Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates 4th Global Renewable Energy Investor’s Meet and Expo (RE-INVEST) in Gandhinagar, Gujarat
“In the first hundred days, our priorities are clearly visible. It is also a reflection of our speed and scale”
“Indian solutions for global application”
“India is the best bet of the 21st century”
“Green future and net zero are India's commitment”
“India is the first nation in the G-20 to achieve the climate commitments set in Paris, 9 years ahead of the deadline”
“With PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana, every home in India is set to become a power producer”
“Government is committed to the principles of Pro-Planet people”
16 SEP 2024 1:05PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated the 4th Global Renewable Energy Investor’s Meet and Expo (RE-INVEST) at Mahatma Mandir, Gandhinagar in Gujarat today. The 3-day summit honours the important contributors to India's remarkable achievement of over 200 GW of installed non-fossil fuel capacity. Shri Modi also took a walkthrough of the exhibition showcasing cutting-edge innovations from public and private sector companies, start-ups, and major industry players.
Addressing the gathering, the Prime Minister welcomed all the dignitaries to the 4th edition of the RE-INVEST Summit and expressed confidence that serious discussions will take place over the next three days on the future of energy, technology and policies. Shri Modi said that the discussions and learnings from this conference will benefit the entire humanity. He conveyed his best wishes for successful discussions.
The Prime Minister underscored the mandate of the people of India to elect the same government for a record third time after sixty years. “Aspirations of India is the reason behind the reelection of the government for the third term”, Shri Modi remarked. He highlighted the trust and confidence of the 140 crore citizens, the youth and women who believe that their aspirations will take new flight in this third term. The Prime Minister underlined that the poor, dalits and the deprived believe that the government's third term will become a guarantee for a dignified life. He said that 140 crore citizens of India are working with the resolve of making India the third-largest economy in the world. Noting that today’s event is not an isolated one but a part of the bigger vision, mission and action plan to make India a developed nation by 2047, the Prime Minister highlighted the decisions taken by the government in the first 100 days in office.
“Government’s work in the first 100 days highlights its priorities and gives a reflection of the speed and scale”, PM Modi remarked underlining that all sectors necessary for India’s fast-paced development have been emphasized. In these 100 days, the Prime Minister said that multiple decisions have been taken to expand the physical and social infrastructure of the nation. He informed that India is on the path to constructing 7 crore houses which is more than the population of many countries, while 4 crore houses have been handed out to the people in the last two terms. He further stated the decision to create 12 new industrial cities, approval for 8 high-speed road corridor projects, launching of more than 15 semi-high speed Vande Bharat trains, the inception of a research fund worth Rs 1 trillion to promote research, the announcement of various initiatives to drive e-mobility, promotion of high-performance biomanufacturing and approval to Bio E3 policy.
Throwing light on the developments in the green energy sector in the last 100 days, the Prime Minister mentioned the initiation of a viability gap funding scheme for offshore wind energy projects worth more than Rs 7000 crore. He said that India is working towards producing 31,000 megawatts of hydropower in the coming times with an outlay of Rs 12,000 crore.
The Prime Minister said that India's diversity, scale, capacity, potential and performance are all unique and pave the way for Indian solutions for global applications. “Not just India, the whole world is of the belief that India is the best bet of the 21st century”, exclaimed the Prime Minister. Recounting the global events hosted by India in the last one month, Shri Modi said that Global Fintech Fest was organized earlier in this month, people from across the globe participated in the First International Solar Festival, Global Semiconductor Summit, India also hosted the 2nd Asia-Pacific Civil Aviation Ministerial Conference and today India is hosting a conference of Green Energy.
Shri Modi remarked that it was a happy coincidence that Gujarat which has witnessed the inception of White revolution, Sweet (Honey) revolution, Solar revolution is now seeing the organization of 4th Global Renewable Energy Investor’s Meet and Expo. “Gujarat was the first state in India to have its own Solar Policy”, highlighted the Prime Minister. He added that National policies on solar followed after this. Shri Modi further highlighted that Gujarat was one of the front runners across the world in setting up a ministry pertaining to matters of climate. He highlighted that Gujarat had already started setting up Solar plants when the world had not even thought of it.
