Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Ministry achieves 100 days target on Integrated Development of Wildlife Habitats
Cabinet Approved recently Continuation of Wildlife Habitat Development Scheme with Rs. 2602.98 Crore Outlay for 15th Finance Commission Cycle
Scheme to Feature Key Components: Project Tiger, Project Elephant, and Wildlife Habitat Development
21 SEP 2024 2:38PM by PIB Delhi
The Cabinet in its meeting held on September 11, approved continuation of the Centrally Sponsored Scheme of Integrated Development of Wildlife Habitats for the 15th Finance Commission cycle for an overall outlay of Rs. 2602.98 crores. The said scheme includes the critical Project Tiger sub component along with Project Elephant and Development of Wildlife Habitat. This was one of the items included in the 100-day action plan of the Government.
While strengthening the existing fundamental and core components of the scheme, the scheme envisages to boost technological interventions in different thematic areas over the current and next financial year in our tiger and wildlife bearing forests.
The Project Tiger already has an inherent use of technology in day-to-day management practices such as the M-STrIPES (Monitoring System for Tigers, Intensive Protection and Ecological Status) mobile application. The latter is in sync with the Digital India initiative and was extensively used for collection of field level ecological data during the 5th cycle of the All-India Tiger Estimation in 2022. The All-India Tiger Estimation itself is technologically intensive with the extensive deployment of camera traps across tiger habitats of the country. This exercise also makes use of Artificial Intelligence (AI) for species level identification. Conservation genetics has also been significantly used in the field of tiger conservation wherein a SOP for translocating tigers based on their genetic composition has been issued. Further, genetics has also been used to determine tiger numbers in low density landscapes as well as for determining the food ecology of the species. These interventions are proposed to be enhanced under the said scheme.
The Project Tiger component also supports the ambitious Project Cheetah in the country which shall be continued under the umbrella scheme of Integrated Development of Wildlife Habitats. The areas for Cheetah introduction are proposed to be expanded as per the Cheetah Action Plan under the said scheme and efforts shall be made to strengthen monitoring protocols using advanced radio telemetry protocols.
The Project Dolphin under the Development of Wildlife Habitat component is proposed to be supported by provisioning equipment such as Remotely Operated Vehicles (ROVs) and passive acoustic monitoring devices for enumeration of dolphins as well as their habitat. Project Lion, also under the ambit of the Development of Wildlife Habitat shall be strengthened as per activities envisaged in the document titled “Lion @ 2047: A vision for Amrut Kaal”. Human-elephant conflict under the Project Elephant component is envisaged to leverage information and communication technology interventions. While these have been tested on an experimental basis, the same shall be deployed on a larger scale.
55 tiger reserve, 33 elephant reserves and 718 protected areas and their zones of influence stand to benefit. The forests of these areas are a bulwark against the adversities of climate change besides ensuring water security of the nation. In addition, the cause of keystone species occupying these landscapes, especially the tiger, the elephant, the cheetah, the snow leopard and the lion, which act as an indicator of these ecosystems will be furthered. Not only this, lesser known species, especially those identified for the Species recovery programme under the Development of Wildlife Habitat component, stand to gain with the continuation of the scheme.
The scheme has a livelihood generation of more than 50 lakh man days through direct engagement in addition to indirect employment through eco-tourism and ancillary activities.
The continuation of the Centrally Sponsored Scheme of Integrated Development of Wildlife Habitats reiterates the commitment of the Government towards tiger and wildlife conservation ensuring that economy and ecology grow together.
The overall outlay for the three components for the 15th Finance Commission cycle as well as its remaining period:
