Prime Minister's Office
United States of America returns 297 antiquities to India
22 SEP 2024 9:04AM by PIB Delhi
In keeping with close bilateral ties and to foster greater cultural understanding, the U.S. State Department’s Bureau of Educational and Cultural Affairs, and the Archaeological Survey of India under Ministry of Culture, Government of India had signed a Cultural Property Agreement in July 2024 to fulfill the commitments made by President Biden and Prime Minister Modi to enhance cooperation to protect cultural heritage, as reflected in the Joint Statement issued after their meeting in June 2023.
On the occasion of the visit of Prime Minister Shri Narendra Modi to the United States, the US side facilitated the return of 297 antiquities that had been stolen or trafficked from India. These will shortly be repatriated to India. In a symbolic handing over, a select few pieces were showcased to Prime Minister and President Biden on the sidelines of their bilateral meeting in Wilmington, Delaware. Prime Minister thanked President Biden for his support in the return of these artefacts. He noted that these objects were not just part of India’s historical material culture, but formed the inner core of its civilization and consciousness.
The antiquities belong to a time period spanning almost 4000 years, from 2000 BCE – 1900 CE and have origins in different parts of India. Majority of the antiquities are terracotta artefacts from Eastern India, while others are made in stone, metal, wood and ivory and belong to different parts of the country. Some of the notable antiquities handed over are:
• Apsara in sandstone from Central India belonging to 10-11th century CE;
• Jain Tirthankar in bronze from Central India belonging to 15-16th century CE;
• Terracotta vase from Eastern India belonging to 3-4th century CE;
• Stone Sculpture from South India belonging to 1st century BCE-1st century CE;
• Lord Ganesh in Bronze from South India belonging to 17-18th century CE;
• Standing Lord Buddha in sandstone from North India belonging 15-16th century CE;
• Lord Vishnu in Bronze from Eastern India belonging to 17-18th century CE;
• Anthropomorphic figure in copper from North India belonging to 2000-1800 BCE;
• Lord Krishna in bronze from South India belonging to 17-18th century CE,
• Lord Karthikeya in granite from South India belonging to 13-14th century CE.
In recent times, restitution of cultural property has become an important aspect of India-US cultural understanding and exchange. Since 2016, the US Government has facilitated the return of a large number of trafficked or stolen antiquities. 10 antiquities were returned during PM’s visit to USA in June 2016; 157 antiquities during his visit in September 2021 and a further 105 antiquities during his visit in June last year. The total number of cultural artefacts returned from US to India since 2016 stands at 578. This is the maximum number of cultural artefacts returned by any country to India.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰতক ২৯৭টা প্ৰাচীন সামগ্ৰী ঘূৰাই দিলে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই
22 SEP 2024 9:04AM by PIB Guwahati