Pointing to the name of the venue - Mahatma Mandir, Shri Modi remarked that it was named after Mahatma Gandhi, the pioneer who alerted the world when the topic of climate challenge had not even emerged. Quoting Mahatma, the PM said – “Earth has enough resources to fulfill our needs, but not to satisfy our greed.” He added that this vision of Mahatma Gandhi has emerged from the great tradition of India. Shri Modi remarked that words like Green Future, Net Zero were not fancy words but are the needs & commitments of the Union and every state government of India.
The Prime Minister underlined that as a developing economy, India had a valid excuse to stay out of these commitments but did not choose that path. He, however, added that “Today's India is preparing a base not only for today but for the next thousand years.” Shri Modi underscored that India’s aim was not just to reach the top, but to prepare ourselves to sustain at the top. He added that India was very well aware of its energy needs and requirements to make it a developed nation by 2047. Shri Modi reminded India had decided to build its future on the basis of renewables like Solar Power, Wind Power, Nuclear and Hydro Power, as there was dearth of reserves of oil-gas.
The Prime Minister said India is the first G20 nation to achieve the climate commitments set in Paris, that too 9 years before the deadline. Shri Modi outlined the nation’s goals to achieve the target of 500 GW of renewable energy by 2030 and said that the government has turned the green transition into a people’s movement. He suggested studying India’s unique scheme for Rooftop Solar - PM Surya Ghar Free Electricity Scheme where the government funds a Rooftop Solar Setup for every family and helps in installation. Through this scheme, the Prime Minister said, every household in India becomes a power producer. He informed that more than 1 crore 30 lakh families have registered under the scheme and installation work has been completed in 3.25 lakh houses so far.
Drawing attention to the results of PM Surya Ghar Free Electricity Scheme, the Prime Minister explained that a small family which consumes 250 units of electricity in a month, generates 100 units and sells it back to the grid will save a total of about 25 thousand rupees in a year. “People will benefit by about 25 thousand rupees from the electricity bill”, PM Modi said, noting that money saved is money earned. He further added that if the saved money is invested in the Public Provident Fund for 20 years, then the whole sum would amount to more than Rs 10 lakh which can be used for children's education and marriage.
Shri Modi further added that PM Suyra Ghar scheme is becoming a medium of employment generation and environment protection generating around 20 lakh jobs. PM Modi informed that the government aims to prepare 3 lakh youth as skilled manpower under this scheme. Out of these, one lakh youth will be Solar PV Technicians. “Every 3 kilowatts of solar electricity generated will prevent emission of 50-60 tonnes of carbon dioxide”, he said, noting the contributions of every family in fighting climate change.
“India’s solar revolution will be scripted in Golden letters, when the history of the 21st century will be written”, exclaimed Shri Modi. Highlighting about India’s first solar village Modhera which also houses a centuries-old Sun temple, Shri Modi pointed out that today, all the needs of the village are fulfilled by Solar Power. He added that today, a campaign was underway to convert many such villages into solar villages across the country.
Talking about Ayodhya city, the birthplace of Lord Ram, a Suryavanshi, Shri Modi informed that with this as an inspiration, the Government was aiming to make Ayodhya, a model Solar City. He added that the effort was to energize every house, every office, every service of Ayodhya by solar power. Shri Modi expressed happiness that many facilities and houses of Ayodhya were energized by solar energy, while a large number of solar street lights, solar intersections, solar boats, solar water ATMs and solar buildings could also be seen in Ayodhya. The Prime Minister further pointed out that the Government had identified 17 such cities in India to be developed as solar cities in a similar manner. He added that there were plans to make the agricultural fields, farms a medium of solar power generation. He highlighted that today farmers were being helped to install solar pumps and small solar plants for irrigation.
Shri Modi underlined that India was working at a great speed and scale in every sector related to renewable energy. He added that in the last decade, India had generated 35 percent more electricity from nuclear energy as compared to before and India was striving to become a global leader in the field of green hydrogen. Shri Modi underlined the launch of Green Hydrogen Mission worth about twenty thousand crore rupees, in this direction. He added a huge campaign of Waste to Energy was also going on in India. Stressing on the measures taken to address the challenges related to critical minerals, Shri Modi highlighted that the Government was promoting a circular approach along with lending support to Start-ups to develop better technology related to re-use and recycling.
