀନ ଆଥଲେଟ୍ । ଏହା ମୋର ପ୍ରଥମ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ। ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଏବଂ ବହୁତ ଗୁଡିଏ ଅଭିଜ୍ଞତା ପାଇଲି ଏବଂ ମୁଁ ଦୁଇ ଥର ପାରା ଏସୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ବିଜେତା । ମୁଁ ମୋର ଗାଇଡ୍ ଧାବିକା ଏବଂ ମୋ ର ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ରାହୁଲ ବାଳକୃଷ୍ଣ ସାର୍‌ଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ସେ ଏଠାରେ ଗାଇଡ୍ ଧାବିକା ବିନା ମୋ ସହିତ ଅଛନ୍ତି, ମୁଁ ଦୌଡ଼ି ପାରିବି ନାହିଁ । ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛି ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ୨୦୨୮ରେ ମୁଁ ପାରାଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣ ପଦକ ପାଇବି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ବାଃ, ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ରକ୍ଷିତାରାଜୁ-ମୋ ର ଗାଇଡ୍ ରନର ଏବଂ ମୋ କୋଚ୍ ମୋତେ ବହୁତ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲେ। ମୁଁ ବହୁତ କୃତଜ୍ଞ କାରଣ ସକାଳ ଏବଂ ସନ୍ଧ୍ୟା ବିନା କୌଣସି ଆଶାରେ ମୋ ସହିତ ସେ ସମୟ ବିତଉଥିଲେ, ସାର୍ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ- ସାଥିମାନେ, ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଅନୁଭବ କଲି ଯେ ମୋତେ ଆପଣଙ୍କ ସହ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା । ଏଥର ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ଯାଇଥିଲେ, ମୁଁଶାରୀରିକ ଭାବରେ ଭେଟି ପାରିଲି ନାହିଁ କାରଣ ଅନେକ ଲୋକ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ନେଉଥିଲେ ଏବଂ ସମୟର କିଛି ଅସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଥିଲା । ତେଣୁ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ତୁମ ସହ କଥା ହେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କଲି ଏବଂ ସେଦିନ ମୁଁ ଗୋଟିଏ କଥା କହିଲି, ବୋଧହୁଏ ତୁମର ମନେ ଥିବ । ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଠାରୁ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ଦେବାକୁ ଆସିଛି ଏବଂ ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ସମଗ୍ର ଭାରତ ବିଜୟ କହୁଛି । ଆପଣ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଭାବନାକୁ ଆପଣଙ୍କ ମନରେ ନେଇନାହାଁନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆମେ ଏହା କରୁ । ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହା ନିଜେ ଏକ ବଡ଼ କଥା । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ, ମୁଁ ଏହା ଦେଖୁଛି କାରଣ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ଟିକେ ଅଧିକ ସଂପୃକ୍ତ । ବୋଧହୁଏ ଭଗବାନ ତୁମକୁ ଏଠାରେ କିଛି ଅତିରିକ୍ତ ଗୁଣ ଦେଇଛନ୍ତି, ମୁଁ ଏହା ଅନୁଭବ କରୁଛି । ଶରୀରରେ ନିଶ୍ଚୟ କିଛି ଅଭାବ ରହିବ, କିନ୍ତୁ ଭଗବାନ ଆପଣଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱରେ କିଛି ଅଧିକ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ ଆପଣ ବୋଧହୁଏ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନରେ ଅନେକ ତ୍ରୁଟି ଦେଇ ଗତି କରିଛନ୍ତି, ଏହା ସହିତ ସଂଘର୍ଷ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। କେବେ ନା କେବେ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଲୋକଙ୍କ ଉପହାସକୁ ସହ୍ୟ କରିଥିବେ,ମଜାକ କରିବା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ କାନରେ କିଛି ନା କିଛି ପଡ଼ିଥିବ । ଆପଣ ଏପରି ଏକ ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ର ଅସୁବିଧା ଦେଇ ଗତି କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ମୁଁ ଦେଖୁଛି ଯେ କ୍ରୀଡ଼ାରେ ବିଜୟ ଆପଣଙ୍କ ମନ ଉପରେ କୌଣସି ପ୍ରଭାବ ପକାଇନଥାଏ, ଏହା ଏକ ବଡ ଜିନିଷ। ନଚେତ ପରାଜିତ ବ୍ୟକ୍ତି ଅର୍ଥାତ୍ ପଦକ ମିଳୁନି, ତା'ହେଲେ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ବୋଝ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ମୁଁ ଗଲି । ଆପଣ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କାହା ଉପରେ ସେହି ବୋଝ ନାହିଁ, ଏହା ଜୀବନର ଏକ ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି ଏବଂ ଏହା ଆପଣଙ୍କୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ମୁଁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଏହି ଖେଳକୁ ଆସନ୍ତୁ ଏବଂ ଅଧିକ ପଦକ ପାଆନ୍ତୁ, ଏହା ଭଲ, ଏହା କରାଯିବା ଉଚିତ୍ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶରେ ଏକ ସଂସ୍କୃତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ସେହି ସଂସ୍କୃତି ହେଉଛି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ, ଯାହାର ସମାଜ ଜୀବନରେ ଏଭଳି ଅସୁବିଧା ରହିଛି, ସେ ହେଉଛନ୍ତି ଆମର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ। ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଖିବାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବଦଳାନ୍ତୁ। ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ଦୟାନୁହେଁ ବରଂ ସମ୍ମାନର ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖନ୍ତି। ଆମେ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁନାହୁଁ, ଆମେ ଦୟା ଚାହୁଁନାହୁଁ, ସମ୍ମାନର ସହ ଦେଖନ୍ତୁ, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଠାରୁ କମ୍ ନୁହେଁ । ମୋତେ ଦେଶରେ ଏହି ମନୋଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ମୋତେ ମୋର ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ସେହି ମନୋଭାବ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡିବ । ସେ ଖେଳିବେ କି ନ ଖେଳିବେ ତାହା ଭିନ୍ନ କଥା, ତାଙ୍କୁ ନିରାଶ ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ। ତେଣୁ ଅନ୍ୟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଖେଳାଳି ଓ ଅନ୍ୟ ବିଜେତାଙ୍କ ତୁଳନାରେ ମୋ ପାଇଁ ଖେଳିବା, ନିଜ ଦେଶ ପାଇଁ ସେଠାକୁ ଯିବା,ଭୋର ୫ଟାରେ ସକାଳ ୪ଟାରେ ଉଠିବା ଏବଂ ଅନେକ ବର୍ଷ ଧରି ଝାଳ ବୋହିବା,ଏହି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କେବେ ବି ବ୍ୟର୍ଥ ଯିବ ନାହିଁ ବୋଲି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି।
କାରଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଭିନ୍ନକ୍ଷମଙ୍କ ପାଇଁ ସମାଜରେ ଏକ ନୂଆ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଲାଗିଛି । ସିଷ୍ଟମ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ହେଉଛି । ସମସ୍ତେ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ରହିବା ଉଚିତ୍ । ମୁଁ ବସିଛି, ସେମାନେ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି, ମୁଁ ଠିଆ ହୋଇ ସେମାନଙ୍କୁ ବସାଇବା ଉଚିତ୍ । ଯଦି କିଛି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି, ତେବେ ସମଗ୍ର ସମାଜର ମନ ବଦଳାଇବାରେ ଆପଣଙ୍କ ର ଅବଦାନ ରହିଛି । କେବଳ ପଦକ ନୁହେଁ,ପଦକ ଠାରୁ ଅଧିକ ଆପଣ ପରିବେଶ ବଦଳାଉଛନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନଙ୍କ ମନରେ ଏକ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ କିଛି କମ୍ ନୁହଁ । ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଆମକୁ ଏହି ଜିନିଷକୁ ସେପରି କରିବାକୁ ପଡିବ, ଶେଷରେ,ପଦକ ସଂଖ୍ୟା ଏପରି ଯେ ଆଜିକାଲି ଏହି ଜିନିଷଗୁଡିକ ଗଣନା କରାଯାଏ । କିନ୍ତୁ ୧୪୦ କୋଟି ଜନସଂଖ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଦେଶ ଆଜି ଯେଉଁ ଭାବନା ରେ ଠିଆ ହୋଇଛି, ସେମାନେ ଖେଳିବାକୁ ନୁହେଁ ବରଂ ଜିତିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ଜଣେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣକାରୀ, ଏହା ନୁହେଁ ଯେ ମୁଁ ଜଣେ କଳାକାର,ଏହି ସ୍ୱଭାବ ଏହି ଦେଶର ଶକ୍ତି ପାଲଟିଯାଏ । ଏବଂ ଆପଣ ଦେଶର ସେହି ଶକ୍ତିରେ ଶକ୍ତି ଯୋଗ କରନ୍ତି ନାହିଁ । ମୋ ତରଫରୁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ । ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କର ମୁଡ୍ ଦେଖି ମୋତେ ଭଲ ଲାଗିଲା । ନଚେତ୍ ମୁଁ କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଦେଖିଛି ଯେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆସିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୁହଁରେ ହସ ଆସେ ନାହିଁ। କାରଣ ସେ ଗତ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ରହିଥିଲେ। ମୁଁ ଏଠାରେ ସେହି ଦୃଶ୍ୟ ଦେଖୁନାହିଁ, ଅର୍ଥାତ୍ ମୋତେ ଲାଗୁଛି ମୁଁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ଜିତିସାରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଏହାକୁ ଆପଣଙ୍କ ଆଖିରେ ପଢିପାରୁଛି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଭିତରେ ଥିବା ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦେଖିପାରୁଛି । ତେଣୁ ସାଥିମାନେ, ମୋ ତରଫରୁ ବହୁତ ହବୁତ ଶୁଭକାମନା ।
ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ଧନ୍ୟବାଦ।