Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan today addresses a press conference to mark the important decisions and achievements taken by the Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare in the 100 days of the third term of Prime Minister Shri Narendra Modi.
We have a six-point strategy for development of agriculture and farmers welfare: Shri Chouhan
Prime Minister dedicated 109 new seeds of 65 crops to farmers which are climate friendly, pest resistant and high yielding: Union Agriculture Minister
As part of the 100-day program of the government, saturation campaigns were conducted in which more than 25 lakh new farmers were linked to PM-Kisan Yojana: Union Agriculture Minister
Modern Kisan Chaupal - Lab to Land to be launched in October: Shri Chouhan
Approval to the launch of Digital Agriculture Mission: Union Agriculture Minister
19 SEP 2024 4:59PM by PIB Delhi
Union Minister for Agriculture and Farmers’ Welfare and Rural Development Shri Shivraj Singh Chouhan today informed the media through a press conference on the occasion of important decisions and achievements for the Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare in 100 days during the third term of Prime Minister Shri Narendra Modi. Secretary, Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare Dr. Devesh Chaturvedi and Secretary, Department of Agricultural Research and Education (DARE) and Director General of Indian Council of Agricultural Research (ICAR) Dr. Himanshu Pathak and other officials of the Ministry were also present in the press conference.
Shri Shivraj Singh Chouhan said that agriculture is the backbone of the Indian economy and is also the base of our life and it is the biggest responsibility of the government to provide food security to 140 crore countrymen. Farmers are the soul and life of agriculture. Prime Minister Shri Modi said from the rampart of the Red Fort that he will work three times more than before. All the officers of the Agriculture Department, including me, had taken a pledge that why should the Prime Minister work alone, we will all work together. We have made this effort in the first hundred days. We have a six-point strategy for the welfare of farmers and development of agriculture.
First - increasing production, how to increase the yield per hectare? Among the decisions taken recently, the major decision was that to increase the production of crops, the Prime Minister had dedicated new seeds of 109 varieties of 65 crops to the farmers, which are climate friendly, pest resistant and high yielding.
Second - Reducing the cost of production, as important as it is to increase production, it is equally important to reduce the cost of production. One way of reducing it is to provide cheap fertilizers to farmers. We are committed to ensure that farmers get cheap fertilizers on time. He said that a bag of urea costs Rs 2366. We make it available to farmers for Rs 266. A bag of DAP costs Rs 2433 which we make available to farmers for Rs 1350.
The Union Minister said that another special work has been done in 100 days that the launch of Digital Agriculture Mission has been approved. He said that the National Pest Surveillance System is very important for farmers and farmers have also started using it. Shri Chouhan said that Modern Kisan Chaupal - Lab to Land is going to be started in October in which scientists will provide direct information to the farmers.We are trying to increase the production of horticultural crops along with traditional crops. We are setting up 9 modern centers to achieve this goal.
While briefing the media, Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan said about the major achievements of the Ministry for Agriculture and Farmers’ Welfare in 100 days, which are as follows:
PM KISAN
The first important decision that PM took after taking over as Prime Minister for the third time was to release ₹ 21000cr to more than 9.26 crore farmers. As part of the Government's 100-day program, saturation drives were undertaken to add over 25 lakh new farmers to the scheme, bringing the total beneficiaries to 9.51 crore under the scheme.
Additionally, the Ministry utilised the voice based AI-chatbot “Kisan-eMitra” to assist farmers with queries regarding PM-KISAN, in their own language. To date, the Chatbot has successfully resolved more than 82 lakh queries from 50 lakh farmers. The Kisane Mitra Chatbot is being upgraded to support other schemes of the Ministry, such as the Kisan Credit Card (KCC) and PM Fasal Bima Yojana (PMFBY) schemes.
The first important decision that PM took after taking over as Prime Minister for the third time was to release ₹ 21000cr to more than 9.26 crore farmers.
As part of the Government's 100-day program, saturation drives were undertaken to add over 25 lakh new farmers to the scheme, bringing the total beneficiaries to 9.51 crore under the scheme.
Additionally, the Ministry utilised the voice based AI-chatbot “Kisan-eMitra” to assist farmers with queries regarding PM-KISAN, in their own language.
Till date, the Chatbot has successfully resolved more than 82 lakh queries from 50 lakh farmers. The Kisane Mitra Chatbot is being upgraded to support other schemes of the Ministry, such as the Kisan Credit Card (KCC) and PM Fasal BimaYojana (PMFBY) schemes
Export Import Policy (Important Agricultural Trade Policy Decisions Taken Recently)
Onion
• The Minimum Export Price of $ 550 per metric tonne on onions, and the export duty of 40% were restricting exports of onions by making them prohibitively expensive to foreign importers
• These were having a negative impact on the incomes of onion growers as exports fell and as they were not getting remunerative domestic prices
• The recent decision to remove the Minimum Export Price altogether is expected to free exports, as is the move to cut the export duty from 40% to 20%
• As export demand will now be added to domestic demand, farmers will surely benefit from higher prices.
Basmati Rice
• Basmati Rice is a major item of India’s agricultural export, and India is a large player in the international market, with a significant and proven comparative advantage
• But owing to export restrictions on Basmati rice, varieties costing between $ 800 to $ 950 per metric tonnes could not be exported at all, which prevented our producers from realizing their potential in the world market
• The welcome decision of doing away with the $950 per metric tonne Minimum Export Price of Basmati Rice will now enable the rice farmers to recover the foreign market for their premier produce
• As Indian Basmati enjoys a renowned for its quality, the increase in export demand is now assured, and the farmers will be able to get better prices
Edible Oils – Palm, Soya and Sunflower
• Just as farmers growing exportable crops need removal of restrictions, so do growers of importable items need some protection from low international prices
• Edible oils are a necessity in all Indian households, and hence, self-reliance in production of such items is desirable
• Low international prices of Palm and Soya oil and Nil Basic Custom Duty on imports of Palm, Soya and Sunflower Oil had been depressing prices in the domestic market
• Soyabean prices had been significantly below the Minimum Support Price (Rs 4892 per quintal) of upcoming crop
• The recent historic decision to increase the effective import duty on crude oil (Palm, Soya and Sunflower) from 5.5% to 27.5%, and on refined oil from 13.75% to 35.75% was the need of the hour
• This is expected to put some upward pressure on prices of domestically produced edible oils, like groundnut oil and mustard oil, because this decision has given a much-needed and much-awaited signal to the edible oil market
• The decision has come at the most appropriate time – harvests, especially of soyabean, are about to arrive in the Mandis, and if imports had continued to enter the market as before, prices would have plummeted. The decision has saved the farmers in time.
Pradhan Mantri Annadata Aay Sanrakshan Abhiyan (PM –AASHA)
The Cabinet has approved the continuation of integrated scheme of Pradhan Mantri Annadata Aay Sanrakshan Abhiyan PM-AASHA) with a total budget outlay of₹35,000/- crore during 15th Finance Commission Cycle up to 2025-26 to provide remunerative prices to farmers and also to control price volatility of essential commodities for consumers.
The Government has converged the Price Support Scheme (PSS) & Price Stabilization Fund (PSF) scheme under PM AASHA to serve the farmers & consumer more efficiently. Now, the integrated scheme of PM AASHA will be implemented wherein, MSP operations will be implemented by DA&FW and Non-MSP operations will be implemented by DOCA which includes procurement from Pre-registered farmers on eSamridhi portal of NAFED and eSamyukti portal of NCCF. This would also motivate the farmers to cultivate more of these crops in the country and contribute in achieving self-sufficiency in these crops leading to reduction in dependence on imports to meet domestic requirement.
PM-AASHAwill now have the components of
• Price Support scheme(PSS ,
• Price Stabilization Fund (PSF) ,
• Price Deficit Payment Scheme(PDPS)
• Market Intervention Scheme (MIS).
The Government has renewed & enhanced the existing Govt. guarantee to ₹45,000/- crore for procurement of pulses, oilseeds & copra at MSP from farmers. This will help in more procurement of pulses, oilseeds & copra from farmers at MSP whenever prices fall below MSP in the market.
The procurement of pulses, oilseeds & copra at MSP under PSS will be on 25% of national Production from 2024-25 seasons onwards which would enable States to procure more of these crops at MSP from farmers for ensuring remunerative prices and preventing distress sale.
To encourage farmers of Tur, Urad and Masoor to produce more for ensuring aatmanirbartha in pulses, the procurement ceiling of 25% has been lifted for these pulses for the year 2024-25.
During the ensuing Kharifseason, to ensure remunerative prices for farmers, sanction accorded for
• Procurement of a quantity of 28.36 LMT of soybean in 4 states namely Maharashatra, Madhya Pradesh, Telangana and Karnataka under Price Support Scheme (PSS).
• Sanction accorded for procurement of a quantity of 1.33 LMT of Urad in 3 states namely Maharashtra, Telangana and Karnataka.
• Sanction for a quantity of 13,210 MT of sunflower has been accorded to Karnataka
• Sanction for a quantity of 43,500 MT of moong in Maharashtra, Telangana and Karnataka.
In order to encourage the states to come forward for implementation of Price Deficit payment System (PDPS), the coverage of notified oilseeds has been enhanced from
• Existing 25% of state production of oilseeds to 40%
• Enhanced the implementation period from 3 months to 4 months for the benefit of farmers.
In order to enable states take maximum benefit of Market Intervention Scheme (MIS), the criteria for implementation of MIS will be
• Only 10% decrease in ruling market price over the previous normal year.
• The coverage of crops has been enhanced from existing 20% of production to 25%.
The Government has added the option of making differential payment directly into the farmers’ account instead of physical procurement under MIS.Further, in case of TOP (Tomato, Onion &Potato) crops, to bridge the price gap in TOP crops between producing states & consuming states during peak harvesting time, the Govt. has decided to bear the transportation & storage expenses for the operations undertaken by Central Nodal Agencies like NAFED & NCCF which will not only ensure remunerative prices to farmers but also soften the prices of TOP crops for consumers in the market . MIS will now be a component of PM-AASHA.
Digital Agriculture Mission
The Cabinet Committee, chaired by the Hon’ble Prime Minister Sh. Narendra Modi approved the Digital Agriculture Mission on 2nd September 2024 with an outlay of Rs. 2817 Crore.
The Mission seeks to build Digital Public Infrastructure (DPI) for Agriculture, announced in the Union budget for 2023-24 and 2024-25. The DPIs are being built in coordination with the States. The Government of India has signed MoUs with 19 States to build the DPIs under the Mission.
The Agri stack - DPI would provide farmers with a digital identity (Farmer ID) similar to Aadhaar. The crops sown data on farmer's land will be collected through mobile-based digital crop surveys. Pilots have already been conducted in six States to create Farmer IDs and 12 States for the mobile-based collection of crop-sown data.
The goal is to create digital identities for 11 crore farmers by 2026-27. The Digital crop survey to collect crop sown data is targeted to be launched nationwide within two years, with 400 districts covered in 2024-25 and the rest in 2025-26.
The Krishi Decision Support System - DPI launched on 16th August 2024 will create a comprehensive national-level geospatial system to unify remote sensing-based information on Crops, Soil, Weather, water resources, etc.
Detailed Soil Profile Maps of about 142 million hectares of the country's agricultural land are envisaged to be completed. Soil profile inventory of about 29 million hectares has already been completed.
The Digital General Crop Estimation Survey (DGCES) will provide yield estimates based on scientifically designed crop-cutting experiments. The pilots were conducted last year and now the new system is being rolled out nationwide from 2024-25.