“Government is committed to the principles of Pro-Planet people”, PM Modi said highlighting India’s vision of Mission LiFE i.e. Lifestyle for Environment. He also mentioned India’s initiative of International Solar Alliance, focus on Green Transition during India's G-20 Presidency and the launch of Global Biofuel Alliance during the G-20 Summit. “India has set a target of making its railways net zero by the end of this decade”, he said, adding that India has decided to achieve the target of 20 percent ethanol blending in petrol by 2025. He also mentioned thousands of Amrit Sarovar built in every village being used for water conservation . PM Modi touched upon the ‘Ek Ped Maa ke Naam’ campaign and urged everyone to join in the initiative.
Noting the increasing demand for renewable energy in India, the Prime Minister underlined that the government is formulating new policies to meet this demand and providing support in every way. Concluding the address, the Prime Minister highlighted the tremendous opportunities for investors not only in energy generation but also in the manufacturing sector. “India is striving for complete Made in India solutions and creating many possibilities. India is truly a guarantee of expansion and better returns”, Shri Modi concluded, inviting investments in India's green transition.
Governor of Gujarat, Acharya Devvrat, Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel , Union Minister for New and Renewable Energy, Shri Prahlad Joshi ,Chief ministers of Andhra pradesh,Rajastahn,Madhya Pradesh, Chhattisgarh and Goa were present on the occasion among others.
Background
The 4th Global Renewable Energy Investor’s Meet and Expo (RE-INVEST) is poised to highlight India's impressive progress in renewable energy manufacturing and deployment. It will feature a two-and-a-half-day conference attracting delegates from around the world. Attendees will engage in a comprehensive program including the Chief Ministerial Plenary, CEO Roundtable, and specialized discussions on innovative financing, green hydrogen, and future energy solutions. Germany, Australia, Denmark and Norway are taking part in the event as partner countries. Gujarat is the host state and Andhra Pradesh, Karnataka, Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan, Telangana and Uttar Pradesh are participating as Partner States.
