Ministry of Finance
FATF lauds India’s efforts to implement measures to tackle illicit finance including money laundering and terror funding
Places India in “regular follow-up” which is the highest rating category by FATF
19 SEP 2024 7:06PM by PIB Delhi
The Financial Action Task Force (FATF) has lauded India’s efforts to implement measures to tackle illicit finance including money laundering and terror funding. Briefing mediapersons in New Delhi today, Shri Vivek Aggarwal, Additional Secretary, Revenue, Ministry of Finance said that in its Mutual Evaluation Report for India ‘Anti-Money laundering and Counter terrorist financing Measures’ FATF emphasizes that India has achieved a high-level of technical compliance across the FATF Recommendations. India has taken significant steps to implement measures to tackle illicit finance, the reports mentions.
A joint FATF-APG-EAG assessment has concluded that India has implemented an anti-money laundering and counter-terrorist financing (AML/CFT) framework that is achieving good results. Authorities make good use of financial intelligence and co-operate effectively, both domestically and internationally.
Shri Vivek Aggarwal further informed that following the assessment, India has been placed in “regular follow-up” which is the highest rating category by FATF. UK, France and Italy are among the only G-20 countries which have been placed in this category apart from India, he disclosed.
The report highlights that India has made significant steps in financial inclusion, more than doubling the proportion of the population with bank accounts, encouraging greater reliance on digital payment systems. These efforts have supported financial transparency, which in turn contribute to AML/CFT efforts.
Despite the size and institutional complexity of the Indian system, Indian authorities cooperate and coordinate effectively on matters dealing with illicit financial flows, including the use of financial intelligence. India also achieved positive results in international co-operation, asset recovery and implementing targeted financial sanctions for proliferation financing.
There is a good understanding of risk and application of preventative measures in the financial sector, especially by commercial banks.
Indian authorities also have a comprehensive understanding of the money laundering, terrorism and proliferation financing risks but need to do more to share insights on these risk across all relevant stakeholders, the report says.
It also states that India faces serious terrorism and terrorist financing threats, including related to ISIL or Al Qaeda. India has demonstrated its ability to conduct complex financial investigations but needs to focus on concluding the prosecutions and convict and appropriately sanction terrorist financiers.
It further adds that the country needs to ensure that measures aimed at preventing the non-profit sector from being abused for terrorist financing are implemented in line with the risk-based approach, including by conducting outreach to non-profit organisations on their terrorist financing risks.
Financial Institutions are taking steps to apply enhanced measures to politically exposed persons (PEPs). However, India needs to address the issue of lack of coverage of domestic PEPs from a technical compliance perspective and ensure reporting entities fully implement these requirements. Implementation of preventative measures by the non-financial sector and virtual asset service providers, and supervision of those sectors, is at an early stage. India needs to improve implementation of cash restrictions by dealers in precious metals and stones as a priority given the materiality of the sector.

ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବେଆଇନ ଅର୍ଥ କାରବାର ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପାଣ୍ଠିଯୋଗାଣ ସମେତ ଆର୍ଥିକ ଅପରାଧ ମୁକାବିଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ପ୍ରୟାସକୁ ଏଫଏଟିଏଫର ପ୍ରଶଂସା
ଏଫଏଟିଏଫ ଦ୍ୱାରା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମାନ୍ୟତା ରୂପେ ଭାରତକୁ ‘‘ନିୟମିତ ଅନୁସରଣ’’ ଶ୍ରେଣୀରେ କରାଗଲା ସ୍ଥାନିତ
19 SEP 2024 7:06PM by PIB Bhubaneswar
ବେଆଇନ ଅର୍ଥ କାରବାର ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ବେଆଇନ ଆର୍ଥିକ ଗତିବିଧି ମୁକାବିଲା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାରେ ଭାରତର ପ୍ରୟାସକୁ ଫାଇନାନ୍ସିଆଲ ଆକ୍ସନ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସ (ଏଫଏଟିଏଫ) ପ୍ରଶଂସା କରିଛି। ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ରାଜସ୍ୱ ବିଭାଗର ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ବିବେକ ଅଗ୍ରଓ୍ଵାଲ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ସାମ୍ବାଦିକମାନଙ୍କୁ ଏହି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତ ପାଇଁ ଏଫଏଟିଏଫର ଆପୋସ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ରିପୋର୍ଟ - ‘‘ବେଆଇନ ଅର୍ଥ କାରବାର ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ’’ରେ ଏହି ସଂଗଠନ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛି ଯେ ଭାରତ ଏଫଏଟିଏଫ୍ ସୁପାରିସଗୁଡ଼ିକୁ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଷୟିକ ଅନୁପାଳନ ସହ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି। ବେଆଇନ ଆର୍ଥିକ ଗତିବିଧି ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ରିପୋର୍ଟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି।