S. No.
Name of Scheme
Central Share
State Share
Total
1
Project Tiger
1575.00
955.00
2530.00
2
Project Elephant
182.58
54.00
236.58
3
Development of Wildlife Habitat
845.4
273.02
1118.42
* All figures in Rs. Crores Total:
2602.98
1282.02
3885.00
Component of EFC
2024-25
2025-26
Project Tiger
365.00
365.00
Project Elephant
40.00
40.12
Development of Wildlife Habitat
195.00
183.16
Total
(All figures in Rs. crores)
600
588.28

অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
মন্ত্রালয়না ইন্তিগ্রেতেদ দিভেলপমেন্ত ওফ ৱাইল্দলাইফ হেবিতেতসকী নুমিৎ ১০০নিগী পান্দম ফংলে
মন্ত্রী মন্দলনা কুইদ্রিঙৈদা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন সাইকলগী ওইনা লুপা করোর ২৬০২.৯৮গী শেন্ফমগা লোয়ননা ৱাইল্দলাইদ হেবিতেত দিভেলপমেন্ত স্কীম মখা চত্থবদা অয়াবা পীখ্রে
স্কীম অসিদা য়াউগদবা মরুওইবা মচাকশিং: প্রোজেক্ত তাইগর, প্রোজেক্ত ইলিফেন্ত, অমসুং ৱাইল্দলাইফ হেবিতেত দিভেলপমেন্ত
21 SEP 2024 2:38PM by PIB Imphal
মন্ত্রী মন্দলনা সেপ্তেম্বর ১১দা পাঙথোকখিবা মীফমদা, লুপা করোর ২৬০২.৯৮গী শেনফমগা লোয়ননা ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন সাইকলগী ওইনা সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কীম ওইরিবা ইন্তিগ্রেতেদ দিভেলপমেন্ত ওফ ৱাইল্দলাইফ হেবিতেত্স মখা চত্থবদা অয়াবা পীখি‍। স্কীম অসিদা প্রোজেক্ত ইলিফেন্ত অমসুং দিভেলপমেন্ত ওফ ৱাইল্দলাইফ হেবিতেতকা লোয়ননা মরুওইবা সব-কম্পোনেন্ত প্রোজেক্ত তাইগর য়াওরি‍। মসি লৈঙাক্কী নুমিৎ ১০০গী এক্সন প্লান্দা য়াওখিবা আইতেমশিংগী মরক্তা অমনি‍।
স্কীম অসিগী লৈরিবা ফন্দামেন্তেল অমসুং কোর কম্পোনেন্তশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবগা লোয়ননা, স্কীম অসিনা ঐখোয়গী কৈ অমসুং লমলক্কী শা-উচেকশিং লৈবা উমংশিংদা চৎলিবা অমসুং মথঙ শেনবা চহিদা তোঙান তোঙানবা থিমেতিক এরিয়াশিংদা তেক্নোলোজিকেল ইন্তরভেন্সন হেনগৎহন্নবা মীৎয়েঙ থম্লি‍।
প্রোজেক্ত তাইগর অসিদা হান্নদগী হৌনা M-STrIPES (মোনিতরিং সিস্তেম ফোর তাইগর্স, ইন্তেন্সিব প্রোতেক্সন এন্দ ইকোলোজিকেল স্তেতস) মোবাইল এপ্লিকেসনগুম্বা নুংতিগী শীজিন্নবা মেনেজমেন্ত থৌওংশিংদা তেক্নোলোজী নীংথিনা শীজিন্নদুনা লাক্লি‍। অকোন্বগী অসি দিজিতেল ইন্দিয়া থৌরাংগী পরিংদা চৎলি অমসুং ২০২২দা পাঙথোকখিবা ওল ইন্দিয়া তাইগর এস্তিমেসনগী ৫শুবা সাইকল মনুংদা ফিল্দ লেভেল ইকোলোজিকেল দেতা খোমগৎপদা পাক শন্না শীজিন্নখি‍। ওল-ইন্দিয়া তাইগর এস্তিমেসন অসিমক লৈবাকসিগী কৈ লৈবা মফমশিংদা কেমেরা ত্রেপশিং পাক শন্না থমদুনা তেক্নোলোজী নীংথিনা শীজিন্নরি‍। থৌওং অসিনা স্পেসিস লেভেলদা শক খঙদোক্নবগীদমক আর্তিফিসিএল ইন্তলিজেন্স (AI)শু শীজিন্নরি‍। কৈ য়োকখৎপগী লমদা কঞ্জার্বেসন জিনেতিক্সসু নীংথিনা শীজিন্নদুনা, মসিদা কৈশিংবু মখোয়গী জিনেতিক কম্পোজিসন্দা য়ুম্ফম ওইরগা লৈফম হোংদোক হোংজিন তৌনবগভী SOP অমা থোকখ্রে‍। মখা তানা, লো দেন্সিতী লেন্দস্কেপশিংদা কৈগী মশিং লেপথোক্নবা লোয়ননা স্পেসিস অদুগী ফুদ ইকোলোজী খঙদোকপদসু জিনেতিক্স শীজিন্নরি‍। হায়রিবা ইন্তরভেন্সনশিং অসি স্কীম অসিগী মখাদা ফগৎহন্নবা ৱাফম হৌদোক্লি‍।