There will be an exhibition which will showcase cutting-edge innovations from public and private sector companies, start-ups, and major industry players. This exhibition will underscore India's commitment to a sustainable future.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী গান্ধীনগরদা ৪শুবা গ্লোবেল রিন্যুএবল ইনর্জি ইনভেস্তরস মিত অমসুং এক্সপো (রি-ইনভেস্ত) হৌদোকখ্রে
“অহানবা নুমিৎ ১০০ দা, ঐখোয়না মরুওইনা লৌরিবশিং ময়েক শেংনা উরে। মসি ঐখোয়গী খোঙজেল অমসুং পাক-চাউবগী মমি অমশুনি”
“ভারতনা পুথোকপা পাম্বৈশিং মালেম্না শীজিন্নরে”
“ভারত ২১শুবা চহিচাদা খ্বাইনা পাম্নবা লৈবাক ওইরে”
“মৈখু থাংদবা তুংলমচৎ অমা অমসুং কার্বোন অমতা থাদোক্তবা অসি ভারতনা পীবা থাজবনি”
“থানখিবা মতমদগী চহি ৯ ঙনখৎনা, পেরিসতা য়ানখিবা ক্লাইমেতগী ৱাফম থবক ওইনা পাংথোকপা অহানবা জি-২০ লৈবাক ভারতনা ওইরে”
“পি.এম সুর্য়া ঘর মুফ বিজলি য়োজনানা ভারতকী য়ুমথোং খুদিং মৈ পুথোকপা অমা ওইহল্লগনি”
“গ্রহ অসিগী য়াইফনবা খনবা মীয়ামগী অচুম্বা ফিদমশিংদা সরকারনা থাজবা থম্লি”
16 SEP 2024 1:05PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী গান্ধীনগরদা লৈবা মহাত্মা মন্দিরদা ৪শুবা গ্লোবেল রিন্যুএবল ইনর্জি ইনভেস্তরস মিত অমসুং এক্সপো (রি-ইনভেস্ত) হৌদোকখ্রে। নুমিৎ ৩ গী মীফম অসিদা ভারতনা মাইপাক্না গিগাৱাত ২০০গী নন-ফোসিল ফুয়েল পুথোকপা ঙম্বগী মরুওইবা থবক অসি ইকায়খুম্নবা উৎলি। সরকার অমসুং লনাই কম্পেনিশিং, স্তার্দ-অপশিং অমসুং অচৌবা ইন্দস্ত্রিশিংগী অৱাংবা থাক্কী অনৌবা থবকশিং উৎপা একজিবিসন অমশু প্রধান মন্ত্রীনা য়েংখ্রে।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা রি-ইনভেস্তকী ৪শুবা ইদিসনগী শক্নাইরবশিং তরাম্না ওকখি অমসুং ইনর্জি, তেক্নোলোজি অমসুং থৌশিলশিংগী তুংলমচৎকীদমক মথং নুমিৎ হুম্নিদা মরুওইবা ৱাফমশিং খন্ন-নৈনগনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মীফম অসিদা খন্ন-নৈনবা অমসুং তম্লকপগী ফংলকপশিং অদুনা অপুনবা মীওইবা খুন্নাইদা কান্নবা পীগনি। মাইপাক্না খন্ন-নৈনবশিং পাংথোক্নবা মহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি ৬০গী মতুংদা ভারতকী মীয়াম্না রেকোর্দ অমা ওইনা চপ মান্নবা সরকার অমা অহুমলকশুবা ওইনা খল্লে। সরকার অমা অহুমশুবা তার্মগী অমুক হন্না খল্লকপা অসিগী মরমদি ভারতকী অনিংবশিং অদুনি। লৈবাকমী করোর ১৪০, নহারোল অমসুং নুপীশিংগী থাজবা অমসুং অনিংবশিং অদু মসিগী অহুমশুবা তার্ম অসিদা অনৌবা খোঙচৎ অমা পাংথোক্লগনি। সরকারগী অহুমশুবা তার্ম অসিদা ইকায়খুম্নবা পুন্সি অমা শোইদনা ফংলগনি হায়না লায়রবশিং, দলিতশিং অমসুং তোল্লবশিংনা থাজবা থম্লে। ভারত মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি অমা ওইহন্নবা ৱাশক্কা লোয়ননা ভারতকী মীয়াম করোর ১৪০ না থবক শুরি। ঙসিগী থৌরম অসি অচম্বা অমা নত্তে, মসি ভারত ২০৪৭ দা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা অচৌবা মঙলান, পান্দম অমসুং থৌরাংগী শরুক অমনি। সরকারনা অসিনা ওফিস পায়রকপা অহানবা নুমিৎ ১০০ মপুংফারকপগী ৱারেপ কয়াশু লৌরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অহানবা নুমিৎ ১০০ দা, ঐখোয়না মরুওইনা লৌরিবশিং ময়েক শেংনা উরে। মসি ঐখোয়গী খোঙজেল অমসুং পাক-চাউবগী মমি অমশুনি। ভারতকী চাউখৎপগী খোঙজেল য়াংখৎহনগদবা দরকার ওইবা সেক্তর খুদিংমক মরুওইনা লৌরে। অহানবা নুমিৎ ১০০ অসিদা, লৈবাক অসিদা ফিজিকেল অমসুং সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক-চাউথোক্নবা ৱারেপ কয়া লৌর। লৈবাক কয়াগী অপুনবা মীশিংদগী হেনবা য়ুম করোর ৭ হেন্না শানবা লম্বী অমদা ভারত চঙশিল্লি অমসুং হৌখিবা তার্ম অনিদা মীয়ামদা য়ুম করোর ৫ শীন্নখ্রে। অনৌবা উদ্যোগকী সহর ১২ শেমগৎনবা ৱারেপ লৌরে, খোঙজেল য়াংবা লম্বীগী কোরিদোর প্রোজেক ৮ অয়াবা পীরে, সেমি-হায় স্পিৎ বন্দে ভারত ত্রেন ১৫ হেন্না হৌদোক্লে, থিজিনবগী থবক পুক্নিং থৌগৎনবা লুপা ত্রিল্লিয়ন ১ রোমগী রিছার্স ফন্দ অমা লিংখৎলে, ই-মোবিলিতি ফগৎনবা, অফবা মখলগী বাইওমেনুফেকচরিং য়োকখৎনবা তোঙান-তোঙানবা থবকশিং লাউথোক্লে অমসুং বাইও ই-৩ থৌশিল অয়াবা পীরে।
হৌখিবা নুমিৎ ১০০ দা গ্রিন ইনর্জিগী লমদা পাংথোকখিবা অফবা থবকশিংগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লুপা করোর ৭০০০ হেনবগী ওফসোর ৱিন্দ ইনর্জি প্রোজেকশিংগী ভাইএবেলিতি গেপ ফন্দিং স্কিম অমা হৌদোক্লে। লুপা করোর ১২,০০০গী শেনফম অমা কাইথোক্তুনা, তুংদা মেগাৱাত ৩১,০০০গী হায়দ্রোপৱার পুথোক্নবা ভারতনা থবক পায়খৎলে।
ভারতকী খেন্নবা, পাক-চাউবা, থবক ঙম্বা, শক্তি অমসুং থবক ওইনা পাংথোকপা অসি ময়ামদগী তোঙাল্লি অমসুং ভারতনা পুথোকপা পাম্বৈশিং মালেমগী লৈবাকশিংনা শীজিন্ননবা লম্বী শেম্লে। ভারত খক নত্তনা, “ভারত ২১শুবা চহিচাদা খ্বাইনা পাম্নবা লৈবাক ওইরে হায়বদা মালেম শীনবা থুংনা থাজরে। হৌখিবা থাদা ভারতনা য়ুম্বু ওইদুনা পাংথোকখিবা মালেমগী থৌরমশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, থা অসিগী অঙনবা শরুক্তা গ্লোবেল ফিনতেক ফেস্ত পাংথোকখ্রে, অহানবা ইন্তরনেসনেল সোলার ফেস্তিবেল, গ্লোবেল সেমিকন্দক্তর সম্মিৎতা মালেম শীনবা থুংবগী মীওইশিং শরুক য়াখ্রে অমসুং ভারতনা য়ুম্বু ওইদুনা ২শুবা এসিয়া-পেসিফিক সিবিল এভিএসন মিনিস্তরিয়েল কনফরেন্স পাংথোকখ্র অমসুং ঙসি ভারতনা য়ুম্বু ওইদুনা গ্রিন ইনর্জিগী মীফম অমা পাংথোক্লি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি গুজরাত্তা হৌদোকখিবা ৱাইত রিভোলুসন, শ্বুইত(হনি) রিভোলুসন, সোলার রিভোলুসন হৌজিক ৪শুবা গ্লোবেল রিন্যুএবল ইনর্জি ইনভেস্তরস মিত অমসুং এক্সপোদা উবা ফংবা অসিদা হরাওই। মশাগী সোলার পোলিসি লৈজবা ভারতকী অহানবা রাজ্য গুজরাতনা ওইরে। রাজ্য অসিগী মতুংদা সোলারগী নেসনেল পোলিসিশিং শেম্লকপনি। অইং-অশাগী মতাংদা থবক পায়খৎনবা মিনিস্ত্রি অমা লিংখৎনবা মালেমদা মাংজিল থানবা হোৎনরিবশিংগী মনুংদা গুজরাত অমনি। মালেম্না ৱাখলদা ফাওবা খন্দ্রিঙৈদা গুজরাতনা মাঙজৌননা সোলার প্লান্তশিং লিংখৎপা হৌখ্রে।
