Ministry of Commerce & Industry
Index Numbers of Wholesale Price in India for the Month of August, 2024 (Base Year: 2011-12)
17 SEP 2024 12:00PM by PIB Delhi
The annual rate of inflation based on all India Wholesale Price Index (WPI) number is1.31% (Provisional) for the month of August, 2024(over August, 2023). Positive rate of inflation in August, 2024 is primarily due toincreasein prices offood articles, processed food products, other manufacturing, manufacture of textiles andmanufacture of machinery &equipmentetc.The index numbers and inflation rate for the last three months of all commodities and WPI components are given below:
Index Numbers and Annual Rate of Inflation (Y-o-Y in %)*
All Commodities/Major Groups
Weight (%)
June-24
July-24 (P)
Aug-24 (P)
Index
Inflation
Index
Inflation
Index
Inflation
All Commodities
100.00
154.0
3.43
155.2
2.04
154.5
1.31
I. Primary Articles
22.62
192.3
9.20
197.6
3.08
194.9
2.42
II. Fuel & Power
13.15
146.9
0.48
147.9
1.72
148.1
-0.67
III. Manufactured Products
64.23
142.0
1.50
141.7
1.58
141.6
1.22
Food Index
24.38
190.7
8.91
195.4
3.55
193.2
3.26
Note: P: Provisional, *Annual rate of WPI inflation calculated over the corresponding month of previous year
2. The month over month change in WPI for the month of August, 2024 stood at (-) 0.45% as compared to July, 2024. The monthly change in WPI for the last six-month is summarized below:
Month Over Month (M-o-M in %) change in WPI Index#
All Commodities/Major Groups
Weight
Mar-24
Apr-24
May-24
Jun-24
Jul-24 (P)
Aug-24 (P)
All Commodities
100.00
0.13
0.99
0.39
0.33
0.78
-0.45
I. Primary Articles
22.62
0.94
2.13
0.53
2.23
2.76
-1.37
II. Fuel & Power
13.15
-1.81
-0.46
-0.86
-2.13
0.68
0.14
III. Manufactured Products
64.23
0.21
0.79
0.57
0.00
-0.21
-0.07
Food Index
24.38
1.12
2.33
0.92
2.36
2.46
-1.13
Note: P: Provisional, #Monthly rate of change, based on month over month (M-o-M) WPI calculated over the preceding month
3. Month-over-Month Change in Major Groups of WPI:
1. Primary Articles (Weight 22.62%):- Index for this major group declined by 1.37% to 194.9 (provisional) in August, 2024 from 197.6 (provisional) for the month of July, 2024.Prices of minerals (-2.66%), crude petroleum and natural gas (-1.84%),and food articles (-1.83%)decreased in August, 2024 as compared to July, 2024. The Price of non-food articles (1.65%) increased in August, 2024 as compared to July, 2024.
1. Fuel & Power (Weight 13.15%):- Index for this major group increased by 0.14% to 148.1 (provisional) in August, 2024 from 147.9(provisional) for the month of July, 2024. Price of electricity (1.59%) increasedand price of mineral oils (-0.32%) decreased in August, 2024 as compared to July, 2024. The price of coal witnessed no change in August, 2024 as compared to July, 2024.
1. Manufactured Products (Weight 64.23%):- Index for this major group declined by 0.07% to 141.6 (provisional) in August, 2024 from 141.7(provisional) forthe month of July, 2024. Out of the 22 NIC two-digit groups for manufactured products, 12 groups witnessed an increase in prices,7 groups witnessed a decrease in prices and 3 groups witnessed no change in prices.Some of the important groups that showed month-over-month increase in prices are manufacture of food products;fabricated metal products except machinery & equipment;motor vehicles, trailers & semi-trailers;machinery and equipment;paper & paper products, etc.Some of the groups that witnessed a decrease in prices are manufacture of basic metals;other manufacturing;other non-metallic mineral products;chemicals and chemical products;textiles etc.in August, 2024 as compared to July, 2024.
4. WPI Food Index (Weight 24.38%): The Food Index consisting of 'food articles' from primary articles group and 'food product' from manufactured products group have decreased from 195.4 in July, 2024 to 193.2 in August, 2024. The annual rate of inflation based on WPI Food Index decreased from 3.55% in July, 2024 to 3.26% in August, 2024.
5. Final Index for the month of June, 2024 (Base Year: 2011-12=100): For the month of June, 2024 the final Wholesale Price Index and inflation rate for 'All Commodities' (Base: 2011-12=100) stood at 154.0 and 3.43% respectively.Details of all India Wholesale Price Indices and rates of Inflation for different commodity groups based on updated figures are at Annex I. The Annual rate of Inflation (Y-o-Y) based on WPI for different commodity groups in the last six months are at Annex II. WPI for different commodity groups in the last six months are at Annex III.
1. Response Rate: The WPI for August, 2024 has been compiled at a weighted response rate of90.2percent, while the final figure for June, 2024 is based on the weighted response rate of95.9percent. The provisional figures of WPI will undergo revision as per the revision policy of WPI. This press release, item indices, and inflation numbers are available at our home page http://eaindustry.nic.in.
