Cabinet
Bharatiya Anthariksh Station (BAS): Our own Space Station for Scientific research to be established with the launch of its first module in 2028
Cabinet approved Gaganyaan Follow-on Missions and building of Bharatiya Antariksh Station: Gaganyaan – Indian Human Spaceflight Programme revised to include building of first unit of BAS and related missions
Human space flight program to continue with more missions to space station and beyond
18 SEP 2024 3:10PM by PIB Delhi
The union cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the building of first unit of the Bharatiya Anatriksh Station by extending the scope of Gaganyaan program. Approval by the cabinet is given for development of first module of Bharatiya Antariksh Station (BAS-1) and undertake missions to demonstrate and validate various technologies for building and operating BAS. To revise the scope & funding of the Gaganyaan Programme to include new developments for BAS & precursor missions, and additional requirements to meet the ongoing Gaganyaan Programme.
Revision in Gaganyaan Programme to include the scope of development and precursor missions for BAS, and factoring one additional uncrewed mission and additional hardware requirement for the developments of ongoing Gaganyaan Programme. Now the human spaceflight program of technology development and demonstration is through eight missions to be completed by December 2028 by launching first unit of BAS-1.
The Gaganyaan Programme approved in December 2018 envisages undertaking the human spaceflight to Low Earth Orbit (LEO) and to lay the foundation of technologies needed for an Indian human space exploration programme in the long run. The vision for space in the Amrit kaal envisages including other things, creation of an operational Bharatiya Antariksh Station by 2035 and Indian Crewed Lunar Mission by 2040. All leading space faring nations are making considerable efforts & investments to develop & operationalize capabilities that are required for long duration human space missions and further exploration to Moon and beyond.
Gaganyaan Programme will be a national effort led by ISRO in collaboration with Industry, Academia and other National agencies as stake holders. The programme will be implemented through the established project management mechanism within ISRO. The target is to develop and demonstrate critical technologies for long duration human space missions. To achieve this goal, ISRO will undertake four missions under ongoing Gaganyaan Programme by 2026 and development of first module of BAS & four missions for demonstration & validation of various technologies for BAS by December, 2028.
The nation will acquire essential technological capabilities for human space missions to Low Earth Orbit. A national space-based facility such as the Bharatiya Antariksh Station will boost microgravity based scientific research & technology development activities. This will lead to technological spin-offs and encourage innovations in key areas of research and development. Enhanced industrial participation and economic activity in human space programme will result in increased employment generation, especially in niche high technology areas in space and allied sectors.
With a net additional funding of ₹11170 Crore in the already approved programme, the total funding for Gaganyaan Programme with the revised scope has been enhanced to ₹20193 Crore.
This programme will provide a unique opportunity, especially for the youth of the country to take up careers in the field of science and technology as well as pursue opportunities in microgravity based scientific research & technology development activities. The resulting innovations and technological spin-offs will be benefitting the society at large.