প্রোজেক্ত তাইগর কম্পোনেন্ত অসিনা লৈবাকসিদা ৱাখল চাউবা প্রোজেক্ত চীতাহবুসু ঙাক্লৌ পীদুনা ইন্তিগ্রেতেদ দিভেলপমেন্ত ওফ ৱাইল্দলাইফ হেবিতেত্সকী অম্ব্রেলা স্কীমগী মখাদা মখা চত্থখিগনি‍। চীতাহ থম্নবা মফমশিং স্কীম অসিগী মখাদা চীতাহ এক্সন প্লানগী মখা পোক্না পাকথোক চাউথোকহন্নবা ৱাফম হৌদোক্লি অমদি এদভান্স রেদিও তেলিমিত্রী প্রোতোকোলশিং শীজিন্নদুনা মোনিতরিং প্রোতোকোলশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থৌরাংসু পায়খৎকনি‍।
দিভেলপমেন্ত ওফ ৱাইল্দলাইফ হেবিতেত কম্পোনেন্তকী মখাদা পায়খৎলিবা প্রোজেক্ত দোল্ফিনবু রিমোতলী ওপরেতেদ ভেহিকল্স (ROVs) নচিংবা খুৎলায়শিং অমসুং দোল্ফিন মশিং থিদোক্নবা লোয়ননা মখোয়গী লৈফম খঙদোক্নবা পেসিব একুস্তিক মোনিতরিং দিভাইসশিং পীথদুনা ঙাক্লৌ পীনবা ৱাফম হৌদোক্লি‍। দিভেলপমেন্ত ওফ ৱাইল্দলাইফ হেবিতেতকী মখাদা লৈরিবা প্রোজেক্ত লাইয়নসু “লাইয়ন @ ২০৪৭: এ ভিজন ফোর অম্রুত কাল” মিংথোন্বা দোকুমেন্ত অসিদা পল্লিবা থবক থৌওংশিংগী মখা পোন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি‍।প্রোজেক্ত ইলিফেন্ত কম্পোনেন্তকী মখাদা লৈরিবা মীওইবা-শামুগী কনফ্লিক্ত অসিনা ইনফোর্মেসন এন্দ কম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজী ইন্তরভেন্সন শীজিন্ননবা ৱাফম কোনশিল্লি‍। মসি চাংয়েং এক্সপরিমেন্তেল বেসিসতা চাংয়েং তৌখিবগা লোয়ননা মসি হেন্না পাক চাউবা চাংদা শীজিন্নরগনি‍।
মসিনা তাইগর রিজর্ব ৫৫, ইলিফেন্ত রিজর্ব ৩৩ অমসুং প্রোতেক্তেদ এরিয়া ৭১৮ অমসুং মখোয়গী জোন্স ওফ ইনফ্লুএন্সতা কান্নবা পীগনি‍। হায়রিবা মফমশিংসিদা লৈরিবা উমংশিং অসিনা লৈবাকসিদা ঈশিং মরাং কায়না ফংহন্বগা লোয়ননা অইং-অশাগী খল হোংলকপগী শাফুদগী ঙাকথোক্নবা পল অমা ওইরি‍। মসিগী মথক্তা, হায়রিবা মফমশিং অসিদা লৈরিবা কীস্তোন স্পেসিসশিংগী, মরুওইনা কৈ, শামু, চীতাহ, স্নো লিওপার্দ অমসুং নোংশাগী মরমশিংনা ইকোসিস্তেমগী ইন্দিকেতর ওইনা মথৌ তৌরিবা অসি হেন্না মরা চেৎশিলহনগনি‍। হায়রিবা মুন্না খঙনদবা স্পেসিসশিং, মরুওইনা দিভেলপমেন্ত ওফ ৱাইল্দলাইফ হেবিতেত কম্পোনেন্তকী মখাদা স্পেসিস রিকভরী প্রোগ্রামগী মখাদা মশক খঙদোক্লবা স্পেসিসশিংনা স্কীম অসি মখা চত্থরকপদা কান্নবা ফংগনি‍।
স্কীম অসিনা ইকো-তুরিজম অমসুং মরী লৈনবা থবক থৌওংশিংগী খুত্থাঙদা নাকোইননা থবক পীবগী মথক্তা হকথেংননা নেক্তুনা মেন দেজ লাখ ৫০ হঅএন্বগী থবক পীবগী মঙম লৈ‍।
সেন্ত্রেল্লী স্পোন্সর্দ স্কীম ওফ ইন্তিগ্রেতেদ দিভেলপমেন্ত ওফ ৱাইল্দলাইফ হেবিতেত্স মখা চত্থবা অসিনা কৈ অমসুং লমলক্কী শা-উচেকশিং য়োখৎপগী লমদা লৈঙাক্না লেপ্লিবা খোঙফম চেৎশিলহন্দুনা শেন্মিৎলোন অমসুং ইকোলোজী অনিমক পুন্না চাওখৎমিন্নবা পুরক্কনি‍।
কম্পোনেন্ত অহুমসিগী ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন সাইকল লোয়ননা লেমহৌরিবা মতমগী মপুং ওইবা আউতলে:
সেরিএল মশিং
স্কীম মমিং
সেন্ত্রেল শেয়র
স্তেত শেয়র
অপুন্বা
প্রোজেক্ত তাইগর
১৫৭৫.০০
৯৫৫.০০
২৫৩০.০০
প্রোজেক্ত ইলিফেন্ত
১৮২.৫৮
৫৪.০০
২৩৬.৫৮
দিভেলপমেন্ত ওফ ৱাইল্দলাইফ হেবিতেত
৮৪৫.৪
২৭৩.০২
১১১৮.৪২
* ফিগর পুম্নমক লুপা করোরগী খুজিংদনি অপুন্বা:
২৬০২.৯৮
১২৮২.০২
৩৮৮৫.০০
EFC গী কম্পোনেন্ত
২০২৪-২৫
২০২৫-২৬
প্রোজেক্ত তাইগর
৩৬৫.০০
৩৬৫.০০
প্রোজেক্ত ইলিফেন্ত
৪০.০০
৪০.১২
দিভেলপমেন্ত ওফ ৱাইল্দলাইফ হেবিতেত
১৯৫.০০
১৮৩.১৬
অপুন্বা
(ফিগর পুম্নমক লুপা করোরগী খুজিংদনি)
৬০০
৫৮৮.২৮