ঙসিগী থৌরম অসি পাংথোক্লিবা মফম মহাত্মা মন্দির হায়না থোল্লিবা অসিগী মতাংদা, শ্রী মোদীনা হায়খি অইং-অশাগী খল হোংলকপগী অৱাবগী হিরম অসি পোক্ত্রিঙৈদা মালেমদা মিকুপ-নাহুম শিংহনখিবা লুচিংবা মহাত্মা গান্ধীগী মমিং লৌদুনা মফম অসি থোনখিবনি। মহাত্মাগী ৱারোল অমা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি-“ঐখোয়গী দরকার ওইবশিং ওক্নবা মালেম অসিদা লন-থুমশিং লৈরি, অদুবু ঐখোয়গী মিহৌ চাউবগী ওক্নবদি লৈতে”। ভারতকী অফবা চৎনবীদগী মহাত্মা গান্ধীগী পান্দম অসি থোক্লকখিবনি। গ্রিন ফ্যুচর, নেত জিরোগুম্বা ৱাহৈশিং অসি অচম্বা ৱাহৈশিং নত্তে অদুবু ভারত সরকার অমসুং ভারতকী রাজ্য খুদিংমক্কী দরকার ওইবা অমসুং থাজবশিংনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চাউখৎলক্লিবা লৈবাক অমা ওইনা, থাজবশিং অসি থবক ওইনা পাংথোক্তবা য়াবগী ভারতকী মরম অমা লৈরি অদুবু হায়রিবা থবক অদু পাংথোক্তে। ঙসিগী ভারত অসিনা ঙসি খক্তগী য়ুম্ফম অমা থোনবা নত্তে, মথং চহি লিশিং কয়াগী য়ুম্ফম থোল্লি। ভারতকী পন্দমদি মতোন য়ৌবা অদু খক নত্তে, ঐখোয় ইশামক মতোন অদুদা তুংকোইনা হিংনবা শেম-শাবা অদুনি। লৈবাক অসি ২০৪৭ দা চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইনবা লৈবাক অসিগী দরকার ওইবা ইনর্জি অদু ভারতনা নিংথিনা খঙলে। সোলার পৱার, ৱিন্দ ইনর্জি, ন্যুক্লিয়ার অমসুং হায়দ্রো পৱারগুম্বা রিন্যুএবল ইনর্জিদা য়ুম্ফম ওইবা অমসুং থাউ অমসুং গ্যাস রিজার্বশিং মরাংকাইনা লৈবদা য়ুম্ফম ওইদুনা লৈবাক অসিগী তুংলমচৎ শেমগৎনবা ভারতনা ৱারেপ লৌরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থানখিবা মতমদগী চহি ৯ ঙনখৎনা, পেরিসতা য়ানখিবা ক্লাইমেতগী ৱাফম থবক ওইনা পাংথোকপা অহানবা জি-২০ লৈবাক ভারতনা ওইরে। ২০৩০ ফাওবদা গিগাৱাত ৫০০গী রিন্যুএল ইনর্জি পুথোক্নবা লৈবাক অসিনা পান্দম থম্লি অমসুং মৈখু থাংদবা থবকশিংগী অওনবা অমা পুরকপা অসি সরকারনা মীয়ামগী ইহৌ অমা ওইহল্লে। ভারত সরকারগী পি.এম সু্র্য়া ঘর ফ্রি ইলেক্ত্রিসিতি স্কিম অসিনা ইমুং খুদিংদা রুপতোপ সোলার থম্বদা সরকারনা শেন্থং পীরে অমসুং ভারতকী য়ুমথোং খুদিং মৈ পুথোকপা য়ুমশিং ওইরে। স্কিম অসিগী মখাদা ইমুং করোর ১.৩০ রেজিস্তার তৌরে অমসুং হৌজিক ফাওবদা য়ুম লাখ ৩.২৫ তা পানখৎপা লোইরে।
পি.এম সু্র্য়া ঘর ফ্রি ইলেক্ত্রিসিতি স্কিমগী কান্নবশিংগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অপীকপা ইমুং অমনা থা অমদা মৈ য়ুনিত ২৫০ শীজিন্নৈ, য়ুনিত ১০০ পুথোকপা ঙম্মী অমসুং মসি অমুক গ্রিদতা য়োন্দুনা চহি অমদা লুপা লিশিং ২৫ রোম কনবা ঙম্মী। মীয়াম্না ইলেক্ত্রিসিতি বিলদগী লুপা লিশিং ২৫ রোম কনবা ঙমগনি। শেন চাদিং তৌদবা অসি শেন তানবনি। করিগুম্বা শেনফম অসি চহি ২০ পব্লিক প্রোবিদেন্ত ফন্দদা থাদরবদি, অপুনবা শেনফম অদু লুপা লাখ ১০ হেন্না ফংদুনা মদুনা অঙাংশিংগী লাইরিক তম্বা অমসুং লুহোংবদা শীজিন্নবা য়াগনি।