মন্ত্রীমন্দল
ভার্তিয়া অন্তরিক্স স্তেসন (BAS): সাইন্তিফিক রিসর্চকীদমক্তা ঐখোয়গী ইশাগী ওইবা স্পেস স্তেসন ২০২৮দা মশাগী অহানবা মোদ্যুল থাগৎপগী লোইননা লৈরগনি
কেবিনেতনা গগনয়ান ফোলো-ওন মিসনশিং অমসুং ভার্তিয়া অন্তরিক্স স্তেসন শানবগী অয়াবা পীখ্রে: গগনয়ান – BASকী অহানবা য়ুনিৎ শানবা অমসুং মরি লৈনবা মিসনশিং য়াওনবা ভারতকী স্পেসফ্লাইত প্রোগ্রাম রিভাইজ তৌখ্রে
স্পেস স্তেসন অমসুং মদুগী ৱাংমদা মিসনশিং চৎপগা লোইননআ হ্যুমেন স্পেস ফ্লাইত প্রোগ্রাম মখাতানা চত্থরগনি
18 SEP 2024 3:10PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী কিবিনেতনা গগনয়ান প্রোগ্রামগী স্কোপ চাউথোক্তুনা ভার্তিয়া অন্তরিক্সকী অহানবা য়ুনিৎ শানবগী অয়াবা পীখ্রে। কেবিনেতনা অয়াবা পীখিবা অসি ভার্তিয়া অন্তরিক্স স্তেসন (BAS-১)গী অহানবা মোদ্যুল দেবেলপ তৌনবা অমসুং BAS শানবা অমসুং চলাইনবগী তেক্নোলোজীশিং অদুবু দেমোন্সত্রেত তৌনবা অমসুং ভেলিদেত তৌনবা মিসনশিং চৎনবগীদমক্তনি। BAS অমসুং অহোবগী মিসনশিংগীদমক্তা অনৌবা দেবেলপমেন্তশিং, অমসুং হৌজিক পাইখৎলিবা গগনয়ান প্রোগ্রাম মপুং ফাহনবদআ তঙাইফদনা মথৌতাবশিং অদুবু য়াওহন্নবা গগনয়ান প্রোগ্রামগী স্কোপ অমসুং ফন্দিং অদুবু রিভাইজ তৌরগনি।
গগনয়ান প্রোগ্রামগী রিভিজনদা BASকী দেবেলপমেন্তকী স্কোপ অমসুং অহৌবগী মিসনশিং অমসুং হৌজিক-হৌজিক পাইৎলিবা গগনয়ান প্রোগ্রামগী দেবেলপমেন্তশিংগীদমক্তা মথৌতাবা মী য়াওদবা মিসন অমসুং অহেনবা হার্দৱেয়র য়াওহল্লগনি। হৌজিক্তি তেক্নোলোজী দেবেলপমেন্ত অমসুং দেমোন্সত্রেশনগী হ্যুমেন স্পেসফ্লাইত প্রোগ্রাম অসি BAS-১গী অহানবা য়ুনিৎ লোঞ্চ তৌদুনা ২০২৮কী দিসেম্বর ফাওবদা লোইশিনগদবা মিসন নিপালগী খুত্থাংদা ওইগনি।
দিসেম্বর ২০১৮দা অয়াবা পীখিবা গগনয়ান প্রোগ্রামনা লো অর্থ ওর্বিত (LEO)দা হ্যুমেন স্পেসফ্লাইত পাংথোকপা অমসুং তুং কোইনগী ওইনা ভারতকী হ্যুমেন স্পেস এক্সপ্লোরেশন প্রোগ্রামগীদমক্তা মথৌ তাবা তেক্নোলোজীশিংগী উরেপ-উয়ুং তম্নবা ভিজন অদু থম্লি। অমৃত কালদা ভিজন ফোর স্পেসনা অতোপ্পা কয়া অমা য়াওনা ২০৩৫ ফাওবদা মথৌ তৌবা ভার্তিয়া অন্তরিক্স স্তেসন অমা শেম্বা অমসুং ২০৪০ ফাওবদা ভারতকী ক্রুগী লুনার মিসন পাংথোক্নবগী ভিজন থম্লি। স্পেসতা চৎলিবা মকোক থোংবা লৈবাকশিংনা মতম শাংনা হ্যুমেন স্পেস মিসনশিং পাংথোকপদা অমসুং থা অমসুং থাগী ৱাংমদা চৎপদা মথৌতাবা কেপেবলিতীশিং দেবেলপ তৌনবা অমসুং ওপরেস্নেলাইজ তৌনবা কন্না হোৎনরি অমসুং ইনভেস্তমেন্তশিং তৌরি।