2. Next date of Press Release: WPI for the month of September, 2024 would be released on 14/10/2024.
Note: DPIIT releases index number of wholesale price in India on monthly basis on 14th of every month (or next working day) with a time lag of two weeks of the reference month, and the index number is compiled with data received from institutional sources and selected manufacturing units across the country. This press release contains WPI (Base Year 2011-12=100) for the month of August 2024 (Provisional), June, 2024 (Final) and other months/years. Provisional figures of WPI are finalised after 10 weeks (from the month of reference), and then frozen thereafter.Annex-I
All India Wholesale Price Indices and Rates of Inflation (Base Year: 2011-12=100) for August, 2024
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
Index
August-24*
Month over Month (MoM)
Cumulative Inflation(YoY)
Rate of Inflation (YoY)
August-23
August-24*
Apr-Aug 2023-24
Apr-Aug 2024-25*
August-23
August-24*
ALL COMMODITIES
100.00
154.5
0.26
-0.45
-2.07
2.14
-0.46
1.31
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
194.9
-0.73
-1.37
2.37
5.38
6.73
2.42
A. Food Articles
15.26
209.1
-1.51
-1.83
6.68
6.97
11.43
3.11
Cereals
2.82
204.2
1.07
0.59
7.55
8.87
6.63
8.44
Paddy
1.43
201.1
1.71
0.00
8.08
11.10
9.18
9.12
Wheat
1.03
202.0
0.64
0.90
6.94
6.50
4.26
7.28
Pulses
0.64
234.3
2.97
1.52
8.15
19.84
10.39
18.57
Vegetables
1.87
303.1
-11.28
-12.32
14.08
8.85
48.44
-10.01
Potato
0.28
394.0
0.05
1.03
-21.63
71.97
-24.02
77.96
Onion
0.16
387.7
26.91
11.44
3.20
73.70
34.12
65.75
Fruits
1.60
207.6
4.83
5.81
-5.81
9.16
-12.88
16.69
Milk
4.44
185.9
0.96
-0.05
8.34
4.15
8.52
3.51
Eggs, Meat & Fish
2.40
173.2
-1.19
-0.29
1.90
-0.77
1.87
-0.69
B. Non-Food Articles
4.12
159.8
0.80
1.65
-7.70
-2.94
-6.80
-2.08
Oil Seeds
1.12
177.7
0.00
-1.17
-13.05
-4.90
-9.41
-5.38
C. Minerals
0.83
223.5
-4.60
-2.66
5.16
6.19
6.53
8.76
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
155.0
5.25
-1.84
-10.25
7.50
-1.93
1.77
Crude Petroleum
1.95
131.6
6.24
-3.66
-20.82
7.73
-9.10
-0.98
II. FUEL & POWER
13.15
148.1
2.54
0.14
-8.13
0.32
-6.34
-0.67
LPG
0.64
114.4
-6.80
0.53
-20.29
2.25
-24.01
14.40
Petrol
1.60
153.9
3.01
-0.71
-8.39
-1.28
-2.13
-4.23
HSD
3.10
166.7
1.00
-0.42
-13.55
-1.88
-11.71
-3.03
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
141.6
0.29
-0.07
-2.60
1.03
-2.30
1.22
Mf/o Food Products
9.12
166.6
0.56
0.42
-5.20
3.50
-3.54
3.61
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
150.2
-0.14
0.67
-25.89
-0.28
-20.87
1.83
Mf/o Beverages
0.91
133.9
0.46
0.22
2.11
1.93
2.42
1.90
Mf/o Tobacco Products
0.51
178.9
-0.35
0.96
4.58
2.58
5.12
3.65
Mf/o Textiles
4.88
136.5
0.15
-0.15
-8.34
0.75
-8.46
1.79
Mf/o Wearing Apparel
0.81
152.8
0.27
0.46
1.76
1.64
0.87
1.46
Mf/o Leather and Related Products
0.54
124.7
-0.16
0.16
1.86
-0.22
1.78
-0.64
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
149.5
0.35
0.00
0.89
3.32
0.56
3.17
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
139.7
-0.36
0.72
-7.67
-3.15
-10.03
0.50
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
136.6
-0.22
-0.15
-5.97
-1.48
-7.03
0.22
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
144.6
0.00
-0.07
1.95
1.14
0.85
1.97
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
129.0
0.08
0.00
-2.79
0.94
-1.78
1.49
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
129.8
0.30
-0.54
1.60
-2.71
1.12
-3.85
Cement, Lime and Plaster
1.64
127.9
0.07
-1.54
0.70
-4.84
0.29
-6.98
Mf/o Basic Metals
9.65
139.5
0.50
-1.13
-7.39
-0.14
-5.57
-0.78
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
117.8
-1.23
-1.17
-6.24
-1.77
