Cabinet
India goes to Moon again: This time to come back to Earth after landing on the Moon
Cabinet gave approval for CHANDRAYAAN-4 Mission in the series of Chandrayaan-1,2&3
Mission to Moon after the successful Chandrayaan-3 to demonstrate technologies to come back to Earth from Moon and to bring samples
18 SEP 2024 3:13PM by PIB Delhi
The union cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the mission to moon, named Chandrayaan-4 to develop and demonstrate the technologies to come back to Earth after successfully landing on the Moon and also collect moon samples and analyse them on Earth. This Chandrayaan-4 mission will achieve the foundational technologies capabilities eventually for an Indian landing on the moon (planned by year 2040) and return safely back to Earth. Major technologies that are required for docking/undocking, landing, safe return to earth and also accomplish lunar sample collection and analysis would be demonstrated.
The Government of India has outlined an expanded vision for the Indian space programme during the Amrit Kaal that envisages an Indian Space Station (Bharatiya Antariksh Station) by 2035 and Indian Landing on the Moon by 2040. To realize this vision, a series of Gaganyaan & Chandrayaan follow-on missions are envisaged including the development of associated space transportation & infrastructure capabilities. The successful demonstration of safe and soft landing of Chandrayaan-3 Lander on the Lunar Surface has established vital technologies and demonstrated capabilities that only few other nations possess. A natural successor to the successful landing mission is the demonstration of the ability to collect Lunar Samples and return them safely back to Earth
ISRO will be responsible for the development of spacecraft and launch. The Project will be effectively managed and monitored through the established practices prevailing at ISRO. The mission is expected to be completed within 36 months of approval with the participation of industry and academia.
All the critical technologies are envisaged to be indigenously developed. The realization of the mission is through various industries and it is envisaged that there would be high employment potential and technology spin-off to other sectors of the economy.
The total fund requirement for the technology demonstration mission “Chandrayaan-4” is Rs. 2104.06 Crore. The cost includes spacecraft development and realization, two launch vehicle missions of LVM3, external deep space network support and conducting special tests for design validation, finally leading to the mission of landing on moon surface and safe return to Earth along with the collected lunar sample.
The mission would enable India to be self-sufficient in critical foundational technologies for manned missions, lunar sample return and scientific analysis of Lunar samples. Towards realization there would be a significant involvement of Indian Industry. Plan for associating the Indian academia through Chandrayaan-4 science meets, workshops, is already in place. This mission will also ensure the establishment of facilities for curation and analysis of the returned samples, which will be national assets