The Digital Agriculture Mission seeks to enable the development of farmer-centric digital services and make available timely & trustful information for the sector such as;
1. Farmers would be able to digitally identify and authenticate himself/herself to access benefits and services such as crop loan, crop insurance, MSP-based procurement, connected to agri-input suppliers and buyers of agricultural produce, etc, with minimal or no documentation and without physical visit to various offices or service providers.
1. The trustful data would help government agencies make schemes and services more efficient and transparent.
2. It will help in accurate crop production estimation, ultimately helping farmers with evidence-based government policies on pricing, import and export of agricultural produce.
1. The DPIs will also help develop solutions for customized advisory services for farmers relating to crop planning, irrigation needs, crop health, pest and disease management, and irrigation requirements. It will also help facilitate farmers in crop diversification.
Krishi Sakhis
1. To further empower rural women, the Ministries of Agriculture and Rural Development signed a MoU on 30.08.2023 under the convergence program. This partnership will train and certify Krishi Sakhis as para-extension workers, aligning with the "Lakhpati Didi" program.
2. Krishi Sakhis are experienced, trusted farmers deeply rooted in their communities. They have undergone 56 days of training in key agricultural practices such as agro-ecological techniques, soil health, livestock management, and bio-inputs.
3. Krishi Sakhis are currently receiving refresher training on natural farming and soil health cards in 12 states through the DAY-NRLM program.
4. Upon passing a proficiency test after training, Krishi Sakhis will be certified as Para-extension Workers.
5. Certified Krishi Sakhis, as agriculture Para extension worker, will earn over INR 50,000 annually, promoting their economic independence. (Annexure I)
1. Krishi Sakhi will take up MOA&FW below mentioned activities
S.N
Division Name
Activities
1
INM Division : Soil Health and MOVCDNER
Soil Sample Collection, Soil health Advisory, Formation of Farmer Producer Organisation, Training of Farmers
3
Crop Division
Cluster Front Line Demonstration, Collection and uploading of data on Krishi Mapper
4
Crop Insurance Division: PMFBY
Mobilizing non loanee farmers, Loss Assessment
5
MIDH Division
Awareness about Horticulture Mission
6
NRM Division: Rainfed Area Development (RAD),Agro-forestry, Per Drop More Crop (PDMC)
Climate Resilient Agriculture Practices Trainings, Distribution of Seedlings, Adoption of micro irrigation
7
Agriculture Infrastructure Fund
Outreach Agent, Facilitating Project, Create Awareness
8
Seed Division: Seed Village Program
Farmer Training on Seed Production @900 per training
9
M&T Division: Sub Mission on Agriculture Mechanisation (SMAM),
Three Visits to Demonstration Field and collect data, photos and upload on the Krishi Mapper App
10
Oil Seeds Division: National Mission on Edible Oils/ - OilSeeds (NMEO-OS)
Three Visits to Demonstration Field and collect data, photos and upload on the Krishi Mapper
11
Plant Protection: NPS
Information on crop Situation, Pest Surveillance through NPSS, Collect photos, uploading photos
12
Credit Division: KCC
Lead connect, KCC Application support, Credit Linkage
13
Crop Statistics
Register at least 6 farmers for each major crop, fortnightly assessments of crop condition
Agriculture Infrastructure Fund (AIF)
In order to address the existing infrastructure gaps and mobilize investment in agriculture infrastructure, Agri Infra Fund (AIF) was launched under Aatmanirbhar Bharat Package. AIF was introduced with a vision to transform the agriculture infrastructure landscape of the country. The Agriculture Infrastructure Fund is a medium - long term debt financing facility for investment in viable projects for post-harvest management infrastructure and community farming assets through 3% interest subvention and credit guarantee support. The Fund of Rs. 1 lakh crore under the scheme will be disbursed from FY 2020-21 to FY 2025-26 and the support under the scheme will be provided for the duration of FY2020-21 to FY2032-33.
Progressive Expansion of AIF
Recently, the Union Cabinet has approved an expansion of the Agriculture Infrastructure Fund (AIF). Key measures include
• Allowing viable community farming assets for all eligible beneficiaries,
• Including secondary processing projects integrated with primary processing in eligible activities,
• Converging AIF with PM-KUSUM Component-A.
• NAB Sanrakshan included in scheme to extend credit guarantee support to FPOs.
Progress under the scheme
As on date, Rs. 48,500 Crores have been sanctioned for 76,400 projects under AIF. Major projects sanctioned under AIF include 18,606 custom hiring centres, 16,276 primary processing units, 13,724 warehouses, 3,102 sorting & grading units, 1,909 cold store projects, around 21,394 other kinds of post-harvest management projects and community farming assets.
Impact of AIF
Till date, more than 76,400 Agri infrastructure projects have been sanctioned bringing in more than Rs. 80,000 crores worth of investment in the sector and generating nearly 8.25 Lakh employment opportunities in rural areas. The storage infrastructure created under AIF has added nearly 500 LMT of storage capacity which includes approx. 466 LMT of dry storage and nearly 34 LMT of Cold storage capacity. This additional storage capacity can save up to 18.6 LMT of food grains and 3.44 LMT of horticulture produce annually.
DA&FW under its 100 Days Action Plan targeted to create over 7,000 infrastructure units across various regions with a total loan sanction amount of ₹5,000 crore mobilizing an investment of ₹ 7,500 crores for various post-harvest infrastructure projects and community farming assets. This ambitious plan was executed for a 100-day period, commencing from 10th June and the target was surpassed with a performance @ 100 projects and Rs 100 crore investments per day. The performance during the 100 days against target is as follows
S.No.
Parameter
Target
Achievement
% Performance
1
No. of infra Projects
7000
10,066
144%
2
Loan Sanctioned ( Rscr)
5000
6,541
131%
3
Project Investment ( Rs Cr)
7500
10,012
133%
.
Farmers Produce Organisation (FPO):
Facilitating various licenses support to the FPOs required for day to day operation
Department of Agriculture & Farmers Welfare (DA&FW), Government of India, with the help of State Government facilitated seed, fertilizer, pesticide and APMC trade licenses to FPOs. Thus, FPOs have established backward input linkages by stocking the entire range of inputs — including seeds, fertilizers, bio-pesticides & pesticides for its farmer members. Through this initiative, farmers act collectively and obtain group discounts on the purchase of various inputs (seed, fertilizers, pesticides etc) and, thus, eventually get a better price for the sale of their produce.
From the start of saturation drive to till date, the no. of input licenses (seed, fertilizer, pesticide etc.), APMC trade licenses, FSSAI & GST licenses etc. issued to FPOs have been increased from 7,728 licenses, to 22,462 which is around 3 times increase. In addition, 4433 FPOs were also on boarded on ONDC platform during the saturation drive.
Farmer members of the FPOs will receive numerous benefits from this intervention which included easy accessibility to quality agricultural inputs without the fear of spurious products and assured availability of the inputs throughout the season. In addition, it ensured affordable and fair prices that led to farmer’s savings on the input costs alone, as well as reduced the amount of time spent to get these inputs, since they are now available in the village itself. Savings in input and labour cost reduces the cost of production; thereby the farmers can get more profit to the produce they grow.
Onboarding of FPOs on ONDC Network
As on today - 7757 FPOs have been on boarded on ONDC network. Open Network for Digital Commerce (ONDC) is a transformative initiative aimed at democratizing e-commerce by creating an open and decentralized network.
The primary objective of this initiative is to expand the market reach of these FPOs beyond local boundaries, enabling them to connect directly with the consumers across India. Based on the direct dealing with the consumers and with their feedback, FPOs would be in a better position not only to take a better business decision but also to improve the product quality, required packaging, products mix, etc. By joining ONDC, FPOs will also benefit from a unified market presence, gaining access to value-added services such as credit, insurance, and logistics, without being tied to a single platform. The network also allows B2B transactions, allowing FPOs to engage in bulk orders across India. ONDC’s B2B functionality has provision to include various product categories, from packaged goods and fruits and vegetables to raw commodities.
Clean Plant Program (CPP):
• Horticulture plays a very important role in crop diversification and provides opportunity to farmers to have better returns from their land.
• Horticulture farmers in the country face a major challenge in accessing high yielding, disease free and quality planting material to initiate an orchard, especially the cultivation of fruits. Taking note of this challenge, the Government of India has initiated the Clean Plant Program with an investment of Rs 1767.67 Crores.
• The program is being implemented by the Department of Agriculture and Farmers welfare in collaboration with the Indian Council of Agriculture Research and will provide fruit farmers Certified, disease-free planting material.
• CPP represents a major leap forward in enhancing the quality and productivity of fruit crops in the country that will have a very positive impact on farmers’ income and strengthen the country’s position as a leading global fruit exporter, expanding market opportunities and increasing its share in the international fruit trade.
• Under the Clean Plant Program Nine world class state of art Clean Plant Centres (CPCs) will be established which would be equipped with state of art diagnostic and therapeutic facilities to produce disease free clean plants.
• Apart from the CPCs, more than 75 large nurseries will be created for the target fruit plants under the program, which in turn will start producing 4 to 6 crore disease free clean planting material from the fourth year onwards.
National Pest Surveillance System (NPSS)
The National Pest Surveillance System (NPSS) is digital initiative by the Department of Agriculture & Farmers Welfare (DA&FW) aimed at enhancing agricultural pest surveillance and improving pest management across the country. The system comprises of a mobile app and a web portal. The mobile app is available on both Android and iOS platforms for receiving pest-related information. The web portal is an integrated platform for monitoring pest incidences and issuance of advisory to the users. NPSS include pest identification module for 61 crops and surveillance module for 15 crops for issuing timely advisories.
NPSS has been launched by Hon’ble Agriculture Minister on 15th August 2024 for use by farmers, students, scientists, experts etc. in the country. The benefits of NPSS include enhanced pest management, increased agricultural productivity, and data-driven decision-making. NPSS helps in reducing crop losses due to pests and thereby enhances agricultural productivity by providing farmers with timely and accurate pest management solutions. This marks a major step forward in safeguarding the nation's agricultural output and ensuring food security. With its innovative approach and technological advancements, NPSS represents a significant advancement towards ensuring food security and resilience in agriculture.
Progress of NPSS Application use from 15th August 2024 onward:
1. 16000 no. of farmers across the country has downloaded the NPSS app.
2. 22359 surveys have been done over the app.
3. Pests over 61 crops are being identified by farmers.
Main Points of NPSS
1. NPSS has been launched by Hon’ble Agriculture Minister on 15th August 2024 for use by farmers, students, scientists, experts etc. in the country.
2. NPSS include pest identification module for 61 crops and surveillance module for 15 crops for issuing timely advisories.
3. 22359 surveyshas been done over the app.
4. Pests over 61 crops is being identified by farmers
Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY)
PMFBY is a Central Sector Scheme to provide Financial Protection to the Farming Communities against different risks and perils sustained by the agriculture & horticulture crops during the life-cycle of the crop across the country.
For the 100 days action plan for activities under the Scheme, getting more number of farmers covered in the current Kharif season in comparison to the last Kharif was one of the action points for the department.
For this purpose, the department has pro-actively approved requests received from different States and UTs for extension of cut-off-date for enrollment of farmers under the scheme. Further, a campaign was launched in the month of July 2024 to saturate the KCC Account holder farmers under PMFBY through the concerned bank branches. During the period one more state, viz. Jharkhand was also onboarded under the scheme.
As a result of these initiatives of GoI, approx. 35 lakh more farmers and 40 lakhs Ha were insured under the scheme. For Kharif 2024 the total number of farmers insured is expected to reach all time high of 293 lakhs and total insured area is expected to reach 365 lakh Ha registering a growth of more than 12%.
11. Flood Survey: Minister of Agriculture and Farmers Welfare along with Sr officers from Ministry has visited Andhra Pradesh and Telangana to assess the flood situation. A central delegation also visited these states. A Report has been submitted to Hon’ble HM.
New Initiatives
Krishi Choupal
A new television and radio program named "Krishi Chaupal" marks an innovative step forward in the realm of agricultural education and outreach. Set to launch from October 2024, this initiative aims to bridge the gap between farmers and the latest agricultural research and technology, ensuring that vital information reaches those who need it most.
Objectives of KrishiChaupal are
1. Dissemination of New Agricultural Research:
• The program will focus on sharing cutting-edge research findings with farmers, providing them with insights into new techniques, crop varieties, pest management, and sustainable practices. By translating complex research into practical, actionable advice, KrishiChaupal seeks to empower farmers to enhance productivity and sustainability.
2. Promotion of Best Agricultural Practices:
• Emphasizing the importance of best practices in agriculture, the show will highlight successful case studies, innovative farming methods, and ecological farming strategies.
3. Facilitating Direct Communication with Agricultural Experts:
• A key feature of KrishiChaupal will be its interactive format, allowing farmers to engage directly with agricultural experts through live Q&A sessions. This open line of communication will help address farmers' specific queries, concerns, and challenges, fostering a sense of community and support.
Farmers Grievance Redressal System (FGRS)
DA&FW would be setting up a farmers grievance redressal system to provide multilingual support to farmers in registering their grievances related to any of the related schemes and seek redressal within stipulated timelines under clearly defined process with steps. The FGRS platform will provide seamless, multi-channel (web portal through CSCs, mobile app, call centre support, IVR, etc.) support to farmers to register their queries or grievances related to disbursement of subsidies, technical support, extension services, and or any issues related to implementation of programs and schemes. It will provide real-time tracking of grievance status and automated updates on progress, ensuring transparency and keeping farmers informed.
The FGRS will integrate keyword-based systematic categorization and prioritization of issues based on severity to ensure efficient handling and escalation matrix to assign the grievance to the relevant Governments/ Divisions/PSU/ autonomous bodies/ cooperatives for addressing the grievance and develops response. The FGRs intends to provide multilingual support to farmers in registering their queries or grievances related to any of the related schemes and seek Redressal within stipulated timelines.
We have witnessed significant achievements in crop production as under :
• As per the final estimates for the year 2023-24, the total food grain production in the country is estimated at 332.2 million tonnes, which is 2.6 million tonnes more than the production of 329.7 million tonnes achieved during the year 2022-23.
• This increase has happened as a result of good production of rice and wheat in the year 2023-24.
• . The total area coverage under Kharif crops in the year 2024-25 till 13.09.2024 is about 2% more than the previous year. The area of ​​rice has increased by about 16 lakh hectares and that of maize by about 4 lakh hectares as compared to last year.
Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan further told about the major achievements of the Department of Agricultural Research and Education (DARE) and Indian Council of Agricultural Research (ICAR) in 100 days, which are as follows:
Major achievements of 100 days
Release of 109 climate resilient quality varieties and their future impact: During the last 100 days, 109 special trait varieties of 61 crops, including 34 food crops and 27 horticultural crops, were released and dedicated to the nation by the Prime Minister. All these varieties are tolerant to various biotic and abiotic stresses such as insects, diseases, drought, waterlogging, heat, saline soil and some varieties are rich in high nutrients. As can be observed, climate change is becoming severe. These varieties will protect the farmer's crops from damage in adverse conditions in future and the farmer will get his full yield instead of the entire crop getting destroyed.
Framework for delivering new varieties to farmers as soon as possible: ICAR, agricultural universities and states have together prepared a complete framework to deliver the seeds of these varieties to farmers as soon as possible. Indents for breeder seeds for the upcoming Rabi season crops have been taken from the states. Apart from this, for delivering these to farmers and the government seed production institutions at the earliest, the cooperation of farmers and private sector enterprises will also be taken in seed production.
Inclusion of seed production centers on SATHI Portal: In this sequence, the Ministry has on-boarded 266 centers producing breeder seeds on SATHI Portal, which will ensure traceability of seeds and help farmers in getting quality seeds.
Release of advanced agricultural techniques:100 different advanced agricultural techniques have been released which are proving to be effective in giving inputs to farmers in right quantity and time, reducing costs and saving crops from various diseases and insects.
Strategic plans to protect from climate change: To deal with climate change at the block level, strategic plans have been developed for 140 blocks (28 states and 4 union territories), which include selection of right varieties in case of drought, waterlogging due to excessive rain, flood, sea storm etc., methods of water conservation, methods of saving crops and livestock in case of waterlogging etc. and work is going on to expand it to more areas.
Development of AI-based apps/tools: 10 AI-based, low cost and high capacity apps/tools have been developed, including a special platform for AI based pest identification for 61 crops, through which farmers are uploading photos of pests and getting information about their name and control. In the last one month, more than 15000 farmers have downloaded this app and started using it. Similarly, nine other AI based tools/apps have been developed and made available to farmers for use, which will be a boon for farming in the coming times.
Making the admission system of agricultural education online and development of VIKAS app: Admission, accreditation and RAWE programs etc. in Agricultural Universities have been made completely online and according to the National Education Policy-2020, Graduate Courses in Agriculture have been developed by incorporating provisions like Multiple Entry/Multiple Exit, emphasis on entrepreneurship, which will be implemented from the coming academic session. Along with this, a mobile app "VIKAS" (Venture for Interaction of Kisan& Agri-Students) has been implemented under 'Rural Awareness Work Experience (RAWE)' for graduate students, which will increase the interest of students in agriculture as well as provide them in-depth information about various farming activities.
Training of farmers by KVK: In order to develop skills of youth and women through Krishi Vigyan Kendras (KVK), more than 65,000 farmers and youth have been trained under the Kushal Yuva program in the last 100 days, out of which 32465 are women and 32941 are male trainees.
Steps taken to promote natural farming: Research and evaluation work is going on to know the scientific facts of natural farming and a graduate level course has been developed. 1, 01,633 farmers were trained through 2,476 training programmes and 7,592 demonstrations were organised by 425 KVKs on natural farming. In addition, 11.37 lakh farmers and other stakeholders were covered through 11,341 awareness programmes.

କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ତୃତୀୟ ପାଳିର ୧୦୦ ଦିନରେ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧି ଗୁଡ଼ିକୁ ଉପସ୍ଥାପିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ
କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମର ୬ ସୂତ୍ରୀ ରଣନୀତି ରହିଛି : ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
ଜଳବାୟୁ ଅନୁକୂଳ, ପୋକ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଏବଂ ଅଧିକ ଅମଳକାରୀ ୬୫ ଟି ଫସଲର ୧୦୯ ଟି ନୂତନ ବିହନ ଚାଷୀଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି: କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ
ସରକାରଙ୍କ ୧୦୦ ଦିନିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନୂଆ କୃଷକଙ୍କୁ ପିଏମ୍ କିଷାନ ଯୋଜନାରେ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଅଭିଯାନ କରାଯାଇଥିଲା: କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ
ମଡର୍ଣ୍ଣ କିଷାନ ଚୌପାଲ - ଲ୍ୟାବ୍ ଟୁ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଅକ୍ଟୋବରରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବ: ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ
ଡିଜିଟାଲ କୃଷି ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭ ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁରୀ : କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ
19 SEP 2024 4:59PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାଇଁ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ସଫଳତା ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ ଆଜି ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଡ. ଦେବେଶ ଚତୁର୍ବେଦୀ ଏବଂ କୃଷି ଗବେଷଣା ଓ ଶିକ୍ଷା ବିଭାଗ (ଡିଏଆରଇ)ର ସଚିବ ତଥା ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ଆଇସିଏଆର)ର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡ. ହିମାଂଶୁ ପାଠକ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନ୍ୟ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷି ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିର ମେରୁଦଣ୍ଡ ଏବଂ ଏହା ଆମ ଜୀବନର ଆଧାର ଏବଂ ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ସରକାରଙ୍କ ର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଦାୟିତ୍ୱ । କୃଷକ ହେଉଛନ୍ତି କୃଷିର ଆତ୍ମା ଓ ଜୀବନ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଲାଲକିଲ୍ଲା ପ୍ରାଚୀରରୁ କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ତିନି ଗୁଣ ଅଧିକ କାମ କରିବେ । ମୋ ସମେତ କୃଷି ବିଭାଗର ସମସ୍ତ ଅଧିକାରୀ ଶପଥ ନେଇଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାହିଁକି ଏକାକୀ କାମ କରିବେ, ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି କାମ କରିବୁ। ପ୍ରଥମ ଶହେ ଦିନରେ ଆମେ ଏହି ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ । କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଓ କୃଷିର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମର ୬ ସୂତ୍ରୀ ରଣନୀତି ରହିଛି।