শ্রী মোদীনা মখা তানা হায়খি মদুদি পি.এম সু্র্য়া ঘর ফ্রি ইলেক্ত্রিসিতি স্কিম থবক পীনবা অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেন্নবা পাম্বৈ অমনি অমসুং মসিনা চাউরাক্না থবক লাখ ২০ লোম পীগনি। স্কিম অসিগী মখাদা নহারোল লাখ ৩ হৈথোই-শিংথোইবা শিন্মীশিং ওইনা শেমগৎনবা সরকারনা পান্দম থম্লি। নহারোল লাখ ৩ অসিগী মনুংদা, নহারোল লাখ ১ সোলার পি.ভি তেক্নিসিয়ানশিং ওইগনি। সোলার ইলেক্ত্রিসিত কিলোৱাত ৩ পুথোকপা খুদিংগী কার্বোনদাইওক্সাইদ তন ৫০-৬০ থাদোকপা থিংগনি। অইং-অশাগী খল কাইথরকপা থেংনবদা ইমুং খুদিংমক্কী থৌদাং য়াম্না মরুওই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ২১শুবা চহিচাগী পুৱারি ইরকপা মতমদা ভারতকী সোলারগী রিভোলুসন অসি সনাগী ময়েকশিংনা ইদুনা লৈহৌরগনি। ভারতকী অহানবা সোলার ভিলেজ মোধেরাদা চহিচা কয়া শুরবা নুমিৎকী লাইশঙ অমশু লৈরি। ঙসিদি খুঙ্গং অসিগী দরকার ওইবা খুদিংমক সোলার পৱারনা পীরে। লৈবাক শীনবা থুংবগী খুঙ্গংশিং অসিগুম্বা সোলার খুঙ্গংশিং ওন্থোক্নবা ইহৌ অমা চৎথরি।
সুর্যবংশী অমা ওইরিবা, ভাগবান রামগী পোক্নফম লমদম অয়োধ্যা সহরগী মতাংদা, শ্রী মোদীনা হায়খি শাগৈ অসিদগী ইথিল অমা ওইদুনা অয়োধ্যা অসি মোদেল সোলার সিতি অমা ওইনা শেমগৎনবা সরকারনা পান্দম থম্লি। অয়োধ্যাগী য়ুম খুদিং, ওফিস খুদিং, থবক খুদিং সোলার পৱার শীজিন্ননবা পান্দম থম্লি। অয়োধ্যাগী য়ুমশিং অমসুং থবক কয়া সোলার ইনর্জি শীজিন্নবদা হরাওবা ফাওই। অয়োধ্যাদা মশিং য়াম্লবা সোলার লাইতশিং, সোলার ইন্তরসেক্সনশিং, সোলার বোতশিং, সোলার ৱাতর এ.তি.এমশিং অমসুং সোলার বিল্দিংশিং উবা ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি চপ মান্নবা মওং অমদা সোলার সিতিশিং ওইনা শেমগৎনবা সরকারনা অসিগুম্বা সহর ১৭ মশক খঙদোক্লে। লৌ উনরিবা লৌবুকশিং, ইঙ্খোলশিং সোলার পৱার পুথোক্নবা পাম্বৈ অমা ওইহন্নবা থৌরাংশিং লৈরে। ঙসিদি লৌমীশিংদা ইথৈ-লৌখোং ফংহন্নবা সোলার পম্পশিং অমসুং অপীকপা সোলার প্লান্তশিং পানখৎপদা মতেং পাংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রিন্যুএবল ইনর্জি সেক্তরগা মরী লৈনবা হিরম খুদিংমক্তা খোঙজেল য়াম্না য়াংনা অমসুং পাক-চাউনা ভারতনা থবক তৌরি। হৌখিবা চহি ১০দা মমাঙগা চাংদম্নবদা ভারতনা ন্যুক্লিয়ার ইনর্জিদগী ইলেক্ত্রিসিতি চাদা ৩৫ হেন্না পুথোক্লে অমসুং গ্রিন হায়দ্রোজেনগী লমদা মালেমগী লুচিংবা অমা ওইনবা ভারতনা চঙশিল্লি। মাইকৈ অসিদা লুপা করোর লিশিং ২২ রোমগী গ্রিন হায়দ্রোজেন মসিন হৌদোক্লে। ভারত্তা অমোৎপশিংদগী ইনর্জি পুথোক্নবা অচৌবা খোঙজঙ অমসু পায়খৎলি। ক্রিতিকেল মিনরেলশিংগা মরী লৈনবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা থবকশিং পায়খৎলে। রি-য়ুজ অমসুং রিসাইক্লিংগা মরী লৈনবা হেন্না ফবা তেক্নোলোজি পুথোক্নবা স্তার্দ-অপশিংদা মতেং পাংবগা লোয়ননা খুদিংমক কোনশিনবা থৌরাং অমা সরকারনা পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি গ্রহ অসিগী য়াইফনবা খনবা মীয়ামগী অচুম্বা ফিদমশিংদা সরকারনা থাজবা থম্লি। মিসন লাইফ হায়বদি লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরোনমেন্তগী ভারতনা থবক কয়া পায়খৎলে। ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবা মতমদা ভারতনা লুচিংদুনা ইন্তরনেসনেল সোলার এল্লাইন্স হৌদোক্লে অমসুং জি-২০ মীফম মনুংদা গ্লোবেল বাইফুয়েল এল্লাইন্স হৌদোক্লে। চৎলিবা দিকেদ অসিগী অরোইবদা ভারতকী রেলৱেজ নেত জিরো ওইহন্নবা ভারতনা পান্দম অমা থম্লে। ২০২৫ ফাওবগী মনুংদা পেত্রোদা ইথানোল চাদা ২০ য়ানশিন্নবগী পান্দম ফংনবা ভারতনা ৱারেপ লৌরে। ঈশিং লোকশিন্দুনা থম্নবা খুঙ্গং খুদিংমক্তা অমৃত সরোভর লিশিং কয়া শেমগৎলে। সরকারনা এক পের মা কে নাম কৌবা কেম্পেন অমা হৌদোক্লে অমসুং মসিদা মীওই খুদিংমক শরুক য়াবীয়ু।
ভারত্তা রিন্যুএল ইনর্জ দরকার ওইবা হেনগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা দরকারনা অনৌবা থৌশিলশিং শেম্লে অমসুং হিরম খুদিংমক্তা মতেং পাংলে। ইনর্জি পুথোকপা খক নত্তনা মেনুফেকচরিং সেক্তরদশু ইনভেস্তরশিংগী খুদোংচাবা কয়া মরাংকাইনা লৈরি। মপুংফাবা মেদ ইন ইন্দিয়াগী পাম্বৈশিং পুথোক্নবা অমসুং খুদোংচাবা কয়া শেমৎনবা ভারতনা হোৎনরি। ভারত অসি তশেংনা পাকথোক-চাউথোকপা অমসুং শন্দোং হেন্না ফংনবগী গরেন্তি অমনি। ভারতকী গ্রিন ত্রান্সসিসন্দা শেন হেন্না থাদবা মতম ওইরে।
থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মনুংদা গুজরাতকী রাজ্যপাল অচার্য়া দেবব্রাত, গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, নিউ অমসুং রিন্যুএবল ইনর্জিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী প্রাহলাদ জোসি, অন্ধ্র প্রদেস, রাজস্থান, মধ্য প্রদেস, ছতিসগর অমসুং গৱাগী চীফ মিনিস্তরশিং য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
৪শুবা গ্লোবেল রিন্যুএবল ইনর্জি ইনভেস্তরস মিত অমসুং এক্সপো (রি-ইনভেস্ত) না ভারতকী রিন্যুৱেবল ইনর্জী মেন্যুফেচরিং অমসুং দিপ্লোইমেন্ততা শিংথানিংঙাই ওইরবা মওংদা খুমাং চাউশিনখিবা অদুবু উৎলগনি। মসিনা মালেম শিনথুংনদগী দেলিগেতশিংগী পুক্নিং চিংশিনগদবা নুমিৎ নিনিগা তঙ্খাইগী কনফরেন্স অমা পাংথোক্লগনি। মদুদা শরুক য়ারিবশিং অদুনা চীফ মিনিস্তরিয়েল প্লেনরী, সি.ই.ও রাউন্দতেবল, অমসুং ইনোভেতিব ফাইনান্সিং, গ্রীন হাইদ্রোজেন, অমসুং তুংগী ইনর্জী সোল্যুসনশিংগি মতাংদআ অখন্নবা খন্ন-নৈনবশিং অসি য়াওনা কমপ্রেহেন্সিব ওইবা থৌরম অমদা শরুক য়াগনি। জর্মনী, ওস্ত্রেলিয়া, দেনমার্ক অমসুং নোর্ৱেনা থৌরম অদুদা পার্তনর ওইনা শরুক য়ারি। গুজরাত রাজ্যনা থৌরম অসিগী থৌবু ওইরি অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতকা, মধ্য প্রদেশ, মহারাস্ত্র, রাজস্থান, তেলঙ্গনা অমসুং উত্তর প্রদেশনা পার্তনর ওইনা শরুক য়ারি।
মসিদা সরকার অমসুং প্রাইভেত সেক্তর কম্পেনিশিং, স্তার্ত-অপশিং অমসুং মরু ওইবা ইন্দস্ত্রী প্লেয়রশিংদগী খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলজীশিং উৎপা একজিবিশন অমা পাংথোক্লগনি। একজিবিশন অদুনা সস্তেনেবল ফ্যুচর অমগীদমক্তা ভারতনা লেপ্লিবা ফিরেপ অদুগী মরু ওইবা অদুশু উৎলগনি।