তেওঁলোকৰ ঘনিষ্ঠ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আৰু সাংস্কৃতিক বুজাবুজিৰ প্ৰসাৰৰ বাবে আমেৰিকাৰ বিদেশ বিভাগৰ ব্যুৰো অৱ এডুকেচনেল এণ্ড কালচাৰেল এফেয়াৰ্ছ আৰু সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয়ৰ অংশ ভাৰতীয় প্ৰত্নতাত্ত্বিক জৰীপে ২০২৪ চনৰ জুলাই মাহত সাংস্কৃতিক সম্পত্তিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰে।এই চুক্তিয়ে দিয়া প্ৰতিশ্ৰুতিসমূহ পূৰণ কৰে ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেন আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য ৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে, যিটো ২০২৩ চনৰ জুন মাহৰ তেওঁলোকৰ বৈঠকৰ যুটীয়া বিবৃতিত বিতংভাৱে উল্লেখ কৰা হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীৰ আমেৰিকা ভ্ৰমণৰ সময়ত আমেৰিকাই ভাৰতৰ পৰা চুৰি বা সৰবৰাহ কৰা ২৯৭টা প্ৰাচীন সামগ্ৰী ঘূৰাই অনাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছিল। এই শিল্পকৰ্মসমূহ অতি সোনকালে ভাৰতলৈ ঘূৰাই অনা হ’ব। প্ৰতীকী ইংগিতেৰে ডেলাৱেৰৰ উইলমিংটনত অনুষ্ঠিত হোৱা দ্বিপাক্ষিক বৈঠকৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনক এই টুকুৰাবোৰৰ নিৰ্বাচিত এটা উপহাৰ দিয়া হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই শিল্পকৰ্মসমূহ ঘূৰাই অনাৰ ক্ষেত্ৰত ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনে আগবঢ়োৱা সহায়ৰ বাবে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰি এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে এইবোৰ ভাৰতৰ ঐতিহাসিক বস্তুগত সংস্কৃতিৰ অবিচ্ছেদ্য অংগই নহয়, ইয়াৰ সভ্যতা আৰু চেতনাৰ সাৰমৰ্মকো প্ৰতিনিধিত্ব কৰে।
প্ৰায় ৪,০০০ বছৰ আগৰ প্ৰাচীন সামগ্ৰী খ্ৰীষ্টপূৰ্ব ২০০০ চনৰ পৰা ১৯০০ খ্ৰীষ্টাব্দলৈকে আৰু ভাৰতৰ বিভিন্ন অঞ্চলৰ পৰা উৎপত্তি হৈছে। এই শিল্পকৰ্মসমূহৰ অধিকাংশই পূব ভাৰতৰ টেৰাকোটাৰ টুকুৰা, আনহাতে আন কিছুমান শিল, ধাতু, কাঠ, হাতীদাঁতৰ পৰা নিৰ্মিত, যিয়ে দেশৰ বিভিন্ন অঞ্চলক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। ঘূৰাই পোৱা উল্লেখযোগ্য প্ৰাচীন সামগ্ৰীসমূহৰ ভিতৰত আছে:
• মধ্য ভাৰতৰ পৰা লাভ কৰা এক বলুৱা শিল, যিটো ১০ ৰ পৰা ১১ ষতিকাৰ ভিতৰত পোৱা গৈছিল।;
• খ্ৰীষ্টীয় ১৫-১৬ শতিকাৰ মধ্য ভাৰতৰ পৰা পোৱা ব্ৰঞ্জৰ জৈন তীৰ্থাংকৰ;
• খ্ৰীষ্টীয় ৩-৪ শতিকাৰ পূব ভাৰতৰ টেৰাকোটা ফুলদানি;
• খ্ৰীষ্টপূৰ্ব ১ম শতিকাৰ দক্ষিণ ভাৰতৰ শিলৰ ভাস্কৰ্য্য;
• খ্ৰীষ্টীয় ১৭-১৮ শতিকাৰ দক্ষিণ ভাৰতৰ ব্ৰঞ্জৰ ভগৱান গণেশ;
• খ্ৰীষ্টীয় ১৫-১৬ শতিকাৰ উত্তৰ ভাৰতৰ বেলেগ বেলেগ শিলত থিয় হৈ থকা ভগৱান বুদ্ধ;
• খ্ৰীষ্টীয় ১৭-১৮ শতিকাৰ পূব ভাৰতৰ ব্ৰঞ্জৰ ভগৱান বিষ্ণু;
• খ্ৰীষ্টপূৰ্ব ২০০০-১৮০০ চনৰ উত্তৰ ভাৰতৰ তামৰ মানৱৰূপী আকৃতি;
• খ্ৰীষ্টীয় ১৭-১৮ শতিকাৰ অন্তৰ্গত দক্ষিণ ভাৰতৰ ব্ৰঞ্জত ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণ,
• ১৩-১৪ শতিকাৰ দক্ষিণ ভাৰতৰ গ্ৰেনাইটত ভগৱান কাৰ্তিকেয়া।
শেহতীয়া বছৰবোৰত সাংস্কৃতিক সম্পত্তিৰ পুনৰুদ্ধাৰ ভাৰত-আমেৰিকাৰ সাংস্কৃতিক বুজাবুজি আৰু বিনিময়ৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদান হৈ পৰিছে। ২০১৬ চনৰ পৰা আমেৰিকা চৰকাৰে অসংখ্য সৰবৰাহ কৰা বা চুৰি হোৱা প্ৰাচীন সামগ্ৰী ঘূৰাই অনাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে। উল্লেখযোগ্য যে ২০১৬ চনৰ জুন মাহত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত ১০টা প্ৰাচীন সামগ্ৰী ঘূৰাই দিয়া হৈছিল, তাৰ পিছত ২০২১ চনৰ ছেপ্টেম্বৰ মাহত তেওঁৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত ১৫৭টা, আৰু যোৱা বছৰৰ জুন মাহত তেওঁৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত অতিৰিক্ত ১০৫টা প্ৰাচীন সামগ্ৰী ঘূৰাই দিয়া হৈছিল। ২০১৬ চনৰ পৰা মুঠ ৫৭৮টা সাংস্কৃতিক সামগ্ৰী আমেৰিকাৰ পৰা ভাৰতলৈ ঘূৰাই অনা হৈছে, যিয়ে ভাৰতলৈ যিকোনো দেশৰ পৰা এনেধৰণৰ সৰ্বাধিক সংখ্যক সামগ্ৰী ঘূৰাই অনা হৈছে।