-4.96
-2.40
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
136.8
0.43
0.44
-0.44
-2.04
-0.79
-1.51
Note: * = Provisional. Mf/o = Manufacture of
Annex-II
Commodities/Major Groups/
Groups/Sub-Groups/Items
Weight
WPI based inflation (YoY) figures for last 6 months
Mar-24
Apr-24
May-24
June-24
July-24*
August-24*
ALL COMMODITIES
100.00
0.26
1.19
2.74
3.43
2.04
1.31
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
4.57
5.23
7.42
9.20
3.08
2.42
A. Food Articles
15.26
7.05
8.07
9.93
11.14
3.45
3.11
Cereals
2.82
9.04
8.72
9.01
9.21
8.96
8.44
Paddy
1.43
11.74
12.03
11.57
11.90
10.98
9.12
Wheat
1.03
7.48
5.69
6.27
6.25
7.00
7.28
Pulses
0.64
17.18
16.79
21.95
21.64
20.27
18.57
Vegetables
1.87
20.09
23.60
32.59
39.06
-8.93
-10.01
Potato
0.28
58.43
71.97
64.05
68.23
76.23
77.96
Onion
0.16
56.48
59.20
58.98
93.35
88.77
65.75
Fruits
1.60
-3.05
-0.69
5.91
10.14
15.62
16.69
Milk
4.44
5.08
4.87
3.78
4.04
4.55
3.51
Eggs, Meat & Fish
2.40
-1.75
0.88
0.68
-3.06
-1.59
-0.69
B. Non-Food Articles
4.12
-4.25
-4.77
-3.87
-1.01
-2.90
-2.08
Oil Seeds
1.12
-7.17
-6.41
-5.08
-3.33
-4.26
-5.38
C. Minerals
0.83
-0.36
-0.27
5.73
10.70
6.59
8.76
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
4.87
4.97
9.80
12.55
9.12
1.77
Crude Petroleum
1.95
10.26
6.52
11.07
14.04
9.19
-0.98
II. FUEL & POWER
13.15
-2.75
-0.85
1.01
0.48
1.72
-0.67
LPG
0.64
-10.19
-9.40
2.48
1.49
6.06
14.40
Petrol
1.60
-0.94
-0.63
0.51
-1.35
-0.64
-4.23
HSD
3.10
-3.51
-1.86
-1.06
-1.78
-1.65
-3.03
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
-0.85
-0.14
1.00
1.50
1.58
1.22
Mf/o Food Products
9.12
0.81
2.18
3.52
4.47
3.75
3.61
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
-7.73
-4.89
-1.40
2.34
1.02
1.83
Mf/o Beverages
0.91
1.69
1.53
1.99
2.07
2.14
1.90
Mf/o Tobacco Products
0.51
4.20
3.83
1.69
1.44
2.31
3.65
Mf/o Textiles
4.88
-1.83
-1.09
-0.15
1.19
2.09
1.79
Mf/o Wearing Apparel
0.81
1.00
2.41
1.33
1.74
1.26
1.46
Mf/o Leather and Related Products
0.54
1.14
0.16
0.40
-0.08
-0.95
-0.64
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
4.27
3.82
3.10
2.96
3.53
3.17
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
-6.12
-6.32
-5.41
-3.62
-0.57
0.50
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
-4.64
-3.83
-2.72
-1.09
0.15
0.22
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
1.20
0.49
0.77
0.42
2.05
1.97
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
-0.08
-0.23
0.55
1.34
1.57
1.49
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
-1.11
-1.92
-1.78
-2.97
-3.05
-3.85
Cement, Lime and Plaster
1.64
-2.61
-3.33
-3.28
-5.17
-5.46
-6.98
Mf/o Basic Metals
9.65
-5.13
-2.68
0.77
1.20
0.86
-0.78
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
-7.14
-3.58
-0.33
-0.08
-2.45
-2.40
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
-2.16
-2.51
-2.36
-2.30
-1.52
-1.51
Note: * = Provisional. Mf/o = Manufacture of
Annex-III
Commodities/Major Groups/
Groups/Sub-Groups/Items
Weight
WPI Numbers for last 6 months
Mar-24
Apr-24
May-24
June-24
July-24*
August-24*
ALL COMMODITIES
100.00
151.4
152.9
153.5
154.0
155.2
154.5
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
183.2
187.1
188.1
192.3
197.6
194.9
A. Food Articles
15.26
191.4
196.8
199.3
205.5
213.0
209.1
Cereals
2.82
200.2
199.5
199.6
201.5
203.0
204.2
Paddy
1.43
196.0
197.4
197.7
199.4
201.1
201.1
Wheat
1.03
201.1
197.0
196.5
199.0
200.2
202.0
Pulses
0.64
211.4
215.6
223.9
229.3
230.8
234.3
Vegetables
1.87
211.0
227.3
236.4
283.4
345.7
303.1
Potato
0.28
214.2
270.0
311.7
343.7
390.0
394.0
Onion
0.16
216.1
204.1
205.4
279.2
347.9
387.7
Fruits
1.60
180.9
200.5
202.5
200.9
196.2
207.6
Milk
4.44
184.2
185.3
184.0
185.5