ପ୍ରଥମ - ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି, ହେକ୍ଟର ପିଛା ଅମଳ କିପରି ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ? ନିକଟରେ ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ମୁଖ୍ୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହେଲା ଫସଲର ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜଳବାୟୁ ଅନୁକୂଳ, କୀଟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଏବଂ ଅଧିକ ଅମଳ କାରୀ ୬୫ଟି ଫସଲର ୧୦୯ ପ୍ରକାରର ନୂତନ ବିହନ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ ।
ଦ୍ବିତୀୟ - ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା, ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଯେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହାକୁ ହ୍ରାସ କରିବାର ଏକ ଉପାୟ ହେଉଛି ଚାଷୀଙ୍କୁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ସାର ଯୋଗାଇବା । ଚାଷୀମାନେ ଯେପରି ଠିକ୍ ସମୟରେ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ସାର ପାଇବେ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଟିଏ ବସ୍ତା ୟୁରିଆର ମୂଲ୍ୟ ୨୩୬୬ ଟଙ୍କା। ଆମେ ଏହାକୁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ୨୬୬ ଟଙ୍କାରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଉଛୁ । ଡିଏପିର ଏକ ବ୍ୟାଗ୍ ର ମୂଲ୍ୟ ୨୪୩୩ ଟଙ୍କା ଯାହାକୁ ଆମେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ୧୩୫୦ ଟଙ୍କାରେ ଉପଲବ୍ଧ କରୁଛୁ ।
ଡିଜିଟାଲ କୃଷି ମିଶନର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ମିଳିବାର ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆଉ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜାତୀୟ କୀଟ ନିରୀକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ କୃଷକମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅକ୍ଟୋବରରେ ମଡର୍ଣ୍ଣ କିଷାନ ଚୌପାଲ - ଲ୍ୟାବ୍ ଟୁ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଯେଉଁଥିରେ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବେ ।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯାହାକି ନିମ୍ନ ପ୍ରକାର:
ପିଏମ କିଷାନ
ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନେଇଥିବା ପ୍ରଥମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଥିଲା ୯.୨୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକ କୃଷକଙ୍କୁ ୨୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିବା । ସରକାରଙ୍କ ୧୦୦ ଦିନିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନୂଆ କୃଷକଙ୍କୁ ଏହି ଯୋଜନାରେ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମୋଟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୯.୫୧ କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭଏସ୍ ଆଧାରିତ ଏଆଇ-ଚାଟବଟ୍ 'କିଷାନ-ଇମିତ୍ର'କୁ ବ୍ୟବହାର କରି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଭାଷାରେ ପିଏମ୍-କିଷାନ ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରଶ୍ନ ଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଚାଟବଟ୍ ୫୦ ଲକ୍ଷ କୃଷକଙ୍କ ୮୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଶ୍ନର ସଫଳ ସମାଧାନ କରିଛି। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଜନା ଯଥା କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ (କେସିସି) ଏବଂ ପିଏମ୍ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା (ପିଏମଏଫବିୱାଇ) ଯୋଜନାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ କିଷାନ ମିତ୍ର ଚାଟବଟକୁ ଅପଗ୍ରେଡ୍ କରାଯାଉଛି।
ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନେଇଥିବା ପ୍ରଥମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଥିଲା ୯.୨୬ କୋଟିରୁ ଅଧିକ କୃଷକଙ୍କୁ ୨୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିବା ।
ସରକାରଙ୍କ ୧୦୦ ଦିନିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନୂଆ କୃଷକଙ୍କୁ ଏହି ଯୋଜନାରେ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ମୋଟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୯.୫୧ କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଭଏସ୍ ଆଧାରିତ ଏଆଇ-ଚାଟବଟ୍ 'କିଷାନ-ଇମିତ୍ର'କୁ ବ୍ୟବହାର କରି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଭାଷାରେ ପିଏମ୍-କିଷାନ ସମ୍ପର୍କିତ ପ୍ରଶ୍ନ ଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଚାଟବଟ୍ ୫୦ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀଙ୍କ ୮୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଶ୍ନର ସଫଳ ସମାଧାନ କରିପାରିଛି। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଜନା ଯଥା କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ (କେସିସି) ଏବଂ ପିଏମ୍ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା (ପିଏମ୍ଏଫବିୱାଇ) ଯୋଜନାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ କିଷାନ ମିତ୍ର ଚାଟବଟ୍ କୁ ଅପଗ୍ରେଡ୍ କରାଯାଉଛି
ରପ୍ତାନି ଆମଦାନୀ ନୀତି (ନିକଟରେ ନିଆଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କୃଷି ବାଣିଜ୍ୟ ନୀତି ନିଷ୍ପତ୍ତି)
ପିଆଜ
• ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ପିଆଜ ର ସର୍ବନିମ୍ନ ରପ୍ତାନି ମୂଲ୍ୟ ୫୫୦ ଡଲାର ଏବଂ ୪୦% ରପ୍ତାନି ଶୁଳ୍କ ବିଦେଶୀ ଆମଦାନୀକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପିଆଜ ରପ୍ତାନିକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହଙ୍ଗା କରି ରପ୍ତାନି ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଇଥିଲା
• ରପ୍ତାନି ହ୍ରାସ ପାଉଥିବାରୁ ଏବଂ ଘରୋଇ ଦର ନ ମିଳିବାରୁ ପିଆଜ ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ଉପରେ ଏହାର ନକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ୁଥିଲା।
• ସର୍ବନିମ୍ନ ରପ୍ତାନି ମୂଲ୍ୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହଟାଇବା ପାଇଁ ନିକଟରେ ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ରପ୍ତାନିକୁ ମୁକ୍ତ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ରପ୍ତାନି ଶୁଳ୍କ ୪୦%ରୁ ୨୦%କୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି
• ଯେହେତୁ ରପ୍ତାନି ଚାହିଦା ଏବେ ଘରୋଇ ଚାହିଦା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବ, ତେଣୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଉପକୃତ ହେବେ।
ବାସମତୀ ଚାଉଳ
• ବାସମତୀ ଚାଉଳ ଭାରତର କୃଷି ରପ୍ତାନିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସାମଗ୍ରୀ, ଏବଂ ଭାରତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ଏକ ବୃହତ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ, ଯାହାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ପ୍ରମାଣିତ ତୁଳନାତ୍ମକ ଲାଭ ରହିଛି
• କିନ୍ତୁ ବାସମତୀ ଚାଉଳ ଉପରେ ରପ୍ତାନି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଯୋଗୁଁ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ପିଛା ୮୦୦ରୁ ୯୫୦ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର କିସମ ରପ୍ତାନି ହୋଇପାରିନଥିଲା, ଯାହା ଆମର ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ସେମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଅନୁଭବ କରିବାରେ ବାଧା ଦେଇଥିଲା ।
• ବାସମତୀ ଚାଉଳର ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ପିଛା ସର୍ବନିମ୍ନ ରପ୍ତାନି ମୂଲ୍ୟ ୯୫୦ ଡଲାର କୁ ହଟାଇବା ସ୍ୱାଗତଯୋଗ୍ୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବେ ଧାନ ଚାଷୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ଉତ୍ପାଦ ଗୁଡ଼ିକୁ ବିଦେଶୀ ବଜାରକୁ ରପ୍ତାନୀ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ
• ଯେହେତୁ ଭାରତୀୟ ବାସମତୀ ଏହାର ଗୁଣବତ୍ତା ପାଇଁ ପ୍ରସିଦ୍ଧ, ରପ୍ତାନି ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ବର୍ତ୍ତମାନ ନିଶ୍ଚିତ, ଏବଂ କୃଷକମାନେ ଉତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟ ପାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ
ଖାଇବା ତେଲ – ପାମ, ସୋୟା ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ
• ଯେପରି ରପ୍ତାନିଯୋଗ୍ୟ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କୁ କଟକଣା ହଟାଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ସେହିଭଳି ଆମଦାନୀଯୋଗ୍ୟ ଦ୍ରବ୍ୟର ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କୁ କମ୍ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୂଲ୍ୟରୁ କିଛି ସୁରକ୍ଷା ଦରକାର
• ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ପରିବାରରେ ଖାଇବା ତେଲ ଏକ ଆବଶ୍ୟକତା ଅଟେ, ତେଣୁ ଏଭଳି ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ବାଞ୍ଛନୀୟ
• ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ପାମ ଓ ସୋୟା ତେଲର ନିମ୍ନ ମୂଲ୍ୟ ଏବଂ ପାମ, ସୋୟା ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ତେଲ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିଲ ବେସିକ୍ କଷ୍ଟମ ଶୁଳ୍କ ଘରୋଇ ବଜାରରେ ନିରାଶାଜନକ ଥିଲା
• ସୋୟାବିନ୍ ଦର ଆଗାମୀ ଫସଲର ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୪୮୯୨ ଟଙ୍କା) ଠାରୁ ଯଥେଷ୍ଟ କମ୍ ରହିଛି
• ଅଶୋଧିତ ତୈଳ (ପାମ, ସୋୟା ଏବଂ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ) ଉପରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଆମଦାନୀ ଶୁଳ୍କ ୫.୫%ରୁ ୨୭.୫% ଏବଂ ରିଫାଇଣ୍ଡ ତେଲ ଉପରେ ୧୩.୭୫%ରୁ ୩୫.୭୫% କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା ।
• ଏହା ଚିନାବାଦାମ ତେଲ ଏବଂ ସୋରିଷ ତେଲ ପରି ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦିତ ଖାଇବା ତେଲର ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ କିଛି ମାତ୍ରାରେ ଚାପ ପକାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, କାରଣ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଖାଇବା ତେଲ ବଜାରକୁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ବହୁ ପ୍ରତୀକ୍ଷିତ ସଙ୍କେତ ଦେଇଛି
• ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ସବୁଠାରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟରେ ଆସିଛି - ଅମଳ, ବିଶେଷକରି ସୋୟାବିନ୍ ମଣ୍ଡିରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ଯାଉଛି, ଏବଂ ଯଦି ଆମଦାନୀ ପୂର୍ବ ପରି ବଜାରକୁ ପ୍ରବେଶ କରିଥାନ୍ତା, ତେବେ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଥାନ୍ତା। ଏହି ନିଷ୍ପତି ଚାଷୀଙ୍କୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ବଞ୍ଚାଇ ପାରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନ୍ନଦାତା ଆୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଅଭିଯାନ (ପିଏମ୍ -ଆଶା)
କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଲାଭଜନକ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟ ଅସ୍ଥିରତାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ୨୦୨୫-୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପଞ୍ଚଦଶ ଅର୍ଥ ଆୟୋଗ ଚକ୍ର ରେ ମୋଟ ୩୫,୦୦୦ /- କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନ୍ନଦାତା ଆୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଅଭିଯାନ (ପିଏମ୍-ଆଶା)ର ସମନ୍ୱିତ ଯୋଜନା ଜାରି ରଖିବାକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି।
କୃଷକ ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷତାର ସହ ସେବା କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶା ଅଧୀନରେ ମୂଲ୍ୟ ସହାୟତା ଯୋଜନା (ପିଏସଏସ) ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିରତା ପାଣ୍ଠି (ପିଏସଏଫ) ଯୋଜନାକୁ ଏକାଠି କରିଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ପିଏମ ଆଶାର ସମନ୍ୱିତ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ଯେଉଁଥିରେ, ଏମଏସପି କାର୍ଯ୍ୟ ଡିଏ ଆଣ୍ଡ ଏଫଡବ୍ଲୁ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ଏବଂ ଅଣ-ଏମଏସପି ଅପରେସନ ଡିଓସିଏ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ ଯେଉଁଥିରେ ନାଫେଡର ଇ-ସମୃଦ୍ଧି ପୋର୍ଟାଲ ଏବଂ ଏନସିସିଏଫର ଇ-ସମୟୁକ୍ତି ପୋର୍ଟାଲରେ ପୂର୍ବ ପଞ୍ଜୀକୃତ କୃଷକଙ୍କଠାରୁ କ୍ରୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହା ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ଦେଶରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଫସଲ ଚାଷ କରିବା ସହ ଏହି ଫସଲଗୁଡ଼ିକରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ହାସଲ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବେ ଏବଂ ଘରୋଇ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ ପାଇବ।