মন্ত্রীমন্দল
ভারতনা অমুক হন্না থাদা চৎকনি: হন্দক্কী অসিদি থাদা লেন্দ তৌরবা মতুংদা পৃথিবীদা হল্লকনি
মন্ত্রীমন্দলনা চন্দ্রয়ান-১, ২ অমসুং ৩গী পরিংদা চন্দ্রয়ান-৪ মিসনগীদমক অয়াবা পীখ্রে
চন্দ্রয়ান-৩ মায় পাক্লবা মতুংদা থাদা চৎপা মিসন। মসিনা থাদগী পৃথিবীদা হল্লক্নবা অমসুং সেম্পলশিং পুরক্নবা তেক্নোলোজী উৎকনি
18 SEP 2024 3:13PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা চন্দ্রয়ান-৪ হায়না মিংথোনবা মিসন অসি থাদা মাই পাক্না লেন্দ তৌরবা মতুংদা মালেমদা হল্লক্নবা তেক্নোলোজীশিং শেমগৎনবা অমসুং উৎনবা অমসুং থাগী সেম্পলশিং লৌরগা মালেমদা নৈননবা অয়াবা পীখ্রে। চন্দ্রয়ান-৪ মিসন অসিনা ভারতনা থাদা লেন্দ তৌনবা (চহী ২০৪০ ফাওবদা থৌরাং তৌরিবা) অমসুং মালেমদা হকথেংননা হল্লক্নবা ফাউন্দেস্নেল তেক্নোলোজীগী তৌবা ঙম্বশিং ফংহল্লগনি। দোকিং/অন্দোকিং, লেন্দিং, পৃথিবীদা সেফ ওইনা হল্লকপা অমসুং থাগী সেম্পল খোমজিনবা অমসুং এনালাইসিস তৌবদা মথৌ তাবা মরুওইবা তেক্নোলোজীশিং উৎকনি।
ভারত সরকারনা ২০৩৫ ফাওবদা ভারতকী স্পেস স্তেসন (ভারতীয় এন্তারিক্স স্তেসন) অমা অমসুং ২০৪০ ফাওবদা থাদা ভারতনা লেন্দিং তৌবগী পান্দম থম্লিবা অমৃত কালগী মনুংদা ভারতকী স্পেস প্রোগ্রামগীদমক পাকথোক চাউথোক্লবা ভিজন অমা পুথোকখ্রে। মসিগী মিৎয়েং অসি মঙফাওনহন্নবা, গগনযান অমসুং চন্দ্রযানগী মখা তাবা মিসনশিংগী পরিং অমা থৌরাং তৌরি। মসিদা স্পেস ত্রান্সপোর্তেসন অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মরী লৈনবা মপাঙ্গলশিং শেমগৎপা য়াওরি। চন্দ্রয়ান-৩ লেন্দরনা থাগী লৈমায়দা সেফ অমসুং সোফত লেন্দিং তৌবগী মায় পাকপা থৌওং অসিনা মরুওইবা তেক্নোলোজীশিং শেমগৎলে অমসুং অতোপ্পা লৈবাক খরখক্তনা লৈবা ঙম্বগী মগুনশিং উৎলে। মায় পাকপা লেন্দিং মিসনগী মহৌশাগী ওইবা সক্সেসর অমা হায়রগদি থাগী সেম্পলশিং খোমজিনবা অমসুং মখোয়বু মালেমদা হকথেংননা হল্লকপা ঙম্বগী মতিক অদু উৎপনি
স্পেসক্রাফ শেমগৎপা অমসুং থাগৎপগী থৌদাং অসি ইসরোনা লৌগনি। প্রোজেক্ত অসি ইস্ত্রোদা চৎনরিবা চৎন-পথাপশিংগী মতুং ইন্না ইফেক্তিব ওইনা মেনেজ তৌগনি অমসুং মোনিতর তৌগনি। মিসন অসি এপ্রুব তৌরবা মতুং থা ৩৬গী মনুংদা ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদেমিয়াগী শরুক য়াদুনা লোইশিনগনি হায়না পানরি।
ক্রিতিকেল তেক্নোলোজী পুম্নমক অসি লৈবাক অসিদা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি। মিসন অসি মখল কয়াগী ইন্দস্ত্রীশিংগী খুত্থাংদা ফংহনগনি অমসুং মসিদা থবক ফংহন্নবা মতিক চাবা খুদোংচাবা লৈগনি অমসুং ইকোনোমীগী অতোপ্পা সেক্তরশিংদা তেক্নোলোজী স্পিন-ওফ ওইগনি হায়না পানরি।
তেক্নোলোজী উৎনবা মিসন 'চন্দ্রয়ান-৪'গীদমক অপুনবা শেনফমগী মথৌ তাবা অসি লুপা কোতি ৩,০০০নি। লুপা করোর ২১০৪.০৬। শেনফম অসিদা স্পেসক্রাফ দিবেলপমেন্ত অমসুং রিয়েলিজেসন, এল.ভি.এম.৩গী থাদোকপগী ভেহিকল মিসন অনি, এক্সতর্নেল দিপ স্পেস নেতৱার্ক সপোর্ত অমসুং দিজাইন ভেলিদেতীগীদমক্তা অখন্নবা চাংয়েংশিং পাংথোকপা, অরোইবদা থাগী লৈমায়দা লেন্দ তৌবগী মিসন অমসুং খোমজিনখিবা থাগী সেম্পলগা লোইননা পৃথিবীদা সেফ ওইনা হল্লকপা য়াওরি।
মিসন অসিনা ভারতপু মী লৈনবা মিসনশিং, থাগী সেম্পলশিং হল্লকপা অমসুং থাগী সেম্পলশিংগী সাইন্তিফিক এনালাইসিসকীদমক মরুওইবা ফাউন্দেস্নেল তেক্নোলোজীশিংদা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমহনগনি। মসি মপুং ফাহন্নবগী মায়কৈদা ভারতকী ইন্দস্ত্রীনা চাউনা শরুক য়াগনি। চন্দ্রয়ান-৪ সাইন্স মিৎ, ৱার্কশোপশিংগী খুত্থাংদা ভারতকী একাদেমিয়াবু শরুক য়াহন্নবা থৌরাং অসি হান্ননা পায়খৎলি। মিসন অসিনা লৈবাক অসিগী শেন্থোক ওইগদবা, হল্লকপা সেম্পলশিং ক্যুরেসন অমসুং এনালাইসিস তৌনবা ফেসিলিতীশিং লিংখৎনবগী থবকসু পাংথোক্কনি।