Prime Minister's Office
Prime Minister attends Quad Cancer Moonshot event
22 SEP 2024 8:23AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi participated in the Quad Cancer Moonshot event hosted by President Joseph R Biden Jr., on the sidelines of the Quad Leaders’ Summit in Wilmington, Delaware.
Speaking on the occasion, Prime Minister deeply appreciated this thoughtful initiative of President Biden aimed at preventing, detecting and treating cervical cancer. He stated that the program would go a long way in providing affordable, accessible and quality health-care to people in Indo-Pacific countries. He noted that India was also undertaking a mass cervical cancer screening program in the country. Talking of India’s health security efforts, he mentioned that the country has developed a cervical cancer vaccine and is working on an AI based treatment protocol for the disease.
As India’s contribution to the Cancer Moonshot initiative, Prime Minister, in keeping with India’s vision of ONE WORLD, ONE HEALTH, announced the dedication of a grant of US $7.5 million to cancer testing, screening, and diagnostics in the Indo-Pacific region. Prime Minister also announced that India will provide support for radiotherapy treatment and capacity building for cancer prevention in the Indo-Pacific. He also mentioned that Indo-Pacific countries will be benefiting from the supply of 40 million doses of vaccine from India under GAVI and QUAD programs. Prime Minister noted that when the Quad acts, it is not just for nations, it is for the people and that is the true essence of its human-centric approach.
India will also offer technical assistance to interested countries in the Indo-Pacific region on DPI for cancer screening, care and continuum through its US$ 10 million contribution to WHO’s-Global Initiative on Digital Health.
Through the Cancer Moonshot initiative, the Quad leaders committed to work together to address gaps in the cervical cancer care and treatment ecosystem in the Indo-Pacific countries. A Joint Cancer Moonshot Fact Sheet was released on the occasion.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କ୍ୱାଡ୍ କ୍ୟାନସର ମୁନସଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
22 SEP 2024 8:23AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଡେଲାୱେରର ୱିଲମିଂଟନରେ କ୍ୱାଡ୍ ଲିଡର୍ସ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜୋସେଫ ଆର ବାଇଡେନ୍ ଜୁନିଅରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ କ୍ୱାଡ୍ କ୍ୟାନସର ମୁନସଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଭାଷଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସର୍ଭାଇକାଲ୍ କ୍ୟାନସର ରୋଗକୁ ରୋକିବା, ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା କରିବା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବାଇଡେନଙ୍କ ଏହି ଚିନ୍ତନଶୀଳ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ଲୋକଙ୍କୁ ସୁଲଭ, ସୁଲଭ ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇବାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଦେଶରେ ଏକ ସାମୂହିକ ସର୍ଭାଇକାଲ୍ କ୍ୟାନସର ସ୍କ୍ରିନିଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ କରୁଛି। ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଏକ ସର୍ଭାଇକାଲ୍ କ୍ୟାନସର ଟିକା ବିକଶିତ କରିଛି ଏବଂ ରୋଗ ପାଇଁ ଏକ ଏଆଇ ଆଧାରିତ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
କ୍ୟାନସର ମୁନସଟ୍ ପ୍ରୟାସରେ ଭାରତର ଅବଦାନ ଭାବରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଭାରତର ଏକ ବିଶ୍ୱ, ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ୟାନସର ପରୀକ୍ଷା, ସ୍କ୍ରିନିଂ ଏବଂ ନିଦାନ ପାଇଁ ୭.୫ ନିୟୁତ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରର ଅନୁଦାନ ପ୍ରଦାନ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ୟାନସର ରୋଗ ନିବାରଣ ପାଇଁ ରେଡିଓଥେରାପି ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇବ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଜିଏଭିଆଇ ଏବଂ କ୍ବାଡ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଭାରତରୁ ୪୦ ନିୟୁତ ଡୋଜ୍ ଟୀକା ଯୋଗାଣରୁ ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଲାଭବାନ ହେବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ କ୍ବାଡ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ, ଏହା କେବଳ ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ଏହା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏବଂ ଏହା ଏହାର ମାନବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ପ୍ରକୃତ ଉଦାହରଣ।
ଭାରତ ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଆଗ୍ରହୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ କର୍କଟ ରୋଗ ସ୍କ୍ରିନିଂ, ଯତ୍ନ ଏବଂ ନିରନ୍ତରତା ପାଇଁ ଡିପିଆଇ ଉପରେ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ ବିଶ୍ବ ସ୍ବାସ୍‌ଥ୍ୟ ସଙ୍ଗଠନର ର-ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଇନିସିଏଟିଭ୍ ଅନ୍ ଡିଜିଟାଲ୍ ହେଲ୍ଥରେ ୧୦ ନିୟୁତ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରର ଅବଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ।
କ୍ୟାନସର ମୁନସଟ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ, ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଦେଶରେ ସର୍ଭାଇକାଲ୍ କ୍ୟାନସର ରୋଗ ଯତ୍ନ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଥିବା ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ କ୍ବାଡ୍ ନେତାମାନେ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଏହି ଅବସରରେ ଏକ ଜଏଣ୍ଟ କ୍ୟାନସର ମୁନସଟ୍ ଫ୍ୟାକ୍ଟ ସିଟ୍ ପ୍ରକାଶ କରାଯାଇଥିଲା।