Cabinet
Bharatiya Anthariksh Station (BAS): Our own Space Station for Scientific research to be established with the launch of its first module in 2028
Cabinet approved Gaganyaan Follow-on Missions and building of Bharatiya Antariksh Station: Gaganyaan – Indian Human Spaceflight Programme revised to include building of first unit of BAS and related missions
Human space flight program to continue with more missions to space station and beyond
18 SEP 2024 3:10PM by PIB Delhi
The union cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the building of first unit of the Bharatiya Anatriksh Station by extending the scope of Gaganyaan program. Approval by the cabinet is given for development of first module of Bharatiya Antariksh Station (BAS-1) and undertake missions to demonstrate and validate various technologies for building and operating BAS. To revise the scope & funding of the Gaganyaan Programme to include new developments for BAS & precursor missions, and additional requirements to meet the ongoing Gaganyaan Programme.
Revision in Gaganyaan Programme to include the scope of development and precursor missions for BAS, and factoring one additional uncrewed mission and additional hardware requirement for the developments of ongoing Gaganyaan Programme. Now the human spaceflight program of technology development and demonstration is through eight missions to be completed by December 2028 by launching first unit of BAS-1.
The Gaganyaan Programme approved in December 2018 envisages undertaking the human spaceflight to Low Earth Orbit (LEO) and to lay the foundation of technologies needed for an Indian human space exploration programme in the long run. The vision for space in the Amrit kaal envisages including other things, creation of an operational Bharatiya Antariksh Station by 2035 and Indian Crewed Lunar Mission by 2040. All leading space faring nations are making considerable efforts & investments to develop & operationalize capabilities that are required for long duration human space missions and further exploration to Moon and beyond.
Gaganyaan Programme will be a national effort led by ISRO in collaboration with Industry, Academia and other National agencies as stake holders. The programme will be implemented through the established project management mechanism within ISRO. The target is to develop and demonstrate critical technologies for long duration human space missions. To achieve this goal, ISRO will undertake four missions under ongoing Gaganyaan Programme by 2026 and development of first module of BAS & four missions for demonstration & validation of various technologies for BAS by December, 2028.
The nation will acquire essential technological capabilities for human space missions to Low Earth Orbit. A national space-based facility such as the Bharatiya Antariksh Station will boost microgravity based scientific research & technology development activities. This will lead to technological spin-offs and encourage innovations in key areas of research and development. Enhanced industrial participation and economic activity in human space programme will result in increased employment generation, especially in niche high technology areas in space and allied sectors.
With a net additional funding of ₹11170 Crore in the already approved programme, the total funding for Gaganyaan Programme with the revised scope has been enhanced to ₹20193 Crore.
This programme will provide a unique opportunity, especially for the youth of the country to take up careers in the field of science and technology as well as pursue opportunities in microgravity based scientific research & technology development activities. The resulting innovations and technological spin-offs will be benefitting the society at large.