ପିଏମ-ଆସାରେ ଏବେ ଏହିସବୁ ଉପାଦାନ ରହିବ
• ମୂଲ୍ୟ ସହାୟତା ସ୍କିମ୍ (ପିଏସ୍ଏସ୍),
• ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିରତା ପାଣ୍ଠି (ପିଏସଏଫ) ,
• ମୂଲ୍ୟ ନିଅଣ୍ଟ ପୈଠ ଯୋଜନା (ପିଡିପିଏସ୍)
• ବଜାର ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଯୋଜନା (ଏମଆଇଏସ)
କୃଷକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଏମଏସପିରେ ଡାଲି, ତୈଳବୀଜ ଏବଂ ଶୁଖିଲା ନଡ଼ିଆ କ୍ରୟ ପାଇଁ ସରକାର ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାରୀ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିକୁ ୪୫,୦୦୦/- ଟଙ୍କାକୁ ନବୀକରଣ ଏବଂ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ବଜାରରେ ଏମଏସପି ଠାରୁ ଦର କମ୍ ହେଲେ ଚାଷୀଙ୍କଠାରୁ ଡାଲି, ତୈଳବୀଜ ଓ କୋପ୍ରା ଏମଏସପିରେ ଅଧିକ କିଣିବାରେ ଏହା ସହାୟକ ହେବ ।
ପିଏସ୍ଏସ୍ ଅଧୀନରେ ଏମଏସପିରେ ଡାଲି, ତୈଳବୀଜ ଏବଂ ଶୁଖିଲା ନଡ଼ିଆ କ୍ରୟ ୨୦୨୪-୨୫ ଋତୁରୁ ଜାତୀୟ ଉତ୍ପାଦନର ୨୫% ଉପରେ ରହିବ ଯାହା ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଲାଭଦାୟକ ମୂଲ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଅଭାବୀ ବିକ୍ରିକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ କୃଷକମାନଙ୍କଠାରୁ ଏମଏସପିରେ ଏହି ଫସଲଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ କିଣିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ ।
ଡାଲିରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ହରଡ଼, ବୁଟ ଓ ମସୁରର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ୨୦୨୪-୨୫ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏହି ଡାଲିଗୁଡ଼ିକର କ୍ରୟ ସୀମା ୨୫% ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ଆଗାମୀ ଖରିଫ ଋତୁରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ମୂଲ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ମଞ୍ଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି
• ମୂଲ୍ୟ ସହାୟକ ଯୋଜନା (ପିଏସ୍ଏସ୍) ଅଧୀନରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ତେଲେଙ୍ଗାନା ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଭଳି ୪ଟି ରାଜ୍ୟରେ ୨୮.୩୬ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ସୋୟାବିନ୍ କ୍ରୟ।
• ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ତେଙ୍ଗାନା ଓ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଭଳି ୩ଟି ରାଜ୍ୟରେ ୧.୩୩ ଲକ୍ଷ ଏଲଏମଟି ହରଡ଼ କିଣିବା ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁରୀ ମିଳିଛି।
• କର୍ଣ୍ଣାଟକକୁ ୧୩,୨୧୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଛି
• ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ତେଲଙ୍ଗାନା ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ୪୩,୫୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ମୁଗ ପାଇଁ ମଞ୍ଜୁରୀ ।
ମୂଲ୍ୟ ନିଅଣ୍ଟ ଦେୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ପିଡିପିଏସ୍) କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଆଗେଇ ଆସିବାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବିଜ୍ଞାପିତ ତୈଳବୀଜଗୁଡ଼ିକର କଭରେଜ୍ କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି
• ତୈଳବୀଜର ରାଜ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନର ୨୫%ରୁ ୪୦%
• କୃଷକଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଅବଧିକୁ ୩ ମାସରୁ ୪ ମାସକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ବଜାର ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଯୋଜନା (ଏମଆଇଏସ)ର ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ନେବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ପାଇଁ, ଏମଆଇଏସ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାର ମାନଦଣ୍ଡ ହେବ
• ପୂର୍ବ ସାଧାରଣ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ପ୍ରଚଳିତ ବଜାର ମୂଲ୍ୟରେ ମାତ୍ର ୧୦% ହ୍ରାସ ଘଟିଛି।
• ଫସଲର ପରିମାଣ ବର୍ତ୍ତମାନର ଉତ୍ପାଦନର ୨୦%ରୁ ୨୫%କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ଏମଆଇଏସ ଅଧୀନରେ ଭୌତିକ କ୍ରୟ ପରିବର୍ତ୍ତେ ସିଧାସଳଖ କୃଷକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦେୟ ଦେବାର ବିକଳ୍ପ ଯୋଡିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର । ଏହାବ୍ୟତୀତ ଟପ୍ (ଟମାଟୋ, ପିଆଜ ଓ ଆଳୁ) ଫସଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତା ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଟପ୍ ଫସଲର ମୂଲ୍ୟ ବ୍ୟବଧାନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ନାଫେଡ୍ ଏବଂ ଏନସିସିଏଫ ଭଳି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ନୋଡାଲ ଏଜେନ୍ସି ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପରିବହନ ଏବଂ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ବହନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି ଯାହା କେବଳ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଲାଭଦାୟକ ମୂଲ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ବଜାରରେ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଟପ୍ ଫସଲର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବ । ଏମ୍ଆଇଏସ୍ ଏବେ ପିଏମ୍-ଆଶାର ଏକ ଅଂଶ ହେବ
ଡିଜିଟାଲ କୃଷି ମିଶନ
ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କ୍ୟାବିନେଟ୍ କମିଟି ୨୮୧୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟ ଅଟକଳରେ ୨ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ଡିଜିଟାଲ କୃଷି ମିଶନକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଥିଲା ।
୨୦୨୩-୨୪ ଏବଂ ୨୦୨୪-୨୫ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିବା କୃଷି ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ପବ୍ଲିକ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର (ଡିପିଆଇ) ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଏହି ମିଶନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ଡିପିଆଇ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ଏହି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଡିପିଆଇ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ୧୯ଟି ରାଜ୍ୟ ସହ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛନ୍ତି
ଆଗ୍ରି ଷ୍ଟେକ୍ - ଡିପିଆଇ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଆଧାର ପରି ଏକ ଡିଜିଟାଲ ପରିଚୟ (କୃଷକ ପରିଚୟ) ପ୍ରଦାନ କରିବ । ମୋବାଇଲ ଭିତ୍ତିକ ଡିଜିଟାଲ ଫସଲ ସର୍ଭେ ଜରିଆରେ ଚାଷୀଙ୍କ ଜମିରେ ଫସଲ ବୁଣା ଯାଇଥିବା ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରାଯିବ। କୃଷକ ପରିଚୟ ପତ୍ର ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ୬ ଟି ରାଜ୍ୟରେ ପାଇଲଟ୍ ଭିତ୍ତିରେ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ ଫସଲ ବୁଣା ଯାଇଥିବା ତଥ୍ୟ ର ମୋବାଇଲ ଆଧାରିତ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ୧୨ଟି ରାଜ୍ୟରେ ପାଇଲଟ୍ ଭିତ୍ତିରେ ପରୀକ୍ଷା ହୋଇସାରିଛି।
୨୦୨୬-୨୭ ସୁଦ୍ଧା ୧୧ କୋଟି କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଫସଲ ବୁଣା ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ଫସଲ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୨୦୨୪-୨୫ରେ ୪୦୦ ଟି ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ୨୦୨୫-୨୬ରେ ଅବଶିଷ୍ଟ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
ଅଗଷ୍ଟ ୧୬, ୨୦୨୪ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା କୃଷି ନିଷ୍ପତ୍ତି ସମର୍ଥନ ପ୍ରଣାଳୀ - ଡିପିଆଇ ଫସଲ, ମୃତ୍ତିକା, ପାଣିପାଗ, ଜଳ ସମ୍ପଦ ଇତ୍ୟାଦି ଉପରେ ରିମୋଟ୍ ସେନ୍ସିଂ ଆଧାରିତ ସୂଚନାକୁ ଏକାଠି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଜାତୀୟ ସ୍ତରର ଭୂ-ସ୍ଥାନୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ଦେଶର ପ୍ରାୟ ୧୪୨ ନିୟୁତ ହେକ୍ଟର ଚାଷ ଜମିର ବିସ୍ତୃତ ମୃତ୍ତିକା ପ୍ରୋଫାଇଲ୍ ମାନଚିତ୍ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ପାଖାପାଖି ୨୯ ନିୟୁତ ହେକ୍ଟର ଜମିର ମୃତ୍ତିକା ପ୍ରୋଫାଇଲ୍ ତାଲିକା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇସାରିଛି।
ଡିଜିଟାଲ ସାଧାରଣ ଫସଲ ଆକଳନ ସର୍ବେକ୍ଷଣ (ଡିଜିସିଇଏସ୍) ବୈଜ୍ଞାନିକ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଫସଲ କାଟିବା ପରୀକ୍ଷଣ ଆଧାରରେ ଅମଳ ଆକଳନ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଗତବର୍ଷ ଏହି ପାଇଲଟ୍ ପରୀକ୍ଷା ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏବେ ୨୦୨୪-୨୫ରୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଏହି ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲାଗୁ କରାଯାଉଛି।
ଡିଜିଟାଲ କୃଷି ମିଶନ ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି କୃଷକ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ଡିଜିଟାଲ ସେବାର ବିକାଶକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ସୂଚନା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ;
କ. କୃଷକମାନେ ଫସଲ ଋଣ, ଫସଲ ବୀମା, ଏମଏସପି ଭିତ୍ତିକ କ୍ରୟ, କୃଷି ଇନପୁଟ୍ ଯୋଗାଣକାରୀ ଏବଂ କୃଷି ଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର କ୍ରେତା ଇତ୍ୟାଦି ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ, ସର୍ବନିମ୍ନ କିମ୍ବା ବିନା କାଗଜପତ୍ରରେ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ କିମ୍ବା ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କୁ ଶାରୀରିକ ପରିଦର୍ଶନ ନକରି ନିଜକୁ ଡିଜିଟାଲ ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ପ୍ରମାଣିତ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ ।
ଖ. ବିଶ୍ୱସ୍ତ ତଥ୍ୟ ସରକାରୀ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଜନା ଏବଂ ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ଗ. ଏହା ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନ ଆକଳନ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଶେଷରେ କୃଷି ଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର ମୂଲ୍ୟ, ଆମଦାନୀ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ପ୍ରମାଣ ଭିତ୍ତିକ ସରକାରୀ ନୀତି ରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ଘ. ଏହି ଡିପିଆଇ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଫସଲ ଯୋଜନା, ଜଳସେଚନ ଆବଶ୍ୟକତା, ଫସଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, କୀଟ ଓ ରୋଗ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଜଳସେଚନ ଆବଶ୍ୟକତା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କଷ୍ଟମାଇଜ୍ଡ ଆଡଭାଇଜରୀ ସେବାର ସମାଧାନ ବିକଶିତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଏହା ଫସଲ ବିବିଧତା ରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
କୃଷି ସଖୀ
1. ଗ୍ରାମୀଣ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ କୃଷି ଓ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମନ୍ଵୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ୩୦.୦୮.୨୦୨୩ରେ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଛି । ଏହି ଭାଗିଦାରୀ କୃଷି ସଖୀମାନଙ୍କୁ "ଲଖପତି ଦିଦି" କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ପାରା-ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କର୍ମୀ ଭାବରେ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ସାର୍ଟିଫିକେଟ ଦେବ ।
2. କୃଷି ସଖୀମାନେ ଅଭିଜ୍ଞ, ବିଶ୍ୱସ୍ତ କୃଷକ ଅଟନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପ୍ରଦାୟରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡ଼ିତ । କୃଷି-ପରିବେଶ କୌଶଳ, ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ପଶୁସମ୍ପଦ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଜୈବ-ଇନପୁଟ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ କୃଷି ପଦ୍ଧତିରେ ସେମାନଙ୍କୁ ୫୬ ଦିନର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଇଛି।
3. କୃଷି ସଖୀମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଡିଏୱାଇ-ଏନଆରଏଲଏମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୨ଟି ରାଜ୍ୟରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଏବଂ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ଉପରେ ରିଫ୍ରେସର ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ନେଉଛନ୍ତି ।