গগনয়ান প্রোগ্রাম অসি ISROনা লুচিংদুনআ ইন্দস্ত্রী, একাদেমিয়া অমসুং অতোপ্পা নেস্নেল এজেন্সীশিংগা স্তেক হোল্দরশিং ওইনা খুৎশম্নদুনা পাইখৎপা লৈবাক্কী থবক ওইগনি। পরওগ্রাম অসি ISROগী মনুংদা হান্নদগী লৈরবা প্রোজেক্ত মেনেজমেন্ত মেকানিজমগী খুত্থাংদা পাইখৎলগনি। মসিগী পান্দমদি মতম শাংনা হ্যুমেন স্পেস মিসনশিং পাংথোক্নবগীদমক্তা মরু ওইবা তেক্নোলোজীশিং দেবেলপ তৌনবা অমসুং দেমোন্সত্রেত তৌনবনি। মসিগী পান্দম অসিবু ফংনবা, ISROনা হৌজিক পাইখৎলিবা গগনয়ান প্রোগ্রামগী মখাদা ২০২৬ ফাওবদা মিসন মরি চৎলগনি অমসুং BASকী অহানবা মোদ্যুল দেবেলপ তৌনবা অমসুং ২০২৮কী দিসেম্বর ফাওবদা BASকীদমক্তা তেক্নোলোজীশিংগী দেমোন্সত্রেশন অমসুং ভেলিদেশন তৌনবগীদমক্তা মিসন মরি পাংথোক্লগনি।
লৈবাক অসিনা লো অর্থ ওর্বিত্তা হ্যুমেন স্পেস মিসনশিং চৎনবগীদমক্তা তঙাইফদনা মথৌতাবা তেক্নোলজিকেল কেপেবিলিতীশিং লৈরগনি। নেস্নেল স্পেস-বেজদ ফেসিলিতী খুদম ওইনা ভার্তিয়া অন্তরিক্স স্তেসননা মাইক্রোগ্রেবিতীদা য়ুমফম ওইবআ সাইন্তিফিক রিসর্চঅমসুং তেক্নোলোজী দেবেলপমেন্তকী থবক-থৌরমশিংদা য়াম্না চাউনা ঈনোৎ হাপ্লগনি। মসিনা মরু ওইবা রিসর্চ অমসুং দেবেলপমেন্তকী লমদা তেক্নলোজী পুথোকহল্লগনি অমসুং ইনোভেশনশিং থৌগৎলগনি। হ্যুমেন স্পেস প্রোগ্রামদা ইন্দস্ত্রীশিংনা শরুক য়াবা অমসুং ইকোনোমিক এক্তিবিতীশিং হেনগৎপনা থবক ফংবা হেনগৎহল্লগনি, মরু ওইনা তেক্নোলোজী য়াম্না চংবা স্পেস অমসুং মরি লৈনবা সেক্তরশিংদা থবক্কী চাং হেনগৎহল্লগনি।
হান্নদগী অয়াবা পীখ্রবা প্রোগ্রাম অসিদা লুপা করোর ১১১৭০গী অহেনবা নেত ফন্দিং তৌদুনা রিভাইস তৌরবা স্কোপ অসিদা গগনয়ান প্রোগ্রামগীদমক্তা পুন্না ফন্দিং লুপা করোর ২০১৯৩দা হেনগৎলকখ্রে।
প্রোগ্রাম অসিনা মরু ওইনা লৈবাক অসিগী নহাশিংবু সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা করিয়রশিং শেম্বা লোইন-লোইননা মাইক্রোগ্রেবিতিদা য়ুমফম ওইবা সাইন্তিফিক রিসর্চ অমসুং তেক্নোলওলজী দেবেলপমেন্তকী থবক-থৌরমশিংদা খুদোংচাবশিং লৌনবা তোপ-তোপ্পা খুদোংচাবশিং পীরগনি। মসিদগী পুথোরকপা ইনোভেশনশিং অমসুং তেক্নোলোজীগী ওইবা পোত্থোকশিং অদুনা খুনাই অসিবু য়াম্না কান্নহল্লগনি।