मन्त्रीमण्डल
भारतीय अन्तरिक्ष स्टेशन (बीएएस): वैज्ञानिक अनुसन्धानको लागि हाम्रो आफ्नै अन्तरिक्ष स्टेशन 2028 मा यसको पहिलो मोड्युलको प्रक्षेपण संग स्थापित हुनेछ।
मन्त्रिपरिषद्ले गगनयान फलो-अन मिशन र भारतीय अन्तरिक्ष स्टेशनको निर्माणलाई अनुमोदन गर्यो: गगनयान - भारतीय मानव अन्तरिक्ष उडान कार्यक्रम बीएएसको पहिलो एकाइ र सम्बन्धित मिशनहरूको निर्माण समावेश गर्न संशोधित
मानव अन्तरिक्ष उडान कार्यक्रम अन्तरिक्ष स्टेशन र बाहिर थप मिशनसँग जारी
18 SEP 2024 3:10PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा भएको केन्द्रीय मन्त्रिपरिषद्ले गगनयान कार्यक्रमको दायरा विस्तार गर्दै भारतीय अनात्रिक स्टेशनको पहिलो एकाइको निर्माणलाई अनुमोदन गरेको छ। भारतीय अन्तरिक्ष स्टेशन (बीएएस-1) को पहिलो मोड्युलको विकासको लागि मन्त्रिपरिषद्ले स्वीकृति दिएको छ र बीएएस निर्माण र सञ्चालनका लागि विभिन्न प्रविधिहरू प्रदर्शन र प्रमाणीकरण गर्न मिशनहरू लिन्छ। बीएएस र पूर्ववर्ती मिशनहरूको लागि नयाँ विकास समावेश गर्न गगनयान कार्यक्रमको दायरा र कोषलाई परिमार्जन गर्न र चलिरहेको गगनयान कार्यक्रम पूरा गर्न थप आवश्यकताहरूलाई सामेल गर्नेछ।
विकासको दायरा र बीएएसका लागि पूर्ववर्ती मिशनहरू समावेश गर्न गगनयान कार्यक्रममा संशोधन र चलिरहेको गगनयान कार्यक्रमको विकासका लागि एक अतिरिक्त अपरिचित मिशन र अतिरिक्त हार्डवेयर आवश्यकताहरू समावेश गर्न। अब प्राविधिक विकास र प्रदर्शनको मानव अन्तरिक्ष उडान कार्यक्रम बीएएस-1 को पहिलो एकाइ प्रक्षेपण गरेर दिसम्बर 2028 सम्म पूरा गर्ने आठ मिसनहरू मार्फत छ।
दिसम्बर 2018 मा अनुमोदित गगनयान कार्यक्रमले मानव अन्तरिक्ष उडानलाई लो अर्थ अर्बिट (एलईओ) मा लैजाने र लामो अवधिमा भारतीय मानव अन्तरिक्ष अन्वेषण कार्यक्रमको लागि आवश्यक प्रविधिहरूको जग बसाल्ने परिकल्पना गर्दछ। अमृत कालमा अन्तरिक्षको लागि दृष्टिले अन्य चीजहरू सहितको परिकल्पना गर्दछ, 2035 सम्ममा एक परिचालन भारतीय अन्तरिक्ष स्टेशन र 2040 सम्ममा भारतीय क्रुड लुनार मिशनको निर्माण। सबै अग्रणी अन्तरिक्ष यात्रा राष्ट्रहरूले लामो अवधिको मानव अन्तरिक्ष अभियान र चन्द्रमा र त्यसभन्दा बाहिरको थप अन्वेषणका लागि आवश्यक पर्ने क्षमताहरू विकास र परिचालन गर्न पर्याप्त प्रयास र लगानीहरू गरिरहेका छन्।
गगनयान कार्यक्रम इसरोको नेतृत्वमा उद्योग, एकेडेमिया र अन्य राष्ट्रिय एजेन्सीहरूसँग सरोकारवालाहरूको रूपमा सहकार्यमा राष्ट्रिय प्रयास हुनेछ। कार्यक्रम इसरोभित्र स्थापित परियोजना व्यवस्थापन संयन्त्रको माध्यमद्वारा लागू गरिनेछ। लक्ष्य लामो अवधि मानव अन्तरिक्ष मिशनहरूको लागि महत्वपूर्ण प्रविधिहरू विकास र प्रदर्शन गर्न हो। यो लक्ष्य हासिल गर्न इसरोले 2026 सम्म चलिरहेको गगनयान कार्यक्रम अन्तर्गत चारवटा मिशनहरू सञ्चालन गर्नेछ र बीएएसको पहिलो मोड्युलको विकास र डिसेम्बर, 2028 सम्म बीएएसका लागि विभिन्न प्रविधिहरूको प्रदर्शन र प्रमाणीकरणका लागि चार मिशनहरू सञ्चालन गर्नेछ।
राष्ट्रले तल्लो पृथ्वीको कक्षमा मानव अन्तरिक्ष अभियानका लागि आवश्यक प्राविधिक क्षमताहरू प्राप्त गर्नेछ। भारतीय अन्तरिक्ष स्टेशन जस्ता राष्ट्रिय अन्तरिक्ष-आधारित सुविधाले माइक्रोग्रेविटीमा आधारित वैज्ञानिक अनुसन्धान र प्रविधि विकास गतिविधिहरूलाई बढावा दिनेछ। यसले प्राविधिक स्पिन-अफहरूको नेतृत्व गर्नेछ र अनुसन्धान र विकासका प्रमुख क्षेत्रहरूमा आविष्कारहरूलाई प्रोत्साहित गर्नेछ। विशेष गरी अन्तरिक्ष र सम्बद्ध क्षेत्रहरूमा उच्च प्रविधि क्षेत्रहरूमा मानव अन्तरिक्ष कार्यक्रममा बढेको औद्योगिक सहभागिता र आर्थिक गतिविधिले रोजगारी सृजनामा वृद्धि हुनेछ।
पहिले नै स्वीकृत कार्यक्रममा 11170 करोडको शुद्ध अतिरिक्त कोषसँग संशोधित दायरासँग गगनयान कार्यक्रम को लागि कुल कोषको 20193 करोडमा वृद्धि भएको छ।
यस कार्यक्रमले विशेष गरी देशका युवाहरूलाई विज्ञान र प्रविधिको क्षेत्रमा करियर बनाउनका साथै सूक्ष्म गुरुत्वाकर्षणमा आधारित वैज्ञानिक अनुसन्धान र प्रविधि विकास गतिविधिहरूमा अवसरहरू पालन गर्ने अद्वितीय अवसर प्रदान गर्नेछ। नतिजाहरू र प्राविधिक स्पिन-अफहरूले समाजलाई व्यापक रूपमा फाइदा पुर्‍याउनेछ।