4. ତାଲିମ ପରେ ଦକ୍ଷତା ପରୀକ୍ଷାରେ ଉତ୍ତୀର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ କୃଷି ସଖୀମାନଙ୍କୁ ପାରା-ଏକ୍ସଟେନ୍ସନ୍ ୱାର୍କର୍ସ ଭାବେ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ଦିଆଯିବ।
5. ପ୍ରମାଣିତ କୃଷି ସଖୀମାନେ କୃଷି ପାରା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଶ୍ରମିକ ଭାବରେ ବାର୍ଷିକ ୫୦,୦୦୦ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ରୋଜଗାର କରିବେ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କର ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । (ଆନେକ୍ସର ୧)
6. କୃଷି ସଖୀମାନେ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ନିମ୍ନରେ ଉଲ୍ଲେଖିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଗୁଡିକ ଗ୍ରହଣ କରିବ
S.N
Division Name
Activities
1
INM Division : Soil Health and MOVCDNER
Soil Sample Collection, Soil health Advisory, Formation of Farmer Producer Organisation, Training of Farmers
3
Crop Division
Cluster Front Line Demonstration, Collection and uploading of data on Krishi Mapper
4
Crop Insurance Division: PMFBY
Mobilizing non loanee farmers, Loss Assessment
5
MIDH Division
Awareness about Horticulture Mission
6
NRM Division: Rainfed Area Development (RAD),Agro-forestry, Per Drop More Crop (PDMC)
Climate Resilient Agriculture Practices Trainings, Distribution of Seedlings, Adoption of micro irrigation
7
Agriculture Infrastructure Fund
Outreach Agent, Facilitating Project, Create Awareness
8
Seed Division: Seed Village Program
Farmer Training on Seed Production @900 per training
9
M&T Division: Sub Mission on Agriculture Mechanisation (SMAM),
Three Visits to Demonstration Field and collect data, photos and upload on the Krishi Mapper App
10
Oil Seeds Division: National Mission on Edible Oils/ - OilSeeds (NMEO-OS)
Three Visits to Demonstration Field and collect data, photos and upload on the Krishi Mapper
11
Plant Protection: NPS
Information on crop Situation, Pest Surveillance through NPSS, Collect photos, uploading photos
12
Credit Division: KCC
Lead connect, KCC Application support, Credit Linkage
13
Crop Statistics
Register at least 6 farmers for each major crop, fortnightly assessments of crop condition
କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି (ଏଆଇଏଫ)
ବିଦ୍ୟମାନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କୁ ସକ୍ରିୟ କରିବା ପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଅଧୀନରେ ଆଗ୍ରି ଇନ୍‌ଫ୍ରା ଫଣ୍ଡ (ଏଆଇଏଫ୍) ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଦେଶର କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏଆଇଏଫ୍ ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଥିଲା। କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି ହେଉଛି ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପରିଚାଳନା ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ କୃଷି ସମ୍ପତ୍ତି ପାଇଁ ୩% ସୁଧ ରିହାତି ଏବଂ କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସହାୟତା ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ବିନିଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ମଧ୍ୟମ - ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଋଣ ଆର୍ଥିକ ସୁବିଧା । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପାଣ୍ଠି ୨୦୨୦-୨୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରୁ ୨୦୨୫-୨୬ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ଏବଂ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସହାୟତା ୨୦୨୦-୨୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରୁ ୨୦୩୨-୩୩ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ଏଆଇଏଫର ପ୍ରଗତିଶୀଳ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ
ନିକଟରେ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ୍ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି (ଏଆଇଏଫ୍)ର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ
• ସମସ୍ତ ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ଗୋଷ୍ଠୀ କୃଷି ସମ୍ପତ୍ତିକୁ ଅନୁମତି ଦେବା,
• ଯୋଗ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ପ୍ରାଥମିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ମାଧ୍ୟମିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା,
• ଏଆଇଏଫକୁ ପିଏମ-କୁସୁମ କମ୍ପୋନେଣ୍ଟ-ଏ ସହିତ ମିଶ୍ରଣ କରିବା ।
• ଏନ୍ଏବି ସଂରକ୍ଷଣ ଏଫପିଓମାନଙ୍କୁ କ୍ରେଡିଟ୍ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଯୋଜନାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି।
ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଅଗ୍ରଗତି
ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଏଆଇଏଫ୍ ଅଧୀନରେ ୭୬,୪୦୦ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ୪୮,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି। ଏଆଇଏଫ ଅଧୀନରେ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଥିବା ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ୧୮,୬୦୬ କଷ୍ଟମ୍ ହାୟାରିଂ ସେଣ୍ଟର, ୧୬,୨୭୬ ପ୍ରାଥମିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ୍, ୧୩,୭୨୪ ଗୋଦାମ, ୩,୧୦୨ ସର୍ଟିଂ ଏବଂ ଗ୍ରେଡିଂ ୟୁନିଟ୍, ୧,୯୦୯ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ପ୍ରକଳ୍ପ, ପ୍ରାୟ ୨୧,୩୯୪ ଅନ୍ୟ ପ୍ରକାରର ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପରିଚାଳନା ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ କୃଷି ସମ୍ପତ୍ତି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏଆଇଏଫର ପ୍ରଭାବ
ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୭୬,୪୦୦ରୁ ଅଧିକ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି ଯାହା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ୮୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆଣିଛି ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ପାଖାପାଖି ୮.୨୫ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଏଆଇଏଫ ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରାୟ ୫୦୦ ଏଲଏମଟି ଷ୍ଟୋରେଜ୍ କ୍ଷମତା ଯୋଡିଛି ଯେଉଁଥିରେ ପାଖାପାଖି ୪୬୬ ଏଲଏମଟି ଶୁଖିଲା ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୩୪ ଏଲଏମଟି ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର କ୍ଷମତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହି ଅତିରିକ୍ତ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷମତା ବାର୍ଷିକ ୧୮.୬ ଏଲଏମଟି ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଏବଂ ୩.୪୪ ଲକ୍ଷ ଏଲଏମଟି ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଉତ୍ପାଦ ସଞ୍ଚୟ କରିପାରିବ ।
ଡିଏ ଆଣ୍ଡ ଏଫଡବ୍ଲ୍ୟୁ ଏହାର ୧୦୦ ଦିନିଆ ଆକ୍ସନ ପ୍ଲାନ୍ ଅଧୀନରେ ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ୭,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ୟୁନିଟ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ଯେଉଁଥିରେ ମୋଟ ୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଋଣ ମଞ୍ଜୁର ରାଶି ରହିଛି ଏବଂ ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଭିନ୍ନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ କୃଷି ସମ୍ପତ୍ତି ପାଇଁ ୭,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କରାଯିବ । ଏହି ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଯୋଜନା ରେ ପ୍ରତି ଦିନ ୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ସହିତ ଜୁନ୍ ୧୦ ତାରିଖରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ୧୦୦ ଦିନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୧୦୦ ଟି ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଦର୍ଶନ ସହିତ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଅତିକ୍ରମ କରାଯାଇଥିଲା । ଟାର୍ଗେଟ ବିପକ୍ଷରେ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ ନିମ୍ନପ୍ରକାରେ ଅଟେ
S.No.
Parameter
Target
Achievement
% Performance
1
No. of infra Projects
7000
10,066
144%
2
Loan Sanctioned ( Rscr)
5000
6,541
131%
3
Project Investment ( Rs Cr)
7500
10,012
133%
କୃଷକ ଉତ୍ପାଦନ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ):
ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଏଫପିଓମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ଲାଇସେନ୍ସ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ (ଡିଏଆଣ୍ଡଏଫଡବ୍ଲୁ) ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହାୟତାରେ ଏଫପିଓମାନଙ୍କୁ ବିହନ, ସାର, କୀଟନାଶକ ଏବଂ ଏପିଏମସି ଟ୍ରେଡ ଲାଇସେନ୍ସ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ତେଣୁ ଏଫପିଓମାନେ ଏହାର କୃଷକ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପାଇଁ ବିହନ, ସାର, ଜୈବ କୀଟନାଶକ ଏବଂ କୀଟନାଶକ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ସାମଗ୍ରୀ ମହଜୁଦ ରଖି ପଛୁଆ ଇନପୁଟ୍ ଲିଙ୍କେଜ୍ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକମାନେ ସାମୂହିକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ବିଭିନ୍ନ ସାମଗ୍ରୀ (ବିହନ, ସାର, କୀଟନାଶକ ଇତ୍ୟାଦି) କ୍ରୟ ଉପରେ ଗୋଷ୍ଠୀ ରିହାତି ପାଆନ୍ତି ଏବଂ ଶେଷରେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟ ବିକ୍ରି ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟ ପାଆନ୍ତି ।
ସାଚୁରେସନ୍ ଡ୍ରାଇଭ୍ ଆରମ୍ଭରୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ନଂ. ଇନପୁଟ୍ ଲାଇସେନ୍ସ (ବିହନ, ସାର, କୀଟନାଶକ ଇତ୍ୟାଦି), ଏପିଏମସି ଟ୍ରେଡ ଲାଇସେନ୍ସ, ଏଫଏସଏସଏଆଇ ଏବଂ ଜିଏସଟି ଲାଇସେନ୍ସ ଇତ୍ୟାଦି ଏଫପିଓମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଲାଇସେନ୍ସ ୭,୭୨୮ ଲାଇସେନ୍ସରୁ ୨୨,୪୬୨କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ଯାହା କି ପ୍ରାୟ ୩ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ସେଚୁରେସନ୍ ଡ୍ରାଇଭ୍ ସମୟରେ ଓଏନଡିସି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ୪୪୩୩ ଏଫପିଓ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ୍ ହୋଇଥିଲେ।
ଏଫପିଓର କୃଷକ ସଦସ୍ୟମାନେ ଏହି ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଦ୍ୱାରା ଅନେକ ଲାଭ ପାଇବେ ଯେଉଁଥିରେ ନକଲି ଉତ୍ପାଦର ଭୟ ବିନା ଗୁଣାତ୍ମକ କୃଷି ଉପକରଣ ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଋତୁରେ ସାମଗ୍ରୀର ନିଶ୍ଚିତ ଉପଲବ୍ଧତା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହା ସୁଲଭ ଏବଂ ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା ଯାହା କେବଳ ଇନପୁଟ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ଉପରେ କୃଷକଙ୍କ ସଞ୍ଚୟ କୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା ଏବଂ ଏହି ସାମଗ୍ରୀପାଇବା ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିବା ସମୟ ପରିମାଣକୁ ହ୍ରାସ କରିଥିଲା, କାରଣ ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଗାଁରେ ହିଁ ଉପଲବ୍ଧ | ଇନପୁଟ୍ ଏବଂ ଶ୍ରମ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ସଞ୍ଚୟ ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ କୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ; ଯାହା ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ପାଇପାରିବେ ।
ଓଏନଡିସି ନେଟୱାର୍କରେ ଏଫପିଓର ଅନବୋର୍ଡିଂ
ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା - ଓଏନଡିସି ନେଟୱାର୍କରେ ୭୭୫୭ ଏଫପିଓ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ଓପନ ନେଟୱାର୍କ ଫର ଡିଜିଟାଲ କମର୍ସ (ଓଏନଡିସି) ହେଉଛି ଏକ ମୁକ୍ତ ଏବଂ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକୃତ ନେଟୱାର୍କ ସୃଷ୍ଟି କରି ଇ-କମର୍ସକୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପଦକ୍ଷେପ ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ମୁଖ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଏହି ଏଫପିଓଗୁଡ଼ିକର ବଜାର ପହଞ୍ଚକୁ ସ୍ଥାନୀୟ ସୀମା ବାହାରେ ବିସ୍ତାର କରିବା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ସହ ସିଧାସଳଖ ଯୋଡ଼ି ହୋଇପାରିବେ । ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ସହ ସିଧାସଳଖ କାରବାର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ମତାମତ ଆଧାରରେ, ଏଫପିଓଗୁଡିକ କେବଳ ଏକ ଉତ୍ତମ ବ୍ୟବସାୟିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଉତ୍ପାଦର ଗୁଣବତ୍ତା, ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ୟାକେଜିଂ, ଉତ୍ପାଦ ମିଶ୍ରଣ ଇତ୍ୟାଦିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ସ୍ଥିତିରେ ରହିବେ । ଓଏନଡିସିରେ ଯୋଗ ଦେବା ଦ୍ୱାରା, ଏଫପିଓଗୁଡିକ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସହିତ ବନ୍ଧା ନ ହୋଇ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ବଜାର ଉପସ୍ଥିତିରୁ ଉପକୃତ ହେବେ ଏବଂ ଋଣ, ବୀମା, ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପରି ମୂଲ୍ୟ ଯୁକ୍ତ ସେବାରେ ଆକସେସ୍ ହାସଲ କରିବେ। ଏହି ନେଟୱାର୍କ ବି୨ବି ଟ୍ରାଞ୍ଜାକସନକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁମତି ଦେଇଥାଏ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଏଫପିଓମାନେ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ବଲ୍କ ଅର୍ଡରରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇପାରିବେ । ଓଏନଡିସିର ବି୨ବି କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ପ୍ୟାକେଜ୍ ସାମଗ୍ରୀ ଓ ଫଳ ଓ ପନିପରିବାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କଞ୍ଚା ଦ୍ରବ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ଉତ୍ପାଦ ବର୍ଗକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି।
କ୍ଲିନ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପ୍ରୋଗ୍ରାମ (ସିପିପି):
• ଫସଲ ବିବିଧତା ରେ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଜମିରୁ ଉତ୍ତମ ଲାଭ ପାଇବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ
• ଦେଶର ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି କୃଷକମାନେ ଅଧିକ ଅମଳକ୍ଷମ, ରୋଗମୁକ୍ତ ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇ ବଗିଚା ଆରମ୍ଭ କରିବା, ବିଶେଷ କରି ଫଳ ଚାଷ କରିବା ଏକ ବଡ଼ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି। ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭାରତ ସରକାର ୧୭୬୭.୬୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗରେ କ୍ଲିନ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
• ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପରିଷଦ ସହଯୋଗରେ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ଫଳ ଚାଷୀଙ୍କୁ ପ୍ରମାଣିତ, ରୋଗମୁକ୍ତ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ।
• ସିପିପି ଦେଶରେ ଫଳ ଫସଲର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛି ଯାହା କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ଉପରେ ବହୁତ ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ ଏବଂ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ବିଶ୍ୱଫଳ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଭାବରେ ଦେଶର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ବଜାର ସୁଯୋଗର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଫଳ ବାଣିଜ୍ୟରେ ଏହାର ଅଂଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
• କ୍ଲିନ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ୯ଟି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କ୍ଲିନ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସେଣ୍ଟର (ସିପିସି) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ଯେଉଁଥିରେ ରୋଗମୁକ୍ତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ନିଦାନ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ।
• ସିପିସି ବ୍ୟତୀତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଟାର୍ଗେଟ୍ ଫଳ ଗଛ ପାଇଁ ୭୫ରୁ ଅଧିକ ବଡ଼ ନର୍ସରୀ ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବ, ଯାହା ଫଳରେ ଚତୁର୍ଥ ବର୍ଷରୁ ୪ରୁ ୬ କୋଟି ରୋଗମୁକ୍ତ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହେବ।
ଜାତୀୟ କୀଟ ନିରୀକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଏନପିଏସଏସ)
ଜାତୀୟ କୀଟ ନିରୀକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଏନପିଏସଏସ) ହେଉଛି କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ (ଡିଏଆଣ୍ଡଏଫଡବ୍ଲୁ) ଦ୍ୱାରା ଡିଜିଟାଲ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସାରା ଦେଶରେ କୃଷି କୀଟ ନିରୀକ୍ଷଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ କୀଟ ପରିଚାଳନାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା । ଏହି ସିଷ୍ଟମରେ ଏକ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ ଏବଂ ୱେବ୍ ପୋର୍ଟାଲ୍ ରହିଛି। ପୋକ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ପାଇବା ପାଇଁ ଏହି ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ ଉଭୟ ଆଣ୍ଡ୍ରଏଡ୍ ଏବଂ ଆଇଓଏସ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଉପଲବ୍ଧ। ୱେବ ପୋର୍ଟାଲ ହେଉଛି କୀଟ ପ୍ରକୋପ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କୁ ଆଡଭାଇଜରୀ ଜାରି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ | ଏନପିଏସଏସରେ ୬୧ଟି ଫସଲ ପାଇଁ କୀଟ ଚିହ୍ନଟ ମଡ୍ୟୁଲ ଏବଂ ଠିକ୍ ସମୟରେ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ୧୫ଟି ଫସଲ ପାଇଁ ସର୍ଭିଲାନ୍ସ ମଡ୍ୟୁଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଦେଶର କୃଷକ, ଛାତ୍ର, ବୈଜ୍ଞାନିକ, ବିଶେଷଜ୍ଞ ଇତ୍ୟାଦିଙ୍କ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ମାନ୍ୟବର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ୧୫ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୪ରେ ଏନପିଏସଏସର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏନପିଏସଏସର ଲାଭ ମଧ୍ୟରେ କୀଟ ପରିଚାଳନା ବୃଦ୍ଧି, କୃଷି ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଡାଟା-ପରିଚାଳିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏନପିଏସଏସ କୀଟ ଯୋଗୁଁ ଫସଲ ହାନି ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଠିକ୍ ସମୟରେ ଏବଂ ସଠିକ କୀଟ ପରିଚାଳନା ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରି କୃଷି ଉତ୍ପାଦକତା ବୃଦ୍ଧି କରିଥାଏ । ଦେଶର କୃଷି ଉତ୍ପାଦନକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହାର ଅଭିନବ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତି ସହିତ, ଏନପିଏସଏସ କୃଷିରେ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ ।
15 ଅଗଷ୍ଟ 2024 ପରଠାରୁ ଏନପିଏସଏସ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ବ୍ୟବହାରର ଅଗ୍ରଗତି:
1. ସାରା ଦେଶର ୧୬୦୦୦ କୃଷକମାନେ ଏନପିଏସଏସ ଆପ୍ ଡାଉନଲୋଡ୍ କରିଛନ୍ତି ।
2. ଏହି ଆପ୍ ଜରିଆରେ ୨୨୩୫୯ଟି ସର୍ଭେ କରାଯାଇଛି।
3. ୬୧ରୁ ଅଧିକ ଫସଲରେ ପୋକ ଚିହ୍ନଟ କରୁଛନ୍ତି ଚାଷୀ ।
ଏନପିଏସଏସର ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟ
1. ଦେଶର କୃଷକ, ଛାତ୍ର, ବୈଜ୍ଞାନିକ, ବିଶେଷଜ୍ଞ ଇତ୍ୟାଦିଙ୍କ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ମାନ୍ୟବର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ୧୫ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୪ରେ ଏନପିଏସଏସର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
2. ଏନପିଏସଏସରେ ୬୧ଟି ଫସଲ ପାଇଁ କୀଟ ଚିହ୍ନଟ ମଡ୍ୟୁଲ ଏବଂ ଠିକ୍ ସମୟରେ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ୧୫ଟି ଫସଲ ପାଇଁ ସର୍ଭିଲାନ୍ସ ମଡ୍ୟୁଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
3. ଏହି ଆପ୍ ଜରିଆରେ ୨୨୩୫୯ଟି ସର୍ଭେ କରାଯାଇଛି।
4. ୬୧ରୁ ଅଧିକ ଫସଲରେ ପୋକ ଚିହ୍ନଟ କରୁଛନ୍ତି ଚାଷୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା (ପିଏମଏଫବିୱାଇ)
ପିଏମଏଫବିୱାଇ ହେଉଛି ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଯୋଜନା ଯାହା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଫସଲର ଜୀବନ ଚକ୍ର ସମୟରେ କୃଷି ଏବଂ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଫସଲ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ବିପଦ ଏବଂ ବିପଦରୁ କୃଷକ ସମୁଦାୟକୁ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।
ଗତ ଖରିଫ୍ ତୁଳନାରେ ଚଳିତ ଖରିଫ ଋତୁରେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଏହି ଯୋଜନାରେ ୧୦୦ ଦିନିଆ ଆକ୍ସନ ପ୍ଲାନ୍ ବିଭାଗ ପାଇଁ ଅନ୍ୟତମ ଆକ୍ସନ ପଏଣ୍ଟ ଥିଲା।
ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଏହି ଯୋଜନାଅଧୀନରେ କୃଷକଙ୍କ ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପାଇଁ କଟ୍ ଅଫ୍ ତାରିଖ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଆସିଥିବା ଅନୁରୋଧକୁ ବିଭାଗ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି। ଏହାବ୍ୟତୀତ ୨୦୨୪ ଜୁଲାଇ ମାସରେ କେସିସି ଆକାଉଣ୍ଟଧାରୀ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଂପୃକ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କ ଶାଖା ମାଧ୍ୟମରେ ପିଏମଏଫବିୱାଇ ଅଧୀନରେ ସାଚୁରେଟ୍ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଆଉ ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟ, ଅର୍ଥାତ୍ ଏହି ଯୋଜନାରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡକୁ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ କରାଯାଇଥିଲା।
ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଫଳରେ ପ୍ରାୟ ୩୫ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ଏବଂ ୪୦ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିକୁ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବୀମା କରାଯାଇଛି। ଖରିଫ ୨୦୨୪ ପାଇଁ ମୋଟ ବୀମାଭୁକ୍ତ ଚାଷୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସର୍ବକାଳୀନ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତର ୨୯୩ ଲକ୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବ ଏବଂ ସମୁଦାୟ ବୀମା କ୍ଷେତ୍ର ୧୨% ରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୩୬୫ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟରରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ବନ୍ୟା ସର୍ବେକ୍ଷଣ: ବନ୍ୟା ସ୍ଥିତି ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଓ ତେଲେଙ୍ଗାନା ଗସ୍ତ କରିଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରତିନିଧି ଦଳ ମଧ୍ୟ ଏହି ସବୁ ରାଜ୍ୟ ଗସ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ମାନ୍ୟବର ଗୃଡ ମନ୍ତ୍ରୀ ଙ୍କୁ ଏକ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି
ନୂଆ ପଦକ୍ଷେପ
କୃଷି ଚୌପାଲ୍
"କୃଷି ଚୌପାଲ" ନାମକ ଏକ ନୂତନ ଟେଲିଭିଜନ ଏବଂ ରେଡିଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କୃଷି ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରସାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଅଭିନବ ପଦକ୍ଷେପ । ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୪ରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଥିବା ଏହି ଅଭିଯାନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି କୃଷକ ଏବଂ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କୃଷି ଗବେଷଣା ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ଯେପରି ଅଧିକ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ।
କୃଷି ଚୌପାଲର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକ ହେଲା
୧. ନୂତନ କୃଷି ଗବେଷଣାର ପ୍ରସାର:
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଗବେଷଣାର ଫଳାଫଳ ବାଣ୍ଟିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ନୂତନ କୌଶଳ, ଫସଲ ପ୍ରଜାତି, କୀଟ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭ୍ୟାସ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ । ଜଟିଳ ଗବେଷଣାକୁ ବ୍ୟବହାରିକ, କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପରାମର୍ଶରେ ପରିଣତ କରି କୃଷି ଚୌପାଲ୍ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ପାଦକତା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ ।
୨. ଶ୍ରେଷ୍ଠ କୃଷି ପଦ୍ଧତିର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ:
କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସଫଳ କେସ୍ ଷ୍ଟଡି, ଅଭିନବ ଚାଷ ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ପରିବେଶ ଗତ ଚାଷ କୌଶଳ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯିବ ।
୩. କୃଷି ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ସହ ସିଧାସଳଖ ଯୋଗାଯୋଗ ସୁବିଧା:
କୃଷି ଚୌପାଲର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ଏହାର ଇଣ୍ଟରଆକ୍ଟିଭ୍ ଫର୍ମାଟ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ଲାଇଭ୍ ପ୍ରଶ୍ନୋତ୍ତର ଅଧିବେଶନ ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷି ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ସହ ସିଧାସଳଖ ଯୋଗାଯୋଗ କରିପାରିବେ । ଯୋଗାଯୋଗର ଏହି ଖୋଲା ଲାଇନ କୃଷକମାନଙ୍କର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରଶ୍ନ, ଚିନ୍ତା ଏବଂ ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ, ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ସମର୍ଥନର ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
କୃଷକ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଏଫଜିଆରଏସ)
ଡିଏଆଣ୍ଡଏଫଡବ୍ଲୁ ଏକ କୃଷକ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥାପନ କରିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନଙ୍କୁ କୌଣସି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଯୋଜନା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଯୋଗ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବାରେ ବହୁଭାଷୀ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅଧୀନରେ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରାଯିବ । ଏଫଜିଆରଏସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସବ୍ସିଡି ବିତରଣ, ବୈଷୟିକ ସହାୟତା, ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସେବା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଯୋଜନାଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କୌଣସି ସମସ୍ୟା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପ୍ରଶ୍ନ କିମ୍ବା ଅଭିଯୋଗ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ, ମଲ୍ଟି-ଚ୍ୟାନେଲ (ସିଏସସି ମାଧ୍ୟମରେ ୱେବ୍ ପୋର୍ଟାଲ, ମୋବାଇଲ ଆପ୍, କଲ୍ ସେଣ୍ଟର ସମର୍ଥନ, ଆଇଭିଆର ଇତ୍ୟାଦି) ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଅଭିଯୋଗ ସ୍ଥିତିର ରିଅଲ ଟାଇମ୍ ଟ୍ରାକିଂ ଏବଂ ଅଗ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ସ୍ୱୟଂଚାଳିତ ଅପଡେଟ୍, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଯିବ ।
ଅଭିଯୋଗର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସରକାର/ଡିଭିଜନ୍/ପିଏସ୍ୟୁ/ସ୍ବୟଂଶାସିତ ସଂସ୍ଥା/ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଅଭିଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ବିକଶିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଦକ୍ଷ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଉତ୍ତେଜନା ମେଟ୍ରିକ୍ସ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏଫଜିଆରଏସ କିୱାର୍ଡ-ଭିତ୍ତିକ ଶୃଙ୍ଖଳିତ ବର୍ଗୀକରଣ ଏବଂ ଗମ୍ଭୀରତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏଫଜିଆରଗୁଡ଼ିକ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଯେକୌଣସି ଯୋଜନା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ କିମ୍ବା ଅଭିଯୋଗ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିବାରେ ବହୁଭାଷୀ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସମାଧାନ ଲୋଡ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି।
ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆମେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ଦେଖିଛୁ :
• ୨୦୨୩-୨୪ ବର୍ଷର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ, ଦେଶରେ ସମୁଦାୟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ୩୩୨.୨ ନିୟୁତ ଟନ୍ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା କି ୨୦୨୨-୨୩ ବର୍ଷରେ ହାସଲ ହୋଇଥିବା ୩୨୯.୭ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଉତ୍ପାଦନ ତୁଳନାରେ ୨.୬ ନିୟୁତ ଟନ୍ ଅଧିକ।
• ୨୦୨୩-୨୪ ବର୍ଷରେ ଚାଉଳ ଓ ଗହମର ଉତ୍ତମ ଉତ୍ପାଦନ ଯୋଗୁଁ ଏହି ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି।
• ୨୦୨୪-୨୫ ବର୍ଷରେ ୧୩.୦୯.୨୦୨୪ ସୁଦ୍ଧା ଖରିଫ ଫସଲ ଅଧୀନରେ ସମୁଦାୟ କ୍ଷେତ୍ରଫଳ ପୂର୍ବ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ୨% ଅଧିକ ଅଟେ । ଗତବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ପ୍ରାୟ ୧୬ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଓ ମକା ଚାଷ ପ୍ରାୟ ୪ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ କୃଷି ଗବେଷଣା ଓ ଶିକ୍ଷା ବିଭାଗ (ଡିଏଆରଇ) ଏବଂ ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ଆଇସିଏଆର)ର ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ।
୧୦୦ ଦିନର ବଡ଼ ସଫଳତା
୧୦୯ଟି ଜଳବାୟୁ ସହନଶୀଳ ଗୁଣାତ୍ମକ କିସମର ଉନ୍ମୋଚନ ଓ ଏହାର ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରଭାବ: ଗତ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୩୪ଟି ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଓ ୨୭ଟି ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ଫସଲ ସମେତ ୬୧ଟି ଫସଲର ୧୦୯ଟି ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ପ୍ରଜାତିକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରି ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସବୁ ପ୍ରଜାତି ବିଭିନ୍ନ ଜୈବିକ ଏବଂ ଅଜୈବିକ ଚାପ ଯଥା କୀଟପତଙ୍ଗ, ରୋଗ, ମରୁଡ଼ି, ଜଳବନ୍ଦୀ, ଗରମ, ଲୁଣିଆ ମାଟି ପ୍ରତି ସହନଶୀଳ ଏବଂ କେତେକ ପ୍ରଜାତି ଉଚ୍ଚ ପୋଷକ ତତ୍ତ୍ୱରେ ଭରପୂର । ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ଯେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଭୟଙ୍କର ହେବାରେ ଲାଗିଛି। ଏହି ପ୍ରଜାତି ଭବିଷ୍ୟତରେ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଚାଷୀଙ୍କ ଫସଲକୁ କ୍ଷତିରୁ ରକ୍ଷା କରିବ ଏବଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଫସଲ ନଷ୍ଟ ହେବା ପରିବର୍ତ୍ତେ କୃଷକ ଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅମଳ ମିଳିବ ।
ଯଥାଶୀଘ୍ର ନୂଆ କିସମର ବିହନ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଢାଞ୍ଚା: ଆଇସିଏଆର, କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟମିଳିତ ଭାବେ ଏହି ପ୍ରଜାତିର ବିହନ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଢାଞ୍ଚା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ରବି ଋତୁ ଫସଲ ପାଇଁ ପ୍ରଜନନ ବିହନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରୁ ଇଣ୍ଡେଣ୍ଟ ନିଆଯାଇଛି। ଏତଦ୍ ବ୍ୟତୀତ ଚାଷୀ ଓ ସରକାରୀ ବିହନ ଉତ୍ପାଦନ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଏହା ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ବିହନ ଉତ୍ପାଦନରେ କୃଷକ ଓ ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗର ସହଯୋଗ ନିଆଯିବ।
ସାଥି ପୋର୍ଟାଲରେ ବିହନ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା: ଏହି କ୍ରମରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାଥି ପୋର୍ଟାଲରେ ପ୍ରଜନନ ବିହନ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ୨୬୬ଟି କେନ୍ଦ୍ରକୁ ସାମିଲ କରିଛି, ଯାହା ବିହନର ଟ୍ରେସେବିଲିଟି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ବିହନ ପାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ଉନ୍ନତ କୃଷି କୌଶଳ ର ମୁକ୍ତି: ୧୦୦ଟି ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନତ କୃଷି କୌଶଳ ଜାରି କରାଯାଇଛି ଯାହା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଠିକ ପରିମାଣ ଏବଂ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଉପକରଣ ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଫସଲକୁ ବିଭିନ୍ନ ରୋଗ ଏବଂ କୀଟପତଙ୍ଗରୁ ରକ୍ଷା କରିବାରେ ଫଳପ୍ରଦ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେଉଛି ।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ରଣନୀତିଗତ ଯୋଜନା: ବ୍ଲକସ୍ତରରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ୧୪୦ଟି ବ୍ଲକ (୨୮ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ ୪ଟି କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ) ପାଇଁ ରଣନୀତିଗତ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମରୁଡ଼ି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ରଜାତି ଚୟନ, ଅତ୍ୟଧିକ ବର୍ଷା, ବନ୍ୟା, ସାମୁଦ୍ରିକ ଝଡ଼ ଇତ୍ୟାଦି, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ପଦ୍ଧତି, ଜଳବନ୍ଦୀ ହେଲେ ଫସଲ ଓ ପଶୁସମ୍ପଦ ବଞ୍ଚାଇବାର ପଦ୍ଧତି ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ଏହାକୁ ଅଧିକ ଅଞ୍ଚଳରେ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି।
ଏଆଇ ଭିତ୍ତିକ ଆପ୍ /ଟୁଲ୍ ର ବିକାଶ: ୬୧ଟି ଫସଲ ପାଇଁ ଏଆଇ ଆଧାରିତ କୀଟ ଚିହ୍ନଟ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସମେତ ୧୦ଟି ଏଆଇ ଭିତ୍ତିକ, କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଆପ୍ /ଟୁଲ୍ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକମାନେ କୀଟପତଙ୍ଗର ଫଟୋ ଅପଲୋଡ୍ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ନାମ ଏବଂ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପାଉଛନ୍ତି । ଗତ ଏକ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ୧୫ ୦୦୦ରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ଏହି ଆପ୍ ଡାଉନଲୋଡ୍ କରି ଏହାର ବ୍ୟବହାର ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସେହିପରି ଅନ୍ୟ ୯ଟି ଏଆଇ ଭିତ୍ତିକ ଉପକରଣ/ଆପ୍ ବିକଶିତ କରାଯାଇ ଚାଷୀଙ୍କୁ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଚାଷ ପାଇଁ ବରଦାନ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ।
କୃଷି ଶିକ୍ଷାର ନାମଲେଖା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅନ୍ ଲାଇନ୍ କରିବା ଏବଂ ବିକାଶ ଆପ୍ ର ବିକାଶ: କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ନାମଲେଖା, ମାନ୍ୟତା ଏବଂ ରାୱେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଇତ୍ୟାଦିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନଲାଇନ୍ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି-୨୦୨୦ ଅନୁଯାୟୀ କୃଷିରେ ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ପାଠ୍ୟକ୍ରମକୁ ମଲ୍ଟିପଲ୍ ଏଣ୍ଟ୍ରି/ମଲ୍ଟିପଲ୍ ଏକ୍ଜିଟ୍, ଉଦ୍ୟୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ଆଗାମୀ ଶିକ୍ଷାବର୍ଷରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ। ଏହା ସହିତ ସ୍ନାତକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ 'ଗ୍ରାମୀଣ ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟ ଅଭିଜ୍ଞତା (ଆରଏଓଇ)' ଅଧୀନରେ ଏକ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ "ବିକାଶ" (ଭେଞ୍ଚର ଫର ଇଣ୍ଟରଆକ୍ସନ ଅଫ୍ କିଷାନ ଆଣ୍ଡ ଏଗ୍ରି-ଷ୍ଟୁଡେଣ୍ଟ) କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି, ଯାହା କି କୃଷି ପ୍ରତି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ଆଗ୍ରହ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବିଷୟରେ ଗଭୀର ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
କେଭିକେ ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ: କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର (କେଭିକେ) ମାଧ୍ୟମରେ ଯୁବକ ଓ ମହିଳାଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ଗତ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କୁଶଳ ଯୁବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ୬୫,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ଓ ଯୁବକଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦିଆଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ୩୨୪୬୫ ଜଣ ମହିଳା ଏବଂ ୩୨୯୪୧ ଜଣ ପୁରୁଷ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ଅଛନ୍ତି ।
ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ: ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷର ବୈଜ୍ଞାନିକ ତଥ୍ୟ ଜାଣିବା ପାଇଁ ଗବେଷଣା ଓ ମୂଲ୍ୟାୟନ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି ଏବଂ ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ସ୍ତରର ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ୨୪୭୬ଟି ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ୧,୦୧,୬୩୩ ଜଣ ଚାଷୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଉପରେ ୪୨୫ କେଭିକେ ପକ୍ଷରୁ ୭,୫୯୨ଟି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହାବ୍ୟତୀତ ୧୧,୩୪୧ଟି ସଚେତନତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୧.୩୭ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଏଥିରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଥିଲା।