Ministry of Communications
TRAI releases Consultation Paper on “Formulating a Digital Radio Broadcast Policy for private Radio broadcasters”
30 SEP 2024 12:39PM by PIB Delhi
The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) has today released a Consultation Paper (CP) on “Formulating a Digital Radio Broadcast Policy for private Radio broadcasters”.
At present, analogue terrestrial radio broadcast in India is carried out in Medium Wave (MW) (526–1606 KHz), Short Wave (SW) (6–22 MHz), and VHF-II (88–108 MHz) spectrum bands. VHF-II band is popularly known as FM band due to deployment of Frequency Modulation (FM) technology in this band. All India Radio (AIR) - the public service broadcaster - provides radio broadcasting services in MW, SW and FM bands. Private sector radio broadcasters are licensed to transmit programs in FM frequency band (88-108 MHz) only.
Digital Radio broadcasting will provide a number of advantages over analogue radio broadcasting. The major advantage of Digital Radio broadcasting is capability of broadcasting three to four channels on a single frequency carrier, while ensuring excellent quality of audio for all the channels, whereas in the analogue mode only one channel broadcasting is possible on a frequency carrier. In a competitive environment, digital radio broadcasting can provide exciting new opportunities to radio broadcasters as well as a host of value-added-services to the listeners.
All India Radio (AIR) has initiated digitization of its analogue MW and SW radio broadcast network and replaced its existing 38 analogue transmitters with digital transmitters. AIR has conducted trials for digital radio technologies in FM band also. However, any initiative in digitization of FM band by private FM radio broadcasters is still awaited.
In order to develop an eco-system, which can facilitate deployment of digital radio broadcasting, TRAI suo-motu gave its recommendations on “Issues related to Digital Radio Broadcasting in India” on 1st February 2018. In its recommendations, the Authority recognized that there was a need to bring all the stakeholders - radio broadcasters, transmission equipment manufacturers, and digital radio receiver manufacturers - on one platform and to encourage them to work collectively for developing the ecosystem for digital radio broadcasting. The Authority also emphasized that the government should come out with a detailed policy framework for Digital Radio Broadcasting in India, which should provide detailed roadmap for rollout of digital radio broadcasting services in a time bound manner.
Now, MIB vide its reference dated 23rd April 2024 has sought recommendations of TRAI on formulating a digital radio broadcast policy for private Radio broadcasters. MIB has mentioned that in order to cater to technology shift, some existing provisions under FM Phase-III policy may require a relook. MIB has also highlighted certain issues that may be considered while formulating recommendations for digital radio broadcast policy.
For any clarification/ information, Shri Deepak Sharma, Advisor (B&CS) may be contacted at Tel. No. +91-11- 20907774.
The full text of the consultation paper is available on TRAI’s website www.trai.gov.in.

কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ত্রাইনা "প্রাইভেত রেদিও ব্রোদকাস্তরশিংগী দিজিতেল রেদিও ব্রোদকাস্ত পোলিসী অমা শেম্নবা" কন্সলতেসন পেপর ফোংখ্রে
30 SEP 2024 12:39PM by PIB Imphal
তেলিকোম রিগুলেতর ওথোরিতী ওব ইন্দিয়া (ত্রাই)না ঙসি "প্রাইভেত রেদিও ব্রোদকাস্তরশিংগী দিজিতেল রেদিও ব্রোদকাস্ত পোলিসী অমা শেম্নবা" কন্সলতেসন পেপর (সিপি) ফোংখ্রে।
হৌজিক্কী ওইনা ভারতকী এনালোগ তেরেস্ত্রিএল রেদিও ব্রোদকাস্ত অসি মীদিয়ম ৱেব (MW) (526–1606 KHz), শোর্ত ৱেব (SW) (6–22 MHz), অমসুং VHF-II (88–108 MHz) স্পেক্ত্রম বেন্দশিং অসিদা থারি। VHF-II বেন্দ অসি ফ্রিক্বেন্সী মোদুলেসন (FM) তেক্নোলোজীনা মরম ওইদুনা মীয়াম্না FM বেন্দ হায়না হেন্না খঙনৈ। ওল ইন্দিয়া রেদিও (AIR) – পব্লিক সর্ভিস ব্রোদকাস্তর- অসিনা MW, SW অমসুং FM বেন্দদা রেদিও শন্দোক্তুং তাহল্লি। প্রাইবেত সেক্তর রেদিও শন্দোকপশিং অসি FM ফ্রিক্বেন্সী বেন্দ (88-108 MHz) খক্তদা থৌরমশিং শন্দোক্লি।
দিজিতেল রেদিও ব্রোদকাস্তিং অসিনা এনালোগ রেদিও ব্রোদকাস্তিংদগী খুদোংচাবা কয়া অমা পীরি। দিজিতেল রেদিও ব্রোদকাস্তিংগী মরুওইবা কান্নবা অমা হায়রবদি সিঙ্গল ফ্রিক্বেন্সী কেরিয়রদা চেন্নেল খুদিংমক্কী ওইনা অৱাংবা মগুন চেনবা ওদিও পীবগা লোইননা চেনেল অহুমদগী মরি ফাওবা শন্দোকপা ঙমি, অদুগা এনালোগ মোদতদি ফ্রিক্বেন্সী কেরিয়র অমদা চেনেল অমখক্তমক শন্দোক্লি। অথোই অহেন তান্নরকপদা, দিজিতেল রেদিও ব্রোদকাস্তিংনা রেদিও ব্রোদকাস্তরশিংদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীবা ঙম্মি অমসুং অতাবশিংদা নুংঙাইহনবা ঙম্মি।
ওল ইন্দিয়া রেদিও (AIR) না মখোয়গী MW অমসুং SW রেদিও ব্রোদকাস্ত নেৎৱার্ক অসিবু দিজিতাইজ তৌনবা অমসুং এনালোগ ত্রান্সমিতর ৩৮ বু দিজিতেল ত্রান্সমিতর ওন্নবা হোৎনরি। AIR না FM বেন্দশিংদসু দিজিতেল রেদিও তেক্নোলোজগী ত্রাইএল কয়া অমা পাঙথোকখ্রে। অদুমওইনমক, প্রাইবেত FM ব্রোদকাস্তরশিংগী FM বেন্দ দিজিতাইজ তৌনবগী থৌরাংদি ঙাইদুনা লাকখিবনি।
দিজিতেল রেদিও ব্রোদকাস্তিংগী ইকো-সিস্তেম অমা শেমগৎনবগীদমক, ত্রাইনা ১ ফেব্রুৱারী ২০১৮দা সুও মোতু ওইনা "ভারত্তা দিজিতেল রেদিও ব্রোদকাস্তিংগা মরী লৈনবা সমশ্যাশিং" হায়বসিদা রিকমেন্দেসন অমা পীখি। মখোয়গী রিকমেন্দেসন্দা, ওথোরিতী অসিনা স্তেকহোল্দরশিং – রেদিও ব্রোদকাস্তর, ত্রান্সমিসন ইক্বিপমেন্ত মেন্যুফেকচরর, অমসুং দিজিতেল রেদিও রিসিভর মেন্যুফেকচররশিং পুম্নমক অমত্তা ওইনা পুন্দুনা দিজিতেল রেদিও ব্রোদকাস্তিংগী ইকোসিস্তেম অমা পুরক্নবা তান্নবা চঙই হায়না খঙহনখি। ওথোরিতী অসিনা ফোংদোকখি মদুদি লৈঙাক্না শুগাইনা য়াওরবা দিজিতেল রেদিও ব্রোদকাস্তিং সর্ভিস মতম চানা থাদোকপা ঙম্নবগী পোলিসী ফ্রেমৱার্ক অমা পুথোক্কদবনি হায়খি।
হৌজিক্তি, MIB না মখোয়গী তাং ২৩ এপ্রিল ২০২৪দা থোকপা রিফরেন্স অমদা ত্রাইবু প্রাইবেত রেদিও ব্রোদকাস্তরশিংগী ওইবা দিজিতেল রেদিও ব্রোদকাস্ত পোলিসী অমা শেম্নবা ফোংদোকখি। MIB না পনখি মদুদি তেক্নোলোজীগী অহোংবসিদা য়াওবা ঙম্নবগীদমক হান্নদগী লৈরকপা FM ফেজ-III গী প্রোভিজন খরদি হন্না য়েংবা চঙই। দিজিতেল রেদিও ব্রোদকাস্ত পোলিসী অমা শেম্নবা হোৎনবা মতমদা লাক্কদবা খুদোংচাদবশিং খন্ননবা MIB না পুখৎখি।
শেংদোক ৱারোল/ঈ পাউশিংগীদমক শ্রী দীপক শর্ম, এদভাইজর (B&CS)বু তেলিফোন নম্বর +91-11- 20907774 দা পাউ ফাওনবা য়াগনি।
কনসলতেসন পেপরগী মপুং ফাবা ৱারোল অসি ত্রাইগী ৱেবসাইত www.trai.gov.in দা ফংবীগনি।