186.0
185.9
Eggs, Meat & Fish
2.40
168.9
172.6
178.4
174.5
173.7
173.2
B. Non-Food Articles
4.12
160.0
157.7
156.5
157.3
157.2
159.8
Oil Seeds
1.12
178.7
179.5
179.2
180.0
179.8
177.7
C. Minerals
0.83
221.6
224.0
227.1
229.6
229.6
223.5
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
157.1
162.7
156.9
156.0
157.9
155.0
Crude Petroleum
1.95
136.5
142.1
132.4
133.2
136.6
131.6
II. FUEL & POWER
13.15
152.1
151.4
150.1
146.9
147.9
148.1
LPG
0.64
123.4
121.4
120.0
115.7
113.8
114.4
Petrol
1.60
157.9
158.5
157.8
153.8
155.0
153.9
HSD
3.10
170.3
168.5
167.7
166.0
167.4
166.7
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
140.1
141.2
142.0
142.0
141.7
141.6
Mf/o Food Products
9.12
162.1
164.0
164.5
165.9
165.9
166.6
Vegetable & Animal Oils and Fats
2.64
145.7
147.8
147.6
148.4
149.2
150.2
Mf/o Beverages
0.91
132.5
132.9
133.2
133.4
133.6
133.9
Mf/o Tobacco Products
0.51
176.3
176.3
174.3
176.2
177.2
178.9
Mf/o Textiles
4.88
134.3
135.7
135.7
136.4
136.7
136.5
Mf/o Wearing Apparel
0.81
151.5
153.1
152.0
152.3
152.1
152.8
Mf/o Leather and Related Products
0.54
123.7
123.6
124.0
124.6
124.5
124.7
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
149.1
149.4
149.5
149.5
149.5
149.5
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
138.0
137.9
138.1
138.4
138.7
139.7
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
135.6
135.7
135.8
136.4
136.8
136.6
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
143.4
143.5
144.0
144.0
144.7
144.6
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
128.2
128.1
128.3
128.8
129.0
129.0
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
133.1
132.6
132.3
130.7
130.5
129.8
Cement, Lime and Plaster
1.64
134.3
133.6
132.8
130.3
129.9
127.9
Mf/o Basic Metals
9.65
138.7
141.4
144.7
143.3
141.1
139.5
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
117.0
118.4
122.0
121.7
119.2
117.8
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
136.2
136.0
136.4
136.1
136.2
136.8
Note: * = Provisional. Mf/o = Manufacture of

কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
ওগস্ত 2024গী ভারতকী ইন্দেক্স নম্বর ওফ হোলসেল প্রাইস (বেস চহিঃ 2011-12)
17 SEP 2024 12:00PM by PIB Imphal
ওল ইন্দিয়া হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স (দবল্যু.পি.আই.) গী মশীংদা য়ুম্ফম ওইদুনা চহীগী ওইবা শেন-থুমগী চাং অসি ওগস্ত, 2024গীদমক 1.31% (অপুনবা) নি। ইং 2024গী ওগস্ত থাদা পোৎলমশিংগী মমল হেনগৎলকপা অসি মরুওইনা চানবা পোৎলমশিং, প্রোসেস তৌরবা চানবা পোৎলমশিং, অতোপ্পা মেনুফেকচরিং, তেক্সতাইল মেনুফেকচরিং অমসুং মেছিনরী অমসুং ইক্বিপমেন্ত মেনুফেকচরিং অসিনচিংবগী মমল হেনগৎলকপদগী ওইরকপনি। হৌখিবা থা অহুমগী ইন্দেক্স মশিং অমসুং পোৎলম পুম্নমক্কী মমল হেনগৎলকপা অমসুং দব্ল্যু.পি.আই.গী কম্পোনেন্তশিং মখাদা পীরি:
ইন্দেক্স নম্বর অমসুং চহিগী ইনফ্লেসন রেত (%দা ওইবা ৱাই..ৱাই.)*
কম্মোদিতী খুদিং/মরু ওইবা গ্রুপ
অরুম্বা (%)
জুন-24
জুলাই-24 প্রোবিজনেল
ওগস্ত-24 প্রোবিজনেল
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
কম্মোদিতী খুদিং
100.00
154.0
3.43
155.2
2.04
154.5
1.31
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
192.3
9.20
197.6
3.08
194.9
2.42
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
146.9
0.48
147.9
1.72
148.1
-0.67
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
142.0
1.50
141.7
1.58
141.6
1.22
ফুদ ইন্দেক্স
24.38
190.7
8.91
195.4
3.55
193.2
3.26
খঙজিনগদবাঃ * দবল্যু.পি.আই. ইনফ্লেসনগী চহিগী চাং অসি মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমগা চাংদম্নদুনা হোৎপনি
ওগস্ত, 2024গী থা অসিগী ওইনা দব্ল্যু.পি.আই.দা থা অমদগী অমদা অহোংবা লাকপা অসি জুলাই, 2024গা চাংদম্নবদা (-) 0.45% ওইখি। হৌখিবা থা তরুক্কী থাগী ওইবা WPIগী অহোংবা অসি মখাদা পীরি:
দবল্যু.পি.আই. ইন্দেক্সতা# মন্থ-ওভর-মন্থকী অহোংবা (%দা ওইবা এম..এম.)