ଏଫଏଟିଏଫ-ଏପିଜି-ଇଏଜିର ମିଳିତ ଆକଳନ ରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ଭାରତ ଏକ ବେଆଇନ ଅର୍ଥ କାରବାର ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ (ଏଏମଏଲ/ସିଏଫଟି) ଢାଞ୍ଚା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି ଯାହା ଭଲ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରୁଛି । ଭାରତୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଆର୍ଥିକ ଗୁଇନ୍ଦା ସୂଚନାର ସଦୁପଯୋଗ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଉଭୟ ଘରୋଇ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ସହଯୋଗ କରିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ବିବେକ ଅଗ୍ରୱାଲ ଆହୁରି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମୂଲ୍ୟାୟନ ପରେ ଭାରତକୁ "ନିୟମିତ ଅନୁସରଣ ବା ରେଗୁଲାର୍‌ ଫଲୋଅପ୍‌" ଶ୍ରେଣୀରେ ରଖାଯାଇଛି ଯାହା ଏଫଏଟିଏଫ ଦ୍ୱାରା ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମାନ୍ୟତା ଅଟେ । ଭାରତ ବ୍ୟତୀତ ବ୍ରିଟେନ, ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ଇଟାଲୀ ଅନ୍ୟତମ ଜି-୨୦ ଦେଶ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଏହି ବର୍ଗରେ ରଖାଯାଇଛି।
ରିପୋର୍ଟରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି, ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଥିବା ଜନସଂଖ୍ୟାର ଅନୁପାତକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ସହିତ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ ଉପରେ ଅଧିକ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡିକ ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିଛି, ଯାହାକି ପ୍ରତିବଦଳରେ ଏଏମଏଲ / ସିଏଫଟି ପ୍ରୟାସରେ ଯୋଗଦାନ କରିଛି।
ଭାରତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଆକାର ଏବଂ ସଂସ୍ଥାଗତ ଜଟିଳତା ସତ୍ତ୍ୱେ, ଭାରତୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଆର୍ଥିକ ଗୁଇନ୍ଦା ସୂଚନା ବ୍ୟବହାର ସମେତ ବେଆଇନ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରବାହ ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟ କରିଥା’ନ୍ତି । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସହଯୋଗ, ସମ୍ପତ୍ତି ଅସୁଲି ଏବଂ ବେଆଇନ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଭିତ୍ତିକ ଆର୍ଥିକ କଟକଣା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ସକାରାତ୍ମକ ପରିଣାମ ହାସଲ କରିଛି।
ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର, ବିଶେଷ କରି ବାଣିଜ୍ୟିକ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରାରେ ବିପଦ ଏବଂ ପ୍ରତିଷେଧକ ପଦକ୍ଷେପର ପ୍ରୟୋଗ କରାଯିବା ବେଶ୍‌ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି।
ଭାରତୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ପାଖରେ ବେଆଇନ ଅର୍ଥ କାରବାର, ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଅବୈଧ କାରବାର ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ବିପଦ ବିଷୟରେ ବ୍ୟାପକ ଧାରଣା ରହିଛି, କିନ୍ତୁ ଏହି ବିପଦ ବିଷୟରେ ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୁଝାମଣା ବାଣ୍ଟିବା ପାଇଁ ଅଧିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ରିପୋର୍ଟରେ କୁହାଯାଇଛି।
ଏଥିରେ ଏହା ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତ ଗୁରୁତର ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଆଇଏସ୍ ଆଇଏଲ୍ କିମ୍ବା ଅଲ୍ କାଏଦା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ବିପଦର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି। ଭାରତ ଜଟିଳ ଆର୍ଥିକ ତଦନ୍ତ କରିବାର ଦକ୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି, କିନ୍ତୁ ଦୋଷୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିବା, ଦୋଷୀଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡବିଧାନ କରିବା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ପାଇଁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ବିରୋଧରେ କଟକଣା ଲାଗୁ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ରିପୋର୍ଟରେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଅଣ-ଲାଭକାରୀ କ୍ଷେତ୍ର ଅପବ୍ୟବହାରକୁ ରୋକିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛିଅଣ-ଲାଭକାରୀ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକର ପାଣ୍ଠିକୁ ଆତଙ୍କବାଦ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବା ସମ୍ପର୍କରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରାଇବା ସମେତ ଏକ ବିପଦ ଆଧାରିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନେଇ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଉଚିତ୍‌ ବୋଲି ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ।
ଆର୍ଥିକ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ରାଜନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି (ପିଇପି)ଙ୍କ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ଲାଗୁ କରିବାକୁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି। ତେବେ ବୈଷୟିକ ଅନୁପାଳନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଘରୋଇ ପିଇପି କଭରେଜ୍ ଅଭାବ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା ଏବଂ ରିପୋର୍ଟିଂ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଆବଶ୍ୟକତାଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ୍‌। ଅଣ-ଆର୍ଥିକ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ସମ୍ପତ୍ତି ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷେଧକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ସେହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ତଦାରଖ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଛି। ମୂଲ୍ୟବାନ ଧାତୁ ଏବଂ ପଥର କ୍ଷେତ୍ରର ଭୌତିକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭାରତକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ସହିତ ଡିଲରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନଗଦ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଆବଶ୍ୟକ ।