কম্মোদিতী খুদিং/মরু ওইবা গ্রুপ
অরুম্বা
মার্চ-24
এপ্রিল-24
মে-24
জুন-24
জুলাই-24 প্রোবিজনেল
ওগস্ত-24 প্রোবিজনেল
কম্মোদিতী খুদিং
100.00
0.13
0.99
0.39
0.33
0.78
-0.45
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
0.94
2.13
0.53
2.23
2.76
-1.37
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
-1.81
-0.46
-0.86
-2.13
0.68
0.14
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
0.21
0.79
0.57
0.00
-0.21
-0.07
ফুদ ইন্দেক্স
24.38
1.12
2.33
0.92
2.36
2.46
-1.13
খঙজিনগদবাঃ মন্থ-ওভর-মন্থতা য়ুম্ফম ওইদুনা দবল্যু.পি.আই. অসি মমাং থাগী ফিগরদা হোৎলি
দব্ল্যু.পি.আই.গী মরুওইবা কাংলুপশিংদা থা অমদগী অমদা অহোংবা:
1. প্রাইমরী আর্তিকল্স (অরুম্বা 22.62%):- মরুওইবা কাংলুপ অসিগী ইন্দেক্স অসি জুলাই, 2024গী 197.6 (ভেক্সিন) দগী ওগস্ত, 2024দা 1.37% হন্থদুনা 194.9 (ভেক্সিন) দা লৈখি। মিনরেল (-2.66%), ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস (-1.84%) অমসুং চিঞ্জাক্কী পোৎলমশিংগী মমল অসি জুলাই, 2024গা চাংদম্নবদা ওগস্ত, 2024দা হন্থখি। নোন-ফুদ আর্তিকলশিংগী মমল অসি জুলাই, 2024গা চাংদম্নবদা ওগস্ত, 2024দা 1.65% হেনগৎখি।
ii. ফ্যুএল এন্দ পৱার (ৱেইজ 13.15%):- মরুওইবা কাংলুপ অসিগী ইন্দেক্স অসি জুলাই, 2024গী থা অসিগী 147.9দগী ওগস্ত, 2024দা 148.1 (অপুনবা) দা চাদা 0.14 হেনগৎখি। 2024গী জুলাইগা চাংদম্নবদা 2024গী ওগস্ত থাদা ইলেক্ত্রিসিতীগী মমল অসি চাদা 1.59 হেনগৎখি অমসুং মিনরেল ওইলশিংগী মমল অসি চাদা 0.32 হন্থখি। জুলাই, 2024গা চাংদম্নবদা ওগস্ত, 2024দা কোইলাগী মমলদা অহোংবা অমত্তা লৈখিদে।
iii. মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোকশিং (অরুম্বা 64.23%):- মরুওইবা কাংলুপ অসিগী ইন্দেক্স অসি 2024গী জুলাই থাগী 141.7দগী আগস্ত, 2024দা 0.07% হন্থদুনা 141.6 (অহানবা ওইনা) ওইখি। মেনুফেকচর তৌরবা পোত্থোকশিংগীদমক দিজিৎ অনিগী গ্রুপ 22গী NICশিংগী মনুংদা, গ্রুপ 12দা মমলদা হেনগৎলকপা উবা ফংখি, গ্রুপ 7দা মমল হন্থরকপা উবা ফংখি অমসুং গ্রুপ 3দা মমলদা অহোংবা লৈখিদে। থা অমদগী থা অমদা মমল হেনগৎলক্লিবা মরুওইবা কাংলুপ খরদি, অখাদবা পোৎলমশিং পুথোকপা; মেছিনরী অমসুং ইক্বিপমেন্ত নত্তনা মেতলগী পোৎথোকশিং পুথোকপা; মোতোর ভেহিকলশিং, ত্রেলরশিং অমসুং সেমি-ত্রেলরশিং; মেছিনরী অমসুং ইক্বিপমেন্ত; পেপর অমসুং পেপর প্রদক্তশিং অসিনচিংবনি। মমল হন্থরকখিবা কাংলুপ খরদি, বেসিক মেতলশিং পুথোকপা; অতোপ্পা মেনুফেকচরিং; অতোপ্পা নন-মেতেলিক মিনরেল প্রদক্তশিং; কেমিকেলশিং অমসুং কেমিকেল প্রদক্তশিং; তেক্সতাইলস অসিনচিংবনি।
দবল্যু.পি.আই. ফুদ ইন্দেক্স (অরুম্বা 24.38%): প্রাইমরী আর্তিকলস গ্রুপতগী 'ফুদ আর্তিকলস' অমসুং মেন্যুফেকচর তৌরবা পোৎলমশিংগী গ্রুপতগী 'ফুদ প্রদক্ত' য়াওবা ফুদ ইন্দেক্স অসি জুলাই, 2024দা 195.4দগী ওগস্ত, 2024দা 193.2দা হন্থরে। দব্ল্যু.পি.আই. ফুদ ইন্দেক্সতা য়ুম্ফম ওইদুনা চহিগী ওইবা শেন-থুমগী চাং অসি জুলাই, 2024দা 3.55%দগী ওগস্ত, 2024দা 3.26%দা হন্থরে।
জুন, 2024গী ফাইনেল ইন্দেক্স (বেজ চহি: 2011-12=100): জুন, 2024গী ফাইনেল হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স অমসুং ইনফ্লেসন রেৎ 'অল কমোদিতিজ' (বেজ: 2011-12=100) গী ওইনা মথংশিৎনা 154.0 অমসুং 3.43% ওইখি। অনৌবা মশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা ইন্দিয়া হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স অমসুং তোঙান তোঙানবা কমোদিতি গ্রুপশিংগী ইনফ্লেসন রেৎকী অকুপ্পা মরোল এনেক্স Iদা পীরি। হৌখিবা থা তরুক্কী মনুংদা তোঙান তোঙানবা পোৎলম কাংলুপশিংগী দবল্যু.পি.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা চহিগী ওইবা শেন-থুমগী চাং (য়ু.ও.ৱাই.) অসি এনেক্স IIদা পীরি। হৌখিবা থা তরুক্কী মনুংদা তোঙান-তোঙানবা পোৎলম কাংলুপশিংগী WPIশিং অসি এনেক্সর IIIদা য়াওরি।
রেস্পোন্স রেৎ: ওগস্ত, 2024গী দবল্যু.পি.আই. অসি রেস্পোন্স রেৎকী চাং চাদা 90.2 ওইদুনা কম্পাইল তৌখ্রে, অদুগা জুন, 2024গী ফাইনেল ফিগর অসি রেস্পোন্স রেৎকী চাং চাদা 95.9 ওইদুনা কম্পাইল তৌখ্রে। দব্ল্যু.পি.আই.গী রিভিজন পোলিসীগী মতুং ইন্না দব্ল্যু.পি.আই.গী প্রিভিজন ফিগরশিং অসি রিভিজন তৌগনি। প্রেস রিলিজ অসি, পোৎলমগী ইন্দেক্সশিং, অমসুং ইনফ্লেসনগী মশিংশিং অসি ঐখোয়গী হোম পেজ http://eaindustry.nic.in দা ফংগনি।
প্রেস রিলিজগী মথংগী তাং: সেপ্তেম্বর, 2024গী থাগী দবল্যু.পি.আই. অসি 14/10/2024দা ফোংগনি।
খঙজিনগদবা: দি.পি.আই.আই.তি.না থা খুদিংগী 14দা (নত্ত্রগা মথংগী থবক পাংথোকপা নুমিৎ) রিফরেন্স থাগী চয়োল অনিগী লেগ অমগা লোইননা ভারত্তা হোলসেল প্রাইসকী ইন্দেক্স নম্বর রিলিজ তৌই। ইন্দেক্স নম্বর অসি ইন্সতিত্যুস্নেল সোর্সশিং অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা খনগৎলবা মেনুফেকচরিং য়ুনিৎশিংদগী ফংবা দেতাশিংগা লোয়ননা কম্পাইল তৌই। প্রেস রিলিজ অসিদা আগস্ত 2024 (অরোইবা), জুন, 2024 (অকোয়বা) অমসুং অতোপ্পা থা/চহীশিংগীদমক্তা WPI (বেজ চহি 2011-12=100) য়াওরি। ৱি.পি.আই.গী প্রোভিজনেল ওইবা মশিংশিং অসি চয়োল 10গী মতুংদা (মরী লৈনবা থাদগী) ফাইনেল ওইগনি, অমসুং মদুগী মতুংদা ফ্রিজ তৌগনি।
এনেক্স-I
ওগস্ত, 2024গী ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইস ইন্দাইস অমসুং ইনফ্লেসনগী চাং (বেজ চহি: 2011-12=100)
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপ/গ্রুপ/সব-গ্রুপ/আইতেম
অরুম্বা
ইন্দেক্স
ওগস্ত-24*
খ্বাইদগী নৌবা এম.-.-এম.
অপুনবা ইনফ্লেসন (ৱাই..ৱাই.)
দবল্যু.পি.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসন (ৱাই..ৱাই.)
ওগস্ত-23
ওগস্ত-24*
এপ্রিল-ওগস্ত 2023-24
এপ্রিল-ওগস্ত 2024-25*
ওগস্ত-23
ওগস্ত-24*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.00
154.5
0.26
-0.45
-2.07
2.14
-0.46
1.31
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
194.9
-0.73
-1.37
2.37
5.38
6.73
2.42
ক) ফুদ আর্তিকল
15.26
209.1
-1.51
-1.83
6.68
6.97
11.43
3.11
সিরিএল
2.82
204.2
1.07
0.59
7.55
8.87
6.63
8.44
ফৌ
1.43
201.1
1.71
0.00
8.08
11.10
9.18
9.12
গেহু
1.03
202.0
0.64
0.90
6.94
6.50
4.26
7.28
হৱাই
0.64
234.3
2.97
1.52
8.15
19.84
10.39
18.57
মনা-মশিং
1.87
303.1
-11.28
-12.32
14.08
8.85
48.44
-10.01
অলু
0.28
394.0
0.05
1.03
-21.63
71.97
-24.02
77.96
তিলহৌ
0.16
387.7
26.91
11.44
3.20
73.70
34.12
65.75
উহৈ
1.60
207.6
4.83
5.81
-5.81
9.16
-12.88
16.69
শঙ্গোম
4.44
185.9
0.96
-0.05
8.34
4.15
8.52
3.51
য়েরুম, শা অমসুং ঙা
2.40
173.2
-1.19
-0.29
1.90
-0.77
1.87
-0.69
খ) নন-ফুদ আর্তিকল
4.12
159.8
0.80
1.65
-7.70
-2.94
-6.80
-2.08
থাউ মরু
1.12
177.7
0.00
-1.17
-13.05
-4.90
-9.41
-5.38
গ) মিনরেল
0.83
223.5
-4.60
-2.66
5.16
6.19
6.53
8.76
ঘ) ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
155.0
5.25
-1.84
-10.25
7.50
-1.93
1.77
ক্রুদ পেত্রোলিয়ম
1.95
131.6
6.24
-3.66
-20.82
7.73
-9.10
-0.98
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
148.1
2.54
0.14
-8.13
0.32
-6.34
-0.67
এল.পি.জি
0.64
114.4
-6.80
0.53
-20.29
2.25
-24.01
14.40
পেত্রোল
1.60
153.9
3.01
-0.71
-8.39
-1.28
-2.13
-4.23
ঐচ.এস.দি.
3.10
166.7
1.00
-0.42
-13.55
-1.88
-11.71
-3.03
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
141.6
0.29
-0.07
-2.60
1.03
-2.30
1.22
ফুদ প্রদক্ত মেন্যুফেকচর তৌবা
9.12
166.6
0.56
0.42
-5.20
3.50
-3.54
3.61
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমদি ফেৎ
2.64
150.2
-0.14
0.67
-25.89
-0.28
-20.87
1.83
বেভরেজ মেন্যুফেকচর তৌবা
0.91
133.9
0.46
0.22
2.11
1.93
2.42
1.90
হিদাক মনাগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.51
178.9
-0.35
0.96
4.58
2.58
5.12
3.65
তেক্সতাইল মেন্যুফেকচর তৌবা
4.88
136.5
0.15
-0.15
-8.34
0.75
-8.46
1.79
শেৎ-চানবা ফিরোল মেন্যুফেকচর তৌবা
0.81
152.8
0.27
0.46
1.76
1.64
0.87
1.46
শউন অমসুং মরী লৈনবা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.54
124.7
-0.16
0.16
1.86
-0.22
1.78
-0.64
উ, উ অমসুং কোর্ক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.77
149.5
0.35
0.00
0.89
3.32
0.56
3.17
চে অমসুং চেগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.11
139.7
-0.36
0.72
-7.67
-3.15
-10.03
0.50
কেমিকেল অমসুং কেমিকেলগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
6.47
136.6
-0.22
-0.15
-5.97
-1.48
-7.03
0.22
ফার্মাস্যুতিকেল, মেদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতিনিকেল পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.99
144.6
0.00
-0.07
1.95
1.14
0.85
1.97
রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
2.30
129.0
0.08
0.00
-2.79
0.94
-1.78
1.49
নন-মেতাল্লিক মিনরেলগী অতোপ্পা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
3.20
129.8
0.30
-0.54
1.60
-2.71
1.12
-3.85
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
127.9
0.07
-1.54
0.70
-4.84
0.29
-6.98
বেসিক মেতল মেন্যুফেকচর তৌবা
9.65
139.5
0.50
-1.13
-7.39
-0.14
-5.57
-0.78
মাইল্দ স্তীল – সেমি ফিনিশ প্রদক্ত
1.27
117.8
-1.23
-1.17
-6.24
-1.77
-4.96
-2.40
শেমদোক্লবা মেতল পোত্থোক (মছিনরী অমসুং ইক্বিপমেন্ত নত্তনা) মেন্যুফেকচর তৌবা
3.15
136.8
0.43
0.44
-0.44
-2.04
-0.79
-1.51
এনেক্স-II
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপ/গ্রুপ/সব-গ্রুপ/আইতেম
অরুম্বা
মমাংগী থা 6কী দবল্যু.পি.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসন
মার্চ-24
এপ্রিল-24
মে-24
জুন-24
জুলাই-24*
ওগস্ত-24*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.00
0.26
1.19
2.74
3.43
2.04
1.31
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
4.57
5.23
7.42
9.20
3.08
2.42
ক) ফুদ আর্তিকল
15.26
7.05
8.07
9.93
11.14
3.45
3.11
সিরিএল
2.82
9.04
8.72
9.01
9.21
8.96
8.44
ফৌ
1.43
11.74
12.03
11.57
11.90
10.98
9.12
গেহু
1.03
7.48
5.69
6.27
6.25
7.00
7.28
হৱাই
0.64
17.18
16.79
21.95
21.64
20.27
18.57
মনা-মশিং
1.87
20.09
23.60
32.59
39.06
-8.93
-10.01
অলু
0.28
58.43
71.97
64.05
68.23
76.23
77.96
তিলহৌ
0.16
56.48
59.20
58.98
93.35
88.77
65.75
উহৈ
1.60
-3.05
-0.69
5.91
10.14
15.62
16.69
শঙ্গোম
4.44
5.08
4.87
3.78
4.04
4.55
3.51
য়েরুম, শা অমসুং ঙা
2.40
-1.75
0.88
0.68
-3.06
-1.59
-0.69
খ) নন-ফুদ আর্তিকল
4.12
-4.25
-4.77
-3.87
-1.01
-2.90
-2.08
থাউ মরু
1.12
-7.17
-6.41
-5.08
-3.33
-4.26
-5.38
গ) মিনরেল
0.83
-0.36
-0.27
5.73
10.70
6.59
8.76
ঘ) ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
4.87
4.97
9.80
12.55
9.12
1.77
ক্রুদ পেত্রোলিয়ম
1.95
10.26
6.52
11.07
14.04
9.19
-0.98
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
-2.75
-0.85
1.01
0.48
1.72
-0.67
এল.পি.জি
0.64
-10.19
-9.40
2.48
1.49
6.06
14.40
পেত্রোল
1.60
-0.94
-0.63
0.51
-1.35
-0.64
-4.23
ঐচ.এস.দি.
3.10
-3.51
-1.86
-1.06
-1.78
-1.65
-3.03
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
-0.85
-0.14
1.00
1.50
1.58
1.22
ফুদ প্রদক্ত মেন্যুফেকচর তৌবা
9.12
0.81
2.18
3.52
4.47
3.75
3.61
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমদি ফেৎ
2.64
-7.73
-4.89
-1.40
2.34
1.02
1.83
বেভরেজ মেন্যুফেকচর তৌবা
0.91
1.69
1.53
1.99
2.07
2.14
1.90
হিদাক মনাগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.51
4.20
3.83
1.69
1.44
2.31
3.65
তেক্সতাইল মেন্যুফেকচর তৌবা
4.88
-1.83
-1.09
-0.15
1.19
2.09
1.79
শেৎ-চানবা ফিরোল মেন্যুফেকচর তৌবা
0.81
1.00
2.41
1.33
1.74
1.26
1.46
শউন অমসুং মরী লৈনবা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.54
1.14
0.16
0.40
-0.08
-0.95
-0.64
উ, উ অমসুং কোর্ক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.77
4.27
3.82
3.10
2.96
3.53
3.17
চে অমসুং চেগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.11
-6.12
-6.32
-5.41
-3.62
-0.57
0.50
কেমিকেল অমসুং কেমিকেলগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
6.47
-4.64
-3.83
-2.72
-1.09
0.15
0.22
ফার্মাস্যুতিকেল, মেদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতিনিকেল পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.99
1.20
0.49
0.77
0.42
2.05
1.97
রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
2.30
-0.08
-0.23
0.55
1.34
1.57
1.49
নন-মেতাল্লিক মিনরেলগী অতোপ্পা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
3.20
-1.11
-1.92
-1.78
-2.97
-3.05
-3.85
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
-2.61
-3.33
-3.28
-5.17
-5.46
-6.98
বেসিক মেতল মেন্যুফেকচর তৌবা
9.65
-5.13
-2.68
0.77
1.20
0.86
-0.78
মাইল্দ স্তীল – সেমি ফিনিশ প্রদক্ত
1.27
-7.14
-3.58
-0.33
-0.08
-2.45
-2.40
শেমদোক্লবা মেতল পোত্থোক (মছিনরী অমসুং ইক্বিপমেন্ত নত্তনা) মেন্যুফেকচর তৌবা
3.15
-2.16
-2.51
-2.36
-2.30
-1.52
-1.51
এনেক্স-III
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপ/গ্রুপ/সব-গ্রুপ/আইতেম
অরুম্বা
মমাংগী থা 6কী দবল্যু.পি.আই. ইন্দেক্স
মার্চ-24
এপ্রিল-24
মে-24
জুন-24
জুলাই-24*
ওগস্ত-24*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.00
151.4
152.9
153.5
154.0
155.2
154.5
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
183.2
187.1
188.1
192.3
197.6
194.9
ক) ফুদ আর্তিকল
15.26
191.4
196.8
199.3
205.5
213.0
209.1
সিরিএল
2.82
200.2
199.5
199.6
201.5
203.0
204.2
ফৌ
1.43
196.0
197.4
197.7
199.4
201.1
201.1
গেহু
1.03
201.1
197.0
196.5
199.0
200.2
202.0
হৱাই
0.64
211.4
215.6
223.9
229.3
230.8
234.3
মনা-মশিং
1.87
211.0
227.3
236.4
283.4
345.7
303.1
অলু
0.28
214.2
270.0
311.7
343.7
390.0
394.0
তিলহৌ
0.16
216.1
204.1
205.4
279.2
347.9
387.7
উহৈ
1.60
180.9
200.5
202.5
200.9
196.2
207.6
শঙ্গোম
4.44
184.2
185.3
184.0
185.5
186.0
185.9
য়েরু, শা অমসুং ঙা
2.40
168.9
172.6
178.4
174.5
173.7
173.2
খ) নন-ফুদ আর্তিকল
4.12
160.0
157.7
156.5
157.3
157.2
159.8
থাউ মরু
1.12
178.7
179.5
179.2
180.0
179.8
177.7
গ) মিনরেল
0.83
221.6
224.0
227.1
229.6
229.6
223.5
ঘ) ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
157.1
162.7
156.9
156.0
157.9
155.0
ক্রুদ পেত্রোলিয়ম
1.95
136.5
142.1
132.4
133.2
136.6
131.6
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
152.1
151.4
150.1
146.9
147.9
148.1
এল.পি.জি
0.64
123.4
121.4
120.0
115.7
113.8
114.4
পেত্রোল
1.60
157.9
158.5
157.8
153.8
155.0
153.9
ঐচ.এস.দি.
3.10
170.3
168.5
167.7
166.0
167.4
166.7
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
140.1
141.2
142.0
142.0
141.7
141.6
ফুদ প্রদক্ত মেন্যুফেকচর তৌবা
9.12
162.1
164.0
164.5
165.9
165.9
166.6
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমদি ফেৎ
2.64
145.7
147.8
147.6
148.4
149.2
150.2
বেভরেজ মেন্যুফেকচর তৌবা
0.91
132.5
132.9
133.2
133.4
133.6
133.9
হিদাক মনাগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.51
176.3
176.3
174.3
176.2
177.2
178.9
তেক্সতাইল মেন্যুফেকচর তৌবা
4.88
134.3
135.7
135.7
136.4
136.7
136.5
শেৎ-চানবা ফিরোল মেন্যুফেকচর তৌবা
0.81
151.5
153.1
152.0
152.3
152.1
152.8
শউন অমসুং মরী লৈনবা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.54
123.7
123.6
124.0
124.6
124.5
124.7
উ, উ অমসুং কোর্ক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.77
149.1
149.4
149.5
149.5
149.5
149.5
চে অমসুং চেগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.11
138.0
137.9
138.1
138.4
138.7
139.7
কেমিকেল অমসুং কেমিকেলগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
6.47
135.6
135.7
135.8
136.4
136.8
136.6
ফার্মাস্যুতিকেল, মেদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতিনিকেল পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.99
143.4
143.5
144.0
144.0
144.7
144.6
রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
2.30
128.2
128.1
128.3
128.8
129.0
129.0
নন-মেতাল্লিক মিনরেলগী অতোপ্পা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
3.20
133.1
132.6
132.3
130.7
130.5
129.8
সিমেন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
134.3
133.6
132.8
130.3
129.9
127.9
বেসিক মেতল মেন্যুফেকচর তৌবা
9.65
138.7
141.4
144.7
143.3
141.1
139.5
মাইল্দ স্তীল – সেমি ফিনিশ প্রদক্ত
1.27
117.0
118.4
122.0
121.7
119.2
117.8
শেমদোক্লবা মেতল পোত্থোক (মছিনরী অমসুং ইক্বিপজুনন্ত নত্তনা) মেন্যুফেকচর তৌবা
3.15
136.2
136.0
136.4
136.1
136.2
136.8